Με ένα τετρασέλιδο φυλλάδιο που απευθύνεται στους εργαζόμενους, το ΠΑΜΕ αποκαλύπτει τη βαθιά αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας
Ενας χρόνος πανδημίας.
Ενας χρόνος που για την εργατική τάξη αυξήθηκαν τα βάσανα, ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα. Εζησε και ζει έχοντας το φόβο του κορονοϊού, αλλά και το φόβο της ανεργίας, της απληρωσιάς, της περικοπής όσων δικαιωμάτων τής απέμειναν. Εζησε και ζει την ασυδοσία των εργοδοτών στους χώρους δουλειάς, που το μόνο που τους νοιάζει είναι πώς θα αυξηθούν τα κέρδη τους. Να μην αγγίξει η κρίση την κερδοφορία τους. Οπως και το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να προχωρήσει απρόσκοπτα η πολιτική που ενισχύει την Υγεία ως εμπόρευμα, η πολιτική που οδηγεί την παράδοσή της στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας, της Υγείας και της βιομηχανίας είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται με ρυθμό 36% έως 44%, κι αυτό μόνο για το πρώτο τετράμηνο της πανδημίας.
Ολο αυτό το διάστημα περίσσεψε η ατομική ευθύνη, η κρατική τρομοκρατία και καταστολή απέναντι σε όλους όσοι διεκδικούν, οργανώνουν, βγαίνουν στο δρόμο. Θέλουν η μάσκα να αποτελέσει φίμωτρο. Η εργοδοτική τρομοκρατία και η εκμετάλλευση οδηγεί σε εγκλήματα όπως η νόσηση και ο θάνατος δεκάδων συναδέλφων από χώρους δουλειάς, αφού ακόμα κι αν είσαι ασθενής από κορονοϊό πρέπει να δουλεύεις.
Μέσα σε αυτή την κατάσταση, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η τάξη των εκμεταλλευτών μας, αυξάνουν τον βαθμό της εκμετάλλευσης, μειώνουν συνεχώς την αξία της εργατικής δύναμης, βάζουν εμπόδια στην οργάνωση της εργατικής τάξης, στα συνδικάτα της.
Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από το πείσμα και τη γρηγοράδα που η κυβέρνησή τους φέρνει και ψηφίζει στη Βουλή τις απαιτήσεις τους, τους νόμους τους για να αυξηθεί η εκμετάλλευση, άρα η αύξηση των κερδών τους. Να δυναμώνει η κυριαρχία τους.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση και μέσα στην πανδημία, ενώ ο λαός έχανε και χάνει τους δικούς του ανθρώπους, οι κερδισμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα που πήρε είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Από τα παραπάνω ένα πράγμα γίνεται ξεκάθαρο.
Ακόμη και τα μέτρα που πάρθηκαν για τη στήριξη των εργαζομένων, ήταν στην ουσία μέτρα που απάλλασσαν τη μεγαλοεργοδοσία από μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.
Με άλλα λόγια ...πληρώνουμε την εργοδοσία για να μας δίνει δουλειά, ακόμη και τα ψίχουλα.
Το ερώτημα όμως είναι: ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ;
Εμείς λέμε ναι!
Μπροστά στα αδιέξοδα που φέρνει η βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος υπάρχει ελπίδα, υπάρχει προοπτική να στρίψει το τιμόνι εκεί που ο εργαζόμενος θα ζει με ικανοποιημένες τις σύγχρονες ανάγκες του. Εκεί που οι εργαζόμενοι θα κάνουν κουμάντο στον πλούτο που με καθημερινό και συνεχή ιδρώτα παράγουν και τον απολαμβάνουν μια χούφτα παράσιτα.
Ομως είναι επιτακτική ανάγκη να μαζικοποιηθούν τα συνδικάτα. Να απαλλαγούν από τους εργατοπατέρες που στήριξαν και στηρίζουν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.
Να συμβάλουμε να οργανωθεί η εργατική τάξη. Να μην είναι κανείς ανοργάνωτος.
Σε κάθε χώρο δουλειάς να υπάρξει συλλογική μορφή οργάνωσης με δράση, με πρωτοβουλίες, για να σπάει ο φόβος, η τρομοκρατική παρέμβαση της εργοδοσίας, η πολιτική της κυβέρνησης, η λογική «δεν γίνεται τίποτα».
Γιατί κανείς δεν μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει την επίθεση που δεχόμαστε.
Η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στο ΚΑΤ την περασμένη Δευτέρα, επιβεβαίωσε αυτό που υγειονομικοί και ασθενείς βιώνουν καθημερινά: Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο ακολουθώντας την πορεία συνολικά του δημόσιου συστήματος Υγείας, οι εργαζόμενοι του οποίου δίνουν τη μάχη με την πανδημία αλλά και με τις αντοχές τους τώρα πια!
Η αντιπροσωπεία του Κόμματος - στην οποία συμμετείχαν ακόμα ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, και η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ - είχε συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, όπου ενημερώθηκε αναλυτικά από τον διοικητή Γ. Ηλιόπουλο, με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, ενώ ξεναγήθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο και στο Τμήμα Επειγόντων.
Κατά την ανοιχτή συνάντηση - συζήτηση με το ΔΣ του Σωματείου, με γιατρούς και νοσηλευτές, μεταφέρθηκε μια εικόνα σοβαρών ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εξοπλισμού, υποδομών, καθώς είναι ακάλυπτες περίπου 160 θέσεις γιατρών, βασικών ειδικοτήτων, και 350 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Την απουσία τους καλείται το υπάρχον προσωπικό να καλύψει, δίνοντας με αυταπάρνηση τη μάχη για να ανταποκριθεί στις πολλαπλάσιες σε καιρό πανδημίας ανάγκες και μάλιστα σε ένα νοσοκομείο που λόγω της ειδίκευσής του - αν και δεν περιορίζεται σε αυτή - βρίσκεται πρακτικά σε μόνιμη εφημερία. Τα αιτήματά τους για προσλήψεις, μονιμοποίηση των επικουρικών, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην υποδομή του νοσοκομείου και στον εξοπλισμό ακούγονταν παραπάνω από εύλογα στο φόντο αυτής της εικόνας.
«Να σας ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους, γιατί είναι όντως δύσκολες οι εποχές αυτές που εσείς - περισσότερο από όλη την ελληνική κοινωνία - βιώνετε. Γιατί είστε μέσα σ' αυτήν τη μάχη της πανδημίας και με σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζετε και εδώ στο ΚΑΤ αλλά και όλο το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Οπου έχουμε πάει, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, παντού ακούμε αυτήν την κραυγή αγωνίας από όλους εσάς που είστε επικεφαλής αυτής της μάχης, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, γιατροί, νοσηλευτές, διευθυντές κλινικών, για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Και φυσικά αυτήν τη στιγμή, έτσι όπως είναι η κατάσταση, έχουμε απαιτήσει τρία άμεσα μέτρα, γιατί οι κυβερνητικές ευθύνες βέβαια είναι τεράστιες, είναι και διαχρονικές, δεν φτάσαμε ξαφνικά μέσα σε ένα χρόνο εδώ, αλλά ήταν μια ολόκληρη πολιτική, επιλογές συγκεκριμένες που οδήγησαν εδώ το δημόσιο σύστημα Υγείας, αυτό το δημόσιο σύστημα που υπάρχει τέλος πάντων, σε αυτό το σύστημα στο οποίο ζούμε.
Αυτήν τη στιγμή, εάν δεν επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας ώστε να εξευρεθούν και κλίνες, να εξευρεθεί προσωπικό για το δημόσιο σύστημα Υγείας, αν δεν γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων που χρειάζονται τα νοσοκομεία, εάν δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί με ασφάλεια σε όλη τη χώρα, με περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, με περισσότερα και στη διάθεση του πληθυσμού και του εμβολιασμού κι άλλων εμβολίων που είναι διαθέσιμα, δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε εύκολα αυτήν την κατάσταση.
