Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ρωσία και Ουκρανία «έτοιμες για συνομιλίες» μόνο με τους δικούς τους όρους

Επιδεινώνεται η κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας - Φινλανδίας, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες μετανάστες

Από τη συνάντηση του Β. Ζελένσκι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τρίτη στο Κίεβο

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνάντηση του Β. Ζελένσκι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τρίτη στο Κίεβο
Την «ετοιμότητα» της Μόσχας για συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία με τους δικούς της όρους εξέφρασε, χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, συμμετέχοντας για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής σε διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής του G20.

Σε μια φάση που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται σε «στασιμότητα» στο πεδίο της μάχης αλλά με πολλές απώλειες και από τις δύο πλευρές, ο Πούτιν κατηγόρησε για ακόμη μια φορά το Κίεβο που με νόμο απαγορεύει τις «ειρηνευτικές συνομιλίες».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, υπέγραψε διάταγμα πριν από έναν χρόνο, με το οποίο αφήνει μεν ανοιχτή την πόρτα για συζητήσεις με τη Ρωσία, αλλά όχι όσο στην ηγεσία της βρίσκεται ο Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν έχει απορρίψει ποτέ διαπραγματεύσεις για τη λήξη της σύγκρουσης με εδαφικά κέρδη για τη Ρωσία - με βάση τις «νέες εδαφικές πραγματικότητες» του πολέμου, όπως λέει το Κρεμλίνο - ενώ παράλληλα «υπενθύμισε» πως δεν είναι μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία «σοκαριστικός», υπάρχουν και αλλού «συγκρούσεις που σοκάρουν», όπως στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο δε Β. Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο «Fox News», δήλωσε έτοιμος για συνομιλίες με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για την Ουκρανία, αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο η Ουκρανία να παραχωρήσει στη Ρωσία εδάφη, ούτε την Κριμαία η οποία έχει προσαρτηθεί από το 2014.

Ο Τραμπ επανειλημμένα έχει ισχυριστεί ότι μπορεί πολύ γρήγορα να πετύχει «ειρηνευτική συμφωνία» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Εάν ο ίδιος έχει ένα πολύ συγκεκριμένο ειρηνευτικό σχέδιο, μπορεί να το μοιραστεί μαζί μου. Ναι, μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, εάν δώσουμε στη Ρωσία το Ντονμπάς και την Κριμαία. Κατά τη γνώμη μου, η χώρα μας δεν είναι έτοιμη για ένα τέτοιο ειρηνευτικό σχέδιο. Αυτό δεν είναι ειρηνευτικό σχέδιο», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Παζάρια στην ΕΕ για τις μακροπρόθεσμες «εγγυήσεις ασφαλείας»

Η ΕΕ έχει προετοιμάσει ένα πλαίσιο για την παροχή μακροπρόθεσμης στήριξης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων της συνεχούς παροχής όπλων, της εκπαίδευσης στρατευμάτων της και της υποστήριξης της «αμυντικής» της βιομηχανίας.

Τα προτεινόμενα μέτρα αναμένεται να συζητηθούν με τους πρεσβευτές των κρατών - μελών της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα και με τους ηγέτες της ΕΕ τον Δεκέμβρη. Αποτελούν μέρος των λεγόμενων «μακροπρόθεσμων εγγυήσεων ασφαλείας» που αποφασίστηκαν από τις χώρες του G7 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλη, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για μακρόχρονη αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία στην Ουκρανία και συνολικότερα στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι προτεινόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας» του G7 θα συνεπάγονται ρητές και μακροχρόνιες υποχρεώσεις, θα ενισχύουν τη στρατιωτική ικανότητα της Ουκρανίας, θα καλύπτουν επίσης κυρώσεις, οικονομική βοήθεια και μεταπολεμική ανοικοδόμηση.

Ωστόσο, αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, φέρεται να διστάζουν να δεσμευτούν για το τετραετές σχέδιο 21 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης» που πρότεινε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, πριν από λίγους μήνες. Ορισμένα από τα κράτη - μέλη προτιμούν να κατανέμουν κονδύλια για την Ουκρανία σε ετήσια βάση αντί να δεσμεύονται για μακρό χρονικό διάστημα εκ των προτέρων.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τους όρους και η Κομισιόν ελπίζει να υπάρξει τουλάχιστον συμφωνία για 5 δισ. ευρώ για το 2024.

Χτες, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την αποδέσμευση μιας ακόμα δόσης 1,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της μακροοικονομικής στήριξης της ΕΕ στο Κίεβο. Οπως αναφέρει σε ανάρτησή της, «η υποστήριξή μας στην Ουκρανία έφτασε πλέον στα 85 δισ. ευρώ».

Στο μεταξύ, μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία που ανακοίνωσαν νέα στρατιωτικά πακέτα για το Κίεβο, η Λιθουανία ανακοίνωσε χτες ότι έφτασε στην Ουκρανία νέα στρατιωτική βοήθεια.

Στη Βουλγαρία το Κοινοβούλιο επικύρωσε χτες συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας και του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας για την προμήθεια στην Ουκρανία τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς και του αντίστοιχου οπλισμού και ανταλλακτικών.

Συνεχίζονται οι ουκρανικές επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Μεγάλο βάρος στο μέτωπο της Μαύρης Θάλασσας ρίχνει η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, με τη στήριξη ιδιαίτερα της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας παραδέχτηκε χτες δυσκολίες στις επιχειρήσεις των δυνάμεων της χώρας σε τμήματα του ανατολικού μετώπου, αλλά εξέφρασε ικανοποίηση για τα «καλά αποτελέσματα» που έχει «ο διάδρομος σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας». Οπως είπε, «τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε ρεκόρ στον όγκο των μεταφερόμενων εμπορευμάτων».

