Σάββατο 19 Ιούλη 2025 - Κυριακή 20 Ιούλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ»
Ο 1ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης ... τρέχει!

Μια όμορφη πρωτοβουλία που αξίζει να αγκαλιαστεί από τα παιδιά

RIZOSPASTIS

Κάθε φορά που ανοίγεις ένα βιβλίο, είναι σαν να ανοίγεις ένα παράθυρο στον κόσμο. Εσύ πόσα παράθυρα θες ανοιχτά;

Οσα περισσότερα παράθυρα ανοίξεις, τόσο περισσότερο «φως» θα γεμίσεις. Θα γεμίσεις με γνώσεις, με εικόνες, με απορίες (αλλά και με απαντήσεις), με σκέψεις...

Υπάρχουν, βέβαια, και φορές που θέλουμε τα παράθυρά μας κλειστά. Θέλουμε να μείνουμε μόνοι μας και να χαθούμε στις σκέψεις μας. Και τότε, όμως, ένα βιβλίο μπορεί να φανεί η καλύτερη συντροφιά. Ενας φίλος που, χωρίς να μιλάει, λέει τις πιο σπουδαίες ιστορίες.

Ενα βιβλίο, λοιπόν, μπορεί να είναι...

...ένα παράθυρο

...ένας φίλος

...ένα ταξίδι

...μια χρονομηχανή

...μια σύντομη βόλτα

...ένας μεγάλος περίπατος

...μια θάλασσα

...μια θύελλα

...ένα γλυκό αεράκι

...ένα όνειρο

...μια ιδέα

Ενα βιβλίο μπορεί να είναι ακόμα και μια σπίθα που θα ανάψει «το φως που πάντα καίει»!

Αυτό είναι το κάλεσμα του «κόκκινου Αερόστατου» για τον 1ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης που «τρέχει» αυτό το καλοκαίρι και ολοκληρώνεται στις 15 Σεπτέμβρη.

Οπως έχει αποδείξει τόσα χρόνια το «κόκκινο Αερόστατο», δεν μένει σε ευχολόγια αλλά παίρνει πρωτοβουλίες για να φέρει το διάβασμα στην καθημερινότητα των παιδιών! Μια όμορφη πρωτοβουλία που αξίζει να στηριχθεί και από τους γονείς αυτό το καλοκαίρι.

Πώς γίνεται;


Πώς συμμετέχουν τα παιδιά; Εύκολο...

Ας διαβάσουν όσα περισσότερα βιβλία μπορούν από την παρακάτω λίστα. Στη συνέχεια επισκέπτονται την ιστοσελίδα της «Σύγχρονης Εποχής» (https://sep.gr/marathonios-anagnosis-2025/) και απαντούν στις αντίστοιχες ερωτήσεις κάθε βιβλίου. Για κάθε βιβλίο που θα διαβάσουν και θα απαντούν τις ερωτήσεις του, θα παίρνουν έναν βαθμό. Ποιοι θα διαβάσουν τα περισσότερα βιβλία, ώστε να συγκεντρώσουν και τους περισσότερους βαθμούς στον τερματισμό του Μαραθωνίου;

Τα βραβεία είναι:

1η θέση: Δωρεάν συμμετοχή στην 35η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ και του «κόκκινου Αερόστατου» τον Ιούλιο του 2026 (1 νικητής).

2η θέση: Δωροεπιταγή αξίας 30 ευρώ από τη «Σύγχρονη Εποχή» (2 νικητές).

3η θέση: Ετήσια συνδρομή στο «κόκκινο Αερόστατο» (3 νικητές).

Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα γίνει κλήρωση.

Λίστα βιβλίων που συμμετέχουν στον 1ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης του «κόκκινου Αερόστατου»:

