Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί ατομικής ευθύνης, ατομικής ενοχής, ατομικής λύσης...

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Καθημερινά και ενώ ο λαός συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ άσχημη θέση με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία, το τρίπτυχο «ατομική ευθύνη» - «ατομική ενοχή» - «ατομική λύση» δίνει και παίρνει. Είναι εκεί που προτάσσεται το ατομικό αίσθημα για να σμπαραλιάζεται το συλλογικό, είναι εκεί που προτάσσεται - ορθότερα, μονοπωλεί - η ατομική ευθύνη, για να εξαφανίζεται απ' το κάδρο η κρατική.

Είναι εκεί που το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ γίνεται ενορχηστρωμένα σύνθημα, αφίσα, γιγαντοπανό, σποτάκι, αντικείμενο παροτρύνσεων και πολύωρων συζητήσεων από ειδησεογραφικές εκπομπές μέχρι και κουτσομπολίστικα πάνελ, σχεδόν σε αντιπαράθεση με το ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

Και δεν λέμε φυσικά να πηγαίνουμε όλοι στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, υγιείς και άρρωστοι, ούτε φυσικά να κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις, ούτε να μην παίρνει ο καθένας μέτρα ατομικής προστασίας (τα τελευταία βέβαια αν τα βρει και αν έχει χρήματα να τα αγοράσει, αφού και η ατομική προστασία έχει μετατραπεί σε ατομική υπόθεση με ατομικό κόστος φυσικά).

Ολα αυτά είναι επιβεβλημένα, αδιαπραγμάτευτα. Γιατί όμως όλοι αυτοί που ενορχηστρωμένα «λανσάρουν» σε καθημερινή βάση το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, πολιτικά πρόσωπα δηλαδή, δημοσιογράφοι, τηλεπερσόνες, δεν βγάζουν άχνα για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, που είναι τραγικές και εγκληματικές;

Γιατί παρουσιάζουν ως αφύσικο να πάει κανείς στους κατεξοχήν χώρους για να εξεταστεί και να ιαθεί; Γιατί κάνουν τάχα ότι δεν ξέρουν πως δεν υπάρχει οικογενειακός γιατρός, γιατί δεν εξανίστανται με τα τεστ που είναι είδος πολυτελείας;

Σημειωτέον, στο Νοσοκομείο Λαμίας πρόσφατα ξεκίνησαν να γίνονται, και αυτά όχι αφειδώς. Τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο ακόμη και στους υγειονομικούς ή δίνονται κάποια λιγοστά και μετά ζητούνται πίσω, όπως έγινε στο Κέντρο Υγείας Αμφίκλειας και Μακρακώμης, που πρώτα δόθηκαν και μετά ζητήθηκαν πίσω, για να τα πάρει το Νοσοκομείο Λαμίας.

Υπάρχουν βέβαια και πιο «προχωρημένα» περιστατικά από αυτά, όπως το Κέντρο Υγείας Αταλάντης που ζήτησε από γνωστό οινοποιείο της περιοχής απόσταγμα για χρήση του ως αντισηπτικό (!), ή και περιπτώσεις φιλεύσπλαχνων επιχειρήσεων, που γίνονται δωρητές μέσων ατομικής προστασίας και λοιπού υγειονομικού υλικού στο Νοσοκομείο Λαμίας, για να καλύψουν τα κενά, δεχόμενες φυσικά και τα εύσημα της διοίκησης.

Ούτε κουβέντα για το ξεσάλωμα της εργοδοσίας

Γιατί δεν καταγγέλλουν ότι αρκετοί δεν μπορούν να μείνουν σπίτι ούτε όταν έχουν προσβληθεί απ' τον ιό, όπως οι γιατροί, που λόγω έλλειψης - άκουσον, άκουσον - τους γυρνούν πίσω στη δουλειά απ' τις 14 μέρες καραντίνα στις 7;

Γιατί αποσιωπάται εντέχνως ότι κάποιοι όχι απλώς δεν μπορούν να μείνουν σπίτι, αλλά η εργοδοσία δεν έχει πάρει σχεδόν κανένα μέτρο για να μη συνωστίζονται, όπως εργαζόμενοι σε πολλές βιομηχανίες; Χαρακτηριστικά παραδείγματα η ΛΑΡΚΟ, ο ΛΑΝΤΖΗΣ στην περιοχή της Φθιώτιδας, όπου εκεί η έλλειψη μέτρων μπορεί να γίνει πραγματική υγειονομική βόμβα.

