Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πατριδογνωμόνιο
Η εξίσωση της αδικίας

Οι μεγάλες κρίσεις, οι μεγάλες αλλαγές, ειδικά αυτές που στην πρώτη φάση τους αιφνιδιάζουν τις μάζες και εν μέρει τις αδρανοποιούν, όπως η πανδημία, τείνουν στον εικοστό πρώτο αιώνα να γίνουν μια ευκαιρία αποτελεσματικότερη από ποτέ στην Ιστορία, για να ψηθεί το ψάρι στα χείλη της εργατικής τάξης. Το βλέπεις παντού. Τ' ακούς και στον ύπνο σου. Η λογική, η επαγωγική σκέψη, ακόμα και τα όνειρα για το μέλλον, λες και βγάζουν αστραπιαία λέπια. Με τα οποία η προπαγάνδα των ταξικών αντιπάλων κερδίζει χρόνο κι ακονίζει χέρια για να μας ...καθαρίσει. Κι ύστερα τηγάνι. Το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Μόνο στην Ευρώπη λόγου χάρη, ένα εκατομμύριο οι νεκροί από τον κορονοϊό! Κι ένα δισεκατομμύριο τα κέρδη του κεφαλαίου! Η εξίσωση της αδικίας.

Οχι ότι είναι τίποτε καινούριο όλο αυτό. Απλώς η διαδικασία επίλυσης της εξίσωσης μονόμπαντα έχει εργαλειοποιήσει την τεχνολογική εξέλιξη, που στην ουσία είναι επικοινωνιακή και μηδενιστική των αποστάσεων, αφαιρώντας από την εργατική τάξη και την πληροφορία και τα μέσα παραγωγής της δραστικά. Την πρώτη, είτε κατασκευάζοντάς την, είτε με το να την μπερδεύει και να τη συσκοτίζει. Τα δε μέσα, για παράδειγμα πλατφόρμες, κοινωνική δικτύωση, YouTube κ.λπ., φαίνεται να τα μοιράζει αφειδώλευτα σε όλους, κρατώντας σφιχτά κι αποκλειστικά το κουμπί λειτουργίας, λογοκρισίας κι αν χρειαστεί και δολοφονικής εξαφάνισής τους. Είναι ο θρίαμβος της επίφασης των ψεύτικων διλημμάτων, και τελικώς του ολοκληρωτικού πολέμου εναντίον αμάχων, που μεγαλώνουν με την ψευδαίσθηση ότι είναι καλά εξοπλισμένοι.

Ο εικοστός πρώτος αιώνας, κακά τα ψέματα, απαιτεί τα πόδια στη γη και το μυαλό στο 5G. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα που θα τα ονομάσω, χάριν οικονομίας, ψηφιακά, και ως ιδεολογική ανάλυση και ως οργανωτική δράση. Μερικά παραδείγματα ίσως φανούν χρήσιμα στη συζήτηση των αντίστοιχων θέσεων και στο Συνέδριο. Μετά τις αλλεπάλληλες δολοφονίες άοπλων μαύρων από λευκούς αστυνομικούς στις ΗΠΑ, έγινε ρεύμα διεθνές και το «δεν μπορώ να ανασάνω» και το «οι μαύρες ζωές μετράνε». Και γεννήθηκε ένα διαδικτυακό αντιρατσιστικό τσουνάμι, συνοδευόμενο από σχολιαστικούς πανηγυρισμούς. Αλλά ήρθαν και τα πολυεθνικά τέρατα - ιδιοκτήτες των μέσων κι έβγαλαν τη δημοκρατική χατζάρα, και ως γενίτσαροι ελευθερίας πήραν να πετσοκόβουν κάθε ανάρτηση, λόγο, φιλμάκι, έργο, θέση, που κατά τη γνώμη τους κρινόταν ως αναπαραγωγή του μίσους και αρνητικού (;) ριζοσπαστισμού. «Κατέβηκαν» χιλιάδες επί χιλιάδων αστέρες από το διαδικτυακό σύμπαν, απ' τον Τραμπ για άλλοθι, μέχρι το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ για την ουσία. Κι ήρθε μια έρευνα (στο CARNEGIE MELLON), που αποκαλύπτει ότι στα χίλια σχόλια του αστυνομικού αλγόριθμου του YouTube που είχαν μπει στην κατηγορία ως ομιλίες μίσους (μαύροι εναντίον λευκών ή ανάποδα) αφορούσε σε ποσοστό 82% το σκάκι! Παρτίδες και πιόνια, με σχέδια επίθεσης, αντεπίθεσης, άμυνας κι άλλα τέτοια ...επαναστατικά.

