Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραήλ και ΗΠΑ διατάσσουν δυνάμεις με τα όπλα στραμμένα σε Ιράν και Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Στη σκιά της κλιμάκωσης των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας, συνεχίστηκαν χτες στην Ντόχα του Κατάρ οι έμμεσες διαπραγματεύσεις διαρκείας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, υπό τις εκβιαστικές πιέσεις των ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας.

Τις συζητήσεις χτες ανέλαβαν ομάδες αξιωματούχων παρουσία της ισραηλινής αντιπροσωπείας, στην οποία περιλαμβάνονται αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της Mossad και της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet.

Στην Ντόχα βρίσκεται και ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μπρετ ΜακΓκερκ, ο οποίος προχτές το βράδυ συναντήθηκε με τον Καταριανό πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.

Στις διαβουλεύσεις συμμετέχουν επίσης Αιγύπτιοι και άλλοι Καταριανοί αξιωματούχοι, καθώς οι προηγούμενες συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο από το Σάββατο έως και την Τρίτη το βράδυ, δεν απέδωσαν το παραμικρό αποτέλεσμα.

Το Ισραήλ παραμένει αμετακίνητο στις απαιτήσεις του για διατήρηση στρατευμάτων μεταξύ άλλων στους στρατηγικούς Διαδρόμους Νετζαρίμ (χωρίζει νότια και βόρεια Γάζα) και Φιλαδέλφειας (στα σύνορα της νότιας Γάζας με την Αίγυπτο, τα οποία τελούν υπό ισραηλινή κατοχή από τις αρχές Μάη).

Απειλές στο Ιράν, επιθέσεις στον Λίβανο


Copyright 2022 The Associated

Στο μεταξύ, με κάθε αφορμή οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ, ειδικά μπροστά στον κίνδυνο να δεχτεί τα αντίποινα του Ιράν ως απάντηση στη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη στις 31 Ιούλη. Ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν προσηλωμένες στην υπεράσπιση του Ισραήλ σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης».

Μιλώντας στο ισραηλινό «Κανάλι 12», ανέφερε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε και πώς θα γίνει η επίθεση του Ιράν. «Πιστεύουμε ότι σχεδιάζουν επίθεση, αλλά αν θέλουν να το κάνουν εμείς έχουμε ενισχύσει τις δυνάμεις μας στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Κέρμπι.

«Το μήνυμά μας στο Ιράν παραμένει αμετάβλητο: Πρώτον, μην κάνετε επίθεση. Δεν υπάρχει λόγος να κλιμακώσετε, δεν υπάρχει λόγος να αρχίσετε ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο. Και, δεύτερον, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το Ισραήλ αν χρειαστεί».

Χτες, εξάλλου, ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο, Μοζτάμπα Αμανί, μέσω ανάρτησης στο «Χ» διέψευσε τις φήμες ότι «λιποτάκτησε» στο Ισραήλ, τονίζοντας πως πρόκειται για διασπορά ψευδών ειδήσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο ισραηλινού ψυχολογικού πολέμου κατά της Τεχεράνης. Τις αρχικές πληροφορίες περί φυγάδευσής του στο Ισραήλ είχε αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Israel Hayom».


Copyright 2022 The Associated

Στο μέτωπο Ισραήλ - Λιβάνου, ισραηλινό drone βομβάρδισε χτες αυτοκίνητο ΙΧ εν κινήσει κοντά στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός μαχητή της Χεζμπολάχ και τριών Παλαιστινίων της «Ισλαμικής Τζιχάντ». Σύρος αξιωματούχος ανέφερε ότι το όχημα βομβαρδίστηκε στον δρόμο που συνδέει τη Δαμασκό με τη Βηρυτό, ενώ ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση και υποστήριξε ότι σκότωσε τον Φάρις Κασίμ, «ανώτερο επιχειρησιακό στέλεχος» της «Ισλαμικής Τζιχάντ».

Νωρίτερα, άλλη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε δύο φορτηγά στον βορειοανατολικό Λίβανο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, με την αιτιολογία ότι μετέφεραν όπλα και πυραύλους της Χεζμπολάχ. Λιβανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι από τις επιθέσεις αυτές υπήρξε τουλάχιστον ένας τραυματίας.