Γιατί οι διάφοροι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων, καθώς και τα παπαγαλάκια τους, δεν εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, όπου με αφορμή ή όχημα τον κορονοϊό, η εργοδοσία ξεσαλώνει με απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, υποχρεωτικές άδειες, άδειες άνευ αποδοχών, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία, όπως στο «Βασιλόπουλο», που έβαλε τους εργαζόμενους να υπογράψουν χαρτί με το οποίο αν χρειαστεί θα πάνε να εργαστούν σε κατάστημα άλλης πόλης, ή στην «Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης» (ΕΖΑ) που εντατικοποιεί τη δουλειά όσων δεν έβγαλε σε αναστολή σύμβασης. Ρητορικά τα ερωτήματα...

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ λοιπόν, για να μη βλέπουμε ότι το Νοσοκομείο Λαμίας - και για να μην το «επιβαρύνουμε» βέβαια - συνεχίζει να λειτουργεί με 25% κενές θέσεις, μάλιστα με βάση οργανόγραμμα για «κανονικές» συνθήκες και όχι πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, από τις 148 οργανικές θέσεις για γιατρούς, καλυμμένες είναι μόνο οι 116 και αυτές μαζί με 24 επικουρικούς, από τους 235 νοσηλευτές λείπουν 13, από τους 125 βοηθούς νοσηλευτών λείπουν 45, από 80 άτομα βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό λείπουν 32. Την ίδια στιγμή υπάρχουν μόνο 17 κλίνες ΜΕΘ για ένα νοσοκομείο αναφοράς που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της Στερεάς - Εύβοιας.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ γιατί αν πάμε στα Κέντρα Υγείας του νομού θα βρούμε 2-3 γενικούς γιατρούς και οι μισοί συνήθως αποσπασμένοι, με ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως μικροβιολόγων, ακτινολόγων στα ΚΥ Μακρακώμης, Δομοκού, ακτινολόγου στο ΚΥ Στυλίδας, μικροβιολόγου στο ΚΥ Αμφίκλειας, ενώ σε κάποια υπάρχει και εξοπλισμός που μένει αναξιοποίητος. Βέβαια και εδώ το πηγάδι της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Φθιώτιδα δεν έχει πάτο, γιατί υπάρχει ακόμα και κλειστό ΚΥ, αυτό στο δήμο Μώλου.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ γιατί εκτός απ' τον κορονοϊό ο λαός συνεχίζει να μαστίζεται και από άλλες ασθένειες, επαγγελματικές και μη, δεν αρχίζουν και δεν τελειώνουν τα βάσανα και οι περιπέτειες της υγείας του στον κορονοϊό.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ αφού και πριν την πανδημία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εκεί μας έλεγαν να μείνουμε, αφού η Υγεία είναι εμπόρευμα στη λογική του κόστους - οφέλους και η πρόληψη, η θεραπεία και η αποκατάσταση ανέκδοτο.

Μένουμε δυνατοί, όχι απομονωμένοι και ηττοπαθείς

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, αλλά αυτό δεν τους είναι αρκετό. Υπονοείται και το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ, ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ, ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΙ, ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΣ. Ετσι μας θέλει το σύστημα, για να μην τους χαλάμε τα σχέδια, για να πληρώνει ο λαός το μάρμαρο με κορονοϊό ή χωρίς, με κρίση ή χωρίς, με μνημόνια ή χωρίς, με ιμπεριαλιστικό πόλεμο ή ιμπεριαλιστική ειρήνη.

Ετσι μας θέλουν, για να μην μπορούμε να δούμε την τεράστια, ανεξάντλητη, συντριπτική δύναμη που έχει ο λαός αν αποφασίσει να οργανωθεί και να διεκδικήσει. Ετσι μας θέλουν για να υιοθετείται και να κυριαρχεί το «άνθρωπος ανθρώπω λύκος», να βλέπουμε τον γείτονα, τον συνάδελφο ως εχθρό, απειλή, ένοχο, για να κρύβεται επιμελώς ότι αυτό το σύστημα έχει φάει τα ψωμιά του, ότι δεν στερεύουν ποτέ οι πίκρες του για τους λαούς.