Και πάμε στο Περιστέρι, στο Εμβολιαστικό Κέντρο, όπου το σύστημα λέει έπεσε και ξεροστάλιαζαν συνωστισμένοι στην πανδημική Σμύρνη οι πρόσφυγες της εμβολιαστικής σωτηρίας, με ζέστη κι αφρικανική σκόνη, όλων των ηλικιών και όλων των κληρώσεων μάρκας εμβολίου. Και μες το χαμό και τις ογκώδεις για την εποχή διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά, βγήκαν κι οι γραφογλύφτες, είδος ενδημικό των κρίσεων, κι ανακάλυψαν κινδύνους και υποκρισία. Στους πρώτους συγκαταλέγονται τα γεμάτα λεωφορεία, φωτισμένα ως τέτοια ειδικώς για τη μέρα, ως αποτέλεσμα της απεργίας στα υπόλοιπα ΜΜΜ. Και στην άλλη η απατεωνιά για το ρόλεξ στον καρπό του Κουτσούμπα και το πόλο στο μπλουζάκι του Τσίπρα. Αυτό το τελευταίο παράδειγμα των δύο αρχηγών είναι πιο επεξεργασμένο, πιο μοντέρνα γκεμπελίστικο, ώστε να εξισώνει ως προϊόντα μαϊμού, κομμουνιστές κι οπορτουνιστές, για λαϊκή ανεγκέφαλη κατανάλωση. Διάδοση της προπαγάνδας με ταχύτητες 5G. Παρά ταύτα το κορυφαίο παράδειγμα που προοιωνίζεται τον γενικευμένο πόλεμο, ο οποίος έρχεται όχι μόνο ρητορικά, αλλά και πραγματικά στην τρίτη δεκαετία του αιώνα μας, είναι κατά τη γνώμη μου η ελεύθερη ηλεκτρονική ψηφοφορία των δούλων της «ΑΜΑΖΟΝ», που ψήφισαν σε ποσοστό 62% να μη γίνει απεργία, για αυξήσεις του μεροκάματου και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Αν δεν μελετηθεί επαρκώς λοιπόν το πόδια στη γη και μυαλό στο 5G, ενόψει και του νομοσχεδίου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που έρχεται στη Βουλή, τότε η χρονιά θα κλείσει με την ανακήρυξη του Μπάιντεν σε ύψιστο φαρμακοεπαναστάτη με πατέντα, που θα ζήλευε κι ο Λένιν και ο Τσε, αν δεν ήταν έμπρακτη Ιστορία, αλλά κερδοφόρα καρτούν. Πάντως, σε κάθε περίπτωση και για να μην πιανόμαστε κορόιδα, ας παίξουμε με τα όπλα τους. Ετσι, προειδοποιητικά, το ρόλεξ διαβάζεται κι ανάποδα και δείχνει τι θέλουν οι ξερόλ-ες-ες.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΤΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεσα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας στο νομό

Καλπάζει ο ιός σε Αιτωλικό, Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, καθώς η πανδημία καλπάζει στο νομό, που μετρά πάνω από 271 κρούσματα μόνο σε ένα 48ωρο (Πέμπτη και Παρασκευή), με κύριες εστίες σε Αιτωλικό, Αγρίνιο και Μεσολόγγι.

Η Οργάνωση του Κόμματος υπενθυμίζει ότι «τις τελευταίες μέρες οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μεσολογγίου έχουν προειδοποιήσει για τις επικίνδυνες συνέπειες της μετατροπής του σε εμβολιαστικό κέντρο, ενώ τον γύρο της χώρας έκαναν οι εικόνες συγχρωτισμού, η πολύωρη αναμονή 200 ανθρώπων προκειμένου να εμβολιαστούν».

Σε αυτό το φόντο η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα για:

  • Αποφασιστική ενίσχυση των δύο νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να ολοκληρωθούν άμεσα οι προκηρύξεις που είναι σε εκκρεμότητα.
  • Απεμπλοκή των δύο νοσοκομείων από τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού και ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την επίσπευση των εμβολιασμών.
  • Δημιουργία όλων των αναγκαίων εμβολιαστικών κέντρων - γραμμών με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό και αξιοποίηση όλων των κτιριακών υποδομών (κτίριο Παλιάς Αγοράς, παλιό νοσοκομείο κ.λπ.).
  • Επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας του νομού και ένταξή τους στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Ενταξη των ιδιωτών ιατρών του νομού στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Κυβέρνηση, υπουργείο Υγείας, 6η ΥΠΕ θα έχουν εγκληματικές ευθύνες αν δεν υλοποιήσουν τα παραπάνω αναγκαία μέτρα για την υπεράσπιση της υγείας του λαού της περιοχής», τονίζει η ΤΕ και καλεί τους εργαζόμενους, όλο τον λαό να κάνουν δική τους υπόθεση τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο νομό.

Σχεδόν 11.000 οι νεκροί, σταθερά υψηλά διασωληνωμένοι και νέα κρούσματα

INTIME NEWS

Τις 11.000 αγγίζουν οι νεκροί στη χώρα, με τους νέους θανάτους που καταγράφηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή να είναι 146 (συνολικά 10.910).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 749, ενώ τα νέα κρούσματα την Παρασκευή ήταν 2.691.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η ασφυξία στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς σ' ένα 48ωρο, την Πέμπτη και την Παρασκευή, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 (μέσω ΕΚΑΒ) στα νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις 662. Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ήμερου είναι 391 ασθενείς και ο συνολικός αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 είναι 4.900. Η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ στην επικράτεια παραμένει στο 82%.

Στην κυβερνητική ενημέρωση την Παρασκευή έγινε σαφές ότι λόγω του μειωμένου αριθμού των τεστ τις προηγούμενες μέρες, δεν είναι αντιπροσωπευτική η εικόνα των μολύνσεων του ιού.

Σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα ανακοινώθηκε ότι από το Σάββατο επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, γίνεται μείωση ποσοστού εμβαδού ανά πελάτη στα καταστήματα και από τη Δευτέρα 10/5 επαναλειτουργούν Δημοτικά, Γυμνάσια και φροντιστήρια που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, καθώς και σχολεία β' ευκαιρίας και διοικητικά δικαστήρια.

