Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΒΟΥΛΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Συνεχίζει την ίδια εγκληματική πολιτική σε βάρος της υγείας του λαού

Αποθέωση της ατομικής ευθύνης με τα self tests

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προωθείται σήμερα για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής πολυνομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Υγείας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα», με το οποίο η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να συνεχίζει την ίδια εγκληματική πολιτική, που θυσιάζει την υγεία και την ίδια τη ζωή του λαού στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στην προκειμένη περίπτωση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Παράλληλα, δεν λείπουν και από εδώ τα δωράκια στους ομίλους των ΜΜΕ για την προβολή των μηνυμάτων για την πανδημία.

Το νομοσχέδιο επικυρώθηκε χτες από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης το εμφάνισε ως ...απόδειξη τάχα ότι η κυβέρνηση «κάνει τα πάντα» για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ωστόσο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέδειξε ότι η κυβέρνηση έναν χρόνο μετά έρχεται να αντιμετωπίσει την πανδημία με τα ίδια «υλικά» που χρησιμοποίησε από την αρχή, και αυτό όταν έχει διαμορφωθεί πλέον μία τραγική κατάσταση, «με ελάχιστο και εξαντλημένο προσωπικό, με ανεπαρκή εξοπλισμό που δεν μπορεί, πλέον, να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες των ασθενών με κορονοϊό. Ταυτόχρονα, χιλιάδες ασθενείς με άλλες χρόνιες νόσους ουσιαστικά είναι αποκλεισμένοι από κάθε ιατρική εξέταση και συνέχεια της θεραπείας τους».

Συνοπτικά, από τις πιο χαρακτηριστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι αυτές που προβλέπουν τη «διάθεση αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από Covid-19», που αφορά τη διανομή των self tests από τα φαρμακεία, αυτές που αντί για μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού προβλέπουν μετακινήσεις προσωπικού από τη μία μονάδα στην άλλη, μπαλώνοντας από τη μία και ξηλώνοντας από την άλλη, και παρατείνουν τις συμβάσεις των γιατρών «ορισμένου χρόνου». Επίσης συνεχίζεται η μετατροπή κλινών νοσοκομείων σε Covid, χωρίς να αγγίζεται ο ιδιωτικός τομέας.

Οπως σχολίασε ο Γ. Λαμπρούλης, «οι χλιδάτες, κερδοφόρες, μεγάλες οργανωμένες μονάδες του ιδιωτικού τομέα, που θα μπορούσαν να συμβάλουν, έχουν κάρτα ασυλίας από την κυβέρνηση για να συνεχίσουν να εξασφαλίζουν τρελά κέρδη, αξιοποιώντας τα χάλια του δημόσιου τομέα, κι από πάνω η κυβέρνηση κοροϊδεύει το λαό και τους υγειονομικούς στον δημόσιο τομέα ότι οι χιλιάδες ελλείψεις σε γιατρούς, αντίστοιχο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό βοηθητικό στα νοσοκομεία, αλλά και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, και πανελλαδικά και εδώ στην Αττική, θα λυθεί με τους 200 αυτοαπασχολούμενους στο δημόσιο σύστημα».

Κάνοντας ειδική αναφορά στο self test, σημείωσε ότι είναι ένα ακόμα «πειστήριο αυτής της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης», καθώς φορτώνει στην ατομική ευθύνη «ακόμα και τη διάγνωση της νόσου. Στην πραγματικότητα, στόχος σας είναι και με το μέτρο αυτό η απαλλαγή από κάθε ευθύνη του κράτους για ολοκληρωμένο σχεδιασμό της επιδημιολογικής καταγραφής και επίβλεψης». Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή εκφράστηκε από τον εισηγητή του, Γ. Βαρεμένο, ήταν «τι κάνετε με τα self tests; Εμμέσως, αλλά χωρίς να το παραδεχτείτε μπροστά στον ελληνικό λαό, αποδέχεστε ότι υπήρχε η ανάγκη της ιχνηλάτησης, όπως σας λέγαμε μονότονα από την αρχή της πανδημίας», ξεπλένοντας ουσιαστικά την πολιτική της ατομικής ευθύνης που απογειώνει η κυβέρνηση με αυτήν τη διαδικασία.

Να σημειωθεί τέλος ότι στο άρθρο 39 του νομοσχεδίου προβλέπεται «Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του Covid-19» και προδιαγράφεται νέος πακτωλός προς τους καναλάρχες.

ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Μια γροθιά για Συλλογική Σύμβαση, αυξήσεις, μέσα προστασίας

Στάση εργασίας και μοτοπορεία σήμερα στην Αθήνα

Spot που κυκλοφόρησε για τη σημερινή κινητοποίηση
Spot που κυκλοφόρησε για τη σημερινή κινητοποίηση
Σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι και μοτοπορεία σήμερα Τετάρτη καλεί τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό και τους διανομείς το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, ενώ έχει κηρύξει και τετράωρη στάση εργασίας, 10 π.μ. - 2 μ.μ.

Προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις 11 π.μ. στα εξής σημεία: Περιστέρι (πλατεία Δημαρχείου), Ζωγράφου (πλατεία Αγιου Θωμά), Νέα Σμύρνη (πλατεία).

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, το παράρτημα Νοτιοανατολικής Αττικής του Συνδικάτου και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής οργανώνουν στις 12 μ. συγκέντρωση στην πλατεία Ραφήνας και μοτοπορεία.

Το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους στους χώρους δουλειάς, ένταξη μιας σειράς ειδικοτήτων στα ΒΑΕ, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να εξασφαλίζει τους μισθούς και τα δικαιώματά τους.

«Οργανωμένα σε κάθε εταιρεία δίνουμε τη μάχη, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες! Παλεύουμε σαν μια γροθιά ανεξάρτητα από την ειδικότητα, το φύλλο και τη χώρα καταγωγής μας».

«Διανομείς, σερβιτόροι, μάγειρες, μπουφετζήδες και όλοι εμείς που δουλεύουμε στη μαζική εστίαση, στα καφέ και στα catering, εδώ και έναν χρόνο βιώνουμε τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που διαχειρίζεται την πανδημία προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων», τονίζει το Συνδικάτο.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης: Ενταξη της ειδικότητας των διανομέων, μαγείρων, σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Υποχρεωτική κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους σε επισιτιστικά καταστήματα. Σταθερή εργασία, 5ήμερο - 7ωρο με αποδοχές 8ωρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καμία άλλη ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας, με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να ενταχθούν στον μηχανισμό στήριξης όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι στον Επισιτισμό που δεν θα δουλέψουν το καλοκαίρι του '21. Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση και να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς. Μέτρα προστασίας της υγείας, παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας για μάγειρες, σερβιτόρους, λάντζα κ.λπ. Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, στη βάση των διατάξεων που προβλέπονται και για άλλες ειδικότητες. Να οροθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων.

Μέρα δράσης στις 9 Απρίλη και διαδικτυακή συναυλία για την ενίσχυση του αγώνα

Αλλωστε, μπροστά στην έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν, σωματεία Επισιτισμού - Τουρισμού οργανώνουν μέρα δράσης στις 9 Απρίλη, με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. «Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά! Ούτε ένα ευρώ λιγότερος μισθός! Ούτε ένα λεπτό παραπάνω εργασία! Μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους!» είναι το μήνυμα που στέλνουν σε κυβέρνηση και εργοδοσία 21 κλαδικά σωματεία.

Αναλυτικά, στη μέρα δράσης συμμετέχουν τα κλαδικά Σωματεία Αττικής, Κέρκυρας, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κω, Ζακύνθου, Θήρας, Ικαρίας - Φούρνων, Λήμνου, Λασιθίου («Τάλως»), Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας - Ιθάκης, Μεσσηνίας, Χανίων, Κάστρου Αμαλιάδας, Εβρου, Λέσβου, Καβάλας - Θάσου.

Τα Σωματεία οργανώνουν διαδικτυακή συναυλία για την οικονομική ενίσχυση των κινητοποιήσεών τους, το Σάββατο 3 Απρίλη στις 9 μ.μ., με τη συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών (εισιτήρια στο ticketservices.gr).

Στη συναυλία θα συμμετέχουν οι παρακάτω καλλιτέχνες με αλφαβητική σειρά: Αετόπουλος Γιώργος, Βογιατζής Μανώλης, Κουμανδράκης Αντώνης, Μυστακίδης Δημήτρης, Μωραΐτης Αποστόλης (μαζί του Μαλακατές Περικλής, Παπαναστασάτος Παύλος), Πρατσινάκης Βασίλης, Σακελλαράκης Γιάννης, Στόκας Μπάμπης, Ταλέας Νίκος, Τριανταφυλλίδης Κώστας, «Υπεραστικοί», Φάκαλης Γιώργος, Φιλιππουπολίτης Γιάννης, Φραγκούλη Μαρία.

Μετά από έναν χρόνο κινητοποιήσεων για τη διασφάλιση του εισοδήματος, της δουλειάς, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τα σωματεία σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεών τους. «Με αλληλεγγύη και ενότητα συνεχίζουμε την προσπάθεια, ενισχύοντας οικονομικά και με αυτήν τη διαδικτυακή συναυλία τον αγώνα μας. Για να καταφέρουμε να οργανώσουμε το επόμενο κρίσιμο διάστημα ακόμα πιο δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις!», τονίζουν.