Γιατί εκεί είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου, εκεί είναι και οι άλλες εταιρείες, οι όμιλοι, οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται πρωτίστως για το τι θα βάλουν στην τσέπη τους, για την κερδοφορία τους και πώς θα επενδύσουν. Εκεί είναι η διαπλοκή, η σύνδεση με άλλους ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους διεθνώς, σ' αυτήν την καπιταλιστική παγκοσμιοποιημένη αγορά όπως τη λένε και πάει λέγοντας. Και βεβαίως το δημόσιο σύστημα όλο και αποδυναμώνεται. Με μαθηματική ακρίβεια θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε.
Αλλά ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες εμείς είμαστε μπροστά στην πάλη. Και μη νομίζετε ότι στη Βουλή υπάρχουν και πολλά περιθώρια διεκδίκησης ή άσκησης πίεσης: Είναι πολιτικές επιλογές, ταξικές που έχουν οι κυβερνήσεις και οι εκάστοτε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Βεβαίως εμείς πιέζουμε. Και Ερώτηση θα κάνουμε και Αναφορά και παρεμβάσεις, προτάσεις νόμου έχουμε καταθέσει και για να μπουν οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ και για μια σειρά ζητήματα άμεσα, τώρα με την πανδημία. Συγκεκριμένα μέτρα, προτάσεις νόμου, αλλά πηγαίνουν στα "αζήτητα". Βεβαίως, έχει να κάνει και με το τι δύναμη δίνει ο λαός στο ΚΚΕ, είτε στη Βουλή είτε στο κίνημα κυρίως, εκεί που κρίνονται όλα.
Σήμερα, στον 21ο αιώνα, η επιστήμη, η τεχνολογία, η ιατρική έχουν φτάσει σε απίθανες δυνατότητες και φάνηκε και με τα εμβόλια που βγήκαν. Ομως, όλα υποτάσσονται στον ανταγωνισμό, στο κέρδος, στον μονοπωλιακό ανταγωνισμό κ.λπ. Και βεβαίως την πληρώνουν οι λαοί, ακόμα και με την ίδια τη ζωή τους σε περιόδους πανδημίας. Γιατί δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, υπήρχε η πρόβλεψη.
Οι ασθένειες, οι πανδημίες δεν τελειώσαν επειδή φτάσαμε στον 21ο αιώνα και επειδή έχουν αναπτυχθεί η επιστήμη και η τεχνολογία. Θα εμφανίζονται συνεχώς νέοι ιοί, με μεταλλάξεις, και λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο περιβάλλον, στη ζωή. Οι ίδιες οι τεχνολογίες δημιουργούν και καινούργια ζητήματα και άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
Αλλά η ετοιμότητα σημαίνει ότι έχεις δημόσιο σύστημα Υγείας, αποκλειστικά δημόσιο. Φυσικά ξέρετε την άποψη του ΚΚΕ, αυτά δεν γίνονται ούτε με ημίμετρα ούτε με οτιδήποτε άλλο. Γι' αυτό πρέπει να επιλέξουμε, σαν λαός, σαν εργαζόμενοι, ριζική ανατροπή αυτής της κατάστασης, να πάμε σε άλλη εξουσία, σε άλλη κοινωνία.
Για φανταστείτε αυτό το ζήτημα που ονομάζουμε εμείς κοινωνικοποίηση, αν δεν είχες τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και είχες πραγματικά δημόσιο τομέα Υγείας, με όλες αυτές τις δυνατότητες και σε γιατρούς, σε νοσηλευτές, σε υποδομές κ.λπ. Ειδικά η Υγεία και η Παιδεία δεν μπορεί να είναι και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο. Είναι ολόκληρη συζήτηση που κατά την άποψή μας πρέπει να την κάνετε και μεταξύ σας κάθε μέρα ανιχνεύοντας και προβληματιζόμενοι για μια σειρά ζητήματα (...)
Και φυσικά επειδή αυτός ο ηρωισμός ο δικός σας έχει γίνει "καραμέλα" - συγχωρέστε με για την έκφραση - γιατί εμείς θεωρούμε ότι πραγματικά αν κρατιέται κάτι, κρατιέται όντως απ' την αυτοθυσία των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζομένων. Καταντάνε όμως κούφια λόγια όταν λέγονται απ' αυτούς που δεν λύνουν το πρόβλημα.
Δηλαδή, όταν χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον 160 ειδικευμένοι γιατροί στο ΚΑΤ, 300 νοσηλευτές, 20 βοηθοί ακτινοδιαγνώστες και άλλοι, κι απ' αυτούς ή ελάχιστοι ή καθόλου δεν έρχονται. Οταν γίνονται τα νοσοκομεία μιας νόσου, μεταξύ αυτών και το ΚΑΤ - γιατί έχουμε ενημερωθεί ότι έκλεισαν και κλινικές γενικής χειρουργικής. Κάθε μέρα ακούμε τα στοιχεία πόσοι νοσούν, πόσοι νεκροί, ενώ οι υπόλοιποι νεκροί που αυτή τη χρονιά ή τα επόμενα χρόνια υπάρξουν για διάφορους λόγους, είτε γιατί δεν έγινε έγκαιρα η επέμβαση, η παρέμβαση, η πρόληψη, η εξέταση, το χειρουργείο κ.λπ, αυτοί δεν μετρώνται. Δεν γίνεται λοιπόν το ΚΑΤ που είναι συνέχεια σε εφημερία να αποδυναμώνεται. Το ίδιο και άλλα νοσοκομεία.
Και για τις ΜΕΘ επίσης χρειάζεται ειδίκευση. Είχαμε καταγγελίες κι απ' το ΚΑΤ κι από άλλα νοσοκομεία ότι οι γιατροί ή οι νοσηλευτές που πάνε στις ΜΕΘ δεν είναι όλοι ειδικευμένοι (...) ή η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που δεν γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτά έρχονται ως ζητήματα, ισχύουν. Εμείς θα πιέσουμε να επιλυθούν, όσα μπορούν να επιλυθούν, ξαναλέω είναι ζήτημα πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.
Και τέλος να πω: Η διοίκηση είπε ότι οι εμβολιασμοί για το προσωπικό εδώ έχουν τελειώσει. Εμείς είχαμε ως ενημέρωση ότι δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι. Δεν ξέρω αν είναι γιατροί ή νοσηλευτές, όχι γιατί είναι "αρνητές", αλλά γιατί δεν είχαν μπει στην πρώτη λίστα επειδή τότε ήταν άρρωστοι, ή είχαν άλλες δυσκολίες να ενταχθούν, και μετά δεν τους εντάσσουν, δεν έχουν αποκτήσει προτεραιότητα για τον εμβολιασμό τους. Αν αυτό ισχύει θα πρέπει να λυθεί. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, γιατί είναι σε ένα κρίσιμο περιβάλλον εδώ. Και για τον εαυτό τους και για τους ασθενείς που έρχονται στο ΚΑΤ».
Η Βούλα Πάκου |
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Γ. Κυριαζής, μέλος της 5μελούς της ΕΙΝΑΠ, διευθυντής της Παθολογικής κλινικής, ο οποίος υπογράμμισε ότι το ΚΑΤ σε επίπεδο εφημερίας αλλά και νοσηλείας καλείται να παίξει το ρόλο ενός γενικού νοσοκομείου, ωστόσο απέχει απ' το να είναι τέτοιο καθώς υπάρχουν πολλές ελλείψεις κρίσιμων ειδικοτήτων, π.χ. πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ψυχίατροι, ουρολόγοι, αιματολόγοι. Επικαλέστηκε μάλιστα τη δική του κλινική, όπου με 8 οργανικές θέσεις, οι 5 είναι κενές. Ζήτησε άμεση μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών αλλά και στελέχωση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Αναφέρθηκε και σε κτιριακά και χωροταξικά προβλήματα, κάνοντας λόγο για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε ένα μεγάλο μέρος του νοσοκομείου, με κοινόχρηστες τουαλέτες, έλλειψη χώρων για τους εργαζόμενους κ.λπ.