Τα μουσεία θα επαναλειτουργήσουν στις 14 Μάη, τα θερινά σινεμά με πληρότητα 75% στις 21 Μάη, τα ζωντανά θεάματα στις 28 Μάη με 50% πληρότητα, τα ωδεία στις 17 Μάη όπως και οι παιδικοί - βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Στη 47η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19 (αφορά το διάστημα 22 - 28 Απρίλη) καταγράφονται τα εξής:

  • Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων ανέρχεται σε 75,6.
  • Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής Επιδημιολόγων (28/4/2021), 16 Περιφερειακές Ενότητες (Αρκαδία, Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία, Θάσος, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Λάρισα, Πέλλα, Ρέθυμνο και Χαλκιδική) κατατάσσονται στο επίπεδο πολύ υψηλού κινδύνου, ενώ όλες οι υπόλοιπες ΠΕ της χώρας κατατάσσονται στο επίπεδο υψηλού κινδύνου.
Ψάχνουν «πατέντες» για τα κέρδη των ομίλων

Στο μεταξύ, μια προκλητική για το λαό αντιπαράθεση, για το ποιος είναι ο καταλληλότερος - για τους φαρμακοβιομήχανους, τις καπιταλιστικές οικονομίες και τους ανταγωνισμούς τους με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα - τρόπος εφαρμογής της πατέντας για τα εμβόλια, έσπευσαν να στήσουν από την Πέμπτη η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις Μπάιντεν (βλέπε θέμα στη δίπλα σελίδα).

Ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να παρουσιάσει την πρόταση Μπάιντεν ως «δικαίωσή» του, θυμίζοντας ότι το Γενάρη ζητούσε «από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια». Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι «υπερασπίζεται τον παλιό κόσμο», «εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών», λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη».

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη πάντως και τη διασφάλισή τους, θυμίζουμε πως για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σε άρθρο του ο πρόεδρός του ξεκαθάριζε πως «...χρειάζεται να είμαστε κατηγορηματικοί, προκειμένου να εξασφαλισθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία με τους κατόχους πατεντών στη βάση της καλής πίστης και στη λογική απόδοσης επένδυσης, οι οποίες αποτέλεσαν ήδη το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκαν προηγούμενες διαπραγματεύσεις της ΕΕ», φανερώνοντας ότι η περιβόητη «άρση» της πατέντας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας τρόπος εφαρμογής της.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, η οποία δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι «δεν κάνει ρούπι» πίσω από την πολιτική της ΕΕ, που με βάση και τους ανταγωνισμούς με τα άλλα κέντρα οδηγεί σε επιπλέον εμπόδια στην πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια και σε μεγάλες καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, έσπευσε να ισχυριστεί ότι «η πρόταση για τη χρήση των πατεντών ως παγκόσμιο αγαθό» είχε διατυπωθεί πρώτα από τον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εμφανίστηκε πολύ αργότερα» κι ενώ «οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έλεγαν ότι ακόμη κι αν είχαν τις πατέντες δεν θα μπορούσαν να τα παράξουν», δίνοντας φυσικά τον πρώτο λόγο στους φαρμακοβιομήχανους.

Χαρακτηριστική στο μεταξύ ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, Ολύμπιου Παπαδημητρίου, την Παρασκευή, ο οποίος σημείωσε πως «το σπάσιμο της πατέντας δεν είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί, γιατί η Ελλάδα είναι μέρος της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έρθει σε συμφωνία με σειρά εταιρειών και η απόφαση μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να ληφθεί. Μια παραγωγή βιολογικού φαρμάκου που θα εξυπηρετούσε μόνο την Ελλάδα δεν θα ήταν βιώσιμη ακόμα και με κρατική ενίσχυση γιατί και έτοιμοι δεν είμαστε και χρειάζεται μεγάλη επένδυση για την παραγωγή εμβολίου το οποίο του χρόνου ίσως να μη χρειάζεται».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλήρης κατάργηση της πατέντας, που αποτελεί όψη του παρασιτισμού της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας

Σε σχόλιο για το ζήτημα της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Τα εμβόλια και τα φάρμακα, που είναι επιτεύγματα της επιστήμης και της ανθρώπινης εργασίας, αντί να αποτελούν αυτονόητο δικαίωμα των λαών, μετατρέπονται σε χρυσοφόρα εμπορεύματα στα χέρια των μεγάλων εταιρειών.

Γι' αυτόν το λόγο σήμερα απαιτείται η πλήρης κατάργηση της πατέντας, που είναι μία ακόμη όψη του παρασιτισμού της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, απαιτείται κρατική κοινωνικοποιημένη βιομηχανία Φαρμάκου, απαιτείται διεθνής συνεργασία για την προαγωγή της έρευνας και της παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων.

Ολα τα άλλα αποτελούν προτάσεις πλήρως ενταγμένες στους εμπορικούς πολέμους και ανταγωνισμούς για το μοίρασμα της αγοράς εμβολίων, που τους πληρώνουν ήδη πολύ ακριβά οι λαοί. Πολύ περισσότερο όταν αυτές οι προτάσεις γίνονται από κυβερνήσεις όπως των ΗΠΑ, με τα περισσότερα θύματα της πανδημίας εξαιτίας του πλήρως εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, όπου το δικαίωμα σε δημόσια δωρεάν Υγεία αποτελεί διαχρονικά άγνωστη λέξη!».

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Κοίτα ποιοι μιλάνε για «άρση της πατέντας»...

Πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν στο πλαίσιο ευρύτερων αντιθέσεων και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

(c) dpa/Pool

Την πρόθεση της κυβέρνησης της χώρας της να στηρίξει προσωρινή άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 σε επερχόμενη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), προανήγγειλε η αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι, ενώ είχε προηγηθεί σχετική ερώτηση προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Μετά από περίπου μισό χρόνο που έχουν αναπτυχθεί, παράγονται και πωλούνται εμβόλια, με τους νεκρούς της πανδημίας να ξεπερνούν τα 3 εκατ. κι ενώ αρκετές χώρες του κόσμου «δεν έχουν δει» ακόμα ούτε ένα εμβόλιο, η Τάι ...θυμήθηκε πως «πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα»!