Βαθαίνει η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας - Κατάρ

Στο μεταξύ, Τουρκία και Κατάρ ανακοίνωσαν χτες ότι δημιούργησαν κοινή μοίρα με μαχητικά αεροσκάφη των δύο χωρών, προκειμένου να διεξάγουν επιχειρήσεις.

Ο Τούρκος πτέραρχος Καντίογλου επισκέφτηκε την αεροπορική βάση Ντουχάν, 70 χλμ. από την πρωτεύουσα Ντόχα, όπου συναντήθηκε με τον αρχηγό της Αεροπορίας του Κατάρ, υποπτέραρχο Γιασίμ Μοχάμεντ Αχμάντ Αλ Μανάι.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία συμμετέχει στη μοίρα με μαχητικά F-16, ενώ το Κατάρ με «Rafale», «Eurofighter Typhoon» και F-15. Με την ίδρυση της μοίρας, τον περασμένο Ιούλη, η Τουρκία έχε στείλει 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Κατάρ. Η Αεροπορία του Κατάρ έχει στο οπλοστάσιό της 36 μαχητικά «Rafale».

Παράλληλα με την άφιξη των τουρκικών μαχητικών F-16, στο Κατάρ κατέπλευσαν στα τέλη Ιούλη και 2 περιπολικά πλοία κλάσης Tuzla του τουρκικού Ναυτικού.

Η Τουρκία διατηρεί από το 2015 στρατιωτική βάση στο Κατάρ. Στις 5/6/2017, μετά τον αποκλεισμό της χώρας από το κουαρτέτο της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου, ένας από τους όρους που επιβλήθηκαν στο Κατάρ ήταν ο τερματισμός της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο έδαφός του.

Σε απάντηση στην προσπάθεια στρατευμάτων της Σαουδικής Αραβίας να αποκλείσουν το Κατάρ οι Τούρκοι στρατιώτες επενέβησαν, λαμβάνοντας εξουσιοδότηση για παρέμβαση από ψήφισμα έκτακτης στρατιωτικής ανάπτυξης το οποίο εγκρίθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Κίνδυνος το φλεγόμενο τάνκερ «MV Sounion»

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι το ελληνόκτητο τάνκερ «Sounion», που εγκαταλείφθηκε από το 25μελές αλλοδαπό πλήρωμά του την περασμένη βδομάδα μετά από 4 επιθέσεις των Χούθι ανοιχτά του λιμανιού Χοντέιντα, συνιστά «κίνδυνο για τη ναυτιλία και το περιβάλλον», καθώς εξακολουθεί να φλέγεται. Παράλληλα, διαπιστώθηκε διαρροή μέρους των 150.000 τόνων πετρελαίου στη θάλασσα.

Επίσης, ο υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Βασίλειος Γρυπάρης, που εκτελεί χρέη διοικητή της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα «EUNAVFOR Aspides», σε επιστολή του αναφέρεται στο φλεγόμενο ελληνόκτητο τάνκερ και επιβεβαιώνει ότι το σκάφος παραμένει φλεγόμενο και ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης. Προσθέτει δε ότι το τάνκερ συνιστά κίνδυνο για τη διεθνή ασφάλεια και το περιβάλλον, προτείνοντας να ρυμουλκηθεί με κατάλληλα μέσα ώστε να αποτραπεί περιβαλλοντική καταστροφή.

ΛΙΒΥΗ
Νέα επεισόδια στην εσωτερική σύγκρουση

Παρατείνεται η αβεβαιότητα στη Λιβύη, καθώς συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στις «παράλληλες κυβερνήσεις» του ανατολικού και του δυτικού τμήματος της χώρας με αφορμή την αντικατάσταση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη, στις αρχές της βδομάδας.

Ο νέος «προσωρινός» διοικητής, Αμπντέλ Φατάχ Αμπντέλ Γαφάρ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας στην Τρίπολη σε Λίβυους και ξένους δημοσιογράφους προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στη μελλοντική μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, και ότι η όποια καθυστέρηση θα λυθεί το επόμενο 48ωρο.

Ισχυρίστηκε πως η Κεντρική Τράπεζα είναι «δεσμευμένη» σε «διαφανή λειτουργία», πως εποπτεύεται από αρμόδιες αρχές και «δεν θα κρύψει κανένα στοιχείο» κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της, αργότερα χτες Τετάρτη.

