Συνεχίζονται τα δολοφονικά χτυπήματα σε περιοχές του Λιβάνου | Πολύμηνα στρατιωτικά γυμνάσια για χερσαία επέμβαση έκανε το Ισραήλ
Copyright 2024 The Associated |
Κλιμακώνει και μ' αυτόν τον τρόπο τη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, όπως προειδοποίησε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ στη διάρκεια επιθεώρησης στρατευμάτων στα σύνορα, και ενώ ο ισραηλινός στρατός εδώ και πολλούς μήνες πραγματοποιεί συχνά ασκήσεις πολέμου με επιχειρησιακά σενάρια χερσαίας εισβολής στον Λίβανο.
«Το κέντρο βάρους μας μετατοπίζεται από τον νότο προς τον βορρά, βρισκόμαστε σε μια σταδιακή αλλαγή. Εχουμε ακόμη δουλειά στον νότο, έχουμε ομήρους τους οποίους πρέπει να φέρουμε πίσω, διαπραγματευόμαστε επ' αυτού και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να έχουμε αποτελέσματα», είχε πει χαρακτηριστικά ο Γκάλαντ κατά την επιθεώρηση της 36ης Μεραρχίας στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ.
Αργά το βράδυ της Τρίτης, για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο η ισραηλινή αεροπορία παραβίασε τον εναέριο χώρο του Λιβάνου βομβαρδίζοντας ξανά τρεις περιοχές της κοιλάδας Μπεκάα, στις οποίες ισχυρίστηκε ότι η Χεζμπολάχ διατηρούσε μεγάλες αποθήκες όπλων.
Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων 20, ανάμεσά τους και 5 παιδιών ηλικίας έως 8 ετών.
Copyright 2024 The Associated |
Γνωστοποίησε επίσης ότι εξαπέλυσε ομοβροντίες ρουκετών και drones εναντίον θέσεων των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Την Τρίτη η Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει τον θάνατο 4 μελών του στρατιωτικού βραχίονά της από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο χωριό Ντάιρα, στον νότιο Λίβανο.
Το πρωί της Τετάρτης ακολούθησε και νέα προκλητική ισραηλινή επιδρομή κοντά στη νότια Σιδώνα, με αποτέλεσμα τον θάνατο του Παλαιστίνιου Χαλίλ Μακντάχ, στελέχους της Φατάχ. Πρόκειται για το πρώτο θύμα της Φατάχ από ισραηλινά πυρά στον Λίβανο, από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Οκτώβρη.
Και αυτή η δολοφονία, που έγινε με βομβαρδισμό του αυτοκινήτου όπου επέβαινε ο Παλαιστίνιος από ισραηλινό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος, προκάλεσε τα αντίποινα της Χεζμπολάχ.
Μαχητές της οργάνωσης εκτόξευσαν μέχρι χτες το μεσημέρι πάνω από 50 ρουκέτες «Κατιούσα», αρκετές από τις οποίες έπεσαν σε σπίτια στο βόρειο Ισραήλ και σε θέσεις του ισραηλινού στρατού.
Copyright 2024 The Associated |
Από την κηδεία του δολοφονημένου στελέχους της Φατάχ στον Λίβανο |
Αναφερόμενος στη δολοφονία, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού κατηγόρησε το θύμα ότι «συνεργαζόταν με το Ιράν» για να μεταφέρει χρήματα και όπλα «σε τρομοκρατικούς πυρήνες στη Δυτική Οχθη».
Αντίθετα ο Ταουφίκ Τιράουι, μέλος της ΚΕ της Φατάχ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κατήγγειλε ότι «το Ισραήλ θέλει να πυροδοτήσει πλήρους κλίμακας πόλεμο στην περιοχή», για να προσθέσει πως «οι δυνάμεις κατοχής χρησιμοποιούν το παλαιστινιακό αίμα (...) για να ρίξουν λάδι στη φωτιά του πολέμου».
