Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα ρίσκα του κεφαλαίου

Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και, σε κάθε περίπτωση, πολύ χαμηλότερα από τις επίσημες προβλέψεις και εκτιμήσεις, διαμορφώθηκε η ζήτηση των τραπεζών της Ευρωζώνης για τη φτηνή, σχεδόν τζάμπα, χρηματοδότηση που τους διοχετεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Και βέβαια δεν υπάρχει τίποτα το παράδοξο σε αυτό, καθώς οι τράπεζες της Ευρωζώνης προσαρμόζουν τη ζήτηση ανάλογα με το εμφανιζόμενο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι επιχειρήσεις - πελάτες τους για νέα δάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η υπόθεση σκοντάφτει στο χαμηλό ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για νέες επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η συνολική ρευστότητα, που αντλήθηκε μέσα στους τελευταίες μήνες, διαμορφώθηκε στα 212 δισ. ευρώ, σχεδόν στο μισό από τα 400 δισ. που σχεδίαζε να προσφέρει η ΕΚΤ μέσω των προγραμμάτων «νομισματικής χαλάρωσης».

Την ίδια ώρα, καταγράφονται ρυθμοί κόπωσης και στασιμότητας στη οικονομική δραστηριότητα, συνολικά στην Ευρωζώνη, ενώ στο προσκήνιο παραμένουν οι αυξημένες αβεβαιότητες και τα ρίσκα του κεφαλαίου για παραπέρα επιδείνωση της κατάστασης. Ετσι, στον πυρήνα του «προβλήματος» δε βρίσκεται η φτηνή χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων αλλά η αδυναμία διοχέτευσης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων σε νέες επενδύσεις, τέτοιες που να υπόσχονται ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στους κεφαλαιοκράτες. Σε αυτό το φόντο, η καπιταλιστική κρίση «δηλώνει» παρούσα και αναπότρεπτη, ακόμη και στην περίπτωση που η ΕΚΤ βγάλει από την αντιλαϊκή φαρέτρα τα νέα μέτρα «νομισματικής χαλάρωσης»...

Βγήκε στη ρούγα...

«Η θεωρία ότι δεν μπορεί να κάνει μια χώρα μονομερείς ενέργειες είναι απαράδεκτη». Τάδε έφη χτες το πρωί στο «ΣΚΑΪ» ο Π. Λαφαζάνης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να έχει πρόβλημα με τη ... θεωρία αλλά όχι με το γεγονός ότι την έχει ασπαστεί ολόκληρο το κόμμα του και την έχει κάνει σημαία του στην προσπάθειά του να πείσει τις «αγορές», δηλαδή το κεφάλαιο, για την καταλληλότητά του να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Τη διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να κάνει καμία μονομερή ενέργεια έχουν μέχρι στιγμής παράσχει στην αστική τάξη ο Αλ. Τσίπρας, ο Γ. Δραγασάκης, ο Ν. Παππάς, εσχάτως ο Αλ. Μητρόπουλος και πάει λέγοντας... Και ο ίδιος ο Π. Λαφαζάνης, στην ίδια συνέντευξη, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ορισμένα απ' όσα λέει είναι προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες σέβεται και υπερασπίζεται δημοσίως.

Η στιγμή, βεβαίως, που θυμήθηκε ο Λαφαζάνης, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα ...αφωνίας, τις ...μονομερείς ενέργειες δεν είναι τυχαία. Είναι η στιγμή που πολλοί πασχίζουν για την ενίσχυση του δίπολου συνολικά και άλλοι τόσοι για τον κάθε ξεχωριστό πόλο του, για να προσελκυστούν ψηφοφόροι ή να συγκρατηθούν εντός των τειχών όσοι σιχάθηκαν τα διαπιστευτήρια του ΣΥΡΙΖΑ στο κεφάλαιο.

Θανατηφόρα σιωπή

Ενας εργάτης, σ' ένα από τα πιο σύγχρονα εργοτάξια (έτσι το διαφημίζουν οι αρμόδιοι), χαροπαλεύει από προχτές. Στατιστικά δεν είναι ο πρώτος, ούτε δυστυχώς ο τελευταίος. Η ζωή, όμως, δεν είναι στατιστική. Και είναι οξύμωρο το γεγονός ότι ένας άνθρωπος που ξεκινά να πάει στη δουλειά, ακριβώς για να εξασφαλίσει τα μέσα για να ζήσει, να συναντά, στο χώρο που του εξασφαλίζει τα της επιβίωσής του, το χάρο να παραμονεύει. Οξύμωρο, όχι ανεξήγητο. Δε σχολιάζουμε, όμως, την είδηση ως αφορμή για μια ανάλυση του τι σημαίνει εργασία για το καπιταλιστικό κέρδος. Αλλά για κάτι που όλο και πιο συχνά εμφανίζεται και βαράει καμπανάκι: Στο εργοτάξιο βασίλευε χτες απόλυτη σιωπή για τις συνθήκες του βαριού τραυματισμού. Οι αρμόδιοι κρατικοί επιθεωρητές, ανεπίσημα πάντα, μίλησαν για «κάτι που συνέβη». Τα πορίσματα ίσως κάποτε βγουν. Στο μεταξύ ένας εργάτης χαροπαλεύει. Κανονικά το εργοτάξιο έπρεπε να «βράζει». Αντ' αυτού σιωπή. Πολύτιμη για το μάρκετινγκ που διαφημίζει το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο εργοτάξιο έχει εκτιναχτεί στα ύψη η παραγωγικότητα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα στη γρήγορη εκτέλεση του έργου. Κι έτσι θα συνεχίζει: Το αίμα των εργατών θα είναι λίπασμα των κερδών, ώσπου να γίνει συνείδηση το «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά»... Για κάτι τέτοιο, όμως, μεταξύ άλλων, πρέπει να βάλουμε ένα τέλος και στη σιωπή...

Χαράτσι 9,2 δισ. μόνο απ' τα δώρα

Υπό βροχή -αλλά με το σθένος της γενιάς που έκτισε τη μεταπολεμική Ελλάδα- οι συνταξιούχοι με την πολύωρη παναττική διαμαρτυρία τους στο Σύνταγμα -όπως και σε άλλες πόλεις- την περασμένη Τετάρτη απαίτησαν: «Εδώ και τώρα να δοθούν τα δώρα».

Για την κυβέρνηση τα δώρα, όπως συνολικά οι συντάξεις, είναι κόστος. Για τους συνταξιούχους είναι ιδρώτας και αίμα ολόκληρου του εργάσιμου βίου. Γι' αυτό και η κυβέρνηση πετσόκοψε τις κύριες συντάξεις μέχρι και 40% και τις επικουρικές μέχρι και 65%. Η κατάργηση των δώρων έγινε πριν δύο χρόνια. Δηλαδή οι, κοντά, στα 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα χάσουν τέσσερις συντάξεις. Ητοι: 2,7 εκατομμύρια επί 2,3 δισ. ευρώ (το μηνιαίο κονδύλι για τις συντάξεις) = 9,2 δισ. ευρώ στα δύο χρόνια. `Η κάθε συνταξιούχος έχασε 9,2 : 2,7 = 3.462 ευρώ.

Οχι μόνο τα δώρα αλλά τόσα και άλλα τόσα δικαιούνται οι συνταξιούχοι. Και αυτά θα απαιτήσουν με τη συγκέντρωσή τους στις 18 Δεκέμβρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και την πορεία τους προς το υπουργείο Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