Συσκέψεις από το ΣΕΤΕΠΕ

Διαδικτυακή σύσκεψη για τις εργαζόμενες γυναίκες στον Επισιτισμό - Τουρισμό διοργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής αύριο Πέμπτη στις 6 μ.μ. (για συμμετοχή, τηλ. στο 6983058063). Επίσης αύριο, το ΣΕΤΕΠΕ καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη διανομέων, στις 11 π.μ. στο πάρκο απέναντι από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Πάνω από 8.000 οι νεκροί και ρεκόρ με 4.340 νέα κρούσματα

«Βράζει» η Αττική με 2.097 κρούσματα

Νέα θλιβερά ρεκόρ καταγράφηκαν και χτες, με το σύνολο των θανάτων να ξεπερνά τις 8.000 και τα νέα κρούσματα τις 4.000.

Συγκεκριμένα, χτες πέθαναν ακόμη 72 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί συνολικά 8.017 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 741.

Τα νέα κρούσματα είναι 4.340, εκ των οποίων τα 2.097 εντοπίστηκαν στην Αττική (Κέντρο 535, Πειραιάς 350, Βόρειος Τομέας 277, Δυτική Αθήνα 274, Ανατολική Αττική 261, Νότιος Τομέας 227, Νήσων 24). Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται σε 4 ΠΕ: 535 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 167 στην Κοζάνη, 135 στην Αχαϊα, 125 στη Λάρισα. 36 ΠΕ καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, όπως 92 στο Ηράκλειο, 80 στην Εύβοια, ενώ 133 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

Οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις του ιικού φορτίου με βάση την εξέταση των λυμάτων στην Αττική (-12%) και στο Ηράκλειο Κρήτης (-23%), αλλά ανοδική τάση στη Θεσσαλονίκη (+11%), όπου οι μεταβολές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Σταθερή παραμένει ουσιαστικά η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Λάρισας (-3%) και του Ρεθύμνου (-2%). Στον Βόλο παρατηρείται υποχώρηση (-50%). Στην Πάτρα παρατηρείται μείωση (- 60%).

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Το έγκλημα με τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ συνεχίζεται

132 διασωληνωμένοι χωρίς Εντατική Θεραπεία σε όλη τη χώρα, οι 115 στην Αττική, ενώ ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει

Eurokinissi

Μια καθημερινή μάχη δίνουν οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της Αττικής, αναζητώντας μάταια κρεβάτια ΜΕΘ για να νοσηλευτούν διασωληνωμένοι ασθενείς, οι οποίοι κατά δεκάδες στοιβάζονται πια σε κοινούς θαλάμους, με τεράστιους κινδύνους για την εξέλιξη της υγείας τους. Ράντζα, εξουθενωμένο προσωπικό, ασφυκτικά γεμάτες κλινικές, σωρηδόν εισαγωγές ήταν τα χαρακτηριστικά και της χτεσινής εφημερίας, προσθέτοντας νέες «βάρδιες τρόμου» σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, που θα αποσυμφορήσει την ασφυκτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, χτες το βράδυ στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ πάνω από 132 διασωληνωμένοι ήταν εκτός ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Οι 17 από αυτούς είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα νοσοκομεία της περιφέρειας (όπως σε Ρίο, Βόλο, Αργος, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη, Λάρισα κ.α.). Οι 115 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ είναι σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Μάλιστα πάνω από τους μισούς, οι 60, μπήκαν πλέον στο τέταρτο 24ωρο αναμονής τους για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ένα σοκαριστικό στοιχείο - απάντηση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης (δηλώσεις Β. Κοντοζαμάνη) ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα εξυπηρετούνται όσοι έχουν ανάγκη από ΜΕΘ». Σημειώνεται ότι χτες έγιναν 402 νέες εισαγωγές (μέσω ΕΚΑΒ) στα δημόσια νοσοκομεία, με τον μέσο όρο των εισαγωγών την τελευταία βδομάδα να είναι 431 ασθενείς τη μέρα, κάτι που προμηνύει και νέα αύξηση των αναγκών διασωλήνωσης.

Η λίστα αναμονής - ντροπή με τους δεκάδες ασθενείς εκτός ΜΕΘ αντικειμενικά γεννάει ερωτήματα, όπως με ποιο κριτήριο επιλέγεται ποιος θα μπει σε ένα κρεβάτι που αδειάζει, τον εφιάλτη δηλαδή της διαλογής ασθενών για τον οποίο από την πρώτη στιγμή προειδοποιούσαν γιατροί και νοσηλευτές. «Οι γιατροί δεν διαλέγουμε ποιος θα πάει σε ΜΕΘ, ποιος θα διασωληνωθεί, ποιος θα σταλεί με οξυγόνο σπίτι του "για να αδειάζουν κρεβάτια". Η κυβέρνηση επιλέγει να μην κάνει προσλήψεις, να μην ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν. Η κυβέρνηση θεωρεί "κόστος" την υγεία του λαού και αρνείται να επιτάξει τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, δίνοντας δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας», σημείωνε προχτές η Γ. Φιλίππα, παθολόγος στο «Γεννηματά», ένα ακόμα νοσοκομείο που ασφυκτιά αυτές τις μέρες.

Και ενώ μιλάμε για 132 άτομα που με ευθύνη της κυβέρνησης στερούνται τη δυνατότητα να δώσουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους τη μάχη για τη ζωή τους, το υπουργείο Υγείας κάνει το μαύρο άσπρο σε σχέση με την «αντοχή» των «θωρακισμένων νοσοκομείων» και τη «συμβολή» - όπως λέει - του ιδιωτικού τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έστρεφε για μια ακόμα φορά τα ΜΑΤ εναντίον των υγειονομικών στο υπουργείο Υγείας (βλ. σελ. 12), μοίραζε στα ΜΜΕ «στοιχεία» παρουσιάζοντας ως κοσμογονία τις 1.483 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα, μετά από μετατροπές όπως - όπως κλινικών, χωρίς επαρκές και εκπαιδευμένο κατάλληλα προσωπικό, και τη «συνεργασία» με τον ιδιωτικό τομέα, που όπως λέει διαθέτει 220 κλίνες, πάντα με το αζημίωτο (1.600 ευρώ τη μέρα για κάθε κρεβάτι non Covid).

Το υπουργείο Υγείας πανηγυρίζει που τάχα καταφέρνει ακόμα και με μπαλώματα να «πιάνει» τον «ευρωπαϊκό στόχο των 1.200 κρεβατιών ΜΕΘ», που βέβαια με βάση ακόμα και τα κριτήρια του ΠΟΥ είναι το 1/3 των δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ που χρειαζόταν η χώρα πριν την πανδημία. Είναι ο «στόχος» που σήμερα στερεί από εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά το δικαίωμα να δώσουν μάχη για τη ζωή τους.

Στην αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ

Θυμίζουμε ότι ήδη καταγράφονται θάνατοι διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, όπως στο «Γεννηματάς», στο «Λαϊκό» και στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, σε έναν θλιβερό απολογισμό της κυνικής παραδοχής από την κυβερνητική επιτροπή εμπειρογνωμόνων ότι περίπου ένα 20% των διασωληνωμένων πεθαίνει εκτός ΜΕΘ.

Μόνο στο «Γεννηματάς» 12 διασωληνωμένοι περίμεναν να βρεθεί κρεβάτι στην Εντατική, ενώ στο «Θριάσιο» χτες μέχρι τις 5 μ.μ. είχαν 24 εισαγωγές στις πρώτες 9 ώρες εφημερίας και 5 διασωληνωμένοι (Covid) ήταν εκτός ΜΕΘ. Ενδεικτική της κατάστασης ήταν και η γενική εφημερία της Δευτέρας στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», οπότε και οι 58 κλίνες ΜΕΘ ήταν γεμάτες, ενώ 3 διασωληνωμένοι ασθενείς μπήκαν στην αναμονή για ΜΕΘ.

Στο «Λαϊκό», στην τελευταία εφημερία έγιναν 45 εισαγωγές ασθενών με Covid, με αποτέλεσμα να γεμίσουν όλες οι κλινικές Covid και κάποιοι ασθενείς να μπαίνουν σε ράντζα. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονταν σε μη-Covid κλινικές, σε έλεγχο που διενεργήθηκε για πιθανή διασπορά βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, και λόγω της υπερπληρότητας των κλινικών Covid οι ασθενείς αυτοί συνεχίζουν να νοσηλεύονται στις κλινικές τους, με κίνδυνο διασποράς στους υπόλοιπους ασθενείς αλλά και στο προσωπικό! Οπως επισημαίνουν γιατροί του νοσοκομείου, όσο περνάει ο καιρός όλο και πιο συχνά εντοπίζονται ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε μη-Covid κλινικές ως θετικοί στον κορονοϊό.

