Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ερώτημα...

Χτες το πρωί, σε συνέντευξή του ένας γνωστός καθηγητής, που ζητιέται συχνά η γνώμη του για την πανδημία, ρωτήθηκε για το τι βλέπει να γίνεται σχετικά με τη «χαλάρωση» του «λοκντάουν» κι αν αυτό θα γίνει τις επόμενες βδομάδες. Απάντησε, λοιπόν, πως αυτό θα εξαρτηθεί απ' το αν η κυβέρνηση θα θελήσει να ανοίξει νωρίτερα για τα Χριστούγεννα, ώστε οι καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους, και μετά να κλείσει ξανά τα πάντα για τις γιορτές, ή αν, αντίθετα, θα θέλει να κρατήσει την καραντίνα λίγο παραπάνω, ώστε να ανοίξει τα καταστήματα εστίασης στις γιορτές! Σωστά απάντησε ο άνθρωπος, γιατί αυτά είναι που βάζει η κυβέρνηση σταθερά στο «ζύγι», σε κάθε φάση, είτε τώρα που κρατάει κλειδαμπαρωμένο τον λαό στα σπίτια του, επειδή αρνείται επί 8 μήνες να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του, είτε πιο πριν που «ξεχείλωνε» κατά το δοκούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να σώσει τα κέρδη μεγαλοξενοδόχων και «τουρ οπερέιτορ». Κι αυτό δεν είναι άλλο από τις «αντοχές της οικονομίας», τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το ερώτημα είναι, βεβαίως, γιατί χρειαζόταν ένας καθηγητής Ιατρικής για να τα πει όλα αυτά ...και απάντηση βεβαίως δεν υπάρχει άλλη: Για να έχουν αυτά τα αμίμητα που λέγονται επιστημονική αίγλη...

Ο μόνος δρόμος

Η αρθρογραφία των τελευταίων ημερών στον αστικό Τύπο, από τη μια, εκθειάζει την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης απέναντι στις διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και, από την άλλη, απευθύνει εκκλήσεις για τη διαφύλαξη της «κοινωνικής συνοχής», ώστε όλοι μαζί, «ισχυροί ως κοινωνία», να ξεπεράσουμε τη «δοκιμασία της πανδημίας». Υπάρχουν μάλιστα και ορισμένοι που προειδοποιούν την κυβέρνηση «να μην ξεπεράσει τα όρια», επειδή στις σημερινές οριακές συνθήκες ο αυταρχισμός μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα γράφτηκαν από μερίδα του Τύπου μετά την απαγόρευση των διαδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, ότι «η απόφαση είναι σωστή, αλλά ο τρόπος ήταν λάθος», συζήτηση που συνεχίζεται και μετά το όργιο της καταστολής. Ολες αυτές οι - αντιφατικές πολλές φορές - απόψεις είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα βλέπουν τον «κίνδυνο» να δυναμώσει η λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας του διαλυμένου συστήματος Υγείας, της ανασφάλειας που αισθάνεται ο λαός από την απουσία κάθε κρατικής ευθύνης, των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Ξέρουν ότι η αντιλαϊκή πολιτική που φορτώνει την πανδημία και την κρίση στο λαό, για να προστατέψει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δεν παίρνει αναστολή. Το λένε άλλωστε κυνικά ότι δεν πρόκειται να «γεννήσουν» ούτε νοσοκομεία ούτε υγειονομικούς ούτε συρμούς και λεωφορεία, ενώ την ίδια ώρα μπουκώνουν το κεφάλαιο με νέα προνόμια και χρήμα, ξοδεύουν δισ. σε νέους εξοπλισμούς για το ΝΑΤΟ. Γι' αυτό προσπαθούν να βάλουν τους αγώνες στο «γύψο». Γι' αυτό επιτίθενται στο οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, που σπάει στην πράξη τις απαγορεύσεις και τον αυταρχισμό, δείχνοντας ποιος είναι ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστεί σήμερα ο λαός την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματά του.

Βάθος

Στην «ιδεοληπτική εμμονή της ΝΔ σε μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη» απέδωσε ο Αλ. Τσίπρας την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία και στη Λάρισα, την οποία επισκέφτηκε προχτές. Προσπαθώντας δε να «ξεπλύνει» τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε «να γίνει επίταξη των ιδιωτικών μονάδων», αλλά και να προχωρήσει η ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στα ΒΑΕ. Ομως κι ο ίδιος ως κυβέρνηση δεν έβαλε τους υγειονομικούς στα ΒΑΕ, ενώ η επίταξη που ζητάει σήμερα, στην πραγματικότητα είναι αγορά υπηρεσιών από τους ιδιώτες με καλύτερους όρους για το κράτος, στο πλαίσιο των «συμπράξεων», που στηρίζει μαζί με τη ΝΔ, απλώς πιο φτηνά για το κράτος. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπολιτευθεί την πολιτική που και ο ίδιος υπηρέτησε ως κυβέρνηση στην Υγεία και παντού, προδίδει τη μεγάλη αμηχανία του απέναντι στις εξελίξεις. Η υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις, η επέκταση της «ευελιξίας», οι «κόφτες» στις λαϊκές ανάγκες είναι και δικό του έργο. Εχει γράψει κι αυτός πολλά από τα επεισόδια του αντιλαϊκού «σίριαλ» που έφτασε το σύστημα Υγείας στο σημερινό χάλι. Αλλά και τώρα, τίποτα διαφορετικό δεν έχει να προτείνει, που να μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση. Γι' αυτό άλλωστε κάνει «σημαία» του τη συναίνεση και ζητάει μέχρι και κοινό υπουργό Υγείας με τη ΝΔ, επιβεβαιώνοντας το «βάθος» της στρατηγικής τους σύμπλευσης.

Στον τζόγο

«Στο νέο σύστημα, οι εισφορές που θα συλλέγονται θα επενδύονται σε ομόλογα, μετοχές και άλλα επενδυτικά προϊόντα...». Αυτά λέει ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του, για το νέο ιδιωτικοποιημένο σύστημα επικουρικής ασφάλισης που προωθεί η κυβέρνηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Προσπαθώντας μάλιστα να χρυσώσει το χάπι, ειδικά στους νέους, ισχυρίζεται πως μέσω του χρηματιστηριακού τζόγου «επιτυγχάνονται υψηλότερες συντάξεις σε σχέση με τις υφιστάμενες για τους νέους συνταξιούχους, αλλά και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των νέων γενεών στο ασφαλιστικό μας σύστημα...». Με άλλα λόγια, το χρηματιστήριο είναι η χαρά του μεροκαματιάρη! Κι αφού δεν του περισσεύουν λεφτά για να επενδύσει από το μισθό του, το κράτος ανοίγει νέες ...λεωφόρους για λογαριασμό του, ρίχνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές του στον τζόγο! Αν όμως κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει κι αν οι συντάξεις θα είναι υψηλότερες, γιατί το κράτος δεν τις εγγυάται; Γιατί ο ασφαλισμένος ξέρει μόνο τι θα δώσει, αλλά δεν ξέρει καθόλου τι θα πάρει ως σύνταξη; Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα, στην προσπάθειά της να περάσει άβρεχτη από τη νέα αυτή αντεργατική μεταρρύθμιση που φέρνει στη Βουλή. Η απεργία στις 26 Νοέμβρη πρέπει να αποτελέσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν τρώνε κουτόχορτο, ούτε συναινούν στη σφαγή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