Απαίτησαν να ματαιωθεί κάθε αποστολή στρατιωτικού υλικού και Ενόπλων Δυνάμεων σε Ουκρανία, Βουλγαρία ή αλλού
Εκεί ακούστηκαν συνθήματα όπως «Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω απ' την Ελλάδα οι ΝΑΤΟικοί» και «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», ενώ η ανακοίνωση των σωματείων και των φορέων μοιραζόταν πλατιά στους διερχόμενους οδηγούς.
Απαράδεκτη ήταν η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που με διάφορες προφάσεις αρνήθηκε να συναντήσει την αντιπροσωπεία της Επιτροπής και να παραλάβει το ψήφισμά της. Μόνο μετά το τέλος της κινητοποίησης ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού κατέβηκε και το παρέλαβε.
Μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής, ο Νίκος Παπαγεωργίου σημείωσε ότι «θα μας βρίσκουν απέναντί τους κάθε φορά που θα στέλνουν έστω και ένα τουφέκι έξω από τη χώρα, που θα φεύγει έστω και ένας φαντάρος. Θα είμαστε εκεί, όπως είμαστε παρόντες στις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης και του λαού».
RIZOSPASTIS |
Η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση του ψηφίσματος της Επιτροπής, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες του ουκρανικού λαού! Είναι ένας πόλεμος άδικος, που έχει να κάνει με τους ανταγωνισμούς για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη μοιρασιά των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, των σφαιρών επιρροής!
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, που εμπλέκει τη χώρα μας όλο και βαθύτερα στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Παίζει με τη φωτιά του πολέμου, στο όνομα των συμβατικών υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο και ταυτόχρονα σε μαγνήτη αντιποίνων, με τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις απ' άκρη σ' άκρη να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις».
Μέχρι και στη Μοζαμβίκη ετοιμάζονται να εκστρατεύσουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Συγκεκριμένα, τμήμα των ειδικών δυνάμεων αναμένεται - σύμφωνα με πληροφορίες - να στελεχώσει μαζί με άλλες χώρες την «Εκπαιδευτική Αποστολή» της ΕΕ (EUTM MOZ), που θα αναπτυχθεί στη βόρεια επαρχία Cabo Delgado της Μοζαμβίκης, όπου, σύμφωνα με τα επιτελεία τους, δρουν «ακραίοι ισλαμιστές». Η EUTM MOZ συνιστά στην πραγματικότητα μια ιμπεριαλιστική αποστολή, με 1.100 στρατιώτες, κατά βάση από την Πορτογαλία. Το υπόλοιπο δυναμικό θα καλυφθεί από χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία και η Φινλανδία. Η συγκρότησή της αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έγινε στις 12 Ιούλη 2021, στο πλαίσιο υπεράσπισης των ευρωενωσιακών συμφερόντων στην αφρικανική ήπειρο, απέναντι στους ανταγωνιστές Κίνα και Ρωσία. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες που δήλωσαν συμμετοχή σ' αυτήν τη νέα ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική αποστολή.
Εντείνονται οι πρόβες ενός πιο γενικευμένου πολέμου από τη μια και από την άλλη πλευρά, με τη χώρα μας να αναβαθμίζεται διαρκώς στη μεταφορά ΝΑΤΟικού υλικού
Οι ετοιμασίες ολοκληρώνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μετά την απόφαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ να προσθέσει άλλα τέσσερα «battlegroups» στα ήδη υπάρχοντα, για την «κάλυψη» του συνόλου των κρατών - μελών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στη Ρωσία, από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Στη Βουλγαρία συζητιέται ότι θα καταλήξουν και στοιχεία «ελαφρέος αντιαεροπορικού πυροβολικού» τύπου ASRAD/Hellas, με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης.
Στον σχηματισμό μάχης που ετοιμάζεται για τη Βουλγαρία, είναι πιθανό να ενταχθούν και τα στρατιωτικά οχήματα του βρετανικού στρατού που ξεφορτώθηκαν από το πλοίο «ΜV Eddystone» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την περασμένη Τρίτη (βλέπε σελίδα 6), με τη συμβολή στελεχών του Ελληνικού Στρατού, της Ακτοφυλακής και της Αστυνομίας.
Αν και δεν υπήρξε κάποια επίσημη ενημέρωση για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου λιμανιού για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Reuters», στις 24 Μάρτη ανακοινώθηκε από τη βουλγαρική κυβέρνηση πως περισσότεροι από 150 στρατιώτες της Βρετανίας θα ενταχθούν στον νέο ΝΑΤΟικό σχηματισμό στη χώρα, καθώς «το ΝΑΤΟ ενισχύει την ανατολική του πτέρυγα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Θυμίζουμε ότι έχουν προηγηθεί: Η αποστολή όπλων, πυρομαχικών και άλλων εφοδίων στην Ουκρανία, με πτήσεις ελληνικών μεταγωγικών έως την Πολωνία. Η αποστολή ελληνικού ιπτάμενου ραντάρ για τη συλλογή πληροφοριών πάνω από τη Βουλγαρία, σχετικά με τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. Η καθημερινή στήριξη που παρέχει στο ΝΑΤΟ η ελληνική πλευρά, με καθημερινές σχεδόν διελεύσεις πολεμικού υλικού από λιμάνια της χώρας και προώθησή τους προς τη Ρουμανία και την Πολωνία.
Στο επίκεντρο της ελληνικής εμπλοκής παραμένει η Αλεξανδρούπολη, που θα συνεχίσει να αξιοποιείται για τους επόμενους πέντε μήνες ως βασικό ορμητήριο των Αμερικανών, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αtlantic Resolve 2022», σύμφωνα και με ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένα της πόλης.
Από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία, οι Αμερικανοί φέρνουν κάθε χρόνο πρόσθετες δυνάμεις στο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων». Μια μετακίνηση που αναμένεται να ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, λόγω της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και των ευρύτερων αλλαγών που επιταχύνονται στην επιχειρησιακή δομή του ΝΑΤΟ.
Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΛΑ, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα υποστηρίξει την 9η κατά σειρά κυκλική εναλλαγή τεθωρακισμένων των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (US Army EURAF). Ηδη, δύο αμερικανικά γιγάντια μεταγωγικά, το «Liberty Passion» και το «Liberty King», αλλά και το βρετανικό «Hartland Point», έχουν ξεφορτώσει στο λιμάνι στρατιωτικό εξοπλισμό και οχήματα που προωθούνται σιδηροδρομικώς προς Πολωνία και Ρουμανία.
Μόνο ο αμερικανικός στρατός θα μεταφέρει μέσω της Αλεξανδρούπολης και άλλων λιμανιών (π.χ. Ολλανδία) περίπου 4.000 στρατιώτες, 90 άρματα μάχης «Abrams», 15 αυτοκινούμενα πυροβόλα «Paladin», 150 οχήματα μάχης «Bradley», 500 ερπυστριοφόρα και 600 τροχοφόρα οχήματα.
Με το πλοίο «Liberty Passion» να αποχωρεί από την Αλεξανδρούπολη, ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ έσπευσε δημοσίως να ευχαριστήσει τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος για την «υποστήριξη», τονίζοντας ξανά «τη στρατηγική αξία αυτού του λιμανιού και των τροποποιήσεων» στην κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις.
Τα ...αποχαιρετιστήρια και τα συχαρίκια του πρέσβη συνέπεσαν όμως με τη δημοσίευση μιας είδησης στον ηλεκτρονικό στρατιωτικό Τύπο, που αναφέρεται σε «εικονικά πλήγματα» από ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα σε βάρος της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας, στο πλαίσιο άσκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα - που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλες ρωσικές ή ελληνικές πηγές - ρωσικά μαχητικά «MiG-31», υπερηχητικά στρατηγικά βομβαρδιστικά «Tu-22», όπως επίσης και στρατηγικά βομβαρδιστικά «Tu-142 Bear» απογειώθηκαν από βάση του ρωσικού στρατού στη Συρία και πραγματοποίησαν «εικονικές προσβολές», χτυπήματα δηλαδή με πυραύλους, της αμερικανικής βάσης της Σούδας στην Κρήτη, του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», όταν αυτό συμμετείχε στην άσκηση «Ηνίοχος 22» της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα ρωσικά αεροσκάφη συμμετείχαν σε αεροναυτική άσκηση, με στόχο τη «στέρηση δυνατότητας των ΗΠΑ να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία και να διατηρούν ναυτική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο». Στις εικονικές προσβολές συμμετείχαν και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου.
Ανεξάρτητα από την εγκυρότητα ή όχι της συγκεκριμένης είδησης (για την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει θέση), το βέβαιο είναι ότι οι πρόβες ενός πιο γενικευμένου πολέμου δίνουν και παίρνουν από τη μια και την άλλη πλευρά, με την Ελλάδα να αποτελεί διαπιστωμένο στόχο, λόγω των αμερικάνικων βάσεων και των άλλων υποδομών για την εξυπηρέτηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, που έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Από το όργιο καταστολής: Ο Ευθ.Δημάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη σύλληψή του, τραυματισμένος και δεμένος με χειροπέδες σε αναπηρικό καροτσάκι στο Νοσοκομείο! |
Το «έγκλημά» τους είναι ότι στο πλαίσιο της μεγάλης απεργιακής διαδήλωσης την περασμένη Τετάρτη, που κατευθύνθηκε στο λιμάνι, όπου είχε καταπλεύσει ΝΑΤΟικό πλοίο με πολεμικό υλικό για την Ανατολική Ευρώπη, κατάφεραν να προσεγγίσουν τα βρετανικά στρατιωτικά οχήματα, να πετάξουν κόκκινες μπογιές και να γράψουν πάνω τους «ΝΑΤΟ go home». Μια πράξη που εξέφρασε την απαίτηση του λαού της πόλης για «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ΝΑΤΟικών».
Αυτό ενόχλησε την κυβέρνηση και αμόλησε τους άνδρες της ΟΠΚΕ και της ΔΙΑΣ, που ξυλοφόρτωσαν τους διαδηλωτές και προχώρησαν σε συλλήψεις. Ανάμεσα στους διωκόμενους είναι τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Ευθύμης Δημάκης και Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, το μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ Ανδρέας Κοράκης, συνδικαλιστές, αυτοαπασχολούμενοι και φοιτητές. Μαζί με τους 8 είχαν προσαχθεί αρχικά άλλοι τρεις, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Ανάμεσά τους ήταν και ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Δημήτρης Μαβίδης, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα δήλωσε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα.
MotionTeam |
Η αγωνιστική υποδοχή στους συλληφθέντες όταν αφέθηκαν ελεύθεροι |
Το σκηνικό της βίαιης επίθεσης συμπληρώνουν οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, που ζέχνουν από βρωμιά και δυσωδία, από ανθρώπινες ακαθαρσίες, η πολύωρη καθυστέρηση στην παροχή ιατρικής φροντίδας στους χτυπημένους, παρά το γεγονός ότι επίμονα ζητήθηκε από μέρους τους, και στη συνέχεια η προσπάθεια παρεμπόδισης του ιατρικού έργου, ο υποσιτισμός τους στα κρατητήρια. Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αστυνομική Διεύθυνση, με εξαίρεση ελάχιστες ώρες ύπνου και μέχρι την απελευθέρωσή τους, ήταν δεμένοι με χειροπέδες, λες και ήταν οι πιο επικίνδυνοι κακοποιοί. Ακόμα και μέσα στη δικαστική αίθουσα όπου περίμεναν να οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα, τους είχαν δεμένους με χειροπέδες στις καρέκλες, ενώ και η μεταφορά τους από τη ΓΑΔΘ έγινε με 7 περιπολικά, ένα για τη μεταφορά του καθενός (!), και με ισχυρή αστυνομική συνοδεία.
Οι συνήγοροι των 8 κατέθεσαν μηνύσεις για εξύβριση - απειλή, φθορές, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, καθώς οι συλληφθέντες δέχτηκαν από τους αστυνομικούς απρόκλητη και βάναυση επίθεση στη διάρκεια της σύλληψής τους. Χαρακτηριστικό δείγμα των σύγχρονων βάναυσων μεθόδων της αστυνομίας είναι η περίπτωση του νεαρού φοιτητή, που ενώ τον είχαν ακινητοποιήσει στο έδαφος, έπεσαν πάνω του και τον πίεζαν με τα γόνατα στην πλάτη και στο ύψος του αυχένα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει.
Αγωνιστικά εκφράστηκε η αλληλεγγύη του εργαζόμενου λαού στους συλληφθέντες, το απόγευμα της Τετάρτης με μαζικές κινητοποιήσεις συμπαράστασης που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, έξω από τη ΓΑΔΘ, και στην Αθήνα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αλλά και την επόμενη μέρα, την Πέμπτη, όταν είχε οριστεί να περάσουν τη διαδικασία του αυτοφώρου οι συλληφθέντες, από το πρωί διαδήλωναν έξω από τα δικαστήρια την απαίτησή τους για άμεση απελευθέρωση και παύση της δίωξης.
Στη συνέχεια, με συνθήματα και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν τους 7 συναγωνιστές τους που βγήκαν από τα δικαστήρια με υψωμένες τις γροθιές. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», διατράνωσαν.
Με δηλώσεις τους οι συλληφθέντες, αλλά και οι εκπρόσωποι των σωματείων και των άλλων φορέων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, διαμήνυσαν ότι η πάλη ενάντια σε μια Ελλάδα - προγεφύρωμα πολέμου θα δυναμώσει, παρά την τρομοκρατία και την καταστολή.
Την επίθεση στους απεργούς της Θεσσαλονίκης καταδίκασαν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζικοί φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, δημοσιογραφικές Ενώσεις αλλά και δεκάδες καλλιτέχνες, αθλητές και πανεπιστημιακοί από όλη τη χώρα. Ξεκαθάρισαν ότι δεν τρομοκρατούνται, θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, υπέρ της ειρήνης και της απεμπλοκής της χώρας μας από τους πολέμους.
Το κύμα καταδίκης καθημερινά μεγαλώνει, με νέες αποφάσεις και ψηφίσματα.
