Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το άσπρο - μαύρο...

«Ενα μέρος του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ οριακά μάλιστα τότε - οριακά και συγκυριακά θα μπορούσα να πω - είχε ταχθεί υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ. (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του είχε ταχθεί κατά όλων των ευρωπαϊκών Συνθηκών με πρώτη και κύρια τη Συνθήκη του Μάαστριχτ»! Ποιος τα είπε αυτά; Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονής, προχτές στη Βουλή. Εχει επιλεκτική μνήμη ή στρουθοκαμηλίζοντας πιστεύει ότι θα πείσει λαϊκές δυνάμεις για την από το πουθενά αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στις Συνθήκες της ΕΕ; Ο,τι και αν συμβαίνει δείχνει το ταλέντο του στην πολιτική κοροϊδία και το ψέμα. Πρώτον, διότι ο πρόγονός του και βασική δύναμη στο στήσιμο του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ, τάχθηκε μετά «βαΐων και κλάδων» υπέρ της Συνθήκης του Μαάστριχτ ενώ σήμερα ζητά αλλαγές με ακόμη μεγαλύτερο βάθος της Συνθήκης στην κατεύθυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης. Μόλις πρόσφατα ο Αλ.Τσίπρας σε ομιλία του στην Αυστρία προς τιμήν του σοσιαλδημοκράτη Κράισκι, είπε ότι μπορεί να γίνουν αλλαγές στην ΕΕ χωρίς να αλλάξουν οι Συνθήκες της. Πού τη βλέπει την εναντίωση;

... και υπηρεσίες στους καπιταλιστές

Αλλά εκεί που ξεπέρασε εαυτόν είναι τα περί συμμετοχής του «ΚΚΕ στις κυβερνήσεις Τζαννετάκη και Ζολώτα», «που προωθούσαν - όπως είπε - αυτό που λέμε ανακεφαλαιοποίηση και επιθετική πολιτική του κεφαλαίου στην Ευρώπη πολύ πριν ψηφιστεί το Μάαστριχτ»! Μόνο που και εδώ έχει επιλεκτική μνήμη. Γιατί αυτές οι κυβερνήσεις δεν είχαν προγραμματικό χαρακτήρα, δεν είχαν κοινό πρόγραμμα, στις οποίες βεβαίως συμμετείχε ο ΣΥΝ. Και επειδή το ΚΚΕ έχει βγάλει συμπεράσματα ακόμη και απ' αυτήν τη συμμετοχή, γι' αυτό και λέει καμιά συμμετοχή σε αστική κυβέρνηση. Αλλά πάει πολύ ένα ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που συναγελάζεται με τους καπιταλιστές, όπως στη χθεσινή συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ και είναι έτοιμος να τους υπηρετήσει και από κυβερνητική θέση, να αποδίδει στο ΚΚΕ, αυτά που προωθεί η στρατηγική τους, νομίζοντας πως θα κρυφτεί ο αντιλαϊκός της χαρακτήρας.

Αυξάνουν τις πολεμικές δαπάνες

Οπως και να' χει, η είδηση (που καταγράφουν διεθνή πρακτορεία) ότι σε λίγα χρόνια η Κίνα θα έχει πολεμικές δαπάνες μεγαλύτερες από ό,τι Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία μαζί δεν μπορεί να συνδέεται μόνο με τις μπίζνες στην πολεμική βιομηχανία. Οπως επιβεβαίωσε και το πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, το ενδιαφέρον των μονοπωλίων και (άρα) και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έχει ήδη στραφεί σε Ασία και Ειρηνικό. Εκεί όπου οι ενδοϊμπεριαλιστικές εντάσεις ανεβαίνουν, με επίκεντρο τον φυσικό πλούτο σε Ανατολική και Νότια Κινεζική Θάλασσα και με ισχυρά καπιταλιστικά κράτη να «διασταυρώνουν» τα ξίφη τους, σε μια περίοδο που τα σημάδια ύφεσης και/ή στασιμότητας στη διεθνή οικονομία γεννούν νέα ανησυχία στους αστούς. Τα μονοπώλια τρίβουν τα χέρια τους όταν αυξάνονται οι πολεμικές δαπάνες. Αφ' ενός ανεβαίνει η «απόδοση» του συγκεκριμένου κλάδου. Αφ' ετέρου, υπάρχουν και οι «διαφορές», που δεν αποκλείεται να λυθούν και με τα όπλα, για να ανοίξουν νέα πεδία για τις δικές τους επενδύσεις. Οι λαοί πρέπει όχι μόνο να επαγρυπνούν και να ετοιμάζονται να αποκρούσουν κάθε σχέδιο που τους θέλει να αιματοκυλιστούν για ξένα συμφέροντα. Να ενισχύσουν την οργάνωση και την πάλη τους ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, που ό,τι δε «λύνουν» με την «ειρήνη» τους το λύνουν με τους πολέμους τους.

Συγκάλυψη της ουσίας...

«(...) η λύση του Κυπριακού μοιάζει να εξαρτάται από νέες μεταβλητές, που καθιστούν αναγκαία, όχι βεβαίως την εκ προοιμίου συμφωνία, αλλά σίγουρα τη συζήτηση χωρίς το σύνδρομο περί "απόρριψης και ενδοτισμού"(...) Δεν χρειάζονται βιαστικές κρίσεις (...) Σ' αυτό το στάδιο κρίνεται η ποιότητα των πολιτικών ηγεσιών, στην Αθήνα και τη Λευκωσία, η ικανότητά τους να συνεισφέρουν στην υπέρβαση της κακοδαιμονίας που μαστίζει την Κύπρο. Δέκα χρόνια μετά το σχέδιο Ανάν, απομένει να αποδειχθεί εάν υπάρχει η πολιτική βούληση για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Η αν οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν σιωπηρά συνομολογήσει τη "λύση της μη λύσης", την ντε φάκτο επικράτηση της σημερινής διχοτομικής πραγματικότητας» («Αυγή», 8/2/2014). Αλήθεια, τι σημαίνει συζήτηση χωρίς «σύνδρομο απόρριψης ή ενδοτισμού», τι σημαίνει δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση, τι σημαίνει ότι με τη «μη λύση» επικρατεί «η σημερινή διχοτομική πραγματικότητα»; Ολ' αυτά έτσι γενικά; Πέρα και έξω από τη λύση που προτείνεται με τα «δύο συνιστώντα κράτη»; Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το απορρίπτει, γι' αυτό μιλά «χωρίς σύνδρομο ενδοτισμού». Γι' αυτό είπαν ότι δε χρειάζονται βιαστικές κρίσεις, συγκαλύπτοντας την ουσία της προτεινόμενης λύσης.

... και ανομολόγητη συμφωνία

Ετσι χτες η «Αυγή» έγραφε: «Σε θετικό κλίμα η πρώτη συνάντηση Ερογλου - Αναστασιάδη με κοινό ανακοινωθέν». Τι λέει το κοινό ανακοινωθέν; «Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Αλλά για δύο συνιστώντα κράτη μιλούσε το «σχέδιο Ανάν». Και τότε και τώρα η λύση προωθείται με τις παρεμβάσεις κυρίως των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ. Ο πυρήνας της τωρινής λύσης είναι ο πυρήνας του «σχεδίου Ανάν», υπέρμαχος του οποίου ήταν και ο ΣΥΝ, πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η λύση με τα δύο συνιστώντα κράτη δεν είναι ουσιαστική διχοτόμηση, τι είναι; Αυτό όμως ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει γαργάρα. Τέτοιες υπηρεσίες προσφέρει στον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