Η μέγγενη της πραγματικότητας σφίγγει κάθε μέρα και πιο πολύ και η χώρα, για την οποία ο πρωθυπουργός κομπάζει ότι... ηγείται της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, δεν είναι παρά μια χώρα σε μηχανική υποστήριξη!
Με φτώχεια που καλπάζει, με κατακόρυφες αυξήσεις και ανατιμήσεις σε Ενέργεια και σε βασικά προϊόντα, με το κόστος ζωής να αυξάνεται ιλιγγιωδώς. Κι ενώ βρίσκονται στα ύψη το ηλεκτρικό ρεύμα, η θέρμανση, τα τρόφιμα και οι μετακινήσεις, όλα δείχνουν πως οι επόμενοι λογαριασμοί ρεύματος θα είναι ακόμα πιο τρομακτικοί!
Με ψέματα, που αναίσχυντα πολυδιαφημίζονται από τα ΜΜΕ, με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί ξεδιάντροπα να καλύψει τις πληγές μιας διαλυμένης κοινωνίας.
Με εξαθλίωση, γιατί οι πενιχροί μισθοί και οι συντάξεις δεν φτάνουν για να ζήσει κάποιος με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, ενώ οι ζωτικές ανάγκες έχουν μπει, καιρό τώρα, στο περιθώριο. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι οι τιμές θα ξεφύγουν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, πλήττοντας τους φτωχούς ανθρώπους, όχι μόνο εδώ αλλά και σ' όλο τον κόσμο.
Κι ενώ όλα δείχνουν πως τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το κακόγουστο σόου του, με ανακοινώσεις νέων μέτρων «στήριξης» νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Πάλι τα γνωστά «ψίχουλα», αλλά ούτε λέξη για το ποιες είναι οι αιτίες της ενεργειακής φτώχειας και της αδιανόητης ακρίβειας. Κιχ για λήψη ουσιαστικών μέτρων, που ν' αντιμετωπίζουν την αύξηση των τιμών και το καταβυθισμένο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών.
Πάνω από 20.000 οι άστεγοι, χιλιάδες αυτοί που επιβιώνουν με συσσίτια και εκατομμύρια οι εργαζόμενοι που παλεύουν να ζήσουν, ακόμη κι αν έχουν δουλειά. 82 νεκρούς από το κρύο είχε το 2021. Εξι στα δέκα νοικοκυριά αδυνατούν σήμερα να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Το 82% των πολιτών δεν έχει σχεδόν τίποτε στην άκρη. Το 80% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το 43,4% δεν τα βγάζει πέρα από τα μέσα του μήνα και μετά.
Κι όπως έλεγε, στις αρχές του 1900, ο Αμερικανός ηθοποιός John Barrymore: «Περισσεύει τόσο πολύς μήνας στο τέλος των χρημάτων!»
Πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων - σε όλη την ΕΕ - αναδείχθηκε η Ελλάδα της ακραίας λιτότητας, τον Νοέμβρη, με 39,1%, ενώ οι άνεργοι τον Δεκέμβρη ανήλθαν σε 1.109.366 άτομα, σημειώνοντας νέα αύξηση της τάξης του 1,63% από τον Νοέμβρη (χωρίς να υπολογίζονται ως άνεργοι αυτοί που έχουν δουλέψει έστω και μία ώρα τον μήνα). Από τον Γενάρη μέχρι τον Νοέμβρη του 2021, οι απολύσεις έφτασαν τις 2.066.741, δηλαδή έχασαν τη δουλειά τους, περίπου όσοι αποτελούν το σύνολο των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό είναι το αποτρόπαιο πρόσωπο της «παγκοσμιοποιημένης» οικονομίας και αυτός είναι ο κόσμος που χτίζει για να την υπηρετεί. Ενας κόσμος σκλάβων (αν κάποιος θυμάται την ταινία «Μetropolis» του Φριτς Λανγκ, θα έχει τη σωστή εικόνα και ατμόσφαιρα).