Οτι η ίδια η ύπαρξή του είναι η ρίζα των βασάνων τους, ότι η εργατική τάξη αυτόν τον ιστορικό ρόλο έχει, να γίνει γκρεμιστής και χτίστης μαζί, όπως έλεγε και ο Παλαμάς, ο πλαστουργός της νιας ζωής, όπως έλεγε και ο Βάρναλης.

Οτι αν έχει μια «ευθύνη» σήμερα η εργατική τάξη, είναι να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων και να βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας όλους αυτούς που της πίνουν το αίμα και της κουνάνε και το δάχτυλο, δηλαδή τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους κλινικάρχες, τους μεγαλεμπόρους, τους μεγαλοκαναλάρχες. Αλλωστε, εκεί είναι η θέση τους, αφού παρασιτικός είναι ο ρόλος τους.

Δυστυχώς για όλους αυτούς βέβαια υπάρχει και το ΚΚΕ, που διαφωτίζει, αποκαλύπτει, κινητοποιεί δυνάμεις, οργανώνει τους αγώνες του λαού και μέσα σε συνθήκες κορονοϊού, παίρνοντας βέβαια τα απαιτούμενα μέτρα και προσαρμόζοντας τη δράση του. Και για του λόγου το αληθές, απόδειξη είναι και η προσπάθεια να αποσιωπηθεί η δραστηριότητα από πολλά ΜΜΕ που ξέρουμε ποιοι τα ελέγχουν.

Στον αντίποδα όλων αυτών που ακούμε, το ΚΚΕ λέει: ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ, φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, προστατευόμαστε, παίρνουμε όσα περισσότερα μέτρα μπορούμε, διεκδικούμε για τον εαυτό μας, τους δικούς μας ανθρώπους, τον γείτονα, τον συνάδελφο, για όλο το λαό μέτρα προστασίας της υγείας, των δικαιωμάτων μας, συνολικά της ζωής μας.

Λογαριαζόμαστε σήμερα, γιατί αν λογαριαστούμε αύριο θα πληρωθεί πολύ πιο ακριβά ο λογαριασμός από το λαό. Ενώνουμε τις φωνές μας. Φτιάχνουμε τα δικά μας συνθήματα! Ενώνουμε τις γροθιές μας, ακόμα κι αν αυτές δεν μπορούν να αγγίξουν πάντα η μια την άλλη... ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ


Ανδριάνα ΜΠΑΦΟΥΤΣΟΥ
Μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας και Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ

Ο «ορατός εχθρός»...

Με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων, οι εργοδότες πήραν πάσα από την κυβέρνηση και προέβαλαν τη λογική της «ατομικής ευθύνης», καθυστερώντας να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έμειναν στην αναπαραγωγή οδηγιών που δεν μπορούσαν να τηρηθούν χωρίς την αποσυμφόρηση των χώρων δουλειάς, όπως οι οδηγίες για απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων, ή προέτρεπαν τους εργαζόμενους να κάνουν χρήση μέσων προστασίας που δεν τους δίνονταν (μάσκες, αντισηπτικά μαντιλάκια και υγρά, γάντια κ.τ.λ.).

Ετσι, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έπαιρνε μέτρα περιορισμού των δημόσιων συναθροίσεων και των άσκοπων μετακινήσεων λόγω «συνωστισμού», μεγάλα μονοπώλια του κλάδου Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, με τηλεφωνικά κέντρα που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, λειτουργούσαν ανενόχλητα χωρίς να παίρνουν ούτε τα βασικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους.

Η κατάσταση είναι σοβαρή και χρειάζεται να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους, της δημόσιας υγείας συνολικά. Τώρα και όχι αύριο να επιταχθεί στο σύνολό του ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας ώστε να έχουμε νέα όπλα στη μάχη και να μη χάσουμε τους συγγενείς μας, τους φίλους και συναδέλφους μας.

Απομακρυσμένη πρόσβαση στα δικαιώματα...

Παράλληλα, όμως, με τον «αόρατο εχθρό», όπως ονομάζουν τον SARS-Cov-2 τα ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τον «ορατό εχθρό». Τα μέτρα που παίρνει με πρωτοφανή ταχύτητα η κυβέρνηση, στόχο έχουν τη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου.