  • «Βραχοπόλεμος» (συγγραφέας: Αλεξάνδρα Μητσιάλη. Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού. Εκδόσεις: «Πατάκης»)
  • «Γεια σου, φίλε» (συλλογή διηγημάτων. Εικονογράφηση: Εύα Μελά. Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή»)
  • «Δύο χρόνια διακοπές» (συγγραφέας: Ιούλιος Βερν. Εκδόσεις: «4π/Μίνωας»)
  • «Ε.Π. - Ενωμένες Πάντα» (συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή. Σχεδιασμός εξωφύλλου: Θανάσης Γεωργίου. Εκδόσεις: «Πατάκης»)
  • «Ενα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν» (συγγραφέας: Μπέτι Σμιθ. Εκδόσεις: «Μεταίχμιο/Μίνωας»)
  • «Η αδελφή κούκος» (συγγραφέας: Βίβιεν Αλκοκ. Εικονογράφηση: Τ. Ραΐσι - Βολανάκη. Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή»)
  • «Η αποστολή της Νιφάδας στη χώρα της Γελουσίας» (συγγραφέας: Μαριλίζα Λούντζη. Εικονογράφηση: Νεφέλη Ορφανού Νέγκα. Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή»)
  • «Η Διδώ και η μαύρη βίβλος» (συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη. Εικονογράφηση: Διονύσης Διγώνης. Εκδόσεις: «Πατάκης»)
  • «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της» (συγγραφέας: Αλκη Ζέη. Εικονογράφηση: Βλαχάκη Μαριλίτσα. Εκδόσεις: «Μεταίχμιο»)
  • «Η τρύπια αρβύλα» (συγγραφέας: Ελένη Τριανταφύλλου. Εικονογράφηση: Εύα Μελά. Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή»)
  • «Λύκοι στο χιόνι» (συγγραφέας: Κάθριν Ράντελ. Εικονογράφηση: Gelrev Ongbico. Εκδόσεις: «Πατάκης»)
  • «Ο θησαυρός της Βαγίας» - graphic novel (συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή. Εικονογράφηση: Κανέλλος Μπίτσικας, με καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Kanellos Cob. Εκδόσεις: «Πατάκης»)
  • «Ο θησαυρός του παππού» (συγγραφέας: Στρατής Δουνιάς. Εικονογράφηση: Κωνσταντίνος Ρουγγέρης. Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή»)
  • «Ο πόλεμος των κουμπιών» (συγγραφέας: Λουί Περγκό. Εκδόσεις: «Μεταίχμιο / Πατάκης»)
  • «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» (συγγραφέας: Ουίλιαμ Σαίξπηρ)
  • «Πέντε πολεμικές μάσκες» (συγγραφέας: Εύη Κοντόρα. Εικονογράφηση: Εύα Μελά. Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή»)
  • «Σοφία» (συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή. Σχεδιασμός εξωφύλλου: Θανάσης Γεωργίου. Εκδόσεις: «Πατάκης»)
  • «Στ' αριστερά της σκάλας» (συγγραφέας: Μαρία Χάλασι. Μακέτα εξωφύλλου: Αντα Γόντικα. Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή»)
  • «Τα χρυσά κουπιά» (συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη. Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου. Εκδόσεις: «Πατάκης»)
  • «Τι μπορείς να κάνεις με μια ιδέα;» (συγγραφέας: Kobi Yamada. Εικονογράφηση: Mae Besom. Εκδόσεις: «Λιβάνης»)
  • «Το ξένο παιδί» (συγγραφέας: Ερνστ Τέοντορ Αμαντέους Χόφμαν. Εικονογράφηση: Καρλ Χόφμαν. Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή»)
  • «Το παλιόπαιδο» (συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση. Εικονογράφηση: Ιρις Σαμαρτζή. Εκδόσεις: «Πατάκης»)
  • «Το πρωινό άστρο» (ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου. Εκδόσεις: «Κέδρος»)
  • «Το σχολείο» (συγγραφέας: Αρκάντι Πέτροβιτς Γκαϊντάρ. Μακέτα εξωφύλλου: Κωνσταντίνος Ρουγγέρης. Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή»)
Μια κατασκήνωση συλλογικότητας, αλληλεγγύης, δημιουργίας και χαράς!

Με τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, ώστε να φτάνει τα όσα αξίζουν τα παιδιά, για να γίνει πραγματικότητα μια «μικρογραφία» ενός κόσμου συλλογικότητας, αλληλεγγύης, σκέψης, δημιουργίας, χαράς, χτίστηκε και λειτούργησε η παιδική κατασκήνωση του «κόκκινου Αερόστατου» στον Κάτω Αλισσό Αχαΐας.

