Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πάνω από 28 χιλιάδες τα χτεσινά κρούσματα, αυξάνονται και οι εισαγωγές

Νέα έκρηξη κρουσμάτων καταγράφηκε και χτες, παρά τα τεράστια κενά στην επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας και την ελλιπή ιχνηλάτηση, ενώ σταθερά δεκάδες άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους. Χτες κατέληξαν άλλοι 72, ενώ ο τραγικός απολογισμός από την έναρξη της επιδημίας ανέρχεται σε 20.636 νεκρούς. Το 2021 πέθαναν 20.198 άνθρωποι.

Χτες επιβεβαιώθηκαν 28.828 νέα κρούσματα (σε σύνολο 400.000 τεστ), εκ των οποίων 12.848 εντοπίζονται στην Αττική, 3.496 στη Θεσσαλονίκη, 679 στην Αχαΐα, 592 στο Ηράκλειο, 549 στη Λάρισα, 531 στην Κοζάνη, τουλάχιστον 7 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν πάνω από 300 κρούσματα, ενώ εκτοξεύεται και ο αριθμός των υπό διερεύνηση κρουσμάτων στα 1.103. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.134.713.

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα καταγράφηκε σημαντική αύξηση (21,47%) και στις νέες εισαγωγές COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας, φτάνοντας τις 413.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 620, από τους οποίους 529 (85,32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 91 (14,68%) πλήρως εμβολιασμένοι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Πάλη για μέτρα προστασίας κόντρα στην «ανοσία της αγέλης» που επιλέγει η κυβέρνηση

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα της κυβέρνησης:

«Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να μπει επιτέλους ένα τέλος στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, με τις παλινωδίες και τα "μπρος - πίσω", αλλά κυρίως με την άρνησή της να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας και να πάρει μέτρα στους βασικούς χώρους διασποράς;

Η απογείωση των κρουσμάτων, με ό,τι πιθανά ακολουθήσει σε νοσηλείες και θανάτους, από μόνη της επιβάλλει:

-- Τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για να προστεθούν προσωπικό και υποδομές στη μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

-- Μέτρα πρόληψης και προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία, τα οποία, παρά το ότι η εμπειρία των δύο χρόνων της πανδημίας έχει αποδείξει την αναγκαιότητά τους, η κυβέρνηση τα απορρίπτει ως περιττό κόστος.

-- Τη διάθεση των ατομικών μέσων, όπως είναι οι μάσκες αυξημένης προστασίας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, χωρίς την επιβάρυνση του λαού με επιπλέον κόστος.

Η απουσία αυτών των μέτρων - και όχι οι έτσι κι αλλιώς αναμενόμενες μεταλλάξεις - είναι που έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, με τα ρεκόρ κρουσμάτων και την αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων, επιβεβαιώνοντας ότι ο εμβολιασμός, όσο αναγκαίος και απαραίτητος είναι, άλλο τόσο δεν αρκεί από μόνος του για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κι αν τελικά επιλογή της κυβέρνησης είναι η "ανοσία της αγέλης", γιατί τα μέτρα είναι "πολυτέλεια", τότε η επιλογή των εργαζομένων, του λαού, είναι χωρίς καθυστέρηση να δυναμώσει την πάλη για να επιβάλει ο ίδιος μέτρα προστασίας της ζωής του».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Χάνεται κάθε έλεγχος και τα «μέτρα» είναι συστάσεις και ευχολόγια «ατομικής ευθύνης»

«Αυτοπροστατευτείτε», λέει το υπουργείο Υγείας, με τη μετάλλαξη «Ομικρον» να καλπάζει