Η γιγάντωση της ακρίβειας σε Ενέργεια και βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, βάζει το μαχαίρι στο λαιμό εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων στην Ελλάδα. Για να ζήσουν χρειάζονται επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο ύψος του 80% του βασικού μισθού, έκτακτο επίδομα ενίσχυσης, αναστολή καταβολής χρεών προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, κατάργηση όλων των πλειστηριασμών και κατασχέσεων σε βάρος τους, καθώς επίσης κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης και απαγόρευση κάθε διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στα σπίτια τους.
Στην Ελλάδα του 2022 τα ενοίκια φτάνουν σήμερα στο 70% ενός μέσου μισθού, που δεν ξεπερνάει τα 500 - 600 ευρώ, ενώ το κόστος διατροφής αυξήθηκε κατά 25%. Το ένα τρίτο των νοικοκυριών δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες του. Και μέσα σ' όλα αυτά, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, προχθές, μας... καθησύχασε στην τηλεόραση πως «ευτυχώς ζούμε καλύτερα από τους ανθρώπους στο Ιράκ και στη Συρία!».
Φτώχεια, ψέματα και εξαθλίωση είναι, λοιπόν, το επίτευγμα της «νέας τάξης πραγμάτων» και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, δηλαδή της δικτατορίας των αγορών. Κι αυτά που περιγράψαμε λίγο πριν, είναι - σε περίληψη - τα «επιτεύγματα» του καπιταλισμού, ενός συστήματος σε αποσύνθεση, που γεννά φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους και που οι συνέπειες των επιλογών του επεκτείνονται σε όλους τους οικονομικούς χώρους και σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Είναι άμεσες, έμμεσες, οριζόντιες, κάθετες, απάνθρωπες και ματωμένες...
Η αντεπανάσταση δημιούργησε χώρες - δορυφόρους των ΗΠΑ, της ΕΕ και του πολεμικού εργαλείου τους, του ΝΑΤΟ, εις βάρος των λαών, όπως συνέβη με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και της Τσεχοσλοβακίας. Η καπιταλιστική παλινόρθωση εκφράστηκε στην Ευρασία εις βάρος των κατακτήσεων και των αξιών του ενωμένου σοβιετικού λαού, αναδεικνύοντας μορφώματα αυταρχικής διακυβέρνησης, όπως αυτά που σήμερα προασπίζονται ο Ρώσος Πούτιν και ο Ουκρανός Ζελένσκι.
Ο πρώτος ανασύροντας, από την οπλοθήκη της φονικής ρητορικής του, τον προσχηματικό αντιφασισμό και τον δεδηλωμένο αντικομμουνισμό, ενώ ο δεύτερος «αφελώς» εγκλωβισμένος στις υποσχέσεις της «ευρωατλαντικής διεύρυνσης», ως έσχατη άμυνα στην «προδοσία» της χώρας του από την ακύρωσή τους μετά την εισβολή, καλεί τους ομοεθνείς του σ' έναν απέλπιδα υπέρ πάντων αγώνα σώμα με σώμα.
Μοιράστηκαν με σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας τη γη τους, τα νερά τους, το υπέδαφός τους, βρέθηκαν στα ίδια χαρακώματα συμπολεμιστές ενάντια στον φασισμό - ναζισμό, ενώ δεν ξέχασαν ποτέ ότι πρέπει να έχουν τον νου τους στους παλιούς εκμεταλλευτές, που δεν έχαναν ποτέ την ευκαιρία να βάζουν δυναμίτιδα σε ό,τι είχε κερδίσει η σοβιετική κοινωνία.
Σοβιετικό γραμματόσημο με τη μορφή του Ταράς Σεβτσένκο σε νεαρή ηλικία (1961) |
Οπότε, ξεφυλλίζοντας το ημερολόγιο προς τα πίσω και συγκεκριμένα στα 1964, συναντάμε μία επιλογή είκοσι οκτώ ποιημάτων του κοζακικής καταγωγής Ταράς Σεβτσένκο, η οποία εκδόθηκε τον Νοέμβρη αυτής της χρονιάς από τον Ελληνο-Σοβιετικό Σύνδεσμο. Τον πρόλογο υπογράφει ο Γ. Σπηλιόπουλος και την παρουσίαση του ποιητή η Ελλη Αλεξίου.
