Το ΝΑΤΟ ιδρύει Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων στο Μπόντε, ενώ η Ρωσία στήνει στρατιωτικές υποδομές στα φινλανδικά σύνορα
Στην Αρκτική και τη Βαλτική, δύο «καυτά» μέτωπα του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, ανεβαίνουν οι εντάσεις και οι πολεμικές προετοιμασίες. Ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα δύο στρατόπεδα αναδιατάσσουν δυνάμεις και ενισχύουν κρίσιμα γεωστρατηγικά σημεία.
Η πόλη Μπόντε της Νορβηγίας, που βρίσκεται πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, θα φιλοξενήσει μόνιμο Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC) του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε η νορβηγική κυβέρνηση.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν στην υπουργική σύνοδο του Φλεβάρη να εγκαταστήσουν στη Νορβηγία το τρίτο κέντρο αεροπορικής διοίκησης της ιμπεριαλιστικής «συμμαχίας» στην Ευρώπη, και ανέθεσαν στο Οσλο να αποφασίσει την τοποθεσία.
«Ο βασικός λόγος που επιλέξαμε το Μπόντε είναι γεωπολιτικής τάξης: Θέλουμε το ΝΑΤΟ να έχει μια βάση στον Βορρά», εξήγησε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε, την ίδια ώρα που η Ρωσία επιδιώκει να εδραιώσει την ισχύ της στην Αρκτική, ανοίγοντας νέες βάσεις ή εκσυγχρονίζοντας τις υπάρχουσες στην περιοχή και αυξάνοντας τον στόλο της.
Το νέο ΝΑΤΟικό κέντρο θα είναι επιφορτισμένο με τον συντονισμό του εναέριου ελέγχου, καθώς επίσης με τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των αεροπορικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.
Το ΝΑΤΟ διαθέτει άλλα δύο τέτοια κέντρα διοίκησης στην Ευρώπη, σε Γερμανία και Ισπανία.
Μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ η Μόσχα είχε προαναγγείλει ότι θα υπάρξουν αντίμετρα, ενισχύοντας τις στρατιωτικές της υποδομές στα δυτικά σύνορά της.
Οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους και στήνουν νέες στρατιωτικές υποδομές κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, μετέδωσαν οι «New York Times», επικαλούμενοι ως πειστήριο δορυφορικές φωτογραφίες «η αξιοπιστία των οποίων επιβεβαιώνεται από αξιωματούχους του ΝΑΤΟ».
Στις δορυφορικές φωτογραφίες φαίνονται νέες σκηνές, νέες αποθήκες που μπορούν να στεγάσουν στρατιωτικά οχήματα, καταφύγια μαχητικών αεροσκαφών που ανακαινίζονται και μια άλλοτε αναξιοποίητη βάση ελικοπτέρων, στην οποία γίνονται εργασίες συντήρησης και επέκτασης.
Φινλανδοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι αν και όποτε τελειώσει η φάση υψηλής έντασης του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία θα αναδιατάξει τα στρατεύματά της, στέλνοντας πολύ περισσότερους στρατιώτες στα σύνορα με τη Φινλανδία.
Την ίδια ώρα η Ρωσία κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για «επιθετικές ενέργειες» στη στρατηγικής σημασίας Βαλτική Θάλασσα, λόγω των περιπολιών κατά του ρωσικού «σκιώδους στόλου», που «παρεμποδίζουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας».
Αφορμή στάθηκε το περιστατικό της περασμένης βδομάδας, κατά το οποίο η Εσθονία επιχείρησε να καταλάβει ένα δεξαμενόπλοιο.
Η Εσθονία δήλωσε τότε ότι η Μόσχα έστειλε για λίγο ένα μαχητικό αεροσκάφος στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ πάνω από τη Βαλτική, κατά τη διάρκεια προσπάθειας των εσθονικών αρχών να σταματήσουν το πετρελαιοφόρο με προορισμό τη Ρωσία.
Στη συνέχεια, την Κυριακή, η Ρωσία συνέλαβε ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο σε ρωσικά χωρικά ύδατα, αφού είχε αποπλεύσει από λιμάνι της Εσθονίας. Η σύλληψη του πλοίου - που έκτοτε απελευθερώθηκε - τροφοδότησε ανησυχίες για πιθανή διατάραξη της ναυσιπλοΐας στις θαλάσσιες οδούς της Βαλτικής που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πετρελαίου.
Το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε χθες ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα πλοία της στη Βαλτική «με όλα τα μέσα» και πως η αποτυχημένη απόπειρα της Εσθονίας να συλλάβει τάνκερ στην περιοχή, πρόσφατα, έδειξε ότι η Μόσχα μπορεί να απαντήσει με σκληρές ενέργειες εάν χρειαστεί.