Στη μεγάλη λίστα προστέθηκαν την Παρασκευή οι καλλιτέχνες: Αλεξανδροπούλου Μέλπω, τραγουδίστρια, Βλαντώνη Κατερίνα, εικαστικός, Βλαχοπούλου Αννυ, γραφίστας, Γεννιατάκη Σοφία, μουσικός, Γκούβας Κώστας, μουσικός, πρόεδρος παραρτήματος του ΠΜΣ, Γκρανόπουλος Κώστας, μουσικός, Ελευθεριάδης Βασίλης, ζωγράφος, Εμπρου Γιουσούφ, εικαστικός, Καρμπάς Κώστας, τραγουδοποιός, Κοφίνα Χρύσα, εικαστικός, Μαλτουδόγλου Λυσίμαχος, γραφίστας, Μαρμαρίδης Σεραφείμ, μουσικός, οργανοποιός, Μήτσικα Ιωάννα, χορεύτρια - χορογράφος, Μπαλλάς Σωτήρης, τραγουδιστής, Νάτσιου Σοφία, συνθέτης, Νικολαΐδης Κώστας, ηχολήπτης, Παντελίδου Ρούλα, ηθοποιός, Πολυζώνης Θοδωρής, μουσικός, Πρώιος Γιάννης, ζωγράφος - σκηνογράφος, Σαραφιανός Σπύρος, ηθοποιός, Σεϊμένης Βασίλης, ηθοποιός, Ταλέας Νίκος, μουσικός, Τατσιούλη Ανθή, τραγουδίστρια, Τσιτσούλης Απόστολος, σκηνοθέτης, Τσουγκράνη Βερονίκη, χορεύτρια - χορογράφος, Χαλκίδης Νάσος, εικαστικός, Χατζημιχαηλίδης Στέφανος, σκηνοθέτης.
Από τον χώρο του αθλητισμού οι: Κατραντσιώτης Δημήτρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, Κεφάλας Κώστας, προπονητής υδατοσφαίρισης, Παντέρης Κώστας, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ), Χαραλαμπίδης Παναγιώτης, μέλος του ΔΣ της ΕΠΣΜ.
Ο Στέλιος Νικητόπουλος, δημοσιογράφος, εργασιακός εκπρόσωπος της ΕΡΤ3.
Οι πανεπιστημιακοί: Αυγήτα Λουίζα, Βεντούρης Αντώνης, Δελησταύρου Αντωνία, Καρακώστας Βασίλης, Μαμάτας Λευτέρης, Μιχαηλίδης Θανάσης, Μπικιάρης Δημήτρης, Παπαδημητρίου Ελευθερία, Παυλίδης Περικλής, Ραπτάκης Δημήτρης, Τηλικίδου Ρένα, Τσακλίδης Γιώργος, Τουρτούρας Χρήστος.
Καταδικάζουν το όργιο καταστολής σε βάρος των διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη και τις συλλήψεις στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Μηνύματα αλληλεγγύης στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ και καταδίκης της καταστολής κατά των κομμουνιστών, των λαϊκών αγωνιστών και του δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη» στη Θεσσαλονίκη, φτάνουν στην έδρα της ΚΕ από Κομμουνιστικά Κόμματα από όλο τον κόσμο.
Το ΚΚ Τουρκίας τονίζει: «Η 24ωρη πανελλαδική απεργία ήταν μια απάντηση στην ακρίβεια και στη στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ως μέλους του ΝΑΤΟ. Η απεργία ήταν ένα σημαντικό βήμα για την κλιμάκωση της πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο η αστική τάξη της Ελλάδας και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι αποφάσισαν να επιτεθούν στην εργατική τάξη και στο πρωτοπόρο κόμμα της, το ΚΚΕ.
(...) Ο λαός της Ελλάδας και ο λαός της Τουρκίας πρέπει να συνεχίσουν την ιστορική τους φιλία και να ενισχύσουν τον κοινό αγώνα ενάντια στις αστικές τάξεις των χωρών τους, καθώς και τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την πολεμική του μηχανή, το ΝΑΤΟ».
Το ΚΚ Μεξικού στο μήνυμά του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δρώντας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης, του λαού της Ελλάδας και των λαών του κόσμου, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, μαζί με πολλά Κομμουνιστικά Κόμματα σε όλο τον κόσμο, υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου, πίσω από τον οποίο κρύβονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του κεφαλαίου.
(...) Καταγγέλλουμε τις επιθέσεις εναντίον απεργών, δημοσιογράφων και μελών της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Η αποφασιστικότητα και η αξιοπρέπειά τους είναι ένα παράδειγμα που ορθώνεται για τη μαχητική εναντίωση στον πόλεμο. Είναι ένα παράδειγμα που θα πολλαπλασιαστεί, επειδή τα λόγια, οι θέσεις αρχών ενώνονται με πράξεις και ενέργειες».
Το Κομμουνιστικό Μέτωπο (Ιταλία) αναφέρει: «Για ακόμα μια φορά, το αστικό κράτος απαντά με τη βία, την καταστολή και τις νομικές διώξεις ενάντια στη δίκαιη διαμαρτυρία των εργατών ενάντια στην ολοένα και πιο άμεση εμπλοκή των χωρών μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία».
Το ΚΚ Λουξεμβούργου σημειώνει: «Μεταφέρουμε σε εσάς, τους συντρόφους του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της Συντακτικής Επιτροπής του "Ριζοσπάστη" την πλήρη και αμέριστη αλληλεγγύη μας. Καταδικάζουμε κάθε βία εναντίον ανθρώπων που εκφράζουν το αίτημά τους για ειρήνη».
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας τονίζει: «Λάβαμε το μήνυμα για τη δράση, στις 6 Απρίλη 2022, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και των υποστηρικτών τους, ενάντια στην ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη και στην προώθηση της υποστήριξης αυτού του πολέμου από το ΝΑΤΟ και τις χώρες - δορυφόρους του, μια σύγκρουση που κινδυνεύει να μετατραπεί σε παγκόσμιο πόλεμο, το κόστος του οποίου πληρώνουν οι λαοί. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας συγχαίρει και υποστηρίζει τη δραστηριότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας».
Οι Κομμουνιστές της Καταλονίας σημειώνουν: «Η καταστολή από το ελληνικό κράτος μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος του κύματος καταστολής που βιώνει η Ευρώπη στο σύνολό της, με πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επικρατούσα πολεμική υστερία, παραβιάζοντας όλες τις δημοκρατικές εγγυήσεις που η ίδια η Ευρώπη ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται. Σε αυτό το κύμα καταστολής, εμείς οι κομμουνιστές είμαστε ένας από τους κύριους στόχους και η βία που εκφράζεται εναντίον των συντρόφων του ΚΚΕ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού».
Το Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας (PCRF) εκφράζει την αλληλεγγύη του στους συντρόφους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και απαιτεί τον τερματισμό των διώξεων των 8 αγωνιστών.
Το Σουδανικό ΚΚ καταδικάζει σθεναρά την κατασταλτική χρήση ωμής βίας από την αστυνομία κατά των μαζικών διαδηλώσεων στις διάφορες ελληνικές πόλεις.
Το Γερμανικό ΚΚ, καταγγέλλοντας την καταστολή, αναφέρει: «Το κόμμα μας αγωνίζεται επίσης κατά των αυξήσεων των τιμών που ωθούν όλο και περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια και στη Γερμανία. Για τον λόγο αυτό έχουμε ξεκινήσει εκστρατεία για το πάγωμα των τιμών Ενέργειας και απαιτούμε την κοινωνικοποίηση των εταιρειών Ενέργειας. Απαιτούμε επίσης τον τερματισμό κάθε υποστήριξης προς το ουκρανικό καθεστώς, την άρση των κυρώσεων, οι οποίες είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο, και την αποχώρηση της Γερμανίας από την πολεμική συμμαχία του ΝΑΤΟ».
Το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, «στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων συντρόφων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καταδικάζει την καταστολή των δίκαιων διαδηλώσεων ενάντια σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των συλλήψεων και των προκλητικών κατηγοριών».
Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού από τη Μουάρα του Μπρουνέι, στους συλληφθέντες απεργούς. «Οι ναυτεργάτες σε όποια θάλασσα κι αν είναι στέκονται δίπλα στους 8 συλληφθέντες», τονίζει.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ |
Αυτήν τη δυσαρέσκεια που φουντώνει, εκφράζουν αγωνιστικά οι πολύμορφες δραστηριότητες σε όλη τη χώρα από το εργατικό - λαϊκό κίνημα ενάντια στην εμβάθυνση της εμπλοκής. Πρωτοβουλίες, οι οποίες αποτελούν ταυτόχρονα την πιο χειροπιαστή έκφραση αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό που υποφέρει, σε όλους τους λαούς, που με ευθύνη των κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών τους βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο, μετατρέπονται σε «σάκους του μποξ» των ανταγωνισμών.
Είναι μια πάλη που δίνει αγωνιστική διέξοδο στην απορριπτική στάση ευρύτερων εργατικών - λαϊκών δυνάμεων απέναντι στον ευρωατλαντισμό, κάτι που καταγράφεται ακόμα και από το ίδιο το ΝΑΤΟ, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, στους μηχανισμούς τους.
Παρά την προπαγανδιστική ομοβροντία για να στοιχηθεί ο λαός με τα πολεμοκάπηλα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για να επικρατήσει η ανοχή στην εμπλοκή της χώρας μας, το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν το βάζει κάτω.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ |
Πρωτοβουλίες, επίσης, όπως των εργατών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που αρνήθηκαν να ακολουθήσουν το πολεμικό δρομολόγιο, αναγκάζοντας, με τη στήριξη που είχαν από σωματεία και φορείς, τη διοίκηση να αναδιπλωθεί. Αλλες δράσεις, συμβολικές αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικές, όπως το «μπλόκο» στα τρένα με τα τεθωρακισμένα του ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη, την πόλη που όλο και περισσότερο βρίσκεται στο στόχαστρο των οξυμένων ανταγωνισμών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ |
Ξεχωρίζει ακόμα η συμβολή ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, που δεν σωπαίνουν μπροστά στο έγκλημα, που στηρίζουν με κάθε τρόπο, είτε με το έργο τους είτε με παρεμβάσεις τους, την πάλη για την απεμπλοκή. Αντιπολεμικές συναυλίες, δηλώσεις καταδίκης της κρατικής καταστολής, όπως της πρόσφατης στη Θεσσαλονίκη, κείμενα υπογραφών και αλληλεγγύης, που διακινούνται σε τέτοιους χώρους συγκεντρώνοντας χιλιάδες ονόματα συμβάλλουν στην ενίσχυση του αγώνα. Ανθρωποι που δεν μασάνε τα λόγια τους, αντίθετα κατονομάζουν όλους τους θύτες του μακελειού, αρνούμενοι να «μετατρέψουν» την αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό σε «ξέπλυμα» της ουκρανικής κυβέρνησης και των συμμάχων της.
Ταυτόχρονα, ξεδιπλώνονται κι άλλες πρωτοβουλίες, που κουρελιάζουν κάθε προσπάθεια «ξεπλύματος» των Ευρωατλαντικών και της κυβέρνησης, όπως των εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην Κρατική Ορχήστρα, στη Συμφωνική της ΕΡΤ που αρνούνται να γίνουν καλλιτεχνικό «ντεκόρ» σε φιέστες ντροπής σαν αυτές στη Βουλή με τον Ζελένσκι και τα φασιστοειδή πρωτοπαλίκαρά του.
MotionTeam |
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ |
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ |
Η δραστηριότητα αυτή πάει μαζί με την ενίσχυση του μαζικού αγώνα, με τις κινητοποιήσεις για να σταματήσει η εμπλοκή, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, για να μη συμμετάσχει κανένας ένστολος σε αποστολές εκτός συνόρων, να πάψουν οι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί.
Εκεί βρίσκεται το δίκιο, αυτή είναι η ηθική υποχρέωση που έχει κάθε λαϊκός άνθρωπος, καθένας που δεν ανέχεται είτε τον ζόφο της «πολεμικής οικονομίας» είτε τους βομβαρδισμούς, καθένας που δεν εφησυχάζει με τους πρόσκαιρους «συμβιβασμούς», που δεν θεωρεί «δικό του όραμα» την Ελλάδα - προμαχώνα του ΝΑΤΟ.
Ετσι δεν μπήκε καν στον κόπο να «διαλέξει» δυο μαχητές ελληνικής καταγωγής, που να μπορούν να ψελλίσουν τις δυο ατάκες του ρόλου τους, έστω και σε σπαστά ελληνικά. Κράτησε το τρικ αυτό για τον εαυτό του, κι έξυπνα είπε ελληνιστί, όχι το «ελευθερία ή θάνατος» αλλά το «φιλική εταιρεία». Ισως γιατί κάποιοι του είπαν ότι είχαμε τρία κόμματα αμέσως μετά την εθνεγερσία του 1821, το γαλλικό, το αγγλικό και το ρωσικό. Και τώρα ίσως πρέπει όλοι μαζί να το αλλάξουμε το ρωσικό σε ουκρανικό... `Η επειδή η λέξη εταιρεία εξηγεί καλύτερα τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, οπότε το φιλικό παραπέμπει, στον εικοστό πρώτο αιώνα του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, περισσότερο σε θανατηφόρα συμβόλαια συμφερόντων των καπιταλιστών και όχι στα αισθήματα των λαών.
Οσα λέει ο Ζελένσκι στις ομιλίες του ανά τον κόσμο είναι «δουλεμένα» μέχρι κεραίας από ισχυρά «μιντιακά» και οικονομικά επιτελεία, με επίκεντρο τις ΗΠΑ
Copyright 2022 The Associated |
Η εικόνα του περίλυπου, αλλά αποφασισμένου Προέδρου στην Μπούκα, θεωρείται από πολλούς άρτια σκηνοθετημένη, για να προκαλέσει τη συμπάθεια και να διευκολύνει νέες «δυτικές» κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας |
Σύμφωνα με το «Politico», ένα δίκτυο αποτελούμενο από εταιρείες δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, λομπίστες, αλλά και Αμερικανούς πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, δουλεύει εντατικά «πίσω από τις κάμερες», έχοντας κατασκευάσει «μια ισχυρή μηχανή ανταλλαγής μηνυμάτων, για να βοηθήσει στο να κινηθούν τα νήματα στη δημοσιογραφική κάλυψη και τις πολιτικές αποφάσεις».
Ανάμεσά τους βρίσκονται ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Μάικλ Μακ Φουλ, και ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στην Ουκρανία, Τζον Χερμπστ, διευθυντής σήμερα της «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council».
Μιλώντας στο «Politico», ο Φουλ αποκαλύπτει ότι γύρω από τον Ζελένσκι βρίσκονται αρκετοί «μεσάζοντες και συνομιλητές» που «είναι σε επαφή με τις αμερικανικές ελίτ και τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα».1
Ο ίδιος, μάλιστα, καθηγητής πανεπιστημίου και αναλυτής ειδήσεων σήμερα του δικτύου NBC, δήλωσε ότι μιλάει συχνά με την ουκρανική κυβέρνηση, «πιθανώς καθημερινά» και την έχει βοηθήσει στις επαφές με παραγωγούς των τηλεοπτικών δικτύων NBC και MSNBC.
Με τη βοήθεια τέτοιων επιτελείων, όπως εξηγεί η «ΝΥ Times», οι ομιλίες και οι απευθύνεις του Ζελένσκι σε άλλες χώρες είναι καλά προετοιμασμένες και «αποδίδουν καρπούς».