Ξεκαθάρισε πάντως πως η αμερικανική κυβέρνηση «πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της περιφρούρησης για εμβόλια για την Covid-19».

Δηλαδή, μπροστά στον κίνδυνο η εξάπλωση της πανδημίας να συνεχιστεί επ' αόριστον με απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως έχει δείξει και η αναζωπύρωση στην Ινδία, η αμερικανική κυβέρνηση ρίχνει στο τραπέζι τη συγκεκριμένη πρόταση, «ανακατεύοντας» παράλληλα τους ήδη οξυμένους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Ποιος μιλάει...

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ μόνο με την προστασία της υγείας και της ζωής των λαών δεν έχει να κάνει. Οχι μόνο έρχεται καθυστερημένα, όχι μόνο πρόκειται για μια «συμβολική κίνηση», που δεν θα έχει κανένα άμεσο αποτέλεσμα στην καταπολέμηση της πανδημίας, ακόμη κι αν υιοθετηθεί - αυτό έδειξαν άλλωστε και οι ακαριαίες αντιδράσεις των μεγαλύτερων παραγωγών εμβολίων για την Covid - όχι μόνο δεν θίγει τα συμφέροντα και την τεράστια κερδοφορία των φαρμακευτικών ομίλων στις πλάτες των λαών, αλλά επιπλέον:

  • Είναι οι ΗΠΑ μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που πρωτοστατούν στη συγκέντρωση πολλαπλάσιων δόσεων εμβολίων, απαγορεύουν κάθε εξαγωγή εμβολίου ή συστατικών εμβολίων (βλέπε νόμο περί «Αμυντικής Παραγωγής») και στερούν από άλλους λαούς τον εμβολιασμό.
  • Είναι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ που δεν «σπατάλησαν» ούτε ένα δολάριο για την ενίσχυση του ουσιαστικά ανύπαρκτου δημόσιου συστήματος Υγείας και για μέτρα πρόληψης και προστασίας του λαού - με σχεδόν 600.000 νεκρούς στη χώρα - ενώ δίνουν δεκάδες δισ. δολάρια για την ενίσχυση της φαρμακοβιομηχανίας που παράγει και εμπορεύεται εμβόλια κατά της Covid-19.
  • Είναι οι ΗΠΑ που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν εγκρίνει ακόμη ένα από τα διαθέσιμα εμβόλια («AstraZeneca») επειδή «δεν το χρειάζονται» και εμποδίζουν την εξαγωγή δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων σε άλλες χώρες. Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό, καθώς ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα ότι ...εξετάζει να «αποδεσμεύσει για εξαγωγή»περίπου 60 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου σκευάσματος που έχουν ήδη παραχθεί ή βρίσκονται στη φάση της παραγωγής. Αγνωστο με τι οικονομικά και γεωπολιτικά ανταλλάγματα «οι ΗΠΑ αναζητούν επιλογές για να μοιραστούν τις δόσεις του "AstraZeneca" με άλλες χώρες, όταν γίνουν διαθέσιμες», πάντως «όχι άμεσα». Ακόμη και με την Ινδία, που έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο, η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να εξαγάγει μέρος από τις 10 εκατ. δόσεις που παραμένουν «καβάτζα» στις ΗΠΑ... Την ίδια ώρα δηλαδή που κόπτονται δήθεν για την υγεία του αμερικανικού και των άλλων λαών, επιβεβαιώνεται η πρόθεσή τους να «ξαναμοιράσουν την τράπουλα» και στη «διπλωματία των εμβολίων».
Εχουν απορρίψει 8 φορές την άρση της πατέντας

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από τον Οκτώβρη του 2020, κράτη όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική - μεγάλοι παραγωγοί «αντιγράφων» εμβολίων - θέτουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το αίτημα για την άρση των «διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας» για εμβόλια κατά της Covid-19 και άλλες τεχνολογίες (τεστ, φάρμακα κ.ά.), ώστε να παράγονται και σε άλλες μονάδες.

Τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη, που διαθέτουν πανίσχυρη φαρμακοβιομηχανία, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η ΕΕ, η Ιαπωνία, η Ελβετία, ο Καναδάς κ.ά., αντιτάχθηκαν σθεναρά και απέρριψαν την πρόταση αυτή 8 φορές, με πιο πρόσφατη τον περασμένο Μάρτη, δηλαδή επί κυβέρνησης Μπάιντεν.

Εδώ να σημειωθεί πως η πρόταση των ΗΠΑ αφορά μόνο τα εμβόλια και όχι άλλα σκευάσματα κατά της Covid-19 ...παρά την «έκτακτη υγειονομική κρίση» που διαπιστώνει όψιμα η κυβέρνησή τους.

«Περίπλοκη» κατάσταση

Καθόλου τυχαία η Τάι προειδοποίησε πως οι συζητήσεις στον ΠΟΕ θα πάρουν χρόνο επειδή οι αποφάσεις απαιτούν ομοφωνία και λόγω της «ιδιαίτερης φύσης» του ζητήματος, καθώς η κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων στα φάρμακα είναι «ιερό και όσιο» για τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Σύμφωνα με ειδικούς, η περίπλοκη συζήτηση μπορεί να τραβήξει μέχρι τις 30 Νοέμβρη, που είναι προγραμματισμένη η επόμενη υπουργική συνάντηση στον ΠΟΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια άρση της πατέντας, αν τελικά υπάρξει συμβιβασμός, αναμένεται να συνοδευτεί από αντίστοιχες αποζημιώσεις και άλλα «κίνητρα» προς τη φαρμακοβιομηχανία και ένα παζάρι μεταξύ ομίλων που παράγουν εμβόλια, άλλων εταιρειών που διεκδικούν την παραγωγή τους και κυβερνήσεων, οι οποίες προστατεύουν το δικαίωμα της φαρμακοβιομηχανίας να παράγει εμβόλια με σκοπό το κέρδος.

