Νέο αμερικανικό πακέτο 2,5 δισ. δολαρίων για στρατιωτική στήριξη του Κιέβου
Με φόντο τη συμφωνία Ουάσιγκτον και Βερολίνου, από τον περασμένο Ιούλη, για ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων σε γερμανικό έδαφος, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε ότι και η Μόσχα θα προχωρήσει σε ανάπτυξη αντίστοιχων πυραύλων, εγκαταλείποντας το μορατόριουμ που είχε προτείνει.
Οι ΗΠΑ αποχώρησαν το 2019 από τη Συνθήκη INF για τον περιορισμό των πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι την παραβιάζει, ενώ η Μόσχα πρότεινε ένα «μορατόριουμ» για μη ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων αν η Ουάσιγκτον δεν το κάνει πρώτη.
«Αξιολογούμε την κατάσταση στη βάση μιας ανάλυσης των αποσταθεροποιητικών ενεργειών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη στρατηγική σφαίρα και, συνεπώς, την ανάπτυξη απειλών που απορρέουν από αυτές», είπε ο Λαβρόφ.
«Για παράδειγμα, το δικό μας μορατόριουμ μας για την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς δεν είναι πλέον πρακτικά βιώσιμο και θα εγκαταλειφθεί. Οι ΗΠΑ αγνόησαν υπεροπτικά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας και της Κίνας και στην πράξη μετακινήθηκαν προς την ανάπτυξη όπλων αυτής της κατηγορίας σε διάφορες περιοχές του κόσμου», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν πυραύλους μέσου βεληνεκούς σε Ευρώπη και Ασία.
Η Ρωσία αντιτίθεται σε ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία σε περίπτωση που επιτευχθεί «ειρήνη», επισήμανε ακόμη ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
«Ασφαλώς δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τις προτάσεις που διατυπώθηκαν εξ ονόματος των εκπροσώπων της ομάδας του νεοεκλεγέντος (Αμερικανού) Προέδρου (Ντ. Τραμπ) με σκοπό να μετατεθεί κατά 20 χρόνια η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και για ένα απόσπασμα διατήρησης της ειρήνης που θα αποτελείται από "βρετανικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις" στην Ουκρανία», είπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Τις τελευταίες βδομάδες διαρρέονται διάφορα σενάρια για την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, με δεδομένη τη συνεχή προέλαση του ρωσικού στρατού.
Μεταξύ άλλων, κράτη της ΕΕ και η Βρετανία εξετάζουν την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία για την «επιτήρηση μιας εκεχειρίας» ή για «αποτροπή» στη Ρωσία, εξέλιξη που μπορεί να εμπλέξει μέλη του ΝΑΤΟ και χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα (Γαλλία, Βρετανία), σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, έχει ζητήσει παράδοση περισσότερων όπλων και «εγγυήσεις ασφαλείας», όπως ευρωπαϊκά στρατεύματα και πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, όρους που δεν αποδέχεται η Μόσχα.
Ο Σλοβάκος υπουργός Αμυνας, Ρ. Κάλινιακ, δήλωσε ότι το Κίεβο μπορεί να χρειαστεί να εκχωρήσει μέρος των ουκρανικών εδαφών για να εξασφαλίσει «ειρήνη», επικαλούμενος την «πραγματικότητα στο πεδίο». Είναι προς το συμφέρον της Σλοβακίας ο πόλεμος να τερματιστεί το συντομότερο, πρόσθεσε, και γι' αυτό η Μπρατισλάβα προσφέρθηκε να φιλοξενήσει «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει περίπου τα μισά εδάφη που κατέλαβαν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ και ενδέχεται να χάσουν τα υπόλοιπα τους επόμενους μήνες, ανέφεραν στο «Bloomberg» Αμερικανοί αξιωματούχοι, κάτι που θα στερούσε από το Κίεβο ένα διαπραγματευτικό χαρτί σε ενδεχόμενες συνομιλίες με τη Ρωσία, σχολιάζει το πρακτορείο.
Ο ουκρανικός στρατός είναι ήδη αντιμέτωπος με ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και έχει υποστεί σημαντικές απώλειες στο Κουρσκ, όπου πολεμούν και χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες στο πλευρό της Ρωσίας. Με μια πιο συντονισμένη προσπάθεια της Μόσχας να απωθήσει τα ουκρανικά στρατεύματα, ενδεχομένως ήδη από τον επόμενο μήνα, οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να είναι σε θέση να κρατήσουν εδάφη μόνο μέχρι την άνοιξη, πριν αναγκαστούν να υποχωρήσουν ή να περικυκλωθούν, δήλωσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Πάντως, βαρύ είναι το πλήγμα τόσο για τις ρωσικές, όσο και τις βορειοκορεατικές δυνάμεις, αναφέρει το «Bloomberg».