Οσα παρακολουθήσαμε δηλαδή την περασμένη Πέμπτη στην ελληνική Βουλή, με την ομιλία Ζελένσκι και τις παρεμβάσεις των στρατιωτικών του ναζιστικού τάγματος Αζόφ, κάθε άλλο παρά «αυθόρμητα» ήταν. Αντίθετα, είχαν σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια από τα επικοινωνιακά - προπαγανδιστικά επιτελεία, που επιλέγουν το περιεχόμενο και την εικόνα για την κάθε περίσταση.
Ο Φουλ παρουσιάζει ως παράδειγμα την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, πιέζοντας για αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία και ζητώντας συγκεκριμένους τύπους όπλων και άλλη στήριξη.
Οι λομπίστες εργάζονται για να συνδέσουν Ουκρανούς αξιωματούχους με ισχυρούς συμμάχους στις ΗΠΑ. Μια τέτοια εταιρεία «άσκησης πιέσεων και επικοινωνιών», η «Your Global Strategy», επιβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, στο CNBC ότι συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Ουκρανού Προέδρου, για να βοηθήσει στον προγραμματισμό τηλεδιασκέψεων μεταξύ δημάρχων της Οδησσού και του Κιέβου και των Αμερικανών ομολόγων τους.
Αν και δεν αποκαλύπτεται η ταυτότητα αυτών των αξιωματούχων, σύμφωνα με την εφημερίδα «Boston Herald» ο δήμαρχος του Χαρκόβου, Ιχορ Τερέκοφ, σε μια τέτοια τηλεδιάσκεψη ζήτησε από την Μισέλ Γου, δήμαρχο της Βοστόνης, να πιέσει μέλη του Κογκρέσου να εντείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.2
Η εφημερίδα ανέφερε ότι αποδέκτης της ίδιας παρέμβασης έγινε και ο Ερικ Ανταμς, δήμαρχος της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους, που δεν ήταν ανοιχτή στον Τύπο.
Αλλες δύο τέτοιες εταιρείες επικοινωνίας είναι η «Yorktown Solutions» και η «KARV Communications», που εκπροσωπούν στις ΗΠΑ την ουκρανική ένωση βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πριν από τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις ΗΠΑ - ΕΕ, το ενδιαφέρον αυτών των εταιρειών εστιάζεται στην υπόσκαψη του αγωγού «Nord Stream 2», αλλά τώρα το πεδίο τους έχει διευρυνθεί κατά πολύ.
Κι άλλες εταιρείες αναλαμβάνουν ρόλο «περιφερειακού εκπροσώπου» της ουκρανικής κυβέρνησης στα διεθνή fora, προωθώντας τα συμφέροντα και την προπαγάνδα της. Τέτοιες είναι η «Mercury Public Affairs», αλλά και το πρακτορείο στρατηγικών επικοινωνιών «Portland» (εκπροσωπεί και την κυβέρνηση του Κατάρ), που δήλωσε ότι «βοηθά τους εκπροσώπους της ουκρανικής κοινωνίας των πολιτών να συνδεθούν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τα Μέσα Ενημέρωσης».
Το λόμπινγκ δεν περιορίζεται βέβαια στην επικοινωνία και στη διασπορά της προπαγάνδας, αλλά επεκτείνεται και σε πιο «απτά» ζητήματα, όπως η τροφοδότηση της ουκρανικής κυβέρνησης και του στρατού με όπλα.
Σε λιγότερο από μια βδομάδα, ανέφερε δημοσίευμα της «New York Times» στις 6 Μάρτη, «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν στείλει περισσότερα από 17.000 αντιαρματικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων "Javelin", πάνω από την Πολωνία και τη Ρουμανία, ξεφορτώνοντάς τα από γιγαντιαία στρατιωτικά φορτηγά αεροπλάνα, ώστε να μπορούν να κάνουν το ταξίδι από ξηράς στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις».3
Η απόφαση των ΗΠΑ για αποστολή όπλων αξίας άνω των 350 εκατ. δολαρίων εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις 26 Φλεβάρη. Οι αποστολές ξεκίνησαν από τις στρατιωτικές αποθήκες των ΗΠΑ, κυρίως από τη Γερμανία, μέσα σε μόλις 48 ώρες, και σε 5 μέρες είχε παραδοθεί το 70% του στρατιωτικού εξοπλισμού.
Για τη σύγκριση, το προηγούμενο πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ύψους 60 εκατ. δολαρίων, είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Αύγουστο και οι αποστολές ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβρη...
Παραπομπές:
1. https://www.politico.com/news/2022/03/17/influencers-ukrainian-pr-machine-00018299
2. https://www.bostonherald.com/2022/03/10/mayors-of-boston-kharkiv-discuss-war-in-ukraine/
3. https://www.nytimes.com/2022/03/06/us/politics/us-ukraine-weapons.html
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε ανακοίνωσή του για την ομιλία Ζελένσκι και μελών του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Το ΚΚΕ απ' την πρώτη στιγμή και με ξεκάθαρο τρόπο εναντιώθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των άλλων κομμάτων να ταυτίσουν την αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας με τη στήριξη του αντιδραστικού Προέδρου Ζελένσκι, που ευθύνεται, όπως και η Ρωσία με την απαράδεκτη και καταδικαστέα εισβολή, για τα δεινά του ουκρανικού λαού. Αυτή η στήριξη, με τις ευλογίες των Ευρωατλαντικών, οδήγησε και στο αίσχος τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου να υποδέχονται και να χειροκροτούν στο κοινοβούλιο τον Ζελένσκι και τους εκπροσώπους του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες, όπως και τα άλλα κόμματα που στήριξαν την επιλογή για την ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή. Οσοι εμφανίζονται "αιφνιδιασμένοι", "εξαπατημένοι", όσοι προσπαθούν να "ξεπλυθούν" με δικαιολογίες του τύπου "πήγαμε, αλλά φύγαμε", είναι απλά υποκριτές, όχι μόνο γιατί οι εικόνες με τα χειροκροτήματα έχουν καταγραφεί, αλλά κυρίως γιατί ήταν γνωστό το "ποιόν" του Ζελένσκι και ειδικά η σχέση του με τα ναζιστικά τάγματα εφόδου. Είναι αυτά τα τάγματα που τρομοκρατούν τον λαό της Ουκρανίας και τις μειονότητες που ζουν σ' αυτήν τη χώρα, ανάμεσά τους και την ελληνική. Στη Βουλή έγιναν απλά τα επίσημα "αποκαλυπτήρια" ότι Ζελένσκι και Αζόφ "πάνε πακέτο".
Η συμφωνία της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων να μιλήσει ο Ζελένσκι ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή, που υπογραμμίζει τη στοίχισή τους με το ΝΑΤΟικό στρατόπεδο "ληστών" στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία. Στη βάση αυτής της συστράτευσης αποστέλλεται στρατιωτικός εξοπλισμός στην Ουκρανία, μετακινούνται ελληνικά στρατιωτικά τμήματα στην Ανατ. Ευρώπη σε ΝΑΤΟικούς σχηματισμούς, παραδίδονται υποδομές της χώρας για μεταφορά ΝΑΤΟικών δυνάμεων, επιβάλλονται κυρώσεις προς τη Ρωσία που τις πληρώνουν τελικά οι λαοί, ενώ τμήματα του κεφαλαίου - όπως οι Ελληνες εφοπλιστές, που θα μεταφέρουν το πανάκριβο αμερικανικό αέριο LNG - θησαυρίζουν.
Το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η στήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση "επιβάλλεται για τη στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού" κατέρρευσε με πάταγο, αφού ο Ζελένσκι ούτε στην ελληνική, αλλά ακόμη περισσότερο ούτε στην κυπριακή Βουλή δεν αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.
Η στάση του ΚΚΕ ήταν στάση γνήσια πατριωτική και διεθνιστική, έκφραση πραγματικής αλληλεγγύης στον λαό της Ουκρανίας, που είναι το μεγάλο θύμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, στον οποίο τον έσυραν από τη μία η Ρωσία και από την άλλη το ευρωατλαντικό στρατόπεδο που στηρίζει την αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι και τα ναζιστικά τάγματα του Αζόφ. Ο λαός μπορεί να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα και να ενισχύσει την πάλη του κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής της Ελλάδας σ' αυτόν».
Ντράπηκε και η ντροπή με τη συμμετοχή στρατιωτικών του Τάγματος Αζόφ στο σόου που έστησαν κυβέρνηση και αστικά κόμματα | Πλήρης δικαίωση της στάσης του ΚΚΕ
Eurokinissi |
Η παρουσία τους και μόνο ήταν προκλητική για τον ελληνικό λαό, που δεν ξεχνάει τα νεοναζιστικά κατακάθια της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, διατηρούσαν αγαστές σχέσεις με τους ομοϊδεάτες τους του Αζόφ.
Μπροστά σε βουλευτές της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25, ο Ζελένσκι έδωσε τον λόγο σε δύο Ελληνο-ουκρανούς, που συστήθηκαν ως «μαχητές» του νεοναζιστικού στρατιωτικού τάγματος. Ο πρώτος δήλωσε ξεκάθαρα ότι συμμετέχει «στην ουκρανική άμυνα μέσα από το Τάγμα Αζόφ», ενώ η σχετική αναφορά του δεύτερου, ο οποίος εμφανίστηκε με κουκούλα, ουδέποτε μεταφράστηκε στα ελληνικά.
Η πραγματική του ταυτότητα αποκαλύφθηκε σε βίντεο που δημοσίευσε στο «Τelegram» ο Β. Ζελένσκι με αγγλικούς υπότιτλους, όπου ο μασκοφόρος ακούγεται να λέει πως «το τάγμα Αζόφ έχει το κουράγιο να αντιμετωπίσει πολύ ισχυρότερες αντίπαλες δυνάμεις...».
Καμιά εντύπωση δεν προκαλεί επομένως ότι ο Ζελένσκι επέλεξε δύο «δικούς τους» για να παρουσιαστεί στην ελληνική Βουλή, αφού όχι μόνο καλύπτει τη δολοφονική δράση του συγκεκριμένου τάγματος των νεοναζί, αλλά τους υπερασπίζεται και δημόσια.
Οπως έκανε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο «Fox», όπου ρωτήθηκε από δημοσιογράφο: «Θέλω να ξεκαθαρίσετε κάτι για εμάς. Υπάρχουν αναφορές και εκθέσεις για το Τάγμα Αζόφ που λέγεται ότι είναι ένας ναζιστικός παραστρατιωτικός οργανισμός στη χώρα σας και υπάρχουν εκθέσεις ότι έχουν προβεί σε θηριωδίες. Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι Αμερικανοί πολίτες για ουκρανικές μονάδες όπως το Τάγμα Αζόφ;».
Και η απάντηση ήρθε αποστομωτική: «Το Αζόφ είναι αυτό που είναι και υπερασπίστηκαν την πατρίδα. Ολα αυτά τα τάγματα ενσωματώθηκαν στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Οι μαχητές του Αζόφ δεν δρουν πλέον αυτόνομα αλλά είναι στις τάξεις του ουκρανικού στρατού».Με άλλα λόγια, «είναι φασίστες και τους χαιρόμαστε»!
Ολα αυτά είναι γνωστά στην κυβέρνηση, που τον κάλεσε να μιλήσει στη Βουλή. Οπως είναι γνωστά και στα άλλα αστικά κόμματα, που τον χειροκροτούσαν παθιασμένα μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, μέσα στον ευρωατλαντικό τους οίστρο.
Γνωστό είναι επίσης ότι στην Οδησσό, την οποία επικαλέστηκε ο Ζελένσκι για να καπηλευθεί το συναίσθημα του ελληνικού λαού, συνδέοντάς την με την Επανάσταση του 1821, οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» και οι μετέπειτα στρατιώτες του Αζόφ έσφαξαν και έκαψαν το 2014 εκατοντάδες εργαζόμενους και κατοίκους της πόλης, μέσα στο Σπίτι των Συνδικάτων, σκορπώντας τον φόβο και τον τρόμο, με τις πλάτες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.
Γνωστό είναι και ότι στη Μαριούπολη, στην οποία πολλές φορές αναφέρθηκε ο Ζελένσκι, λόγω της ελληνικής ομογένειας, το Τάγμα του Αζόφ έκανε αγριότητες σε βάρος του άμαχου πληθυσμού, από τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής. Αποκορύφωμα ήταν - σύμφωνα με καταγγελίες - η απαγόρευση της εξόδου σε οποιονδήποτε προσπαθούσε να εγκαταλείψει την πόλη μέσα από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που άνοιγαν ένα παράθυρο επιβίωσης από τις σκληρές πολεμικές συγκρούσεις. Ανάμεσά τους ήταν και πολλοί Ελληνες ομογενείς.
Για όλα αυτά, όμως, που αποκάλυψε και ο «Ριζοσπάστης», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωνε «ουδέν σχόλιο». Μόνο κάτω από την κατακραυγή για την εμφάνιση των ακροδεξιών στρατιωτικών στην ελληνική Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε την Πέμπτη να μιλήσει για «λάθος», προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, όταν πριν από μερικές ώρες κυβερνητικές πηγές υπερασπίζονταν το Αζόφ ως «μέρος του τακτικού στρατού της Ουκρανίας» από το 2014 και μετά!
Μετά απ' όλα αυτά «ντράπηκε και η ντροπή, με τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του Τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟικές οδηγίες και δεσμεύσεις», όπως σχολίασε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αμέσως μετά την ομιλία Ζελένσκι.
Η σκοπιμότητα της εμφάνισης Ζελένσκι στη Βουλή δεν χωράει καμία αμφισβήτηση. Την ξεκαθάρισε ο ίδιος από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του, λέγοντας ότι, εκτός από τις κυρώσεις των Ευρωπαίων και Αμερικανών προς τη Ρωσία, η Ουκρανία «χρειάζεται βέβαια και όπλα. Χρειαζόμαστε αντιαεροπορικά συστήματα, αντιαρματικά, τεθωρακισμένα και μια σειρά πραγμάτων που οι Δυτικοί μας σύμμαχοι γνωρίζουν πολύ καλά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε σήμερα την Ουκρανία και εάν έχουμε αυτήν τη στήριξη και αλληλεγγύη θα τη σώσουμε».
Η ομιλία του ήταν ένα προσκλητήριο για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας, στη συγκεκριμένη φάση με την αποστολή νέου πολεμικού υλικού. Επιβεβαιώνοντας μάλιστα τις παρασκηνιακές συνεννοήσεις, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε σε υλικό που ήδη συζητιέται να αποσταλεί στην Ουκρανία, όπως αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικής κατασκευής που διαθέτει ο ελληνικός στρατός και άλλα όπλα.
