Σάββατο 25 Μάη 2024 - Κυριακή 26 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2024
Οι φοιτητές ξέρουν να νικούν! Με ψήφο στο ΚΚΕ μπορούν να κάνουν τη διαφορά και στις ευρωεκλογές

Πρώτη δύναμη η «Πανσπουδαστική» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Μήνυμα απόρριψης της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ από χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες


ΣΕΛ.  24   -   25
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2024
Οι φοιτητές ξέρουν να νικούν! Και στις ευρωεκλογές μπορούν να κάνουν τη διαφορά ενισχύοντας το ΚΚΕ

Το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών, η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μας γεμίζει δύναμη, αισιοδοξία αλλά και νέες ευθύνες στις μάχες που έχουμε μπροστά μας!

Εκφράζει στοιχεία αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που και στον χώρο των πανεπιστημίων αλλά και συνολικά στη ζωή των φοιτητών αφήνει το αντιλαϊκό κι αντιδραστικό της αποτύπωμα.

Το αποτέλεσμα αναδεικνύει την αναγνώριση της δράσης και της συμβολής του ΚΚΕ που αποτέλεσε τη φωνή και το στήριγμα των φοιτητών σε όλες τις στιγμές. Οπως και την εμπιστοσύνη χιλιάδων φοιτητών στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν για την αγωνιστική αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος, για να σηκώσουν οι φοιτητές το κεφάλι ψηλά, να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες.

Συνολικά η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού έσπασε την οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης, της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ και άλλων δυνάμεων να υπονομεύσουν τη συμμετοχή των φοιτητών και να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών με όλους τους τρόπους. Είναι χαρακτηριστική η απόπειρα να μεταθέσουν την ημερομηνία των φοιτητικών εκλογών όσο πιο μακριά από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και όσο πιο κοντά στην εξεταστική για να αποφύγουν τη μαζική συζήτηση, την αντιπαράθεση, να αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά διλήμματα αυτών των εκλογών. Ομως, δεν τα κατάφεραν!

Η νίκη της «Πανσπουδαστικής» είναι μια νίκη των φοιτητών. Αποτελεί ένα μεγάλο κάλεσμα προς χιλιάδες νέους και νέες, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενους, άνεργους, να προχωρήσουμε «ΜΑΖΙ», με το ΚΚΕ!

Εξάλλου, και από τις φοιτητικές εκλογές αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι το ΚΚΕ είναι ο πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης και της ΕΕ. Το μόνο κόμμα που μπορεί να τα βάλει με την αντιλαϊκή πολιτική, να πρωτοστατεί στην αλλαγή του συσχετισμού οργανώνοντας τον αγώνα, που μπορεί τελικά να την νικήσει!

Γι' αυτό τώρα είναι ανάγκη για ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις αλλά και εκεί που ανατρέπονται.

Μήνυμα απόρριψης της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ

Μετά τις μεγαλειώδεις φοιτητικές κινητοποιήσεις, τώρα και στην κάλπη των φοιτητικών εκλογών, χιλιάδες νέοι και νέες απέρριψαν τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, απαίτησαν ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα. Απέρριψαν την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, το τεράστιο κόστος σπουδών, την υποβάθμιση των πτυχίων τους. Πίσω από αυτήν την πολιτική βρίσκονται οι κατευθύνσεις της ΕΕ για τα πανεπιστήμια και τα πτυχία.

Μετά τις πολύμορφες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, τώρα και στην κάλπη των φοιτητικών εκλογών οι φοιτητές δεν έμειναν σιωπηλοί μπροστά στη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Καταδίκασαν την εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή και τις δυνάμεις που στηρίζουν αυτήν την πολιτική στους φοιτητικούς συλλόγους, απαίτησαν να σταματήσει η συνεργασία των ιδρυμάτων τους με το κράτος - δολοφόνο.

Μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, τώρα και στην κάλπη των φοιτητικών εκλογών οι φοιτητές απέδειξαν ότι η νέα γενιά κρατάει την υπόσχεσή της να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, να αποδοθούν όλες οι ευθύνες, καταδικάζοντας ξανά την εγκληματική πολιτική των κερδών.