Πάντως οι δηλώσεις του νέου διοικητή δεν καθησύχασαν την κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης, του πρωθυπουργού Οσάμα Χαμντάν στη Βεγγάζη, που δεν τον αναγνωρίζει. Τα μέτρα ανάσχεσης της λειτουργίας πετρελαιοπηγών και πετρελαϊκών κοιτασμάτων συνεχίστηκαν και χτες, ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τρίπολη ανακοίνωσε ότι στηρίζει την πρόταση της αποστολής του ΟΗΕ (UNSMIL) στη Λιβύη να γίνει έκτακτη συνάντηση αξιωματούχων των αντιμαχόμενων πλευρών, για γρήγορη επίλυση της κρίσης.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης απαγωγές στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας Λιβύης και εκφοβισμό εργαζομένων.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, σύμφωνα με το «Libya Update», η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη ολοκλήρωσε δύο παράλληλα «εργαστήρια διαβουλεύσεων» στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, Τύνιδα, με σκοπό την ενίσχυση του ρόλου της Βουλής των Αντιπροσώπων στη «μεταρρύθμιση και ανάπτυξη του τομέα ασφαλείας της Λιβύης».

Στο πρώτο συμμετείχαν αντιπρόσωποι από την Επιτροπή Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων (με έδρα το Τομπρούκ), την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του (μη εκλεγμένου) Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Τρίπολης, «θεσμών ασφαλείας» και στρατιωτικών εισαγγελέων. Στο δεύτερο συμμετείχαν εκπρόσωποι ΜΚΟ από όλη τη χώρα.

Σε τελική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι των δύο επιτροπών των αντιμαχόμενων πλευρών επιβεβαίωσαν «τη δέσμευσή τους στη λιβυκή πολιτεία, στις δημοκρατικές εκλογές και στην απόρριψη ξένης στρατιωτικής παρουσίας» (π.χ. τουρκικά στρατεύματα και φιλότουρκοι Σύροι μισθοφόροι). Κάλεσαν επίσης την αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη να διευκολύνει τον διάλογο «ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο», με στόχο μια «ενιαία εκτελεστική αρχή» (κυβέρνηση).

ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ - ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ
Μεγάλης κλίμακας δολοφονικές επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη, οι σφοδρότερες της τελευταίας 20ετίας

Ισοπεδώνουν υποδομές, σκοτώνουν αδιακρίτως και τρομοκρατούν για να «τελειώσουν» κάθε προοπτική ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους | Ξεκάθαρο σχέδιο γενίκευσης της σύρραξης στην περιοχή

Copyright 2024 The Associated

Τις πιο σφοδρές και καταστροφικές επιθέσεις στη βόρεια Δυτική Οχθη εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια εξαπέλυσε από χθες τα ξημερώματα ο ισραηλινός στρατός κατοχής, προκαλώντας σε Τουμπάς, Τζενίν και Τουλκαρέμ τον θάνατο τουλάχιστον 10 Παλαιστινίων, δεκάδες τραυματισμούς και συλλήψεις (πάνω από 60), σημαντικές καταστροφές σε οδικά δίκτυα και πολύωρους αποκλεισμούς εισόδων σε αστικά κέντρα και χωριά της περιοχής.

Πρόκειται για κανονικές πολεμικές επιχειρήσεις, με τη χρήση βαρέων μονάδων πυροβολικού, τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, αρμάτων μάχης κ.ά., που επιβεβαιώνουν ότι η κλιμάκωση και η γενίκευση της σύρραξης στην περιοχή είναι σχεδιασμένη επιλογή του Ισραήλ και των Ευρωατλαντικών συμμάχων του, βάζοντας στο στόχαστρο τον Παλαιστινιακό λαό σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές επιχειρήσεις, Αραβες αναλυτές μίλησαν ακόμα και για προσπάθεια «εβραιοποίησης» της Δυτικής Οχθης και ντε φάκτο συνέχιση της προσάρτησής της στο Ισραήλ, ώστε να ακυρωθεί κάθε προσπάθεια ίδρυσης ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Προφανής στόχος είναι να τρομοκρατηθεί ο Παλαιστινιακός λαός. Αυτό απέδειξαν με δηλώσεις τους Ισραηλινοί υπουργοί, που εκτόξευσαν απειλές για μετατροπή της Δυτικής Οχθης σε ένα απέραντο πεδίο μάχης και καθημερινών εισβολών, όπως ακριβώς συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 10,5 μήνες.