Με τις ΠΝΠ που έχει περάσει, δίνει στους εργοδότες όλα τα «εργαλεία ευελιξίας» που χρειάζονται για να αυξήσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και να τη βγάλουν «λάδι», στη λογική «να σηκώσουμε όλοι το βάρος της κρίσης».

Μεταξύ άλλων έκανε πράξη σε μια νύχτα την «τηλεργασία». Αν και σε αυτές τις συνθήκες η τηλεργασία είναι ένα άμεσο μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων από την εξάπλωση του κορονοϊού, δεν παύει να αποτελεί πάγια επιδίωξη των μονοπωλιακών ομίλων και μεγαλοεργοδοτών του κλάδου για να αυξήσουν τον εργάσιμο χρόνο, να μειώσουν το λειτουργικό κόστος αλλά κυρίως να «αποξενώσουν» τους εργαζόμενους, βάζοντας εμπόδια στη συλλογική διεκδίκηση και δράση.

Μία από τις διατάξεις στις ΠΝΠ της κυβέρνησης επιτρέπει στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στους κλάδους που πλήττονται να αναστέλλουν συμβάσεις των εργαζομένων για 45 μέρες, με παράλληλη δυνατότητα να συνεχίσουν να απασχολούν με τηλεργασία το 10% αυτών για «πρόσκαιρες ανάγκες».

Η διάταξη αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού αφήνει ανοιχτό το δρόμο στη «μαύρη» τηλεργασία, εφόσον δεν μπορεί κανείς να ελέγξει αποτελεσματικά ότι το ποσοστό αυτό θα τηρείται από τις εταιρείες και ότι οι εργαζόμενοι δεν εκβιάζονται να δουλέψουν. Επίσης, με τις τελευταίες διατάξεις οι εργοδότες μπορούν να αναγκάσουν τους εργαζόμενους και σε εκ περιτροπής εργασία, με ελάχιστο χρόνο τις δύο βδομάδες το μήνα, με μισό μισθό.

Ηδη στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες από εργαζόμενους στον κλάδο για εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις σχετικές διατάξεις και ανοίγουν νέο γύρο επίθεσης σε μισθούς και δικαιώματα. Πιο συγκεκριμένα, γνωστές εταιρείες Πληροφορικής της πόλης ειδοποίησαν εργαζόμενους, πέραν του ποσοστού ασφαλείας και του 10%, να δουλέψουν «μαύρα» με τηλεργασία. Μάλιστα, στη μια περίπτωση η εργοδοσία θα συμπληρώνει το μισθό, στην άλλη τμήμα εργαζομένων ειδοποιήθηκε για πληρωμή με μπόνους επί των πωλήσεων.

Στον ίδιο κλάδο εταιρείες εφάρμοσαν συνδυαστικά αναστολή συμβάσεων στο μισό προσωπικό και οριζόντια μείωση μισθών στους υπόλοιπους. Στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, τηλεφωνικά κέντρα, μέχρι να δώσουν δυνατότητα τηλεργασίας, υποχρέωναν εργαζόμενους που δεν προσέρχονταν γιατί φοβόντουσαν το συνωστισμό, σε κανονική άδεια κ.ά.

...και στην υγεία των εργαζομένων

Με αφορμή την τηλεργασία, μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών, αλλά και εταιρείες Πληροφορικής, διαφημίζουν τη δυνατότητα του προσωπικού τους να δουλεύει από το σπίτι και εντάσσουν την «τηλεργασία» στα μέτρα που πήραν στο πλαίσιο της «ευθύνης» τους για την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων τους.

Αυτός ο ισχυρισμός είναι τουλάχιστον προκλητικός, αφού οι εργαζόμενοι του κλάδου γνωρίζουμε ότι οι εργοδότες δεν έδειξαν τον ίδιο ζήλο το προηγούμενο διάστημα για την προστασία της υγείας μας, των συναδέλφων μας σε τηλεφωνικά κέντρα που εμφανίζουν κρίσεις πανικού από τη στοχοθεσία για τις πωλήσεις, πονοκεφάλους από τα ακουστικά.