Ο Γ. Κυριαζής |
Ο Γ. Αλεξανδράτος, απ' την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, τόνισε ότι οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες, πόσο μάλλον μέσα στην πανδημία. Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι «έχουμε θέσει στη διοίκηση κάποια βασικά ζητήματα, το ένα είναι το θέμα του γιατρού Εργασίας. Είναι απαράδεκτο ένα νοσοκομείο πρώτης γραμμής, μάχιμο, να μην έχει γιατρό Εργασίας μόνιμο. Μας έχουν απορρίψει το αίτημα, μας πήγαν σε επικουρικό γιατρό και τώρα σε γιατρό Εργασίας με σύμβαση έργου, που ακόμα ούτε αυτό έχει γίνει».
Σημείωσε ακόμη πως βασικό ζήτημα είναι αυτό των οργανωμένων μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλο το προσωπικό, αίτημα που απέρριψε η Επιτροπή Λοιμώξεων, ενώ δεν καλύπτεται από τη δυνατότητα που έδωσε σε δεύτερο χρόνο η διοίκηση όποιος εργαζόμενος θέλει να κάνει τεστ μόνος του προληπτικά.
Ο Γ. Αλεξανδράτος |
Η Μαρία Νταβάρα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, επισήμανε ως πρωταρχικό για τους εργαζόμενους πρόβλημα την έλλειψη προσωπικού και υποδομών. Αναφέρθηκε στη λειτουργία κλινικής Covid η οποία, όπως είπε, μετατράπηκε σε τέτοια άρον άρον, μέσα σε δύο - τρεις μέρες, χωρίς καμία προετοιμασία του προσωπικού και σε ακατάλληλους χώρους, επισημαίνοντας ανάμεσα στα άλλα πως «έχουμε 4 8κλινους θαλάμους οι οποίοι θα νοσηλεύουν από 5 ασθενείς - θετικά κρούσματα - χωρίς τουαλέτες μέσα»!
«Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους κάθε μέρα να διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση στην οποία είμαστε υποχρεωμένοι να αντεπεξέλθουμε», επισήμανε, σημειώνοντας πως «ως συνεπείς εργαζόμενοι προσπαθούμε να ανταποκριθούμε αλλά θα συνεχίσουμε και να παλεύουμε για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε και τις συνθήκες εργασίας», τονίζοντας τη μεγάλη πλέον επιβάρυνση των εργαζομένων. «Και ως γυναίκες η κούραση είναι διπλή», σημείωσε.
Ο Κ. Βλάχος, διευθυντής Νευροχειρουργικής, κατήγγειλε ότι πυρήνας της ακολουθούμενης πολιτικής είναι η αποδυνάμωση του δημόσιου τομέα Υγείας, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων: «Φεύγουν άρρωστοι που έχουν ανάγκη ουσιαστική του δημόσιου συστήματος Υγείας και πηγαίνουν στα ιδιωτικά. Αυτοί που πηγαίνουν εκεί πληρώνουν, παίρνουν τα ιδιωτικά το πακέτο του ΕΟΠΥΥ το οποίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και πληρώνουν το πλεονάζον απ' την τσέπη τους. Στη δημόσια μονάδα στοιχίζουν 800 ευρώ και στην ιδιωτική τα διπλάσια. Αρα αξιοποιούμε την Covid για να δυναμώνουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στην Υγεία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό είναι έγκλημα ενάντια στο λαό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Μαρία Νταβάρα |
Ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε και στην ένταση της καταστολής: «Στη λαϊκή στο Χαλάνδρι προχτές τα ΜΑΤ ρίχνανε ξύλο, χτες στη Νέα Σμύρνη, εδώ "αποφασίζουμε και διατάσσουμε", στη νευροχειρουργική δύο νοσηλεύτριες για 30 νοσηλευόμενους και όταν διαμαρτύρονται τους λένε "θα σας πάμε στην μονάδα covid"». Για να καταλήξει στην ανάγκη ανάπτυξης αγώνων ενάντια στην πολιτική που έχει οδηγήσει το λαό σε φτώχεια, απόγνωση και σε λίγο σε θανάτους μαζικούς από άλλες αιτίες που δεν καταγράφονται πουθενά.
Ο Γ. Φλώρος, διευθυντής Καρδιολογικής, δίνοντας γλαφυρά τη διαχρονική εγκατάλειψη, σημείωσε πως «υπηρετώ 31 χρόνια αυτό το νοσοκομείο και όταν έρχονται καινούργιοι συνάδελφοι και ρωτάνε αν βλέπω δυνατότητες και προοπτικές να αλλάξει κάτι, δυστυχώς αναγκάζομαι και τους λέω το προσωπικό μου βίωμα. Οτι επί 30 χρόνια πάντα ελπίζω σε κάτι καλύτερο που δεν έρχεται ποτέ», χαρακτηρίζοντας τρομακτικές τις ελλείψεις τόσο σε νοσηλευτικό όσο και σε ιατρικό προσωπικό. Οπως είπε, κάποτε υπηρετούσαν στο ΚΑΤ 300 ειδικευμένοι γιατροί και σήμερα έχουν μείνει περί τους 80! «Δεν βλέπουμε έναν σχεδιασμό, κάτι, σε ό,τι αφορά όλα αυτά τα πολλαπλά θέματα που αντιμετωπίζουμε. Προσδοκούμε τη δική σας συμπαράσταση και τις ουσιαστικές προτάσεις που ήδη έχετε καταθέσει και ευχαριστούμε θερμά», σημείωσε.
Ο Κ. Βλάχος |
Ο Χρ. Παπαζαχαρίας |
Ο Γ. Φλώρος |
Κλείνοντας τη συζήτηση με τους υγειονομικούς στο ΚΑΤ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε:
«Να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας και την ενημέρωση, παρότι τα προβλήματα είναι γνωστά στο ΚΚΕ, τα παρακολουθούμε. Εμπλουτίζουν αυτά τα ζητήματα και τα αιτήματα που αναφέρατε πλευρές που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και στην καθημερινή μας δουλειά και στη Βουλή, στις παρεμβάσεις μας, αλλά κυρίως για διεκδίκηση και για αξιοποίηση.
Είναι επείγον ζήτημα, καταλαβαίνουμε, οι προσλήψεις όλων αυτών των ειδικοτήτων, είναι επείγον ζήτημα η εξειδίκευση, η εκπαίδευση στις ΜΕΘ και οι προσλήψεις των απαραίτητων, είναι στα επείγοντα τα τεστ κορονοϊού που πρέπει να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι και οι εμβολιασθέντες, γιατί μπορεί να κολλήσει και να μεταδώσει τον ιό κάποιος που έχει κάνει εμβόλιο, πρέπει να το ξέρει, αυτά λένε οι ίδιοι οι γιατροί.
Θα ήθελα να πω το εξής: Και τα νοσοκομεία τα δημόσια είναι στο Δημόσιο ενός κράτους αστικού, καπιταλιστικού, που υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Εμείς, υπερασπιζόμενοι ή λέγοντας να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία και ο δημόσιος τομέας, δεν ξεχνάμε τι υπηρετούν σήμερα και τι είναι το δημόσιο σύστημα Υγείας. Αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα, νομίζω, και δεν θα διαφωνήσετε μαζί μου.
Γιατί είναι κατ' επίφαση δημόσιο σύστημα. Γιατί, εδώ που τα λέμε, και ο εργαζόμενοι και ο οικογενειάρχης πληρώνει πάρα πολλά και στο δημόσιο. Μπορεί να μην πληρώσει όσα στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, αλλά πληρώνει. Δημόσιο σύστημα Υγείας δωρεάν για τους εργαζόμενους, το λαό, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.
Εμείς λέμε για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας ως έκτακτο μέτρο και τώρα. Η αντίληψή μας φυσικά είναι άλλη, σε άλλη κοινωνική οργάνωση, σε άλλη εξουσία, στον σοσιαλισμό που λέμε, που θα είναι η εργατική τάξη στην εξουσία, θα έχει κεντρικό επιστημονικό σχέδιο στην οικονομία, στις υπηρεσίες, όπου θα είναι πραγματικά δημόσια η Υγεία.