Οπως είπε ο Ζελένσκι, ούτε οι κυρώσεις (τις οποίες ζήτησε να αυξηθούν, με περίεργη εμμονή στην απαγόρευση ελλιμενισμού των ρωσικών δεξαμενόπλοιων σε ευρωπαϊκά λιμάνια) ούτε τα λόγια συμπόνιας είναι αρκετά στον πόλεμο ανάμεσα στα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, που κλιμακώνεται στο έδαφος της Ουκρανίας. Χρειάζονται και περισσότερα όπλα, όπως αυτά που καταφτάνουν σωρηδόν από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, στην αποφώνησή του, επιβεβαίωσε ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος «παραβιάζει ανοιχτές πόρτες» και διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι ότι «το ελληνικό Κοινοβούλιο θα κάνει το χρέος του, ώστε αυτή η βοήθεια - που ούτως ή άλλως η Ελλάδα προσφέρει στη χώρα του - να ενταθεί και να ενισχυθεί. Γιατί βοηθώντας την Ουκρανία, βοηθάμε την ελευθερία».
Με άλλα λόγια, το σόου που στήθηκε σε σκηνοθεσία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ελληνική Βουλή, με πρωταγωνιστές τον Ζελένσκι, την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25, κατέληξε σε δέσμευση για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, με άμεσο επόμενο βήμα την αποστολή ακόμα περισσότερου και βαρύτερου στρατιωτικού υλικού! Αυτό χειροκρότησαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα άκουσαν «με σεβασμό και αλληλεγγύη τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», όπως δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη.
Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, μαζί και το ΚΙΝΑΛ, κρατάνε ψηλά τη σημαία του ευρωατλαντισμού. Ολες οι συμφωνίες που έχουν την υπογραφή τους, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οδηγούν σήμερα αναπότρεπτα στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Αυτό υπενθύμισε άλλωστε και ο Ζελένσκι στην ομιλία του στη Βουλή, επισημαίνοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως κράτους - μέλους της ΕΕ, ζητώντας να χρησιμοποιήσει την επιρροή της «για να οργανώσουμε καλύτερα την όποια διάσωση μπορεί να γίνει στη Μαριούπολη (...) Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες όπου πέθαναν κάποιοι ήρωες. Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να εκδιώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα, από τα ουκρανικά εδάφη, άπαξ και διά παντός».
Σήκωσε δηλαδή ακόμα ψηλότερα τον πήχη για μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντας σκόπιμα θολό το πώς θα εκδιωχθούν «άπαξ και διά παντός» τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά εδάφη...
Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Γερμανίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την επίθεση σε αυτό το παγκόσμιο σύμβολο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τονίζοντας ότι αποτελεί «ένα μνημειακό συγκρότημα που εγκαινιάστηκε 4 χρόνια μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας και αποτελεί τόπο ταφής για 7.000 στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, από διαφορετικά έθνη και εθνότητες της Σοβιετικής Ενωσης, που έδωσαν τη ζωή τους στις μάχες για την απελευθέρωση του Βερολίνου, τον Απρίλη και τον Μάη του 1945».
Και υπογραμμίζει:
«Η ανιστόρητη ταύτιση της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού με τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία του Πούτιν αναδεικνύει την επιχείρηση αλλοίωσης της Ιστορίας. Γελιούνται όμως αν νομίζουν ότι οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οι άλλοι λαοί της περιοχής θα ξεχάσουν έτσι απλά τα 70 χρόνια ειρηνικής συμβίωσής τους. 70 χρόνια συνεργασίας, αλληλοσεβασμού, οικοδόμησης μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας που έπνιξε το φίδι του ναζισμού.
Το μίσος που καλλιεργείται από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα στη Γερμανία με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία θα βρει δυναμική απάντηση. 30 χρόνια μετά τις ανατροπές ο ουκρανικός λαός έχει μετατραπεί σε σάκο του μποξ ανάμεσα σε δυο στρατόπεδα ληστών. Από τη μία το ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ και από την άλλη η Ρωσία, που ο καθένας προωθεί τους δικούς του ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Η μόνη απάντηση σε αυτούς τους σχεδιασμούς είναι η αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μην παίρνοντας το μέρος του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, είναι η πάλη για την αποδέσμευση της κάθε χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς».
Την αγανάκτησή της για τον βανδαλισμό του μνημείου εκφράζει με ανακοίνωσή της και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Σημειώνει πως η βεβήλωση έγινε με το πρόσχημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, παρότι καμία σχέση δεν έχει ο σημερινός ρωσο-ουκρανικός πόλεμος με τον αντιφασιστικό αγώνα του Κόκκινου Στρατού, ούτε βέβαια η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία με τη σοσιαλιστική Σοβιετική Ενωση.
Οπως τονίζει, «έχουμε καθαρό ότι, όπως και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος, έτσι και σήμερα στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα: Από τη μια βρίσκεται η καπιταλιστική Ρωσία και από την άλλη βρίσκονται οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ που στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τα φασιστικά τάγματα εφόδου που στηρίζουν την κυβέρνηση Ζελένσκι, η οποία τα ενέταξε στο στρατό και στον κρατικό μηχανισμό».
Προσθέτει ότι το υπόβαθρο της βεβήλωσης βρίσκεται στην αντικομμουνιστική υστερία που καλλιεργείται από τα επιτελεία της ΕΕ, η οποία έχει υιοθετήσει ως ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό. Το ίδιο - σημειώνει - γίνεται και στην Ουκρανία, όπου η ΕΕ στηρίζει την αντιδραστική κυβέρνησή της, που έχει αναγνωρίσει τους συνεργάτες των κατακτητών ναζί (Μπαντέρα, Αζόφ και σία) και έχει απαγορεύσει τη λειτουργία και δράση του ΚΚ Ουκρανίας και της Κομμουνιστικής Νεολαίας, ενώ συλλαμβάνει, φυλακίζει και εκτοξεύει απειλές ακόμη και για τη ζωή τους, όπως συμβαίνει με τους δύο νεολαίους κομμουνιστές που συνέλαβαν και βασανίζουν.
Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί τους αντιφασίστες - αντιστασιακούς να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας μαζί με τη FIR, τη Διεθνή Ομοσπονδία Αντιστασιακών - Αντιφασιστών, που επίσης καταγγέλλει και καταδικάζει τέτοιες πράξεις βεβήλωσης μνημείων που τιμούν τον απελευθερωτή Κόκκινο Στρατό και τους Αντιστασιακούς - Αντιφασίστες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Δεκάδες άμαχοι νεκροί και αλληλοκατηγορίες για την πυραυλική επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία
Copyright 2022 The Associated |
Νέα μεγαλύτερη όξυνση μετά τον φονικό βομβαρδισμό κατά αμάχων στο Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας |
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζουν πλέον ότι προετοιμάζονται για μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία, που θα διαρκέσει ακόμα και χρόνια. Στο πλαίσιο του σφοδρού γεωπολιτικού ανταγωνισμού ενισχύονται περαιτέρω οι δυνάμεις και οι εξοπλισμοί του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στο «τόξο» από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εξετάζουν μόνιμες και ενισχυμένες βάσεις στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ προχωρούν προετοιμασίες για νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία, με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας να αναγγέλλει ότι η χώρα του θα καταθέσει σχετικό αίτημα.
Η νέα φάση διαρκούς κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού «ξεκαθαρίσματος» με τη Ρωσία, αλλά και με την Κίνα, αποτυπώθηκε και στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, αλλά και των υπουργών Εξωτερικών του G7, την περασμένη βδομάδα.
Στον «παγκόσμιο και μακροχρόνιο αντίκτυπο της επιθετικότητας της Ρωσίας» αναφέρθηκε ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ μετά τη Σύνοδο, βάζοντας στο κάδρο και την Κίνα, που επίσης «αμφισβητεί το δικαίωμα των εθνών να επιλέγουν τον δικό τους δρόμο».
Οπως τόνισε, η «Νέα Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ - ένα από τα βασικά θέματα της Συνόδου - λαμβάνει υπόψη αυτήν την παγκόσμια αλλαγή και «θα δώσει μια απάντηση για το πώς σχετιζόμαστε με τη Ρωσία στο μέλλον». Σε αυτό το πλαίσιο, κράτη μη μέλη του ΝΑΤΟ, όπως Φινλανδία, Σουηδία, Γεωργία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Αυστραλία και Ιαπωνία συμμετείχαν στη Σύνοδο, με την επίκληση ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια ασφάλεια».
Για τη Γεωργία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ανακοινώθηκαν «πακέτα υποστήριξης» του ΝΑΤΟ.
Στη Σερβία, που δέχεται πιέσεις να συνταχθεί με τη Δύση κατά της Ρωσίας, «αιωρείται από πάνω μία "πυρηνική βόμβα" υπό τη μορφή κυρώσεων κατά της Σερβίας ή διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος της χώρας Αλ. Βούτσιτς.
Μάλιστα κατήγγειλε παρενοχλήσεις από στρατιωτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ σε πτήσεις της σερβικής Πολιτικής Αεροπορίας. Ανέφερε επεισόδιο την περασμένη Τετάρτη στην πτήση της «Air Serbia» από Μόσχα για Βελιγράδι, όταν στρατιωτικό αεροσκάφος «F-15» ή «Eurofighter», κοντά στα σύνορα με τη Λιθουανία, εισήλθε στη ρωσική ζώνη ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και πετούσε πολύ κοντά στο σερβικό πολιτικό αεροπλάνο. Ο Σέρβος Πρόεδρος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά αυτή, καθώς όπως είπε οι Ρώσοι θα μπορούσαν να ανοίξουν πυρ και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των επιβατών, ενώ έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ και η Πολωνία πραγματοποίησαν την Παρασκευή κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο Rzeszow, περίπου μία ώρα μακριά από τα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας.
Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Σ. Νιινίστο δήλωσε ότι η χώρα του πρόκειται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς. Σε συνέντευξή του στη «Sueddeutsche Zeitung», τόνισε πως υπολογίζει σε μια «τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία» στη συνεδρίαση μετά το Πάσχα, για αίτηση ένταξης. Σε περίπτωση δε αίτησης, υποθέτει ότι το ΝΑΤΟ θα λάβει μια «ταχεία» απόφαση.
Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάννα Μάριν, η απόφαση για το αν θα υποβληθεί αίτηση για ένταξη θα πρέπει να ληφθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον Ιούνη.
Ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως «αν η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση για ένταξη, είμαι βέβαιος ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα την καλωσορίσουν θερμά».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, απαντώντας αν το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο μετά τη ρωσική εισβολή, παραδέχτηκε έμμεσα πως η κατάσταση κλιμακώνεται: «Πρέπει να εξισορροπήσουμε ξανά την κατάσταση και να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για τη δική μας ασφάλεια, γιατί το ΝΑΤΟ είναι μια μηχανή αντιπαράθεσης». Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, είπε ότι η Ρωσία θα έπρεπε «να κάνει τη δυτική πλευρά πιο εξελιγμένη όσον αφορά την ασφάλειά μας». Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ρωσία δεν θα το εκλάμβανε ως απειλή για την ύπαρξή της, ώστε να εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Σε περίπτωση όμως νέας όξυνσης του ανταγωνισμού, συνέχισε, «τα πάντα αφορούν την αμοιβαία αποτροπή. Αν η μία πλευρά - το ΝΑΤΟ - είναι πιο ισχυρή από την άλλη, ειδικά όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, τότε θα θεωρηθεί απειλή για ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλειας και θα αναγκαστούμε να λάβουμε πρόσθετα μέτρα».
«Οπλα, όπλα και όπλα» ήταν τα ...«τρία πιο βασικά ζητήματα» που έθεσε η Ουκρανία στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμ. Κουλέμπα, ο οποίος εξέλαβε «μια αυξανόμενη κατανόηση» στο ΝΑΤΟ ότι «η Ουκρανία δεν πολεμά μόνο για τη δική της ασφάλεια, αλλά για την ασφάλεια των χωρών της συμμαχίας».
Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, «ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών συστημάτων» αποφασίστηκε να σταλεί άμεσα στην Ουκρανία και σε κάθε περίπτωση το ΝΑΤΟ «θα κάνει περισσότερα τώρα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, για να στηρίξει την Ουκρανία». Υπενθύμισε δε ότι οι «σύμμαχοι» του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει στήριξη στην Ουκρανία για πολλά χρόνια, εκπαιδεύοντας δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες και παρέχοντας εξοπλισμό.
Μετά τις παραδοχές του επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ότι στις ΗΠΑ εκπαιδεύονται Ουκρανοί για τη χρήση των drones «Switchblade», που προμηθεύει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο, οι «Times» αποκάλυψαν ότι Βρετανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε γειτονική χώρα της Ουκρανίας για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στη χρήση βρετανικών τεθωρακισμένων, όπως οχήματα τύπου «Mastif» ή «Jackal».
Η Βρετανία θα στείλει στην Ουκρανία επιπλέον 100 εκατ. λίρες στρατιωτικής βοήθειας, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον, μετά από συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς.
Αύξηση της ευρωενωσιακής χρηματοδότησης για στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία κατά 500 εκατ. ευρώ - σε 1,5 δισ. ευρώ συνολικά - ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, που επισκέφτηκε την Παρασκευή το Κίεβο μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επίσης, η ΕΕ ανοίγει ξανά το γραφείο της αντιπροσωπείας της στο Κίεβο.
Σε ένα άλλο σημαντικό μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, η ΕΕ θα παράσχει 7,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να «τρέξουν» οι έρευνες για τα εγκλήματα πολέμου που φέρεται να έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.
Στο μεταξύ η Σλοβακία προμήθευσε την Ουκρανία με σύστημα αεράμυνας «S-300», όπως είχε ζητήσει η Ουκρανία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Εντ. Χέγκερ, ο οποίος επισκέφτηκε το Κίεβο. Η παράδοση των «S-300» «δεν σημαίνει ότι η Σλοβακία εμπλέκεται στην ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία», ισχυρίστηκε, ενώ η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι οι παραδόσεις όπλων αποτελούν «νόμιμους στόχους» της.
Σε αντάλλαγμα, στη Σλοβακία θα τοποθετηθεί η τέταρτη συστοιχία του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας «Patriot», που θα φτάσει την επόμενη βδομάδα, επιπλέον των συστοιχιών που έφεραν στη Σλοβακία η Γερμανία και η Ολλανδία τον Μάρτη.
Μετά τις εικόνες και τις καταγγελίες για εκατοντάδες νεκρούς αμάχους στην Μπούκα, που πυροδότησε προαποφασισμένες κυρώσεις και διεθνείς έρευνες για εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία, την Παρασκευή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άνθρωποι - ανάμεσά τους και πέντε παιδιά - από πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ στην Ανατολική Ουκρανία.
Στην περιοχή ζουν πολλοί ρωσόφωνοι Ουκρανοί, κατά των οποίων έχουν σημειωθεί επιθέσεις και βιαιοπραγίες από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως καταγγέλλει η ρωσική πλευρά.
Οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν πως δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό την ώρα που άμαχοι προσπαθούσαν να διαφύγουν, και χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τον Ουκρανό κυβερνήτη του Ντονέτσκ.
