Σε τουλάχιστον 6.000 ανθρώπους ανέβασαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ τον αριθμό των Σύρων που σκοτώθηκαν κατά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φλεβάρη. Από αυτούς οι 4.200 υπολογίζεται πως έμεναν σε περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας που τελούν υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Ο Μουχάναντ Χάντι, συντονιστής της βοήθειας του ΟΗΕ στους σεισμόπληκτους της Συρίας, μιλώντας χτες στο πρακτορείο «Associated Press» ανέφερε πως έχει επιχειρηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη να δοθεί βοήθεια «χωρίς διακρίσεις».
Το δολοφονικό ευρωατλαντικό εμπάργκο ωστόσο, στο φόντο των συνεπειών του πολυετούς πολέμου και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, βάζει βαριά τη σφραγίδα του πάνω στους σεισμόπληκτους.
Ετσι, μιλώντας σε ανταποκριτές του πρακτορείου, σεισμόπληκτοι τόνιζαν πως η όποια ξένη βοήθεια, ειδικά αυτή από τον ΟΗΕ, αργεί πολύ να φτάσει στα χέρια τους.
Πιέσεις για να σταματήσουν οι συνεννοήσεις του ΟΗΕ με την κυβέρνηση Ασαντ και να υπάρχουν απευθείας επαφές μαζί τους ασκούν εκπρόσωποι της ΜΚΟ «Λευκά Κράνη», της οργάνωσης που ιδρύθηκε πριν από περίπου 10 χρόνια από πρώην πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για την παροχή «βοήθειας διάσωσης» στις περιοχές των τζιχαντιστών στη Συρία και έχουν συχνά κατηγορηθεί για προβοκάτσιες ακόμη και με χημικά όπλα σε βάρος αμάχων.
Παράλληλα, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Hayat Tahrir al Sham» που είναι παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν έχουν ακόμη φθάσει φορτηγά με βοήθεια στο Ιντλίμπ από περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τον στρατό και την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.
Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την προστασία της ανθρώπινης ζωής
Copyright 2023 The Associated |
Αμέτρητοι σεισμόπληκτοι αναζητούν τι μπορούν να σώσουν από τα ερείπια των σπιτιών τους... |
Χτες, η κρατική υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτακτων Καταστάσεων (AFAD) ανακοίνωσε ότι στην Τουρκία έχουν καταμετρηθεί 36.187 νεκροί.
Το τουρκικό Επιμελητήριο Πολιτικών Μηχανικών (ΙMO), σε προκαταρκτική έκθεση που συνέταξε για τους σεισμούς της 6ης Φλεβάρη, συνέδεσε την έκταση των ζημιών με την κατάσταση του εδάφους, τη χρήση ακατάλληλων οικοδομικών υλικών και την έλλειψη αποτελεσματικών επιθεωρήσεων. Ακόμα, η έκθεση αναφέρει πως πολλά κτίρια ήταν χτισμένα πάνω σε πρώην καλλιεργήσιμες εκτάσεις, άρα σε ακατάλληλο έδαφος για να στηρίξει πολυώροφα κτίρια, ενώ γίνεται λόγος και για απουσία συμπαγούς τοιχοποιίας στα ισόγεια των κτιρίων.
Επιπλέον, η έκθεση επισημαίνει ότι η βοήθεια σωστικών συνεργείων έφτασε «πολύ αργά» και «σε πολύ περιορισμένες περιοχές» των σεισμόπληκτων επαρχιών, ενώ υπήρξε «σοβαρή έλλειψη συντονισμού στην αντιμετώπιση της καταστροφής (...) Συνεργεία έρευνας και διάσωσης δεν καθοδηγήθηκαν σωστά και η βοήθεια δεν παραδόθηκε έγκαιρα...».
Copyright 2023 The Associated |
Οι υγειονομικοί προειδοποιούν ότι μεγαλώνει η ανάγκη για υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, «ολόκληρη η χώρα αποτελεί περιοχή καταστροφής» |
Την ίδια στιγμή, ερωτήματα για τα περιθώρια δράσης της AFΑD δημιουργεί και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνεργείων της απαρτίζουν εθελοντές: Οπως μετέδωσε και το πρακτορείο «Ρόιτερς», το 2022 το προσωπικό της ήταν 7.323 εργαζόμενοι και οι εθελοντές ήταν 600.000... Το 2019 οι εθελοντές ήταν 51.000.
