Τρίτη 20 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εχουν το σκοπό τους

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την εξαγγελία του σχεδίου Μάρσαλ, έγιναν το τελευταίο διάστημα πολλές εκδηλώσεις από διάφορους φορείς, για να αναδειχθεί η συμβολή της «οικονομικής βοήθειας» των ΗΠΑ στην ανασυγκρότηση της μεταπολεμικής Ελλάδας. Σε ορισμένες από αυτές, κεντρικός ομιλητής ήταν ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να αναλύει τη σημασία και τη βαρύτητα που έχει και σήμερα η στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ, η οποία επισφραγίστηκε με τη στρατιωτική ήττα του ΔΣΕ και έκτοτε αναπτύσσεται διαρκώς. Είναι φανερό ότι εκδηλώσεις και αναφορές όπως αυτή του Αμερικανού πρέσβη, αλλά και όσων άλλων παίρνουν το λόγο σ' αυτές τις εκδηλώσεις, δεν υπηρετούν μόνο το στόχο να αναδείξουν ιστορικά την αμερικανική συμβολή στη σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας στην Ελλάδα, αλλά και να ξεπλύνουν το ρόλο των ΗΠΑ και σήμερα, όπου τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ είναι οι «ράγες» πάνω στις οποίες κινείται η επιδίωξη της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας νέους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Κι επειδή οι καιροί είναι πονηροί, καθόλου αψήφιστα δεν πρέπει να παίρνει ο λαός όσα ακούγονται για την ανάγκη ενός «νέου σχεδίου Μάρσαλ», με τη μορφή των αμερικανικών επενδύσεων και της στρατιωτικής βοήθειας, όπως ήδη συζητιέται στο παρασκήνιο, ως άμεσο «αντάλλαγμα» για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα σχέδια και ολέθριους ανταγωνισμούς.

Λαγοί από το καπέλο

«Δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την κοινωνική προστασία ή ανάμεσα στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις κοινωνικές δαπάνες. Το ζητούμενο είναι η συνύπαρξή τους», ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο υπουργών Υγείας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι με την πολιτική της μπορούν τάχα να ταιριάξουν τα αταίριαστα. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Α. Ξανθός ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση μπορεί να ...βγάζει λαγούς από το καπέλο της και να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ταυτόχρονα με την κοινωνική προστασία. Βέβαια, όταν η κυβέρνηση μιλάει για «κοινωνικές δαπάνες», δεν αναφέρεται σε κονδύλια του αστικού κράτους που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αλλά στη χρηματοδότηση προγραμμάτων διαχείρισης και ανακύκλωσης της φτώχειας. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι από τη μια να εθιστεί ο λαός στις μειωμένες απαιτήσεις και από την άλλη να στρατευτεί ενεργά στην υπόθεση της ανάκαμψης της οικονομίας, έχοντας αυταπάτες ότι απ' αυτήν μπορούν να βγουν ταυτόχρονα κερδισμένοι το κεφάλαιο και τα λαϊκά στρώματα. Οπως αποδείχθηκε όμως περίτρανα από την περίοδο της κρίσης, για να ανακάμψει το κεφάλαιο χρειάζεται να μαρτυρήσει ο λαός. Το ίδιο θα συνεχιστεί από δω και πέρα, στο όνομα της «βιωσιμότητας» του χρέους, της διατήρησης και βελτίωσης των ρυθμών ανάπτυξης.

Καμαρώνουν

«Εχουμε εγκρίνει τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις, μόλις πρόσφατα μια μείωση συντάξεων κατά 25%». Αυτά δήλωνε τις προάλλες στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου. Δεν περιμέναμε βέβαια να μάθουμε από τη Γερμανία τα νέα. Το καταγράφουμε όμως σαν μια πρόσθετη απόδειξη όλης της επαίσχυντης κυβερνητικής προπαγάνδας, που πριν την ψήφιση του 4ου μνημονίου, αλλά και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, στα non paper που κυκλοφορούσε, επιχειρούσε να θολώσει τα νερά και σκόπιμα υποβάθμιζε το ύψος των περικοπών, ενώ μετά και τη δημοσιοποίηση της Εκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους γίνεται καθαρό ότι οι νέες μειώσεις στις συντάξεις από το 2019, θα ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ την τριετία 2019 - 2021. Σε αυτά προστέθηκε και το πάγωμα των συντάξεων για το 2022, με πρόσθετη τροπολογία εκ των υστέρων. Πάντως, όπως και να' χει, τόσο το καμάρωμα της κυβέρνησης για την αποφασιστικότητά της να προωθεί αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, όσο και τα εύσημα που αποσπά από τους συμμάχους της, είναι αν μη τι άλλο πρόκληση για το λαό, που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Ανοίγει δρόμους

Σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ανέφερε ανάμεσα στα άλλα: «Θέλω να υπογραμμίσω μια διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη Γεννηματά, παρά την σκληρή κριτική που μας ασκεί, έστειλε μια επιστολή στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ζητώντας τη συνδρομή τους για την ελάφρυνση του χρέους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε επιστολή έχει στείλει, ούτε ένα τηλέφωνο έχει σηκώσει (...) Αν θέλουν κάποιοι να φορούν πραγματικά τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος στα μεγάλα θέματα, πρέπει τις μικροπολιτικές τους επιδιώξεις να τις βάζουν στην άκρη (...)». Αν μη τι άλλο, καταγράφουμε την παρέμβαση όχι τόσο επειδή κουνάει το δάχτυλο στα υπόλοιπα κόμματα της αστικής διαχείρισης να είναι πιο «συνετά» όταν διακυβεύονται τα σπουδαία για το κεφάλαιο, όσο κυρίως για την απόδοση επαίνων στο ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη στάση του. Ολα αυτά σε μια περίοδο που στο παρασκήνιο πολλές διεργασίες γίνονται σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, αλλά και την ανασυγκρότηση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, προς διαμόρφωση «σταθερών» για το κεφάλαιο κυβερνήσεων της επόμενης μέρας. Αλλωστε, και στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να παρουσιάσει έργο προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού προνομιακά συνδιαλέγεται με τις δυνάμεις της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας, στο χώρο της οποίας πραγματοποιούνται αντίστοιχες διεργασίες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