«Μας επιστράτευσαν και μας πέταξαν στα νοσοκομεία χωρίς καμία εκπαίδευση»

«Αντί να κάνουν μόνιμες μαζικές προσλήψεις προσωπικού, να επιτάξουν τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, επιστράτευσαν 200 γιατρούς - ένα αυταρχικό και αντεργατικό μέτρο - που έχουν στην ευθύνη τους λαϊκό κόσμο στις γειτονιές, μέσω ΕΟΠΥΥ, ρημάζοντας παραπέρα την ήδη ρημαγμένη ΠΦΥ, και αυτό το παρουσιάζουν ως λύση», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» η Αλέκα Ρεσβάνη, πνευμονολόγος - φυματιολόγος, μία από τους 200 γιατρούς που επιστρατεύτηκαν. «Είμαστε γιατροί που έχουμε φύγει εδώ και πολλά χρόνια από τα νοσοκομεία. Δεν ξέρουμε πώς λειτουργούν, δεν ξέρω καν την πρακτική διαδικασία στα Επείγοντα, ακόμη και τα απλά, πώς και πού στέλνεις τα παραπεμπτικά, πού βρίσκονται τα τμήματα, πώς καλείς έναν γιατρό από άλλο τμήμα να εκτιμήσει ένα περιστατικό; Επιστράτευσαν γιατρούς που δεν έχουμε καμία εκπαίδευση με τη συγκεκριμένη ειδική λοιμωξιογόνο νόσο», αναφέρει.

«Τη μια μέρα ήρθε το χαρτί και την άλλη μέρα μπήκαμε στα νοσοκομεία, οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι. Ολοι χωρίς καμία εκπαίδευση, που έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς να την αποκτήσεις μέσα σε μια μέρα ή μια βδομάδα. Παρ' όλα αυτά με βάζουν να εφημερεύω μόνη στα Επείγοντα, μαζί με συνάδελφο ειδικευόμενο, που σίγουρα θα ξέρει περισσότερα από μένα. Αυτό δεν είναι εγκληματικό; Μου θυμίζει την πρώτη μέρα που έκανα ειδικότητα. Τα μαθαίνεις όλα από την αρχή. Και μέχρι να προσαρμοστείς, οι ασθενείς υπάρχουν, είναι εδώ. Συσσωρεύονται σε θαλάμους και ράντζα. Χτες μόνο στο "Τζάνειο" ήταν 4 διασωληνωμένοι σε κοινό θάλαμο. Και αντί να επιτάξουν τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, που έχουν έμπειρο προσωπικό, σύγχρονο εξοπλισμό, επιστρατεύουν 200 γιατρούς που βλέπουν τους φτωχούς ανθρώπους στις γειτονιές. Για να κρύψουν την κατάντια του δημόσιου συστήματος Υγείας, που εδώ και χρόνια φρόντισαν να το αποδυναμώσουν, κλείνοντας νοσοκομεία, κλινικές».

Μας μεταφέρει την αγωνία ασθενών από τις γειτονιές που έμειναν δίχως γιατρό: «Μόνο σήμερα (σ.σ. χτες) με πήραν τουλάχιστον 7 που νόσησαν με Covid και τους έδινα οδηγίες από το τηλέφωνο. Πρέπει να τους γράψω εξετάσεις, να τους παρακολουθώ, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσει το οξυγόνο, να χρειαστούν νοσηλεία. Συν όλους τους υπόλοιπους ασθενείς. Πού θα πάνε; Η δημόσια ΠΦΥ δεν υπάρχει, δεν έγιναν προσλήψεις, ΚΥ και ΠΕΔΥ είναι ξεκρέμαστα, χωρίς προσωπικό. Ποιος παρακολουθεί τους ασθενείς μετά τη νόσο της Covid για να διαπιστώσει αν υπάρχουν βλάβες στους πνεύμονες και στην καρδιά, άνθρωποι που είναι στην παραγωγική ηλικία».

Η πνευμονολόγος σημειώνει επίσης ότι «δεν μας έχουν ενημερώσει ούτε για το μισθολογικό κομμάτι. Υπογράψαμε σύμβαση ότι αναλαμβάνουμε εργασία σε βαθμό επιμελητή Β' έως τις 23/4, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τίποτα για το μισθό μας. Το μόνο που διαρρέεται είναι ότι θα πάρουμε ως μισθό, μαζί με τις εφημερίες, κάποιο μικρό κονδύλι, άγνωστο πότε και πόσα».

Οταν τα (ψεύτικα) χειροκροτήματα στους «ήρωες» γίνονται χαστούκια!

Την κυβερνητική αθλιότητα στηλιτεύει με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), περιγράφοντας μερικές ακόμη πτυχές της, με αφορμή την επιβολή προστίμου σε ειδικευόμενους γιατρούς επειδή «αντιμίλησαν» στη διοίκηση, ζητώντας μέτρα προστασίας και προσωπικό.

«Κόβουν μεροκάματα στις καθαρίστριες των 6ωρων και των 500 ευρώ, γιατί δήθεν "δεν συνεμορφώθησαν". Αφήνουν για μήνες απλήρωτες τις τραπεζοκόμες κι από πάνω κόβουν και μεροκάματα από τα χρωστούμενα».

«Οι διορισμένοι εκπρόσωποι της κυβερνητικής πολιτικής "τιμούν" σε κάθε ευκαιρία τον τίτλο και την αποστολή τους... Καλούν σε απολογία και επιβάλλουν πρόστιμα στους κατά τ' άλλα "ήρωες", όταν τολμούν να αναδείξουν τις τραγικές ελλείψεις», σημειώνει το Σωματείο, ενώ σήμερα Τετάρτη διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στα ΤΕΠ, δίνοντας απάντηση στον εργασιακό εκφοβισμό και στον αυταρχισμό της διοίκησης. Οπως λέει, «το τελευταίο κρούσμα, με τις ποινές των 5 και 15 ημερών στέρησης του μισθού, ξεχείλισε το ποτήρι». Και απαιτεί να παρθούν πίσω τα πρόστιμα.

«Σε ποιους ακριβώς επιβάλλετε πρόστιμα και ποινές;», ρωτάει το Σωματείο τη διοίκηση του νοσοκομείου. «Σε εκείνους που ξενυχτάνε στα ΤΕΠ, στις ΜΕΘ, στους θαλάμους του πόνου αδιάλειπτα, αντί να τους επιβραβεύετε για την προσφορά τους; Επιβάλλετε πρόστιμο σε ειδικευόμενους γιατί σας "αντιμίλησαν" ζητώντας μέτρα προστασίας και προσωπικό στις 2 τη νύχτα, ξεθεωμένοι από την εφημερία; Καλέσατε σε απολογία γιατρίνα επειδή μίλησε ανοιχτά για τις ελλείψεις; Μήπως νομίζετε πως με τέτοια θα υποταχθούμε; Πως αντί να δίνουμε ζωή θα ανεχτούμε τη σιγή νεκροταφείου; Μήπως ότι θα σταματήσουμε, συσπειρωμένοι στο σωματείο μας, να παλεύουμε ακόμα και για τα αυτονόητα;

Ο ίδιος ο κοινωνικός μας ρόλος, το μετερίζι που εμείς επιλέξαμε περιλαμβάνει την έκφραση γνώμης χωρίς λογοκρισία, την αποκάλυψη των κινδύνων που εγκυμονεί η δική τους πολιτική. Περιλαμβάνει τη μάχη ταυτόχρονα σε δύο πεδία αλλά πάντα στην πρώτη γραμμή: Μάχη με την ασθένεια, αλλά και μάχη για να μπορεί κάθε άνθρωπος να απολαμβάνει υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες τού σήμερα».

ΠΑΓΝΗ
Μεγάλη διασπορά και σε εμβολιασμένους υγειονομικούς

Στο ΠΑΓΝΗ τις τελευταίες μέρες, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, παρουσιάζονται εστίες διασποράς στη μία κλινική μετά την άλλη, προσβάλλοντας ασθενείς και προσωπικό και συμβάλλοντας στην επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής.

Για το θέμα αυτό, ο διοικητής του νοσοκομείου σε χτεσινό έγγραφο επιβεβαιώνει ότι «η διασπορά αφορά κατά κύριο λόγο την Παθολογική κλινική, ενώ διαπιστώνεται διασπορά στη Νευρολογική και στην Παθολογική Ογκολογία. Σε όλες τις περιπτώσεις, η διασπορά προέκυψε, σύμφωνα με την αναφορά της Επιτροπής Λοιμώξεων, από συνοδούς ασθενών», στους οποίους μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει ικανοποιήσει το αίτημα για μαζικά και επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ σε όλους (προσωπικό, ασθενείς, συνοδούς).

«Είναι αδιανόητο έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας να συνεχίζουν να γίνονται τέτοιες εκπτώσεις στη λήψη προληπτικών μέτρων», σημειώνει το Σωματείο και αποκαλύπτει ότι «το προσωπικό που νόσησε ήταν στην πλειοψηφία του εμβολιασμένο, γεγονός που δείχνει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν αρκεί, αν δεν συνοδεύεται και από άλλα μέτρα προστασίας της υγείας στα νοσοκομεία».

Χαρακτηρίζει επίσης «ατελέσφορη και ανεφάρμοστη» την απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ για υποχρεωτικά τεστ όλων των συνοδών, «όχι μόνο λόγω της ανεπάρκειας rapid tests, αλλά και επειδή η δειγματοληψία σε χώρους των κλινικών από τους ήδη εξαντλημένους ειδικευόμενους δεν μειώνει τον κίνδυνο διασποράς. Επιπλέον, δεν γίνονται τεστ κορονοϊού σε όλους τους ασθενείς πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, όπως ζητούν σωματεία υγειονομικών».