Στη Βηρυτό, την ίδια ώρα, ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας Ουαλίντ Φαγιάντ συνάντησε τον Αλγερινό πρέσβη, Ρασίντ Μπελμπάκι, προκειμένου να συζητήσουν την προσφορά της Αλγερίας για παροχή δωρεάν καυσίμων, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες της κρίσης που πλήττει παρατεταμένα τον Λίβανο.
Τις τελευταίες μέρες ακόμα και το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού έχει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης, και σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στην παραγωγή ρεύματος από γεννήτριες. Προβλήματα υπάρχουν και στη λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων.
Μετά την προσφυγή του Λιβανέζου υπηρεσιακού πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι στα δικαστήρια κατά της εταιρείας ηλεκτρισμού «Electricite du Liban», ο υπουργός Ενέργειας αποστασιοποιήθηκε από την κατηγόρια προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του ενεργειακού ομίλου ότι ευθύνεται για το μπλακ άουτ.
Απέδωσε τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση «στην έλλειψη διαφορετικών πηγών Ενέργειας» και σε «ξένη πολιορκία που έχει επιβληθεί σε βάρος μας», εννοώντας τον αμερικανικό «Νόμο του Καίσαρα», που εμποδίζει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στον Λίβανο από την Αίγυπτο και την Ιορδανία μέσω Συρίας.
Το ίδιο 24ωρο, οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν επίθεση με 4 ρουκέτες στο ελληνόκτητο πλοίο «Sounion» της εταιρείας «Delta Tankers», προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του σκάφους, αλλά όχι θύματα ή τραυματίες μεταξύ του 25μελούς πληρώματος (2 Ρώσοι και 23 Φιλιππινέζοι).
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χτες το απόγευμα το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera», η τέταρτη ρουκέτα έθεσε το σκάφος εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να πλέει ακυβέρνητο ανοιχτά του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης. Οταν χτυπήθηκε, το πλοίο βρισκόταν περίπου 70 ναυτικά μίλια ανοιχτά του λιμανιού Χοντέιντα.
Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το πλοίο είχε αποπλεύσει από Ιράκ για Αγίους Θεοδώρους και «από το συμβάν προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο πλοίο, το οποίο παραμένει στο προαναφερόμενο σημείο».
Ενα απέραντο νεκροταφείο είναι απ' άκρη σ' άκρη η Λωρίδα της Γάζας |
Μόνο μέσα σ' αυτό το διάστημα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων και τον τραυματισμό άνω των 124. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό υπαίθριας λαϊκής αγοράς. Ο νέος συνολικός αριθμός των θυμάτων, χτες, 320ή μέρα πολέμου, ανέφερε 40.223 νεκρούς και 92.281 τραυματίες.
Οι πιο σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις εξαπολύθηκαν στις νότιες πόλεις Ράφα και Χαν Γιούνις, αλλά και στην κεντρική Ντέιρ αλ Μπάλαχ, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει επιθέσεις σε πάνω από 30 «στόχους».
Το ίδιο διάστημα, η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, Λουίζ Γουότεριτζ, δήλωσε ότι «ο θάνατος είναι η μοναδική βεβαιότητα» για τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, που δεν έχουν «καμιά ασφαλή τοποθεσία» για να προστατευτούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. «Στη Λωρίδα της Γάζας δεν υπάρχει απολύτως καμία ασφαλής τοποθεσία, είναι συνταρακτικό», τόνισε.
Στο μεταξύ, άφαντα παρέμειναν και χτες τα χιλιάδες εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας μετά το υποτιθέμενο «πράσινο φως» του Ισραήλ σε οργανώσεις του ΟΗΕ για να αρχίσουν τον εμβολιασμό παιδιών. Η ασθένεια είχε εκλείψει εδώ και δεκαετίες, επανέρχεται όμως τώρα με ορατό τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε επιδημία.