Δεν ενδιαφέρθηκαν για το καθημερινό άγχος και την εντατικοποίηση που προκύπτει στους προγραμματιστές από τα λεγόμενα deadlines (προθεσμίες), τα μυοσκελετικά προβλήματα. Ούτε για τα εργατικά «ατυχήματα» και «δυστυχήματα» των τεχνικών πεδίου, λόγω της εντατικοποίησης και της μείωσης του προσωπικού στα συνεργεία.

Είναι προκλητικός επίσης γιατί γνωρίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα η εργοδοσία έκανε σοβαρή προσπάθεια να μας πείσει ότι πρέπει να στηρίξουμε τις εταιρείες απέναντι στον ανταγωνισμό, σε ορισμένους χώρους να περιορίσει τη συνδικαλιστική δράση και να βάλει εμπόδια στην παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων.

Θυμόμαστε, για παράδειγμα, τις απολύσεις συναδέλφων μας, γιατί κάποια εταιρεία δεν είχε «τα αναμενόμενα έσοδα από το πρότζεκτ». Θυμόμαστε, επίσης, ότι στο μεγαλύτερο μονοπωλιακό όμιλο τηλεπικοινωνιών στη χώρα η εργοδοσία προσπάθησε, μαζί με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις, προωθώντας περισσότερη «ευελιξία» με εργολαβοποίηση τμημάτων. Οτι ενορχήστρωσε την τρομοκρατία και την επίθεση στους εργαζόμενους που απεργούσαν για την υπογραφή ΣΣΕ και την επαναπρόσληψη απολυμένων συναδέλφων τους κ.ά.

Η δουλειά των κομμουνιστών

Σε αυτές τις συνθήκες, η δουλειά των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ γίνεται πιο σύνθετη. Αφενός γιατί αντικειμενικά η πολιτική αντιπαράθεση είναι πιο οξυμένη γύρω από ουσιαστικά ζητήματα της οικονομίας, της παραγωγής, της Υγείας και της Πρόνοιας, αφετέρου γιατί η καραντίνα και η απομόνωση βάζουν εμπόδια στην καθημερινή επαφή με συναδέλφους, φίλους και οπαδούς του Κόμματος, στη μαζική οργάνωση και κοινή δράση μέσα στους χώρους δουλειάς.

Είναι περίοδος που πιάνουν τόπο οι δεσμοί που έχουμε αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια με τους εργαζόμενους μέσα στους αγώνες για την υπεράσπιση δικαιωμάτων και την ανάδειξη των σύγχρονων αναγκών, την πάλη για να αποκαλυφθεί η σαπίλα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Μπαίνουμε μπροστά και οργανώνουμε την απάντηση στον κλάδο για να μην πληρώσουμε εμείς την επιδημία και την αυριανή νέα κρίση τους. Αλλωστε, ξέρουμε ότι και με κρίση και με ανάπτυξη η αντεργατική επίθεση θα δυναμώνει, μαζί με τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Παλεύουμε και διεκδικούμε να μη γίνει καμία μείωση μισθού, καμία βλαπτική μεταβολή των συμβάσεων εργασίας, καμία παραχώρηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων στο όνομα της στήριξης των επιχειρήσεων «για να σηκώσουμε όλοι μαζί το βάρος της κρίσης». Απαιτούμε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, να μη χαθεί καμία άδεια εργαζόμενου.

Αξιοποιούμε την πείρα απ' αυτές τις συνθήκες, όπου μπροστά στα μάτια των συναδέλφων μας αναδεικνύονται ξεκάθαρα οι κίνδυνοι και οι συνέπειες του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής για την υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τα αποτελέσματα της λογικής «κόστους - οφέλους, της πολιτικής υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αναδεικνύουμε ότι την ίδια στιγμή που είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές λόγω ελλείψεων στα νοσοκομεία, προτεραιότητα της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με δισ. ευρώ, αντί για μόνιμη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Αναδεικνύουμε την αιτία της αποτυχίας του συστήματος να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες της κοινωνίας, του λαού, όχι μόνο στον τομέα της Υγείας, αλλά και στην Παιδεία, στην Πρόνοια, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στην πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες κ.α., που δεν είναι άλλη από το καπιταλιστικό κέρδος, με βάση το οποίο οργανώνεται σήμερα κάθε παραγωγική δραστηριότητα.

