Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα μη συγκρίσιμα...

«Σύμπνοια» βλέπει αρθρογράφος διαδικτυακής ενημερωτικής ιστοσελίδας, στην Ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για τις πρόσφατες πλημμύρες στην Εύβοια, με εκείνες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας στο σημείο να γράψει ότι οι Ελληνες ευρωβουλευτές «εμφανίζονται ενωμένοι, αφήνοντας στην άκρη τις πολιτικές τους διάφορες» για να «ζητιανέψουν» από την Κομισιόν. Τι κι αν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν στην Ερώτησή τους τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», ενώ η Ερώτηση του ΚΚΕ στηλιτεύει τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεών τους και των τοπικών αρχών τους, που εδώ και χρόνια αφήνουν την περιοχή απροστάτευτη σε πυρκαγιές και πλημμύρες. Τι κι αν η Ερώτηση του ΚΚΕ μιλάει για άμεση, πλήρη και καθολική αποζημίωση των καταστροφών που υπέστησαν τα σπίτια και οι περιουσίες του λαού, για άμεση εκκίνηση όλων των απαιτούμενων έργων, ενώ οι πρώην και νυν κυβερνητικοί ευρωβουλευτές ρωτούν εάν υπάρχει πρόβλεψη ενεργοποίησης του «Ταμείου Αλληλεγγύης»... που στο κάτω κάτω είναι χρήματα από την έμμεση και άμεση βαριά φορολογία του ελληνικού λαού. Ενώ βεβαίως δεν λένε κουβέντα για τον πακτωλό δισ. του «Ταμείου Ανάκαμψης», που προφανώς ούτε κατά διάνοια δεν συζητούν να διατεθεί για τους πληγέντες, αφού τον προορίζουν για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

... και τα ξένα κόλλυβα

Οσο για τα περί «ζητιανιάς», αποτελεί πρόκληση να θεωρεί κανείς το λαό μας «ζητιάνο» επειδή απαιτεί πίσω ένα ελάχιστο μέρος από όσα καταβάλλει καθημερινά μέσω μνημονίων, άγριας φορολεηλασίας και αντεργατικών μέτρων. Είναι δικά του λεφτά και όχι της Κομισιόν, και πρέπει να τα διεκδικήσει ακέραια για τις δικές του ανάγκες, που σήμερα καταπνίγονται. Αυτή την αλήθεια αναδεικνύει το ΚΚΕ με τις παρεμβάσεις του, κι αυτή δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από άτοπες συγκρίσεις, ούτε εμφανίζοντας την ΕΕ ως «χρηματοδότη» με ξένα κόλλυβα.

Αστειότητες

Εν αναμονή της χτεσινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με θέμα τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, κυβερνητικοί κύκλοι διέρρεαν ότι καλώς συζητιούνται μέτρα και κυρώσεις για μια χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά δεν μπορεί η Ενωση να κρατάει άλλη στάση στο ζήτημα της Τουρκίας, που αφορά δύο κράτη - μέλη της (Ελλάδα και Κύπρο). Αφηναν μάλιστα να «αιωρείται» η υποψία ακόμα και ενός «βέτο» απέναντι στα όποια μέτρα αποφασίζονταν για τη Λευκορωσία, αν δεν υπήρχε ανάλογη διάθεση και για την Τουρκία. Και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση «παζαρεύει» τη στήριξή της στην ωμή παρέμβαση της ιμπεριαλιστικής ένωσης στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας, με αντάλλαγμα μια δήλωση στήριξης στα Ελληνοτουρκικά, φανερώνει τους άθλιους όρους και το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνονται οι κόντρες και συμβιβασμοί στα τραπέζια των συμμαχιών του κεφαλαίου. Πέρα από αυτό, όμως, είναι αστείο να διαμαρτύρεται η κυβέρνηση ότι η ΕΕ αποφασίζει με δύο μέτρα και δύο σταθμά στην περίπτωση της Λευκορωσίας και των Ελληνοτουρκικών. Η προσπάθεια να παραμείνει η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο και να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή απέναντι σε Ρωσία, Κίνα και λοιπούς ανταγωνιστές υπηρετεί τον ίδιο στόχο με την προσπάθεια «περικύκλωσης» της Ρωσίας, που συνυπογράφουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Ας κόψουν επομένως την κλάψα και προπάντων να πάψουν να προκαλούν το λαό με τον εξωραϊσμό των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους.

