Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μισοάδειο...

Τον «πήχη» των προσδοκιών που η ίδια καλλιεργεί στο λαό, για δήθεν μέτρα ανακούφισης, κατεβάζει ακόμα πιο κάτω η κυβέρνηση, ενόψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Παρουσιάζοντας το ποτήρι «μισοάδειο» για τα λαϊκά στρώματα, το οικονομικό επιτελείο μιλάει για «βαρύ χειμώνα» και ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να στείλει τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ, που θα ...καταργούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά η ΝΔ. Αλλά και οι όποιες διακηρύξεις για μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα πάνε ξανά περίπατο, ενώ τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, λεφτά που τους έκλεψε το κράτος, παρουσιάζονται ως δήθεν «13η σύνταξη» και «παροχή»! Και βέβαια ούτε λόγος για τις υπόλοιπες λαϊκές ανάγκες, όπως αυτές που αφορούν την πανδημία, την προστασία των εργαζομένων, το άνοιγμα των σχολείων κ.ο.κ., αφού τα μέτρα που ζητάνε οι εργαζόμενοι είναι «ανεφάρμοστα» επειδή κοστίζουν στο κράτος.

... μισογεμάτο

Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση παρουσιάζει «μισογεμάτο» το ποτήρι στο κεφάλαιο, διαβεβαιώνοντας πως η βαθιά ύφεση είναι μέσα στις προβλέψεις της και ότι έχει κρατημένα «πολεμοφόδια» για τον «δύσκολο χειμώνα». Ποια είναι όμως αυτά τα πολεμοφόδια; Είναι οι απανωτές φοροαπαλλαγές και τα προνόμια που επεκτείνονται, με αποτέλεσμα το πρώτο 7μηνο του έτους οι επιχειρηματικοί όμιλοι να έχουν πληρώσει λιγότερο και από το 3% της συνολικής φορολογίας! Είναι τα μέτρα επέκτασης της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με αναστολές συμβάσεων, εκτίναξη της «ευελιξίας», μειώσεις μισθών και ανατροπές συμβάσεων. Είναι οι «κλειδωμένες» ανακοινώσεις για τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που πάνε πακέτο με τα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι «μεταρρυθμίσεις» - κόλαφος στο «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο» που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Κομισιόν, όπως π.χ. για το «στεγνό καθάρισμα» της πρώτης κατοικίας του λαού. Αλλά και οι πολεμικές δαπάνες, που στο όνομα της «άμυνας της χώρας» υπηρετούν στην πραγματικότητα την παραπέρα εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Το «ποτήρι» λοιπόν είναι «μισοάδειο» για το λαό και τις ανάγκες του, για να είναι «μισογεμάτο» για το κεφάλαιο και τις απαιτήσεις του. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα όμως δεν πρέπει να επιτρέψουν να δουν το ίδιο «έργο» ξανά.

Μονταζιέρα

Με την τακτική του «κόψε - ράψε», ακόμα και της πλήρους διαστρέβλωσης, τουρκικά αστικά ΜΜΕ αναπαράγουν πρόσφατη τοποθέτηση της Λιάνας Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ, σε τηλεοπτική συνέντευξη. Μάλιστα, σε άρθρο που συνοδεύει το βίντεο στο «CNN Turk», η φράση «ο Ερντογάν είναι ένα στρατηγικό μυαλό το οποίο στέκεται 20 χρόνια για το συμφέρον της πάρτης τους, της αστικής τάξης που εκπροσωπεί στην Τουρκία» παρουσιάζεται ως «ο Ερντογάν είναι ένα στρατηγικό μυαλό το οποίο στέκεται 20 χρόνια με τις κινήσεις που έκανε για τη χώρα του, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό». Παράλληλα, για να τη φέρουν στα μέτρα της τουρκικής προπαγάνδας, εννοείται ότι έχουν «θάψει» τα σημεία της τοποθέτησης όπου η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρεται στο ρόλο των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ στον εξοπλισμό της Τουρκίας, στην ενθάρρυνση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και στην προώθηση του οδυνηρού συμβιβασμού για τη συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Αντίστοιχη «τύχη» στο μονταρισμένο βίντεο είχαν και οι θέσεις του ΚΚΕ, με αιχμή την εναντίωση στην αλλαγή συνόρων στην περιοχή, ζήτημα στο οποίο στάθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ. Το γεγονός ότι την τουρκική μονταζιέρα έσπευσαν να υιοθετήσουν εν ριπή οφθαλμού διάφοροι ακροδεξιοί ελληνόφωνοι λογαριασμοί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (που έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους για τους «συμμάχους» της κυβέρνησης και τη στάση τους...) επιβεβαιώνει ότι τέτοιες κινήσεις λειτουργούν προβοκατόρικα.

Φόρουμ

«Μία από τις προτεινόμενες λύσεις είναι η συμμετοχή της Τουρκίας στο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, από το οποίο είναι αποκλεισμένη, λόγω της διαφωνίας της με την Κύπρο», σημείωνε τις προάλλες το «Bloomberg», παραθέτοντας διάφορους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ θα μπορούσε να παρέμβει για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά και το γερμανικό ινστιτούτο «Bruegel» υποστήριζε πριν από λίγες μέρες ότι μια «τουρκική συμμετοχή» σ' αυτό το Φόρουμ «θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και συμβιβασμούς σχετικά με τις αντικρουόμενες αξιώσεις τους». Μ' αυτά και με τ' άλλα λοιπόν, μεγαλώνει η γκάμα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των άλλων «σχημάτων συνεργασίας» του κεφαλαίου, που προσφέρονται ως «πλατφόρμα συνεννόησης» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με βάση - τι άλλο; - την Ενέργεια. Αυτό είναι άλλωστε και το επίδικο της συνεκμετάλλευσης, που «σιγοψήνεται» στο παρασκήνιο. Αν κάτι επιβεβαιώνεται πάντως, είναι ότι όλα αυτά τα τριμερή και πολυμερή σχήματα που στήνονται στην περιοχή με ευρωατλαντική σφραγίδα, έχουν ρόλο και αποστολή να ανοίξουν νέα κερδοφόρα πεδία δράσης για τα μονοπώλια, να αποτελέσουν «πλατφόρμες» αξιοποίησης και διαμοιρασμού του πλούτου της περιοχής, «χωρίς αποκλεισμούς», όπως τονιζόταν από την ίδρυση ακόμα του Φόρουμ για το φυσικό αέριο, που έχει έδρα στην Αίγυπτο. Εξ ου και οι προτάσεις να αποτελέσουν αυτοί οι οργανισμοί «πεδίο διαλόγου» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με επώδυνους και επικίνδυνους για το λαό συμβιβασμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