Εκπρόσωποι των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι σημειώθηκε ουκρανική πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό και ότι τα θραύσματα του πυραύλου «Tochka-U» έπεσαν σε κοντινή απόσταση από τον σταθμό.
Τους πυραύλους «Tochka-U» χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός, κατήγγειλε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, κάνοντας λόγο για ψεύδη και προβοκάτσια από τους «εθνικιστές του καθεστώτος του Κιέβου». «Ουκρανικά στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στην πόλη Ντομπροπόλιε» πραγματοποίησαν το χτύπημα, ενώ οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν άνοιξαν πυρ στην πόλη Κραματόρσκ, ούτε σχεδίαζαν χτυπήματα στις 8 Απρίλη, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο. Αντίστοιχα, το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε πως «οι Ενοπλες Δυνάμεις μας δεν χρησιμοποιούν τέτοιου τύπου πυραύλους, και επίσης δεν πραγματοποιήθηκαν ή δεν είχαν προγραμματιστεί αποστολές για σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) στο Κραματόρσκ».
Ερωτήματα προκαλεί δήλωση αξιωματικού της ουκρανικής αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο, σύμφωνα με την οποία «μπροστά από τον σταθμό βρίσκονταν τα απομεινάρια ενός πυραύλου Tochka, στον οποίο ήταν γραμμένο στα ρωσικά με λευκή μπογιά το μήνυμα "Για τα παιδιά"».
«Η Ρωσία χτύπησε τον σιδηροδρομικό σταθμό Κραματόρσκ στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας με πύραυλο Tochka U», έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, ενώ λίγες ώρες αργότερα ο σύμβουλός του, Αλ. Αρεστόβιτς, το «διόρθωσε» και ισχυρίστηκε ότι ήταν ρωσικός πύραυλος «Iskander».
Πάντως ο Ζελένσκι αξιοποίησε τους δεκάδες νεκρούς άμαχους για να ζητήσει περισσότερα όπλα, «που διαθέτουν ορισμένοι από τους εταίρους της ΕΕ», και περισσότερες κυρώσεις σε μόνιμη βάση.
Μια μέρα πριν, είχε καταγγείλει ότι η κατάσταση στην Μποροντιάνκα (κωμόπολη βορειοδυτικά του Κιέβου), από όπου αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις, είναι «πολύ πιο φριχτή» από ό,τι στην Μπούκα. Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 26 πτώματα ανακαλύφθηκαν στα ερείπια δύο βομβαρδισμένων πολυκατοικιών.
Τα κράτη της Δύσης κατήγγειλαν τη Ρωσία ότι ευθύνεται για το χτύπημα στο Κραματόρσκ. Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε τις «φριχτές και καταστροφικές εικόνες» από τον σιδηροδρομικό σταθμό, και η εκπρόσωπός του δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ ως «μια νέα απόπειρα να κλείσουν οι δρόμοι απομάκρυνσης» του άμαχου πληθυσμού.
Μαρτυρίες και άλλα αποδεικτικά στοιχεία για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας θα πρέπει να συλλεχθούν από τους πρόσφυγες που φεύγουν από τη χώρα, ώστε να μη μείνουν ατιμώρητα, δήλωσε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ιλβα Γιόχανσον, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται και σε πλήθος μαρτυριών από όσους καταφεύγουν προς τα ρωσικά σύνορα.
Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών του Λουγκάνσκ, επικαλούμενος τις υπηρεσίες πληροφοριών τους, δήλωσε ότι Ουκρανοί και ξένοι δημοσιογράφοι έφτασαν την Παρασκευή στην κοινότητα Kremennaya για να συντάξουν «κατασκευασμένα ρεπορτάζ», με πολιτοφύλακες του Λουγκάνσκ οι οποίοι «υποτίθεται βομβαρδίζουν όχημα που απομακρύνει άρρωστους και τραυματίες από μια ιατρική μονάδα».
Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μέσω βιντεοδιασκέψεων συνεχίζονται με πολλά πισωγυρίσματα, με την ουκρανική πλευρά να αναφέρει ότι η «προθυμία» της έχει «επηρεαστεί» από τις εικόνες νεκρών αμάχων σε πόλεις της χώρας.
Ρωσία και Ουκρανία παραμένουν «σύμφωνες» να ξανασυναντηθούν οι εκπρόσωποί τους στην Τουρκία για διαπραγματεύσεις, ανέφερε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, «όμως είναι μακριά ακόμα από μια συμφωνία πάνω σε ένα κοινό κείμενο». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι είναι δύσκολο να επιλυθεί το ζήτημα της Κριμαίας και του Ντονμπάς.
Την ίδια ώρα, σε μια ακόμα ντε φάκτο κίνηση προς την ανεξαρτητοποίηση από την Ουκρανία, τους επόμενους μήνες ενδέχεται να ανοίξει πρεσβεία της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε στέλεχος της «κυβέρνησής» της.
Απευθείας συνομιλίες έγιναν για τελευταία φορά στις 29 Μάρτη, όταν η Ουκρανία παρουσίασε πρόταση για «ουδετερότητα», ζητώντας «εγγυήσεις ασφαλείας» από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία) και από Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, Ισραήλ, Πολωνία.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, παρουσιάστηκαν δυσκολίες για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» της Ουκρανίας, επειδή ορισμένες από τις χώρες που προτάθηκαν ανησυχούν ότι «θα συρθούν σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία», εξήγησε.
Τουρκία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν καταρχήν θετικά το ενδεχόμενο να μπουν «εγγυήτριες δυνάμεις», αν και πρέπει να δουν τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα κ.ά.
Η Λευκορωσία ζήτησε να συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις, και την Παρασκευή ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η Λευκορωσία θα πρέπει να είναι μεταξύ των χωρών που παρέχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία, ως γειτονικό κράτος.
Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τερματίσει την «επιχείρηση». «Και ελπίζουμε ότι τις επόμενες μέρες, στο άμεσο μέλλον, αυτή η επιχείρηση θα επιτύχει τους στόχους της ή θα ολοκληρωθεί με τις διαπραγματεύσεις της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας», είπε.
Στο μεταξύ οι υπουργοί Αμυνας της Τουρκίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας συναντήθηκαν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τους «δεσμούς ασφαλείας» μεταξύ των τριών συμμάχων στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.
Τον κλοιό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σφίγγουν περαιτέρω ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ, στο πλαίσιο της ολομέτωπης όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσθετες κυρώσεις σε μεγάλες ρωσικές τράπεζες όπως η Sberbank και η Αlfa Bank, στον ρωσικό αμυντικό τομέα, σε κρατικές επιχειρήσεις, σε κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις οικογένειές τους. Απαγόρευσαν την πληρωμή ρωσικών ομολόγων από συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας που είναι «παγωμένα» στις ΗΠΑ στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών κυρώσεων και επίσης επέβαλαν απαγόρευση σε εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και απαγόρευση νέων επενδύσεων στη Ρωσία.
Αντίστοιχες κυρώσεις ανακοίνωσε και η Βρετανία, με επίκεντρο την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα (έως το τέλος του 2022) και τις κυρώσεις κατά της τράπεζας Sberbank. Απαγορεύτηκαν επίσης βρετανικές επενδύσεις στη Ρωσία, η εξαγωγή βασικού εξοπλισμού διύλισης πετρελαίου και καταλυτών κ.ά.
Ακολούθησε νέα δέσμη παρόμοιων κυρώσεων από τις χώρες του G7.
Στην ΕΕ, μετά από μέρες παζαριών πάνω στις προτάσεις της Κομισιόν, συμφωνήθηκε το πέμπτο κατά σειρά πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Τα μέτρα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού άνθρακα, εμπάργκο όπλων, απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, απαγόρευση ρωσικών εισαγωγών σε πρώτες ύλες και κρίσιμα υλικά, απαγόρευση ελλιμενισμού πλοίων με ρωσική σημαία εκτός από εκείνα που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα και ενεργειακές προμήθειες, απαγόρευση των οδικών μεταφορών για Ρωσία και Λευκορωσία, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ορισμένων ρωσικών τραπεζών, κυρώσεις σε Ρώσους «ολιγάρχες».
Παρά τις εντεινόμενες κυρώσεις πάντως, το ρούβλι δείχνει να ενισχύεται τις τελευταίες μέρες. Την Παρασκευή η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος με το αμερικανικό δολάριο έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνη του 2020, με αφορμή την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Ρωσίας να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 17% από 20%. Συγκεκριμένα, το ρούβλι κέρδιζε 1,8% και η ισοτιμία του διαμορφωνόταν στα 74,42 ρούβλια ανά 1 δολάριο, πλησιάζοντας στο υψηλό επίπεδο των 74,2 δολαρίων ένα 24ωρο πριν. Εναντι του ευρώ, η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος ενισχύθηκε σχεδόν 3%, στα 79,10 ρούβλια ανά 1 ευρώ, έχοντας για λίγο φθάσει στο επίπεδο των 79 ρουβλιών για πρώτη φορά από τον Ιούνη του 2020.
Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAΟ) επιβεβαίωσε την έκρηξη της ακρίβειας σε βασικά τρόφιμα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Τα στοιχεία του δείχνουν 12,6% αύξηση στην τιμή των βασικών τροφίμων από τον Φλεβάρη (η μεγαλύτερη από το 1990), 17,1% αύξηση σε δημητριακά όπως στάρι, καλαμπόκι, βρώμη και 23,2% αύξηση στις τιμές μαγειρικών ελαίων όπως το ηλιέλαιο.
Copyright 2022 The Associated |
«Το μονοπώλιο της "Gazprom", δηλαδή του Κρεμλίνου», είχε τονίσει, «είναι ένα ξίφος στον λαιμό των συμμάχων και των συνεργατών των ΗΠΑ» στην περιοχή, και σκοπός της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ είναι «να κόψουν το νήμα» που συνδέει τη ρωσική εταιρεία με τα κράτη της περιοχής, προωθώντας εναλλακτικές, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσα από πλωτές μονάδες φυσικού αερίου (FSRU) σε Αλεξανδρούπολη και Κροατία, τις ΑΠΕ και το υδρογόνο.
Η «κοπή» αυτού του «νήματος», ωστόσο, όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν αποδείχθηκε καθόλου εύκολη για τις ΗΠΑ, καθώς σημαντικά τμήματα των ισχυρότερων ευρωπαϊκών μονοπωλίων, πρώτα και κύρια των γερμανικών, ωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις ενεργειακές μπίζνες με τη Ρωσία, ενίσχυσαν τη θέση τους και την κερδοφορία τους με ατού την πρόσβαση στους «φθηνότερους» ρωσικούς υδρογονάνθρακες.
Πλέον, όμως, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών επιταχύνουν διεργασίες και αλλάζουν τα δεδομένα και στο πεδίο της Ενέργειας. Οσα δεν πέτυχαν στο ζήτημα της «ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία» οι πιέσεις, οι απειλές, ακόμα και οι κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι συμμάχων τους στην ΕΕ (ιδιαίτερα επί προεδρίας Τραμπ), έρχονται ξανά στο προσκήνιο, αξιοποιώντας τις εξελίξεις για να ξεμπερδέψουν με αυτό το «ξίφος στον λαιμό» των συμφερόντων τους.
Η εγκατάλειψη του ρωσο-γερμανικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που ολοκληρώθηκε παρά όλες τις αμερικανικές πιέσεις του προηγούμενου διαστήματος αλλά παρέμεινε «παγωμένος», αποτελεί το πιο εμβληματικό παράδειγμα. Η σημερινή επιβολή ασφυκτικών κυρώσεων στις μεγαλύτερες κρατικές και ιδιωτικές ρωσικές τράπεζες, οι «προτροπές» και οι πιέσεις των ΗΠΑ για να περιοριστούν ή και να σταματήσουν εντελώς οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε χώρες της ΕΕ, με πρώτη τη Γερμανία, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία ούτε γίνονται για χάρη της αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό.
Είναι κινήσεις πλήρως ενταγμένες στους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στη μακροπρόθεσμη προσπάθεια των ΗΠΑ να αποκτήσουν προβάδισμα έναντι των «στρατηγικών ανταγωνιστών» τους (Ρωσία, Κίνα), διευρύνοντας τις μπίζνες των μονοπωλίων τους στις ευρωπαϊκές αγορές Ενέργειας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, αμερικανικά μονοπώλια φυσικού αερίου, ήδη από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας, έκαναν μια σειρά από προετοιμασίες. Μεταξύ άλλων, έκαναν σημαντικές επενδύσεις σε τεράστιους τερματικούς σταθμούς (κυρίως στις νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ, π.χ. Λουιζιάνα), σε αγωγούς και εγκαταστάσεις υγροποίησης και εξαγωγής φυσικού αερίου.
Καθόλου τυχαία, σε δήλωσή του τις προηγούμενες μέρες, ο επικεφαλής του «LNG Allies», φορέα εμπορίας αμερικανικών μονοπωλίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, Φρ. Χάτσισον, αφού χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ευρώπη από ενεργειακή άποψη «αβέβαιη», επισήμανε πως μολονότι η δημιουργία νέων αποθηκών LNG παίρνει χρόνο, «οι ευκαιρίες τα επόμενα λίγα χρόνια είναι πραγματικά σημαντικές» για τις αμερικανικές εταιρείες.
Την ίδια ώρα, στην ΕΕ, όσο βαθαίνουν παραπέρα οι ανταγωνισμοί και προχωρούν τα παζάρια για τα νέα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τόσο αναδεικνύονται πιο έντονα τα διαφορετικά συμφέροντα των αστικών τάξεων των κρατών - μελών της.
Η ΕΕ παρουσίασε στις 8 Μάρτη ένα «σχέδιο απεξάρτησης» από τη ρωσική Ενέργεια έως το 2027-2030, διανθίζοντάς το με μέτρα όπως η εξοικονόμηση Ενέργειας, η αύξηση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ΑΠΕ, η διαφοροποίηση εισαγωγών Ενέργειας κ.λπ. Πίσω από αυτό το σχέδιο ωστόσο δεν μπορούν να κρυφτούν οι σφοδροί καπιταλιστικοί ανταγωνισμοί. Ούτε αποκρύπτεται το γεγονός ότι η ενεργειακή τροφοδοσία των βιομηχανιών και των μεγάλων παραγωγικών μονάδων των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από τις ΑΠΕ.
Στην ΕΕ το ρωσικό φυσικό αέριο καλύπτει κατά 40% τις σχετικές ανάγκες των χωρών - μελών, ο ρωσικός άνθρακας τις καλύπτει κατά 46% και το ρωσικό πετρέλαιο κατά 26%. Από κει και πέρα, ο βαθμός «εξάρτησης» είναι πολύ διαφορετικός από χώρα σε χώρα.