Γι' αυτό και η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» αποτελεί συνολικά «καρφί στο μάτι» της κυβέρνησης!

Ετσι, αφού δεν κατάφερε ακόμα και με νοθείες, εξαγορές και εκβιασμούς να την αποφύγει, επιχειρεί τώρα να αλλοιώσει το ίδιο το αποτέλεσμα, να εμφανίσει τη ΔΑΠ ως πρώτη δύναμη, καταλήγοντας στην αυτογελοιοποίηση... Εφτασε στο σημείο να ανακοινώσει - με non paper - αποτελέσματα εκλογών πριν ακόμα κλείσουν οι κάλπες (!) ενώ στη συνέχεια στα αποτελέσματα που εξέδωσε η ΔΑΠ εξαφάνισε ολόκληρες πόλεις όπου λειτουργούν πανεπιστημιακά ιδρύματα (!), όπως το Ηράκλειο Κρήτης, η Καλαμάτα κ.ά., ενώ στη συνέχεια το απογείωσε, εξαφανίζοντας δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας (!), όπως για παράδειγμα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που απάλειψαν 8 στους 9 συλλόγους!

Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με την αλήθεια, έχει επιλέξει την τακτική της αλλοίωσης και της συγκάλυψης. Ο,τι και να κάνει το μήνυμα δεν αλλάζει. Αυτό μαρτυρούν η αγωνιώδης επικοινωνιακή επιχείρηση και η αμηχανία της για την 3η συνεχόμενη ήττα της ΔΑΠ.

Βέβαια, στις φοιτητικές εκλογές, εκτός από την κυβερνητική παράταξη, ηττήθηκαν και οι παρατάξεις των κομμάτων εκείνων που έχουν ξεχωριστές και αναλλοίωτες ευθύνες για την προώθηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου μέσα κι έξω από τα πανεπιστήμια.

Κάπως έτσι κυριολεκτικά εξαφανίστηκε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατόρθωσε να έχει ούτε έναν υποψήφιο σε όλη τη χώρα για πρώτη φορά. Το «Δίκτυο», η πρώην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ 2 (Νέας Αριστεράς), καταποντίστηκε. Σημαντικό τμήμα φοιτητών αναγνωρίζει τις μεγάλες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και τον ρόλο του στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και δεν τσιμπά στα διάφορα σερβιρίσματα ξαναζεσταμένων επιλογών. Ενώ παράλληλα η ΠΑΣΠ, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, που λέει «ναι» στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και στην πολιτική της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, καταγράφει για άλλη μια χρονιά χαμηλά ποσοστά.

Τέλος, ο οπορτουνιστικός χώρος συμμετείχε πολυδιασπασμένος στις φοιτητικές εκλογές και κατέγραψε απώλειες, συνεχίζοντας να βάζει εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση του αγώνα των φοιτητών, στην ανάγκη ανασύνταξης του φοιτητικού κινήματος, στη συνάντησή του με το εργατικό κίνημα, επιλέγοντας ως βασική του αιχμή τον αντικομμουνισμό.

Πιο αποφασιστικά για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος!

Η ανάδειξη της «Πανσπουδαστικής» σε πρώτη δύναμη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά επιβεβαιώνει θετικές διεργασίες που υπάρχουν σε νεανικές συνειδήσεις και είναι στοίχημα να ενισχυθούν το επόμενο διάστημα.

Εκφράζει την εμπιστοσύνη ενός σημαντικού τμήματος των φοιτητών στη δύναμη του οργανωμένου και συλλογικού αγώνα και την πείρα που έχει συγκεντρώσει ένα τμήμα φοιτητών από τη συμμετοχή και τη δράση του και φωτίζει την ανάγκη να γίνουν ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα στην ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος.