Την ίδια ώρα, η πρόταση Μπάιντεν είναι και μια καλή ευκαιρία να «στριμωχτούν» στον παγκόσμιο ανταγωνισμό κράτη, όπως η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς και κράτη - μέλη της ΕΕ, αλλά και να φανούν οι ΗΠΑ «εκ του ασφαλούς» ως «ηγετική δύναμη» στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστική η άμεση αντίδραση εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, που μετέδωσε το «Bloomberg», σύμφωνα με την οποία η καγκελάριος Μέρκελ τάσσεται κατά της αμερικανικής πρότασης, επειδή θα δημιουργούσε «σοβαρές επιπλοκές» στην παραγωγή εμβολίων.

Παίρνουν θέση μάχης

Σύμφωνα εξάλλου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί «οποιαδήποτε πρόταση αντιμετωπίζει αυτήν την κρίση αποτελεσματικά και ρεαλιστικά» και «πρέπει να εξεταστεί πώς η πρόταση των ΗΠΑ μπορεί να εξυπηρετήσει αυτόν τον στόχο».

Η ίδια έριξε και «βέλη» προς ΗΠΑ και Βρετανία: «Προς το παρόν, ωστόσο, καλούμε όλες τις χώρες παραγωγής εμβολίων να επιτρέψουν τις εξαγωγές και να αποφύγουν οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού». «Για να το πούμε καθαρά, η Ευρώπη είναι η μόνη δημοκρατική περιοχή στον κόσμο που επιτρέπει εξαγωγές σε μεγάλη κλίμακα», συμπλήρωσε με νόημα.

Από την πλευρά της, η γραμματέας Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, σημείωσε πως η κυβέρνηση εργάζεται στον ΠΟΕ «για να επιλύσει αυτό το ζήτημα» και «βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ και άλλους για να διευκολύνουμε την αυξημένη παραγωγή και προμήθεια εμβολίων».

Χαρακτηριστική ήταν και η αμήχανη, γενικόλογη απάντηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Κίνας όταν ρωτήθηκε σχετικά: «Ολες οι χώρες μοιράζονται την ευθύνη για την καταπολέμηση της επιδημίας (...) Η Κίνα υποστηρίζει ενεργά και συμμετέχει στη διεθνή συνεργασία και παρέχει εμβόλια με διαφορετικούς τρόπους σε χώρες που έχουν επείγουσα ανάγκη, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε, καθώς και η κινεζική κυβέρνηση αξιοποιεί τις εξαγωγές εμβολίων στοχευμένα για να αυξήσει την οικονομική και πολιτική της επιρροή.

Χωρίς να απαντήσει αν η Κίνα θα στηρίξει το αίτημα στον ΠΟΕ, δήλωσε πως «υποστηρίζει τις προσπάθειες στο ζήτημα της προσβασιμότητας στα εμβόλια και προσβλέπει σε ενεργές και εποικοδομητικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ»...

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε υπέρ της άρσης της πατέντας. Η Ρωσία ήδη μοιράζεται την τεχνογνωσία του εμβολίου «Sputnik V» κλείνοντας συμφωνίες παραγωγής του σε μονάδες σε διάφορα κράτη του κόσμου, καθώς η ίδια έχει περιορισμένες παραγωγικές δυνατότητες, με στόχο να κερδίσει μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς και επιρροή.

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός δεν «αίρεται»

Τι σημαίνει στην πράξη η πρόταση Μπάιντεν που την υποδέχτηκαν κάποιοι ως «σεισμική» και ηρωική»; Αναλυτές και ειδικοί στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας κάνουν σαφές ότι πρόκειται για μια κίνηση σε επίπεδο «συμβολισμού» που δεν πρόκειται από μόνη της να αντιμετωπίσει την παγκόσμια έλλειψη εμβολίων.

Στην καλύτερη περίπτωση, σημειώνεται, η πρόταση των ΗΠΑ ίσως αναγκάσει άλλες χώρες και ιμπεριαλιστικά μπλοκ να συμβιβαστούν και να καταλήξουν σε κάποιο είδος συμφωνίας, που ενδεχομένως να φέρει «ισορροπία» στην αγορά από τον επόμενο χρόνο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται πλήρη παραίτηση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.

Εξάλλου η παρασκευή των εμβολίων κατά της Covid-19 είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Ακόμη και αν συμφωνηθεί κάποια στιγμή μια προσωρινή άρση της πατέντας απαιτείται μεταφορά τεχνογνωσίας στις μονάδες που θα τα παράξουν. Απαιτείται παγκόσμια συνεργασία, κάτι που στο πλαίσιο του σφοδρού παγκόσμιου οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού είναι αδύνατον, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για καινοτόμες τεχνολογίες όπως αυτή των mRNA εμβολίων.

Πέρα από το γεγονός ότι ακόμη και μια απόφαση στο πλαίσιο του ΠΟΕ δεν έχει τη δύναμη να αναγκάσει εταιρείες - κολοσσούς να μεταφέρουν τεχνογνωσία σε άλλα εργοστάσια, η φαρμακοβιομηχανία έχει ήδη αντιδράσει, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «ανεφάρμοστη», ενώ «δείχνει» προς την «απροθυμία» των κυβερνήσεων να διευκολύνουν την «απρόσκοπτη εξαγωγή» όλων των συστατικών που απαιτούνται για να παρασκευαστούν εμβόλια.