Ετσι, παρά τις μεγαλόστομες ανακοινώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΕ, όπως η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, που πρότειναν, στην αρχή αυτής της βδομάδας, εμπάργκο σε ρωσικό άνθρακα και σε επόμενο στάδιο και σε ρωσικό πετρέλαιο, καταγράφηκαν ισχυρές αντιθέσεις συμφερόντων.
Μετά από μέρες σχετικών παζαριών, αργά το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκε το εμπάργκο της ΕΕ στον ρωσικό άνθρακα, ενώ ακόμα πιο «δύσκολα» θα είναι τα παζάρια για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ιταλία αντιτάχθηκαν στο σχέδιο της Κομισιόν για κλιμάκωση των κυρώσεων με εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και παράγωγων προϊόντων.
Την ίδια ώρα, τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη της Ευρώπης «τρέχουν» τα δικά τους ενεργειακά σχέδια για την ενίσχυση της θέσης των μονοπωλίων τους.
Ετσι, η Γαλλία προωθεί την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Ηδη, η πυρηνική ενέργεια καλύπτει τα δύο τρίτα των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρικό ρεύμα. Η Γαλλία έχει σχετικά χαμηλές κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, λόγω της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από 56 πυρηνικούς σταθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 μόλις το 3% του ηλεκτρικού ρεύματος παραγόταν σε φωτοβολταϊκά πάρκα.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ήδη από τον Νοέμβρη του 2021 ανακοίνωσε την κατασκευή 6 νέων μεγάλων πυρηνικών αντιδραστήρων, εκ των οποίων ο πρώτος θα τεθεί σε λειτουργία το 2035, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκευής και άλλων 8 έως το 2050.
Στη Βρετανία, παρόμοια στρατηγική ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον. Αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο επέκτασης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες και από αιολικά πάρκα, επιδιώκοντας την αύξηση της ενεργειακής επάρκειας και αυτάρκειας της χώρας.
Κεντρική θέση στο σχέδιο αυτό έχει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες, με στόχο αύξηση της παραγωγής στα 24 GW από το 2050. Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να καλύψει ποσοστό περίπου 25% της εκτιμώμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σημαντικά αυξημένο από το 14% που καλύπτει σήμερα.
Παράλληλα, το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης προβλέπει αύξηση της παραγωγής Ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο, ενώ θα υποστηρίζει την εσωτερική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μεσοπρόθεσμα. Επιδιώκεται επίσης το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από το 2030, να έχει χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.
Η Γερμανία, με τον υψηλό βαθμό εξάρτησης της βιομηχανίας της και συνολικά της οικονομίας της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, είναι πιο «στριμωγμένη» από τις εξελίξεις και την όξυνση της ευρωατλαντικής αντιπαράθεσης με τη Μόσχα.
Ο ρωσο-γερμανικός αγωγός «Nord Stream 2», που θα προσέφερε τεράστια οφέλη στο γερμανικό κεφάλαιο, δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία. Η «Gazprom Germania», θυγατρική του ρωσικού μονοπωλιακού ενεργειακού ομίλου «Gazprom», τέθηκε υπό τον έλεγχο του γερμανικού κράτους - σε πρώτη φάση μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2022 - ενώ στο τραπέζι της γερμανικής κυβέρνησης βρίσκεται και το θέμα της «Rosneft Deutschland», θυγατρικής της ρωσικής πετρελαϊκής «Rosneft» στη Γερμανία. Το Βερολίνο εξετάζει αντίστοιχη κίνηση, με δεδομένη τη στρατηγική σημασία των υποδομών της εταιρείας, όπως τα μεγάλα διυλιστήρια στο Σβεντ της ανατολικής Γερμανίας, όπου η «Rosneft PCK» κατέχει το 54% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η βρετανο-oλλανδική «Shell» έχει ήδη ανακοινώσει την αποχώρησή της.
Χαρακτηριστικά είναι εξάλλου τα «πανηγύρια» από την πλευρά των ΗΠΑ, που σπεύδουν να βάλουν «ταφόπλακα» σε όποια σκέψη του Βερολίνου για «ανάσταση» του αγωγού «Nord Stream 2» μετά από κάποια ενδεχόμενη «εξομάλυνση» των σχέσεων με τη Ρωσία. «Θεωρώ ότι ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου "Nord Stream 2" είναι πλέον νεκρός», τόνισε η Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλώντας σε μέλη του Κογκρέσου. «Ο αγωγός είναι πλέον ένα κομμάτι μετάλλου στον βυθό της θάλασσας, δεν νομίζω ότι θα ξαναζωντανέψει ποτέ», πρόσθεσε...
Σε ένα τέτοιο φόντο, η Γερμανία πήρε την απόφαση για κατασκευή δύο μεγάλων τερματικών σταθμών LNG (κυρίως από ΗΠΑ, Κατάρ), εκ των οποίων ο ένας θα γίνει στη βορειοδυτική ακτή της Γερμανίας, στο Brunsbuttel. Σχεδιάζεται να λειτουργήσει το 2024, εξυπηρετώντας ωστόσο τη μεταφορά μόλις 8 δισ. κ.μ. LNG από τα 140 δισ. κ.μ. που εισάγει η χώρα κάθε χρόνο... Ενας δεύτερος τερματικός σταθμός θα γίνει στο Wilhelmshaven, κοντά στο οποίο σχεδιάζεται και εργοστάσιο ηλεκτρόλυσης από τη γερμανική εταιρεία Ενέργειας «Uniper».
Στο μεταξύ, παρά την πίεση που ασκούν οι εξελίξεις, το Βερολίνο δηλώνει ότι δεν επανεξετάζει την απόφαση για οριστικό κλείσιμο των τελευταίων 3 πυρηνικών σταθμών της χώρας έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι γερμανικές αστικές κυβερνήσεις ενθαρρύνουν εδώ και χρόνια την ανάπτυξη ΑΠΕ στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης ενεργειακής ατζέντας», υπολογίζοντας πάντα ωστόσο το «φθηνό» ρωσικό φυσικό αέριο ως βασική «μεταβατική» μορφή Ενέργειας.
Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι διευθυντικά στελέχη κορυφαίων γερμανικών μονοπωλίων, όπως η BASF και η «Siemens», δεν σταματούν να προειδοποιούν πως τυχόν πλήρες ενεργειακό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας θα προκαλέσει «πρωτοφανή ύφεση» που έχει να βιώσει η Γερμανία από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προκαλώντας παράλληλα «δραματικές επιπτώσεις», ίσως και «θέμα επιβίωσης ορισμένων βιομηχανιών»...
Σε θέση μάχης εφοπλιστές και ενεργειακοί όμιλοι για να πρωταγωνιστήσουν στη μεταφορά του NLG και στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, όσο προχωρά η μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη
Από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Νούλαντ |
Ολες αυτές οι συναντήσεις επιβεβαίωσαν ότι τα Ενεργειακά δεν αποτελούν μόνο την κορυφή της ατζέντας στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και έναν ισχυρό καταλύτη για την επιτάχυνση διευθετήσεων μέσα στην ευρωατλαντική συμμαχία, κυρίως στη νοτιοανατολική της πτέρυγα, όπου κυριαρχούν τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, «οι σημερινές, μεγάλες διεθνείς γεωπολιτικές προκλήσεις πρέπει να ιδωθούν περισσότερο ως ευκαιρία να επιταχυνθούν οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις παρά ως πρόβλημα», ενώ προστίθεται με νόημα ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το οικονομικό αποτύπωμά της «είναι επίσης μία σημαντική ευκαιρία».
Παρόμοια τοποθέτηση, που συνδέει τα Ενεργειακά με διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, έκανε στις 16 Μάρτη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, από την Ουάσιγκτον. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «τώρα είναι η ώρα να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο».
Στέλνοντας σαφές σήμα «διευθετήσεων» και κλεισίματος των «εκκρεμοτήτων» σε μια τέτοια κατεύθυνση, σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, ανέφερε πως «θα υπάρχουν διαμάχες μεταξύ χωρών, αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι να υπάρχουν οι ίδιες διαμάχες εδώ και δεκαετίες. Ολες οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή».
Αυτό σημαίνει βέβαια να θυσιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στον βωμό της ΝΑΤΟικής συνοχής και των ενεργειακών σχεδιασμών που καταστρώνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, για τα κέρδη των μονοπωλίων. Πάνω σ' αυτό το έδαφος, ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός, που στον πυρήνα του θα έχει αναπόφευκτα τη συνεκμετάλλευση, δεν πρόκειται να εξαλείψει τις αντιθέσεις και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας. Αντίθετα, περιέχει το σπέρμα για τον επόμενο γύρο κλιμάκωσης, όπως έγινε άλλωστε και στο παρελθόν.
Σε κάθε περίπτωση, η επαναχάραξη του ενεργειακού χάρτη στην Ανατ. Μεσόγειο από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, με στόχο να περιοριστεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, σε συνδυασμό με τη «θωράκιση» της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή, πυροδοτούν εξελίξεις, που τις συνέπειές τους πληρώνουν ήδη και θα συνεχίσουν να πληρώνουν ακόμα πιο ακριβά οι λαοί.
Στη συνάντηση που είχε η Νούλαντ με τον πρωθυπουργό, τέθηκε επί τάπητος η επόμενη μέρα στο ενεργειακό πεδίο, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των κοιτασμάτων που ήδη υπάρχουν στην Ανατ. Μεσόγειο, την ανακάλυψη νέων, αλλά και την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά του φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης. Ιδια ήταν η ατζέντα και στην τριμερή, όπου επίσης παραβρέθηκε η Νούλαντ.
Αντίστοιχα, στη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών με την αναπληρώτρια βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, επιβεβαιώθηκε «η σπουδαιότητα της περιφερειακής συνεργασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας στην Ευρώπη, μέσω της διαφοροποίησης τόσο των πηγών όσο και των διαδρομών της Ενέργειας» και τονίστηκε «ο στρατηγικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης και της σχεδιαζόμενης μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (FSRU), ως κόμβου για την προμήθεια Ενέργειας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Εκεί όμως που «ξεφυτρώνουν» νέοι και μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον λαό, από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την Ενέργεια και την πολεμική εμπλοκή της χώρας, το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά του βλέπουν «ευκαιρίες» και νέα πεδία κερδοφορίας, από τη μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο».
Ηδη, οι εφοπλιστές έχουν πάρει θέση και προσδοκούν να ενισχύσουν τον ρόλο τους στη μεταφορά και αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που η σημασία του αναβαθμίζεται ραγδαία, όσο θα προχωρά η μείωση του ρωσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης.
Το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο διαθέτει τον μεγαλύτερο σε αξία στόλο για μεταφορά LNG και τώρα οι προσδοκίες του απογειώνονται: Η συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ για προμήθεια επιπλέον 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αμερικανικού LNG έως το τέλος του 2022 οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης πλοίων για τη μεταφορά του.
Οι Ελληνες εφοπλιστές ελέγχουν σήμερα σχεδόν το 21% του παγκόσμιου στόλου LNG Carriers, και συγκεκριμένα τα 135 από τα συνολικά 640 πλοία, ενώ αυτήν την περίοδο ναυπηγούνται συνολικά 127 πλοία LNG, από τα οποία 57 είναι ελληνικών συμφερόντων.
«Ευκαιρίες» για νέες κερδοφόρες επενδύσεις βλέπουν και τα αρπακτικά της «πράσινης» Ενέργειας, που χρηματοδοτούνται αδρά από το Ταμείο Ανάκαμψης και τους «αναπτυξιακούς» νόμους. Οπως αναφέρθηκε ήδη, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατασκευή του Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης, που προσανατολίζεται προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Με χωρητικότητα 153.500 κ.μ. LNG, ο πλωτός σταθμός θα συνδεθεί με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.
Ταυτόχρονα με την επέκταση των τερματικών σταθμών LNG, προωθείται από την κυβέρνηση και η επόμενη φάση στην απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, ώστε αυτή να μειώνεται σε λιγότερο από δύο χρόνια. Οι διευκολύνσεις αυτές, με ό,τι συνεπάγονται για τους περιβαλλοντικούς και άλλους όρους με τους οποίους θα κατασκευάζονται οι πανάκριβες ΑΠΕ, στοχεύουν στην υλοποίηση νέων επενδύσεων ύψους 10 δισ. ευρώ και συνολικής ισχύος 12 GW.
Εφοπλιστές και μονοπώλια της Ενέργειας «τρίβουν τα χέρια» τους για το «νέο τοπίο» που διαμορφώνεται, στο έδαφος της αντιπαράθεσης που οξύνεται ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία. Μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, που έχουν ήδη συσσωρεύσει αμύθητα κέρδη από την «απελευθέρωση» της αγοράς, το εμπόριο ρύπων και το Χρηματιστήριο της Ενέργειας, βλέπουν με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον...
Την ίδια ώρα, ο λαός πληρώνει τον πόλεμο και τους ανταγωνισμούς όχι μόνο με το κόστος της ελληνικής εμπλοκής και τον κίνδυνο μιας πιο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, αλλά και στην τσέπη του: Με τις απανωτές ανατιμήσεις σε καύσιμα και ρεύμα, με αυξήσεις στα τρόφιμα και με το ενδεχόμενο να υπάρξουν ελλείψεις στα ράφια, λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία και των δικών της αντικυρώσεων, αλλά και εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής πρώτων υλών, που εισάγονται από την Ουκρανία.
Η «πράσινη μετάβαση» οδηγεί στη γρήγορη μετάβαση στην ενεργειακή φτώχεια, σε εκτίναξη των τιμών, σε απαξίωση παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, όπως ο λιγνίτης. Τάση που δεν ανατρέπεται με τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, παρατείνοντας για μερικά μόνο χρόνια τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών, για να αντιμετωπιστούν ελλείψεις από τη μείωση της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Το ρεύμα που θα παράγεται όμως θα συνεχίσει να είναι πανάκριβο για τον λαό, εξαιτίας των περιβαλλοντικών καπέλων που παραμένουν απείραχτα.
Οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ επιβεβαιώνουν επιτάχυνση στον δρόμο εκτίναξης της ενεργειακής φτώχειας για τους λαούς. Οι ανταγωνισμοί μέσα στην ΕΕ δεν έχουν ως «μήλον της Εριδος» τη φτηνή Ενέργεια για τους λαούς, αλλά τη διασφάλιση των συμφερόντων και των κερδών των μεγάλων ομίλων της Ενέργειας, ποιοι θα έχουν το πάνω χέρι στην κούρσα και ποιοι θα χάσουν θέσεις στις μεταξύ τους κόντρες.
Ουσιαστικά η «απεξάρτηση» από το ρωσικό φυσικό αέριο μετατρέπεται σε εξάρτηση από το αμερικανικό LNG που θα πληρώσουν ξανά οι λαοί της Ευρώπης.
