Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επικίνδυνος δρόμος

Η αγωγή με την οποία ζητά αποζημίωση ύψους 5,5 εκατ. ευρώ από 22 συνολικά συνδικαλιστές του σωματείου της Θεσσαλονίκης και της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών, η εργοδοσία της «COCA - COLA 3E» γίνεται για δυσφήμιση του επιχειρηματικού ομίλου από τους εργάτες. Τους εργάτες που παλεύουν για την επαναπρόσληψη των 33 απολυμένων από το τμήμα διανομής και την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης. Ετσι ανοίγεται ένας ακόμη επικίνδυνος δρόμος με το αστικό νομικό οπλοστάσιο χτυπήματος της ταξικής πάλης και επιβολής καθεστώτος της άκρα του τάφου σιωπής στους τόπους δουλειάς. Και ύστερα μιλούν για «δημοκρατία» και «κράτος δικαίου» και η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και η «δημοκρατία» και το «κράτος δικαίου» είναι των καπιταλιστών, για να τσακίζουν τους εργάτες. Και αυτό δε φτιασιδώνεται, μόνο ανατρέπεται.

Η χαρά των επιχειρηματιών...

Εκατόν είκοσι στελέχη από 40 μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι «Exxon Mobil», «Shell», EON, «Chevron», «Eni», «Gazprom», «Ong», «Arvee», «Petronas», παρακολούθησαν τις διήμερες εργασίες του παγκόσμιου συνεδρίου της American Association of Petroleum Geologists, στην Αθήνα, ανιχνεύοντας τις δυνατότητες επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων. Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, είπε ότι «η Ελλάδα πια μπαίνει δυναμικά στο μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο», μιλώντας ταυτόχρονα «για μείωση των φορολογικών συντελεστών», αλλά και ότι η Ελλάδα είναι «ευρωπαϊκή χώρα με σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον». Πράγματι, η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει από την άποψη των εργασιακών συνθηκών (τσακισμένοι μισθοί, μείωση εργοδοτικών εισφορών κ.λπ.) ιδανικό περιβάλλον κερδοφορίας για τα μονοπώλια του τομέα ενέργειας. Υποσχόμενη, επίσης, μείωση φόρων δίνει και άλλα κίνητρα για επενδύσεις. Η χαρά των επιχειρηματικών ομίλων...

Συνειδητός αντικομμουνισμός

Η ένταση του αντικομμουνισμού πάει χέρι χέρι με την κλιμάκωση της επίθεσης στους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δημοτική αρχή Λυκόβρυσης - Πεύκης, που στηρίζεται από δυνάμεις προερχόμενες ή προσκείμενες σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Παιδεία - Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη», επιτίθεται στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο, με τους χαρακτηρισμούς «εργατοπατέρες, επίγονοι του Στάλιν». Ανεξάρτητα από την αντιπαράθεση που μπορεί να έχει με τους εργαζόμενους, η επιλογή να κάνει αντικομμουνισμό είναι συνειδητή και καθόλου τυχαία. Χαρακτηρίζει όλη τη δημοτική αρχή και στόχο έχει, σε καιρούς πονηρούς, να στείλει στο πυρ το εξώτερο την ταξική πάλη. Θυμίζουμε ότι μόλις τις προάλλες, ο ΠΑΣΚίτης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων εξέδωσε ανάλογη εμετική ανακοίνωση σε βάρος του ταξικού κλαδικού συνδικάτου της Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