Για μια ακόμα φορά, η παιδική κατασκήνωση λειτούργησε στο πλαίσιο της Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, με τα δυνατά μηνύματά της να αντηχούν σε όλη τη χώρα. Μέσα σε ένα ασφαλές από κάθε άποψη περιβάλλον, όπου οι ανησυχίες κάθε νέου και νέας έχουν θέση, με σεβασμό στην ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση της παιδικής και προεφηβικής ηλικίας. Γιατί τα παιδιά που συμμετείχαν, οι συνομήλικοί τους σε όλη τη χώρα, σε όλο τον κόσμο, γίνονται δέκτες των σκληρών εικόνων των πολέμων, της προσφυγιάς. Καταλαβαίνουν με τον δικό τους τρόπο την αδικία, τον πόνο και τη δυστυχία των παιδιών των εμπόλεμων περιοχών... Οι ανησυχίες αυτές έχουν θέση στην παιδική κατασκήνωση, γίνονται δράση, έκφραση, δημιουργία, δύναμη. Για να τραγουδήσουν τελικά όλοι μαζί: «Αν και μικροί, μα δυνατοί / Υψώνουμε όλη τη φωνή / Ενάντια στον πόλεμο, από τη Γάζα ως εδώ / Είμαστε δυο, είμαστε τρεις / Είμαστε χίλιοι δεκατρείς / Και κόντρα πάμε στον καιρό / Για το μεγάλο, το όμορφο, το κόκκινο το αύριο». Στίχοι από το τραγούδι της παιδικής κατασκήνωσης γεμάτοι ελπίδα, την οποία τα παιδιά μοιράζουν και τριγύρω τους, κάνοντας να μοιάζει πιο κοντινό ένα αύριο στο οποίο οι λαοί δεν θα υποφέρουν.

Μια υποδειγματική κατασκήνωση


RIZOSPASTIS

Ο επιτυχημένος συνδυασμός της κατασκηνωτικής εμπειρίας, με την απόλαυση της ομορφιάς των περιοχών όπου φιλοξενείται κάθε χρόνο, την ουσιαστική παρουσία εκεί, την γνωριμία με την Ιστορία, άφησε για μία ακόμα φορά θετικό αποτύπωμα. Η εμπιστοσύνη που δείχνουν όλο και περισσότεροι γονείς που γνωρίστηκαν με το «κόκκινο Αερόστατο» μέσα από το περιοδικό, από τις δράσεις και τη συμμετοχή των παιδιών τους στην κατασκήνωση δικαιώθηκε, όπως προκύπτει από τα ιδιαίτερα θερμά λόγια με τα οποία απευθύνθηκαν στους διοργανωτές μετά την ολοκλήρωσή της. Με τις καλύτερες εντυπώσεις έφυγαν τα ίδια τα παιδιά.

Είναι κοινά αποδεκτό πως η κατασκήνωση γενικά μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη και για τα παιδιά σε διάφορα επίπεδα, από την κοινωνικοποίηση μέχρι την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και συνύπαρξη. Ειδικά για το «κόκκινο Αερόστατο», η προσπάθεια είναι αυτές οι δυνατότητες να αξιοποιούνται στον μέγιστο βαθμό, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από τη φροντίδα για το περιβάλλον, μέσα από τον σχεδιασμό των διαφορετικών δραστηριοτήτων σε αρμονία με τον ελεύθερο χρόνο. «Οδηγός» το περιοδικό από το οποίο αντλήθηκαν ιδέες για τη θεματογραφία των δραστηριοτήτων, π.χ. με πολύμορφη έκφραση σχετικά με την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος.

Οπου γύριζε το μάτι, υπήρχε μία γωνιά με διαθέσιμα υλικά για διάβασμα, ζωγραφική, κατασκευές. Μάλιστα, ενδεικτικό του περιεχομένου της κατασκήνωσης είναι ότι τα έργα των παιδιών έγιναν μέσο πολύμορφης έκφρασης. Για παράδειγμα, ζωγραφιές με τίτλο «εμείς θα διαλέξουμε χρώματα για το δικό μας αύριο» έγιναν ενθύμια τα οποία χαρίστηκαν σε όλους όσοι συνέβαλαν στην κατασκήνωση. Κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενες βέβαια ήταν οι προσπάθειες ανάδειξης των καλλιτεχνικών αναζητήσεων και στη σύνθεση και ερμηνεία μουσικής, που κατέληξε και φέτος στην επιλογή του τραγουδιού της κατασκήνωσης...


Ενα από τα στοιχεία που ξεχώρισε και φέτος ήταν ο συνδυασμός και η ευκαιρία για ανάδειξη των ενδιαφερόντων του κάθε ενός μικρού κατασκηνωτή, η συζήτηση πάνω στους προβληματισμούς των παιδιών των συγκεκριμένων μικρότερων ηλικιών, με ένα μοναδικό πνεύμα συλλογικότητας. Με τη λειτουργία σαν ομάδα με αλληλοσεβασμό και αλληλοβοήθεια, με ανιδιοτέλεια. Εμπνευση άλλωστε αποτέλεσε, για μία ακόμα φορά, η ακούραστη φροντίδα των ομαδαρχών αλλά και όσων βρίσκονταν διαρκώς δίπλα στις ανάγκες των παιδιών.