Είναι κρίσιμο αυτή ακριβώς η αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής, η δυσαρέσκεια των φοιτητών για όσα συμβαίνουν γύρω τους, ο «κοινός τόπος» ότι οι σπουδές και η ζωή τους δεν αντιστοιχούν στα όνειρά τους και στις δυνατότητες της σημερινής εποχής, να εκφραστούν σε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή, οργάνωση και διεκδίκηση των φοιτητών, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Να εκφραστεί ακόμα πιο μαζικά η καταδίκη της νεολαίας στην πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που την στηρίζουν. Το μήνυμα αγώνα και αντίστασης που έστειλαν οι φοιτητές να σταλεί από ακόμα περισσότερους στην κάλπη των ευρωεκλογών με πιο δυνατό το ΚΚΕ.

Να τους χαλάσουμε τα σχέδια και στις ευρωεκλογές!

Τώρα οι φοιτητές έχουν ακόμα μια σημαντική ευκαιρία! Να ολοκληρώσουν το βήμα που έκαναν στέλνοντας ένα μεγάλο μήνυμα νεανικής αντεπίθεσης με πολύ δυνατό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές στις 9 του Ιούνη.

Γι' αυτό και απευθυνόμαστε στους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που στήριξαν την «Πανσπουδαστική», σε όλους όσοι μπορεί να μην έκαναν το βήμα, όμως εκτιμούν τη δράση και την αγωνιστική στάση των κομμουνιστών, σε όσους νέους ακόμα προβληματίζονται για το «τι» και «αν» μπορεί να αλλάξει. Τους δίνουμε το χέρι. Μόνο μαζί μπορούμε να χαλάσουμε τα σχέδια της ΕΕ, της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ. Η μεγαλύτερη κάλπη της νεολαίας, αυτή των φοιτητικών εκλογών, αποτελεί την πιο ζωντανή δημοσκόπηση και μπορεί να δώσει ώθηση για να κάνουν το βήμα περισσότεροι!

Σε αυτήν τη συγκυρία, η κυβέρνηση επιστρατεύει εκβιαστικά διλήμματα για να αποδεχθεί ιδιαίτερα η νεολαία αυτήν τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ ως «μονόδρομο», να εμφανιστεί ως «δικαιωμένη». Επενδύει στη μεγάλη αποχή για να συνεχίσει ανενόχλητη το έργο της. Ο μόνος τρόπος για να μη μεταφραστεί η αποχή σε «ανοχή» σε αυτήν την πολιτική είναι η μαζική συμμετοχή και η ψήφος στο ΚΚΕ.

Οι φοιτητές με την ψήφο τους μπορούν να καταδικάσουν και να τιμωρήσουν την κυβέρνηση και την ΕΕ, που τη γνωρίζουν καλά αφού βρίσκεται παντού γύρω τους...

- Πίσω από την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια βρίσκεται η «ελευθερία» της ΕΕ για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την πώληση πτυχίων με τιμοκατάλογο, αλλά χωρίς αξία.

- Πίσω από την επιλεκτική υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και των αναγκών τους βρίσκεται η επιλεκτική χρηματοδότηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της εμπλοκής της χώρας με στρατιωτικό υλικό και δυναμικό σε αποστολές εκτός συνόρων.

- Πίσω από την ανασφάλεια για την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων βρίσκονται η καπιταλιστική ανάπτυξη και οι νόμοι της ΕΕ που υλοποιούν οι κυβερνήσεις στα κράτη μέλη για να αυξάνονται τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων από την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Αυτήν την πολιτική, που βρίσκεται πίσω από κάθε έγκλημα στη ζωή τους, μπορούν να καταδικάσουν οι φοιτητές. Να τιμωρήσουν την κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα - συνενόχους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, η Ελληνική Λύση κ.ά. που αποδεικνύονται χρήσιμοι πολιτικοί σύμμαχοι της ΝΔ στα κρίσιμα ζητήματα στη Βουλή και στην Ευρωβουλή.

Τώρα λοιπόν φαίνεται πιο καθαρά ότι αν κάτι μετράει για την επόμενη μέρα των εκλογών είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ. Και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, όπως στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και εκεί που ανατρέπονται, στον δρόμο του αγώνα. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη αντισυστημική, ανατρεπτική, αντιφασιστική και αγωνιστική ψήφος. Η ψήφος που ενοχλεί την κυβέρνηση γιατί πάει κόντρα στο ρεύμα!