Αλλά και σήμερα ανοίγει αυτό το ζήτημα. Και φυσικά, όταν λέμε επίταξη, εμείς δεν εννοούμε αυτό που απαντάει πολλές φορές ο πρωθυπουργός ή κάποια άλλα κόμματα, να τα επιτάξουμε και να πληρώνουμε. Γιατί αυτό γίνεται και πάλι σε συνθήκες πανδημίας: Να έχουν οι κλινικάρχες κέρδη τρελά και να πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εμείς λέμε, χωρίς καμία αποζημίωση, επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Και πολλοί μας κατηγορούν (...) γιατί είναι στη λογική "επίταξη του ιδιωτικού τομέα, αλλά με το αζημίωτο", μη χάσει και κέρδη ο επιχειρηματίας.
Υπάρχει λοιπόν μια ποιοτική διαφορά στο τι λέμε. Και βεβαίως - αυτό έλεγα κι απ' την αρχή - πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση πρώτα απ' όλα ανάμεσα σε σας, στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, στους ανθρώπους που εργάζεστε στα δημόσια νοσοκομεία ή ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα άλλοι συνάδελφοί σας.
Γιατί εσείς είστε που το καταλαβαίνετε οι ίδιοι, το ζείτε στο πετσί σας και μπορείτε να ανοίξετε τον δρόμο να διαμορφωθεί και συνείδηση στον άρρωστο που έρχεται εδώ, που είναι εργάτης, συνταξιούχος, νέος. Για το πώς πρέπει να βλέπει αυτό το ζήτημα και γιατί λέμε ότι πρέπει να γίνει κοινωνικοποίηση αυτών των τομέων, όπως και συνολικά της οικονομίας άλλωστε».
«Σε αυτήν την κατεύθυνση, νομίζουμε, πρέπει να αναπτυχθεί η πάλη. Γιατί, ναι μεν αγώνες, αλλά μας ενδιαφέρει ως ΚΚΕ - κι αυτό προσπαθούμε να μπολιάσουμε μέσω των κομμουνιστών που δουλεύουν στο κίνημα, στο μαζικό κίνημα, στους φορείς, στα σωματεία - το περιεχόμενο του αγώνα. Γιατί αλλιώς πάλι θα ωφελούνται κάποιες δυνάμεις που βρίσκονται στην ίδια δυστυχώς αντιλαϊκή κατεύθυνση, και στον τομέα της Υγείας και αλλού.
Μιλάμε ας πούμε για χρηματοδότηση. Βεβαίως πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση, είναι αίσχος αυτή η κατάσταση στον προϋπολογισμό, και εν μέσω πανδημίας να μειώνονται συνεχώς τα κονδύλια.
Αλλά έβλεπα και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προχτές, που παρουσίαζε ο πρόεδρός του και έλεγε εκτός των άλλων να πάει στο 7% του ΑΕΠ. Που ναι μεν δεν είναι αυτό που είναι σήμερα, αλλά είναι μικρότερο απ' το 8% που υπήρχε το 2009! Πριν αρκετά χρόνια δηλαδή, και ενώ οι απαιτήσεις έχουν μεγαλώσει. Και μόνο αυτόν τον χρόνο να δούμε με την πανδημία και το χάλι που έχουν τα δημόσια νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα Υγείας, αποκαλύπτει αυτό το ζήτημα και γιατί πρέπει να πάει παραπάνω και η χρηματοδότηση. Λέω μια πλευρά, δεν είναι μόνο αυτό.
Και μέσα σε όλα αυτά, σ' αυτό το κράτος που ζούμε, σε αυτήν την κοινωνία, με αυτές τις πολιτικές επιλογές που κάνουν οι κυβερνήσεις, το ένα δένει με το άλλο. "Νύχι - κρέας" είναι η μη χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας, οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, η έλλειψη γιατρών, νοσηλευτών κ.λπ., κι αυτή η απαράδεκτη διαχείριση της πανδημίας που γίνεται με την καταστολή. Γιατί για να επιβάλει αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και στην Υγεία και στην Παιδεία, παντού, χρειάζεται έναν μηχανισμό που θα λειτουργεί με αυταρχισμό, με μέτρα καταστολής, με βία, τρομοκρατία, με ανασφάλεια για τους εργαζόμενους. Και το ένα φέρνει το άλλο.
(...) Αλλά αυτά είναι στοιχεία της συνολικότερης πολιτικής που ασκεί αυτό το κράτος και έτσι πρέπει να τα δούμε, κι όχι με τη λογική που κάποιοι ξεχνούν την κυβερνητική τους θητεία, εννοώ τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, του ΠΑΣΟΚ πιο πριν. Τώρα βγαίνει και ο κ. Τσίπρας και η κ. Γεννηματά - και καλά κάνουν, εμείς δεν τους λέμε όχι - και ο κ. Βαρουφάκης που ήταν υπουργός του Τσίπρα και μιλούν για όλα αυτά, αλλά και οι ίδιοι ρίχνανε με τα ΜΑΤ ξύλο σε αγωνιζόμενους, είτε φοιτητές είτε εργάτες, υπαλλήλους, επιστήμονες κ.λπ. κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας, γιατί "το κράτος έχει συνέχεια".
Αρα, λοιπόν, κάπως έτσι πρέπει να τα συζητάμε τα ζητήματα, να προβληματιζόμαστε γι' αυτά, και να βάζουμε αυτό που λέμε περιεχόμενο της πάλης: Σε ποια κατεύθυνση πρέπει να είναι μέσα στο κίνημα. Και το κίνημα των υγειονομικών, ακριβώς επειδή έχετε αποκτήσει κύρος - και με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις σας και με την αυτοθυσία αυτήν τη μεγάλη που δείχνετε υπηρετώντας ως λειτούργημα τον τομέα σας - στον ελληνικό λαό, πρέπει να συμβάλετε αποφασιστικά σε αυτό και μέσα απ' τα σωματεία σας, τους συλλόγους σας. Να έχετε καλή δύναμη και υγεία!».
Η φωνή έπαψε να είναι προνόμιο επωνύμων, κατόχων μικροφώνων, ή μέσων μαζικής ενημέρωσης , απ' την ώρα που οι μάζες των εργαζομένων συνειδητοποίησαν, με αφορμή την απειλή της πανδημίας, τη διεστραμμένη κυρίαρχη πολιτική που οικοδομήθηκε ταχύτατα εναντίον τους. Αυτή δηλαδή που άδραξε σε όλα τα επίπεδα το φόβο, την ανασφάλεια, τη φτώχεια, την κούραση, τον εγκλεισμό, την καταστολή, την ίδια τη βία, για να κάμψει και φρόνημα και αντιστάσεις του λαού. Ενός λαού που η εξουσία στρίμωξε, με άλλοθι την πανδημία, στα καδράκια των δημοσκοπήσεων, πολυέξοδα και περίτεχνα, έτσι ώστε να φαίνεται ότι ο εκ-βιασμός του είναι δήθεν συναινετικός.
Ο στόχος είναι προφανής και καθόλου καινοφανής. Να καταδειχτεί ότι στη νέα εποχή καταστολής δεν χρειάζονται τρίκυκλα κοτζαμάνηδων. Αρκούν επίσημα αστυνομικά ή ειδικοφρουρίτικα μηχανάκια, και ξένοιαστοι από ευθύνες και ποινές καβαλάρηδες, που σε αγαστή συνεργασία, εδώ και χρόνια, με ένα «σώμα» επαγγελματιών του σαματά και της βαβούρας, να μπορούν να διαλύουν, να συκοφαντούν, να τρομοκρατούν και να φιμώνουν κάθε μαζική και οργανωμένη διαδήλωση, συλλαλητήριο και διαμαρτυρία.
Φούμαρα αποδεικνύονται τα περί «πανστρατιάς» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις «οδηγίες» της - διορισμένης από την κυβέρνηση - ΥΠΕ, προκειμένου να μεταφερθεί ένας ασθενής στο (ιδιωτικό) «Ιατρικό Περιστερίου» θα πρέπει να είναι ...σχεδόν υγιής! Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική, μαζί με το ιδιωτικό μαιευτήριο «Λητώ», από την περασμένη Πέμπτη υποτίθεται ότι εντάχθηκαν «εθελουσίως» (!) στο σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση περιστατικών Covid.
Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο της ΥΠΕ καταγράφει ως προϋποθέσεις για τη μεταφορά ασθενών τα παρακάτω:
Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Αν πληρούνται όλα τα παραπάνω, τι σόι νοσηλεία θα προσφέρουν «εθελουσίως» τα ιδιωτικά θεραπευτήρια;
Τι αποδεικνύεται; Οτι αυτό που παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα από την κυβέρνηση ως «έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης» τελικά αποτελεί ένα ακόμα απροκάλυπτο δωράκι στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Η μόνη υποχρέωση που αναλαμβάνει το «Ιατρικό Περιστερίου» είναι να περιθάλπει ασθενείς που ήδη έχουν σχεδόν αναρρώσει και είναι στα πρόθυρα του εξιτηρίου! Ετσι, χωρίς να αναλαμβάνει πολλές - πολλές υποχρεώσεις για τη θεραπεία, θα τσεπώνει από το Δημόσιο το νοσήλιο που προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση.
Κάτι ανάλογο προμηνύεται και για τη δεύτερη κλινική που «εξασφάλισε» η κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για ...μαιευτήριο («Λητώ»), που δεν διαθέτει καν Πνευμονολογική κλινική και τις απαιτούμενες ιατρικές ειδικότητες για την αντιμετώπιση της νόσου, κάτι που - όπως λέει η εργοδοσία του ομίλου - θα εξασφαλιστεί με μετακινήσεις προσωπικού. Τα κρεβάτια και των δύο κλινικών δεν ξεπερνούν τα 200, όσες είναι δηλαδή οι εισαγωγές μίας μέρας στα δημόσια νοσοκομεία.
«Aυτή είναι η περίφημη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, τον οποίο η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας όπου βρεθούν κι όπου σταθούν δεν χάνουν την ευκαιρία να ευχαριστήσουν», σημειώνει σε δήλωσή της στον «Ριζοσπάστη» η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, και συμπληρώνει: «Την ώρα που τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μόλις που καταφέρνουν να ανταποκριθούν ακόμη και στις αυξημένες ανάγκες παροχής οξυγόνου εξαιτίας του μεγάλου όγκου των ασθενών που νοσηλεύονται, στον ιδιωτικό τομέα θα κατευθύνονται περιστατικά που είναι με το εξιτήριο στο χέρι. Τι ακριβώς απομένει στον ιδιωτικό τομέα να κάνει; Ποια υπηρεσία θα προσφέρει στους ασθενείς Covid; Ντροπή τους.
Επίταξη εδώ και τώρα των 4.000 ιδιωτικών κλινών και 217 ιδιωτικών κρεβατιών ΜΕΘ, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών, και ένταξή τους επί ίσοις όροις με τα δημόσια νοσοκομεία και στο σύστημα εφημεριών, ώστε να εξετάζουν, να νοσηλεύουν και να θεραπεύουν ασθενείς Covid και non Covid».
Την ίδια στιγμή δε που ο ιδιωτικός τομέας δέχεται να περιθάλψει μόνο τους ...απύρετους, στην Αττική μόνο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης καταγράφονταν 85 διασωληνωμένοι ασθενείς non Covid και 40 διασωληνωμένοι Covid οι οποίοι περίμεναν στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ, σύνολο δηλαδή 125 άνθρωποι χωρίς κρεβάτι!
Τα κρεβάτια ΜΕΘ σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν πληρότητα 100%, ενώ ήδη μετρούν διασωληνωμένους σε απλούς θαλάμους. Το Σάββατο ο «Ευαγγελισμός», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, μπαίνει σε εφημερία χωρίς να έχει ούτε ένα κενό κρεβάτι ΜΕΘ.
Και ενώ κόσμος υποφέρει, η κυβέρνηση συνεχίζει τα παζάρια της ντροπής με τους κλινικάρχες, στη βάση όσων νομοθέτησε για «εθελοντική» και χρυσοπληρωμένη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Εκτακτη Γενική Συνέλευση την Τρίτη, στις 8 π.μ., και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τετάρτης
Μια αγωνιώδη προειδοποίηση για την εφημερία του Σαββάτου 13/3, καθώς όπως λέει «ενέχει κινδύνους και επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας», κάνει το Σωματείο του «Αττικού» Νοσοκομείου, το οποίο καλεί σε Γενική Συνέλευση - συγκέντρωση την Τρίτη 16 Μάρτη στις 8 το πρωί στο Αίθριο και σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 17/3 στο Σύνταγμα στις 6.30 μ.μ. (βλ. σελ. 3).
Πιο συγκεκριμένα, το Σωματείο διατυπώνει τα εξής ερωτήματα για την «εφημερία του τρόμου»:
«Ξαναλέμε: Τις επόμενες μέρες ουδείς γνωρίζει πώς θα γίνει και πώς θα εξελιχθεί η γενική εφημερία στο "Αττικόν". Εχουμε καταγγείλει σε όλους τους τόνους ότι το "Αττικόν" και το ΕΣΥ χρειάζονται επειγόντως ενισχύσεις και αξιοποίηση των εφεδρειών. Η ευθύνη δική τους. Της κυβέρνησης, όσων τα συμφέροντα υπερασπίζεται και όσων υπερασπίζονται την εγκληματική πολιτική της», καταλήγει το Σωματείο.
...με μόνους χαμένους τους λαούς, που μένουν εκτεθειμένοι
«Η πρόσβαση στα εμβόλια είναι πλέον η πιεστικότερη πρόκληση της διεθνούς κοινότητας. Κατά κάποιον τρόπο είναι η νέα "κούρσα εξοπλισμών"», διαπίστωνε πρόσφατα το αμερικανικό κέντρο αναλύσεων «Soufan».
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων, η αύξηση της παραγωγής, οι συμπράξεις και η αξιοποίηση περισσότερων παραγωγικών μονάδων ή από την άλλη το «πάγωμα» τέτοιων δυνατοτήτων, το μπλοκάρισμα της εξαγωγής εμβολίων και πρώτων υλών για την παραγωγή τους, καθορίζονται με κριτήριο τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στη φαρμακοβιομηχανία και γενικότερα της αστικής τάξης κάθε χώρας, την εξασφάλιση κολοσσιαίων κρατικών χρηματοδοτήσεων, κινήτρων κ.λπ. μέσα από το ξεζούμισμα των λαών, τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς μεταξύ ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων και την περιβόητη «διπλωματία των εμβολίων». Στο μεταξύ, χάνεται πολύτιμος χρόνος στην αντιμετώπιση της πανδημίας και οι μόνοι χαμένοι αυτής της «κούρσας» είναι οι λαοί...
Ο «εθνικισμός των εμβολίων» και η «διπλωματία των εμβολίων» συνυπάρχουν, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και άμεση συνέπεια του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για οικονομικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα, καθώς και της παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων με σκοπό το κέρδος.
Τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης - ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία κ.ά. - δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό των δικών τους πληθυσμών (ο οποίος ωστόσο, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, μέχρι τώρα προχωρά με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς) και στην ενίσχυση της ήδη ισχυρής φαρμακοβιομηχανίας τους, με έμφαση στην καινοτομία και στην έρευνα, στην ενίσχυση της παραγωγής μέσα στη δική τους επικράτεια, με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» των εντεινόμενων ανταγωνισμών. Απαγορεύουν ή εμποδίζουν εξαγωγές εμβολίων ή συστατικών που είναι απαραίτητα για την παρασκευή τους, υπερασπίζονται «με νύχια και με δόντια» την πατέντα και την πνευματική ιδιοκτησία της φαρμακοβιομηχανίας τους, πλευρές σύμφυτες άλλωστε με το Φάρμακο - εμπόρευμα και την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.
