Παρασκευή 8 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κλοτσοπατινάδα

Μιλώντας στον ιταλικό Τύπο για το ενδεχόμενο Κίνα και Ρωσία να επιχειρήσουν «διείσδυση» στην Ιταλία μέσω της «διπλωματίας του κορονοϊού», ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι «ορισμένες χώρες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την πανδημία ως μέσο για να επενδύσουν σε νευραλγικής σημασίας βιομηχανία και υποδομές, με επιπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας μακροπρόθεσμα». Πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι να σπείρουν διχόνοια στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη και ότι η κινεζική «Huawei» και το 5G είναι «σημαντικά παραδείγματα αυτής της κακόβουλης δραστηριότητας της Κίνας». Λίγες μέρες πριν, με επιστολή τους σε υπουργούς, γερουσιαστές των ΗΠΑ προειδοποιούσαν για τον κινεζικό κίνδυνο, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι συνέπειες της πολύπλευρης διείσδυσης της Κίνας με αφορμή την πανδημία «θα φανούν στο μέλλον, όπως έγινε με την κρίση του 2008, που άνοιξε το δρόμο για τον έλεγχο του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO»! Θυμίζουμε ότι «συστάσεις» για την επιλογή εταιρείας που θα αναλάβει να αναπτύξει το σύστημα 5G στην Ελλάδα είχε κάνει στην ελληνική κυβέρνηση και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, στην τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα. Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία δεν έπαιξε ρόλο καταλύτη μόνο στην οικονομική κρίση, που σοβούσε εδώ και καιρό, αλλά και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που οξύνονται και επεκτείνονται σε πεδία όπως η προμήθεια υγειονομικού υλικού, η πρωτιά στην ανακάλυψη του εμβολίου, η προσφορά υγειονομικής βοήθειας και πάει λέγοντας. Κάτω από αυτό το πρίσμα, εξηγείται καλύτερα και ο καβγάς που συντηρούν οι ΗΠΑ, κατηγορώντας την Κίνα ότι τους «έσπειρε» τον κορονοϊό...

Πώς και πώς

Τα στοιχεία για τις «δωρεές» από ιδιώτες και εταιρείες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παρουσίασε χτες ο υπουργός Υγείας. Ο Β. Κικίλιας μίλησε για «ευεργέτες» του τόπου και «δωρεές» ύψους 89 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως έχουν ήδη «εισπράξει» στο πολλαπλάσιο οι επιχειρηματικοί όμιλοι, είτε ως άμεσες επιδοτήσεις και διευκολύνσεις από το κράτος είτε ως αντεργατικά μέτρα που αυξάνουν τα κέρδη τους. Αλλωστε, κι αυτά τα λεφτά των δωρεών δεν είναι δικά τους, αλλά αποτελούν κλεμμένο ιδρώτα των εργαζομένων και του λαού. Τέτοιου τύπου «δωρεές» γίνονταν και σε προηγούμενες περιόδους, με όλες τις κυβερνήσεις, καθώς ο τομέας της Υγείας είναι ιδανικός για να διαφημίσουν οι επιχειρήσεις τη «φιλανθρωπία» τους, στο πλαίσιο της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». Αλλά και για να συγκαλύπτει το σύστημα τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα και την πολιτική που θυσιάζει στο βωμό του κέρδους την Υγεία και τις άλλες ανάγκες του λαού. Αυτές οι χορηγίες, πάντως, δεν «έσωσαν» το δημόσιο σύστημα της Υγείας στις «κανονικές» συνθήκες, πόσο μάλλον στις έκτακτες της πανδημίας, όπου οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Στο διά ταύτα, το «ξέπλυμα» του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στη συνείδηση του λαού στόχο έχει να αποσπάσει τη συναίνεσή του και να προλειάνει το έδαφος για το επόμενο βήμα στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, όπως είναι οι ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία, που περιμένουν πώς και πώς οι ...«ευεργέτες» επενδυτές.

Μπασίματα

«Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και γεωστρατηγική προτεραιότητα της ΕΕ (...) Αυτή η συνεργασία και υποστήριξη υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που παρείχε οποιοσδήποτε άλλος εταίρος στην περιοχή, αντικατοπτρίζοντας τη στρατηγική εδραίωση της περιοχής (...) Ολα αυτά τα μέτρα στήριξης έχουν τους ίδιους στόχους: Να μετατρέψουν τα Δυτικά Βαλκάνια σε λειτουργικές οικονομίες της αγοράς, ικανές να ενταχθούν πλήρως στην ενιαία αγορά της ΕΕ». Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό το απόσπασμα από κείμενο της Κομισιόν για τη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, που έγινε προχτές, σημαίνει «τα Βαλκάνια μας ανήκουν και κανένας ανταγωνιστής δεν είναι ευπρόσδεκτος στη γειτονιά μας». Καθόλου τυχαία, μάλιστα, η Σύνοδος συζήτησε τη χρηματοδοτική στήριξη των χωρών αυτών με ποσά άνω των 3,3 δισ. ευρώ, όχι βέβαια για να θωρακίσουν τους λαούς από τους κινδύνους της πανδημίας, αλλά για να αντισταθμίσουν το «μπάσιμο» της Κίνας, της Ρωσίας, ακόμα και των ΗΠΑ, που προσφέρουν όλοι μεγάλες «δωρεές» με αφορμή τον κορονοϊό, για να αυξήσουν τη γεωστρατηγική επιρροή τους στην περιοχή. Τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένουν «αρένα» σκληρών ανταγωνισμών, που οξύνονται στο φόντο της πανδημίας, και όλοι σπεύδουν να πιάσουν θέση για την «επόμενη μέρα», που μόνο κινδύνους και ανασφάλεια προμηνύει για τους λαούς της περιοχής.

Γεμάτες τσέπες

Κάνοντας «ταμείο» από την προηγούμενη φάση της πανδημίας, οι μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ καταγράφουν αύξηση εσόδων της τάξης του 31%, που μεταφράζεται σε συνολικό τζίρο 1,197 δισ. ευρώ (!) από 24/2 μέχρι 19/4, σε διάστημα δηλαδή μόλις οκτώ βδομάδων. Ειδικά τη Μεγάλη Βδομάδα, η αύξηση των πωλήσεων σε αξία άγγιξε το 32,8% σε σχέση με πέρυσι. Οι σουπερμαρκετάδες βγαίνουν από αυτήν τη φάση της πανδημίας με τις τσέπες γεμάτες και, το σημαντικότερο, με νέα όπλα στη φαρέτρα τους, ώστε το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, που δεν πήρε αναστολή, αλλά επιταχύνθηκε την περίοδο της πανδημίας, με τις ΠΝΠ της κυβέρνησης. Αυτές που, εκτός των άλλων, επιτρέπουν τη μονομερή επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας, την αυθαίρετη διαμόρφωση των ωραρίων και της υπερωριακής απασχόλησης, όπως και πολλά άλλα. Είναι φανερό επομένως ότι η πανδημία είχε κερδισμένους και χαμένους, αν σκεφτεί κανείς το ζόρι που τράβηξαν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, εκτεθειμένοι στην εξαντλητική δουλειά και στα ελλιπή μέτρα προστασίας, με μόνη «ανταμοιβή» τα δακρύβρεχτα «μπράβο» της κυβέρνησης και ένα ψωροεπίδομα από τους εργοδότες, που είναι για γέλια, αν συγκριθεί με την κερδοφορία τους την ίδια περίοδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