Πέμπτη 23 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΡΑΝ
Σήμερα ολοκληρώνονται οι τελετές για τον εκλιπόντα Πρόεδρο Ραϊσί

Με μαζική συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκαν χθες στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, οι τελετές αποχαιρετισμού του εκλιπόντα Προέδρου της χώρας Ε. Ραϊσί, του ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν και άλλων ατόμων που σκοτώθηκαν την Κυριακή κατά τη συντριβή ελικοπτέρου που τους μετέφερε.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ηγήθηκε προσευχής στην εξόδιο ακολουθία, ενώ ακολούθησε πομπή μέχρι την πλατεία Ενγκελάμπ, στο κέντρο της Τεχεράνης.

Επίσημους εκπροσώπους στις τελετές στην Τεχεράνη έστειλαν διάφορες χώρες, ανάμεσά τους η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράκ, αλλά όχι σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ, παρέστησαν στην τελετή.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες τελετές τις προηγούμενες μέρες στην Ταμπρίζ, την πόλη που βρίσκεται κοντά στο σημείο του δυστυχήματος, και στην πόλη Κομ, νότια της πρωτεύουσας. Η ταφή του Ραϊσί γίνεται σήμερα στη γενέτειρά του, Μασχάντ.

Υπενθυμίζεται ότι καθήκοντα προσωρινού Προέδρου έχει αναλάβει ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ, ενώ οι προεδρικές εκλογές αποφασίστηκε να διεξαχθούν στις 28 Ιούνη.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν χτες οι δηλώσεις που έκανε στο ιρανικό πρακτορείο IRNA ο Γκολάμ Χοσεΐν Ισμαϊλί, προσωπάρχης του εκλιπόντος Προέδρου, και οι οποίες φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα πληροφορίες για πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή του δυστυχήματος την ώρα που συνετρίβη το ελικόπτερο.

Ο Ισμαϊλί επέβαινε σε ένα από τα άλλα δύο ελικόπτερα που ακολουθούσαν εκείνο του Ραϊσί, τα οποία δεν αντιμετώπισαν προβλήματα.

«Ο καιρός ήταν αίθριος και δεν ενέπνεε καμία ανησυχία», είπε ο Ισμαϊλί, τονίζοντας ότι μισή ώρα μετά την έναρξη της πτήσης «παρατήρησαν έναν μικρό αριθμό νεφών, αλλά καθόλου ομίχλη». Ανέφερε επίσης ότι «υπήρχε ομίχλη στο έδαφος, αλλά όχι ψηλά στον αέρα, όπου προχωρούσαμε με τα ελικόπτερα».

Σύμφωνα με τον Ισμαϊλί, ο πιλότος του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ραϊσί έδωσε οδηγίες σε όλα τα ελικόπτερα να ανέβουν ψηλότερα, πάνω από τα σύννεφα, κάτι που έκαναν, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα συνειδητοποίησαν ότι είχε εξαφανιστεί το ελικόπτερο του Ιρανού Προέδρου.

Οι θάνατοι του Προέδρου και του ΥΠΕΞ του Ιράν οδήγησαν σε παύση στις συνομιλίες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) με την Τεχεράνη, δήλωσε χτες στο πρακτορείο «Reuters» ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ρ. Γκρόσι, επισημαίνοντας ότι αυτές θα συνεχιστούν μόλις τελειώσει η περίοδος πένθους.