Μάλιστα, μεγάλο ερώτημα αποτελεί και η επάρκεια της όποιας εκπαίδευσης γίνεται για τους εθελοντές: Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2021, η AFAD είχε σχεδιάσει να εκπαιδεύσει 250.000 εθελοντές, αλλά τελικά αυτό έγινε για 53.750... Πέρυσι, ο στόχος ήταν η εκπαίδευση 200.000 εθελοντών ενώ για φέτος ο στόχος που έχει τεθεί είναι η εκπαίδευση 100.000 ατόμων.
Την ίδια στιγμή, μεγάλη ανησυχία εκφράζει η Τουρκική Ενωση Ψυχιάτρων που, μετά από επιτόπια καταγραφή της κατάστασης σε Χατάι και Αδανα, συνέταξε έκθεση για τις σοβαρές επιπτώσεις στα εκατομμύρια πληθυσμού των σεισμόπληκτων περιοχών.
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του «Sol», μέλος της ομάδας της Ενωσης που συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης, ο Χάντε Γκαζέι, εθελοντής ψυχίατρος που έφτασε στην περιοχή να προσφέρει βοήθεια, εξήγησε: «Οι σεισμόπληκτοι διακατέχονται από επεισόδια απελπισίας, προβλήματα ύπνου, έντονες αντιδράσεις θυμού (...) Η καθυστέρηση και η ανεπάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης στα ερείπια είναι το βασικό θέμα του θυμού (...) Εχει παρατηρηθεί ότι επιζήσαντες παίρνουν όσα φάρμακα μπορούν να συλλέξουν από τα φαρμακεία χωρίς να γνωρίζουν όμως τι είναι, αφού οι συνταγές που τακτικά τους χορηγούνταν σε μεγάλο μέρος βρίσκονται σε συντρίμμια... Και όταν δουν έναν υγειονομικό ρωτάνε τι φάρμακο είναι αυτό που έχουν... Αναζητούν κυρίως φάρμακα για την υπέρταση, τον διαβήτη, την κατάθλιψη...».
Οι ελλείψεις σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης είναι αμέτρητες: Σε όλη την περιφέρεια της Σαμαντάγκ δεν υπάρχει δομημένη μονάδα, ενώ η εξάντληση του υγειονομικού προσωπικού είναι τεράστια. Στο Ισκεντερούν, το ψυχιατρικό τμήμα (με 22 κλίνες) του κρατικού νοσοκομείου εκκενώθηκε λόγω ζημιών, παραμένει κενή η θέση ψυχιάτρου για παιδιά και εφήβους. Στα Αδανα, οι αιτήσεις (για εξέταση, εισαγωγή κ.τ.λ.) στο περιφερειακό Νοσοκομείο Ψυχικής Υγείας αυξάνονται από 18 τις πρώτες μέρες μετά τον σεισμό, σε 100, 200 και τις επόμενες μέρες σε 400.
Συνολικά, η Ενωση διαπιστώνει ότι επείγουν «η εξάλειψη της αβεβαιότητας, η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου και μέτρα που θα κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι δεν είναι μόνοι (...) Ολόκληρη η χώρα είναι πλέον μια περιοχή καταστροφής. Είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν ο πληθυσμός, του οποίου οι συγγενείς επλήγησαν από την καταστροφή, καθώς η επανεγκατάσταση, η μετάβαση για θεραπεία ή η διαμονή εκτός της περιοχής και η απώλεια των συγγενών τους στην περιοχή».
