Σάββατο 24 Μάη 2025 - Κυριακή 25 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Ευρώπη εξοπλίζεται «για τους πολέμους του σήμερα και του αύριο»
  • Το πρόγραμμα δανείων «SAFE» θα δαπανηθεί με βάση και τις ουκρανικές στρατιωτικές ανάγκες
  • Η ΕΕ θα διπλασιάσει τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο για να αναπληρώσει τις ΗΠΑ

2025 The Associated Press. All

«Η Ευρώπη πρέπει να επανεξοπλιστεί και να ξεπεράσει τη Ρωσία - σε οικονομική ισχύ, όγκο παραγωγής και ικανότητα καινοτομίας». Αυτό το μήνυμα έστειλε προ ημερών ο Επίτροπος Αμυνας της ΕΕ, Α. Κουμπίλιους, σαν να μη διεξάγονται παζάρια για τον υποτιθέμενο «τερματισμό» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πολεμική προπαρασκευή της Ευρώπης και της Ρωσίας, οι κινήσεις στρατιωτικοποίησης στην Ανατολική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία, οι συνεχείς εντάσεις στη Βαλτική Θάλασσα, που εξελίσσεται σε πεδίο διαρκούς αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν ότι ακόμη κι αν βρεθεί ένας συμβιβασμός στις συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας - Ουκρανίας, θα είναι προσωρινός και εύθραυστος. Στο επίκεντρο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία βρίσκεται ο γεωπολιτικός συσχετισμός δυνάμεων και το ξαναμοίρασμα αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Εξάλλου ο Κουμπίλιους όχι μόνο παρουσίασε τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως ένα μέτωπο του «ακήρυχτου πολέμου» ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ευρώπη, αλλά τόνισε πως τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να ετοιμάζονται «για τους πολέμους του σήμερα και του αύριο».

Η Ουκρανία είναι η «πρώτη γραμμή άμυνας»

Μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Αεροδιαστημικών και Αμυντικών Βιομηχανιών της Ευρώπης (ASD), στο Λονδίνο, ο Επίτροπος της ΕΕ επισήμανε πως η Ευρώπη ουσιαστικά κερδίζει χρόνο με τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκειμένου να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ευρύτερης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας που «θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το 2030».

Εξήγησε πως ένας βασικός πυλώνας του σχεδίου «ReArm Europe» («Επανεξοπλίζοντας την Ευρώπη») που μετονομάστηκε σε «Readiness 2030» («Ετοιμότητα 2030»), με το οποίο η ΕΕ σκοπεύει να δαπανήσει 800 δισ. ευρώ σε στρατιωτικούς σκοπούς, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, είναι η στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Πρόκειται για κεντρικό ζήτημα στη λεγόμενη «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας», με τη Ρωσία από την πλευρά της να επιμένει σε αποστρατιωτικοποίηση και «ουδετερότητα».

«Πρέπει να κάνουμε σημαντικά περισσότερα» για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, τόνισε ο Κουμπίλιους. Η Ουκρανία είναι «η πρώτη γραμμή άμυνάς μας», είπε περιγράφοντας την κατάσταση στο μέτωπό της ως ιδιαίτερα δραματική: «Ενα άρμα μάχης επιβιώνει μόνο έξι λεπτά στην "Κοιλάδα του Θανάτου"».

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα δανείων «Δράση για την Ασφάλεια στην Ευρώπη» (SAFE) ύψους 150 δισ. ευρώ - ως μέρος των 800 δισ. για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης - θα δαπανηθεί με γνώμονα και τις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας.

Το πρόγραμμα «SAFE», που εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη, θα μπορούσε να αποτελέσει «μια πολύ σημαντική πρόοδο» στη στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, είπε ο Κουμπίλιους.

Μόλις η συμφωνία δανείου επικυρωθεί την επόμενη βδομάδα, τα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν έξι μήνες για να καταρτίσουν σχέδια για «αμυντικά» έργα που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν.

«Τα κράτη - μέλη θα λάβουν αυτά τα δάνεια... και θα τα χρησιμοποιήσουν για κοινές προμήθειες με την Ουκρανία και για τις ουκρανικές ανάγκες», επισήμανε ο Κουμπίλιους σε συνέντευξη στον «Guardian».