Η Ρωσία και η Κίνα, από την πλευρά τους, στο πλαίσιο των ίδιων ανταγωνισμών, επιδιώκουν να «αναπληρώσουν» το κενό που αφήνει ο «εθνικισμός» της Δύσης, επιλέγοντας σε αυτήν τη φάση να δώσουν σχετικά μικρότερη σημασία στον εμβολιασμό του πληθυσμού τους και να αυξήσουν μέσα από τη «διπλωματία των εμβολίων» την επιρροή τους στην «αυλή» των ΗΠΑ και της ΕΕ, π.χ. σε Λατινική Αμερική, χώρες της ΕΕ, Βαλκάνια, αλλά και σε Μέση Ανατολή, Αφρική κ.α.
Τουλάχιστον 25 χώρες - περισσότερο σε Ασία και Μέση Ανατολή - χρησιμοποιούν κινεζικά εμβόλια. Η Κίνα έχει υποσχεθεί περίπου 500 εκατ. δόσεις εμβολίων σε 45 χώρες, αναφέρει το «Associated Press». Αντίστοιχα, η Ρωσία έχει προχωρήσει σε πάνω από 42 συμφωνίες για προμήθεια, αλλά κυρίως για παραγωγή του εμβολίου της σε άλλες χώρες, αξιοποιεί αντιθέσεις και εντείνει την κινητικότητά της μέσα σε χώρες της ίδιας της ΕΕ.
Στη βάση του ανταγωνισμού αυτού προχωρούν οι όποιες «συμπράξεις». Ενδεικτικά, ο κίνδυνος η Κίνα να αυξήσει κι άλλο την επιρροή της στη νοτιοανατολική Ασία μέσω των εμβολίων απασχολεί τις ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία και Ινδία, στο πλαίσιο του σχήματος Quad («τετραμερής διάλογος»). Η Ινδία ζητά από τις ΗΠΑ να χαλαρώσουν τις απαγορεύσεις εξαγωγών υλικών που είναι απαραίτητα για την παρασκευή εμβολίων, και οι χώρες του Quad να επενδύσουν στην ινδική φαρμακοβιομηχανία - τη μεγαλύτερη παραγωγό εμβολίων στον κόσμο - ώστε να αυξηθεί η παραγωγή και να διανεμηθούν εμβόλια σε χώρες όπως Ινδονησία και Φιλιππίνες, που είναι στο «στόχαστρο» της Κίνας. ΗΠΑ και Ιαπωνία σκέφτονται να χρηματοδοτήσουν ινδικές εταιρείες που κατασκευάζουν εμβόλια για τις αμερικανικές «Novavax» και «J&J».
Στην Ανατολική Ευρώπη, κράτη - μέλη της ΕΕ όπως η Τσεχία, η Πολωνία και η Σλοβακία, αναζητώντας μεγαλύτερη επάρκεια εμβολίων, συζητούν με Ρωσία ή/και Κίνα. Στην Ουγγαρία τα κινεζικά εμβόλια αποτελούν ήδη το 32% της συνολικής εμβολιαστικής καμπάνιας και το ρωσικό «Sputnik V» σχεδόν το 3%.
«Η ανυπομονησία είναι θεμιτή, αλλά δεν πρέπει να μας τυφλώνει στην ευρύτερη προοπτική» ούτε «να ξεχάσουμε τη μεγάλη εικόνα», σχολίασε χαρακτηριστικά την περασμένη βδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να παραπλανηθούμε από την Κίνα και τη Ρωσία (...) που οργανώνουν πολύ περιορισμένες, αλλά ευρέως διαφημισμένες επιχειρήσεις για την παροχή εμβολίων σε άλλους».
Από την πλευρά της η ΕΕ (που έχει εξαγάγει περίπου 34 εκατ. δόσεις σε 31 χώρες), «η περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα εμβολίων στον κόσμο, θέσπισε ένα σύστημα για τον έλεγχο της εξαγωγής των δόσεων», είπε ο Μισέλ, στηρίζοντας την Ιταλία, που εγκαινίασε τον μηχανισμό μπλοκάροντας την εξαγωγή 250.000 δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca» προς την Αυστραλία. Ο μηχανισμός ελέγχου των εξαγωγών ήδη επεκτάθηκε μέχρι τα τέλη Ιούνη...
Με το βλέμμα όχι μόνο στην τρέχουσα πανδημία, αλλά και στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που την υπερβαίνουν, η ΕΕ εστιάζει στην ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων μέσα στην επικράτειά της, με κριτήριο γεωπολιτικό.
Στο θέμα αυτό δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ ένας από τους πυλώνες της «Φαρμακευτικής Στρατηγικής για την Ευρώπη» είναι η «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών». Αυτή η προτεραιότητα συμβαδίζει με την προσπάθεια να αυξηθούν η παραγωγή και οι παραδόσεις εμβολίων σε ευρωπαϊκό έδαφος με την προσέλκυση αντίστοιχων επενδύσεων.
«Η Ευρώπη πρόκειται να γίνει η κορυφαία ήπειρος παραγωγής εμβολίων πριν το τέλος του έτους», ανέφερε σχετικά ο Σ. Μισέλ. Γι' αυτόν το σκοπό έχει συσταθεί ειδική ομάδα με επικεφαλής τον επίτροπο Τ. Μπρετόν. Αναδεικνύοντας τον στρατηγικό ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Κίνα, με ραγδαία άνοδο στην καινοτομία και την έρευνα, ο Σ. Μισέλ πρόσθεσε: «Μαζί με τις ΗΠΑ, αναμφίβολα θα είμαστε ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο. Γι' αυτό, η στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ (...) είναι κρίσιμη και για την καταπολέμηση της πανδημίας. Τους χρειαζόμαστε και μας χρειάζονται. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, θα δείξουμε ότι οι φιλελεύθερες δημοκρατίες (...) είναι πιο αποτελεσματικές».
Ο Τ. Μπρετόν ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ με στόχο να εξασφαλίσει ότι εμβόλια και συστατικά εμβολίων θα εξάγονται επαρκώς στην ΕΕ, καθώς οι ΗΠΑ έχουν αυστηρό πλαίσιο για τις εξαγωγές και «η παραγωγή εμβολίων στην Ευρώπη πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά». Την Παρασκευή ωστόσο το «Reuters» μετέδιδε ότι η Ουάσιγκτον απάντησε πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στο εγγύς μέλλον την εξαγωγή εμβολίων της «AstraZeneca» από τις ΗΠΑ στην ΕΕ...
Τις επιδιώξεις αυτές της ΕΕ, αλλά και ξεχωριστά κρατών - μελών και φαρμακοβιομηχανιών, για άνοδο της παραγωγής εντός της επικράτειάς τους, αξιοποιεί και η Ρωσία. Υπό αυτό το πρίσμα, το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) υπέγραψε την περασμένη βδομάδα συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία «Adienne» - ιταλική θυγατρική εταιρείας με έδρα την Ελβετία - για παραγωγή του «Sputnik V» στην Ιταλία. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία για παραγωγή του ρωσικού εμβολίου σε χώρα της ΕΕ, λίγες μέρες μετά το επίσημο αίτημα αδειοδότησής του στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Το RDIF προωθεί πάνω από 20 παρόμοιες συμπράξεις στην Ευρώπη και βρίσκεται σε αντίστοιχες συνομιλίες με εταιρείες και κυβερνήσεις σε Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Φινλανδία, Σερβία κ.α.
Ηδη από τον Γενάρη ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, είχε επιβεβαιώσει επαφές της ρωσικής πλευράς με γερμανικές εταιρείες για παραγωγή του «Sputnik V», ενώ η γερμανική εταιρεία «IDT Biologika» - που θα παράξει και εμβόλια της «AstraZeneca» - βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το RDIF.
«Η καινοτόμος διαδικασία παραγωγής (...) θα επιτρέψει στην Ιταλία να ελέγχει ολόκληρη την παραγωγή», ανέφερε το Ιταλο-Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ακόμα κι αν δεν εγκριθεί τελικά για χρήση στην ΕΕ, «υπάρχουν πολλά άλλα μέρη στον κόσμο όπου χρειάζονται απεγνωσμένα αυτό το εμβόλιο», επομένως οι αγορές είναι εξασφαλισμένες.