«Σήμερα», γράφει η δασκάλα του λαού Ελλη Αλεξίου, «η φιμωμένη από τον τσάρο Νικόλαο φωνή του Σεβτσένκο απλώθηκε σε 44 γλώσσες των λαών της Σοβιετικής Ενωσης και σ' όλες τις ξένες γλώσσες. Το φυλακισμένο κορμί του, αναστημένο από τους πιο φημισμένους γλύπτες της χώρας του σε πανύψηλους ανδριάντες, χαίρεται την πολυπόθητη λευτεριά σε πόλεις και χωριά κι ακούει μερόνυχτα, όπως τα αναζητούσε φυλακισμένος, ''τα μουγκρητά του γέρο - Δνείπερου''. Ενώ το όνομά του γίνηκε τιμητική προμετωπίδα σε 1.600 δρόμους, πλατείες, ιδρύματα, λέσχες, σχολεία, κολχόζ και κρατικές επιχειρήσεις.
Η πρώτη ποιητική συλλογή του, «Κομπζάρ» (1840) |
Τώρα η νίκη και η δόξα σου ανήκουν: η «Διαθήκη» σου εκτελέστηκε στο ακέραιο,
Οι κομπσάρ τραγουδούν τα τραγούδια σου στα πανηγύρια της σποράς, του θερισμού
Στα πανηγύρια της σοβιετικής αδελφοσύνης,
Κάτω απ' το σφυροδρέπανο ενός μεγάλου ανοιξιάτικου φεγγαριού.
Ταράς Σεβτσένκο, αυτές τις νύχτες του Εικοστού Αιώνα,
Τ' αγάλματά σου, στις πλατείες του Κιέβου και στα πάρκα
Και στα προπύλαια των Πανεπιστημίων,
Περιπατούν, μιλούν, κοιτούν ψηλά μες απ' τ' αστέρια
Να διακρίνουνε το ανθρώπινο άστρο που πορεύεται μες στο άπειρο
Μεταφέροντας μαζί με τον θυρεό της ΕΣΣΔ
γιατί τ' αγάλματα των λαϊκών Ποιητών περιπατούν, μιλούν, διδάσκουν,
κάποτε στέκουν μια στιγμή, σαλιώνουνε το δάχτυλο
και γυρίζουν μια μεγάλη σελίδα της Ιστορίας.
Η κατά λέξη απόδοση στα Ελληνικά από τα Ουκρανικά έγινε από τον νεοελληνιστή στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου «Ταράς Σεβτσένκο» Αντρέι Μπελέτσκι (1911-1995) - καθιέρωσε από το 1958 την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα - και την σύζυγό του Τατιάνα Τσερνισιόβα (1928-1993). Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζεύγος (στο οποίο θα επανέλθουμε) γνώρισε στον σοβιετικό λαό έργα των Ρίτσου, Καβάφη, Καζαντζάκη, Σεφέρη, Ελύτη, Ελλης Αλεξίου.
Να θυμίσουμε ότι στην Αθήνα μπορούμε να δούμε δύο προτομές του Ταράς Σεβτσένκο: Η μία είναι στημένη στο Πάρκο Γουδή του δήμου Ζωγράφου και η άλλη στον προαύλιο χώρο της πρεσβείας της Ουκρανίας.
*«Κομπσάρ» ή «Κομπζάρ»: Ο τίτλος της πρώτης ποιητικής συλλογής του Ταράς Σεβτσένκο, που εκδόθηκε το 1840. Ονομασία για τους παραδοσιακούς οργανοπαίχτες Κοζάκους, τυφλούς ή ανάπηρους που βίωναν την ανελευθερία και την καταπίεση από την τσαρική Ρωσία.
Την Κυριακή 20 Μάρτη η παρουσίαση της παράστασης στην έδρα της ΚΕ
Πιο συγκεκριμένα, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης, την Κυριακή 20 Μάρτη στις 19.30 στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό και στη συνέχεια η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ την φιλοξενεί την Πέμπτη 31 Μάρτη στις 21.00 στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά, την Παρασκευή 1 Απρίλη στις 21.00 στο θέατρο «Αστόρια» στο Ηράκλειο και το Σάββατο 2 Απρίλη στις 21.00 στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο.