Νωρίτερα, την Τρίτη, ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Μαχντί Σαφαρί στην Αστάνα του Καζακστάν, στο περιθώριο υπουργικής συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Εκεί, πέρα από τα συλλυπητήρια του Πεκίνου προς την ιρανική ηγεσία, ο Γουάνγκ Γι τόνισε ότι «ανεξάρτητα από το πώς θα αλλάξει η κατάσταση, η Κίνα θα συνεχίσει να ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία με το Ιράν, να προστατεύει τα κοινά συμφέροντα και να καταβάλλει προσπάθειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης προχωρούν Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν χτες πως θα αναγνωρίσουν στις 28 Μαΐου το κράτος της Παλαιστίνης.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών χωρών, με τον Ιρλανδό ΥΠΕΞ Μιχόλ Μάρτιν να επισημαίνει πως «όταν αναγνωρίζουμε ένα κράτος, δεν αναγνωρίζουμε την παρούσα κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε το κράτος με βάση τον μόνιμο πληθυσμό ανθρώπων εντός των καθορισμένων συνόρων, και σε αυτή την περίπτωση είναι τα σύνορα του 1967». Πρόσθεσε πως πρόκειται για «ένα καθορισμένο έδαφος που περιλαμβάνει τη Γάζα, τη Δυτική Οχθη και μια πρωτεύουσα τόσο ενός ισραηλινού κράτους όσο και ενός παλαιστινιακού κράτους στην Ιερουσαλήμ».

Η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης από τρεις ευρωπαϊκές χώρες συνιστά μια «ιστορική στιγμή», ανακοίνωσε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή θριάμβου του ελεύθερου κόσμου (...) έπειτα από μακρές δεκαετίες παλαιστινιακού εθνικού αγώνα, βασάνων, πόνου, ρατσισμού, φόνων, καταπίεσης, κακομεταχείρισης και καταστροφής στις οποίες υποβλήθηκε ο λαός της Παλαιστίνης», ανέφερε ο Χουσέιν αλ Σέιχ, γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO.

Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς στη Ραμάλα χαιρέτισε τις ανακοινώσεις, καλώντας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος «για να επιτευχθεί λύση στη βάση των δύο κρατών, διεθνών αποφάσεων και των συνόρων του 1967».

Ικανοποίηση για το γεγονός της επικείμενης αναγνώρισης της Παλαιστίνης από την Ισπανία, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία εξέφρασε και η Χαμάς, που την είδε επίσης ως «σημαντικό βήμα προς την επικύρωση του δικαιώματός μας στη γη και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα».

Σφοδρές αντιδράσεις στο Ισραήλ

Εντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ισραέλ Κατς, κάλεσε προκειμένου να διαμαρτυρηθεί τους πρέσβεις των τριών χωρών, αναγκάζοντας (κατά δήλωσή του) τους διπλωμάτες να παρακολουθήσουν «βίντεο με τη βάρβαρη και σκληρή απαγωγή των θυγατέρων μας από τους τρομοκράτες της Χαμάς, για να επισημάνουμε τη διαστρεβλωμένη απόφαση που πήραν οι κυβερνήσεις τους». Παράλληλα ανακάλεσε στο Ισραήλ τους πρέσβεις της χώρας του σε Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, έκανε χτες το πρωί προκλητική εμφάνιση στον προαύλιο χώρο του τεμένους αλ Ακσα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δηλώνοντας πως όλος ο χώρος «ανήκει στο ισραηλινό κράτος». «Πρέπει να ελέγξουμε αυτό το πιο σημαντικό μέρος από όλα! Για να ανακτήσουμε τους ομήρους, πρέπει να σταματήσουμε τελείως τα καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε κατά την εμφάνισή του στον χώρο μαζί με δεκάδες άλλους ακροδεξιούς εποίκους υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπετσαλέλ Σμότριτς ανακοίνωσε πως σταματά τη μεταφορά φόρων προς την Παλαιστινιακή Αρχή μέσω Νορβηγίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς το Οσλο, υποστηρίζοντας πως η αναγνώριση θα ερμηνευτεί από τη Χαμάς ως κίνηση «επιβράβευσης».