Copyright 2024 The Associated

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατική απειλή ακριβώς όπως αντιμετωπίζουμε τις τρομοκρατικές υποδομές στη Λωρίδα της Γάζας, με προσωρινή απομάκρυνση Παλαιστίνιων πολιτών και όποιο άλλο βήμα χρειαστεί», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς, επαληθεύοντας ότι η χτεσινή στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη βόρεια Δυτική Οχθη «ήταν πόλεμος με όλη τη σημασία της λέξης».

Για να δικαιολογήσει την κατοχική βία και τα νέα εγκλήματα του Ισραήλ, ο Κατς ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του στρατού που έδρασαν σε Τζενίν, Τουλκαρέμ και Τουμπάς είχαν αποστολή «να διαλύσουν ένα τρομοκρατικό δίκτυο που υποστηρίζεται από το Ιράν», κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι επιχειρεί να δημιουργήσει ένα «μέτωπο τρομοκρατίας κατά του Ισραήλ» στη Δυτική Οχθη.

Εκατοντάδες νεκροί από τον περασμένο Οκτώβρη

Νωρίς χτες το απόγευμα ο ισραηλινός στρατός έδωσε διορία 4 ωρών στους κατοίκους του προσφυγικού καταυλισμού Νουρ Σαμς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προς άγνωστη κατεύθυνση, προκειμένου να κλιμακωθεί η εισβολή εκεί. Είχε προηγηθεί η καταστροφή δρόμων και υποδομών εντός και εκτός του καταυλισμού.

Πληροφορίες της εφημερίδας «Times of Israel» ανέφεραν ότι οι στρατιωτικές εισβολές και επιθέσεις σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά της βόρειας Δυτικής Οχθης ενδέχεται να διαρκέσουν μέρες.


Copyright 2024 The Associated

Παράλληλα, το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο WAFA μετέδιδε εικόνες μεγάλης καταστροφής από την οργανωμένη εισβολή του κατοχικού στρατού σε Τουλκαρέμ, Τουμπάς και Τζενίν. Καταστράφηκαν κεντρικοί δρόμοι, υποδομές σε τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροδότηση και ύδρευση, αλλά και οι προσβάσεις σε μεγάλα νοσοκομεία.

Στην Τζενίν ο ισραηλινός στρατός απείλησε να εισβάλει και στο μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης, με «πρότυπο» ανάλογες καταστροφικές εισβολές που πραγματοποιεί σχεδόν από την αρχή του πολέμου σε νοσοκομεία της Γάζας, για να στερήσει ακόμα και την ιατρική βοήθεια σε τραυματίες και αρρώστους αμάχους.

Εισβολές του κατοχικού στρατού πέρα από τις παραπάνω πόλεις έγιναν και στη Φάρα, όπου στρατιώτες έριξαν πυρά στα κεντρικά γραφεία και στο Ιατρικό Κέντρο της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Στη Δυτική Οχθη, από την αρχή του πολέμου στις αρχές Οκτώβρη δολοφονήθηκαν από επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και Εβραίων εποίκων τουλάχιστον 662 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν πάνω από 5.400, ενώ περισσότεροι από 10.500 έχουν προσαχθεί για ανακρίσεις ή έχουν συλληφθεί.

Πολλά είναι επίσης τα κρούσματα και οι καταγγελίες για βασανισμό κρατουμένων στη διάρκεια ανακρίσεων και φυλάκισης, οι απειλές ή και οι επιθέσεις σεξουαλικής φύσης σε άνδρες και γυναίκες, όπως και η δραματική επιδείνωση των συνθηκών επιβίωσης σε πολλές ισραηλινές φυλακές για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Ραμάλα


Copyright 2024 The Associated

Στο φόντο της άγριας κλιμάκωσης ανακοινώθηκε η έκδοση απόφασης για τη «διοικητική κράτηση» (σύλληψη και φυλάκιση για 6 μήνες χωρίς απόδοση κατηγοριών) άλλων 42 Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης, πέρα από τις δεκάδες άλλες προσαγωγές που έγιναν στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο τμήμα.