Σημειώνει η ΚΝΕ στο κάλεσμά της:
«Τη χρονιά που πέρασε συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα. Στο πλαίσιο της επετείου η ΚΝΕ ανέπτυξε μια πλούσια πολιτική - πολιτιστική δραστηριότητα, επιδιώκοντας τα διδάγματα της επετείου να αποτελέσουν κίνητρο για δράση στο σήμερα, να δώσουν έμπνευση στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ. Είναι εφόδιο για κάθε νέο επαναστάτη η πείρα του κομμουνιστικού κινήματος στα πρώτα του βήματα.
Στον απόηχο αυτής της δραστηριότητας, επιλέγουμε την προβολή της συγκεκριμένης θεατρικής παράστασης. Μάλιστα, 18 Μάρτη ήταν η πρώτη μέρα από τις 72 που διήρκεσε η πρώτη "έφοδος στον ουρανό" του προλεταριάτου!
Στόχος της παράστασης είναι ο θεατής να γνωρίσει αυτά τα ιστορικά γεγονότα, το τι ήταν η Παρισινή Κομμούνα, να γνωρίσει μαζί τους τον ίδιο τον Μαρξ και τις ιδέες του. Ταυτόχρονα, να δημιουργήσει προτροπή για περαιτέρω γνώση αυτού του ιστορικού γεγονότος, η εμπειρία του οποίου είναι επίκαιρη μέχρι και σήμερα».
Συντελεστές της παράστασης είναι στο θεατρικό κείμενο και τη δραματουργία η Ελένη Ζαφειρίου, στη σκηνοθεσία ο Κώστας Σταματόπουλος, στα σκηνικά και τα κοστούμια η Βίκυ Πάντζιου, στη μουσική ο Ορέστης Ζαφειρίου, στον φωτισμό ο Ακης Βαλεργάκης, στην κίνηση η Αννα Λιανοπούλου, στο video art ο Αντώνης Δελαπόρτας, στα γραφιστικά ο Γιάννης Κλεφτογιάννης.
Ερμηνεύει ο Δημοσθένης Φίλιππας. Συμμετέχει επί σκηνής η Αννα Λιανοπούλου.
Πλατιά απήχηση συναντά το ψήφισμα του ΠΜΣ ενάντια στην εμπλοκή της χώρας και την εργαλειοποίηση του Πολιτισμού
Το κείμενο έχει ως εξής:
«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή μας στον λαό της, που χρόνια τώρα δοκιμάζεται από τις συνέπειες του ξέφρενου ανταγωνισμού ανάμεσα στη Ρωσία και σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τον έλεγχο της Ενέργειας και το μοίρασμα των ζωνών επιρροής στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε την προέκταση αυτής της σύγκρουσης στο πολιτιστικό πεδίο, τη γενικευμένη επιχείρηση των δύο αντιμαχόμενων πλευρών να μετατρέψουν τον Πολιτισμό από συνώνυμο του ανθρωπισμού, της παιδείας και της ειρήνης σε πολεμικό εργαλείο. Και αυτό για την Τέχνη σημαίνει θάνατος.
Η διακοπή σχέσεων ανάμεσα στους πολιτιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και των ΗΠΑ και στους αντίστοιχους της Ρωσίας, και αντίστροφα, δεν στρέφεται απλά κατά των κρατικών πολιτιστικών φορέων, όπως ισχυρίζονται αυτοί που την επιβάλλουν. Στην πραγματικότητα, στρέφεται κατά της τέχνης και των καλλιτεχνών. Τα έργα τέχνης πεθαίνουν όταν μένουν κλεισμένα στα συρτάρια. Αποκτούν υπόσταση και ζωή μόνο όταν ερμηνεύονται και διαδίδονται. Ούτε οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ουκρανία, ούτε η Ρωσία έχουν δικαίωμα να τα απαγορεύουν, γιατί δεν τους ανήκουν. Τα πνευματικά επιτεύγματα της κάθε χώρας είναι προϊόντα εργασίας χιλιάδων ανθρώπων όπου Γης στη διάρκεια των αιώνων. Ανήκουν στην ανθρωπότητα.