Το ίδιο δήλωσε μετά και ο υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας πως οι τρεις χώρες «στέλνουν μήνυμα στους Παλαιστίνιους και σε όλο τον κόσμο πως η τρομοκρατία αποδίδει». «Είναι σαν να δίνουν βραβείο στη Χαμάς και το Ιράν», συμπλήρωσε, ισχυριζόμενος πως η εξέλιξη θα δυσκολέψει περαιτέρω τις δήθεν προσπάθειες της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Αντιδράσεις σε Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Ουάσιγκτον

Ανακοίνωση - σχόλιο για την κίνηση αναγνώρισης της Παλαιστίνης από τρεις ευρωπαϊκές χώρες έκανε χτες το απόγευμα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν επιχείρησε πάλι να «διαγράψει» τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, επαναλαμβάνοντας πως ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να ιδρυθεί «μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ μερών και όχι με μονομερή αναγνώριση». Κατά τα άλλα, ισχυρίστηκε πως ο Τζο Μπάιντεν «είναι σθεναρός υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών σε όλη του τη σταδιοδρομία», όταν στην πραγματικότητα η Ουάσιγκτον προωθεί ένα «μονοπάτι» (όπως το ονομάζει) για ένα μελλοντικό προτεκτοράτο που δεν έχει καμία σχέση με ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως «ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος παραμένει σταθερός στόχος της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής αλλά μέσω διαδικασίας διαλόγου».

Στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στ. Σεζουρνέ, δήλωσε πως η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «δεν είναι ταμπού για τη Γαλλία», όμως το Παρίσι εκτιμά πως δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες «σήμερα ώστε η απόφαση αυτή να έχει πραγματικό αντίκτυπο» στη διαδικασία που αποσκοπεί στη λύση των δύο κρατών. «Η απόφαση αυτή πρέπει να είναι χρήσιμη, δηλαδή να επιτρέπει μια αποφασιστική πρόοδο στο πολιτικό πεδίο», ανέφερε, προσθέτοντας «πως θα πρέπει να συμβεί την κατάλληλη στιγμή ώστε να έχει ένα πριν και ένα μετά». Ο Σεζουρνέ, ο οποίος δέχθηκε χτες στο Παρίσι τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραέλ Κατς, δήλωσε «πως δεν πρόκειται μόνο για συμβολικό ζήτημα ή για ζήτημα πολιτικής τοποθέτησης, αλλά για ένα διπλωματικό εργαλείο στην υπηρεσία της λύσης των δύο κρατών, τα οποία θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο και με ασφάλεια».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώριση της Παλαιστίνης όσο η Χαμάς παραμένει στη Γάζα.

Ποιοι έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη

Η απόφαση των τριών ευρωπαϊκών χωρών ενδέχεται να βρει στη συνέχεια μιμητές και από άλλες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το Παλαιστινιακό Κράτος (π.χ. Σλοβενία, Μάλτα).

Εως τώρα, 8 χώρες από τις 27 της ΕΕ έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη: Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σουηδία, Σλοβακία, Κύπρος.

Τον Δεκέμβριο του 2015 η ελληνική Βουλή με ομόφωνο ψήφισμά της είχε ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967, όπως προβλέπουν και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η απόφαση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, οι οποίες επιπλέον έχουν συνάψει στρατηγική συμμαχία με το κράτος - δολοφόνο.

Συνολικά 143 χώρες του ΟΗΕ από το σύνολο των 193 έχουν αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος.

Η απόφαση των τριών ευρωπαϊκών χωρών για επικείμενη αναγνώριση της Παλαιστίνης προκάλεσε θετικές αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο και στις κυβερνήσεις χωρών, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Τουρκία, το Ομάν.

Εύσημα στις τρεις χώρες έδωσε και ο γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) Τζασίμ αλ Μπουντάουι, θεωρώντας πως συνιστά «στρατηγικό βήμα προς την επίτευξη λύσης στη βάση δύο κρατών».