Το Σωματείο Εργαζομένων απαιτεί μεταξύ άλλων μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στις δομές Υγείας, εμβολιασμένους και μη, τεστ σε όλους τους ασθενείς πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, δωρεάν τεστ συνοδών που κρίνονται απαραίτητοι για τη φροντίδα ασθενών εκτός νοσοκομείου από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, άμεσες προσλήψεις μόνιμων, επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ενίσχυση της ΠΦΥ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χημικά στους υγειονομικούς που διαμαρτύρονται για το χάλι στα νοσοκομεία και τις διώξεις συνδικαλιστών

Απάντησε με τα ΜΑΤ στα δίκαια αιτήματα να μην απολυθεί ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Αγ. Σάββα» και να σταματήσει η δίωξη στελέχους της ΕΝΙΘ

Από τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη
Από τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη
Με ΜΑΤ, χημικά και προπηλακισμούς απάντησε η κυβέρνηση στο αίτημα των διαδηλωτών, εκπροσώπων δεκάδων Σωματείων κι Ομοσπονδιών, για ανάκληση της απόλυσης συνδικαλιστών και το σταμάτημα των διώξεων που έχουν εξαπολυθεί σε βάρος των υγειονομικών.

Ξεκινώντας με πορεία από το Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», οι υγειονομικοί πορεύτηκαν έως το υπουργείο Υγείας, απαιτώντας να σταματήσουν οι απολύσεις, τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα Υγείας «αιμορραγεί» από τις 6.500 κενές οργανικές θέσεις μόνιμων γιατρών και πάνω από 20.000 θέσεις μόνιμων νοσηλευτών.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει την απόλυση του Κώστα Καταραχιά, επικουρικού ακτινολόγου στον «Αγιο Σάββα» και προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων, που η σύμβασή του λήγει σήμερα, αντί να παραταθεί μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, όπως γίνεται με τους άλλους επικουρικούς.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της χτεσινής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στην πανδημία, όταν ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ρωτήθηκε από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ για την υπόθεση του Κ. Καταραχιά, προσπάθησε μάταια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Αναφορά στο θέμα έκανε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στη Βουλή (βλέπε και σελίδα 4 - 5).

«Χτύπημα» στα σωματεία και τον δίκαιο αγώνα

Η συγκέντρωση των υγειονομικών έξω από το υπουργείο Υγείας

Eurokinissi

Η συγκέντρωση των υγειονομικών έξω από το υπουργείο Υγείας
Η χτεσινή κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας που είχαν προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ και σωματεία εργαζομένων υγειονομικών, ενάντια στην επιχείρηση εκφοβισμού και τρομοκράτησης που έχει στηθεί στα δημόσια νοσοκομεία, με τη στοχοποίηση όλων όσοι δίνουν καθημερινά μάχη στο πλευρό των ασθενών. Την αλληλεγγύη τους στους υγειονομικούς εξέφρασαν με αποφάσεις τους το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, άλλες Ομοσπονδίες και Σωματεία.

Φτάνοντας η πορεία στο υπουργείο Υγείας, αντιπροσωπεία των υγειονομικών ζήτησε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, για να πάρει την προκλητική απάντηση, μέσω του ...διαμεσολαβητή της αστυνομίας, ότι το υπουργείο «δεν "αντιλαμβάνεται" το αίτημα» για το δικαίωμα στη δουλειά, ή τη στελέχωση του ΕΣΥ με επαρκές και μόνιμο προσωπικό!

Στην επιμονή των διαδηλωτών να γίνει η συνάντηση, δόθηκε εντολή στις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για τη βίαιη απώθηση των υγειονομικών, με ρίψη δακρυγόνων και χρήση γκλομπ. Αμεση ήταν η απάντηση των υγειονομικών που απαίτησαν να αποχωρήσει η αστυνομία και να επιτραπεί σε αντιπροσωπεία τους να μπει στο υπουργείο για να μεταφέρει τα δίκαια αιτήματα στην πολιτική ηγεσία.

Παίρνοντας το λόγο, ο Γ. Γαλανόπουλος, εκ μέρους της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, καταδίκασε την «αντιμετώπιση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στο υγειονομικό προσωπικό, που εδώ και ένα χρόνο δίνει μια τιτάνια μάχη απέναντι στην πανδημία» και επανέλαβε το αίτημα «να παραμείνουν στη δουλειά όλοι οι συμβασιούχοι, να μην απολυθεί ο Κ. Καταραχιάς».

Νωρίτερα, το λόγο στη συγκέντρωση πήραν εκπρόσωποι από πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μεταξύ άλλων σημειώθηκε ότι η περίπτωση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στον «Αγ. Σάββα» δεν είναι η μοναδική συνδικαλιστική δίωξη και αναφέρθηκε ως παράδειγμα η περίπτωση εργαζόμενης στα Γιάννενα, μητέρας σε μονογονεϊκή οικογένεια, που αντέδρασε όταν η διοίκηση δεν της έδωσε άδεια ειδικού σκοπού και για να την εκδικηθούν, αρνήθηκαν τελικά να παρατείνουν τη σύμβασή της.

Στη Θεσσαλονίκη

Με στάση εργασίας και συγκέντρωση στη 1 μ.μ., έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους, που κάλεσε η ΕΝΙΘ, απάντησαν χτες οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης στην πολιτική διώξεων και αυταρχισμού. Με την κινητοποίησή τους απαίτησαν να παύσει η δίωξη του γιατρού του ΑΧΕΠΑ και ταμία του ΔΣ της ΕΝΙΘ, Α. Σιούλη, και να μην απολυθεί ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας».

Κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι την ώρα που τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι στα όριά τους, αντί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των υγειονομικών, των σωματείων και των φορέων της περιοχής, προχωρά σε διώξεις. Με σύνθημα «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία, όχι στην καταστολή και την τρομοκρατία», μαζί με εκπαιδευτικούς και φοιτητές, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν για την προστασία της υγείας του λαού με ενίσχυση του ΕΣΥ, μαζικές προσλήψεις και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις σχολές και τα σχολεία.

Σε Τρίκαλα και Βόλο

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, μετά από κάλεσμα της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας και της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας και των κινητοποιήσεων που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης μίλησε ο Βάιος Τάσιος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ν. Τρικάλων, αναφέροντας τα εξής: «Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας έχουν στήσει επιχείρηση εκφοβισμού και τρομοκράτησης σε βάρος όποιου αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας. Αντί να πάρει μέτρα, εδώ κι ένα χρόνο, για να γλιτώσει από την "ασφυξία" νοσοκομεία και ασθενείς, επιδίδεται σε επιχειρήσεις καταστολής και φίμωσης του λαού, καθώς και των υγειονομικών που αγωνίζονται ενάντια σ' αυτήν τη βαρβαρότητα, ενώ αρνείται να προχωρήσει στην άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας χωρίς αποζημιώσεις και στις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Επίσης, κάλεσε σε κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Τρικάλων (πρώην ΙΚΑ-ΠΕΔΥ) αύριο, Πέμπτη 1 Απρίλη, στις 11 π.μ. και την Παρασκευή 2 Απρίλη σε κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, επίσης στις 11 π.μ.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε στην είσοδο του Νοσοκομείου Βόλου, από τον Σύλλογο Εργαζομένων.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΝΑ
Δεν υπήρξε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Τις προηγούμενες μέρες κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ από το γραφείο του τομεάρχη Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθού, δελτίο Τύπου για την επίσκεψή του στο ΨΝΑ - «Δαφνί», όπου αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το σωματείο εργαζομένων και με τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Οπως αναφέρει όμως ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, στη συνάντηση που ζητήθηκε από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου «αρνήθηκαν να συμμετάσχουν 7 από τα 9 μέλη του, διότι επί θητείας του κ. Ξανθού στο υπουργείο Υγείας, τόσο ο ίδιος όσο και η πολιτική της τότε κυβέρνησης δεν φρόντισαν να δώσουν λύσεις σε βασικά λειτουργικά προβλήματα στο χώρο του Νοσοκομείου, της Ψυχικής Υγείας, της Υγείας γενικότερα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προτάσεις των εργαζομένων».

Οπως εξηγεί το σωματείο, τελικά υπήρξε επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο γραφείο του Συλλόγου «και όχι "συνάντηση με το σωματείο", όπως φαίνεται και στη φωτογραφία (...) Το σωματείο μας είναι καθημερινά ανοιχτό και στη διάθεση των εργαζομένων ώστε να ενημερωθούν και να θέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο της δουλειάς τους. Απέναντί τους στάθηκαν όλες οι κυβερνήσεις και διοικήσεις που πέρασαν μέχρι σήμερα, όπως και η σημερινή, συνεχίζοντας την ίδια αντιδραστική πολιτική στρατηγική έναντι των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, των χρηστών των υπηρεσιών και των εργαζομένων».

ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
Μπαράζ απολύσεων των επικουρικών που τις κρατάνε όρθιες

Επιστολή - καταπέλτης από την Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα στην κυβέρνηση

φωτ. αρχείου
φωτ. αρχείου
Επιστολή, υπογεγραμμένη από δεκάδες εργαζόμενους επικουρικούς, επέδωσαν χτες εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα Προνοιακών Επικουρικών στο υπουργείο Εργασίας και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενάντια στις εκατοντάδες απολύσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι. Σημειώνεται ότι για τους πρώτους 150 η σύμβαση λήγει σήμερα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν εκατοντάδες συμβασιούχοι μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η Πανελλαδική Επιτροπή έχει κάνει αλλεπάλληλες προσπάθειες για συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Και αυτή η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την απάτη «της αυξημένης μοριοδότησης στις προκηρύξεις», αντί για εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς, ωστόσο για άλλη μια φορά, οι μισοί, 150 από τους 300 επικουρικούς στα ιδρύματα Πρόνοιας, θα απολυθούν γιατί δεν περιλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες προσληπτέων της σχετικής προκήρυξης (7Κ/2019) για την Πρόνοια.

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ελάχιστων εργαζομένων στα προνοιακά ιδρύματα είναι συμβασιούχοι, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός για την Πρόνοια έχει συρρικνωθεί την τελευταία δεκαετία κατά περίπου 50%. Πολλά ιδρύματα ήδη έχουν κλείσει, ενώ στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία», που παρουσιάστηκε στην καρδιά της πανδημίας, αποτυπώνεται ο στόχος της κυβέρνησης να κλείσουν τα επόμενα δύο χρόνια όλες οι κλειστές δομές ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής και Λεχαινών. Κι όλα αυτά όταν χιλιάδες άνθρωποι με πολλαπλές βαριές αναπηρίες, χρονίως πάσχοντες, απροστάτευτα παιδιά, σε όλη τη χώρα, για μήνες, ακόμη και χρόνια είναι στην αναμονή μέχρι να βρεθεί κάποια θέση σε δημόσια δομή.

Η Πρόνοια είναι κρατική υποχρέωση, όχι κόστος...

«Κληθήκαμε πριν από χρόνια, άλλοι 7, άλλοι 6, άλλοι 3, να καλύψουμε ένα μέρος των τεράστιων τραγικών ελλείψεων προσωπικού στα Κέντρα Πρόνοιας σε όλη τη χώρα», σημειώνουν στην επιστολή τους, καταγράφοντας επίσης: «Νιώσαμε τη χαρά των παιδιών στην αγκαλιά μας που μεγαλώνανε στα ιδρύματα χωρίς τους γονείς τους. Παιδιά που μας είδαν σαν μανάδες και πατεράδες, που είχαν βιώσει την εγκατάλειψη, ακόμα και την κακοποίηση.

Είδαμε τους συναδέλφους μας να μας βλέπουν με ανακούφιση, να μπορούν να πάρουν κάποια λίγα ρεπό που τους χρωστούσαν ή την άδεια του καλοκαιριού, στοιχειωδώς να ξεκουραστούν. Εργαζόμενοι που μαζί τους βιώσαμε την εγκατάλειψη της Πρόνοιας, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, της υποχρηματοδότησης, της ιδιωτικοποίησης. Πρόνοια που αντί να είναι υποχρέωση του κράτους απέναντι στους βαριά ανάπηρους, στους χρονίως πάσχοντες, στο παιδί χωρίς οικογένεια, αντιμετωπίζεται απ' όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή σαν κόστος, σαν βαρίδι. Χρόνο με το χρόνο ζήσαμε την αγωνία αν θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και αν θα μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους που μας είχαν ανάγκη, στα παιδιά. Πολλοί από εμάς εργαστήκαμε για μήνες απλήρωτοι. Κάποιοι από εμάς παραμένουν ακόμα και τώρα απλήρωτοι. Τα δεδουλευμένα μάς καταβάλλονται μετά από μήνες, με δικαστικές αποφάσεις και υπέρογκα δικαστικά έξοδα».

Οσο για το διάστημα της πανδημίας, οι επικουρικοί υπογραμμίζουν:

«Τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας, μαζί με τους συναδέλφους μας, σηκώσαμε το βάρος και την αγωνία να προστατεύσουμε όλο αυτόν τον κόσμο που αποτελεί το πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού, τον εαυτό μας, τους συναδέλφους μας, τις οικογένειές μας από τον κορονοϊό, την ώρα που και από εμάς και τις οικογένειές μας κάποιοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Δουλεύουμε διπλοβάρδιες, σε διαφορετικά καθήκοντα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες των οικογενειών μας.

Ζητήσαμε τη μονιμοποίησή μας, γιατί είμαστε αναγκαίοι στη λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων, άκρως απαραίτητοι για μια ποιότητα στη φιλοξενία των βαριά αναπήρων, των παιδιών. Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενοι, αρνείται να αναγνωρίσει το πέρα για πέρα δίκαιο αίτημά μας. Μας ενέπαιξε ότι μέσω της μοριοδότησης θα μας εξασφάλιζε το δικαίωμα στη δουλειά γιατί λέει ότι συνταγματικά δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Λες και όλοι μαζί αυτοί που έχουν κυβερνήσει δεν μπορούσαν να είχαν αναθεωρήσει το άρθρο 103 του Συντάγματος που υποτίθεται ότι τους εμποδίζει».

Δεν είμαστε αναλώσιμοι, δεν είμαστε ανακυκλώσιμοι!

Οι ανάγκες των περιθαλπόμενων και φιλοξενούμενων στις δομές είναι τεράστιες γιατί οι ελλείψεις υποδομών και προσωπικού είναι τραγικές και ακόμα κι αν προσληφθούν όλοι του διαγωνισμού και μείνουν και οι εκτός προσωρινών πινάκων στη δουλειά, ένα μέρος αυτών των αναγκών θα καλυφθεί.

Αν φύγουμε τώρα από τη δουλειά και εν μέσω πανδημίας, εκτός του ότι είναι εχθρικό και απαράδεκτο απέναντι σε εμάς και τις οικογένειές μας είναι και επικίνδυνο γιατί τέτοια απορρύθμιση εν μέσω πανδημίας θα θέσει σε κίνδυνο τους βαριά αναπήρους, τους χρονίως πάσχοντες, τα παιδιά αλλά και τους συναδέλφους μας που θα απομείνουν».

Η Πανελλαδική Επιτροπή διεκδικεί:

  • Καμία απόλυση επικουρικών και συμβασιούχων που δεν προσλαμβάνονται με την ως άνω προκήρυξη.
  • Μονιμοποίηση όλων. Με βάση τις ανάγκες, άνοιγμα των πτερύγων που έχουν κλείσει, άνοιγμα νέων δομών, για να εξασφαλιστεί η αναγκαία αραίωση των περιθαλπόμενων, τη βελτίωση των όρων περίθαλψης και την πραγματική, ουσιαστική προστασία από την πανδημία.
  • Νέες δημόσιες δομές για να φιλοξενήσουν ανθρώπους με βαριά αναπηρία και χρονίως πάσχοντες που μένουν μόνοι τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να τους στηρίξουν.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για όσο κρατάει η πανδημία. Γενναία χρηματοδότηση της Πρόνοιας με βάση τις ανάγκες.
Οχι στη μετατροπή του «Θριασίου» σε νοσοκομείο Covid

Αυτοκινητοπορεία χτες, κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας αύριο και συγκέντρωση στην Ελευσίνα την Παρασκευή

«

Oχι στη μετατροπή του "Θριάσιου" Νοσοκομείου - του μοναδικού στη Δυτική Αττική - σε νοσοκομείο Covid. Ενίσχυση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγάρων με μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

Αυτό είναι το αίτημα που διατράνωσαν χτες με αυτοκινητοπορεία στους κεντρικούς δρόμους της Ελευσίνας και της Μαγούλας τα Σωματεία Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το παράρτημα Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και ο Σύλλογος Συλλόγου Γυναικών Ελευσίνας.

Τα σωματεία ενημέρωσαν το λαό της περιοχής για το τι σηματοδοτεί μια τέτοια μετατροπή του μοναδικού νοσοκομείου στη Δυτική Αττική σε νοσοκομείο Covid, για τις συνέπειες που θα έχει σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής, χωρίς ούτε μία διαθέσιμη κλίνη για τη νοσηλεία ασθενών με άλλες παθήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει προηγηθεί η μετατροπή του Κέντρου Εγκαυμάτων του νοσοκομείου σε ΜΕΘ Covid, με αποτέλεσμα στο κέντρο μιας βιομηχανικής ζώνης με 2 διυλιστήρια και εκατοντάδες επιχειρήσεις με εύφλεκτα υλικά να μην υπάρχει καμία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ για νοσηλεία εγκαυματιών. Εξίσου δραστικά έχει περιοριστεί η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων, γίνονται συμπτύξεις κλινικών κ.λπ., με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς να περιμένουν μήνες να χειρουργηθούν.

Τις επόμενες μέρες θα κλιμακωθεί ο αγώνας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική:

Αύριο Πέμπτη, το Σωματείο Εργαζομένων του «Θριασίου» προχωρά σε στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Ηδη έχει πάρει απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση και το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Ερυθρός Σταυρός».

Την Παρασκευή 2 Απρίλη, το Σωματείο του «Θριασίου» θα προχωρήσει σε νέα συγκέντρωση μαζί με σωματεία της περιοχής, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα.

