Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εγκλημα...

Για την έξαρση των δολοφονιών στους κόλπους του οργανωμένου εγκλήματος, η κυβέρνηση «δείχνει» την ...άρση των περιοριστικών μέτρων, που δυσκόλευαν τη δράση της μαφίας στη διάρκεια της πανδημίας. Είναι κι αυτό μια «εξήγηση» για τις πέντε δολοφονίες τους τελευταίους μόνο μήνες, αν και οι περισσότερες έγιναν μέσα σε «σκληρό» lockdown. Για την ιστορία, θυμίζουμε πάντως ότι από το 2009 έως το 2021 έχουν εκτελεστεί 45 συμβόλαια θανάτου και έχουν γίνει δεκάδες ακόμα απόπειρες. Ενώ μόνο την τελευταία τετραετία (2017 - 2021) έχουν καταγραφεί 22 δολοφονίες και έξι απόπειρες. Επομένως, η πανδημία δεν φαίνεται να επέδρασε και τόσο στις «διαθέσεις» του οργανωμένου εγκλήματος, παρά τις ...καινοφανείς διαπιστώσεις της κυβέρνησης. Είπε όμως και κάτι ακόμα η Α. Πελώνη. Οτι δεν μπορείς, από τη μια, να φωνάζεις για την αυστηρή αστυνόμευση την περίοδο της πανδημίας και, από την άλλη, να κατηγορείς την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της δεν καλλιεργεί «το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη».

... και «λογική»

Δηλαδή, αφού δεν ανέχεσαι να σε δέρνει η αστυνομία καταμεσής της Ν. Σμύρνης, ενώ κάνεις τη βόλτα σου με όλα τα μέτρα προστασίας, κι αφού δεν θέλεις να σε πλακώνουν τα ΜΑΤ ανήμερα του Πολυτεχνείου επειδή διαδηλώνεις με αποστάσεις και μάσκες, πώς έχεις μετά την απαίτηση να αντιμετωπίσει η αστυνομία το οργανωμένο έγκλημα; Πραγματικά εξωφρενική η «λογική» της κυβέρνησης, που δικαιολογεί την κρατική βία και καταστολή ενάντια στον λαό και ταυτόχρονα δίνει άλλοθι στη μαφία να αλωνίζει, δείχνοντας ως υπεύθυνους όχι τον προσανατολισμό και τις προτεραιότητες της αστυνομίας και του κράτους, αλλά την αυτονόητη αντίδραση του λαού στην καταστολή των διεκδικήσεων και των αγώνων του. Πάλι καλά που οι μαφιόζοι ξέρουν σημάδι και πετυχαίνουν τον στόχο τους χωρίς παράπλευρες απώλειες, όπως μας ενημέρωσε τις προάλλες ο γνωστός κυβερνητικός τηλεβόας Αρ. Πορτοσάλτε. Οπότε, να κοιμόμαστε ήσυχοι...

Τι λείπει;

Μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε η δραστηριοποίηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων των ΗΠΑ, ειδικά στον τομέα των νέων τεχνολογιών, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας επιχείρησε να ταυτίσει τις ανάγκες του λαού με αυτές των ομίλων, υποστηρίζοντας πως «ό,τι λείπει από τον επενδυτή και τον τουρίστα, λείπει και από τον πολίτη». Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης εξήγησε ότι στη Θεσσαλονίκη οι αμερικανικές εταιρείες εντόπισαν μια «μεγάλη δεξαμενή ανθρώπινου κεφαλαίου», δηλαδή φτηνού και παράλληλα υψηλά εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού, όπως και μια «μεγάλη γκάμα πανεπιστημιακών τμημάτων», που οι κολοσσοί των νέων τεχνολογιών τα έχουν βάλει στο μάτι για την έρευνα που παράγουν, με τις «ευλογίες» βέβαια της κυβέρνησης, που θωρακίζει την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων. Πέρα από το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται διαρκώς το αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Θεσσαλονίκη και συνολικά για τη Β. Ελλάδα, η προσπάθεια να ταυτιστούν οι ανάγκες του λαού με αυτές των μονοπωλιακών ομίλων που εποφθαλμιούν την περιοχή, είναι τουλάχιστον αισχρή. Για παράδειγμα, οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης δεν παλεύουν τόσους μήνες για να γίνουν τα πανεπιστήμιά τους παραμάγαζα των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, που θα αγοράζουν με την οκά την έρευνα και τους νέους ερευνητές, για να ταΐζουν τα κέρδη τους. Ούτε βέβαια λείπει από τον λαό το αμερικανοΝΑΤΟικό «αποτύπωμα» στην περιοχή, που τη βάζει στο επίκεντρο ισχυρών ανταγωνισμών και την καθιστά στόχο. Με άλλα λόγια, οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας βρίσκονται στην αντίπερα όχθη των σχεδιασμών που προωθούν στη Θεσσαλονίκη κυβέρνηση και Περιφέρεια, σε αγαστή συνεργασία με την πρεσβεία.

