«Να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας για την αποτροπή εργατικών ατυχημάτων» ζήτησε, πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος μάλιστα παρουσίασε και μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις που έκανε το τελευταίο διάστημα, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης - όπως ισχυρίζεται - των μέσων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους ΟΤΑ. «Βασική προτεραιότητα του υπουργείου αποτελεί η εφαρμογή των κανόνων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα και την Αυτοδιοίκηση», είπε, από την πλευρά του, χτες και ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης. Το γεγονός ότι δηλώσεις όπως αυτές γίνονται στη σκιά των 18 θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» που συνέβησαν μέσα στους δύο τελευταίους μήνες, με εφτά από τους νεκρούς να είναι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, προσδίδει χαρακτηριστικά «ευχολογίου» σε όσα λέει η κυβέρνηση.
Αλλά, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει κάποια «κουτσά» μέτρα, τι αποδεικνύεται στην πράξη; Πρώτον, ότι αυτά δεν είναι αρκετά για να προστατεύσουν την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και, δεύτερον, ότι το αντεργατικό πλαίσιο που διατηρεί και ενισχύει η κυβέρνηση, έχει διαμορφώσει συνθήκες ζούγκλας στους χώρους δουλειάς, με αποτέλεσμα τα όποια υποτυπώδη μέτρα προστασίας να ωχριούν μπροστά στους κινδύνους και τις παγίδες θανάτου που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. Επιβεβαιώνεται, επομένως, ότι η πάλη για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής στους χώρους δουλειάς πρέπει να συνδυάζεται με την πάλη για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και την ανάκτηση των απωλειών, να βάζει στο στόχαστρο την πραγματική αιτία των ατυχημάτων, που είναι η οργάνωση της παραγωγής με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος.
Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, μπορεί όλοι να θυμόμαστε το περιβόητο «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», ωστόσο η πραγματικότητα που ζουν τα λαϊκά νοικοκυριά την διαψεύδει. Ετσι, λοιπόν, ακόμα και μέσα στη βδομάδα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, οι οποίοι μάλιστα δεν θα γίνονται μόνο κάθε Τετάρτη, αλλά τρεις μέρες τη βδομάδα και με διευρυμένο ωράριο. Οπως έγινε γνωστό, σε πρώτη φάση θα βγουν στο σφυρί 5.000 ακίνητα έως το τέλος του 2017, δηλαδή 1.250 ακίνητα κάθε μήνα, περίπου. Μάλιστα, προβλέπονται διαδικασίες - εξπρές, χωρίς καμία χρονοτριβή, ενώ βασικός στόχος είναι οι πλειστηριασμοί να διεξαχθούν σε «φουλ» ρυθμούς έως και τα Χριστούγεννα. Είναι φανερό ότι ο νέος μηχανισμός των πλειστηριασμών στόχο έχει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εντατικοποίησή τους. Και μπορεί η κυβέρνηση να διατείνεται ότι μέχρι σήμερα οι πλειστηριασμοί αφορούν μόνο τα χρέη προς το Δημόσιο και τα Ταμεία και ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται από το νόμο Κατσέλη, ωστόσο η ισχύς του νόμου λήγει την 1/1/2018 και είθισται η ανανέωσή του να γίνεται με επαχθέστερα κριτήρια για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Σε κάθε περίπτωση, η θηλιά σφίγγει στο λαιμό όσων δεν έχουν να πληρώσουν τα υπέρογκα χρέη και τα χαράτσια στις Εφορίες, και χρειάζεται να ανέβουν η επιφυλακή και η ετοιμότητα του κινήματος απέναντι στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου - κουαρτέτου να βάλουν στο χέρι τη λαϊκή κατοικία.