Ο «πόλεμος» ξεκινάει από τα υποστελεχωμένα ΤΕΠ

«Η στιγμή τού "στον πόλεμο όλοι βοηθάμε" ακόμα δεν έχει γίνει πράξη. Και ο πόλεμος ξεκινάει από τα ΤΕΠ...», σημειώνουν οι επιμελητές ιατροί του ΤΕΠ στο «Θριάσιο», διεκδικώντας τη στελέχωση του Ιατρείου Λοιμώξεων - Covid στα Επείγοντα.

Αναδεικνύουν τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο η διοίκηση του νοσοκομείου από την αρχή της πανδημίας αποφάσισε το ΤΕΠ Λοιμώξεων - Covid να το αναλάβει εξολοκλήρου και αποκλειστικά το ΤΕΠ του νοσοκομείου, δηλαδή 2 ειδικευμένοι παθολόγοι και 1 ειδικευμένη πνευμονολόγος. «Οι ίδιοι, 3 τον αριθμό, λιγοστοί γιατροί που στελεχώνουν το ΤΕΠ συνεχίζουν να φέρνουν σε πέρας αυτό το καθήκον αποκλειστικά, παρά τη συνεχή αύξηση σε αριθμό και βαρύτητα των εισερχόμενων κρουσμάτων Covid-19 και παρά τη διαρκή παράκληση και αγωνιώδη έκκληση για στήριξη και ενίσχυση στο ΤΕΠ», αναφέρουν. Επισημαίνουν ότι σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση οι υπόλοιποι γιατροί άλλων ειδικοτήτων που στελεχώνουν το ΤΕΠ (καρδιολόγοι, αναισθησιολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί) «οικειοθελώς και για βραχύ χρονικό διάστημα, μέχρι να διευθετηθούν τα αιτήματα του ΤΕΠ, αυτοπροτάθηκαν στους συναδέλφους των ΤΕΠ που είχαν αναλάβει το ιατρείο Λοιμώξεων, να τους ενισχύσουν για ένα μήνα προσφέροντας όποια βοήθεια μπορούσαν στους συναδέλφους και στους ασθενείς, όντας γιατροί αλλότριων ειδικοτήτων, μη ειδικοί σε θέματα λοιμώξεων αναπνευστικού».

Και αντί η διοίκηση να στηρίξει το ΤΕΠ, όπως αναφέρουν οι επιμελητές γιατροί, μετακινήθηκαν γιατροί από αυτό σε τμήματα (ΜΕΘ) όπου κατά τη διοίκηση πάλι υπήρχε ανάγκη (3 γιατροί μέχρι τώρα), αποδυναμώνοντάς το περαιτέρω.

«Από τον Απρίλη λοιπόν και μετά από 5 συνεχείς μήνες (Νοέμβρη 2020 έως και Μάρτη 2021) απασχολούμαστε αποκλειστικά και μόνο με το ΤΕΠ Λοιμώξεων οικειοθελώς και εκτελώντας αλλότρια καθήκοντα, εκθέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς που πάσχουν από άλλη νόσο, άσχετη προς την ειδικότητά μας. Για τον λόγο αυτό αναμένουμε λοιπόν την απαιτούμενη στήριξη και ενίσχυση του ΤΕΠ Ιατρείου Λοιμώξεων με τις κατάλληλες ειδικότητες. Οι ιατροί που στελεχώνουν το ΤΕΠ στο σύνολό τους (και οι αποσπασμένοι οι οποίοι ζητάμε να επιστρέψουν στις θέσεις τους) δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε στις δύσκολες στιγμές εφόσον και μόνο στηριχθεί το ΤΕΠ Λοιμώξεων από τις αντίστοιχες ειδικότητες του νοσοκομείου», σημειώνουν.

Υπό διερεύνηση ο θάνατος της 65χρονης

Υπό διερεύνηση είναι η αιτία θανάτου 65χρονης γυναίκας, η οποία κατέληξε μισή ώρα μετά τον εμβολιασμό της στο Ιλιον Αττικής. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι χτες το βράδυ, η 65χρονη εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της «AstraZeneca» στο Κέντρο Υγείας Ιλίου. Λίγα λεπτά αφότου έφυγε, επέστρεψε στο ΚΥ γιατί δεν αισθάνθηκε καλά, όπου οι γιατροί προχώρησαν σε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) χωρίς όμως αποτέλεσμα. Θα γίνει νεκροψία - νεκροτομή προκειμένου να αποσαφηνιστεί η πραγματική αιτία θανάτου.

Πού θα γίνουν σήμερα δωρεάν τεστ στην Αττική

Τα σημεία όπου θα πραγματοποιηθούν σήμερα δωρεάν έλεγχοι (10 π.μ. - 3 μ.μ.) από τον ΕΟΔΥ είναι:

  • Χαϊδάρι, Αναγεννήσεως 25 (2ο Κλειστό Γήπεδο)
  • Ιλιον, Αίαντος & Χρυσηίδος
  • Σταθμός μετρό «Σύνταγμα»
  • Πετρούπολη, πλατεία Ηρώ
  • Δήμος Αθηναίων, πλατεία Αγίου Ανδρέα, 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα
  • Πειραιάς, πλατεία Κανάρη, Πασαλιμάνι
  • Βούλα - Βάρη - Βουλιαγμένη, δημοτικό πάρκινγκ στη Βασιλέως Παύλου
  • Καισαριανή, πλατεία
ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
«Απασφαλίζει» ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός... με καλέσματα για «αλληλεγγύη»

Ενώ τα θύματα και τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία

Copyright 2021 The Associated

Με τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους να ξεπερνούν πλέον τα 2,8 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 128,3 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα, συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας, με νέα σημαντική έξαρση σε πολλά κράτη.

Πάνω από έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και στην Ευρώπη, χαρακτηριστική για την παντελή έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας είναι η κατάσταση στη Γαλλία. Χτες στις ΜΕΘ της χώρας βρίσκονταν 4.974 άνθρωποι, περισσότεροι απ' ό,τι την περίοδο κορύφωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας τον περασμένο Νοέμβρη. Μαζί με τους ασθενείς με άλλα νοσήματα, το 90% των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες. Την περασμένη βδομάδα καταγράφονταν καθημερινά 40.000 - 50.000 νέα κρούσματα, ενώ περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι πέθαναν από Covid-19 σε νοσοκομεία ή οίκους ευγηρίας.

Στο μεταξύ, στη Γερμανία, οι αρχές του Βερολίνου και του Μονάχου (Βαυαρία) αποφάσισαν την αναστολή των εμβολιασμών με το σκεύασμα της «AstraZeneca» για άτομα κάτω των 60 ετών, ενώ αναμένονταν σχετικές ανακοινώσεις για το τι θα ισχύσει στο σύνολο της χώρας. Στη Γερμανία έχουν καταγραφεί 31 περιπτώσεις σπάνιας θρόμβωσης σε εμβολιασμένους, εκ των οποίων 9 άνθρωποι κατέληξαν, ενώ με εξαίρεση δύο, όλες οι περιπτώσεις αφορούν γυναίκες μεταξύ 20 και 63 ετών. Aντίστοιχη απόφαση (αναστολής χορήγησης του εμβολίου σε γυναίκες κάτω των 55 ετών) έχουν λάβει οι ρυθμιστικές αρχές σε Καναδά και Γαλλία, ενώ σε Δανία και Νορβηγία αποφασίστηκε συνολική αναστολή για το συγκεκριμένο εμβόλιο προκειμένου να ερευνηθεί παραπέρα το θέμα. Σε νέα χτεσινή ανακοίνωσή του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επαναλαμβάνει ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της «AstraZeneca» υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων, ωστόσο επισημαίνει ότι στο εγχειρίδιο οδηγιών συμπεριλήφθηκαν πλέον προειδοποιήσεις για «πολύ σπάνια ειδικά περιστατικά θρομβώσεων», καθώς και για «σοβαρή αλλεργική αντίδραση».

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της «Johnson&Johnson», από τις 19/4 θα αρχίσει να παραδίδεται στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με όσα δήλωσε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία, η οποία δεν έχει δημοσιοποιήσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα των παραδόσεών της. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η ΕΕ αναμένεται να λάβει περίπου 55 εκατ. δόσεις από τις 200 εκατ. που έχει παραγγείλει (με επιλογή για 200 εκατ. επιπλέον).

Η δε Αυστρία διεξάγει απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία για να παραλάβει από τον Απρίλη έως τον Ιούνη 1 εκατ. δόσεις του εμβολίου «Sputnik V», το οποίο εξετάζεται αυτήν τη στιγμή από τον ΕΜΑ.

Τα «μαχαίρια» της ...«αλληλεγγύης»

Στο μεταξύ, την ώρα που τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κράτη στο έδαφος της ανεπαρκούς παραγωγής εμβολίων κονταροχτυπιούνται ανελέητα με όπλο τα εμβόλια για οικονομικό και γεωπολιτικό προβάδισμα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, με κοινό άρθρο τους δεκάδες ηγέτες χωρών (Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας κ.ά.), μεταξύ των οποίων και ο Κυρ. Μητσοτάκης, καλούν σε ...«παγκόσμια αλληλεγγύη» και «συνεργασία» για τις πανδημίες και άλλες σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην Υγεία, προτείνοντας στο πλαίσιο αυτό τη δημιουργία μιας σχετικής διεθνούς Συνθήκης για την αντιμετώπισή τους.

