Παρασκευή 16 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Σοβαρό περιστατικό στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για τον «σκιώδη στόλο»

Κλιμακώνεται η ένταση και αυξάνεται η πιθανότητα σοβαρής σύγκρουσης στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας με τα απανωτά επεισόδια παραβιάσεων και αναχαιτίσεων, αλλά και εξαιτίας των ΝΑΤΟικών περιπολιών κατά του «σκιώδους» στόλου που μεταφέρει ρωσικούς υδρογονάνθρακες ή κατηγορείται για σαμποτάζ σε στρατηγικές υποδομές.

Η Εσθονία ανακοίνωσε χτες πως ένα ρωσικό μαχητικό Su-35 παραβίασε τον εναέριο χώρο της για σχεδόν ένα λεπτό, πετώντας πάνω από τη Βαλτική, συνοδεύοντας δεξαμενόπλοιο για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι είναι μέρος του «σκιώδους στόλου» που παρακάμπτει τις «δυτικές» κυρώσεις.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Εσθονίας δήλωσε πως το πλοίο «Jaguar», που δεν φέρει σημαία και περιελήφθη την περασμένη εβδομάδα στον κατάλογο κυρώσεων της Βρετανίας, αρνήθηκε να συνεργαστεί όταν του ζητήθηκε να σταματήσει και στη συνέχεια οδηγήθηκε με συνοδεία σε ρωσικά χωρικά ύδατα. Το δεξαμενόπλοιο έπλεε σε διεθνή ύδατα, μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας, και αρνήθηκε τα αιτήματα του εσθονικού ΠΝ να αλλάξει πορεία, δήλωσε εκπρόσωπος των εσθονικών ενόπλων δυνάμεων.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία έστειλε ένα μαχητικό για να ελέγξει την κατάσταση, και αυτό το μαχητικό παραβίασε εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ για σχεδόν ένα λεπτό», δήλωσε ο Εσθονός ΥΠΕΞ Μ. Τσάκνα πριν τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια.

Η Εσθονία ανέφερε πως μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ απογειώθηκαν επίσης για να επιθεωρήσουν το «Jaguar», που είναι καταχωρημένο στο νηολόγιο της Γκαμπόν.

Η Ρωσία λέει ότι όλα τα πλοία της μπορούν να διαπλέουν ελεύθερα τη Βαλτική και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να αναχαιτιστούν είναι επικίνδυνη. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να προστατεύσει τον "σκιώδη στόλο"... Η κατάσταση είναι πραγματικά σοβαρή», πρόσθεσε ο Τσάκνα.

Η Φινλανδία κατηγόρησε πλοία της Ρωσίας ότι «συμπεριφέρονται απερίσκεπτα» στην περιοχή, ενώ η Λιθουανία έχει εκφράσει φόβους για σύγκρουση.

«Η πιθανότητα σοβαρής κλιμάκωσης στη Βαλτική Θάλασσα αυξάνεται», δήλωσε ο Λιθουανός πρωθυπουργός, Γκ. Παλούτσκας. «Η Ρωσία δείχνει σαφώς ότι είναι έτοιμη να προστατεύσει τη διαδρομή για το πετρέλαιό της», πρόσθεσε.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι η στρατιωτική «συμμαχία» και η Εσθονία είναι σε «στενή επαφή» σχετικά με το συμβάν.

Συνεχίζεται το «σίριαλ» για τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη

Για σήμερα μετατέθηκαν οι συνομιλίες Μόσχας - Κιέβου, με τη Ρωσία και το ευρωατλαντικό μπλοκ να επιμένουν στα «τελεσίγραφά» τους

Δηλώσεις από τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, Βλ. Μεντίνσκι, χτες στην Κωνσταντινούπολη

2025 The Associated Press. All

Δηλώσεις από τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, Βλ. Μεντίνσκι, χτες στην Κωνσταντινούπολη
Με την ουκρανική πλευρά και τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να επιμένουν στο τελεσίγραφο για κατάπαυση του πυρός ή «μαζικές κυρώσεις» και τη ρωσική πλευρά να επιμένει σε «εφ' όλης της ύλης» διαπραγματεύσεις για τον γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και δεσμεύσεις για τους όρους της πριν από μία εκεχειρία στο μέτωπο - εκεί που συνεχίζεται η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων - εξελίσσεται το «διπλωματικό πινγκ - πονγκ» και στην Κωνσταντινούπολη.

Οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Κιέβου - Μόσχας που αναμένονταν χθες μετατέθηκαν τελικά για σήμερα. Ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές στην τουρκική κυβέρνηση, μεταδίδουν ότι προγραμματίζονται τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας - Τουρκίας και μεταξύ ΗΠΑ - Ουκρανίας - Τουρκίας.

Οπως είχε ανακοινωθεί από προχθές αργά το βράδυ από το Κρεμλίνο, στην Κωνσταντινούπολη μετέβη ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον σύμβουλο του Πούτιν, Βλ. Μεντίνσκι, ο οποίος είχε ηγηθεί της αντιπροσωπείας που διεξήγαγε συνομιλίες με την Ουκρανία το 2022, στους πρώτους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Γκαλούζιν, ο υφυπουργός Αμυνας Αλ. Φόμιν, ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, Ιγκ. Κοστιούκοφ και μια σειρά «ειδικοί».

Η ρωσική αντιπροσωπεία συναντήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν.

Από τον Λευκό Οίκο έχει ανακοινωθεί ότι στις επαφές της Παρασκευής θα πάρει μέρος και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Ρούμπιο.

«Βλέπουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις ως συνέχεια της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία, δυστυχώς, διακόπηκε από την ουκρανική πλευρά πριν από τρία χρόνια», σημείωσε ο Μεντίνσκι, συμπληρώνοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει «πιθανούς συμβιβασμούς».

Ο σκοπός της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας να συζητήσει μόνο για μια κατάπαυση του πυρός στις συνομιλίες στην Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με την ευρύτερη προσέγγιση της Μόσχας, δήλωσε το στέλεχος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Ρ. Μιρόσνικ: «Μέχρι στιγμής, από την ουκρανική πλευρά, βλέπουμε ότι χρειάζονται κατάπαυση του πυρός για να ανασυγκροτήσουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες, καθώς δεν υπάρχουν συμφωνίες για περαιτέρω πρόοδο».

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη τι θα συμβεί μετά την κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, δεν υπάρχει τίποτα για το πολιτικό σκέλος, ποια θα είναι η περίοδος διευθέτησης και πώς θα νομιμοποιηθεί η κυβέρνηση της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Κατάπαυση του πυρός το θέμα που θα συζητήσει η Ουκρανία

Νωρίτερα ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, και δήλωσε ότι το Κίεβο βρισκόταν σε επικοινωνία με αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και θα αποφάσιζε μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν για τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες με τη Μόσχα.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη ρωσική αντιπροσωπεία που έχει σταλεί στην Τουρκία ως «διακοσμητική», καθώς σε αυτήν δεν συμμετέχουν ο Ρώσος Πρόεδρος (όπως είχε ζητήσει το Κίεβο) και ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα στείλει μια αντιπροσωπεία στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας, Ρ. Ουμέροφ, και συμμετέχοντες στελέχη του ΥΠΕΞ και των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών. Ωστόσο, εκτίμησε ότι «η Ρωσία δεν το εννοεί σοβαρά ότι θέλει ειρηνευτικές συνομιλίες».

Η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε εντολή να συζητήσει μια κατάπαυση του πυρός και μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο θα μπορούσε να παραλειφθεί εάν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια τεχνικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, προεξοφλώντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα των συνομιλιών, είπε πως αν η Μόσχα «δεν δείξει προθυμία να συμμετάσχει στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, τότε άλλα έθνη θα πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική πίεση στη Ρωσία και να επιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις».

«Η Ρωσία δεν αισθάνεται ότι πρέπει να τερματίσει (τον πόλεμο), πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετή πολιτική, οικονομική και άλλη πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε.

Οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» του Κιέβου, από κοινού με τις ΗΠΑ, έθεσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τελεσίγραφο στη Ρωσία: Να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός ή να υποστεί «μαζικές» κυρώσεις σε αντίποινα.

Πράγματι, προτού καν ξεκινήσουν οι όποιες διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζον Χίλι, κάλεσε τους «συμμάχους» της Ουκρανίας «να ενεργήσουν» και να «ασκήσουν πίεση στον Πούτιν», μετά από συνάντηση που είχε χτες στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Μπ. Πιστόριους.