Στο μεταξύ, ευθύνες για την τύχη των δεκάδων Ισραηλινών ομήρων επιρρίπτουν σχεδόν καθημερινά οργανώσεις και φορείς συγγενών των αιχμαλώτων της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς. Σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες, επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός φέρει την «άμεση και πλήρη ευθύνη για την τύχη των διαπραγματεύσεων».
Αναφέρουν ακόμη ότι «οι διαρκείς προσπάθειες να επικριθούν οι διαπραγματευτές, οι μεσολαβητές, τα μέσα ενημέρωσης και οι οικογένειες των ομήρων, όλα αυτά είναι παραπέτασμα καπνού». Σημειώνουν, τέλος, ότι «όσο περνά ο καιρός, μειώνονται οι ελπίδες να επιστρέψουν οι όμηροι ζωντανοί στα σπίτια τους».
Οι ΗΠΑ πετάνε το μπαλάκι στη Χαμάς, ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου βάζει διαρκώς καινούργια ζητήματα στο σχέδιο συμφωνίας
Copyright 2024 The Associated |
Το υποτιθέμενο «συμβιβαστικό» ή «γεφυροποιό» σχέδιο των ΗΠΑ, σε συνεννόηση με Αίγυπτο και Κατάρ, παραμένει μυστικό, μολονότι φτιάχτηκε με τη γνωστή «συνταγή» κλιμάκωσης της σύγκρουσης εδώ και μήνες, καθώς «ξεπλένει» σταθερά την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ, ανάβει το πράσινο φως για εκκαθάριση της Λωρίδας της Γάζας και κλιμάκωση των στρατιωτικών εισβολών και των εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.
Ο Μπλίνκεν επέμεινε ως το τέλος της ένατης περιοδείας του στην περιοχή να παρουσιάζει το Ισραήλ ως εκείνο που «αποδέχθηκε» την πρόταση των ΗΠΑ, μολονότι αναγκάστηκε στην πορεία να παραδεχθεί ότι υπάρχουν θέματα «ανοιχτά», στα οποία το Ισραήλ απαιτεί ακόμα πιο εξόφθαλμες τροποποιήσεις για τα συμφέροντά του.
Πριν αναχωρήσει από την Ντόχα, όπου συνάντησε το βράδυ της Τρίτης τον Καταριανό αξιωματούχο Μοχάμεντ μπιν Αμπντελαζίζ αλ Χουλάιφι, επανέλαβε ότι «απαιτείται συμφωνία» και ότι πρέπει να γίνει αυτό «τις ημέρες που έρχονται», δίχως να προσδιοριστεί πώς και πού θα συνεχιστούν οι όποιες διαπραγματεύσεις.
Copyright 2024 The Associated |
Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο Μπ. Νετανιάχου επιμένει ο στρατός του Ισραήλ να διατηρήσει τον έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, της στενής ζώνης κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, αλλά και του διαδρόμου Netzarim που επιτρέπει την πρόσβαση μεταξύ νότιας και βόρειας Γάζας.
Μπροστά σε αυτό το ζήτημα, ο Μπλίνκεν εξέφρασε «επιφυλάξεις» για τη «μακροπρόθεσμη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ», ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για ...«μεσοπρόθεσμη» κατοχή.
Είπε επίσης ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε τις «τοποθεσίες και το χρονοδιάγραμμα» για την «απόσυρση» μονάδων του στρατού, αλλά στη συνέχεια αναγνώρισε πως εξακολουθούν να υπάρχουν χάσματα, καλώντας το Ισραήλ και τη Χαμάς «να επιδείξουν τη μέγιστη ευελιξία».
Από την πλευρά του, μιλώντας με οικογένειες των ομήρων, ο Νετανιάχου τις διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει ούτε τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας ούτε αυτόν του Netzarim.
Η Χαμάς, από την πλευρά της, απορρίπτει τους «νέους όρους» της διαφοροποιημένης πρότασης των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για απαιτήσεις του Ισραήλ. Ζητά να εφαρμοστεί η προηγούμενη πρόταση, όπως παρουσιάστηκε στις 31 Μάη.