Με ορμή και πείσμα να φτάσουμε παντού!

Τις μέρες που απομένουν κάνουμε τη νύχτα μέρα, να φτάσει το κάλεσμα του ΚΚΕ σε κάθε αμφιθέατρο, σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, σε κάθε γειτονιά που ζουν νέοι και νέες.

Να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένας νέος που η εξεταστική της σχολής του ή άλλοι λόγοι θα τον αποτρέψουν από το να φτάσει στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Κάθε μέλος και φίλος της ΚΝΕ μπορεί να δώσει τον καλύτερό του εαυτό σε αυτήν την υπόθεση για να δυναμώσει και να εκφραστεί με περισσότερες ψήφους νέων ανθρώπων στο ΚΚΕ το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής. Να σταλεί μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Αυτό μπορεί να γίνει υπόθεση πολύ περισσότερων φοιτητών και φοιτητριών.

Απέναντι στην ΕΕ της αδικίας, των ταξικών φραγμών και των πολέμων μπορούμε να δυναμώσουμε τον αγώνα με το ΚΚΕ της ελπίδας, της διεκδίκησης και της νίκης.

Τώρα λοιπόν ΚΚΕ!


Του
Βαγγέλη ΜΑΓΝΗΣΑΛΗ*
*Ο Β. Μαγνήσαλης είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 2024 - 2030
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα... που έχουμε φάει με το κουτάλι

Δόθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση κείμενο που αφορά στην Εθνική Στρατηγική με τίτλο «"Μία Ελλάδα με Ολους για Ολους" για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2024 - 2030», διανθισμένο με διακηρύξεις, ευχολόγια σε ό,τι αφορά τα άτομα με αναπηρία, δομημένο σε 6 άξονες που αποτελούν, σύμφωνα με τις «καλές» προθέσεις των συντακτών, πυλώνες στρατηγικής προτεραιότητας. Μεταξύ αυτών είναι και η συμπερίληψη στην Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

Καταρχάς να πούμε ότι καθετί που αναφέρεται σε αυτό το Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, σε ό,τι αφορά την Εκπαίδευση, με συγκεκριμένους και μεγαλόπνοους στόχους μέχρι το 2030, είναι copy paste από το προηγούμενο αντίστοιχο Σχέδιο Δράσης, που εκπονήθηκε το 2020, δηλαδή 4 χρόνια πριν! Φυσικά, γελάμε με μία πίκρα, καθώς όλα όσα διακηρύττονται είναι αναφαίρετα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία, που αδιαπραγμάτευτα και καθολικά θα έπρεπε να προσφέρονται χτες και όχι να εξακολουθούν να πηγαίνουν στα αζήτητα μέχρι το 2030, και έπειτα για το επόμενο Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρία!

Τι να πρωτογράψουμε; Ενισχύουμε τις ενταξιακές δομές... ισότιμη πρόσβαση σε τριτοβάθμια εκπαίδευση... καθολική πρόσβαση σε σχολεία, πανεπιστήμια, δομές διά βίου εκπαίδευσης... επιμορφώνουμε τους εκπαιδευτικούς... ενισχύουμε τις συμπεριληπτικές δομές εκπαίδευσης και υποστήριξης φοιτητών..., βελτιώνουμε την περιβαλλοντική και μαθησιακή προσβασιμότητα, με παροχές και προσαρμογές στο περιβάλλον, στην υποστηρικτική τεχνολογία, στο εκπαιδευτικό υλικό και στην κοινωνική ζωή (πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες) και τόσα άλλα όμορφα, με φορέα υλοποίησης το υπουργείο Παιδείας και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης με συγκεκριμένους πάλι στόχους μέχρι τον Ιούνιο του 2023 (όπως προέβλεπε το αντίστοιχο σχέδιο του 2020).