Στο φόντο των ραγδαίων εξελίξεων στη Δυτική Οχθη, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς διέκοψε την επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, με τον εκπρόσωπό του στη Ραμάλα να τονίζει ότι η κλιμάκωση στη Δυτική Οχθη είναι συνέχιση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που προκαλεί «άμεσες και επικίνδυνες συνέπειες».

Πρόσθεσε πως πρόκειται για «πόλεμο που γίνεται συνολικά σε βάρος των Παλαιστινίων, της παλαιστινιακής γης και των ιερών τόπων» του λαού του.

Νωρίτερα χτες, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας ζήτησε από τις χώρες της ΕΕ να επιβάλουν εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ, με τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ να περιορίζεται στην έκφραση «ανησυχίας» για το γεγονός ότι «διακυβεύεται η περιφερειακή σταθερότητα».

Επίσης χτες ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι αντέδρασε έντονα στον νέο κύκλο βίας από τον ισραηλινό στρατό και τις μεθοδεύσεις στην Ιερουσαλήμ, καλώντας τη «διεθνή κοινότητα» «να αναλάβει δράση για να σταματήσει τα παράνομα μέτρα του Ισραήλ, που παραβιάζουν το ιστορικό και νομικό καθεστώς των Ιερών Τόπων της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ».

Συνεχίζονται οι επιθέσεις και στη Λωρίδα της Γάζας


Copyright 2024 The Associated

Το ίδιο διάστημα ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις πολεμικές επιχειρήσεις σε κεντρική και νότια Λωρίδα της Γάζας, τρομοκρατώντας αμάχους με νέο λουτρό αίματος σε σχολεία του ΟΗΕ στην πόλη Ντέιρ Αλ Μπαλάχ, με θύματα βρέφη, παιδιά και γυναίκες. Επιθέσεις έγιναν και στη Ράφα.

Μεταξύ των νέων θυμάτων ήταν ο νεαρός Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Μοχάμεντ Αμπντ Ράμπο και η αδερφή του. Από τον περασμένο Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά 162 εργαζόμενοι σε Μέσα Ενημέρωσης και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον άλλοι 186.

Ο νεότερος συνολικός απολογισμός που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε χτες, 327η μέρα πολέμου, τουλάχιστον 40.534 νεκρούς και πάνω από 93.778 τραυματίες.

Χτες το δίκτυο «Al Jazeera», επικαλούμενο ιατρικές πηγές, μετέδωσε τη ραγδαία εξάπλωση μεταδοτικής δερματοπάθειας μεταξύ παιδιών της νότιας πόλης Χαν Γιούνις εξαιτίας των κακών συνθηκών υγιεινής, λόγω έλλειψης καθαρού τρεχούμενου νερού και δικτύων αποχέτευσης σε μεγάλα πλήθη εκτοπισμένων αμάχων.

Η συνέχιση των ισραηλινών επιθέσεων δημιουργεί ερωτήματα για το εάν τελικά θα καταστεί εφικτή η έναρξη του εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας σε 640.000 παιδιά ηλικίας έως 10 ετών στη Λωρίδα της Γάζας αυτό το Σάββατο. Η Υπηρεσία Αρωγής Παλαιστινίων Προσφύγων του ΟΗΕ, UNRWA, ανακοίνωσε χτες ότι είναι δύσκολο «να εμβολιάσει κανείς παιδιά κάτω από έναν ουρανό γεμάτο βόμβες και επιδρομές».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο πληθυσμός αμάχων στο 88,5% της Λωρίδας της Γάζας έχει αναγκαστεί να εκτοπιστεί πολλές φορές υπό την απειλή στρατιωτικών επιθέσεων. Από αυτούς, ένα εκατομμύριο άμαχοι της Ράφας στη νότια Λωρίδα της Γάζας εκτοπίστηκαν πριν την έναρξη της γενικής επίθεσης του ισραηλινού στρατού τον Μάη.

Από την περασμένη Δευτέρα ο ΟΗΕ έχει σταματήσει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Γάζα, μετά την εντολή του κατοχικού στρατού για εκκένωση και της κεντρικής πόλης Ντέιρ Αλ Μπαλάχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