Κυριακή 14 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιπερισπασμός...

Μας «έπρηξε» η κυβέρνηση ότι με το νόμο σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες κατάφερε μια νίκη ενάντια στη διαπλοκή, στη διαφθορά, στα μεγάλα συμφέροντα κ.λπ. Ενα ζήτημα βεβαίως είναι ότι η διαφθορά, η διαπλοκή, η σχέση πολιτικών και παραγόντων του σημερινού κράτους που στηρίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου με τους επιχειρηματικούς ομίλους δεν καταργούνται με νόμους αλλά θα υπάρχουν και θα διαιωνίζονται όσο η οικονομία λειτουργεί με κίνητρο το καπιταλιστικό κέρδος, όσο τα μέσα παραγωγής, ο πλούτος βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μονοπωλίων. Ενα άλλο ζήτημα είναι οι πραγματικοί στόχοι. Αυτοί ομολογήθηκαν από τις ομιλίες των υπουργών. Στόχος, το ξαναμοίρασμα της τηλεοπτικής πίτας ανάμεσα βεβαίως σε επιχειρηματικούς ομίλους. Αλλωστε, οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση για το «άνοιγμα» τηλεοπτικού σταθμού απαιτούν μεγάλα κεφάλαια. Εξηγήθηκε, επίσης, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει κεφάλαια που δεσμεύονται από τις τράπεζες για να στηριχθούν ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις που - βγαίνουν δεν βγαίνουν - μπορούν να στηρίξουν άλλα σχέδια, κυνηγιού της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων. Δηλαδή, με απλά λόγια, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ανοίγει πόλεμο στη διαπλοκή όταν στην πραγματικότητα και με το περιβόητο νομοσχέδιο ενισχύει τις αιτίες της. Κανονικός αντιπερισπασμός.

Κόντρα σε θεούς και δαίμονες...

Δεν ήταν και μικρός ο θλιβερός θίασος που στήθηκε ενάντια στους αγρότες την προηγούμενη βδομάδα και που είχε περίπου ως εξής: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το μαστίγιο της καταστολής στο ένα χέρι και με τη μάσκα του ψευτοδιαλόγου (για το αν οι φτωχοί αγρότες θα στηθούν στα 10 ή στα 11 βήματα για την εκτέλεση) στο άλλο. Τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με το γνωστό παραμυθάκι περί ανίκανων διαχειριστών της αντιλαϊκής πολιτικής και με εκκλήσεις για «κίνημα εντός των ορίων» της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Οι ναζί της Χρυσής Αυγής με τα εγχειρίδια του Γκέμπελς ανά χείρας, να κάνουν μαθήματα αντικομμουνιστικού «αγροτοπατερισμού» και προβοκάτσιας, συκοφαντώντας όσους αγρότες συνδικαλιστές εκφράζουν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Τα αστικά ΜΜΕ, με ολίγον «ένταση» και προβοκάτσια, ολίγον τσάι και συμπάθεια, με μαθηματάκια «κοινωνικού αυτοματισμού» και πολλή αγωνία για την «κοινωνική ειρήνη» στην αντιλαϊκή σφαγή. Και όλος αυτός ο θλιβερός θίασος μαζί και με μοιρασμένους ρόλους δεν μπόρεσε να εμποδίσει τη μεγαλειώδη κινητοποίηση και να κάμψει το δίκαιο αγώνα εργατών και αγροτών, που έδωσαν τη δική τους απάντηση στους δρόμους της Αθήνας. Δεν το λες και λίγο...

Τόξο... μακελειού

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, όπου ανακοίνωσε τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο, «ομόφωνα» και με την αμέριστη συμπαράσταση και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο ηγέτης της λυκοσυμμαχίας αναφέρθηκε: Στην ανάπτυξη περισσότερων ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη, σε όλο το μήκος με τα ρωσικά σύνορα. Στην ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό. Στην ανάπτυξη των κατασκοπευτικών AWACS στα τουρκο-συριακά σύνορα και τη μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην επέμβαση των ιμπεριαλιστών στη Συρία. Στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, που μάλιστα τις συσχέτισε με τα παραπάνω μέτωπα. Μέσα σε αυτό το μέτωπο των χιλιάδων χιλιομέτρων και όλων των ανοιχτών μετώπων στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η κυβέρνηση έχει ακόμα και σήμερα το θράσος να παρουσιάζει τη βαθύτερη εμπλοκή της ως «ασπίδα σταθερότητας». Και την επικίνδυνη εμπλοκή του ΝΑΤΟ, που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για το γκριζάρισμα του Αιγαίου, ως «νίκη»!

«Γην και ύδωρ» στο κεφάλαιο

Η κυβέρνηση απλουστεύει τις διαδικασίες αδειοδότησης των ξένων επενδύσεων, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας, στη συνεδρίαση των βουλευτών - μελών των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων διεθνών οργανισμών, στις οποίες συμμετέχει η Βουλή των Ελλήνων. Είπε, επίσης, ως παράδειγμα ότι «οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για τις ιδιωτικοποιήσεις, εμείς ενδιαφερόμαστε για τις πολιτικές των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτής της συνεννόησης πορευόμαστε». Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία ζήτησαν τέτοιες συναντήσεις. Η κυβέρνηση εργάζεται γοργά και δραστήρια προκειμένου να δώσει «γην και ύδωρ» στο κεφάλαιο για επενδύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στα προαπαιτούμενα για την «αξιολόγηση» υπάρχει και το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, για το οποίο, όπως είπαν στο Γιούρογκρουπ, ενδιαφέρονται πολλές χώρες της Ευρωζώνης. Και όλα αυτά αφού έχουν τσακίσει μισθούς, τσακίζουν συντάξεις με το νέο Ασφαλιστικό, ενώ ετοιμάζουν ακόμη πιο ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον με την ευελιξία, τις μαζικές απολύσεις, την παρεμπόδιση απεργιών κ.λπ. Είπε επίσης για τους Ελληνες επιχειρηματίες που κάνουν εξαγωγές ότι είναι έτοιμο ένα σύνολο μέτρων φορολογικού χαρακτήρα που θα τους διευκολύνουν. «Αυτά τα μέτρα έχουν καταγραφεί, περιμένουμε τα τελικά σχόλια εκ μέρους των φορέων, θα τα καταθέσουμε στα συναρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να ακολουθήσουν τον δρόμο της νομοθέτησης», πρόσθεσε. Ετσι, η κυβέρνηση φοροληστεύει εργαζόμενους, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους φοροαπαλλάσσοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