Ενδεικτικά, την ίδια μέρα που η αμερικανική κυβέρνηση μιλούσε για ...άρση της πατέντας, η γερμανική «CureVac», το εμβόλιο της οποίας αναμένεται να εγκριθεί από τον ΕΜΑ και να παίξει σημαντικό ρόλο σε μελλοντικές εμβολιαστικές εκστρατείες, επικαλέστηκε προβλήματα τροφοδοσίας και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι μπλοκάρουν την εξαγωγή συστατικών.

Εξάλλου, όπως ανέφεραν πρόσφατα δημοσιεύματα («Financial Times»), οι φαρμακευτικοί όμιλοι - παρασκευαστές εμβολίων έχουν προειδοποιήσει αξιωματούχους των ΗΠΑ ότι μια προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων κινδυνεύει να παραδώσει τη νέα τεχνολογία στην Κίνα και τη Ρωσία. Και μάλιστα καινοτόμα τεχνολογία - χρυσωρυχείο, όπως η mRNA, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλα εμβόλια ή ακόμη και για θεραπείες κατά του καρκίνου ή καρδιαγγειακών προβλημάτων.


Ε. Μ.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Μετακινήσεις επ' αόριστον αντί για μαζικές προσλήψεις στις δομές Υγείας

Την προσπάθεια «εμπέδωσης» των επικίνδυνων, αντιεπιστημονικών και ανορθολογικών μετακινήσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μέσω του εκφοβισμού και των διώξεων, συνεχίζει το υπουργείο Υγείας, με εγκύκλιο που έστειλε στις ΥΠΕ και στα νοσοκομεία στις 23 Απρίλη, με θέμα «Μετακινήσεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού λόγω Covid-19».

Με την εγκύκλιο επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις προσωπικού και ότι θα συνεχίσει τη γνωστή πρακτική «μπαλώματος» των μεγάλων κενών με μετακινήσεις προσωπικού (ενδονοσοκομειακά, ενδοπεριφερειακά και διαπεριφερειακά), που εν τέλει λειτουργεί σε βάρος της συνολικής λειτουργίας των νοσοκομείων και σε βάρος των ασθενών.

Επιχειρείται ταυτόχρονα ο εκφοβισμός των υγειονομικών που τολμούν να διαμαρτύρονται και να αναδεικνύουν τους κινδύνους από τη μετατροπή των νοσοκομείων σε μίας νόσου, αλλά και τις επιπτώσεις από τη μετακίνηση γιατρών αλλότριων ειδικοτήτων, κυρίως ειδικευόμενων και επικουρικών, στη διαχείριση και νοσηλεία Covid ασθενών.

Με τέτοιες εγκυκλίους και «εντέλλεσθε», επικαλούμενη την «έκτακτη ανάγκη», προσπαθεί η κυβέρνηση να δικαιολογήσει μετακινήσεις όπως οι περίπου 40 που έγιναν για τον μήνα Μάη στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με πιο αποκαλυπτική τη μετακίνηση στη ΜΕΘ επικουρικών Χειρουργικής, ΩΡΛ και ειδικευόμενων Ουρολογίας και Παιδοχειρουργικής! Την ίδια ώρα, στο «Ιπποκράτειο» παραμένουν κενές 97 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών, 129 ειδικευόμενων και εκατοντάδες ακόμα λοιπού προσωπικού.

Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Β. Κοντοζαμάνη, διευκρινίζεται ότι στο μετακινούμενο προσωπικό εμπίπτουν ουσιαστικά όλοι οι εργαζόμενοι των μονάδων Υγείας του ΕΣΥ (γιατροί, νοσηλευτές, επιστημονικό μη ιατρικό προσωπικό, τεχνικό, διοικητικό, βοηθητικό κ.λπ.), οι ειδικευόμενοι γιατροί και το προσωπικό φύλαξης, καθαριότητας, εστίασης με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.

Επικαλείται τον νόμο του 2005, σύμφωνα με τον οποίο «ο ιατρός οφείλει να παρέχει τις υπηρεσίες του για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών ανεξάρτητα από την ειδικότητά του», ενώ «η υποχρέωση αυτή τον βαρύνει ακόμα και όταν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα για την άσκηση της ιατρικής». Από τον συνδυασμό των διατάξεων που παραθέτει η εγκύκλιος προκύπτει ότι:

Οι γιατροί του ΕΣΥ που μετακινούνται σε κλινικές Covid «έχουν ως δημόσιοι λειτουργοί πρωταρχική υποχρέωση να συμμορφώνονται με την κείμενη νομοθεσία και με τις αποφάσεις μετακίνησης». Επιπροσθέτως, υποχρεούνται «ανεξαρτήτως ειδικότητας, να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για την καλύτερη λειτουργία των κλινικών Covid-19 και να συνδράμουν τους συναφούς ειδικότητας με το αντικείμενο ιατρούς που υπηρετούν σε αυτές, σε λειτουργικά θέματα των κλινικών, διαχειριστικά ζητήματα ασθενών, καθώς και επιστημονικά και ιατρικά ζητήματα συναφή με την ειδικότητά τους».

«Η άρνηση παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τους γιατρούς που μετακινούνται δεν δικαιολογείται για λόγους σχετιζόμενους με την ειδικότητά τους», ξεκαθαρίζει η εγκύκλιος, για να προλάβει αρνήσεις, αντιδράσεις και διεκδικήσεις, και καταλήγει με «ηθικές» παραινέσεις - απειλές στους γιατρούς ότι «οι συστάσεις και παροτρύνσεις συλλογικών φορέων περί δήθεν έλλειψης νομικής υποχρέωσης των μετακινούμενων ιατρών δεν ανταποκρίνονται στην ηθική και δεοντολογική επιταγή προσφοράς προς τους πάσχοντες συνανθρώπους και προστασίας του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής»,το οποίο πρώτο το κράτος και οι κυβερνήσεις του βάζουν στο ζύγι του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο.