«Αόρατοι» οι μαθητές των ειδικών σχολείων

Λοιπόν, έχουμε Ιούνιο του 2024 και τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει υλοποιηθεί! Σημαία έχουν κάνει τους μόνιμους διορισμούς που έγιναν κάτω από την πίεση του κινήματος, αλλά και την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει όλες οι δομές Ειδικής Εκπαίδευσης από τη χρόνια αδιοριστία. Φυσικά, διορισμοί αναντίστοιχοι των πραγματικών αναγκών των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σε ειδικά σχολεία, τμήματα ένταξης, ΚΕΔΑΣΥ.

Σε όλα τα παραπάνω, αξίζει να τονίσουμε την εκκωφαντική σιωπή μέσα στα πολυσέλιδα κείμενα και των δύο Εθνικών Σχεδίων Δράσης για τους μαθητές με αναπηρία που φοιτούν στα ειδικά σχολεία. Ακόμα κι αυτές οι επίπλαστες διακηρύξεις τους για τα δικαιώματα των αναπήρων δεν χωρούν μία αράδα για τις σύνθετες παιδαγωγικές, θεραπευτικές ανάγκες αυτών των μαθητών. Είναι οι «αόρατοι» της εκπαιδευτικής πολιτικής τους!

Και είναι «αόρατοι» οι μαθητές με συνθετότερες ανάγκες, καθώς η εκπαίδευσή τους είναι πιο δαπανηρή και η απόδοση ως «επένδυση» για την αγορά εργασίας αδιάφορη για το κεφάλαιο. Ετσι, τα ειδικά σχολεία, με τις ευλογίες της ΕΕ και τη σύμφωνη γνώμη τόσο της κυβέρνησης όσο και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, θα παραμείνουν λίγα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών, σε ακατάλληλα, ασυντήρητα και επικίνδυνα κτίρια, ελλιπές προσωπικό, γιατί αυτό επιβάλλουν οι προτεραιότητες της οικονομίας που λογίζει τα πάντα ως κόστος.

Εξαγγελία για voucher με όλα τα βάρη στις πλάτες των οικογενειών

Πάμε τώρα στο ζουμί του Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, γιατί θα ήταν άδικο να τους κατηγορήσουμε για απραξία και έλλειψη νομοθετικού έργου, καθώς «ιδρώνουν τη φανέλα», όχι όμως για την αναβαθμισμένη, σύγχρονη κάλυψη των αναγκών των μαθητών με αναπηρία στην Εκπαίδευση, αλλά με όρους εμπορευματοποιημένους, υποβαθμισμένους, με γιγαντωμένη την ατομική ευθύνη των οικογενειών.

Πιο συγκεκριμένα, το μοναδικό θεσμοθετημένο μέτρο αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι το voucher πρώιμης παρέμβασης! Μετά από τρία χρόνια συναντήσεων με πανεπιστημιακούς, μέλη της ιατρικής κοινότητας, φορείς του χώρου της αναπηρίας, εκπρόσωπους του Συνηγόρου του Πολίτη, του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, με μακροσκελή και πανηγυρικά δελτία Τύπου για τις στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης ξεφουρνίστηκαν - με τις ευλογίες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, καθώς τα χρήματα για το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα εκταμιεύονται από το Ταμείο Ανάκαμψης - τα voucher πρώιμης παιδικής παρέμβασης!

Τι σημαίνει αυτό για την οικογένεια; Καταρχάς πρέπει οι ίδιοι οι γονείς να εντοπίσουν ότι το παιδί τους έχει κάποια αναπηρία, καθώς το voucher δεν προβλέπει τη διάγνωση! Ομως η διάγνωση αποτελεί το βασικό προαπαιτούμενο της παρέμβασης και πρέπει να καλύπτεται με έναν ενιαίο και διεπιστημονικό τρόπο. Δυστυχώς, για ακόμα μία φορά οι γονείς οδηγούνται πελατεία στον γιγαντωμένο ιδιωτικό τομέα, αφού οι μονάδες, κυρίως στα παιδιατρικά νοσοκομεία, με τους αντίστοιχους παιδοαναπτυξιολόγους, είναι ελάχιστες, υπερκορεσμένες, με πολύμηνες λίστες.