Η κατάλυση της ελευθερίας στη σκέψη και στο φρόνημα, ο εξαναγκασμός καλλιτεχνών να συμμορφωθούν με το κυρίαρχο αφήγημα της κάθε πλευράς κάτω από την απειλή ότι θα απολυθούν, θα αποκλειστούν και θα καταστραφεί η σταδιοδρομία τους, ανήκουν στις πιο μαύρες εποχές στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Το ίδιο και στη χώρα μας η στοχοποίηση, η λοιδορία και η ιδεολογική τρομοκράτηση όποιου καλλιτέχνη, οποιουδήποτε ανθρώπου αρνείται να συνταχθεί με το κλίμα φανατισμού, μισαλλοδοξίας και διακρίσεων ανάμεσα στους λαούς, είναι τρομακτικά επικίνδυνο φαινόμενο.
Δεν είναι το δίκιο του λαού της Ουκρανίας αυτό που υπερασπίζονται όσοι μεταχειρίζονται τέτοια μέσα. Τα ανθρωπιστικά αισθήματα δεν συμβαδίζουν με τη ρητορική του μίσους και οπωσδήποτε δεν είναι επιλεκτικά. Εκδηλώνονται προς όλους τους λαούς στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία, στη Λιβύη, στη Συρία, στην Παλαιστίνη, στην Υεμένη, στην Κύπρο. Αυτό που στα αλήθεια επιδιώκουν με τη διαίρεση του πολιτισμού και τη φίμωση κάθε γνήσιας αντιπολεμικής φωνής είναι η προετοιμασία του πολέμου, που θέλει τους λαούς στοιχισμένους σε στρατόπεδα και απόλυτα ευθυγραμμισμένους με τις επιδιώξεις αυτών που τους εξουσιάζουν. Μα οι λαοί είναι οι μόνοι που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αντίθετα, έχουν όλα εκείνα που τους ενώνουν: Την ανάγκη για ειρήνη, ευημερία, δημιουργική ζωή.
Σ' αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς οι άνθρωποι της Τέχνης και των Γραμμάτων καλούμαστε να αγωνιστούμε γι' αυτήν την ενότητα. Να σταθούμε στο πλευρό τόσο των Ουκρανών όσο και των Ρώσων καλλιτεχνών, να αντισταθούμε στις πολιτιστικές διακρίσεις, στις απαγορεύσεις και στις επικίνδυνες περιχαρακώσεις, να δυναμώσουμε τις φωνές μας ενάντια στον πόλεμο, που προϋποθέτει την απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς. Με λίγα λόγια, στο πραγματικό δίλημμα, "Πολιτισμός ή Βαρβαρότητα;", παίρνουμε το μέρος του Πολιτισμού, παίρνουμε τη θέση μας στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που υπογράφουν είναι οι:
Αγγελοπούλου Λυδία λυρική τραγουδίστρια, Αλευράς Νίκος σκηνοθέτης, Αναστασόπουλος Κώστας μουσικός ορχήστρας ΕΛΣ, Ανδρεάτος Γεράσιμος τραγουδιστής, Ανδρειάδου Τζούλια ζωγράφος, Ανδρουλιδάκης Μανόλης συνθέτης, κιθαρίστας, Αποστολίδης Ακης διευθυντής φωτογραφίας, Βάκκας Κώστας σκηνοθέτης, Βαλάση Ζωή συγγραφέας, Βαρδαρός Λεωνίδας σκηνοθέτης, Βαμβακίδης Τάκης ηθοποιός, Βαρελάς Τάκης ζωγράφος, Βαφέας Βασίλης σκηνοθέτης, Βελισάριος Μπάμπης λυρικός τραγουδιστής, Βλαβιανού Νικολέττα ηθοποιός, Βλάσσης Αγγελος γλύπτης, Γαλάνη Δήμητρα τραγουδίστρια, Γερασιμίδου