Πανδημία, εμβόλια και εμβολιαστικό πρόγραμμα

Eurokinissi

Η πανδημία COVID-19 ξεκίνησε επειδή ο άνθρωπος για λόγους βιοποριστικούς ήρθε (και θα συνεχίσει να έρχεται) σε επαφή με την άγρια πανίδα. Ιοί των οποίων τα ζώα ήταν αθώοι ξενιστές πέρασαν στον άνθρωπο με καταστροφικά αποτελέσματα λόγω διαφορετικού γενετικού υποστρώματος και διαφορετικής ανοσολογικής απαντήσεως.

Οι Ryan Essex και Sharon M. Weldon, σε ένα άρθρο τους στο περιοδικό «New Engl J Med», γράφουν: «Η νόσος Covid-19 όχι μόνο επισήμανε τη συλλογική μας ευπάθεια αλλά επίσης αποκάλυψε τον αντίκτυπο δεκαετιών υποχρηματοδότησης και παραμέλησης των συστημάτων Υγείας, καθώς και μια πιο πρόσφατη περιφρόνηση για την επιστήμη».

Στη χώρα μας δεν υπάρχει ένα σύστημα πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας που θα μπορούσε να ανιχνεύσει τα κρούσματα στην πρώτη φάση της πανδημίας, να τα απομονώσει και να διαγνώσει ποιοι κινδύνευαν ώστε σε μια πρώιμη φάση της νόσου τους να λάβουν φάρμακα, όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα, και ορισμένοι αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, που ίσως να περιόριζαν τους θανάτους.

Η μεταφορά των ασθενών στα νοσοκομεία αποτελεί μια πρώτη ήττα του ανθρώπου απέναντι στον ιό. Η ανάγκη αυτή όμως υποδηλώνει ότι χρειαζόμαστε και άρτια και επαρκή σε αριθμό κρεβατιών ΜΕΘ και αυξημένης φροντίδας νοσοκομεία.


Η πανδημία όμως δεν ανακόπτεται στα νοσοκομεία. Ανακόπτεται στη γειτονιά. Τα όπλα μας εκεί είναι το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα φάρμακα και τα εμβόλια. Θα εστιάσω στα εμβόλια και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ολα τα εμβόλια που μέχρι σήμερα διαθέτουμε κωδικοποιούν και τελικώς απελευθερώνουν και παρουσιάζουν στο ανοσολογικό μας σύστημα την πρωτεΐνη-ακίδα - μια πρωτεΐνη του ιού SARS-CoV-2, που αποτελεί το αίτιο της νόσου COVID-19 και η οποία εξέχει πολύ πάνω από την επιφάνειά του και δίνει την εντύπωση ενός στέμματος. Την πρωτεΐνη αυτή χρησιμοποιεί ο ιός για να προσκολληθεί σε έναν υποδοχέα που διαθέτουν τα κύτταρά μας, μέσω δε αυτού να εισέλθει στον οργανισμό μας.

Η λογική των εμβολίων είναι να διεγείρουν το ανοσολογικό μας σύστημα ώστε να παρασκευάσει αντισώματα κατά της πρωτεΐνης-ακίδας τα οποία, συνδεόμενα επάνω σε αυτή, θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τη σύνδεση του ιού στα κύτταρά μας, και σε μια δεύτερη φάση να καταστρέψουν τον ιό.

Οι μελέτες έγκρισης των εμβολίων αυτών περιελάμβαναν μερικές δεκάδες χιλιάδες εθελοντές και διεξήχθησαν σε βεβαρημένες ενδημικά περιοχές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ και η Νότιος Αφρική, επειδή εκεί υπήρχε μεγαλύτερη πιθανότητα να εκτεθούν στον ιό οι εθελοντές και να έχουμε αξιόπιστες παρατηρήσεις. Οι μελέτες ήταν διπλές - τυφλές ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο.

Φάνηκε ότι η χρήση των εμβολίων είχε αποτελεσματικότητα από 75% για ορισμένα εμβόλια, μέχρι 95% για άλλα. Το εύρημα αυτό σήμαινε ότι αν 1 εκατομμύριο άτομα που έλαβαν το εμβόλιο έρχονταν σε επαφή με τον ιό, 750 - 950.000 δεν θα μολύνονταν. Συνεπώς τα εμβόλια αποτελούν ένα ισχυρό όπλο για την ανάσχεση της πανδημίας.

Τα ποσοστά των μη αποκρινόμενων είναι μικρά και όχι επαρκή για να τροφοδοτήσουν τον κύκλο μετάδοσης του ιού, αν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (περίπου 70%) εμβολιαστεί. Συνεπώς όλα τα διαθέσιμα σήμερα εμβόλια είναι χρήσιμα και απαραίτητα για να προσεγγίσουμε αυτό το ποσοστό εμβολιασμού. Δεν περισσεύει κανένα.

Το κύριο αρνητικό στοιχείο στις μελέτες εγκρίσεως των εμβολίων ήταν ο βραχύς χρόνος παρακολούθησης που σε ορισμένες μελέτες κυμαινόταν από μία εβδομάδα για κάποιους εθελοντές μέχρι 6 μήνες για άλλους. Το γεγονός αυτό οφειλόταν στις πιέσεις των κρατών προς τις εταιρείες - κατασκευαστές προκειμένου να απελευθερώσουν γρήγορα τα προϊόντα τους στην αγορά, ώστε να περιοριστεί η πανδημία.

