Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ακραία» κοροϊδία

Τι κι αν η συζήτηση την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή για την οικονομία ανέδειξε ακόμα πιο γλαφυρά κάτω από τις «φωνές» και τους «υψηλούς τόνους» την ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε όλα τα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου; Τι κι αν ο ένας «έκοβε» - περηφανευόμενος για τα κατορθώματά του «εκεί που τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν» και εκφράζοντας ξανά την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει «χωρίς πισωγυρίσματα» τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια (βλέπε αντιλαϊκή επίθεση) - και ο άλλος «έραβε», λέγοντας ότι εκείνος μπορεί να εφαρμόσει παραπάνω και από αυτές τις δεσμεύσεις προκαλώντας ένα «αναπτυξιακό σοκ», «έκρηξη» προνομίων για τους «επενδυτές» και αντίστοιχα νέα σκληρά μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους; Τι κι αν και οι δυο «πασπάλισαν» όλα τα παραπάνω με ολίγον από τάχα «κοινωνικό κράτος», με υπερπλεονάσματα κοροϊδίας για συνταξιούχους και τάζοντας προσωρινά «παγώματα» των ήδη αποφασισμένων μέτρων, ανάλογα πάντα με τις επιδόσεις της καπιταλιστικής οικονομίας και τους δείκτες της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου; Απ' όλα αυτά, τα κυβερνητικά στελέχη, όσο και αυτά της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, όπως και ο αστικός Τύπος, είδαν «σκηνικό ακραίας πόλωσης», «βαθιές διαχωριστικές γραμμές» που βαθαίνουν κι άλλο, καθώς λέει τελειώνουν τα μνημόνια, «προγράμματα που κατατέθηκαν και πρέπει να διαλέξει» ο κόσμος, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις, με ποια να στοιχηθούν. Το μόνο «ακραίο», βέβαια, στην όλη υπόθεση είναι η κοροϊδία και οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, που ενισχύονται με στόχο τον εγκλωβισμό του λαού. Τις παγίδες αυτές ο λαός μπορεί να τις προσπεράσει βγαίνοντας ορμητικά στο προσκήνιο.

«Μάχες»

«Εθνική προτεραιότητα» βάφτισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους βιομήχανους της Βόρειας Ελλάδας, τις επενδύσεις, προσθέτοντας ότι δίνει «μάχη» και αίρει διαρκώς «εμπόδια» για την προσέλκυσή τους. Μέσα στην ατελείωτη λίστα των διευκολύνσεων δεν έβαλε μόνο τις ανακοινώσεις για επιπλέον φοροαπαλλαγές, ακόμα φτηνότερο ρεύμα, το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει ενισχύσει και βάλει στα χέρια τους, αλλά και την ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία με την ΠΓΔΜ, καλώντας τους βιομήχανους «να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να αποδείξουν στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι ο ισχυρός παίχτης στην περιοχή των Βαλκανίων (...) να δούμε τη μεγάλη γεωπολιτική εικόνα και το πεδίο ευκαιριών που διανοίγονται ειδικά για την επιχειρηματική κοινότητα και την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως της πραγματικής πρωτεύουσας των Βαλκανίων. Μέσα από μια συμφωνία που αυξάνει τις δυνατότητες της χώρας στο μέλλον, την εδραιώνει στην περιοχή ως δύναμη σταθερότητας και ανάπτυξης, δυναμώνει την επιρροή της στη διεθνή σκηνή». Αντιλαϊκή επίθεση και εμπλοκή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος και οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι που διεκδικεί η κυβέρνηση στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή φέρουν τη σφραγίδα των φιλοδοξιών της αστικής τάξης για αναβάθμιση της θέσης της στην περιοχή και νέα κέρδη. Ενιαία πρέπει να 'ναι και η πάλη των εργαζομένων και όλου του λαού ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Αθέατες πλευρές...