Αποκαλύπτουμε επίσης τα όρια που θέτει αυτός ο τρόπος οργάνωσης της παραγωγής στην ίδια την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικός ο κίνδυνος που προέκυψε για την κατάρρευση τηλεπικοινωνιακών δικτύων λόγω της αυξημένης χρήσης υπηρεσιών ψυχαγωγίας από τους οικιακούς χρήστες, την ίδια στιγμή που δίνονται επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων σε μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων νέας γενιάς και ταυτόχρονα οι τιμές για τους τελικούς καταναλωτές είναι άφταστες.

Συζητάμε την ανωτερότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, αξιοποιώντας και την πείρα της οικοδόμησης κατά τον 20ό αιώνα, ιδιαίτερα στα επίκαιρα ζητήματα της πρόληψης, της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας. Αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα μιας διαφορετικής, ανώτερης οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, που στόχο θα έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που συνεχώς διευρύνονται. Οπου η έρευνα, η επιστήμη και η αξιοποίηση της τεχνολογίας θα αξιοποιούνται για να στηρίζουν αυτόν ακριβώς το στόχο. Οπου ο εργαζόμενος μπαίνει στο επίκεντρο, ως οργανωτής και διαχειριστής της παραγωγής, της οικονομίας και της ζωής του.


Μιχάλης ΜΠΕΛΛΑΣ
Μέλος του ΤΓ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Στρατηγική πρόληψης για τον κορονοϊό στις στρατιωτικές μονάδες

Οι αλλεπάλληλες Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, με βάση έγγραφα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, αλλά και οι μαρτυρίες σε πολλές επιστολές στρατευμένων, αναδεικνύουν επικίνδυνες καταστάσεις και σοβαρότατες ελλείψεις - παραλείψεις σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια τόσο των φαντάρων όσο και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε στρατόπεδα.

Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης - εκπαίδευσης, για την ασφάλεια μέσων και εγκαταστάσεων για τους στρατευμένους και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Εδώ δεν χωρούν προχειρότητες και οικονομίες. Χρειάζεται άμεσα κεντρικός σχεδιασμός μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας με βάση τις επιστημονικές οδηγίες.

Πρώτα απ' όλα πρέπει να συσταθεί άμεσα σε κάθε στρατόπεδο επιτροπή ελέγχου καταγραφής και επιτήρησης, απαρτιζόμενη από τους υπάρχοντες γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό, γιατρούς και υγειονομικούς που τυχόν υπηρετούν τη θητεία τους, ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (παθολόγους, πνευμονολόγους, καρδιολόγους, μοναδολόγους, γενικής ιατρικής) που βρίσκονται στην πόλη του στρατοπέδου και, αν χρειάζεται, ειδικά εκπαιδευμένους φαντάρους.

Εργο της επιτροπής είναι η καταγραφή και επιτήρηση της κατάστασης, ο τακτικός έλεγχος όλων των εμπλεκόμενων στο στρατόπεδο (φαντάρων, στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπών εργαζομένων), προκειμένου να διαπιστωθούν κρούσματα κορονοϊού, να ληφθεί πλήρες ιστορικό (βήχας, πυρετός, πονόλαιμος κ.λπ.) και να διενεργηθεί το σχετικό τεστ.

Ο χώρος όπου θα γίνονται οι εξετάσεις θα πρέπει να είναι ξεχωριστός και ανεξάρτητος από το γενικό ιατρείο του στρατοπέδου. Η επιτροπή πρέπει να έχει στη διάθεσή της όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (στηθοσκόπια, θερμόμετρα, οξύμετρα κ.λπ.) και να είναι εφοδιασμένη με μέσα ατομικής προστασίας υψηλής αποτελεσματικότητας, όπως στολές που καλύπτουν όλα τα μέλη του σώματος και το κεφάλι, γυαλιά, μάσκες Ν95 ή Μ5, καθώς και απολυμαντικά - αντισηπτικά υλικά.

Τα τυχόν κρούσματα θα πρέπει να μεταφέρονται άμεσα σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Μέχρι την απομάκρυνσή τους να απομονώνονται σε κατάλληλο και ασφαλή χώρο σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, με άμεση ιχνηλάτηση της πορείας τους. Η επαφή και η περίθαλψη μέχρι την απομάκρυνση από τη μονάδα να γίνονται μόνο με το κατάλληλο προσωπικό και με εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας.