Την ίδια ώρα, όπως δείχνουν τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων για την ακρίβεια:
Για να πάρει ανάσα ο λαός από την ασφυξία της ακρίβειας, απαιτείται οργάνωση και αγώνας σε σύγκρουση με τις ευρωενωσιακές δεσμεύσεις στη διεκδίκηση άμεσων και πραγματικών μέτρων ανακούφισης, στη σχεδιασμένη αξιοποίηση του συνόλου των ενεργειακών πηγών της χώρας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί επάρκεια και φτηνή Ενέργεια για τον λαό. Απαιτείται σύγκρουση και με τη στρατηγική της πολεμικής εμπλοκής, που επιτείνει τις συνέπειες της ακρίβειας και κάνει τον λαό θύμα των κυρώσεων και αντικυρώσεων σε καύσιμα, πρώτες ύλες και τρόφιμα.
Καμιά εμπιστοσύνη λοιπόν στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα αστικά κόμματα, που μοιράζονται τις ίδιες προτεραιότητες: Στηρίζουν την εμπλοκή της χώρας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, προωθούν τη στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης, υπερασπίζονται τη «δημοσιονομική σταθερότητα» και τις «αντοχές της οικονομίας» και με τη συνεχόμενη εκλογολογία καλλιεργούν τη μοιρολατρία και νέες αυταπάτες, επιδιώκουν να πείσουν τον λαό να μην αγωνίζεται, να μη διεκδικεί μέτρα ουσιαστικής αντιμετώπισης της ακρίβειας τώρα που η ζωή του έχει γίνει δυσβάσταχτη.
«Πινγκ πονγκ» δηλώσεων από Ελληνες και Τούρκους αξιωματούχους | «`Η συνδαιτυμόνες στο τραπέζι ή θα είμαστε εμείς το μενού», λέει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τις γενικότερες εξελίξεις που «τρέχουν» στην περιοχή
Αφού πρώτα παρατήρησε ότι ο ρόλος της Ελλάδας στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ είναι «πιο σημαντικός από ποτέ», σε μια περιοχή την οποία χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας», τόσο για τη Ρωσία όσο και για τις ΗΠΑ, έδειξε προς την κατεύθυνση των «συνεννοήσεων» και διευθετήσεων, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι ήδη εταίρος στον ΤΑΡ και ότι θέλει κι αυτή να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο.
Την ίδια ώρα, έβαζε ξανά στον «πάγο» τον πολυδιαφημισμένο αγωγό «East Med», επικαλούμενος λόγους κόστους και ταχύτητας στην κατασκευή του.
Την ίδια μέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας είχαν σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, συζητώντας «σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή». Ο, δε, υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο Φόρουμ και ενώ αναμένεται νέος γύρος ΜΟΕ, τόνιζε ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τους γείτονές μας καλή τη πίστη, προκειμένου να φτάσουμε στο ίδιο σημείο συνεννόησης».
Από κοντά και ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας, K. Φραγκογιάννης, που απαριθμούσε στο Φόρουμ τα βήματα που έχουν γίνει στη λεγόμενη «θετική ατζέντα» με την Τουρκία. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις μπίζνες σε τομείς όπως τα Ενεργειακά, τα ναυτιλιακά, οι υποδομές, αλλά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης. Οπως είπε, έχουν λύσει «τα 23 από τα 25 θέματα» αυτής της ατζέντας και ότι η όλη διαδικασία «δημιουργεί ένα momentum που μπορεί να ευνοήσει και τις πολιτικές σχέσεις».
Ιδιο ήταν το στίγμα και στη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια την Παρασκευή στο «CNN Greece». Σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ένα απολύτως διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον με αυξανόμενους κινδύνους και προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο». Γι' αυτό, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση «επιθυμεί να συμβάλει εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και να παγιώσει τη θέση της ως παράγων σταθερότητας και συνεργασίας».
Πρόσθεσε ότι για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αν δεν επιτευχθεί διμερής συμφωνία με την Τουρκία, «προτείνουμε να παραπεμφθεί το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε έτοιμος «να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να τεθούν τα θεμέλια για τη διαμόρφωση ενός περιφερειακού συστήματος που θα διασφαλίζει τη μελλοντική σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία», ώστε «να οικοδομηθούν ευρύτερες συνεργασίες σε μια σειρά τομείς που μέλλεται να μας απασχολήσουν όλο και περισσότερο στο άμεσο μέλλον, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η πολιτική προστασία και ο τουρισμός».
Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην πλευρά της Τουρκίας. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι μιλά για «συμβιβασμούς» μέσα από «διάλογο», ο οποίος διευκολύνεται από τις «τεκτονικές αλλαγές στο Ουκρανικό, καθώς Ελλάδα και Τουρκία εδράζονται στην ίδια τεκτονική πλάκα, αυτή του ΝΑΤΟ και της Δύσης γενικότερα».
Τονίζουν, άλλωστε, ότι μέσα σε όλο αυτόν τον χαμό «το καλό νέο είναι ότι είμαστε ..."Back in business" (επιστροφή στις δουλειές)», που σημαίνει ότι το κλίμα έχει αναθερμανθεί για ευρύτερες οικονομικές συνέργειες ανάμεσα στην αστική τάξη των δυο κρατών, «λιπαίνοντας» το έδαφος και για τα πιο δύσκολα, πάντα μέσα στο ίδιο ευρωατλαντικό πλαίσιο της «συνεννόησης».
Δεν περνά, εξάλλου, απαρατήρητη η τοποθέτηση ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με την αγορά από τις δυο χώρες αμερικάνικων όπλων: «Η ενίσχυση της Ελλάδας είναι ενίσχυση του ΝΑΤΟ, άρα και της Τουρκίας. Ελπίζουμε να έχει και η Αθήνα την ίδια θεώρηση για τους δικούς μας εξοπλισμούς».
Απαρατήρητος δεν περνά ούτε ο «οδικός χάρτης» που προτείνουν για διευθετήσεις, σε πνεύμα παραπλήσιο με αυτό που περιέγραφε, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο Ν. Δένδιας: «Υπάρχουν μια σειρά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, και δεν αποκλείεται προσφυγή και στη Διεθνή Δικαιοσύνη», λένε.
Επιβεβαιώνοντας το παρασκήνιο πίσω από την αλλαγή στάσης των Αμερικανών για τον «East Med», σημειώνουν για την κρίση το καλοκαίρι του 2020 με την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι «δεν προκλήθηκε από το δικό μας ερευνητικό σκάφος, αλλά από έναν αγωγό (τον "East Med") που προσπάθησε να βρει χάραξη μέσα από την τουρκική υφαλοκρηπίδα».
Κατά τα άλλα, επαναλαμβάνουν τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας, ότι «η θεωρία πως ένα νησί τόσο μικρό όσο το Καστελόριζο μπορεί να μας αποκόψει από την έξοδό μας στην Ανατ. Μεσόγειο δεν ευσταθεί» και επιμένουν στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Σχετικά με το Κυπριακό, η τουρκική πλευρά αναφέρει ότι «η επίλυσή του θα ξεκλείδωνε και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», επιμένοντας σε «λύση δύο κρατών», καθώς «η Ομοσπονδία δεν οδηγεί πουθενά».
Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση σπεύδει να υπενθυμίσει την αναβαθμισμένη θέση της στο χάρτη της περιοχής, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Αξιωματούχοι επισημαίνουν με νόημα ότι «η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που μιλά τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία» και απαξιώνουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι «δεν θα δουλέψουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», ενώ προβλέπουν ότι «σύντομα η ΕΕ θα αναγκαστεί να στήσει κάποιον μηχανισμό διαχείρισης των συνεπειών που θα έχουν οι κυρώσεις στην ίδια».
Τονίζουν, δε, ότι η Τουρκία δεν έχει καμία υποχρέωση να τις εφαρμόσει, καθώς είναι της ΕΕ, της οποίας δεν είναι μέλος.
Τα δικά της γεωπολιτικά «πλεονεκτήματα» και κυρίως τη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ διαφημίζει και η ελληνική πλευρά, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κων. Φλώρο να αναφέρεται εκτενώς - μιλώντας στο Φόρουμ - στις διμερείς σχέσεις και τα πολυμερή σχήματα με ομπρέλα ΝΑΤΟ, όπου πρωτοστατούν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Αλλά και σε «δυο κομβικά σημεία, πολύ χρήσιμα για τη συμμαχία, τη Σούδα και τη "Σούδα του Βορρά", την Αλεξανδρούπολη», για την οποία είπε ότι «επελέγη μαζί με τους συμμάχους προκειμένου να διευκολύνουμε τη διέλευση στρατευμάτων όπου χρειάζεται». Τόνισε, δε, ότι «λόγω του Ουκρανικού, η αξία της έχει αναδειχτεί στον υπέρτατο βαθμό».
Σε μια κυνική ομολογία ότι η ενεργότερη εμπλοκή στα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ γίνεται για μια καλύτερη θέση στο διαμοιρασμό της λείας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ότι «αν δεν είμαστε στο τραπέζι ως συνδαιτυμόνες, θα είμαστε στο μενού», σκιαγραφώντας, βασικά, την ένταση των ανταγωνισμών και τους κινδύνους για τον λαό από τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
Τέλος, στον απόηχο της επίσκεψης του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Γ. Λαπίντ στην Αθήνα, όπου επισήμανε τόσο στον Ελληνα ομόλογό του, όσο και στον πρωθυπουργό τη βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γ. Αμράνι, μιλώντας την Παρασκευή στο Φόρουμ, προανήγγειλε στενότερη συνεργασία με την Αγκυρα.
«Το να καλούμε και άλλους στην περιφερειακή συνεργασία μας είναι ευπρόσδεκτο. Η τριμερής μας συνεργασία (με Κύπρο), το να είναι ελκυστική, να μην περιορίζεται στις τρεις μόνο χώρες, αλλά και να θέλουν να ενταχθούν και άλλοι, αποδεχόμενοι τους βασικούς κανόνες της συνεργασίας μας, είναι κάτι ευπρόσδεκτο», είπε.
Ζήτησε, δε, «να χτίσουμε πάνω στο μομέντουμ», βάζοντας π.χ. ως πεδίο συνεργασίας την Ενέργεια. «Μιλάγαμε για τον "East Med" εδώ και 12 χρόνια, μέχρι που μας είπαν οι Αμερικανοί ότι δεν μπορεί να προχωρήσει. Ας δούμε άλλα σχέδια. Η Αίγυπτος είναι ένας εταίρος κλειδί στην περιοχή (για το Ενεργειακό και τις οδεύσεις του), όμως και άλλοι μπορούν να παίξουν τέτοιον ρόλο. Είναι ώρα να κάνουμε πρόοδο και να μορφοποιήσουμε τη ρητορική των Βρυξελλών περί ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία σε ένα σχέδιο δράσης», τόνισε χαρακτηριστικά.
...που βλέπουν τα τρένα της εμπλοκής να περνούν!
Eurokinissi |
Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει κατ' εξακολούθηση τα διαπιστευτήρια του σε όλους τους εκπροσώπους της αμερικανικής διπλωματίας στο στόχο της «ενίσχυσης της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης», που εγκαινιάστηκε και «απογειώθηκε επί ημερών του» |
Ο λεκές δεν βγαίνει με τίποτα, όσα μυξοκλάματα κι αν επιστράτευσαν αμέσως μετά πάνω στην μπουγάδα όπου ξέπλεναν προηγουμένως μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΜέΡΑ25 την αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, που είναι συνυπεύθυνη με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη Ρωσία για το δράμα που ζει ο λαός της Ουκρανίας. Για άλλη μια φορά «έπεσαν από τα σύννεφα» οι ΣΥΡΙΖΑίοι, που έτρεξαν άρον άρον να διαχωρίσουν τον Ζελένσκι από τα ναζιστικά πρωτοπαλίκαρά του, που είναι ακριβώς ενταγμένα στον ουκρανικό στρατό και εκπαιδευμένα από τους Ευρωατλαντικούς, όπως ξέρουν μέχρι και τα μικρά παιδιά.
Το αφήγημα της δήθεν «ολίγον εμπλοκής» και της φιλειρηνικής στάσης με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί από την αρχή του ιμπεριαλιστικού πολέμου να πατήσει πάνω στα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού ξεθωριάζει. Αποδεικνύεται ότι επιλογή εμπλοκής στο πλευρό του ευρωατλαντικού στρατοπέδου στον πόλεμο είναι ένα ενιαίο πακέτο που έχει τα πάντα: Τη στρατιωτική εμπλοκή με όλες τις μορφές και εκδοχές, το να βρεθούν δικές σου δυνάμεις αύριο πλάι πλάι μαζί με τους Αζόφ, τον «Δεξιό Τομέα» και άλλους εγκληματίες, ότι τα όπλα που στέλνεις πάνε στα χέρια αυτών των τύπων που θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος του λαού της Ουκρανίας, περιλαμβάνει τις κυρώσεις και το κόστος που πληρώνει ο λαός σε αυτές, είναι συμβολή στο μύλο της όξυνσης και της κλιμάκωσης, της γενίκευσης της αντιπαράθεσης.
Βεβαίως δεν χρειαζόταν να δούμε αυτή την εικόνα της Πέμπτης στη Βουλή, για να διαπιστώσουμε τον βρώμικο ρόλο που παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη διαδικασία, συμβάλλοντας από τη δική του πλευρά στο να ευθυγραμμιστεί ο λαός στο «ευρωΝΑΤΟικό» αφήγημα που υπηρετεί την επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης για εμπλοκή ...αλλά με πλάγιο ως συνήθως τρόπο, χαϊδεύοντας αυτιά, φιλειρηνικά αισθήματα και όσους (που είναι πολλοί) χρεώνουν ευθύνες σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οσα στελέχη του αρθρογραφούν ή τοποθετούνται για το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία τις προηγούμενες μέρες, κινούνται στους εξής άξονες:
- Πρώτον, εμφανίζουν ως λύση τη ...διπλωματία! Λες και η διπλωματία είναι αυθύπαρκτη, λες και δεν είναι πολιτική, λες και δεν κινείται παράλληλα με την πολεμική σύγκρουση προκειμένου να κατοχυρώσει τελικά τα αποτελέσματά της, όπως συμβαίνει και συνέβαινε πάντα. Οι διπλωματικές κινήσεις, οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις πάνε χέρι χέρι με τις πολεμικές συγκρούσεις και δεν πρόκειται ποτέ να πάψουν να υπάρχουν, αλλά δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν με τίποτα την όξυνση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά μπλοκ που παλεύουν σήμερα με νύχια και δόντια και ανοιχτά για την πρωτοκαθεδρία στον κόσμο. Αυτό το μεγάλο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ και της σοσιαλδημοκρατίας γενικά προσπαθεί να καλλιεργήσει τον εφησυχασμό και την αναμονή από τα παζάρια των διαπραγματεύσεων, που το μόνο που θα καταφέρουν είναι να προετοιμάσουν το επόμενο στάδιο, την επόμενη πίστα όξυνσης της αντιπαράθεσης.