Στην πρόταση αναφέρθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, οι οποίοι συνυπογράφουν το κείμενο.

Επισημαίνοντας ότι «η επόμενη πανδημία δεν είναι ζήτημα του "εάν", αλλά του "πότε"», ο Σ. Μισέλ ανέφερε πως το «βάναυσο μάθημα» της σημερινής πανδημίας είναι ότι «καμία χώρα, καμία ήπειρος δεν μπορεί να νικήσει μόνη. Απαιτείται παγκόσμια προσέγγιση».

Στο πλαίσιο αυτό, το κείμενο μιλάει για «σημαντική ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, για τη βελτίωση π.χ. συστημάτων "συναγερμού", ανταλλαγής δεδομένων, έρευνας και τοπικής, περιφερειακής και παγκόσμιας παραγωγής και διανομής ιατρικών και δημόσιων υγειονομικών μέτρων, όπως τα εμβόλια, τα φάρμακα, οι διαγνωστικές διαδικασίες και οι εξοπλισμοί ατομικής προστασίας», με «ισότιμη πρόσβαση».

Αντίστοιχες «εκκλήσεις» και ευχολόγια βέβαια έχουν διατυπωθεί από διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και πολύ πριν ξεσπάσει η σημερινή πανδημία, αφού η ολοένα και πιο συχνή εμφάνιση πανδημιών στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο κάθε άλλο παρά απρόβλεπτη είναι.

Η πραγματικότητα ωστόσο, που επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο για τους λαούς και σήμερα, είναι ότι καμία «διεθνής συνεργασία» και προστασία της ανθρωπότητας δεν μπορεί να υπάρξει στο έδαφος της παραγωγής με σκοπό το κέρδος, στο έδαφος της εμπορευματοποίησης των φαρμάκων, των εμβολίων, των μέσων προστασίας κ.ο.κ., στο έδαφος των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ο ίδιος ο Σ. Μισέλ επανέλαβε τα περί «περισσότερης διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού», σε μια χρονική περίοδο που με αυτό ακριβώς το επιχείρημα η ΕΕ αυστηροποιεί τους ελέγχους και τους περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων, επιχειρώντας να ενισχύσει τη θέση της στον διεθνή ανταγωνισμό.

Αντίστοιχα, λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπ. Τζόνσον έβαζε την υπογραφή του στο «κάλεσμα», η βρετανική κυβέρνηση ξεκαθάριζε πως θα επικεντρωθεί στον εμβολιασμό του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού της και δεν θα στείλει εμβόλια ούτε καν στη γειτονική Ιρλανδία, «μέχρι να υπάρχει πλεόνασμα δόσεων».

Εντείνεται ο «πόλεμος» γύρω από τα εμβόλια

«Κάποιοι χρησιμοποιούν τα εμβόλια για διπλωματία, κάποιοι θέτουν προτεραιότητες. Κάποιοι αγοράζουν τρεις με πέντε φορές περισσότερα εμβόλια από τον πληθυσμό τους», παρατήρησε ο Ιάπωνας υπουργός αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία. Στην Ιαπωνία δεν έχει εμβολιαστεί ούτε το 1% του πληθυσμού, εξαιτίας κυρίως του μικρού αριθμού εμβολίων των «Pfizer» - «BioNTech» που εξάγονται από την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ - που δεν υπογράφουν καν το παραπάνω κείμενο, αν και δηλώνουν ότι συμφωνούν με το ...πνεύμα του - αφού έχουν ήδη δεσμευμένες δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της «AstraZeneca», που ακόμα δεν έχει εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αφού έχουν εξασφαλίσει πως δεν θα βγαίνει τίποτα εκτός της χώρας (με την εξαίρεση ορισμένων «διπλωματικών» κινήσεων «δανεισμού» εμβολίων προς Μεξικό και Καναδά), φιλοδοξούν να γίνουν τους επόμενους μήνες η «ηγέτιδα δύναμη που εγγυάται την πρόσβαση σε εμβόλια σε όλο τον κόσμο», όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν.

Παράλληλα, ως μια «χειροπιαστή κίνηση» για να αντιμετωπιστεί η επιρροή της Κίνας, ΗΠΑ και Ιαπωνία θα χρηματοδοτήσουν την ινδική φαρμακοβιομηχανία και η Αυστραλία θα υποστηρίξει εφοδιαστικά, ώστε να παραχθούν 1 δισ. δόσεις εμβολίων για να διανεμηθούν κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία, υπενθύμισε ο Μπλίνκεν, αναφερόμενος στη συμμαχία «Quad» των τεσσάρων κρατών.

Στο μεταξύ η απόφαση της Ινδίας - ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εμβολίων του κόσμου - να περιορίσει τις εξαγωγές του εμβολίου της «AstraZeneca», κρατώντας περισσότερα εμβόλια για τον εγχώριο πληθυσμό, θα έχει άμεσες συνέπειες για πολλές χώρες. Το Ινστιτούτο «Σέρουμ» της Ινδίας επρόκειτο να παραδώσει 90 εκατ. δόσεις στον μηχανισμό COVAX μεταξύ Μάρτη - Απρίλη. Αρκετές ασιατικές χώρες που περίμεναν εμβόλια μέσω του COVAX (Νότια Κορέα, Ινδονησία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες κ.ά.) επηρεάζονται ήδη από τον περιορισμό στις εξαγωγές, οι οποίες ενδέχεται να ξεκινήσουν και πάλι από Μάη.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Σταμάτησε την παράνομη λειτουργία εργοταξίου την Κυριακή

Το αφεντικό προτιμά να πληρώσει πρόστιμο παρά να χαλάσει η πρέσα κι ας κινδυνεύουν οι εργάτες...

Παρέμβαση σε εργοτάξιο στο οποίο εκτελούνταν εργασίες παράνομα πραγματοποίησε την Κυριακή 28/3, μετά από καταγγελίες εργαζομένων, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας. Συγκεκριμένα, σε οικοδομή επί της παλαιάς Εθνικής οδού στο Ρίο Πατρών, που πρόκειται να στεγάσει κατάστημα των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», διαπιστώθηκαν σειρά παραβιάσεων ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις προβλέψεις της νομοθεσίας.

«Το εργοτάξιο λειτουργούσε Κυριακή, χωρίς άδεια του ΣΕΠΕ, καταστρατηγώντας το πενθήμερο», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι, που δούλευαν 7 μέρες τη βδομάδα, ήταν ανασφάλιστοι ενώ μεταφέρονταν από και προς το εργοτάξιο μέσα σε κλειστά αυτοκίνητα «στοιβαγμένοι μαζί με τα εργαλεία, ο ένας πάνω στον άλλον». Το Συνδικάτο διέκοψε τις εργασίες στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και απαιτεί άμεσα από τις ελεγκτικές αρχές να βγάλουν σχετικό πόρισμα. Επιπλέον απαιτεί οι εργαζόμενοι να πληρωθούν τα μεροκάματα και να ασφαλιστούν για όλες τις μέρες που εργάζονται υπερωριακά.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της παρέμβασης και αφού αποκαλύφθηκαν οι εξόφθαλμες παραβιάσεις, εργοδηγός «ανάγκασε δύο Αιγύπτιους εργάτες να ρίχνουν άμμο στη χοάνη της πρέσας κρυφά και με τα χέρια, ενώ αυτή βρισκόταν σε λειτουργία, για να μην παγώσει το υλικό και πάθει ζημιά». Στην παρέμβαση των συνδικαλιστών, που απαίτησαν να σταματήσει να βάζει τους εργαζόμενους σε κίνδυνο, «απάντησε πως του είπε το αφεντικό ότι "προτιμά να πληρώσει πρόστιμο, παρά να χαλάσει η μηχανή που κοστίζει 40.000 ευρώ"!». «Ετσι κοστολογούν αυτοί την ανθρώπινη ζωή, φτηνότερη κι από πρέσα», σχολιάζει το Συνδικάτο.

Οπως εξηγεί, παρόμοιες συνθήκες έχουν καταγραφεί και σε άλλα εργοτάξια, όπως αυτό της κατασκευής του σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας» στην Αγία Σοφία. «Δεν έχουμε λάβει κανένα πόρισμα», επισημαίνει και προσθέτει πως «η τακτική της κωλυσιεργίας και των "αδιάφορων σφυριγμάτων" είναι που ρίχνει νερό στον μύλο της αυθαιρεσίας των εργοδοτών, της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των συχνών ατυχημάτων».

«Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση το Συνδικάτο μας θα υψώσει ανάστημα και δεν θα επιτρέψει καμία παρατυπία και κανένα "κουκούλωμα" ευθυνών και παρανομιών εις βάρος κανενός εργαζόμενου», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν «φρένο και εμπόδια» στην ανασφάλιστη εργασία, στην ασταμάτητη δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα, στην ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα εργοτάξια.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για την Υγεία και τα δικαιώματα του λαού

Σε νέα κινητοποίηση για την Υγεία καλεί το Εργατικό Κέντρο Πάτρας αύριο, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., έξω από την έδρα του, απαιτώντας από την κυβέρνηση και την 6η ΥΠΕ να υλοποιήσουν τα άμεσα αιτήματα 86 σωματείων, συλλόγων και φορέων της Πάτρας που υπογράφουν την επείγουσα ανοιχτή επιστολή του.