Μέσα σε αυτό το φροντισμένο πλαίσιο, τα παιδιά, κάποια για πρώτη φορά μακριά από το σπίτι, έλυσαν μικρά ή μεγαλύτερα ζητήματα συμβίωσης, ανακάλυψαν τη ζωή κοντά και μέσα στη φύση, στηρίχθηκαν στις δυνατότητές τους και τις είδαν να πολλαπλασιάζονται όταν ενώθηκαν με αυτές των άλλων παιδιών, για να εξασφαλίσουν ότι κάθε μέρα θα κυλά όμορφα, «μαζί», δημιουργικά.

Σε σύνδεση με τον τόπο που φιλοξένησε την κατασκήνωση

Δεμένες με το περιεχόμενο της αντιιμπεριαλιστικής κατασκήνωσης που την φιλοξένησε, ήταν οι επισκέψεις που διοργανώθηκαν στην Πάτρα. Στην «Achaia Clauss» τα παιδιά έμαθαν, μεταξύ άλλων, για τους αντάρτες του ΕΛΑΣ που ξαπόστασαν στις εγκαταστάσεις της πριν απελευθερώσουν την πόλη, την ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος αλλά και την παραγωγή του εργοστασίου.


Μέσα από την επίσκεψη στο ιστορικό καταφύγιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κάτω από την πλατεία των Ψηλών Αλωνιών, που είχε χρησιμοποιηθεί για την προστασία του λαού κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών.

Ενώ χαραγμένη στη μνήμη όλων όσοι συμμετείχαν θα μείνει το πολύβουο ποτάμι του «κόκκινου Αερόστατου» που περνώντας από τους δρόμους της Πάτρας με κατεύθυνση τη μεγάλη συγκέντρωση, έστειλε μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης.

Από την Κρήτη έως τη Θράκη, από την Πάτρα μέχρι τη Γάζα

Σε ένα σύνολο πολλών ξεχωριστών στιγμών που ξεδιπλώθηκαν αυτές τις τέσσερις μέρες ιδιαίτερη θέση έχει μία συγκλονιστική κίνηση των μικρών κατασκηνωτών το βράδυ του Σαββάτου. Οταν με πορεία κατευθύνθηκαν στην κεντρική σκηνή, φώναξαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», ανάμεσα σε μία βροχή από τρικάκια που έγραφαν «Αντίσταση ειρήνη, αλληλεγγύη, ελευθερία» στα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης. Στην κεφαλή βρισκόταν ένας μικρός Παλαιστίνιος κατασκηνωτής, κρατώντας σφιχτά τη σημαία της χώρας του. Γύρω του παιδιά από κάθε μεριά της χώρας φτιάχνοντας έναν κύκλο αγάπης και αλληλεγγύης κλείνοντας μέσα του όλα τα δοκιμαζόμενα παιδιά της Γάζας.

Τραγούδησαν το «Ηταν κάποτε δυο φίλοι» - τον Υμνο της Παλαιστίνης, που έχει γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ πολύ δυνατά ακούστηκε το σύνθημα «το κόκκινο Αερόστατο στη σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και έδωσαν στον αντιπρόσωπο της Νεολαίας του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, αφίσα για τη φιλία των λαών.


Εμπειρίες και στιγμές που χρωματίζουν με τα πιο όμορφα χρώματα το μέλλον, που γίνονται εφόδια για να βαδίσουν τα παιδιά με θάρρος και ελπίδα. Θαρρετά, με βάση το πώς μπορεί να είναι και όχι όπως είναι τα πράγματα. Με όλα αυτά τα συστατικά που κάνουν ξεχωριστή την εμπειρία της παιδικής κατασκήνωσης να ενσωματώνονται φυσικά, να γίνονται συμμετοχή στην προσπάθεια.

Με τα Φεστιβάλ των μεγάλων πόλεων να έχουν οριστεί, οι μικροί φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» θα βρουν κι εκεί το δικό τους Στέκι. Αλλωστε, το επόμενο ραντεβού τους, όπως φάνηκε και από συζητήσεις μεταξύ των παιδιών... έχει ήδη οριστεί: «Το μεγάλο φεστιβάλ πότε είναι» - «Τον Σεπτέμβρη»... Και φυσικά στις γειτονιές και στις πόλεις σε όλη την Ελλάδα με τις ομάδες του «κόκκινου Αερόστατου» να σχεδιάζουν ήδη τις επόμενες δράσεις τους...










Diamantakos.Photography


Diamantakos.Photography




Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