Μεταξύ άλλων συστάσεων τονίζει πως «πρέπει να ενεργοποιηθεί γρήγορα το σύστημα καταγραφής καταστροφών τραύματος. Να παρασχεθεί επειγόντως ένας ασφαλής χώρος για τους γιατρούς και όσους θα εργαστούν στην περιοχή (...) Σε λίγο καιρό θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Για να καταστεί ελκυστική η συμμετοχή εργαζόμενων υγειονομικών στα περιφερειακά νοσοκομεία και επιτόπου, είναι απαραίτητο να μειωθεί ο αριθμός των ημερών υποχρεωτικής εφημερίας στα υπάρχοντα στελέχη, ώστε να δημιουργηθεί εθελοντική ζήτηση και να γίνουν νέοι διορισμοί. Πρέπει να γίνει μείωση του αριθμού των υποχρεωτικών ημερών εργασίας για αυτήν την περιοχή. Παρόμοια πρόταση έγινε μετά τον σεισμό του Βαν (2011), η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε και επηρέασε σημαντικά τη λειτουργικότητα των γιατρών».
Την ίδια στιγμή, ενδεικτική είναι η στάση της εργοδοσίας, σε κάθε κλάδο.
Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων καλούν τους εκπαιδευτικούς σε αυτά να σπεύσουν για να επισκευάσουν οι ίδιοι ζημιές στις επιχειρήσεις τους, αδιαφορώντας για την κατάσταση σε κάθε οικογένεια, πόσα θύματα θρηνεί, αν έχει στέγη κ.τ.λ. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις, όπως στο κολέγιο Antakya Teknokent, όπου οι δάσκαλοι είναι απλήρωτοι, αν και κατά τ' άλλα η διεύθυνση διατυμπανίζει την «ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους μαθητές» που θα προσφέρει το «ίδρυμα» επειδή διαθέτει «κατάλληλους εκπαιδευτικούς».
Η εκπρόσωπος του Σωματείου Εκπαιδευτικών, Nihan Soycan, υπογράμμισε ότι για να βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί σε θέση να στηρίξουν τους μαθητές τους, πρέπει τουλάχιστον να παίρνουν τους μισθούς τους ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους.
Στο μεταξύ, ένα χαρακτηριστικό επεισόδιο για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των σεισμόπληκτων συνέβη χτες, κατά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας Φαχρετίν Κότσα σε καταυλισμό, όταν αυτοσχέδια σόμπα εξερράγη ακριβώς δίπλα από τον υπουργό. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, δεν τραυματίστηκε κανείς...
Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, και τον ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, συναντήθηκε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που βρέθηκε επίσης στη χώρα, καθώς η «διπλωματία των σεισμών» αναζωπυρώνει διάφορα παζάρια.
Ο Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «τη φονικότερη φυσική καταστροφή σε έδαφος της Συμμαχίας από την ίδρυση του ΝΑΤΟ» και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι ώρα οι σύμμαχοι και εταίροι του ΝΑΤΟ να σταθούμε μαζί, στο πλευρό του τουρκικού λαού, σήμερα και αύριο». Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα ανεγείρει 3.000 οικίες - κοντέινερ για σεισμόπληκτους σε Χατάι και Ισκεντερούν.
Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκε η συνεργασία για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, με άμεσο θέμα τη διεύρυνση της λυκοσυμμαχίας. Η Αγκυρα παζαρεύει ανταλλάγματα για να εγκρίνει την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας.
Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι «η Σουηδία και η Φινλανδία καταλαβαίνουν και εφαρμόζουν πολιτικές που αναγνωρίζουν τις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι έχει έρθει ο καιρός να επικυρώσει» (η Αγκυρα την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ). Την ίδια στιγμή, δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως «αναγνωρίζω πλήρως ότι η Τουρκία έχει έννομες ανησυχίες για την ασφάλεια» και ότι «κανείς άλλος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ δεν έχει υποφέρει από περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις, από ό,τι η Τουρκία», καταλήγοντας πως «γι' αυτόν τον λόγο, για το ΝΑΤΟ ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας αποτελεί βασικό μας καθήκον» και θα απασχολήσει έντονα και την επικείμενη Σύνοδο στη Λιθουανία.
Η συνάντηση με τον Ερντογάν έγινε κεκλεισμένων των θυρών.
Μεθαύριο Κυριακή στην Τουρκία θα φτάσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, που θα συζητήσει για όλα τα θέματα διμερούς αλλά και περιφερειακής συνεργασίας, όπως και για τις διεθνείς εξελίξεις, συνολικά.