Σύμφωνα με το γραφείο του Τούρκου Προέδρου, ο Ρ. Τ. Ερντογάν επισήμανε στον Ζελένσκι ότι «πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς καθυστέρηση, για να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία» και συζήτησε με τον Ζελένσκι «όλες τις πτυχές των τελευταίων εξελίξεων στον πόλεμο».

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία θα πρέπει να «συμβιβαστούν», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ανοιχτός σε οποιονδήποτε μηχανισμό που «θα οδηγήσει σε μια δίκαιη ειρήνη στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Ρούμπιο. Οι ΗΠΑ - συνέχισε - θέλουν να δουν πρόοδο τις επόμενες δύο ημέρες, καθώς «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, ισχυρίστηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία εξέλιξη στις συνομιλίες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία μέχρι να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο: «Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να συναντηθούμε με τον Πούτιν».

Η ρωσική θέση έχει αλλάξει σύμφωνα με το «πεδίο»

Οι θέσεις των δυο πλευρών παραμένουν εν πολλοίς αμετάβλητες, ενώ η Ρωσία έχει υιοθετήσει πιο σκληρή γραμμή στις διεκδικήσεις της, δεδομένου ότι έχει πλεονέκτημα και σημαντικά εδαφικά κέρδη στο πεδίο.

Στις διαπραγματεύσεις τον πρώτο μήνα μετά τη ρωσική εισβολή, οι οποίες διακόπηκαν μετά από «δυτικές» παρεμβάσεις, η προτεινόμενη συμφωνία - σύμφωνα με προσχέδιο αντίγραφο του οποίου έχει δει το Reuters - ζητούσε από την Ουκρανία να συμφωνήσει σε μόνιμη «ουδετερότητα» με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, όπως η Λευκορωσία, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Πολωνία και η Τουρκία. Επίσης πρόβλεπε ότι η Ρωσία ενσωματώνει το Ντονμπάς και άλλα ουκρανικά εδάφη.

Η Μόσχα επαναλαμβάνει σήμερα ότι η διαδικασία διευθέτησης θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα «βαθιά αίτια» της σύγκρουσης, να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο NATO και να αποστρατιωτικοποιηθεί.

Η Ρωσία διεκδικεί εξάλλου τέσσερις περιφέρειες στη νότια και την ανατολική Ουκρανία - τρεις εκ των οποίων ελέγχει εν μέρει (Ντονέτσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) και μία σχεδόν εξολοκλήρου (Λουγκάνσκ) - και τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014. Ρώσοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι «η διεθνής αναγνώριση» των εδαφών αυτών ως μέρος της Ρωσίας είναι «επιτακτικής σημασίας» για μια «διευθέτηση» της σύγκρουσης.

Η Μόσχα ζητάει κυρίως να σταματήσουν οι παραδόσεις «δυτικών» όπλων και αποκλείει την παρουσία στρατευμάτων από ΝΑΤΟικά κράτη στην Ουκρανία.

Το Κίεβο θεωρεί την όποια παραχώρηση εδαφών «προσωρινή» και ζητάει «εγγυήσεις ασφαλείας» με εξοπλισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και παρουσία «δυτικών» στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος.

«Η θέση της Ρωσίας σχετικά με μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία έχει αλλάξει, για να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στα μέτωπα όπου η Ρωσία έχει προελάσει», υπογράμμισε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα.

Ερωτηθείσα από το Reuters εάν η θέση της Ρωσίας έχει αλλάξει από τον Ιούνη του 2024, όταν ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει επισήμως τις φιλοδοξίες της για το ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από το σύνολο του εδάφους τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που διεκδικεί η Ρωσία, η Ζαχάροβα είπε: «Ναι, υπάρχουν αυτές οι αλλαγές στη ρωσική θέση».

Η Ουκρανία θα συρρικνώνεται εδαφικά κάθε φορά που θα απορρίπτει μια πρόταση της Ρωσίας για διαπραγμάτευση, είπε η Ζαχάροβα, επαναλαμβάνοντας παλιότερη δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ευγνώμων στην Κίνα και τη Βραζιλία για την αναζήτηση πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης, ενώ ο Λαβρόφ τόνισε πως «υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι ούτε το Βερολίνο ούτε το Παρίσι ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε - ειδικά - το Λονδίνο θέλουν πραγματικά ειρήνη στην Ουκρανία».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