Στο περιθώριο των όσων συμβαίνουν στη διοργάνωση του Μουντιάλ της Ρωσίας, η φημολογούμενη μεταγραφή του Πορτογάλου διεθνή Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Γιουβέντους είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί τα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Αν και μέχρι τώρα δεν υπάρχει τίποτα επίσημο, οι φήμες θέλουν τη συμφωνία «κλεισμένη» και μάλιστα αντί ενός ποσού που φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ! Το ενδιαφέρον είναι ότι λόγω του ...υψηλού κόστους και προκειμένου η Γιουβέντους να αποφύγει τα μπλεξίματα με τον «οικονομικό κανονισμό» της UEFA, υπάρχει η φημολογία ότι τα χρήματα θα δοθούν από τη γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία «FIAT» (με τη μορφή χορηγού), ιδιοκτησίας της οικογένειας Ανιέλι που κατέχει τη Γιουβέντους. Φυσικά, τα εκατομμύρια που ζαλίζουν και τα οποία ετοιμάζεται να διαθέσει ο βιομήχανος στα πόδια του Ρονάλντο, δεν τα βγάζει με τον ιδρώτα του... Γι' αυτό και η συγκεκριμένη φημολογία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν έχουν δει την παραμικρή αύξηση στο μισθό τους, αλλά σε κάποια εργοστάσια της εταιρείας, όπως στο Πομιλιάνο, εφαρμόζεται η εκ περιτροπής εργασία, με μόλις 11 ή 12 μέρες δουλειά το μήνα! Αυτό σημαίνει «ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης» και κάπως έτσι βγαίνουν τα τεράστια κέρδη, από τα οποία οι βιομήχανοι χρηματοδοτούν και άλλες δράσεις τους, πάντα σύμφωνα με τα «μπίζνες πλανς» τους... Σχέδια που στους πολλούς που παράγουν τον πλούτο, φορτώνουν τη μιζέρια, τη φτώχεια και την ανασφάλεια και στους ελάχιστους την απίστευτη χλιδή, αποκαλύπτοντας παράλληλα τον παρασιτισμό του καπιταλισμού σε όλη του την έκταση.

Με άλλοθι τα ... πρόβατα

Στο Σχιστό «υπήρχε ένας αγωγός που οδηγούσε τα νερά στον ναύσταθμο. Στον αγωγό αυτόν όμως έμπαιναν τα πρόβατα ενός βοσκού και τα έχανε. Ετσι ο βοσκός, για να δώσει λύση στο πρόβλημά του, μπάζωσε τον αγωγό...». Το παραπάνω δεν είναι απόσπασμα από αφήγηση παραμυθιού, αλλά από την ανάλυση ενός ακόμα βολικού άλλοθι για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική. Ειπώθηκε μάλιστα από τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά σε επίσημη συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα έργα που (δεν) έχουν γίνει ή δρομολογηθεί για την περιοχή. Ετσι, μετά τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», την «κλιματική αλλαγή», τη «γραφειοκρατία», τους ...«δασάρχες» και άλλα παρόμοια, η Περιφέρεια συνεχίζει την ανακάλυψη «εμποδίων» για την αντιπλημμυρική θωράκιση σε ...«βοσκούς και πρόβατα». Βεβαίως, τόσο η Τοπική Διοίκηση όπως και όλες οι κυβερνήσεις, μαζί με τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κατασκευάζουν τις παραπάνω αστείες δικαιολογίες, δεν απαντούν στο βασικό: Πώς γίνεται αυτά τα εμπόδια να εμφανίζονται μόνο στις λαϊκές συνοικίες, εκεί που μένουν μεροκαματιάρηδες και όχι εκεί που ζουν οι πλουτοκράτες. Ταξικό λοιπόν είναι το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας, ταξικά τα «εμπόδια», ταξική και η λύση. Γι' αυτό αποτελεί υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος η διεκδίκηση της προστασίας των λαϊκών νοικοκυριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