Η συνάντηση θα γίνει ενώ, μετά τον Αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα, και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «συγκινητική» την πρόσφατη κοινή εμφάνιση Δένδια - Τσαβούσογλου.
Γερανοί επιστρατεύτηκαν στα Χανιά |
Στην Αττική, οι πρώτες αποστολές έχουν ήδη αναχωρήσει από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά χαιρετίζει όσους συνέβαλαν στη συγκέντρωση, ταξινόμηση και συσκευασία των ειδών που γέμισαν ήδη 29 παλέτες και μεταφέρονται στις περιοχές που θα παραδοθούν. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Γιάννης Αναγνώστου, χαιρετίζει όσους είτε οργανωμένα είτε μεμονωμένα συνέβαλαν στη συγκέντρωση υλικής βοήθειας. «Η ανταπόκριση είναι τεράστια. Ηδη έχουν φύγει αρκετά φορτηγά και ετοιμαζόμαστε να αποστείλουμε κι άλλα. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα», σημειώνει σε δήλωσή του.
Στο μεταξύ, το πρώτο φορτηγό με τα είδη που έχουν συγκεντρωθεί από τα σωματεία, τους φορείς, τον λαό της Λέσβου, έφτασε χτες στην Τουρκία, περνώντας με το πλοίο στο Αϊβαλί, όπου και παραδόθηκε στα σωματεία, προκειμένου να διανεμηθεί στις σεισμόπληκτες περιοχές. Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου αναχώρησε χτες το πρωί συνοδεύοντας το φορτηγό που γέμισε με τα είδη που συγκέντρωσαν σωματεία και πολιτιστικοί σύλλογοι, Ενώσεις Γονέων, εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές, κάτοικοι του νησιού. Εκεί, στο Αϊβαλί, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους σωματείων της Τουρκίας και παρέδωσε τη βοήθεια. Εκτός από τα είδη που συγκεντρώθηκαν, οι προσφορές συνοδεύτηκαν από μικρά σημειώματα με λόγια αλληλεγγύης, παιδικές ζωγραφιές με ευχές, μηνύματα στήριξης. Μετά την πρώτη αποστολή, το Εργατικό Κέντρο συνεχίζει τη συγκέντρωση ειδών και το επόμενο διάστημα θα οργανώσει νέα μεταφορά της βοήθειας στη γειτονική χώρα.
Φορτώνονται τα υλικά στην Πάτρα |
Συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας για τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, από τα σωματεία και τους φορείς της Θεσσαλονίκης και των άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη.
Αποκαλυπτική της απήχησης που βρίσκει το κάλεσμα των Σωματείων στους εργαζόμενους είναι η εικόνα που έρχεται από πολλές περιοχές. Ενδεικτικά, όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης τα γραφεία του «αποδείχτηκαν πολύ μικρά για να χωρέσουν τον όγκο της υλικής βοήθειας που συγκεντρώθηκε, καθώς η ανταπόκριση των εργαζομένων του κλάδου είναι πολύ μεγάλη. Κάθε μέρα καταφτάνουν αμάξια με είδη πρώτης ανάγκης από εργαζόμενους σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως από τον ΟΤΕ, την Intrasoft, το ΙΠΤΗΛ και αλλού, αποδεικνύοντας ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών».
Αντιπροσωπεία του ΕΚ Λέσβου στο Αϊβαλί παραδίδοντας τα πακέτα της αλληλεγγύης |
Το αδιαχώρητο και στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας |
Αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη λαϊκή κατακραυγή
Από την πρόσφατη επίσκεψη του απεσταλμένου του «Ριζοσπάστη» στο Κέντρο Αλληλεγγύης του ΤΚΡ στην πόλη Οσμάνιγιε |
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, περίπου 70 ανδρών (!) εισέβαλαν στο σπίτι που έχει μετατραπεί σε Κέντρο Αλληλεγγύης και αφού απέσπασαν με τη βία τα τηλέφωνα των συντρόφων του TKP, τους πέρασαν χειροπέδες και τους οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα.