«Οπως έδειξαν τα τελευταία γεγονότα που σχετίζονται με την απόπειρα πειρατικής επίθεσης σε ένα από τα τάνκερ, η Ρωσία είναι ικανή να ανταπαντήσει αρκετά σκληρά», είπε ο Ντμ. Πεσκόφ.
Στο μεταξύ ο Πολωνός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ρωσικό πλοίο του «σκιώδους στόλου» πραγματοποίησε προχθές ύποπτους ελιγμούς στην περιοχή του ενεργειακού καλωδίου που συνδέει την Πολωνία με τη Σουηδία.
«Επειτα από αποτελεσματική επέμβαση του στρατού μας το πλοίο κατευθύνθηκε προς ένα από τα ρωσικά λιμάνια», δήλωσε ο Ντ. Τουσκ, ενώ η PSE, η διαχειρίστρια του πολωνικού ενεργειακού δικτύου, ανακοίνωσε ότι το καλώδιο λειτουργεί κανονικά.
Από τις διαπραγματεύσεις της περασμένης Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη |
Κατά την προχθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν, η Ρωσία απέρριψε εκ νέου μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και συμφώνησε να καταρτίσει ένα «μνημόνιο μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας», που θα προτείνει στο Κίεβο ως βάση διαπραγμάτευσης. Αυτό το «μνημόνιο» δεν θα περιλαμβάνει «σχέδιο κατάπαυσης του πυρός», επισήμανε χθες το Κρεμλίνο.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Ρούμπιο, αναμένει η Ρωσία να παρουσιάσει «σε μερικές ημέρες» «τους γενικούς όρους που θα επέτρεπαν να προχωρήσουμε προς κατάπαυση του πυρός, κι αυτή η κατάπαυση θα μας επιτρέψει κατόπιν να αρχίσουμε λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για να βάλουμε τέλος στον πόλεμο». Δήλωσε ότι αυτό προκύπτει τόσο από την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν, όσο και από τη δική του συνομιλία το Σαββατοκύριακο με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.
Κατά την ακρόαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η Δημοκρατική γερουσιαστής Τζιν Σαχίν ρώτησε τον Ρούμπιο για τις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στη Μόσχα, η οποία επιδιώκει «να κερδίσει χρόνο» ελλείψει αμερικανικής πίεσης ή νέων κυρώσεων, όπως αυτές που υιοθέτησε η ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Μπ. Πιστόριους, θεωρεί πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «αξιολόγησε λανθασμένα τη διαπραγματευτική του θέση» στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του. Η Ρωσία συνομιλεί με τον Τραμπ για μια πιθανή συμφωνία, αλλά συνεχίζει να κωλυσιεργεί, είπε ο Πιστόριους, και «μένει να φανεί» εάν η Ουάσιγκτον θα συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Ο Ρούμπιο είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμιά «παραχώρηση» στη Ρωσία και σημείωσε ότι ο Τραμπ δεν θέλει να επιβάλει νέες κυρώσεις, επειδή «πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή, αν αρχίσει να απειλεί με κυρώσεις, οι Ρώσοι θα σταματήσουν τις συνομιλίες και είναι χρήσιμο να μπορούμε να μιλάμε μαζί τους και να τους πιέζουμε να προσέλθουν στο "τραπέζι"».
«Αν καταστεί σαφές ότι οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται για μια ειρηνευτική συμφωνία και απλώς θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο, μπορεί κάλλιστα να φτάσουμε σε κυρώσεις», είπε.
«Ο οδικός χάρτης που θα βάλουν στο τραπέζι οι Ρώσοι θα μας πει πολλά για τις πραγματικές προθέσεις τους», ανάλογα «αν πρόκειται για ρεαλιστικό οδικό χάρτη» ή «αν περιέχει απαιτήσεις που ξέρουμε πως δεν είναι ρεαλιστικές», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Παράλληλα, διέψευσε ότι η Ουάσιγκτον δεν βοηθά πλέον στρατιωτικά την Ουκρανία, λέγοντας ότι οι Ουκρανοί βασικά ζητούν «συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μονάδες Patriot, που, ειλικρινά, δεν έχουμε, αλλά συνεργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».
Πάντως ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, απηύθυνε τελεσίγραφο στο Κίεβο, διαμηνύοντας ότι «σε περίπτωση άρνησης αποδοχής της ειρήνης, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει το μονοπάτι της άνευ όρων παράδοσης».