Διπλασιασμός της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας

Ενώ είναι «εντυπωσιακό» το γεγονός ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ παρέχουν ετησίως από 20 δισ. ευρώ η καθεμία σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, «αυτό δεν είναι αρκετό», είπε ο Επίτροπος Αμυνας της ΕΕ.

«Αυτό αντιστοιχεί μόνο στο 0,1% του συνολικού ΑΕΠ. Πρέπει να κάνουμε σημαντικά περισσότερα», σημείωσε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να καλύψει οποιοδήποτε έλλειμμα στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Τα τρία πρώτα χρόνια του πολέμου η Ευρώπη είχε παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 62 δισ. ευρώ, ενώ οι ΗΠΑ 64 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία. Η Ευρώπη είχε επίσης στείλει 70 δισ. ευρώ σε «ανθρωπιστική» και οικονομική βοήθεια, σε σύγκριση με 50 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ.

Για να αντικαταστήσει τις ροές βοήθειας των ΗΠΑ, η Ευρώπη θα χρειαστεί να δαπανήσει το 0,21% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κιέλου. Ενα επιπλέον 0,1% «φυσικά δεν είναι μηδέν, αλλά ούτε είναι κάτι που θα κατέστρεφε την οικονομική μας κατάσταση», τόνισε ο Κουμπίλιους.

Οι λαοί της Ευρώπης θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερα για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση, αυξάνοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους για γενίκευσή της...

Σταθερό ποσοστό επί του ΑΕΠ της ΕΕ ζητά το Κίεβο

Το Κίεβο πρότεινε στα κράτη - μέλη της ΕΕ να διαθέσουν ένα σταθερό μέρος του ΑΕΠ τους για τη χρηματοδότηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και η σχετική πρόταση παρουσιάστηκε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7 από τον Ουκρανό υπουργό, Σ. Μαρτσένκο.

«Προτείνουμε τη συμμετοχή των εταίρων στη χρηματοδότηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η οποία θα τις ενσωματώσει αποτελεσματικά στην αμυντική δομή της Ευρώπης», δήλωσε.

Ο Μαρτσένκο πρόσθεσε ότι το κόστος «θα αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μερίδιο του ΑΕΠ της ΕΕ» και θα μπορούσε να κατανεμηθεί μεταξύ των χωρών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία. Το Κίεβο θέλει να ξεκινήσει το νέο σχέδιο το 2026, με τις συνεισφορές να υπολογίζονται στους στόχους «αμυντικών» δαπανών του ΝΑΤΟ.

«...και για τους πολέμους του αύριο»

Η Ευρώπη πρέπει να καλύψει τα υπάρχοντα κενά στις στρατιωτικές της ικανότητες - «όχι μόνο σε σχέση με τους πολέμους του σήμερα, αλλά και τους πολέμους του αύριο», συνέχισε ο Επίτροπος Αμυνας.

Ο πόλεμος του μέλλοντος θα είναι «ψηφιακός», «δικτυωμένος» και πάνω απ' όλα «βιομηχανικός», είπε, και «η ικανότητα διεξαγωγής μελλοντικών πολέμων εξαρτάται κρίσιμα από το πόσο γρήγορα θα σημειώσει η Ευρώπη τεχνολογική πρόοδο στην άμυνα».

«Η Ευρώπη πρέπει να μάθει από τη ρεαλιστική, τεχνολογικά βασισμένη προσέγγιση της ουκρανικής βιομηχανίας drones». Σύμφωνα με τον Κουμπίλιους, η Ουκρανία θα κατασκευάσει 4 εκατ. drones για την πρώτη γραμμή φέτος. Κάθε χώρα της Βαλτικής χρειάζεται περίπου 3 εκατ. drones, ετησίως.

Τέλος, η ευρωενωσιακή πολεμική βιομηχανία πρέπει να ενισχυθεί ολοκληρωμένα. Δεν πρόκειται απλώς για έναν ακόμη οικονομικό τομέα, αλλά για «τον πιο σημαντικό, στρατηγικά, πόρο μας». «Η νίκη του 1945 ήταν πάνω απ' όλα μια νίκη της παραγωγικής δύναμης. Οι Σύμμαχοι κέρδισαν τον πόλεμο των εργοστασίων», τόνισε ο Κουμπίλιους, «κλείνοντας το μάτι» προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων.

