Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή

...για την υγεία στρατιωτών και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Η χώρα μας βρίσκεται στην κορύφωση της πανδημίας, η οποία εξελίσσεται αποκαλύπτοντας τα τεράστια κενά και προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στο δημόσιο σύστημα Υγείας η πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το περίτεχνα καλλιεργημένο κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν «θωράκισής» του κατέρρευσε μέσα σε τραγικές για το λαό συνθήκες. Βρισκόμαστε πραγματικά μπροστά σε έκτακτες και κρίσιμες στιγμές, με ορατό πλέον τον κίνδυνο κάθε στιγμή η εξάπλωση της πανδημίας να πάρει ακόμα πιο ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Είναι ευνόητο ότι κάτω απ' αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), με καθημερινό πλέον το φαινόμενο εμφάνισης νέων κρουσμάτων σε Μονάδες και των τριών κλάδων των ΕΔ.

Λόγω δομής των ΕΔ, η ζωή των στρατευμένων και γενικά του προσωπικού που υπηρετεί σ' αυτές παρουσιάζει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ως προς τον λοιπό πληθυσμό, που δυνητικά μπορούν να λειτουργήσουν θετικά ως προς τη διασπορά του ιού. Αυτά κυρίως προσδιορίζονται στον αναγκαστικό συγχρωτισμό τους σε θαλάμους, γραφεία, εστιατόρια, οχήματα, πλοία, αεροσκάφη, κοινόχρηστους χώρους υγιεινής.

Επιπλέον, στην αύξηση της επικινδυνότητας διασποράς συντείνει το γεγονός ότι η καθημερινή δραστηριότητα αυτού του προσωπικού περιλαμβάνει υποχρεωτική συμμετοχή σε πολυπληθείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και σε ασκήσεις και άλλες ομαδικές δραστηριότητες.

Η εμφανής αυτή ιδιαιτερότητα δημιουργεί αναγκαστικά και την ανάγκη λήψης εξειδικευμένων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού.

Μέχρι σήμερα, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ, παρά το ότι δεν έχουν λύσει κανένα πρόβλημα, ούτε έχουν καλύψει τις εξόφθαλμες ελλείψεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, καλλιεργούν την επανάπαυση, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή τους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στις στρατιωτικές μονάδες. Τα αποτελέσματα αυτής της στάσης τα βιώνουν οι ίδιοι οι στρατευμένοι και οι οικογένειές τους, και σε πολλές περιπτώσεις, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ γίνονται γνώστες των τεράστιων προβλημάτων που υπάρχουν μέσω επιστολών διαμαρτυρίας των στρατιωτών που δημοσιεύονται στον Τύπο.

Εκεί καταγγέλλουν ότι σε στρατόπεδα δεν παρέχονται στους στρατιώτες μάσκες, ενώ τα αντισηπτικά χορηγούνται σε μικρές ποσότητες. Στους χώρους εστίασης δημιουργείται επικίνδυνος συνωστισμός. Οι χώροι υγιεινής του προσωπικού δεν λειτουργούν επαρκώς, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης. Υπάρχουν επιστολές - καταγγελίες ότι δεν διενεργούνταν τεστ, ή όπου γίνονται ο αριθμός τους βρίσκεται πολύ πίσω από τις υπάρχουσες ανάγκες. Ο θαλαμισμός των στρατιωτών γίνεται σε απαράδεκτους χώρους σε σχέση με τον αριθμό των θαλαμιζομένων, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται ούτε στο ελάχιστο οι αποστάσεις που έχουν υποδείξει οι επιστήμονες ανάμεσα στα κρεβάτια.

Ιδια είναι η κατάσταση και στα εστιατόρια, στα ΚΨΜ και σε όλους τους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Δεν έχει εξασφαλιστεί σε όλες τις περιπτώσεις, επίσης, κατάλληλος χώρος για την απομόνωση στρατευμένων που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Επιπλέον, δεν ακολουθούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα όσον αφορά την απομόνωση των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Οι «επαφές» θαλαμίζονται όλοι μαζί, με αποτέλεσμα εάν κάποιος είναι θετικός να κινδυνεύουν να κολλήσουν όλοι.

Ολα αυτά τα προβλήματα καθημερινά το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τα αναδεικνύουν, πιέζοντας την κυβέρνηση για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. Ενδεικτικό είναι ότι απ' την εμφάνιση του κορονοϊού μέχρι σήμερα, έχουν κατατεθεί τριάντα τέσσερις (34) κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς, απαιτώντας άμεσες λύσεις.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ και με συνεργασία επιστημόνων διαμόρφωσε συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισης της διασποράς του ιού στο χώρο των ΕΔ, μέρος των οποίων είναι και τα ακόλουθα: Τα επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανού κρούσματος, η απομόνωση κάθε ύποπτου περιστατικού σε ειδικό κατάλληλο και ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, αλλά και μέτρα για να μην υπάρχει συγχρωτισμός σε θαλάμους, ΚΨΜ και στους άλλους κοινόχρηστους χώρους, στα μέσα μεταφοράς των στρατιωτικών, με βάση τις επιστημονικές οδηγίες.

Το ΚΚΕ έχει επίσης προτείνει την αξιοποίηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και επίταξη ξενοδοχειακών και άλλων κατάλληλων οικημάτων όπου χρειάζεται, για τη μεταφορά προσωπικού για την αποσυμφόρηση μεγάλων μονάδων, αλλά και τη λήψη αυστηρών μέτρων υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτές οι προτάσεις του ΚΚΕ διαρκώς επικαιροποιούνται. Αντικατοπτρίζουν τα προβλήματα της πραγματικής ζωής και όχι μιας εικονικής και ιδεατής πραγματικότητας, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση.

Οφείλουμε, μηδενός εξαιρουμένου, να ασχοληθούμε και να αγωνιστούμε για το δικαίωμά μας, το δικαίωμα των εργαζομένων και όλου του λαού, για την ύπαρξη ενός σύγχρονου δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας. Ενα σύστημα που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι, όπως σήμερα, ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Τηρούμε τα μέτρα προστασίας της υγείας μας και πρωτοστατούμε στον αγώνα για την υγιεινή και ασφάλεια μέσα στα στρατόπεδα για τους στρατιώτες και τα μόνιμα στελέχη.


Νίκος ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Αντισυνταγματάρχης ε.α., βουλευτής του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