Σάββατο 29 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 1 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνεννοημένοι

«Ούτε να είχαμε συνεννοηθεί!», είπε την περασμένη Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Π. Πικραμμένος, διαδεχόμενος τον Γ. Παναγόπουλο στο βήμα του «συνεδρίου» - παρωδία της ΓΣΕΕ. Οπως αποδεικνύουν όμως τα γεγονότα, κυβέρνηση και ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ δεν είχαν μόνο συνεννοηθεί για το πώς ο ένας θα ευλογήσει τα γένια του άλλου στο «συνέδριο», αλλά και για όλες τις άλλες μεθοδεύσεις, που κατατάσσουν αυτό το συνέδριο στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας. Μήπως δεν είχαν συνεννοηθεί για την παρουσία μιας στρατιάς ΜΑΤ έξω από το χώρο του συνεδρίου; Μήπως δεν είχαν συνεννοηθεί για την παρουσία της κυβέρνησης σ' αυτό, με αντιπροσώπευση στο υψηλότερο επίπεδο, προκειμένου να πάρει και κυβερνητική έγκριση το όργιο της νοθείας; 'Η μήπως δεν είχαν συνεννοηθεί για τα αντίδωρα της ηγετικής ομάδας στην κυβέρνηση, με τις δηλώσεις Παναγόπουλου για τον αντιασφαλιστικό νόμο, που «δεν είναι και τίποτα σπουδαίο», με την υπονόμευση της απεργίας στις 18 Φλεβάρη, με τη σιγή νεκροταφείου για τον νόμο περιστολής των διαδηλώσεων που τώρα μπαίνει στη Βουλή; Συνεννοημένοι και με το παραπάνω ήταν κυβέρνηση και εργατοπατέρες για όλα αυτά, όσο κι αν ο Πικραμμένος παρίστανε τον έκπληκτο μπροστά στις άδειες καρέκλες. Και η συνεννόηση αυτή ξεκινάει από τον κοινό τους στόχο να υπάρξει το επόμενο διάστημα ενεργότερη παρέμβαση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στα συνδικάτα. Τέτοιες βρώμικες αποστολές αναλαμβάνει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο.

Κρησάρες

Με τη σφραγίδα της ΕΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, που ψήφισαν το 2013 ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια έκανε κτήμα του ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζονται οι πιέσεις κράτους και εργοδοσίας στον κατώτερο μισθό. Οπως προκύπτει από την πρόσφατη Εκθεση της Κομισιόν για την «5η αξιολόγηση», ο καθορισμός του κατώτερου μισθού για το 2020 θα ακολουθήσει τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές που έχουν τεθεί με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου. Αρχίζοντας από την «αξιολόγηση» της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία ανέλαβε να εξετάσει την επίδραση που είχε στην οικονομία η σχετική προσαρμογή του 2018, θα ακολουθήσουν «διαβουλεύσεις» με τους λεγόμενους «κοινωνικούς φορείς», ενώ το «σόου» θα συνεχιστεί με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων... Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, η κυβέρνηση θα καθορίσει το νέο κατώτερο μισθό με βάση την κατάσταση της οικονομίας, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, τις τιμές, την απασχόληση κ.λπ. Με τόσο πολλές «κρησάρες» δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι περιμένει όσους αμείβονται με τον κατώτερο μισθό... Για να μην αναφερθούμε στους χιλιάδες που δεν παίρνουν ούτε κι αυτόν, καθώς δουλεύουν με ακόμα μικρότερες απολαβές, «παγιδευμένοι» στο δίχτυ της «ευελιξίας», με τη σφραγίδα και εδώ των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Κάτι...

«Περιπτώσεις όπου η ολιγαρχία εκμεταλλεύτηκε και προσπάθησε να διχάσει την κοινωνία χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το ποδόσφαιρο, φαίνεται πως αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τη χώρα (την Ελλάδα) και τους συμμάχους της...». Η παραπάνω διαπίστωση περιλαμβάνεται σε άρθρο που - όπως φαίνεται - άρεσε στον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι το αναδημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό. Οπου «ολιγαρχία», ο αρθρογράφος (και προφανώς ο πρέσβης) εννοεί τη Ρωσία, προειδοποιώντας για τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να αναχαιτιστεί η όποια επιρροή της ρωσικής αστικής τάξης στην περιοχή των Βαλκανίων. Λίγο πιο κάτω, το άρθρο διαπιστώνει ότι «στην παραπληροφόρηση (σ.σ. από τη ρωσική παρέμβαση) οι πολίτες φαίνεται να είναι ευάλωτοι» και εξηγεί: «Η περίπτωση της Χάγης, όπου μέσα σε μία νύχτα το σύνολο των Ελλήνων εναντιώθηκε (ενώ ήταν πάγια πολιτική της χώρας) και θεώρησε προδότη όποιον μιλούσε για Χάγη, προήλθε από το Twitter. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση των κλειστών δομών στα νησιά. Ενώ προεκλογικά απαίτηση όλων ήταν να κλείσουν οι ανοιχτές δομές, όπως αυτή της Μόριας, και να δημιουργηθούν κλειστές, σε μια νύχτα μέσα τα πράγματα άλλαξαν».

... ξέρουν

Η τακτική των ΗΠΑ να ανακαλύπτουν τη Ρωσία πίσω από οτιδήποτε διαταράσσει τα συμφέροντά τους στην περιοχή, δεν είναι απλά μια «εμμονή» στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού. Προπάντων συνιστά προσπάθεια να εμπλακεί η χώρα μας βαθύτερα σ' αυτούς τους ανταγωνισμούς, διαμορφώνοντας το ανάλογο κλίμα, μπερδεύοντας αλήθειες και ψέματα, όπως κάνει το άρθρο που αναπαράγει ο πρέσβης. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν άλλωστε οι ΗΠΑ για «κακόβουλες παρεμβάσεις» μέσω και του διαδικτύου, προκειμένου να επηρεάσουν κατά τα συμφέροντά τους τις εξελίξεις σε χώρες της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