Η αντίδραση αυτή έγινε ανήμερα της Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ και GCC στη Σαουδική Αραβία, όπου οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιχειρούσαν να προωθήσουν ένα αμερικανικό σχέδιο «ενισχυμένης ασφάλειας» στις χώρες της περιοχής, με αφορμή το σύμφωνο ασφάλειας που προωθούν εδώ και καιρό με τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο ευρύτερων κινήσεων απέναντι σε περιφερειακούς και διεθνείς ανταγωνιστές τους όπως η Ρωσία, η Κίνα κ.ά.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Με διαρκείς επιθέσεις και μπλοκάρισμα κάθε βοήθειας εντείνεται το ισραηλινό έγκλημα

Copyright 2024 The Associated

Με αμείωτη σφοδρότητα ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε και χτες τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων και τα δεινά που βιώνουν οι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι και πεινασμένοι Παλαιστίνιοι.

Μετά από 229 μέρες ισραηλινών επιθέσεων, ο απολογισμός θυμάτων του υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανέφερε χτες 35.709 νεκρούς Παλαιστίνιους και 79.990 τραυματίες. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 62 άτομα και τραυματίστηκαν 138 άλλα.

Ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού συνέχισαν το αιματοκύλισμα αμάχων στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας, εντείνοντας τις επιθέσεις σε νοσοκομεία, όπως το Καμάλ Αντουάν και το Αουντα από αέρος, από εδάφους και με πυρά ελεύθερων σκοπευτών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αυτά τα δύο νοσοκομεία, που ήταν και τα τελευταία που λειτουργούσαν, κατελήφθησαν από τον στρατό χτες το μεσημέρι, μολονότι υπήρχαν εκεί πάνω από 200 ασθενείς.

Ο ΠΟΥ, με αφορμή τις νέες επιθέσεις των Ισραηλινών σε νοσοκομεία, ανέφερε ότι ξεπερνούν τις 450 οι επιθέσεις που έχουν γίνει σε δομές Υγείας και ότι στη διάρκειά τους σκοτώθηκαν πάνω από 720 Παλαιστίνιοι.

Οι ισραηλινές δολοφονικές επιθέσεις εξαπολύονται παράλληλα με το μπλοκάρισμα της εισόδου και της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες 16 μέρες.

Στελέχη του Πενταγώνου επιβεβαίωσαν χτες ότι καμία απολύτως βοήθεια δεν προωθήθηκε στον πληθυσμό της Γάζας από τους 569 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που έφθασαν από την αρχή της βδομάδας στην περιοχή μέσω της πλωτής αποβάθρας που έφτιαξε ο αμερικανικός στρατός.

Η Αμπίρ Ετίφα, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP), δήλωσε χτες ότι καταρρέουν πλέον οι βασικές γραμμές προώθησης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, με συνέπειες που θα αυξήσουν την πείνα εάν συνεχίσουν να μην εισέρχονται στην περιοχή μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Εδώ και καιρό αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν πως περίπου ο μισός πληθυσμός της Γάζας, κάπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι, πεινά και βρίσκεται ήδη στο χείλος του λιμοκτονίας.

Ο Στ. Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, παραμένει κλειστό. Εξήγησε πως αυτό εμπόδισε την είσοδο περίπου 82.000 τόνων προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων.

Πρόσθεσε ότι το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ παραμένει ανοιχτό, με την έννοια ότι φθάνει υλικό εκεί από την ισραηλινή πλευρά μεν, αλλά δεν λειτουργεί ουσιαστικά καθώς δεν περνά καμία βοήθεια επειδή οι προκλήσεις ως προς την πρόσβαση παραμένουν, λόγω των συνεχιζόμενων μαχών και των δυσκολιών στη μεταφορά.

Βορειότερα, το πέρασμα του Ερετς που άνοιξε από την 1η έως τις 9 Μάη, παραμένει έκτοτε κλειστό.

Ικανοποίηση ΗΠΑ για τις... «στοχευμένες» επιθέσεις στη Ράφα

Το ίδιο διάστημα, αξιωματούχοι στις ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση για τις δήθεν... «στοχευμένες» επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, εκτιμώντας ότι είναι «αποτέλεσμα» των διαβουλεύσεων που είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ισραήλ αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων με επικεφαλής τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε χτες ότι οι Ισραηλινοί «ενσωμάτωσαν στα επιχειρησιακά σχέδια πολλές αλλαγές», δείχνοντας πως υπολογίζουν «σοβαρά» τις προτάσεις ή συστάσεις της Ουάσιγκτον.