Δεν θα τελειώσει όμως εκεί ο Γολγοθάς των γονιών! Αφού πληρώσουν για το πολυπόθητο χαρτί, αφού πάρουν από τα προσφερόμενα voucherάκια, που ισχύουν μέχρι εξαντλήσεως όπως δείχνει η αρνητική πείρα από τα ΚΔΑΠ και τους παιδικούς σταθμούς, μετά, στο όνομα της λεγόμενης «αποϊδρυματοποίησης» (αλήθεια, από ποιο ίδρυμα θα φύγουν τα μικρά βρέφη), θα ανατρέχουν στο Μητρώο Παροχών Υπηρεσιών ώστε να βρουν την κατάλληλη διεπιστημονική ομάδα που θα κάνει πρόγραμμα παρέμβασης στο σπίτι του μικρού παιδιού!

Καμία απολύτως σκέψη για ολοκληρωμένες επιστημονικές, ιατρικές παιδαγωγικές υπηρεσίες, δημόσιες και δωρεάν, όπου το μικρό παιδί, η οικογένειά του θα λαμβάνουν τη στήριξη, ψυχολογική, επιστημονική, θεραπευτική και παιδαγωγική, που έχουν ανάγκη. Η ευθύνη αυτή μετακυλίεται ακόμα μία φορά στην ίδια την οικογένεια, που ανατρέχει στη γιγαντωμένη ιδιωτική αγορά, αλιεύοντας παρόχους από το μητρώο, για να κάνουν «παρέμβαση» κατ' οίκον!

Αυτό ήταν το μοναδικό μέτρο που θεσμοθετήθηκε από το προηγούμενο μέχρι το σημερινό Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

«Εξορθολογισμοί» και κόφτες σε Παράλληλη Στήριξη και Τμήματα Ενταξης

Τώρα σε ό,τι αφορά τα εξαγγελλόμενα για τη «συμπεριληπτική» και «ενταξιακή» εκπαίδευση - αφού κάνανε copy paste όλα τα διακηρυκτικά σημεία, καθώς δεν υλοποιήθηκε κανένα από αυτά, πέρα από τους ελάχιστους διορισμούς που έγιναν - κι εκεί όπως φαίνεται θα υπάρξουν περικοπές.

Χωρίς να έχουμε νομοσχέδιο στα χέρια μας, με τη γενικότερη ασκούμενη πολιτική τους, τις τροχιοδεικτικές βολές και τη συνάντηση που είχε η υφυπουργός Παιδείας με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ) μετά από πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας, δυστυχώς τα μελλούμενα δεν είναι και τόσο ευοίωνα για τους μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ετσι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις την επομένη της συνάντησης, φαίνεται ότι ετοιμάζονται να «εξορθολογίσουν» - δηλαδή να μπει κόφτης - στις, έτσι κι αλλιώς, κουτσουρεμένες δαπάνες για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, παρά τα όσα υποκριτικά γράφονται περί αύξησης της χρηματοδότησης. Φυσικά οι κόφτες θα μπουν πάλι με την επίκληση της εύηχης «δικαιωματικής» συμπεριληπτικότητας.

Αναφέρουμε, λοιπόν, πως σε ό,τι αφορά τη «βελτίωση» των ΚΕΔΑΣΥ, πουθενά δεν αναφέρεται η πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού που είναι επιβεβλημένη, ούτε η εξασφάλιση κατάλληλων υποδομών, κτιρίων, χώρων και επιστημονικών εργαλείων. Τουναντίον! Οπως ανέφερε η ίδια η υφυπουργός, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα ορισμένα ΚΕΔΑΣΥ να δίνουν πληθώρα εγκρίσεων για παράλληλη στήριξη, ενώ άλλα να είναι πιο αυστηρά, και στόχος τους είναι να δημιουργηθούν ενιαίοι κανόνες και πρωτόκολλα που θα ακολουθούνται σε όλα τα ΚΕΔΑΣΥ. Ενώ στο ερώτημα πώς θα καθορίζονται αυτά τα πρωτόκολλα και οι κανόνες, από επιστημονικά κριτήρια ή από τα δημοσιονομικά μεγέθη, απάντηση δεν δόθηκε! Χωρίς να το ομολογούν ευθέως, ετοιμάζονται να περικόψουν θέσεις στην παράλληλη στήριξη και τα τμήματα ένταξης, όπως εκτιμά και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (σε ανακοίνωσή της μετά τις συναντήσεις υπουργείου και Ομοσπονδιών).