Αντίστοιχες συμφωνίες παραγωγής του «Sputnik V» στο εξωτερικό (με άγνωστα ανταλλάγματα) προωθούνται και σε άλλες χώρες, όπως Ινδία, Νότια Κορέα, Βραζιλία, Κίνα, Τουρκία, Ιράν, Λευκορωσία, Καζακστάν. Καθώς η ρωσική φαρμακοβιομηχανία δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες παραγωγικές ανάγκες για μια τέτοια εξαγωγή εμβολίων, η Ρωσία εμφανίζεται πιο «πρόθυμη» να μοιραστεί την τεχνογνωσία του εμβολίου της με άλλες φαρμακοβιομηχανίες.
Την ίδια ώρα, η σκοπιά της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας - και οι διαφοροποιήσεις της από τη στρατηγική της ΕΕ, που συνυπολογίζει τα συνολικότερα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων - αποτυπώθηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο της vfa, Χαν Στόιτελ, στην εφημερίδα «Die Welt».
Απέρριψε την απαγόρευση εξαγωγών της ΕΕ, λέγοντας πως «μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού» (επισήμανση που κάνει και η βρετανική πλευρά), με διάφορες χώρες να μην εγκρίνουν «ενδιάμεσα προϊόντα για εξαγωγή στην Ευρώπη, επειδή θα φοβούνται ότι δεν θα πάρουν τίποτα από το τελικό προϊόν».
Η ηπειρωτική Ευρώπη είναι μία από τις σημαντικότερες τοποθεσίες παραγωγής εμβολίων κατά του κορονοϊού από δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες. Ενδεικτικά, ο εφοδιασμός του Καναδά, της Ιαπωνίας ή της Αυστραλίας εξαρτάται από την Ευρώπη, κυρίως από εργοστάσια σε Βέλγιο, Ολλανδία και Ιταλία, ενώ σύντομα θα προστεθούν και άλλες παραγωγικές μονάδες, στη Γερμανία κ.α.
Συνολικά η ΕΕ επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα εμβολίων και στην ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας, σημειώνει ο Στόιτελ, και «σύντομα η παραγωγική δυνατότητα θα ξεπεράσει την παγκόσμια ζήτηση».
«Το 70% - 80% της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων κορονοϊού πραγματοποιείται εντός της ΕΕ. Αυτό είναι μια τεράστια ώθηση, ειδικά για τη Γερμανία με τη σημαντική φαρμακευτική βιομηχανία της, ειδικά επειδή η ανάγκη θα παραμείνει μεγάλη στο μέλλον», υπογραμμίζει ο Στόιτελ.
Με παγκόσμιο μερίδιο εξαγωγών 15%, η Γερμανία είναι μία από τις πιο σημαντικές χώρες εξαγωγής φαρμακευτικών προϊόντων στον κόσμο. Οι εξαγωγές το δεύτερο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 7% σε σύγκριση με πέρυσι. Την ίδια ώρα ωστόσο, στο κρίσιμο μέτωπο των εμβολίων, οι εισαγωγές υπερβαίνουν τις εξαγωγές: Σε αυτόν τον τομέα η Γερμανία καταγράφει εμπορικό έλλειμμα 720 εκατ. δολαρίων...
Αποτυπώνοντας τις αντιθέσεις και στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου, ο Στόιτελ αναφέρει ότι «γενικά η επαναφορά της παραγωγής στην Ευρώπη δεν έχει νόημα» (αφού η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να αποσπάσει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη σε χώρες με χαμηλότερο «μισθολογικό κόστος»), σημειώνοντας πως «θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην επέκταση της τεχνογνωσίας μας και των ικανοτήτων μας σε φαρμακευτικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας». «Με τα εμβόλια mRNA ειδικότερα, η Γερμανία έχει την ευκαιρία να μπει στη "λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας"», καταλήγει.
Κλειστά τα σχολεία (πλην Ειδικής Αγωγής) σε όλη τη χώρα από τις 16 Μάρτη
Στα ύψη ήταν και την Παρασκευή η ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων, φτάνοντας τα 2.405, ενώ 49 ήταν τα θύματα από επιπλοκές του κορονοϊού. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παραμένει υψηλός, στους 521, με τις νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας (μέσω ΕΚΑΒ) να είναι 464. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 417 ασθενείς. Το σύνολο των θανάτων είναι 6.986.
Από τα 2.405 νέα κρούσματα, 1.137 εντοπίζονται στην Αττική, 235 στη Θεσσαλονίκη, 87 στην Αχαΐα, 78 στη Λάρισα, 61 στο Ηράκλειο.
Το τρίτο κύμα της πανδημίας πλέον αγγίζει όλες τις μεγάλες πόλεις, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 2.000 τη μέρα. Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 4,5%, σε περιοχές της Αττικής ξεπερνά το 7%, ενώ ιδιαίτερα επιβαρυμένος εμφανίζεται ο Πειραιάς, όπου παρατηρείται το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα.
Συνολικά 4.032 άνθρωποι νοσηλεύονται στην επικράτεια, μόνο στην Αττική την τελευταία βδομάδα έγιναν 2.000 εισαγωγές και η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ υπολογίζεται στο 92%, αριθμοί που προμηνύουν και αύξηση των θανάτων από την επόμενη βδομάδα.
Στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα πλησιάζουν τον αριθμό που καταγραφόταν τέλη Οκτώβρη και αναμένεται η πίεση στις ΜΕΘ να αυξηθεί την επόμενη βδομάδα.
Ερωτηθείς σχετικά με τις καθημερινές καταγγελίες υγειονομικών ότι δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ ακόμα και για μέρες, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης προσπάθησε να το διαψεύσει, διαχωρίζοντας τους διασωληνωμένους σε αυτούς με Covid, για τους οποίους όπως είπε υπάρχει διαθεσιμότητα στο ΕΣΥ, και στους non Covid, που «είναι σε αναμονή περιμένοντας το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου για τον κορονοϊό»...
Στο φόντο της τεράστιας επιδημιολογικής επιβάρυνσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από 16 Μάρτη αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε όλη την επικράτεια - εξαιρούνται μόνο τα σχολεία Ειδικής Αγωγής. Στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν: Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Αργολίδα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Αρτα, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Σάμος, Λευκάδα, Κάλυμνος, Ρόδος, Χίος, Ανώγεια. Και εντάσσονται από το Σάββατο μέχρι και τις 26 Μάρτη: Χαλκιδική, Ευρυτανία, Λέσβος, Κατερίνη, Χανιά, Σκιάθος. Η υπόλοιπη χώρα παραμένει σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση για θρομβολυτικά επεισόδια που σχετίζονται με τον εμβολιασμό, και η πρόταση της Επιτροπής είναι «να συνεχιστεί κανονικά ο εμβολιασμός με την "AstraZeneca"».
Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης θα μείνει στην ιστορία ως μνημειώδης. Οσο για την υπόλοιπη αντιπολίτευση, ειδικά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, αφού «ξεπέρασαν» το σοκ των 5 πρώτων μηνών κατά το οποίο βάρεσαν προσοχή στην κυβέρνηση και συντάχθηκαν πλήρως με την πολιτική της, τώρα υποτίθεται ότι στηρίζουν τα αιτήματα και τις θέσεις των νοσοκομειακών γιατρών και των υγειονομικών σωματείων. Είναι έτσι;
Πρώτο: Εναν χρόνο απαιτούμε επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτικών και διαγνωστικών κέντρων για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα. Μιλήσαμε ανοιχτά για το πραγματικό νόημα της επίταξης, δηλαδή χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών, ένταξη των δομών στον κεντρικό σχεδιασμό του υπουργείου, μαζί με το προσωπικό, το οποίο θα εργάζεται με όρους και μισθούς Δημοσίου για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Ναι! Χωρίς αποζημίωση γιατί είναι λαϊκή ανάγκη και γιατί δεκαετίες τώρα βυζαίνουν τα Ταμεία και τις τσέπες του λαού. Συνεπώς η λογική μας πρόταση εδράζεται σε μια ηθική που μόνο οι κερδοσκόποι της Υγείας τη βλέπουν ανήθικη.