Ολα αυτά την ώρα που εξαπολύονται καθημερινά νέες δολοφονικές ισραηλινές επιδρομές στη Ράφα, με νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και ενώ από τις 6 Μάη έχουν ήδη εκτοπιστεί εκ νέου από τη Ράφα πάνω από 960.000 άμαχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν αναζητήσει εκεί καταφύγιο από άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε χτες πως ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν σε πυκνοκατοικημένη περιοχή στην «καρδιά της Ράφα», μετά από ολονύχτιες σφοδρές επιθέσεις και βομβαρδισμούς. Κάτοικοι και μαχητές της Χαμάς είπαν σε δημοσιογράφους ότι ο κατοχικός στρατός κατέλαβε νέες περιοχές πιο δυτικά, σε απόσταση από τα νότια σύνορα με την Αίγυπτο, και ότι άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στη συνοικία Γίμπνα στο κέντρο της πόλης. Αμαχοι είπαν επίσης πως ισραηλινά drones δεν σταμάτησαν το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη να βομβαρδίζουν συνοικίες της Ράφα, σφυροκοπώντας ασταμάτητα.

Η Οργάνωση Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) επισήμανε ότι έχει σταματήσει η διανομή τροφίμων στη Ράφα λόγω έλλειψης προμηθειών, καθώς υπηρεσίες του οργανισμού δεν μπορούν να πλησιάσουν τις αποθήκες τροφίμων λόγω των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού.

Την ίδια ώρα, καθώς συνεχίζεται η αντίσταση στον κατοχικό εισβολέα, χτες ανακοινώθηκε ότι άλλοι 3 στρατιώτες του ισραηλινού στρατού έπεσαν νεκροί στη διάρκεια συγκρούσεων στη Βόρεια Γάζα. Ο θάνατός τους αυξάνει σε 286 τους νεκρούς του ισραηλινού κατοχικού στρατού από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας στις 26 Οκτώβρη.

Νέες καταγγελίες για απάνθρωπα βασανιστήρια σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Νέες αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι και συλληφθέντες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έστησαν οι ισραηλινές αρχές μετά την έναρξη της εισβολής στη Γάζα φέρνει στη δημοσιότητα το βρετανικό δίκτυο BBC.

Επικαλούμενο στοιχεία από Ισραηλινούς υγειονομικούς, το βρετανικό δίκτυο επιβεβαίωσε άλλες μαρτυρίες που δημοσιοποιούνται εδώ και μήνες από ισραηλινά και διεθνή ΜΜΕ, πως δηλαδή οι κρατούμενοι κρατούνται σε άθλιες συνθήκες, με δεσμά σε χέρια και πόδια 24 ώρες το 24ωρο, με δεμένα μάτια, γυμνοί ή ημίγυμνοι, στερούνται ακόμη και το δικαίωμα πρόσβασης σε τουαλέτες και τους αναγκάζουν να φορούν πάνες μιας χρήσης...

Καταγγέλλεται επίσης η άρνηση χορήγησης φαρμάκων και παυσίπονων σε ασθενείς και τραυματίες, ακόμα και αναισθησίας κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. Αναφέρεται επίσης ότι αιχμάλωτοι ασθενείς και τραυματίες κρατούνται σε πρόχειρες στρατιωτικές εγκαταστάσεις καθώς δεν γίνονται δεκτοί στα δημόσια νοσοκομεία του Ισραήλ. Υπήρξαν επίσης καταγγελίες για ακρωτηριασμό λόγω σοβαρής μόλυνσης και κινδύνου σηψαιμίας, από τις άθλιες συνθήκες κράτησης που περιγράφονται παραπάνω.