Από τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι ετοιμάζονται να θεσμοθετήσουν την περαιτέρω περικοπή των προσλήψεων σε παράλληλη στήριξη και τμήματα ένταξης, καθώς η «ερμηνευτική» εγκύκλιος του Σεπτεμβρίου, που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας με αναφορά μία παράλληλη στήριξη ανά τάξη και σήκωσε κύμα αντιδράσεων από γονείς παιδιών που δικαιούνται παράλληλη στήριξη, ήταν έωλη, καθώς δεν είχε νομικά ερείσματα, οπότε ετοιμάζονται να τα δημιουργήσουν. Ετσι, για να είναι καλυμμένοι!

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σκοπεύουν να αλλάξουν τη λειτουργία των Τμημάτων Ενταξης και της Παράλληλης Στήριξης, καθώς εάν δεν κάνουν πιο συμπεριληπτικό το σχολείο, θα υπάρξει δυσκολία στην απρόσκοπτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής! Κριτήριο ψήφου μπροστά στις 9 Ιούνη, καθώς το «συμπεριληπτικό» σχολείο των περικοπών, της υποστελέχωσης αποτελεί κατεύθυνση της ΕΕ, που τη στηρίζουν με τα μπούνια όλα τα αστικά κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά.

Η διάθεση να αγωνιστούμε για όλα όσα δικαιούνται τα παιδιά με αναπηρία είναι ευκαιρία να εκφραστεί και στην κάλπη

Εχουμε συσσωρευμένη πείρα γονείς παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι εκπαιδευτικοί, επιστήμονες, βοηθητικό προσωπικό, που σε αντίξοες συνθήκες παλεύουν να προσφέρουν ό,τι είναι αναγκαίο, επιστημονικά σύγχρονο για τους μαθητές.

Τα σχέδιά τους, τα κιτάπια εξωραϊσμού της πολιτικής που οδηγεί στο περιθώριο και τον αποκλεισμό, γράφονται για να αδρανοποιούν ή να εγκλωβίζουν τους φορείς, συλλόγους, όλους όσοι βρίσκονται στον χώρο αυτό, για να δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες ότι στα τραπέζια των συζητήσεων και στις ψηφιακές διαβουλεύσεις θα λυθεί και θα ικανοποιηθεί το δικαίωμα στη μόρφωση για τα παιδιά με αναπηρία.

Απεναντίας, έχουμε συσσωρευμένη πείρα από τους αγώνες μας, γονείς και εκπαιδευτικοί, ότι μπορούμε να επιβάλουμε τα δικά μας σχέδια δράσης για τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία, βαδίζοντας τον συλλογικό, οργανωμένο αγώνα της διεκδίκησης, ώστε να καταφέρουμε να αποσπάσουμε κατακτήσεις. Η στάση καταδίκης αυτής της πολιτικής, η διάθεση να αγωνιστούμε για όλα όσα δικαιούνται τα παιδιά με αναπηρία, είναι ευκαιρία να εκφραστεί και στην κάλπη που θα στηθεί στις 9 Ιούνη.

Είναι ευκαιρία να καταδικάσουμε την πολιτική της ΕΕ, τα κόμματα που τη στηρίζουν και οδηγούν τα παιδιά αυτά στο περιθώριο και την αμορφωσιά, με υποβαθμισμένες, εμπορευματοποιημένες, κατακερματισμένες υπηρεσίες και την οικογένεια γονατισμένη από τα ασήκωτα βάρη. Είναι μία ευκαιρία να δυναμώσουμε τη φωνή του ΚΚΕ, γιατί, έξω και μέσα, στα εθνικά και ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, είναι η φωνή τους.


Της
Αγγελικής ΓΚΟΥΣΚΟΥ*
*Η Αγγελική Γκούσκου είναι μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