Το σχέδιο εκείνο προέβλεπε ανακωχή 6 βδομάδων, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες ζώνες του θυλάκου, απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα Παλαιστινίων φυλακισμένων και κατόπιν, σε δεύτερη φάση, την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.
Το «Politico.com», επικαλούμενο δύο Αμερικανούς και δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους, υποστήριξε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, «υπάρχει πιθανότητα το Ιράν να επιτεθεί και αυτό θα οδηγήσει σε κλιμάκωση και σε πλήρη σύγκρουση» στην ευρύτερη περιοχή.
Οι Αμερικανοί τόνισαν ότι αυτό είναι «η μεγαλύτερη ανησυχία» τους και ότι εάν δεν συμφωνήσει η Χαμάς, τότε «οι πιθανότητες να συμβεί αυτό αυξάνονται σημαντικά».
Στο φόντο της τελευταίας περιοδείας του Μπλίνκεν στην περιοχή, συνεχίστηκε η διπλωματική κινητικότητα των ΗΠΑ και με άλλες χώρες της περιοχής.
Ο Αμερικανός υπουργός με δική του πρωτοβουλία επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν για τις «τρέχουσες διαπραγματεύσεις» σχετικά με τη Γάζα.
Επιπλέον, χτες, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, για το «πώς θα μπορούσαμε να πετύχουμε βιώσιμες λύσεις» (!) στη Γάζα.
Ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε επίσης ότι συζήτησε τις «περιφερειακές εντάσεις» σε σημεία κρίσιμα για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, όπως στο Λεβάντε και στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν στον κατάλληλο χρόνο και τόπο τα αντίποινα για τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς, Ι. Χανίγια, στις 31 Ιούλη στην Τεχεράνη από το Ισραήλ.
«Η απάντηση του Ιράν πρέπει να έχει δύο σαφή αποτελέσματα», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Mehr». Πρώτον, πρέπει «να τιμωρήσει τον επιτιθέμενο για την τρομοκρατία και την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράν». Δεύτερον, θα πρέπει να ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη του Ιράν και «να επιφέρει στο (σ.σ. ισραηλινό) καθεστώς βαθιές τύψεις για να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση».
«Η απάντηση του Ιράν θα πρέπει να αποφύγει έναν πιθανό αρνητικό αντίκτυπο σε μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», προσθέτει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Ισως όταν τα μάτια τους είναι στραμμένα στον ουρανό και στην οθόνη του ραντάρ, να αιφνιδιάζονται από το έδαφος, και ίσως ένας συνδυασμός των δύο».
Το ίδιο 24ωρο, το ιρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε και τα 19 μέλη της κυβέρνησης του νέου Προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν, για πρώτη φορά εδώ και περίπου 20 χρόνια.
Μεταξύ των νέων υπουργών είναι ο 61χρονος διπλωμάτης καριέρας Αμπάς Αραγκτσί, που αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών. Ο υπουργός που πήρε τις περισσότερες ψήφους βουλευτών ήταν αυτός της Αμυνας, Αζίζ Νασιρζαντέχ, πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταξύ 2018 και 2021. Μοναδική γυναίκα υπουργός είναι η 47χρονη Φαρζανέχ Σαντέγκ που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Στέγασης και Οδικών Εργων.
Χτες, εξάλλου, το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι η συντριβή ελικοπτέρου τον περασμένο Μάη σε ορεινό έδαφος κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, κατά την οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, προκλήθηκε από τις κακές καιρικές συνθήκες και την αδυναμία του αεροσκάφους να χειριστεί το βάρος που μετέφερε.
Το πρακτορείο επικαλείται ανώνυμη πηγή που δηλώνει ότι «αυτό που συνέβη ήταν ατύχημα» και ότι «το ελικόπτερο μετέφερε δύο άτομα περισσότερα από τη χωρητικότητα που ορίζουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας».