Παρασκευή 8 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοροϊδευόμαστε...

Και όμως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μιλά για «κόκκινες γραμμές». Το είπε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, όταν του ζητήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για την κοινή δήλωση Γιούνκερ - Τσίπρα σχετικά με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Θυμίζουμε ότι πριν τις εκλογές της 25ης Γενάρη ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι το ασφαλιστικό, το εργασιακό, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν εξαρτώνται από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και πως όταν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει αμέσως τις δεσμεύσεις για τον κατώτατο μισθό, την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και άλλα τέτοια. Τώρα, βλέπουμε κοινή δήλωση του Γιούνκερ (σ.σ. κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας από τα γεράκια των αγορών που έπιναν το αίμα του ελληνικού λαού, μέχρι τις 25 Γενάρη γιατί μετά έγινε εταίρος) και του πρωθυπουργού, που αμφότεροι εμφανίζονται χαρούμενοι και συμφωνούν για όσα πρέπει να γίνουν ακριβώς σε ασφαλιστικό και εργασιακά... Τέτοια συνέπεια δηλαδή.

Σαφείς...

«Μία, σαφή και συγκεκριμένη» ερώτηση απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, στον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου: «Τι περιμένετε να γίνει στο Γιούρογκρουπ της 11ης Μαΐου που να υποβοηθά και να επιταχύνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί τις δυο τελευταίες εβδομάδες; Πώς νομίζετε ότι πρέπει να απαντηθεί το οξύ πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά δημόσια οικονομικά μέχρι να οικοδομηθεί η συμφωνία;...».

Σαφής και συγκεκριμένη ήταν και η απάντηση του Σαπέν στον Παπαδημούλη: «Οι κανόνες ισχύουν για όλους (...) Σε ό,τι αφορά το σεβασμό προς τους κανόνες, δεν υπάρχουν μικρές ή μεγάλες χώρες. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες χώρες που έχουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος στη ζώνη του ευρώ, αυτό είναι προφανές (...) Οι κανόνες, όμως, με την ευελιξία που περιλαμβάνουν, είναι ίδιοι για όλους (...) Η Ελλάδα, λοιπόν, θα χρειαστεί να έχει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη αυτή όμως υπόκειται σε ορισμένους κανόνες. Και το είπατε κι εσείς ο ίδιος, ότι οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να τύχουν σεβασμού από την ελληνική κυβέρνηση και πιστεύω ότι έχει τη θέληση να το πράξει»...

... και συγκεκριμένοι

Είπε κι άλλα όμως ο Σαπέν: «Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση έχει τη θέληση να αλλάξει κάποια στοιχεία του προγράμματος αυτού. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν αυτά τα στοιχεία που θα αλλάξουν με άλλα (...) Είναι η συνολική ισορροπία του προγράμματος και του προϋπολογισμού που θα πρέπει να διατηρηθεί ώστε να διατηρηθεί και η αλληλεγγύη και η υποστήριξη από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και Ευρώπη. Πρέπει να δούμε αυτή την ισορροπία να διατηρείται (...) Στο θέμα της αγοράς εργασίας τώρα, το βασικό ζήτημα δεν είναι αυτή καθεαυτή η αγορά εργασίας όσο η πρόταση για τον ελάχιστο μισθό. Σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, καταλαβαίνουμε την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, αλλά ο ρυθμός αύξησης αυτού του κατώτατου μισθού, προφανώς, θα έχει επιπτώσεις στη συνολική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί...».

Τι λέει ο Σαπέν; Οτι τζάμπα χρήμα δεν προσφέρεται. Οποιος καίγεται - όπως η κυβέρνηση - να εξασφαλίσει ρευστότητα για την αστική του τάξη, θα πρέπει να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα την πληρώσει ο λαός διπλά και τρίδιπλα. Οποιος κόπτεται για την ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας - όπως η κυβέρνηση - θα πρέπει να ξεχάσει και τις ανέξοδες διακηρύξεις περί αυξήσεων στον κατώτατο μισθό, που ούτως ή άλλως αποτελούν μακρινό παρελθόν... Αυτά, κι ακόμα αυτή η κυβέρνηση είναι στην αρχή...

Ηξεις αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις

Ρωτήθηκε στη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης ο Ν. Φίλης του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος που πρόσφατα διακήρυσσε πως διάγουμε περίοδο «ήπιας λιτότητας», τι θα γίνει με τις συντάξεις. Και απάντησε: «Αυτές που υπάρχουν σήμερα δε θα τις πειράξουμε». Ξαναρωτήθηκε: Αυτές που υπάρχουν δε θα πειράξετε ή σήμερα δε θα τις πειράξετε; Απάντησε και πάλι με την ίδια φράση, αποφεύγοντας να κάνει καθαρή τη σημαντική διαφορά που κάνει ένα «κόμμα» στη συγκεκριμένη φράση: «Αυτές που υπάρχουν σήμερα, δε θα τις πειράξουμε», σημαίνει πως όποιος πρόλαβε στη σύνταξη βγήκε. «Αυτές που υπάρχουν, σήμερα δε θα τις πειράξουμε», σημαίνει πως αύριο θα τις πειράξουν. Δεν είναι θέμα λογοπαίγνιου. Ετσι και αλλιώς, σε κάθε περίπτωση χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι. Αλλά με κάτι τέτοιες «δημιουργικές ασάφειες» η κυβέρνηση κάνει παιχνίδι ανάλογα με το ακροατήριο. Αλλους τους εφησυχάζει ότι δε θα πάθουν τίποτα, σε άλλους δηλώνει πως δεν τους αφορά το μέτρο και στ' αφεντικά κάνει καθαρό πως, σε κάθε περίπτωση, το ασφαλιστικό είναι ανοιχτό για νέες ανατροπές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