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, λίγο πριν από την αποχώρησή του, ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 2,5 δισ. δολαρίων για το Κίεβο.
«Κατόπιν οδηγιών μου, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται ακατάπαυστα για να ενισχύσουν τη θέση της Ουκρανίας σ' αυτόν τον πόλεμο στην υπόλοιπη διάρκεια της παραμονής μου στην προεδρία», δήλωσε.
Το νέο πακέτο περιλαμβάνει εξοπλισμούς αξίας 1,25 δισ. δολαρίων από τα αποθέματα των ΗΠΑ και 1,22 δισ. δολαρίων από την Πρωτοβουλία Στρατιωτικής Βοήθειας για την Ουκρανία (USAI), από την «αμυντική» βιομηχανία ή από «εταίρους» των ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι το υπουργείο Αμυνας βρίσκεται στη διαδικασία παράδοσης εκατοντάδων χιλιάδων βλημάτων πυροβολικού, χιλιάδων ρουκετών και εκατοντάδων τεθωρακισμένων οχημάτων.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Ουάσιγκτον έχει παράσχει συνολική βοήθεια 175 δισ. δολαρίων στο Κίεβο, από τα οποία περισσότερα από 64 δισ. δολάρια είναι στρατιωτική βοήθεια.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν αναγνωρίσει ότι το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ενδέχεται να μην είναι σε θέση να στείλει πριν από την ορκωμοσία του Ντ. Τραμπ το σύνολο της στρατιωτικής βοήθειας σε όπλα και εξοπλισμούς, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, που έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο.
Παράλληλα, η ουκρανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «Kyivstar» υπέγραψε συμφωνία με τη «Starlink» του Ιλον Μασκ για την εισαγωγή άμεσης δορυφορικής συνδεσιμότητας στη χώρα μέσα στο 2025. Οι υπηρεσίες direct-to-cell δίνουν σήμα σε smartphones απευθείας μέσω των δορυφόρων της «Starlink». Οπως μεταδίδει το «Ρόιτερς», η Ουκρανία θα είναι μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο όπου η «Starlink» θα αναπτύξει την τεχνολογία αυτή. Η «Starlink», η οποία ανήκει στη «Space X» και παρέχει επίσης συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο στην Ουκρανία και στον στρατό της, εκτόξευσε την πρώτη σειρά δορυφόρων με δυνατότητες direct-to-cell νωρίτερα φέτος.
Το μέλλον της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας είναι αβέβαιο και αν μέχρι αύριο, Τετάρτη, δεν υπάρξει συμφωνία της τελευταίας στιγμής, ενδέχεται να σταματήσουν εντελώς οι ροές φυσικού αερίου δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων προς την Κεντρική Ευρώπη.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δηλώνει ότι το Κίεβο δεν θα παρατείνει τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις και εντός της ΕΕ, ιδιαίτερα από Ουγγαρία και Σλοβακία, που θα επηρεαστούν περισσότερο από τη διαφαινόμενη διακοπή της ροής ρωσικού αερίου.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρ. Φίτσο, καθώς και ενεργειακοί όμιλοι της Κεντρικής Ευρώπης αυξάνουν τις πιέσεις προς το Κίεβο για να συνεχίσει τη διέλευση του φυσικού αερίου ανανεώνοντας τη συμφωνία με την «Gazprom».
Την περασμένη Παρασκευή ο Φίτσο απείλησε να σταματήσει την παροχή ρεύματος στην Ουκρανία, αν δεν ανανεώσει τη σύμβαση.
«Φαίνεται ότι ο Πούτιν έδωσε διαταγή στον Φίτσο να ανοίξει δεύτερο ενεργειακό μέτωπο κατά της Ουκρανίας εις βάρος των συμφερόντων του σλοβακικού λαού», σχολίασε ο Ζελένσκι.
Στο μεταξύ, χτες, ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Ντ. Ρετσεάν, έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για «πιθανή εθνικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου "Moldovagaz"», το 50% της οποίας ανήκει στη ρωσική «Gazprom». Ο φιλορωσικός θύλακας της Υπερδνειστερίας κατέχει περίπου το 13%, ενώ η κυβέρνηση της Μολδαβίας το 35,6%.