- Δεύτερον, κατηγορούν την κυβέρνηση για την αποστολή «θανατηφόρων όπλων» (προσοχή, όχι γενικά πολεμικού εξοπλισμού!) και επίσης λένε ότι «δεν θα πρέπει να έχουμε καμία συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις». Αυτά την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει τα τρένα να περνούν» από την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, φορτωμένα ΑμερικανοΝΑΤΟικούς για την πρώτη γραμμή του μετώπου, με βάση και την κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις, που εκείνος εγκαινίασε με τις ΗΠΑ και επέκτεινε η ΝΔ, βλέπει τις ΝΑΤΟικές αρμάδες να έχουν κάνει σουρωτήρι το Αιγαίο, με τον ενεργό ρόλο του ελληνικού Ναυτικού, βλέπει - «και μιλιά δεν έχει» - τα τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να ετοιμάζονται για τη Βουλγαρία, για να ενισχύσουν τους νέους ΝΑΤΟικούς «σχηματισμούς μάχης», στο πλαίσιο των «συμβατικών συμμαχικών υποχρεώσεων», τις οποίες κι εκείνος «τίμησε και τιμά».
Κατά τ' άλλα έχουν και το θράσος να μιλάνε για «ειρήνη», πάνω από τα γεμάτα ΝΑΤΟικά κανόνια που σημαδεύουν τους λαούς, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία, την Κίνα για τον έλεγχο και το μοίρασμα αγορών, σφαιρών επιρροής, πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων μεταφοράς Ενέργειας.
Τρίτον, απογείωση της εξαπάτησης όμως είναι η στάση του και για τον υπόλοιπο «βαρύ λογαριασμό» που στέλνουν από κοινού με τα άλλα αστικά κόμματα στον λαό, ως «το τίμημα της εμπλοκής». «Ορθώς» λέει ξανά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «πάρθηκαν κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία», οι οποίες είναι μέρος της εμπλοκής! Αποτελούν στοιχείο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης. Κατά τ' άλλα «διαμαρτύρεται» για τη διαχείριση των επιπτώσεών τους από την ΕΕ! Λες και μπορεί να υπάρχουν κυρώσεις χωρίς συνέπειες, οι οποίες παρεμπιπτόντως έρχονται να προστεθούν στην πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και του «πράσινου Green Deal», της «επεκτατικής» πολιτικής στήριξης των ομίλων στο πλαίσιο της ΕΕ, στα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, που αποτελούν άλλωστε και δικό του «πρόγραμμα» παρά τους όψιμους αστερίσκους για τον τρόπο εφαρμογής τους... γιατί όταν κυβερνούσε τα «έτρεχε» όλα με χίλια...
Τέταρτον, το κερασάκι στην τούρτα είναι η άποψη ότι οι ηγεσίες της ΕΕ είναι «χωρισμένες» σε γεράκια που δήθεν συγκροτούν οι ακραίοι της Ανατολικής Ευρώπης Πολωνοί και Βαλτικοί, που παίζουν το «χαρτί» της όξυνσης, και οι μετριοπαθείς με επικεφαλής τον Μακρόν!!! Ομως εδώ πιάνονται στα πράσα, γιατί πάνω απ' όλους, στις πολεμικές σημαίες και ιαχές, στα καλέσματα για εξοπλισμούς αλλά και στην αποστολή πολεμικού υλικού και στρατού στην Ανατολική Ευρώπη έχουν πρωτοστατήσει οι ομογάλακτες «προοδευτικές» κυβερνήσεις τους των σοσιαλδημοκρατών, για τις οποίες έλεγαν ότι «αλλάζουν τον αέρα» στην Ευρώπη, όπως της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, πρώτα απ' όλα βέβαια της Γερμανίας, αλλά και οι σοσιαλδημοκράτες και «προοδευτικοί» της Σκανδιναβίας, της Δανίας, αλλά και της Σουηδίας, της Φινλανδίας που ζητάνε να μπουν στο ΝΑΤΟ... Πού είναι λοιπόν τα περιστέρια και πού τα γεράκια. Είναι άλλο ζήτημα αν οικονομικές σχέσεις τμημάτων της αστικής τάξης ορισμένων κρατών με Ρωσία, όπως π.χ. Γερμανία, Γαλλία δημιουργούν τριβές, αντιπαραθέσεις, ταλαντεύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Οι δηλώσεις όμως τύπου Ντράγκι, «προτιμούμε την ειρήνη ή να έχουμε αναμμένο κλιματιστικό; Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας», είναι χαρακτηριστικές των διλημμάτων που μπαίνουν...
Και μπορεί να μην έγιναν πολλά γνωστά για το τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά μιλάει από μόνη της η εκκωφαντική σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ (ούτε... μονόστηλο δεν χώρεσε στην «Αυγή») για το όργιο καταστολής που επιστράτευσε την επόμενη μέρα η κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι σε απεργούς στη Θεσσαλονίκη που διαμαρτύρονταν για τη ΝΑΤΟική παρουσία στο λιμάνι της πόλης, για τις δυνάμεις που στέλνονται για να ενισχύσουν παραπέρα την «κάννη» που σημαδεύει τον λαό και της Ουκρανίας και όλους τους λαούς της περιοχής.
«Αντιπολεμικό» κίνημα που το πρωί θα «σηκώνει τους ώμους» για τις «συμβατικές» ΝΑΤΟικές υποχρεώσεις και το απόγευμα... θα ανάβει κεριά τάχα για την ειρήνη. Θα ρίχνει το «ανάθεμα» στην «υπερέκθεση» στους ανταγωνισμούς και θα χειροκροτεί κυβερνήσεις που τάχα θα προωθούν την «ολίγον εμπλοκή» στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από τη βρώμικη σοσιαλδημοκρατία, τους «προοδευτικούς» χειροκροτητές του ΝΑΤΟ και των Αζόφ: Γνήσια αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας, όπως και στον ρωσικό λαό, πάλη για την ειρήνη σημαίνει σύγκρουση με την πολιτική της εμπλοκής στα βρώμικα ευρωατλαντικά σχέδια.
Associated Press |
ΑμερικανοΝΑΤΟϊκοί Βομβαρδισμοί στο Ιράκ, 2003: τραυματισμένα παιδιά σε νοσοκομείο στη Βαγδάτη |
Και κάπως έτσι γέμισαν τις τελευταίες μέρες οι αναλύσεις στις εφημερίδες, στα διαδιδικτυακά ΜΜΕ, στην τηλεόραση και τις ραδιοφωνικές εκπομπές, με ένταση, παλμό και διάρκεια και με έναν προφανή στόχο να περάσει μαζικά στον ελληνικό λαό το ΝΑΤΟικό αφήγημα για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, που σύμφωνα με όλες τις έρευνες και δημοσκοπήσεις συναντά μεγάλες δυσκολίες, δεν πάει πολύ καλά, με αποτέλεσμα να «εκρήγνυνται» γνωστοί και μη εξαιρετέοι αρθρογράφοι και παπαγαλάκια με το τι θα γίνει επιτέλους με αυτήν την κατάσταση!
Βλέπετε, στις σημερινές πολεμικές συνθήκες το δόγμα είναι: Οποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας, δεν «χωράει» σήμερα ούτε καν μια μεσοβέζικη στάση. Πρέπει εδώ και τώρα να υπάρξει πλήρης ευθυγράμμιση, πλήρης συστράτευση. Ολοι είμαστε με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ανδρείκελό τους Ζελένσκι στην Ουκρανία και αυτή την επιλογή την βαφτίζουμε ψευδώς ότι «είμαστε με τον ουκρανικό λαό». Γιατί απ' ό,τι φαίνεται τα πράγματα στο μέλλον θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα, ακόμα πιο σύνθετα, ακόμα πιο γενικευμένα και η εμπλοκή ακόμα βαθύτερη, με όλες τις μορφές και με όλους τους τρόπους.
Associated Press |
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ |
Παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία λοιπόν από τους «πολέμους» των «φιλελεύθερων δημοκρατιών».
ΙΡΑΚ, 1991: Στις 13 Φλεβάρη 1991, δύο ειδικές βόμβες των ΗΠΑ από αμερικανικά αεροσκάφη «Stealth» έπληξαν ένα πολιτικό καταφύγιο στη Βαγδάτη. Οι καθοδηγούμενες βόμβες διείσδυσαν στην παχιά οπλισμένη οροφή σκυροδέματος του καταφυγίου που ήταν γεμάτος γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. 408 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη σχεδόν μισού τόνου εκρηκτικών. Κομματιάστηκαν από θραύσματα, σκοτώθηκαν από συντρίμμια ή εξαϋλώθηκαν από το τεράστιο ωστικό κύμα.
ΣΥΡΙΑ |
ΙΡΑΚ, 2003: Οι συνεχείς βομβαρδισμοί άρχισαν στις 19 Μάρτη 2003 και στις 21 Μάρτη ξεκίνησε η κύρια βομβιστική εκστρατεία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Οι δυνάμεις του εκτόξευσαν περίπου 1.700 αεροπορικά είδη (504 χρησιμοποιώντας πυραύλους «Κρουζ»)... Μελέτες με βάση τον πληθυσμό παράγουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων του πολέμου στο Ιράκ που κυμαίνονται από 151.000 βίαιους θανάτους από τον Ιούνη του 2006 σε 1.033.000 υπερβολικούς θανάτους...
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, 2002 - 2021: Στις 6 Ιούλη 2008, ένας μεγάλος αριθμός Αφγανών πολιτών περπατούσαν σε μια περιοχή που ονομάζεται Καμάλα... Οταν η ομάδα σταμάτησε για ξεκούραση, χτυπήθηκε διαδοχικά από τρεις βόμβες από στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ. Η πρώτη βόμβα χτύπησε μια ομάδα παιδιών που ήταν μπροστά από την κύρια πομπή, σκοτώνοντάς τα ακαριαία. Λίγα λεπτά αργότερα το αεροσκάφος επέστρεψε και έριξε μια δεύτερη βόμβα στο κέντρο της ομάδας, σκοτώνοντας μεγάλο αριθμό γυναικών.
Η επιδρομή στο Νάραγνγκ έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Δεκέμβρη 2009. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, η ομάδα εφόδου έσυρε τα θύματα από τα κρεβάτια τους και τα πυροβόλησε στο κεφάλι ή στο στήθος. Τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικίας μεταξύ 12 και 18 ετών και είχαν εγγραφεί σε τοπικά σχολεία. Ενας ντόπιος πρεσβύτερος, ο Γιαν Μοχάμεντ, είπε ότι 3 αγόρια σκοτώθηκαν σε ένα δωμάτιο και 5 ήταν δεμένα με χειροπέδες πριν πυροβοληθούν. «Είδα τα σχολικά βιβλία τους καλυμμένα με αίμα», είπε. Το ΝΑΤΟ παραδέχθηκε ότι ενέκρινε την επιχείρηση.
Στις 3 Οκτώβρη 2011, ένα πολεμικό πλοίο «AC-130» των Ηνωμένων Πολιτειών έριξε 211 οβίδες στο κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου στη βόρεια αφγανική πόλη Κουντούζ, όπου οι ασθενείς κοιμόντουσαν στα κρεβάτια τους ή χειρουργούνταν... Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων 24 ασθενών, 14 υπαλλήλων και 4 επιστατών. Τριάντα επτά τραυματίστηκαν. Ασθενείς κάηκαν στα κρεβάτια τους, το ιατρικό προσωπικό αποκεφαλίστηκε ή έχασε τα άκρα του. Αλλοι πυροβολήθηκαν από αέρος ενώ έφευγαν από το φλεγόμενο κτίριο. Η επίθεση διήρκεσε περίπου μία ώρα...
ΣΥΡΙΑ: Η μάχη της Ράκα διήρκεσε από τις 6 Ιούνη έως τις 17 Οκτώβρη 2017. Ξεκίνησε από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και υποστηρίχθηκε από μαζικές αεροπορικές επιδρομές και χερσαία στρατεύματα ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Αμερικανοί στρατιώτες ανακρίθηκαν και είπαν ότι «για εμάς, όλοι όσοι ήταν μέσα στη Ράκα θεωρούνταν μαχητές της Ισιδας». Αποτέλεσμα; Ολόκληρες οικογένειες που προσπάθησαν να ξεφύγουν από τη βία σφαγιάστηκαν αδιακρίτως...
ΥΕΜΕΝΗ, 2014: Το μεσημέρι της 15ης Μάρτη 2014 δύο εναέριες βόμβες έπληξαν την αγορά της Μαστάμπα, περίπου 45 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας. Η Human Rights Watch πήρε συνέντευξη από 23 μάρτυρες των αεροπορικών επιθέσεων, καθώς και υγειονομικούς σε δύο νοσοκομεία της περιοχής που δέχθηκαν τους τραυματίες. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι από τους οποίους παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).
ΛΙΒΥΗ: Στις 19 Μάρτη 2011, ξεκίνησε η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Στο αποκορύφωμά της, η επιχείρηση περιελάμβανε 21 πλοία του ΝΑΤΟ και περισσότερα από 250 αεροσκάφη... Μέχρι τις 28 Απρίλη 2011, οι ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει το 75% όλων των εναέριων ανεφοδιασμών, παρείχαν το 70% των πληροφοριών, της επιτήρησης και της αναγνώρισης της επιχείρησης και συνέβαλαν στο 24% του συνόλου των χρησιμοποιούμενων αεροσκαφών.
Τα παραπάνω είναι τα εγκλήματα της ...φιλελεύθερης δημοκρατίας. Είναι μαύρες σελίδες, αντίστοιχες με αυτές στην Μπούκα, γιατί είναι όλα τους παιδιά της ίδιας μήτρας που σκοτώνει και δολοφονεί λαούς.
Είναι διαφορετικά στρατόπεδα ληστών, στο ίδιο όμως μέτωπο. Διαπράττουν το ίδιο έγκλημα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Γιατί δεν είναι πόλεμος ανάμεσα σε αυταρχικούς και δημοκράτες. Είναι ένας άδικος πόλεμος ανάμεσα σε ιμπεριαλιστές. Ανάμεσα σε εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων. Για το αν θα βγουν κερδισμένοι η «ExxonMobil», η «Gazprom», η «Shell», η «Rosneft», η «Microsoft», η «Hawei». Αυτοί συγκρούονται. Και αυτοί μπροστά στον ανταγωνισμό για τις αγορές και τα κέρδη δεν υπάρχει έγκλημα που δεν είναι ικανοί να κάνουν!! Την άδικη, αντιδραστική φύση αυτού του πολέμου προσπαθούν να κρύψουν τα ΝΑΤΟικά παπαγαλάκια για να κάνουν τον λαό να διαλέξει στρατόπεδο ληστών. Ομως δεν θα τους περάσει.