Οι πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς, ή όσοι παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και βρεθούν θετικοί στο τεστ, πρέπει να απομονώνονται σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο (καραντίνα) με ιατρική παρακολούθηση για 14 μέρες.

Να εξευρεθούν και να επιταχθούν κατάλληλοι χώροι (ξενοδοχεία, ξενώνες κ.λπ.) ώστε να μεταφερθεί αριθμός φαντάρων και να αποσυμφορηθούν οι θάλαμοι. Τα εναπομείναντα κρεβάτια στο θάλαμο να απέχουν αρκετά μεταξύ τους (τουλάχιστον τρία μέτρα) και να μένουν διαρκώς ανοιχτά αντικριστά παράθυρα για τον αποτελεσματικό αερισμό των θαλάμων.

Να απολυμανθούν όλοι οι χώροι από επαγγελματικά συνεργεία και ακολούθως να γίνονται καθημερινά σφουγγάρισμα, καθαρισμός και απολύμανση όλων των επιφανειών πολλές φορές, ανάλογα με τη χρήση, από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Τόσο τα δάπεδα όσο και οι λοιπές επιφάνειες θα πρέπει πρώτα να καθαρίζονται με υγρό σαπούνι για την απομάκρυνση των ρύπων και στη συνέχεια να απολυμαίνονται με διάλυμα χλωρίνης σε νερό (αναλογία 1:10).

Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, όπως κάγκελα κρεβατιών, πόμολα, πάγκοι, φοριαμοί κ.λπ. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης, όπως ΚΨΜ, εστιατόρια κ.λπ., όπου γίνεται και ανταλλαγή χρημάτων. Το απασχολούμενο εκεί προσωπικό πρέπει να φορά μάσκα και γάντια βιομηχανικού τύπου (μαύρα) και τα κέρματα να απολυμαίνονται άμεσα. Οι εξυπηρετούμενοι πρέπει να απολυμαίνουν τα χέρια με αντισηπτικό αμέσως μετά από κάθε δοσοληψία.

Πρέπει να χρησιμοποιούνται διαφορετικοί κουβάδες και σφουγγαρίστρες για κάθε χώρο (θάλαμο, τουαλέτα, γραφείο κ.λπ.) καθώς και διαφορετικές λεκάνες και πανιά για τις υπόλοιπες επιφάνειες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην αναμειγνύονται το σαπουνόνερο του σφουγγαρίσματος με χλωρίνη, διότι η χλωρίνη αδρανοποιείται παρουσία σαπουνιού και βιολογικών υγρών.

Στα εστιατόρια να χρησιμοποιούνται είδη μίας χρήσης (πιάτα, ποτήρια κ.λπ.) και χαρτοπετσέτες, τα οποία θα πετιούνται σε πλαστικές σακούλες απορριμμάτων αμέσως μετά τη χρήση τους. Δίπλα στους νιπτήρες να υπάρχουν χειροπετσέτες τοποθετημένες στην ειδική κλειστή συσκευή που αναρτάται στον τοίχο, καθώς και υγρό σαπούνι σε διανεμητές (dispenser). Απαγορεύεται η χρήση πλακών σαπουνιού, μέσω των οποίων μπορούν να μεταφερθούν μικρόβια.

Στους λουτήρες και στις τουαλέτες να γίνεται προσεκτική απολύμανση με διάλυμα χλωρίνης 1:10 μετά από κάθε χρήση. Να υπάρχουν χαρτί υγείας, υγρό σαπούνι για το πλύσιμο, χάρτινες πετσέτες μίας χρήσης.

Ολα τα χάρτινα είδη και τα είδη μίας χρήσης να συλλέγονται σε σακούλες απορριμμάτων, οι οποίες αφού κλείσουν καλά θα απομακρύνονται άμεσα από τους χώρους και θα τοποθετούνται στους ειδικούς κλειστούς κάδους. Οι ασχολούμενοι με αυτήν τη διαδικασία πρέπει να φορούν πάντα γάντια.

Να χορηγηθούν σε όλους μέσα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, ατομικά φιαλίδια με αντισηπτικό). Να γίνει εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση των γαντιών, μετά την απομάκρυνση των οποίων είναι απαραίτητο το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι με διάρκεια τουλάχιστον 30 δευτερολέπτων.