Αγκίστρι

Δεν πρόλαβε το αντεργατικό τερατούργημα να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή και η κυβέρνηση «έβαλε μπροστά τις μηχανές» για να διαφημίσει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και να προωθήσει το νέο Ασφαλιστικό. Μιλώντας σε σχετική ημερίδα, ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Τσακλόγλου «διαφώτισε» τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους για τα «πλεονεκτήματα» των ιδιωτικών ασφαλίσεων και την ενίσχυση του λεγόμενου 2ου και 3ου πυλώνα. Επανέλαβε για παράδειγμα τον γνωστό κάλπικο ισχυρισμό πως με την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών και το τζογάρισμα των εισφορών των ασφαλισμένων «εξασφαλίζονται καλύτερες συντάξεις για τις μελλοντικές γενιές» και «ενισχύεται η εμπιστοσύνη των νέων στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα». Μιλάνε για «αύξηση» των επικουρικών συντάξεων αυτοί που τις πετσόκοψαν, μαζί με τις κύριες, επειδή - όπως έλεγαν - ήταν βάρος στα δημοσιονομικά της χώρας και «εμπόδιο» στην ανάπτυξη. Τώρα η επιχειρηματολογία τους αντιστρέφεται πάλι, για να δολώσουν το αγκίστρι της παραπλάνησης και να αποσπάσουν ανοχή στις νέες ανατροπές, που θα φέρουν νέες μειώσεις, μέχρι και εξαΰλωση των επικουρικών από το τζογάρισμά τους. Οπως δείχνουν όμως και οι μαζικές αντιδράσεις στον νόμο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, λογαριάζουν ξανά χωρίς τον ξενοδόχο...

Σπέρνει καρκίνο αλλά μοιράζει ... λουλούδια

Πίσω από δήθεν φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως η ΤΙΤΑΝ, προσπαθούν να κρύψουν τις εγκληματικές επιπτώσεις που προκαλεί η δραστηριότητά τους στο περιβάλλον και την υγεία του λαού.

Στο πλαίσιο αυτό, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, η τσιμεντοβιομηχανία φυτεύει δένδρα και μοιράζει λουλούδια για φύτευση σε υγειονομικούς (Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Παπανικολάου» και «Παπαγεωργίου») και μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, ενώ την ίδια ώρα ρυπαίνει το περιβάλλον καίγοντας σκουπίδια συμπληρωματικά με το πετ-κοκ (ορυκτό καύσιμο) για να μειώσει το κόστος λειτουργίας της και πέρσι αδειοδοτήθηκε να καίει απορριμματογενή καύσιμα RDF-SRF.

Από τη μία, δηλαδή, σπέρνει τον καρκίνο στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και, από την άλλη, το παίζει προστάτιδα του περιβάλλοντος.

Τεράστιες ευθύνες έχουν διοικήσεις νοσοκομείων, δήμοι και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που επιτρέπουν να μετατρέπονται σε κομπάρσους της φαρσοκωμωδίας εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Αποτελεί πρόκληση η στάση τους όταν οι καρκινογόνες επιπτώσεις από τη λειτουργία της ΤΙΤΑΝ έχουν επιβεβαιωθεί και μέσα από τη μελέτη του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγους μήνες. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης: Από τους 9 ρύπους που μετρήθηκαν περιμετρικά στο εργοστάσιο, διαπιστώθηκε ότι οι 7 σε όλες σχεδόν τις τιμές τους ξεπέρασαν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια. Οι επικίνδυνοι και καρκινογόνοι πτητικοί οργανικοί υδρογονάνθρακες τις νυχτερινές ώρες είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα (3 - 4 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια), ενώ ανάλογη συμπεριφορά επιδεικνύουν το διοξείδιο του θείου και το διοξείδιο του αζώτου, εξίσου επικίνδυνοι ρύποι που μπορούν να προκαλέσουν πνευμονικό οίδημα και σοβαρά αναπνευστικά νοσήματα.