Σε παμπειραϊκό συλλαλητήριο το Σάββατο 3 Απρίλη, στις 12 μ., στο Πασαλιμάνι καλούν το Εργατικό Κέντρο, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς από όλους τους δήμους του Πειραιά, με διεκδικήσεις για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού.

Σωματεία και φορείς, το Σάββατο 3 Απρίλη, στις 11.30 π.μ., καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία της Θέρμης Θεσσαλονίκης. Σε διαδικτυακή σύσκεψη καλούν σωματεία στον δήμο Θερμαϊκού, όπου τις τελευταίες μέρες παρουσιάζεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, την Κυριακή 4/4, στις 7 μ.μ.

Σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λαμίας

Πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα για το δικαίωμα στη ζωή και την υγεία προγραμματίζει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας για την Κυριακή 4 Απρίλη στις 11 το πρωί στο πάρκο Τσαλτάκη.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Μέτρα προστασίας απαιτούν οι εργαζόμενοι

Παρέμβαση στη διοίκηση χτες από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής

Συγκέντρωση στο Αεροδρόμιο Αθηνών και παράσταση διαμαρτυρίας σε εκπροσώπους της διοίκησής του πραγματοποίησε, χτες το πρωί, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής (ΕΚΛΑΑ) με τη συμμετοχή εργαζομένων του αεροδρομίου, για να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης το ΕΚΛΑΑ συναντήθηκε με τον τεχνικό Ασφαλείας, τον υπεύθυνο βάρδιας καθώς και με εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Οι εκπρόσωποι του ΕΚΛΑΑ τόνισαν ότι είναι αναγκαίο να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και ότι όσο περνάει από το χέρι των συνδικάτων θα κάνουν τα πάντα ώστε να υποχρεώσουν τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο να τα λάβουν. Παράλληλα, κάλεσαν τη διοίκηση να παρέμβει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στα αιτήματα του ΕΚΛΑΑ να γίνονται συχνά και δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ, να υπάρξει ενιαίο κέντρο πρόληψης στο χώρο του αεροδρομίου, που θα ελέγχει την κατάσταση, ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι της διοίκησης απάντησαν ότι δεν μπορούν να υποχρεώσουν τις επιχειρήσεις του αεροδρομίου να προβούν σε τεστ στους εργαζόμενους στον χώρο του αεροδρομίου καθώς δεν προβλέπεται κάτι αντίστοιχο από τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις της κυβέρνησης. Δεσμεύτηκαν ωστόσο στο ότι θα ελέγξουν τις καταγγελίες του ΕΚΛΑΑ για τη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΕΚΛΑΑ διαμήνυσαν ότι δεν θα αφήσουν την εργοδοσία να παίζει τη ζωή τους κορόνα - γράμματα.

ΣΕΤΗΠ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ «FORTHNET»
Η Επιθεώρηση Εργασίας αποφάνθηκε...

...ΕΓΣΣΕ και νόμοι Εργατικού Δικαίου δεν ισχύουν λόγω πανδημίας!

Τη στάση της Επιθεώρησης Εργασίας, που σιγοντάρει τη μη τήρηση των όποιων νόμων έχουν απομείνει για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοσία της «Forthnet - Netmed», καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης.

Θυμίζουμε ότι το επιχειρησιακό σωματείο την προηγούμενη βδομάδα προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας της Καλλιθέας, μεταξύ άλλων για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την εκτεταμένη χρήση της τηλεργασίας στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Στην τριμερή εργατική διαφορά που διενεργήθηκε με την παρουσία των προέδρων των δύο σωματείων, απαίτησαν να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στον χώρο δουλειάς, να σταματήσουν η εκτεταμένη καταστρατήγηση του ωραρίου και η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, όπως επίσης να πληρωθεί το τηλεπικοινωνιακό κόστος και να δοθεί ο απαραίτητος εργονομικός εξοπλισμός για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, όπως προβλέπεται στην εργατική νομοθεσία και στην Εθνική Γενική ΣΣΕ που ισχύει από το 2006.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα που αφορά την κάλυψη του κόστους (τηλεπικοινωνιακού και για αγορά εργονομικού εξοπλισμού) «η εργοδοσία παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν έχει κάνει τίποτα από αυτά που προβλέπονται, γιατί δεν το έχουν ζητήσει οι εργαζόμενοι, λες και δεν είναι υποχρεωμένη να τηρεί την εργατική νομοθεσία και τις ΣΣΕ, και επικαλέστηκε για αυτή της τη στάση το έκτακτο του μέτρου λόγω της πανδημίας», αναφέρουν τα σωματεία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως η στάση της Επιθεώρησης Εργασίας, με τα σωματεία να την καταγγέλλουν «ως γνήσιο όργανο του υπουργείου Εργασίας», αφού «απεφάνθη ότι δεν είναι σίγουρο αν πρέπει να τηρούνται οι όροι και οι κανόνες που προβλέπονται στοβ νόμο και στη ΣΣΕ»! Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει κανένας νεότερος νόμος που να τους καταργεί ή μια νέα ΣΣΕ που να αναιρεί τους όρους της προηγούμενης.

Τα σωματεία καταγγέλλουν επίσης ότι «σε τηλεφωνική παρέμβαση που κάναμε, αμέσως μετά την κοινοποίηση του πορίσματός τους, η Επιθεώρηση μας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν μπαίνει στη διαδικασία να ζητήσει από την επιχείρηση να εφαρμόσει τον νόμο, γιατί μετά θα ζητούν να αποζημιωθούν όλοι οι εργαζόμενοι από όλες τις επιχειρήσεις!».

Δεν λείπει το θεσμικό πλαίσιο...

Η τραγελαφική αυτή κατάσταση, συνεχίζουν τα δύο σωματεία, «αποδεικνύει στην πράξη ότι το πρόβλημα με την εφαρμογή της τηλεργασίας δεν είναι η έλλειψη του θεσμικού πλαισίου, όπως προσπαθούν εύπεπτα να μας το παρουσιάσουν.

Η δε στάση της υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας δείχνει και την κατεύθυνση στην οποία θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση, που είναι η πλήρης "ευελιξία" του εργάσιμου χρόνου, η εφαρμογή της "διευθέτησης" του χρόνου εργασίας, του "ενεργού" - "μη ενεργού" χρόνου, δηλαδή του πλήρους ξεχειλώματος της ζωής των εργαζομένων, γεγονός που αποδείχθηκε στο έναν και πλέον χρόνο που εφαρμόζεται γενικευμένα. Είναι επίσης μια απάντηση σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που σπεύδουν δήθεν να προτείνουν και να θεσμοθετήσουν μια τηλεργασία που μπορεί να δουλέψει και "σε όφελος των εργαζομένων"».

Τα σωματεία απαιτούν να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για να γυρίσουν οι εργαζόμενοι στον φυσικό τους χώρο, στον χώρο εργασίας. Να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι για όλο το χρονικό διάστημα που εργάστηκαν με αυτήν τη μορφή στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, για να μην εφαρμοστεί η τηλεργασία, που όπως αποδείχθηκε στην πράξη μόνο δεινά έχει να φέρει στους εργαζόμενους.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνει την Παρασκευή 2 Απρίλη στο υπουργείο Εργασίας, στις 6 μ.μ., καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το ΣΕΤΗΠ.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμά του αναφέρεται στις εξελίξεις στον κλάδο και γενικότερα, δείχνοντας πώς μονοπωλιακοί όμιλοι και κυβερνήσεις εντείνουν την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και σημειώνοντας μεταξύ άλλων: Οι ανταγωνισμοί των εταιρειών «για τις επενδύσεις στα δίκτυα 5G, οι μετασχηματισμοί των μονοπωλιακών ομίλων, οι αντιπαραθέσεις τους για το ποιος θα βγει περισσότερο αλώβητος στην κούρσα του ανταγωνισμού, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να έχουν για εμάς (...) Φέρνουν νομοσχέδιο που κατοχυρώνει τη 10ωρη εργασία, νομιμοποιεί τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας, τον διαχωρισμό του σε ενεργό και μη ενεργό, αυξάνοντας στην ουσία τη διαθεσιμότητά μας για τον εργοδότη. Η μονιμοποίηση της τηλεργασίας, που χρόνια τώρα οι εργοδότες ορέγονται, εντείνει όλα τα παραπάνω, συμβάλλει στην αύξηση της εκμετάλλευσής μας».

Απέναντι στην επίθεση αυτή, το ΣΕΤΗΠ καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν οργανωμένα, μαχητικά, με αγωνιστική κλιμάκωση: «Απαιτούμε εδώ και τώρα οι εργοδότες να πάρουν ουσιαστικά μέτρα στους χώρους δουλειάς για την ασφαλή επιστροφή μας (...) Προετοιμάζουμε απεργιακή απάντηση, ώστε η κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο για τις εργασιακές ανατροπές. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο. Υπερασπιζόμαστε το ωράριο εργασίας μας, καμία ώρα απλήρωτης εργασίας. Καμία σκέψη για θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, που σηματοδοτεί τη μονιμοποίησή της. Διεκδικούμε τους όρους δουλειάς μας με βάση την τεράστια δυνατότητα που υπάρχει στο σήμερα με Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