Ανάλογα βαριές καταγγελίες για φριχτά βασανιστήρια είχαν δημοσιοποιηθεί τον Φλεβάρη από έκθεση της ισραηλινής ΜΚΟ «Physicians for Human Rights in Israel».

Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού από αυτές τις καταγγελίες, καθώς και από τις χτεσινές ανακοινώσεις αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης από τρία ευρωπαϊκά κράτη, οι ισραηλινές αρχές έδωσαν χτες στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει 5 Ισραηλινές στρατιωτίνες αιχμάλωτες της Χαμάς, τραυματισμένες και δεμένες, να δέχονται απειλές καθώς μεταφέρονται στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη.

Ισραηλινά σχέδια επανεποικισμού σε Γάζα και Δυτική Οχθη

Την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, επανέφερε στο προσκήνιο το σχέδιο για διωγμό των Παλαιστινίων και επανεποικισμό της Λωρίδας της Γάζας «μετά τον πόλεμο».

Αναφέρθηκε στον διωγμό των Παλαιστινίων αποκαλώντας τον «εθελοντική μετανάστευση», λέγοντας ότι αυτή «θα πρέπει να ενθαρρυνθεί» προκειμένου να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί στο έδαφος της περιοχής (μετά την αποχώρησή τους το 2005) και να το εποικίσουν πλήρως επιβάλλοντας «ολοκληρωτικό ισραηλινό έλεγχο». Ο ίδιος εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία να μεταβεί εκεί και να ζήσει «μετά το τέλος του πολέμου».

Το ίδιο 24ωρο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, αρνήθηκε ότι προωθεί σχέδια επανεποικισμού της Λωρίδας της Γάζας, υποστηρίζοντας πως το σχέδιο για την «επόμενη μέρα» στην περιοχή είναι «πολύ καθαρό» και προβλέπει «απαλλαγή από τη Χαμάς».

Υπουργοί και κορυφαία στελέχη του κόμματός του βέβαια (Λικούντ), συμμετέχουν σε συνάξεις και πρωτοβουλίες που προωθούν τον επανεποικισμό της Γάζας...

Την ίδια ώρα, εξάλλου, είναι χαρακτηριστική η χτεσινή απόφαση του ισραηλινού στρατού να δώσει άδεια σε εκατοντάδες Ισραηλινούς εποίκους να επιστρέψουν σε τρεις πρώην εποικισμούς στη Δυτική Οχθη, όπου τους είχε απαγορευθεί να μπουν μετά την εκκένωση που διατάχθηκε το 2005. Οι τρεις οικισμοί, Σα-νουρ, Γκανίμ και Καντίμ, βρίσκονται κοντά στις παλαιστινιακές πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς. Σε έναν τέταρτο οικισμό, τον Χομές, είχε δοθεί η άδεια επιστροφής πέρυσι, αφού το Κοινοβούλιο ενέκρινε μια τροποποίηση στον αποκαλούμενο «νόμο αποδέσμευσης» του 2005.

Δυτική Οχθη: Συνεχίστηκε η επιδρομή στην Τζενίν

Ο ισραηλινός στρατός κατοχής συνέχισε, χτες, για δεύτερο 24ωρο, την εισβολή και τις καταστροφές στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης, σκοτώνοντας μέσα σε δύο μέρες τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας πάνω από 20. Δεν έλειψαν ούτε αυτήν τη φορά οι λεηλασίες σε σπίτια και περιουσίες Παλαιστινίων και οι καταστροφές υποδομών, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη διακοπή ύδρευσης στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης.

Το βράδυ της Τρίτης είχαν γίνει στόχος (ξανά...) ασθενοφόρα της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου ενώ προσπαθούσαν να προσφέρουν βοήθεια σε τραυματίες...

Παράλληλα, οι κατοχικές δυνάμεις ισοπέδωσαν παλαιστινιακή γη στη συνοικία Σεΐχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ενόψει της εθνικής εκδήλωσης την επόμενη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