Σάββατο 12 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασάπισε

«Η υπερπαραγωγή ροδάκινου στην Ελλάδα, καθώς και στις ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) και τα προβλήματα στις μεγάλες αγορές προορισμού, όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση τις τιμές παραγωγού σε ένα από τα πιο δυναμικά αγροτικά προϊόντα της χώρας. Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Ιουλίου, ο Ελληνας υπουργός Γ. Καρασμάνης θα θέσει το θέμα στον επίτροπο Γεωργίας Ντ. Τσιόλος, ζητώντας τη λήψη μέτρων όπως η αύξηση των προς απόσυρση από την αγορά ποσοτήτων» («Εθνος» 10/7/2014»). Είναι παραλογισμός: Να υπάρχει μεγάλη παραγωγή ενός προϊόντος, αλλά η τιμή του να μειώνεται, άρα να μειώνεται το εισόδημα των παραγωγών, λόγω ακριβώς της μεγάλης παραγωγής. Την ίδια ώρα 1,5 εκατ. άνεργοι στην Ελλάδα, άλλοι που ζουν με εισόδημα 200 και 300 ευρώ το μήνα να μην μπορούν να αγοράσουν ροδάκινα. Και μια κυβέρνηση να αναζητά μέτρα καταστροφής της παραγωγής για να αυξηθεί η τιμή τους. Αυτός ο παραλογισμός όμως ταιριάζει με τη λειτουργία του καπιταλισμού, τη λειτουργία του νόμου του κέρδους. Η λύση για τον καπιταλισμό είναι μία, η καταστροφή της παραγωγής. Αλλο ένα δείγμα ότι το καπιταλιστικό σύστημα παρασάπισε και πρέπει να ανατραπεί!

Ο κ. Ζιν και η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

«Χρειαζόμαστε μια ευρεία Διάσκεψη Χρέους στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί πολυμερώς η μείωση του χρέους του ευρωπαϊκού Νότου», είπε ο επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου «Ifo» και σύμβουλος της Α. Μέρκελ, Χανς - Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξή του στο «BLOOMBERG». Ο κ. Ζιν υπενθύμισε την κρίση του 1997 στις λεγόμενες ασιατικές τίγρεις, που αντιμετωπίστηκε όπως είπε κυρίως με τη μείωση των χρεών και όχι εισπράττοντας υπερβολικούς φόρους. «Μπορεί να μην ικανοποιεί τους πιστωτές το να αναγνωρίσουν πως δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, αλλά όσο πιο σύντομα αντιμετωπίσουν την αλήθεια, τόσο καλύτερα». Ο επικεφαλής του επίσημου οικονομικού ινστιτούτου της γερμανικής κυβέρνησης μιλά δηλαδή για «κούρεμα»! Η έκπληξη, βεβαίως, είναι ότι ταυτίζεται με αυτό που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ ως «εναλλακτική πρόταση» απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ. Πριν από λίγες μέρες στην ίδια στήλη γράφαμε ότι τελικά σε λίγο και η Μέρκελ θα εμφανιστεί ως αντιμερκελική και επιβεβαιωνόμαστε. Γιατί το κεφάλαιο δεν είναι δογματικό στην αλλαγή μειγμάτων διαχείρισης. Τόσο σημαντική και στρατηγικού χαρακτήρα είναι η διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την κυρίαρχη πολιτική στην ΕΕ και της κυβέρνησης! Μπορεί βεβαίως να διαφωνήσουν στον επιμερισμό του «κουρέματος». Συμφωνούν όμως στο κύριο, ότι είναι απαραίτητο για τη στήριξη του κεφαλαίου στις υπερχρεωμένες χώρες και αυτό έχει σημασία!

Ποιότητα για τους βιομήχανους

«Η μάχη για τη ΔΕΗ αφορά την καρδιά της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Δεν είναι ένα περιφερειακό θέμα. Ο συσχετισμός των δυνάμεων που θα ελέγχει την Ενέργεια θα αποδειχθεί καθοριστικός για την ποιότητα της ανάπτυξης. Αν δηλαδή θα έχει περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο. Και οι νέοι ιδιοκτήτες της Ενέργειας, η νέα διαπλοκή, θα αποκτήσουν δυνατότητες ελέγχου της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα θέσει και πάλι υπό δημόσιο έλεγχο τη ΔΕΗ» (από το κύριο άρθρο της «Αυγής», 10/7/2014).

Είναι μάστορες στο να κρύβουν πίσω από εύηχες φράσεις τι ακριβώς εννοούν. Οχι δημόσια λοιπόν ΔΕΗ, αλλά δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ. Επομένως, τους βολεύει όπως είναι σήμερα με το 49,9% στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Μιλά για ποιότητα της ανάπτυξης με περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο, διαφορετικά θα έχουμε νέα διαπλοκή. Τι εννοεί; Φτηνό ρεύμα στους βιομηχάνους για να είναι ανταγωνιστικοί και ρεύμα με το δελτίο για τα φτωχά νοικοκυριά, όπως συμβαίνει σε πολλά κράτη της ΕΕ. Αλλωστε, αυτά είναι τα μόνα που μπορούν να γίνουν μέσα στο ευρωενωσιακό πλαίσιο απελευθέρωσης της Ενέργειας που στηρίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