Σε κάθε θάλαμο να υπάρχει ένας αριθμός διανεμητών μεγάλου μεγέθους με αντισηπτικό ανάλογος με τον αριθμό των διαμενόντων. Εκτιμάται ότι ένας διανεμητής κάθε δέκα άτομα αρκεί, αφού θα διανέμονται κάθε τρεις - τέσσερις μέρες τα μικρά ατομικά φιαλίδια για άμεση χρήση. Επίσης, σε κάθε χώρο γραφείου, αίθουσα, τουαλέτες, λουτήρες κ.λπ. είναι απαραίτητη η ύπαρξη διανεμητών με αντισηπτικό ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων.

Στην είσοδο κάθε χώρου να τοποθετηθεί τάπητας εμποτισμένος με απολυμαντικό υλικό (χλωρίνη 1:10), που θα αλλάζει τακτικά, ώστε να μη μεταφέρεται ο ιός στα δάπεδα των χώρων. Στις εισόδους - εξόδους των μονάδων να υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό με κατάλληλο εξοπλισμό θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης (απολυμαντικά υγρά) και ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια) τόσο για τους εισερχόμενους όσο και για τους εξερχόμενους.

Να γίνουν καθαρισμός και απολύμανση των συστημάτων αερισμού, ιδιαίτερα στα πλοία. Εξειδικευμένη μέριμνα απαιτείται για λήψη μέτρων, ιατρική φροντίδα και υποστήριξη των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων, των υποβρυχίων και των μικρών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού προ απόπλου ή εν πλω. Να επιταχθούν οχήματα μεταφοράς από και προς τα στρατόπεδα, ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός κατά τη μεταφορά φαντάρων και προσωπικού ανά όχημα.

Να εξασφαλιστεί άμεσα το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις μονάδες και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Να επιταχθούν άμεσα κλίνες ΜΕΘ, κρεβάτια, χειρουργεία και εργαστηριακά κέντρα ιδιωτικών νοσοκομείων. Να επιταχθούν ιδιώτες γιατροί προκειμένου να στελεχώσουν όλες τις μονάδες, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τις κινητές νοσοκομειακές υποδομές εκστρατείας.

Η επιτροπή ελέγχου, καταγραφής και επιτήρησης πρέπει να επιβλέπει τη σχολαστική τήρηση των μέτρων. Επίσης θα πρέπει να συνεδριάζει τακτικά, να εκτιμά την κατάσταση και να τροποποιεί τα προτεινόμενα μέτρα συλλογικής και ατομικής υγιεινής, διότι ο Cοvid-19, του οποίου την επιδημιολογική συμπεριφορά δεν γνωρίζουμε ακόμα επαρκώς, είναι ένας ιός που συνεχώς μεταλλάσσεται, είναι πολύ μεταδοτικός, με πολλούς ασυμπτωματικούς φορείς και άρα επικίνδυνος. Κατόπιν ενημέρωσής της από τον ΕΟΔΥ και τον ΠΟΥ, η επιτροπή θα μπορεί να ισχυροποιεί τα μέτρα ανάλογα με την πορεία και την εξάπλωση του Covid-19.

Εκτός από τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, έχει ιδιαίτερη σημασία η ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στα στρατόπεδα. Το καθημερινό διαιτολόγιο θα πρέπει να περιέχει τροφές άριστης ποιότητας, πλούσιες σε πρωτεΐνες, άφθονα λαχανικά και φρούτα. Συμπληρωματικά θα πρέπει να χορηγείται τακτικά βιταμίνη C.

Ολα τα παραπάνω μέτρα θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά κατά τη διάρκεια της επιδημίας, αλλά στην πλειοψηφία τους και μετά από αυτήν. Γιατί τα παιδιά του ελληνικού λαού, όπου κι αν υπηρετούν ή εργάζονται, δεν είναι αναλώσιμα.

Μαρία ΠΑΡΑΛΙΚΑ

Δρ. πολιτικός μηχανικός με εξειδίκευση στην Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας, συνταξιούχος καθηγήτρια του ΠΑΔΑ

Ευαγγελία Ηλία ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ

Συνταξιούχος αναπληρώτρια καθηγήτρια Eπιδημιολογίας του ΕΚΠΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