Η εμφάνιση των αστυνομικών και η έφοδος προκάλεσαν την αγανάκτηση των σεισμόπληκτων. «Τόσοι αστυνομικοί δεν ήρθαν για να μας βγάλουν από τα συντρίμμια», «Ντροπή», φώναζαν οι κάτοικοι της Οσμάνιγιε, οι οποίοι, όπως ανέφεραν, πρώτη φορά μετά τον σεισμό βλέπουν τόσο πολλούς αστυνομικούς...
Χτες το μεσημέρι, έγινε γνωστό πως μετά τις αντιδράσεις στην καταστολή του αστικού κράτους, τα μέλη του TKP αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς να οδηγηθούν στον εισαγγελέα και χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.
Τα μέλη του ΚΚ Τουρκίας εδώ και μέρες, στην Οσμάνιγιε όπως και σε άλλες σεισμόπληκτες περιοχές καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να διαμοιραστούν στον λαό της περιοχής φάρμακα, ρούχα, φαγητό κ.λπ. συγκεντρωμένα από την αλληλεγγύη του τουρκικού λαού σε όλη τη χώρα.
Το αστικό κράτος, από τη μεριά του, την ίδια ώρα που αποδεικνύεται «ανίκανο» να στηρίξει τους εκατομμύρια σεισμόπληκτους, αποδεικνύεται «ικανότατο» να κινητοποιεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εναντίον των Τούρκων κομμουνιστών που πρωτοστατούν στην οργάνωση και την ενίσχυση της λαϊκής αλληλεγγύης!
Σε δήλωσή του στο κανάλι «SOL» ο εισαγγελέας Okan Alay ανέφερε ότι οι αστυνομικοί υποστήριξαν πως τα υλικά αλληλεγγύης και η ανθρωπιστική βοήθεια μπορούσαν να παρασχεθούν μόνο από την AFAD, την κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτακτων Αναγκών. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αστυνομικοί προχώρησαν επίσης σε ανυπόστατες κατηγορίες, όπως ότι τα μέλη και οι φίλοι του ΤΚΡ στην Οσμάνιγιε «έκλεψαν υλικά της AFAD»!
Αν και μέλη του ΤΚΡ δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση παράδοσης των υλικών στην AFAD και ότι ασκούν δραστηριότητες αλληλεγγύης, οι αστυνομικοί απάντησαν με βρισιές και με τη χαρακτηριστική φράση «δείχνεις το κράτος ανίκανο, δεν μπορείς να βοηθήσεις»...
Στην ανακοίνωσή του αμέσως μετά τις προσαγωγές, το TKP μεταξύ άλλων τόνισε ότι «το TKP ήταν παντού από την πρώτη μέρα και έτσι θα συνεχίσει να είναι», απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των μελών του, ενώ στη συνέχεια ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη όλους όσοι στάθηκαν ενάντια στην καταστολή.
«Να απελευθερωθούν άμεσα οι Τούρκοι κομμουνιστές και να σταματήσει κάθε ενέργεια παρεμπόδισης της δράσης τους από τις τουρκικές αρχές», απαίτησε με ανακοίνωσή του από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι συλλήψεις το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας τα εξής:
«Αλληλεγγύη με τον λαό και το ΚΚ της Τουρκίας!
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη σύλληψη σκοπιμότητας δέκα μελών και στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας στο Οσμάνιγιε (κοντά στα Αδανα) σε μεγάλη επιχείρηση των τουρκικών αστυνομικών δυνάμεων κατά του Κέντρου Αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους, που έχει οργανώσει το ΚΚΤ.
Με απαράδεκτες και αβάσιμες κατηγορίες οι τουρκικές αρχές επιδιώκουν να καταφέρουν πλήγμα στη γενναία πολυήμερη προσπάθεια των κομμουνιστών της Τουρκίας να συνδράμουν όσους επλήγησαν στον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό.
Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των μελών και στελεχών του ΚΚ Τουρκίας. Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία στη χώρα μας να συνεχίσουν και να εντείνουν την αλληλεγγύη τους με τον δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας και το ΚΚ Τουρκίας.
Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές!».