Η «Gazprom» ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Μολδαβία από 1 Γενάρη λόγω μη καταβολής πληρωμών. Η Ρωσία προμηθεύει τη Μολδαβία με περίπου 2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, μέσω της Ουκρανίας.
Εν μέσω διαδηλώσεων και αντιδράσεων της «φιλοδυτικής» αντιπολίτευσης ορκίστηκε την Κυριακή στη Γεωργία ο νέος Πρόεδρος της χώρας, Μιχαήλ Καβελασβίλι, ο οποίος εξελέγη με τη στήριξη του θεωρούμενου «φιλορωσικού» κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Ονειρο».
Διαδηλωτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου στην Τιφλίδα, ενώ η «φιλοδυτική» απερχόμενη Πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι έχει χαρακτηρίσει τις βουλευτικές εκλογές παράνομες και κατ' επέκταση «δεν αναγνωρίζει» ούτε τον νέο Πρόεδρο.
Πριν την ορκωμοσία, η Ζουραμπισβίλι σε ομιλία της ενώπιον των υποστηρικτών της έξω από το προεδρικό μέγαρο δήλωσε ότι αποχωρεί από την προεδρική κατοικία, αλλά παραμένει «η μόνη νόμιμη Πρόεδρος» της χώρας, υποσχόμενη να αγωνιστεί κατά του κυβερνώντος κόμματος.
Η ίδια απηύθυνε έκκληση αυτήν τη βδομάδα στον στρατό, δηλώνοντας ότι «θα παραμείνει πιστή» σε αυτόν και ότι θα «παραμένει η αρχηγός του».
Η εκλογή του Καβελασβίλι έγινε εν μέσω πολιτικής έντασης τους τελευταίους μήνες, αφότου η κυβέρνηση «πάγωσε» τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, προκαλώντας αντιδράσεις από το ευρωατλαντικό μπλοκ και την αντιπολίτευση.
Ο Καβελασβίλι κατηγορείται ως «μαριονέτα» του δισεκατομμυριούχου πρώην πρωθυπουργού Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, που φέρεται να έχει μεγάλη επιρροή στην πολιτική σκηνή της Γεωργίας.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιβανισβίλι, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν να τον κατηγορεί ότι «υπονομεύει το δημοκρατικό και ευρωατλαντικό μέλλον της Γεωργίας, προς όφελος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, παραδέχθηκε το Σάββατο σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχ. Αλίεφ, ότι η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα ήταν ενεργή στις 25/12, την ώρα που το αεροσκάφος της «Azerbaijan Airlines» προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Γκρόζνι. Ωστόσο, δεν παραδέχθηκε ότι το αεροσκάφος επλήγη από τα ρωσικά συστήματα, αν και ζήτησε συγγνώμη για το «τραγικό περιστατικό» που «συνέβη στον ρωσικό εναέριο χώρο».
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι εκείνη την ώρα «το Γκρόζνι, το Μοζντόκ και το Βλαντικαφκάζ δέχονταν επίθεση από ουκρανικά drones και τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας απώθησαν τις επιθέσεις αυτές».
Η Γενική Εισαγγελία του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία υποσχέθηκε πως θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη συντριβή του αεροσκάφους.
Η Μόσχα δεσμεύτηκε για «πλήρη, εξαντλητική και αντικειμενική έρευνα», πλέον των ερευνών που διεξάγονται στο Καζακστάν όπου συνετρίβη τελικά το αεροσκάφος.
Ο Αζέρος Πρόεδρος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιδίωξε αρχικά να αποκρύψει το γεγονός πως το αεροσκάφος δέχθηκε πυρά από το ρωσικό έδαφος.
«Το αζέρικο αεροσκάφος επλήγη εξωτερικά επάνω από το ρωσικό έδαφος (...) Η ουρά του αεροσκάφους κτυπήθηκε σοβαρά από πυρά που προήλθαν από το έδαφος», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση. Κατήγγειλε επίσης ότι το αεροσκάφος κατέστη ακυβέρνητο με στρατιωτικά μέσα ηλεκτρονικών παρεμβολών.
«Δυστυχώς, τις πρώτες τρεις ημέρες δεν ακούσαμε παρά μόνο παράλογες θεωρίες εκ μέρους της Ρωσίας», είπε ο Αλίεφ και υποσχέθηκε «μετά την εξέταση των μαύρων κουτιών» να «δοθεί στη δημοσιότητα μία συνολική έκθεση».