Το γεγονός ότι η έκκληση του Επιτρόπου προς τις αμυντικές βιομηχανίες έλαβε χώρα στο Λονδίνο, δεν είναι τυχαίο, με φόντο τη «στρατηγικής σημασίας» συμφωνία Ασφαλείας που υπέγραψαν την περασμένη βδομάδα ΕΕ και Βρετανία. Επίσης αναμένεται να υπογραφεί και τεχνική συμφωνία για το «SAFE», με τους όρους συμμετοχής της βρετανικής πολεμικής βιομηχανίας στον δανεισμό.

«Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς την αρχιτεκτονική (ασφάλειας της Ευρώπης) από τη μία πλευρά χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία, από την άλλη πλευρά χωρίς την Ουκρανία», τόνισε αναφερόμενος στη γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία και τη μακροπρόθεσμη μετατόπιση πόρων των ΗΠΑ προς Ασία - Ειρηνικό.

Δυο λίστες για «ειρήνη» και «εκεχειρία» προετοιμάζει η Ρωσία

Σε ένα τέτοιο φόντο εξελίσσονται τα ιμπεριαλιστικά παζάρια για «διευθέτηση» στην Ουκρανία, με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του, Βλ. Πούτιν, τη Δευτέρα, να δίνει μια «ώθηση».

Η Ρωσία απέρριψε ξανά μια άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών και συμφώνησε να καταρτίσει ένα «μνημόνιο μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας», που θα προτείνει στο Κίεβο ως βάση διαπραγμάτευσης. Παράλληλα «θα υπάρξει ξεχωριστή λίστα προϋποθέσεων για κατάπαυση του πυρός», κάτι που ισχυρίστηκε πως συμφωνήθηκε στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Η Μόσχα επιμένει στους όρους της για αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από όλα τα εδάφη στις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια, για αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, για δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, και αλλαγή κυβέρνησης.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, απηύθυνε τελεσίγραφο στο Κίεβο, διαμηνύοντας ότι «η σημερινή Ουκρανία έχει μια τελευταία ευκαιρία να διατηρήσει την κρατική της υπόσταση», ενώ «σε περίπτωση άρνησης αποδοχής της ειρήνης, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει το μονοπάτι της άνευ όρων παράδοσης».

Απέρριψε δε την ανάπτυξη στρατευμάτων από χώρες του ΝΑΤΟ σε ουκρανικά εδάφη, προειδοποιώντας πως «η εμφάνιση ενός "συνασπισμού των προθύμων" στην Ουκρανία θα θεωρηθεί ως υποτροπή σε στρατιωτική απειλή με όλες τις συνέπειες».

Κομβική για τη Μόσχα παραμένει η αλλαγή εξουσίας στην Ουκρανία και η ανάδειξη μιας «φιλορωσικής» κυβέρνησης. Οπως τόνισε την Παρασκευή ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, «το ζήτημα της νομιμότητας του Ζελένσκι θα είναι καθοριστικό κατά την υπογραφή εγγράφων για τη διευθέτηση στην Ουκρανία». Είπε ακόμα ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας να ζουν σύμφωνα με τους νόμους που επιβλήθηκαν από τη «χούντα Ζελένσκι».

Η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών με τη Ρωσία, κάτι που «από μόνο του είναι θετικό», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αποφασιστεί ο τόπος και ο χρόνος.

Σχετικά με ενδεχόμενες συνομιλίες στο Βατικανό, ο Λαβρόφ απάντησε πως «το Βατικανό δεν αποτελεί κομψή λύση, δεδομένου ότι ορθόδοξες χώρες θα πραγματοποιούσαν συνομιλίες σε καθολική τοποθεσία».

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρέσβης στη Βέρνη απέρριψε το ενδεχόμενο ο επόμενος γύρος συνομιλιών να διεξαχθεί στην Ελβετία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δηλώσεις του πρέσβη της Ουκρανίας στη Βρετανία και πρώην αρχιστράτηγου της χώρας Β. Ζαλούζνι, ότι το Κίεβο δεν μπορεί να ελπίζει να ανακτήσει τα σύνορα του 1991 (Κριμαία) ή του 2022.

«Μπορούμε να μιλάμε μόνο για έναν πόλεμο επιβίωσης υψηλής τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας ελάχιστα οικονομικά μέσα για να επιτευχθεί το μέγιστο όφελος», είπε, επισημαίνοντας ότι «η Ουκρανία δεν είναι ικανή για ακόμη έναν πόλεμο από άποψη δημογραφική και οικονομική, και δεν πρέπει καν να το σκεφτόμαστε».


Ε. Μ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