Δεκατρείς μήνες τώρα, όλοι δέχονται ότι «είμαστε σε πόλεμο»! Αρα επιστρατεύονται τα πάντα και οι πάντες. Ο ιδιωτικός τομέας όμως συνεχίζει να απαλλάσσεται. Οι ιδιωτικές κλίνες στο Λεκανοπέδιο ξεπερνούν τις 4.000! Οι «εύσπλαχνοι» κεφαλαιούχοι της Υγείας θα διαθέσουν ΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΑΜΟΙΒΗ μερικές δεκάδες. Το είπαν και για τη Θεσσαλονίκη και δεν τόλμησε η κυβέρνηση. Αντίθετα, τους θώπευσε.
Υπάρχει όμως και μία άλλη πλευρά. Τι σχέση έχει αυτό το αίτημα που αγκαλιάζεται από μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού με τη μαϊμού επίταξη που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ και επί της ουσίας εννοεί παζάρι με τις ιδιωτικές κλινικές για το ποιες θα αξιοποιήσει και πόσο θα είναι το ενοίκιο στον ασθενή - ενοικιαστή; Είναι τεράστια υποκρισία και εμπαιγμός, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα να χρησιμοποιούν τον όρο «επίταξη» και να προβλέπουν αποζημίωση των κλινικαρχών. Ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει στο Λεκανοπέδιο 217 χρυσοπληρωμένες κλίνες ΜΕΘ, από τον ιδρώτα του λαού. Είναι αλήθεια θέμα «διαπραγμάτευσης» πόσες και με ποιους όρους θα διαθέσουν οι κλινικάρχες;
Οταν παραβιάζονται τα ιερά και όσια της ιδιοκτησίας, όλοι συμφωνούν και δείχνουν με ποιον είναι. Και στην προκειμένη περίπτωση είναι με τους κλινικάρχες.
Δεύτερο: Από την αρχή της πανδημίας αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τον ίδιο όρο, «ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», χρησιμοποιούν πλέον κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ. Τι εννοούν; Εννοούν το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, το νοσοκομείο - επιχείρηση που η ταμπέλα του γράφει «δημόσιο» ή «κρατικό». Αυτό το νοσοκομείο - επιχείρηση το γνωρίζουμε πολύ καλά, είναι γεμάτο από συμβασιούχους και εξουθενωμένους υγειονομικούς και όντως δεν ενισχύεται εδώ και χρόνια.
Ενα παράδειγμα: Πριν από δεκαετίες πλήρωνε το ΙΚΑ και οι ασθενείς αδρά τους κλινικάρχες. Μετά μας έφεραν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), που πρόβλεπαν ότι ο «πελάτης», δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ, θα πληρώνει τον «πάροχο» με βάση κοστολόγιο που αναφέρεται σε ομοειδείς παθήσεις. Με βάση τα ΚΕΝ πληρώθηκαν με το παραπάνω οι κλινικάρχες. Το 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μας προέκυψαν και τα DRGs (Diagnostic Related Groups), δηλαδή λεπτομερέστατη κοστολόγηση της νοσηλείας, με βάση καλύτερη ομαδοποίηση. Τα DRGs γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν σε 18 νοσοκομεία. Η πλήρης λογική του συστήματος είναι: «Κέρδος από τον πόνο του κόσμου»! Οι θιασώτες αυτού του «μοντέλου», ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ, δεν διστάζουν να μιλούν για «ενίσχυση του ΕΣΥ». Ομως αυτό που εννοούν είναι ένας ενισχυμένος κρατικός πυλώνας, που λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια που μοιράζει «δουλειές» μέσα από τις συμπράξεις στον ιδιωτικό, που μοιράζει «πελατεία» και «αγοράζει» υπηρεσίες.
Τρίτο: Τον ένα χρόνο που πέρασε, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος το επιχείρημα ότι «μπορεί να συνυπάρχουν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία». Ακόμα και εκείνοι που κάνουν την παραδοχή ότι «ο δημόσιος πρέπει να είναι ο βασικός πυλώνας» χρειάζεται να δουν την ίδια τη ζωή.
Είναι κοινό μυστικό ότι εδώ και δεκαετίες μια ιδιότυπη ΣΔΙΤ λειτουργεί στις δημόσιες δομές Υγείας.
Οι μεγαλόσχημοι εργολάβοι που λυμαίνονται τα νοσοκομεία, με τσάκισμα των εργατών, έχουν στην πλήρη κυριαρχία τους καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη και άλλες υπηρεσίες εδώ και δεκαετίες.
Διάφοροι ιδιώτες «δωρίζουν» μηχανήματα στο Δημόσιο με αμοιβή κατά πράξη (π.χ. αξονικός τομογράφος), που για κάθε εξέταση ο ιδιώτης θα εισπράττει 40 ευρώ. Με αυτήν τη μορφή ΣΔΙΤ ο ιδιώτης που έφερε τον αξονικό στον «Ευαγγελισμό», τον πληρώθηκε από το νοσοκομείο στο 4πλάσιο σε λίγα χρόνια και μετά τον ...δώρισε κιόλας ως γενναιόδωρος δωρητής...
Είναι πολλά τα παραδείγματα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δημόσιων δομών Υγείας. Στην πραγματικότητα, είναι ένας ιδιωτικοποιημένος «δημόσιος» τομέας Υγείας. Ακόμα και στις εργασιακές σχέσεις με την πρακτική κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ έχουν τα πρωτεία στην ελαστικοποίηση, αφού το 25% τουλάχιστον του προσωπικού εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μετά απολύεται.
Πέρα από ταμπέλες και σχήματα το πρόβλημα είναι η Υγεία - εμπόρευμα, η επιχειρηματική δράση. Εδώ είναι η διαχωριστική γραμμή, που αποκαλύπτει και την υποκρισία των αστικών κομμάτων, αφού κάθε τους θέση υπηρετεί αυτή την κατεύθυνση.
Ο πόλεμος των εμβολίων, η μη προμήθεια φαρμάκων, η ανυπαρξία απλών κλινών, η ασφυξία των ΜΕΘ, η γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αυτό αποκαλύπτουν: Οτι το μοντέλο συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απέτυχε παταγωδώς στο να προστατεύσει ουσιαστικά την υγεία και τη ζωή του λαού, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ και αλλού.
Οι κύριοι της κυβέρνησης και οι οπαδοί της εμπορευματοποιημένης Υγείας των ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ, όπως κάποιοι επιχειρηματίες της Υγείας, μπορεί να μην χωνεύουν ότι η άποψη των κομμουνιστών και των μαχόμενων υγειονομικών αγκαλιάστηκε από ευρύτατο φάσμα εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, γυναικών και νεολαίας.
Τα συστήματα Υγείας στον καπιταλιστικό κόσμο κατέρρευσαν, η πανδημία συνεχίζει να θερίζει ζωές, η περιβόητη θεωρία της «ατομικής αποκλειστικά ευθύνης» απογυμνώθηκε, τα οριζόντια - τυφλά lockdown ως μοναδικό εργαλείο απέτυχαν, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους, οι εμβολιασμοί έγιναν παιχνιδάκι ανάμεσα στις πολυεθνικές σε βάρος του λαού, δεν γίνεται πραγματική επίταξη...
ΤΩΡΑ είναι ώρα να ορθώσουμε ανάστημα στην καπιταλιστική λαίλαπα. Μαζί με τους καθημερινούς αγώνες για μέτρα ανακούφισης του λαού, να παλέψουμε για ένα αποκλειστικά κρατικό, δωρεάν, αξιόπιστο σύστημα Υγείας, με αποδέκτη τον άνθρωπο και όχι το κέρδος των λίγων. Δεν είναι συμβατή η επιχειρηματική δράση στην Υγεία με υψηλής ποιότητας, άμεσες, αποτελεσματικές και δωρεάν υπηρεσίες.