Δυο κόσμοι

Η εικόνα από το λογαριασμό του υπεύθυνου Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην υπουργού Εξωτερικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλου, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μιλάει από μόνη της: Η μια δημοσίευση λέει για τους ήρωες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς και η αμέσως επόμενη αναδημοσιεύει όλο χαρά την προχτεσινή συνάντηση με τον Πάιατ και το «τιτίβισμα» του πολυαγαπημένου τους πρέσβη! Παλιά τους τέχνη κόσκινο, βέβαια, με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικότερους των ΑμερικανοΝΑΤΟικών να σκυλεύουν την Ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος στην Καισαριανή κι αλλού, πριν υπογράψουν τις συμφωνίες με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, που μετατρέπουν τη χώρα σε απέραντη βάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Αλλά και πριν παρουσιάσουν ως... αντιιμπεριαλιστική την αμερικανοΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών, πριν τις «στενές επαφές» με το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού και τόσα άλλα. Οσο κι αν προσπαθήσουν να ανανεώσουν το «πλαστό το πασαπόρτι», που όπως φαίνεται τους είναι χρήσιμο για τις βρωμοδουλειές της αστικής τάξης, η αλήθεια θα τους φτύνει κατάμουτρα: Εκείνοι που σήκωσαν κεφάλι στις τάχα «ανίκητες» στρατιές των ιμπεριαλιστών, στην αστική τάξη, στους συνεργάτες τους, στον αιώνα τον άπαντα δεν μπαίνουν στο ίδιο κάδρο με τον πρέσβη και τα τσιράκια του.

Στο ίδιο «πλοίο»

Οσες προσπάθειες και να κάνει η κυβέρνηση, όσες «ακροβασίες» κι αν επιστρατεύσει για να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της, με τίποτα δεν κρύβεται πως το άνοιγμα του Τουρισμού με τους όρους που επέβαλαν αερομεταφορείς και εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχοι και τουριστικοί όμιλοι, συνδέεται ευθέως με τη νέα έξαρση της πανδημίας. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων έμπαιναν και μπαίνουν κριτήριο για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, αλλά και από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Κι αυτό ισχύει βέβαια και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εσχάτως ανακάλυψε τα πρωτόκολλα - λάστιχο και τους όρους με τους οποίους άνοιξε ο Τουρισμός.

Αλήθεια, όμως, τι έλεγε όταν άνοιγε ο Τουρισμός με τους όρους αυτούς; Ενδεικτικά είναι όσα δήλωνε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Νοτοπούλου, με αφορμή την τότε απόφαση της κυβέρνησης, αντί για τεστ και άλλα ουσιαστικά μέτρα, να ζητάει από τους ταξιδιώτες... τη συμπλήρωση μιας φόρμας, όπως και να αναβάλλει για μερικές μέρες το άνοιγμα των συνόρων με τη Σουηδία: «Εξαιτίας της κυβερνητικής ολιγωρίας ο Τουρισμός της χώρας μπαίνει στο "απόσπασμα". Το υπουργείο Τουρισμού έβαλε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ως υποχρεωτική τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας για τους επισκέπτες από το εξωτερικό, και ο ελληνικός Τουρισμός "λούζεται" τις αντιδράσεις. Οι ακυρώσεις - κυριολεκτικά στο παρά πέντε - από Γερμανία, Τσεχία και Γαλλία είναι χιλιάδες. Οι Σουηδοί ενημερώνονται τελευταία στιγμή, και ενώ έχουν βγάλει εισιτήρια και έχουν κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο, ότι δεν θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα "μέχρι νεωτέρας" (...) Ο νέος κυβερνητικός αιφνιδιασμός και το αλαλούμ οδήγησαν σε περαιτέρω περιορισμό των αφίξεων στην πιο κρίσιμη φάση της φετινής τουριστικής περιόδου, δυσφημίζοντας για μία ακόμη φορά τη χώρα διεθνώς». Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν «έπνεε μένεα» και ζητούσε από την κυβέρνηση να κάνει ακόμη πιο λάστιχο τα υγειονομικά και άλλα πρωτόκολλα, ακριβώς με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Ας αφήσουν λοιπόν τώρα τα σάπια. Ηταν και είναι με την κυβέρνηση της ΝΔ στο ίδιο «πλοίο», αυτό των συμφερόντων της αστικής τάξης, για λογαριασμό των οποίων παίζουν την υγεία του λαού στα ζάρια. Αλλωστε, και για τη σημερινή κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με τις μεγάλες ελλείψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη, αφού υπηρέτησε υποδειγματικά την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης. Η τωρινή τους προσπάθεια να πείσουν ότι με μια άλλη «υπεύθυνη» διαχείριση μπορούν τάχα να συμβιβαστούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου με τις ανάγκες του λαού, δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά μια ακόμα «χείρα βοήθειας» που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση και κεφάλαιο, σε συνέχεια του «θα λογαριαστούμε μετά» του πρώτου κύματος...


Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