Τετάρτη 23 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αθλιος «ανθρωπισμός»

Η είδηση για τα 47 εκατομμύρια δολάρια που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας ως «ανθρωπιστική βοήθεια» θα μπορούσε απλά να καταγραφεί στο ρεπορτάζ για τις πρωτοβουλίες που συνεχίζονται παράλληλα με την ισραηλινή επιχείρηση. Δεν είναι όμως, «άλλη μια είδηση». Είναι παράδειγμα της αθλιότητας και ξετσιπωσιάς του ιμπεριαλισμού.

Ενας ολόκληρος λαός αιματοκυλιέται για πολλοστή φορά μόνο και μόνο γιατί ζητά να έχει ελεύθερη πατρίδα. Οι ιμπεριαλιστές δίνουν άλλοθι στους σφαγείς του τηρώντας ίσες αποστάσεις από το θύμα και το θύτη και όχι απλά διατηρούν, αλλά και συνεχώς ενισχύουν τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές τους σχέσεις με το σημερινό δολοφονικό κράτος του Ισραήλ. Τώρα έρχονται δήθεν να συμπονέσουν τους αμάχους της Γάζας. Πριν λίγες μέρες ο Κέρι έκλινε ξανά σε όλες τις πτώσεις «το δικαίωμα του Ισραήλ» να αμύνεται. Σήμερα έρχεται να αναγγείλει «οικονομική βοήθεια».

Κάθε φορά που οι ιμπεριαλιστές ανακοινώνουν «ανθρωπιστική βοήθεια», αναζητούν τρόπους για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο του αντίστοιχου λαού. Πλούτου βουτηγμένου στο αίμα αμέτρητων αθώων παιδιών, αλλά για τα μονοπώλια το ίδιο απαραίτητο για τις μηχανές της «ανταγωνιστικότητάς» τους.

Ψέμα πάνω στο ψέμα

Δεν είναι λίγες οι προσπάθειες αστικών ΜΜΕ να αναπαράγουν την προπαγάνδα των ίσων αποστάσεων των ιμπεριαλιστικών επιτελείων ανάμεσα στο θύτη και στο θύμα. «Κατσαπλιάδες από τη μια κατσαπλιάδες και από την άλλη», λέει κάποιος στο ραδιόφωνο. Αναγνωρίζεται το δικαίωμα του υπερεξοπλισμένου με επιθετικά όπλα Ισραήλ να προστατεύει τον εαυτό του που κινδυνεύει τάχα απ' αυτούς που τους εξοντώνει κατέχοντας και εδάφη τους. Ο πόλεμος εμφανίζεται ως παραλογισμός. Ψέμα πάνω στο ψέμα, στο όνομα της αντικειμενικής δημοσιογραφίας. Ο πόλεμος στη Γάζα γίνεται για τα συμφέροντα του Ισραήλ στα πλαίσια των ανταγωνισμών για την ενεργειακή εκμετάλλευση της περιοχής, της χάραξης ΑΟΖ, της πρωτοκαθεδρίας στη Μέση Ανατολή. Η συνέχιση του πολέμου αποτελεί έγκλημα κατά ενός λαού που βάζει επί τάπητος την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους από το λαϊκό κίνημα, να ακυρωθούν και καταργηθούν όλες οι στρατιωτικοπολιτικές συμφωνίες Ελλάδας - Ισραήλ.

Για το κεφάλαιο

«ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ!» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου στην πρώτη σελίδα των «Νέων» και αναφέρεται στις νέες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ. Διαβάζοντας κανείς τον τίτλο, θα νομίσει ότι η εφημερίδα αρθρώνει φιλολαϊκό λόγο και πολιτική. Αμ δε... Τι λέει όμως το ρεπορτάζ; «Τα στοιχεία της Eurostat δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και είναι αποκαλυπτικά: Στην Ελλάδα, τα χρόνια του Μνημονίου, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος - μόνο για το κομμάτι της ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται τα χαράτσια - έχουν αθροιστικά αυξηθεί 44%! Πρόκειται για πρωτοφανείς επιβαρύνσεις στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών - που έχουν μάλιστα πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις, καθώς καθιστούν ακριβότερα τόσο τα προϊόντα όσο και τις υπηρεσίες στη χώρα μας. Η πραγματικότητα αυτή υπερβαίνει τη συζήτηση για τη "μικρή ΔΕΗ": επιτέλους, απαιτείται ανταγωνισμός στον χώρο της ενέργειας, ώστε να μειωθούν οι τιμές!». Μην αυξάνετε άλλο το ρεύμα γιατί είναι διπλά επιζήμιο για το κεφάλαιο, αυτό λένε. Και οι βιομηχανίες βγάζουν ακριβά εμπορεύματα και το λαϊκό εισόδημα μειώνεται και δεν αγοράζουν εμπορεύματα. Γι' αυτό προτείνει να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα της Ενέργειας για να μειωθούν οι τιμές για το κεφάλαιο ...αλλά βάζουν μπροστά τα λαϊκά νοικοκυριά! Ποιος μίλησε για λαϊκισμό;

Τους στοιχειώνει...

Χτες ο σκιτσογράφος των «Νέων» Δ. Χαντζόπουλος δεν έχασε ευκαιρία να επιδείξει τον αντισοβιετισμό του... με αφορμή την πτώση του αεροσκάφους των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» στην Ουκρανία. Απεικονίζοντας στο σκίτσο καρτ ποστάλ με τον Βλ. Πούτιν να χτυπά το αεροσκάφος με μυγοσκοτώστρα, αλλά με γραμματόσημο Σοβιετικής Ενωσης. Δε θα σταθούμε εδώ στην άποψη που θέλει να περάσει για την πτώση, ότι δηλαδή το έριξαν οι Ρώσοι, άποψη που πρωτοδιατύπωθηκε από κύκλους των ΗΠΑ, πριν καν διερευνηθεί η υπόθεση. Οι συνειρμοί που θέλουν να φτιάξουν είναι γελοίοι. Τους «στοιχειώνει» όμως τόσο πολύ η Σοβιετική Ενωση, 23 χρόνια μετά την αντεπανάσταση, γιατί η εποχή που άνοιξε η Οχτωβριανή Επανάσταση δεν έχει κλείσει και το ξέρουν ό,τι και να λένε...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