Αυτοί οι λόγοι ανάγκασαν τις ρυθμιστικές αρχές Ευρώπης και Αμερικής να δώσουν έγκριση για επείγουσα χρήση στα εμβόλια - μια απόφαση που σημαίνει ότι σε περίπτωση συχνών ανεπιθύμητων παρενεργειών θα ανακληθεί η άδεια χρήσης τους. Οι εταιρείες - κατασκευαστές, με τη σειρά τους, ζήτησαν ασυλία από αστικές διώξεις αναγνωρίζοντας ότι ο χρόνος ελέγχου των προϊόντων τους ήταν πολύ μικρός και υπήρχε κίνδυνος παρενεργειών που δεν είχαν επισημανθεί.

Η έγκριση για επείγουσα χρήση όμως εγείρει την ανάγκη για διαφάνεια στην παρακολούθηση του εμβολιαστικού προγράμματος και αυξημένη φαρμακοεπαγρύπνηση. Με τον όρο αυτό εννοούμε την πλήρη καταγραφή συμβαμάτων, τα οποία έχουν χρονική συνάφεια με τον εμβολιασμό, τόσο τα άμεσα, όπως πυρετός, κακουχία, πόνος στο σημείο της ένεσης, αλλεργικό σοκ, αλλεργικά εξανθήματα κ.λπ., όσο και τα απώτερα, τα οποία δεν καταγράφονται τόσο στις μελέτες έγκρισης επειδή δεν παρατηρήθηκαν στο βραχύ χρόνο παρακολούθησης των εθελοντών, αλλά παρατηρήθηκαν με την ευρεία χρήση των εμβολίων.

Τα όχι άμεσα συμβάματα ήταν μερικές σπάνιες αλλά αντιμετωπίσιμες νευρολογικές επιπλοκές, θρομβοπενία και θρόμβωση, τα οποία συνήθως αναπτύσσονται μεταξύ 4 και 20 ημερών από τον εμβολιασμό.

Μερικοί αρνητές των εμβολίων δηλώνουν ότι αν αποφασίσω να κάνω το εμβόλιο θα το βάλω στον οργανισμό μου στα σίγουρα, ενώ αν δεν το κάνω δεν είναι σίγουρο ότι θα μολυνθώ από τον ιό. Δυστυχώς όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό είτε φέτος είτε του χρόνου, επειδή θα γίνει ενδημικός και θα τον συναντάμε κάθε χρόνο. Από τον ιό που στο 30% των σοβαρών λοιμώξεων προκαλεί θρομβώσεις προτιμώ το εμβόλιο που προκαλεί 1 - 3 θρομβώσεις στο εκατομμύριο.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι επιτακτικό, πρώτον, να εκπονήσουμε ορισμένα προληπτικά μέτρα σχετικά με τις ήδη γνωστές πιθανές παρενέργειες και να τα κυκλοφορήσουμε ως οδηγία προς τους εμβολιαζόμενους, και, δεύτερον, να εκπονήσουμε ένα περισσότερο αυστηρό πρόγραμμα φαρμακοεπαγρύπνησης υιοθετώντας λεπτομερή ερωτηματολόγια, πιέζοντας για νεκροτομές επί αιφνίδιων θανάτων που έχουν χρονική συνάφεια με τα εμβόλια και να ενημερώσουμε την Επιτροπή Εμβολιασμών.

Πιστεύω ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα αν αποτύχει, αυτό θα οφείλεται στην αδιαφάνεια, στην κακή οργάνωση (π.χ. έλλειψη υποδομών και προσωπικού) και την έλλειψη εμβολίων και όχι στην καταγραφή ανεπιθύμητων παρενεργειών. Το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε εβδομάδα ανακοινώνει σύνοψη παρενεργειών, όπως αυτές προκύπτουν από τις κίτρινες κάρτες, χωρίς μεγάλη συζήτηση για τους μηχανισμούς που παράγουν τα ανεπιθύμητα συμβάντα, μολονότι τέτοιοι μηχανισμοί αρχίζουν να αποκαλύπτονται.

Είναι πολύ άσχημο, ένα τόσο σημαντικό επίτευγμα της σύγχρονης επιστήμης, όπως είναι τα εμβόλια έναντι της Covid-19, τα οποία μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές, αντί να παρέχεται μαζικά και με ασφάλεια σε όλους τους ανθρώπους, να αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπίας και εμπορικών ανταγωνισμών.

Συμπερασματικά, τα εμβόλια αποτελούν σήμερα το περισσότερο ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς το οποίο η απαλλαγή μας από αυτή θα είναι πολύ δύσκολη, πολύ βραδεία και πολυδάπανη. Με τις μέχρι τώρα μετρήσεις όλα τα εμβόλια παραμένουν ασφαλή και εξαιρετικά χρήσιμα. Διαφάνεια, ενημέρωση και μια επίθεση ενδιαφέροντος και φροντίδας προς τους πολίτες θα τους πείσουν ότι δεν πρέπει να φοβούνται και να αμφισβητούν την επιστήμη και τα συμπεράσματά της και θα καταλάβουν ότι κανένας πολίτης δεν είναι μόνος του σε αυτήν την τεράστια υγειονομική κρίση.

(Το κείμενο αποτελεί την ομιλία - παρέμβαση στην εκδήλωση του ΚΚΕ για την Υγεία, που έγινε στις 26 Απρίλη στον Περισσό)


Του
Παναγιώτη ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ*
* Καθηγητής Παθολογίας - ΑνοσολογίαςΙατρικής Σχολής ΕΚΠΑ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