Ελένη ηθοποιός, Γισδάκης Βασίλης τραγουδιστής, Γκοτσόπουλος Δημήτρης ηθοποιός, Γκρους Τάσος συνθέτης, Γουρουντή Ανθή μουσικός, Γραμμένος Σπύρος τραγουδοποιός, Δεληβοριάς Φοίβος τραγουδοποιός, Δεπάστας Γιώργος μεταφραστής, Διακογιώργης Μιχάλης μουσικός Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Εμφιετζή Σοφία τραγουδίστρια, Ζαμπούρα Μαριλένα ζωγράφος, Ζιάβρας Παναγιώτης μουσικός ορχήστρας ΕΛΣ, Ζουγανέλης Γιάννης ηθοποιός, μουσικός, Θαλασσινός Παντελής μουσικός, Θάνος Λουκάς μουσικοσυνθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Θηβαίος Χρήστος τραγουδιστής, συνθέτης, Θωμαΐδης Κώστας τραγουδιστής, Θωμόπουλος Πάρις ηθοποιός, Ικαρη Βιολέτα τραγουδίστρια, Ιωαννίδης Κωνσταντίνος αρχιμουσικός Φιλαρμονικής ορχήστρας Δήμου Χαλανδρίου, Ιωάννου Οδυσσέας στιχουργός, Καζάκος Κώστας ηθοποιός, Καλατζόπουλος Γιάννης ηθοποιός, Καραγκιαούρης Νικόλαος λυρικός καλλιτέχνης, Καραμουρατίδης Θέμης συνθέτης, Καταλειφός Δημήτρης ηθοποιός, Κασιμάτης Μανόλης εικαστικός, Κατσιμίχας Πάνος τραγουδοποιός, Κατσιμίχας Χάρης τραγουδοποιός, Καφαντάρη Λίλα ηθοποιός, Κεντρωτής Γιώργος συγγραφέας, Κετιμέ Αρετή μουσικός, τραγουδίστρια, Κιτσούκης Γιώργος ζωγράφος, Κόκοτος Λίνος μουσικοσυνθέτης, Κόλλιας Φώτης μουσικός, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Κολοβός Βασίλης ηθοποιός, Κολοβός Χρήστος αρχιμουσικός, Κοντός Δημήτρης μουσικός, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Κοντός Σπύρος μουσικός, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Κραουνάκης Σταμάτης συνθέτης, Κυραμαργιός Παντελής τραγουδοποιός, Κωνσταντάτος Κώστας μουσικός, Κωτσίνης Γιώργος μουσικός, Λαζάρου Φώτης ηθοποιός, Λαμπριανίδης Γρηγόρης πρόεδρος του ΟΣΔ των μουσικών "Απόλλων", Λαμπρίδης Αλέξανδρος σκηνοθέτης, Ληναίος Στέφανος ηθοποιός, Λέκκας Θάνος ηθοποιός, Μαραβέγιας Κωστής τραγουδοποιός, Μακρής Κώστας καλλιτέχνης θεάτρου σκιών, Μαραγκός Θεόδωρος σκηνοθέτης, Μαργαρίτης Δημήτρης μουσικός, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Μαργαρίτης Φραγκίσκος μουσικός ΕΛΣ, Μαυροματάκης Μανώλης ηθοποιός, Μελά Εύα ζωγράφος, χαράκτρια, πρόεδρος ΕΕΤΕ, Μητσοτάκης Δημήτρης τραγουδοποιός, συγγραφέας, Μιχαηλίδη Σοφία λυρική τραγουδίστρια, Μικρούτσικου Σεσίλ χορογράφος, χορεύτρια, Μόρτζος Φρίξος πιανίστας, Μουτσάτσου Αναστασία τραγουδίστρια, Μπερής Σταμάτης λυρικός τραγουδιστής, Μπίκος Βαγγέλης χορευτής, Μποφίλιου Νατάσσα τραγουδίστρια, Μπρούσκου Αντζελα σκηνοθέτρια - ηθοποιός, Μυρωδιάς Αντώνης γλύπτης, Νέγκα Γιώτα τραγουδίστρια, Νικολάου Αργύρης μουσικός, Νταλάρας Γιώργος τραγουδιστής, Νταλιάνης Κώστας σκηνοθέτης, Ξένος Αντώνης ηθοποιός, Ξένου Αγγελική