Τέσσερα θαλάσσια drones της Ουκρανίας καταστράφηκαν στη Μαύρη Θάλασσα καθώς κατευθύνονταν στη Χερσόνησο της Κριμαίας, ενώ καταρρίφθηκαν τρία εναέρια drones στην ίδια περιοχή, ανακοίνωσε χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Τα τέσσερα τηλεκατευθυνόμενα θαλάσσια οχήματα, «που κατευθύνονταν προς τη Χερσόνησο της Κριμαίας, εντοπίστηκαν στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», διευκρίνισε το υπουργείο.

Οι ουκρανικές επιθέσεις με drones, θαλάσσια και εναέρια, πολλαπλασιάστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης, τον Ιούνη.

Από την πλευρά της Ρωσίας, το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε πυραυλική επίθεση σε λιμενικές υποδομές της Οδησσού στη νότια Ουκρανία. Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι X-31, σημείωσε από την πλευρά της η τοπική στρατιωτική διοίκηση, αναφέροντας επίσης πλήγματα στην περιοχή Μπίλχοροντ - Ντιστρόβσκι.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πυκνώσει τις επιθέσεις εναντίον λιμενικών υποδομών στον Δούναβη και στη Μαύρη Θάλασσα αφότου η Μόσχα αποχώρησε τον Ιούλη από τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω θαλάσσης. Εκτοτε η Ουκρανία εγκαινίασε έναν νέο «ανθρωπιστικό διάδρομο» στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα παράλια κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να σπάσει τον de facto ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό και να εξαγάγει εμπορεύματα.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, υποστήριξε ότι η Ουκρανία υφίσταται «κολοσσιαίες απώλειες» στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιφέρεια της Χερσώνας, περιοχή που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την περασμένη βδομάδα ότι οι ουκρανικές μονάδες κατάφεραν να διασχίσουν τον ποταμό - ο οποίος ουσιαστικά λειτούργησε ως πρώτη γραμμή μεταξύ των ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων εκατέρωθεν της ευρείας πλωτής οδού - και είχαν δημιουργήσει ερείσματα σε χωριά στην ανατολική όχθη του ποταμού.

Η Ρωσία υποσχέθηκε να φέρει την «κόλαση» στις ουκρανικές μονάδες εκεί και ο Σόιγκου ισχυρίστηκε την Τρίτη ότι οι Ουκρανοί πεζοναύτες και το προσωπικό των Ειδικών Επιχειρήσεων υπέστησαν τεράστιες απώλειες ενώ προσπαθούσαν να κερδίσουν έδαφος.

«Ολες οι προσπάθειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να διεξαγάγουν επιχείρηση στη Χερσώνα απέβησαν άκαρπες», είπε ο Σόιγκου.

Εκατοντάδες μετανάστες στα σύνορα Φινλανδίας - Ρωσίας

Μετά τη Φινλανδία, η Εσθονία κατηγόρησε χτες τη Ρωσία ότι μεταφέρει μετανάστες στα σύνορά της προκειμένου να υπονομεύσει την ασφάλεια διεξάγοντας «μια επιχείρηση υβριδικής επίθεσης». Εσθονία και Ρωσία μοιράζονται σύνορα 338,6 χιλιομέτρων, τα οποία είναι επίσης «σύνορα» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Χτες, το Ελσίνκι αποφάσισε να κλείσει ακόμη τρία συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία, αφήνοντας μόνο ένα ανοιχτό.

Περίπου 300 μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί σε συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Ρωσίας και της Φινλανδίας, στην περιφέρεια Μουρμάνσκ, με την ελπίδα ότι θα τους επιτραπεί η είσοδος στο φινλανδικό έδαφος, δήλωσε χτες Ρώσος αξιωματούχος, αφού το Ελσίνκι έκλεισε συνοριακά περάσματα που βρίσκονται πιο νότια κατηγορώντας τη Μόσχα ότι προκαλεί «μεταναστευτική κρίση».

«Περίπου 300 πολίτες άνω των δέκα ξένων κρατών περιμένουν, όχι ώρες, αλλά εδώ και ημέρες, να περάσουν τα σύνορα», δήλωσε ο Ρώσος κυβερνήτης της περιφέρειας Μουρμάνσκ, κατηγορώντας «αυτήν τη χώρα του ΝΑΤΟ» ότι «δημιουργεί τεχνητή συμφόρηση» στα φινλανδικά σύνορα.

Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στο συνοριακό πέρασμα Σάλα, στο βόρειο τμήμα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο παραμένει ανοιχτό. Οπως είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, οι ρωσικές αρχές προσφέρουν «πλήρη υποστήριξη» στους μετανάστες έχοντας εγκαταστήσει σημεία «όπου οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να ζεσταθούν, να φάνε ή απλώς να πιουν ζεστό τσάι».

Η Φινλανδία, που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλη, κατηγορεί τη Μόσχα ότι επιτρέπει σε «παράτυπους» μετανάστες να διασχίζουν τα κοινά τους σύνορα.

Η Φινλανδία και η Ρωσία μοιράζονται συνοριακή γραμμή μήκους 1.340 χιλιομέτρων, που αποτελεί και εξωτερικό σύνορο της ΕΕ. Οι φινλανδικές αρχές αναφέρουν ότι έχουν παρατηρήσει από τα τέλη Αυγούστου μεγάλη εισροή μεταναστών χωρίς τα απαιτούμενα χαρτιά από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, κυρίως από Ιράκ, Σομαλία και Υεμένη.

Η Κομισιόν, που στηρίζει την απόφαση της Φινλανδίας, καταγγέλλει «την επονείδιστη εκμετάλλευση» μεταναστών από τη Μόσχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