Απάντηση όμως δίνει ο ίδιος ο λαός της περιοχής που γυρίζει την πλάτη στις προσφορές των χορηγών που μοιράζουν «καθρεφτάκια στους ιθαγενείς». Παλεύει ενάντια στην καρκινογόνα καύση και απαιτεί από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την αδειοδότηση της καύσης απορριμμάτων RDF - SRF στην ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, να πάρει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας.


Α. Α.

«Ψηφιακό» ξεζούμισμα...

Στο φόντο της κυβερνητικής προπαγάνδας περί «σύγχρονων» και «βέλτιστων πρακτικών» στα Εργασιακά, περί «νέων ψηφιακών εργαλείων», όπως η «ψηφιακή κάρτα εργασίας», είναι αποκαλυπτικά ορισμένα στοιχεία από τις ΗΠΑ για το «βέλτιστο» και «ψηφιακό» ξεζούμισμα των εργαζομένων, όπως και για τις συνέπειες στην υγεία τους. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία, στην εταιρεία «Walmart», τον μεγαλύτερο εργοδότη στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν 2,5 σοβαροί τραυματισμοί ή σοβαρές εργασιακές παθήσεις ανά 100 εργαζόμενους μέσα στο 2020. Αλλά και στην «Amazon», τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη στη χώρα και κυρίαρχο του ηλεκτρονικού εμπορίου, με τεράστια αύξηση τζίρου και κερδών, μέσα στο 2020 αντιμετώπισε σοβαρό τραυματισμό ή εργασιακή πάθηση το 6% των εργαζομένων. Τα αντίστοιχα νούμερα αυξάνονται ακόμα περισσότερο για τους εργαζόμενους στα κέντρα παράδοσης (9,5%) και τους διανομείς - οδηγούς (13,3%). Ολα αυτά, βέβαια, δεν προκύπτουν από το πουθενά: 8 στους 10 εργαζόμενους της «Amazon» δήλωσαν ότι ο τραυματισμός τους σχετίζεται με τις εργοδοτικές πιέσεις για τους ασφυκτικούς στόχους παραγωγικότητας. Το διαρκές αυτό «πρεσάρισμα» ελέγχεται με το ψηφιακό σύστημα «time off task» («χρόνος εκτός καθήκοντος»), με το οποίο επιβάλλονται ποινές σε εργαζόμενους όταν δεν χρησιμοποιούν για πάνω από ορισμένα λεπτά τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους, π.χ. για να σκανάρουν προϊόντα που διεκπεραιώνουν. Μετά από την εντεινόμενη κατακραυγή, η εταιρεία «δεσμεύτηκε» να «χαλαρώσει» το σύστημα, με μεγαλύτερες περιόδους αναφοράς, ώστε, όπως λέει, «να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία και λιγότερος "θόρυβος"»...

Δρόμο σε αυτό ακριβώς το... «βέλτιστο» μέλλον - σκλαβιά για τους εργαζόμενους ανοίγει το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Μαζί με τη διευθέτηση και το 10ωρο, σε μια τέτοια κατεύθυνση ασφυκτικού ελέγχου και ξεζουμίσματος εντάσσονται και άλλα «εργαλεία» που προβλέπει το νομοσχέδιο, όπως η «ψηφιακή κάρτα εργασίας», που λανσάρονται τάχα ως «προστασία» του εργαζομένου. Η ίδια αντεργατική Οδηγία της ΕΕ, άλλωστε, για τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, την εφαρμογή της οποίας έρχεται να βαθύνει σήμερα η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την επίθεση όλων των προκατόχων της, περιλαμβάνει και την πρόβλεψη για διαχωρισμό του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό», σε αντιστοιχία με το ψηφιακό σύστημα της «Amazon». Από άλλη μια πλευρά, δηλαδή, η πείρα από τους επιχειρηματικούς κολοσσούς στη μητρόπολη του καπιταλισμού επιβεβαιώνει ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο στρώνει το έδαφος και για τα «προσεχώς» της αντεργατικής επίθεσης, που είναι ήδη χαραγμένα και στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο»...


Γ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