ηθοποιός, Ξύδης Νίκος τραγουδοποιός, Ξυλούρη Νίκη τραγουδίστρια, Οικονομίδης Νίκος ζωγράφος, Ορκόπουλος Παύλος ηθοποιός, Πάνου Θέμης ηθοποιός, Παπαγεωργίου Μαρία τραγουδοποιός, Παπαγιάννη Μαρία συγγραφέας, Παπαδόπουλος Θύμιος μουσικός, Παπαζαχαριάκης Γιάννης μουσικοσυνθέτης, ενορχηστρωτής, Παπάζογλου Σοφία τραγουδίστρια, Παπαδημητρίου Μάκης ηθοποιός, Παπαδοπούλου - Τζαβέλλα Νατάσα τραγουδίστρια, Παπανούσης Στράτος χορευτής, Παππά Χρύσα ηθοποιός, Πασχαλίδης Μίλτος τραγουδοποιός, Πατρικίδου Νίνα βιολονίστρια, Πετάλας Αγης συγγραφέας, Πολυχρονάτου Ελένη εικαστικός, διδάκτωρ Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ, Προδρόμου Βασίλης μουσικός, τραγουδιστής, Ραζή Μαίρη ηθοποιός, Ρισβάς Βασίλης ηθοποιός, σεναριογράφος, συγγραφέας, Ρίτσου Ερη συγγραφέας, Ροϊλός Αναστάσης ηθοποιός, Ρόκος Κυριάκος γλύπτης, Σαρρής Νίκος μουσικός ορχήστρα ΕΛΣ, Σβιτάιλο Ιβάν χορευτής, τραγουδιστής, Σέμσης Δημήτρης μουσικός, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Σιδηρόπουλος Αλέξανδρος (Alex Sid) συνθέτης, Σοντάκη Μαριάνθη ηθοποιός, Σοφιανός Φίλιππος ηθοποιός, Σταματάκης Αιμιλιανός ηθοποιός, τραγουδιστής, Ταυλάς Γιάννης μουσικός, Τζιόβας Ορέστης ηθοποιός, Τζουμάκης Δημήτρης ηθοποιός, Τρανουδάκης Μιχάλης συνθέτης, Τρίμη Ελλη εικαστικός, πρ. καθηγήτρια Εικαστικής Παιδείας, ΑΠΘ, Τρίγγου Ελλη ηθοποιός, Τσανακλίδου Τάνια τραγουδίστρια, Τσακνής Διονύσης τραγουδοποιός, Φάμπα Εύα μουσικός, Φαράζης Τάκης συνθέτης, πιανίστας, Φωτοπούλου Λυδία ηθοποιός, Χατζηιορδάνου Ντίνος μουσικός, Χρηστάκη Φλοράνς εικαστικός.
Κάλεσμα σε διαδικτυακή έκθεση και δημιουργία ηλεκτρονικού λευκώματος αντιπολεμικής αφίσας απευθύνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
«Το ΕΕΤΕ παλεύει για την ελευθερία της έκφρασης και δημιουργίας. Λέμε ΟΧΙ σε κάθε σκοταδιστική πράξη, σε κάθε πράξη εναντίον της Τέχνης και του Πολιτισμού», αναφέρει στο κάλεσμά του και καταδικάζει τις απαγορεύσεις έργων και καλλιτεχνών, καθώς «η Τέχνη από γέφυρα ειρήνης και επικοινωνίας των λαών, από βασικό στοιχείο πνευματικής καλλιέργειας και εξύψωσης του ανθρώπου, γίνεται φτηνό πολεμικό εργαλείο».
«Λέμε "όχι" σε αυτόν τον πόλεμο, που μόνο δεινά φέρνει για τους λαούς.
Λέμε: Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο. Καμία στρατιωτική βοήθεια και διευκόλυνση να μη δοθεί μέσω της Αλεξανδρούπολης και των άλλων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα. Καμία αποστολή εξοπλισμού ή έμψυχου δυναμικού, κανένας Ελληνας φαντάρος να μη γίνει εύφλεκτη ύλη», καταλήγει στο κάλεσμά του το ΕΕΤΕ.
Από τις 28 Μάρτη θα ξεκινήσει η ανάρτηση των αφισών στην ιστοσελίδα www.dimiourgo.eete.gr