Παρασκευή 4 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Και εις ανώτερα...

«Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εξελέγη ένας από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έπειτα από ομόφωνη πρόταση της Ευρωομάδας της Αριστεράς. Είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη που πρέπει να αποδειχθεί χρήσιμη στη χώρα. Πέρα από κόμματα, θέλουμε τη μέγιστη ελληνική επιρροή στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Ο κ. Παπαδημούλης, που είναι ο μόνος Ελληνας στο προεδρείο της Ευρωβουλής, είχε διατελέσει ευρωβουλευτής και κατά το παρελθόν (2004 - 2009) και διακρίθηκε ως ένα από τα τρία πιο δραστήρια μέλη του σώματος. Η θεσμική υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν άφησε καλές εντυπώσεις». Ποιος πλέκει εγκώμια στον ΣΥΡΙΖΑ για τη δράση του στην ΕΕ; Η «Καθημερινή» (3/7/2014) και ο αρθρογράφος Αθανάσιος Ελλις. Γεγονός που δείχνει ότι ολοένα και ανεβαίνει στην εκτίμηση των αστών, ως δική τους δύναμη. Και εις ανώτερα...

Του τρώνε το ψωμί...

«Η υπουργική απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται το αυτονόητο δικαίωμα νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης σε 2 εκατ. ανασφάλιστους Ελληνες - θύματα του Μνημονίου, έστω με καθυστέρηση και εν μέρει, ασχολείται με το πρόβλημα της υγειονομικής φτώχειας, που αντιμετωπίζει ένας στους τρεις Ελληνες. Λόγοι στοιχειώδους αυτοσυντήρησης του συστήματος επέβαλαν την αντιμετώπιση του φαινομένου, διότι η έκταση και η έντασή του, ως παράπλευρη απώλεια εξαιτίας του Μνημονίου, έχουν προσλάβει χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης. Αλλωστε, η ίδια η τρόικα, αντιλαμβανόμενη τις επιπτώσεις του φαινομένου ακόμη και για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, είχε συμπεριλάβει τη σχετική ρύθμιση στα προαπαιτούμενα της δόσης του Ιουλίου» («Αυγή», 2/7/2014). Τα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας (βλέπε «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»), που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαία του, δεν είναι δα και κάνα δικό τους προνόμιο. Απασχολούν και υιοθετούνται από όλα τα κόμματα αστικής διαχείρισης για τη «στοιχειώδη αυτοσυντήρηση του συστήματος». Το σημειώνουμε μόνο και μόνο επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να εμφανίσει τέτοια μέτρα ως διαχωριστική «κόκκινη» γραμμή με την πολιτική της κυβέρνησης και δείκτη «αριστερής πολιτικής» και να τα πλασάρει στους εργαζόμενους ως σωτηρία...

Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν;

Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα το ΚΚΕ, έγραφε η χθεσινή «Αυγή». Δεν κατάλαβαν ή κάνουν πως δεν κατάλαβαν; Η θέση του ΚΚΕ είναι σαφής και την επανέλαβε ο ΓΓ του Κόμματος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος αποκλειστικά με το περιεχόμενο που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψηφίσματος όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος, την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί, σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη "μικρή ΔΕΗ"».

Καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα

«Δριμεία κριτική κατά των Ευρωπαίων ηγετών, και ειδικότερα κατά των κ.κ. Μέρκελ και Σαρκοζί, εξαπέλυσε ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών, Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Wall Street Journal", καταλογίζοντας στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ολιγωρία στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και "ηλίθιες" επιλογές που την επέτειναν, οδηγώντας εκτός αγορών την Ιρλανδία. Ο κ. Ρεν επέκρινε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ότι έχασαν δύο πολύτιμα χρόνια προτού δημιουργήσουν έναν πραγματικά ισχυρό μηχανισμό στήριξης για την αντιμετώπιση της κρίσης, εξωθώντας, έτσι, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει για τη διάσωση του ευρώ». (Το ρεπορτάζ από την «Καθημερινή»). Δεν είναι τυχαίο ένα τέτοιο ξέσπασμα, αλλά αντανακλά τους οξύτατους ανταγωνισμούς στην Ευρωζώνη για την πολιτική διαχείρισης της κρίσης και ποιου ή ποιων κρατών η οικονομία θα βγει ωφελημένη. Αυτό έγινε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Να θυμίσουμε ακόμη ότι ο Ολι Ρεν είχε ανοίξει ζήτημα έλεγχου των υπερβολικών πλεονασμάτων της Γερμανίας, με έκθεσή του το Σεπτέμβρη του 2013. Μόνο που οι παρεμβάσεις του δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Και στρατό εκτός συνόρων

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας να αρθεί η απαγόρευση, που είχε μπει μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην άσκηση «στρατιωτικής δράσης» εκτός συνόρων, με την αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας, είναι επικίνδυνη για το λαό της Ιαπωνίας και για άλλους λαούς. Η αρχή είχε γίνει πριν μερικά χρόνια με τη Γερμανία, που επίσης απαγορευόταν να δρα στρατιωτικά έξω από τα σύνορά της, αλλά τώρα έχει στρατό στο Αφγανιστάν και αλλού, και ταυτόχρονα ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη η Γερμανία να υπερασπίσει και στρατιωτικά τα συμφέροντά της ανά τον κόσμο. Αυτό είναι έτοιμη να κάνει και η Ιαπωνία ως ένα από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Με δεδομένους τους οξύτατους ανταγωνισμούς και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη, με δεδομένη επομένως την ύπαρξη των παραγόντων έκρηξης ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, η Ιαπωνία ετοιμάζεται και γι' αυτό. Οι λαοί να επαγρυπνούν και να οργανώνουν αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