Απέρριψε την ανάπτυξη στρατευμάτων από χώρες του ΝΑΤΟ σε ουκρανικά εδάφη, προειδοποιώντας πως «η εμφάνιση ενός "συνασπισμού των προθύμων" στην Ουκρανία θα θεωρηθεί ως υποτροπή σε στρατιωτική απειλή με όλες τις συνέπειες».
Και συνέχισε λέγοντας ότι ο «συνασπισμός των προθύμων» επιδιώκει «ένα καθεστώς κατοχής στην υπόλοιπη Ουκρανία και να εμπλέξει τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια νέα, μεγαλύτερης κλίμακας σύγκρουση».
«Η σημερινή Ουκρανία έχει μια τελευταία ευκαιρία να διατηρήσει την κρατική της υπόσταση και να κερδίσει μια ευκαιρία για ειρηνική ανάπτυξη», ξεκαθάρισε.
Θέτοντας το ζήτημα αλλαγής της ηγεσίας στην Ουκρανία για να τοποθετηθεί μια «φιλορωσική» κυβέρνηση, ο Μεντβέντεφ αμφισβήτησε τη νομιμότητα του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, λέγοντας: «Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν άτομα στην Ουκρανία εξουσιοδοτημένα να συνάψουν συνθήκη ειρήνης» και «στην ουκρανική διευθέτηση, είναι απαραίτητο να εμπιστευτούμε τις εγγυήσεις και τα διεθνή έγγραφα που θα προετοιμαστούν».
Την ετοιμότητα του Βατικανού να φιλοξενήσει τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επιβεβαίωσε ο πάπας Λέων ΙΔ' σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζ. Μελόνι προχθές βράδυ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιος Πιέτρο Παρόλιν, είχε προτείνει ότι το Βατικανό θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια συνάντηση για τη «διευθέτηση» στην Ουκρανία.
Ο πάπας θεωρείται βέβαιο ότι συζήτησε το θέμα και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, με τον οποίο συναντήθηκε πριν από δύο ημέρες. Ο Βανς μάλιστα του παρέδωσε και κλειστή, ιδιόχειρη επιστολή του Ντ. Τραμπ. Παράλληλα, είχε και συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο.
Αμέσως μετά την εκλογή του ο Λέων ΙΔ' είχε δηλώσει ότι το Βατικανό θα μπορούσε να ενεργήσει ως «διαμεσολαβητής» σε παγκόσμιες συγκρούσεις.
Ο Τραμπ είπε πως «θα ήταν υπέροχο» να διεξάγουμε ειρηνευτικές συνομιλίες ειδικά στο Βατικανό, καθώς «θα είχε κάποια επιπλέον σημασία» και «θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της έντασης».
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθεί το Βατικανό στο επίκεντρο των εξελίξεων, κάτι που θα συνέβαλε στην αναβάθμιση και του ρόλου της Ρώμης. Στις συνομιλίες με τον Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες «συμφωνήθηκε να διατηρηθεί στενός συντονισμός μεταξύ των εταίρων με σκοπό έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο την κατάπαυση του πυρός και μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία», δήλωσε η Μελόνι.
Για το Βερολίνο, ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας στο Βατικανό θα απαιτούσαν «πολύ εντατική προετοιμασία» και συμμετέχοντες πληρεξούσιους να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν είναι κάθετα αντίθετος σε μια τέτοια εξέλιξη και έχει αντιπροτείνει ως έδρα μελλοντικών «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων τη Γενεύη της Ελβετίας.
Η Ρωσία «πάντα χαιρετίζει τις προσπάθειες όλων των χωρών που επιθυμούν να βοηθήσουν στην ουκρανική διευθέτηση», συμπεριλαμβανομένου του Βατικανού, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ενοπλοι σκότωσαν τον «φιλορώσο» Ουκρανό, πρώην πολιτικό Αντρίι Πορτνόφ χτες έξω από το Αμερικανικό Σχολείο στο Ποθουέλο ντε Αλαρκόν στη Μαδρίτη.
Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι ο Πορτνόφ, στόχος «δυτικών» κυρώσεων για διαφθορά, δέχθηκε πολλές σφαίρες ενώ ετοιμαζόταν να μπει στο αυτοκίνητό του, έξω από το σχολείο των παιδιών του. Περισσότερα από ένα άτομα τον πυροβόλησαν στην πλάτη και το κεφάλι και διέφυγαν.
Ο Πορτνόφ υπηρέτησε ως υποδιευθυντής των προεδρικών υπηρεσιών της Ουκρανίας υπό τον «φιλορώσο» Πρόεδρο Β. Γιανουκόβιτς.