INTIME NEWS

Ολο και περισσότερο συνταγή «ανοσίας της αγέλης» θυμίζει η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, κάτι που επιβεβαιώθηκε και χτες με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, αλλά και με την επιλογή για μείωση της καραντίνας για τους νοσούντες στις 5 μέρες. Το νέο κύμα όλο και φουντώνει, και μάλιστα πριν καν αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, που μετρούν πάνω από 600 διασωληνωμένους, δεκάδες ασθενείς εκτός ΜΕΘ, εξουθενωμένους, απλήρωτους και υπό απόλυση εκατοντάδες συμβασιούχους εργαζόμενους, ενώ ο τραγικός απολογισμός των νεκρών μόνο από τον κορονοϊό αγγίζει πλέον τις 21.000. Παρ' όλα αυτά κι ενώ τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί, με τη μετάλλαξη «Ομικρον» να «είναι κυρίαρχη στην κοινότητα», όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, δεν ανακοινώθηκε τίποτα νεότερο για ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καμία ενίσχυση του συστήματος Υγείας. Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια είναι ο μεγαλύτερος «αρνητής» της αναγκαίας θωράκισης της Υγείας, αφού απορρίπτει τα αυτονόητα, όπως: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, λειτουργία τουλάχιστον 3.500 δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ που θα πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη ζωή και την υγεία του λαού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα και επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει, γενικευμένα δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους, ενίσχυση της ΠΦΥ κ.ο.κ. Αντί για τα παραπάνω παρουσίασε - διά στόματος υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη - την επίσπευση «μέτρων ατομικής προστασίας», πάντα στη χρεοκοπημένη λογική της «ατομικής ευθύνης», που ακόμη κι αυτά θα επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες. Τα περιβόητα μέτρα που τελικά θα ισχύουν από σήμερα Πέμπτη το πρωί (και όχι από τις 3 Γενάρη, όπως είχε αρχικά εξαγγείλει) αφορούν την υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας ή ΚΝ95 στα φρακαρισμένα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε σούπερ μάρκετ, καθώς και στους εργαζόμενους στην εστίαση, τη λειτουργία της εστίασης μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα (την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέχρι τις 2 π.μ.) χωρίς μουσική με έως 6 άτομα στα τραπέζια, τον περιορισμό παρουσίας φιλάθλων στο 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα, στα γήπεδα, την τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

«Η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, όταν κάθε μέτρο θέτει πάνω απ' όλα την «υγεία» του κεφαλαίου, υπονομεύοντας την υγεία και τη ζωή του λαού. Μόνο τις δύο τελευταίες μέρες οι εισαγωγές ασθενών με Covid στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκαν πάνω από 35%, ενώ στις λίστες αναμονής για κάθε άλλη νόσο περιμένουν εδώ και μήνες χιλιάδες ασθενείς επιβαρύνοντας την υγεία τους. Τα νοσοκομεία στη Β. Ελλάδα - όπως καταγγέλλουν υγειονομικοί - παραμένουν γεμάτα, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία των υγειονομικών ότι με τη νέα αναζωπύρωση «αύριο θα διασωληνώνουμε ασθενείς στο διάδρομο, μεθαύριο στο πάρκινγκ»...

«Οχυρωνόμαστε τόσο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και με τις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. Αισιοδοξούμε πως μπορούμε να έχουμε πιο ήπιες νοσήσεις από τον κορονοϊό», ισχυρίστηκε χτες ο υπουργός Υγείας, μιλώντας ξανά για «συμφωνίες» με τους κλινικάρχες, πάντα με το αζημίωτο.

Υπενθυμίζουμε την ενημέρωση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μόλις δύο μέρες πριν, όπου αποσαφηνίστηκε ότι είναι πρώιμη η αναφορά σε μείωση διασωληνώσεων και θανάτων, καθώς δεν έχει τεκμηριωθεί πλήρως η κλινική έκφραση της νόσου. Ωστόσο επειδή είναι σαφές ότι κινδυνεύουν περισσότερο οι άνω των 60 ετών και χτες η κυβέρνηση στοχοποίησε ξανά τους νέους 18 - 30 ετών σε περίπτωση που ...«συναντήσουν τον παππού, τη γιαγιά». Τέλος, ανακοίνωσε πως απαγορεύονται τα οργανωμένα πάρτι, σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.

Νέα ρεκόρ κρουσμάτων διεθνώς, καθώς καλπάζει η «Ομικρον»

...και με τα νέα «πρωτόκολλα της εργοδοσίας» η καραντίνα μειώνεται στις 5 μέρες για τους «ασυμπτωματικούς»!

Την ώρα που η παραλλαγή «Ομικρον» καλπάζει, εκτοξεύοντας τα κρούσματα σε επίπεδα ρεκόρ σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις σε μια σειρά ισχυρές καπιταλιστικές χώρες απογειώνουν την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας και το «ξεχείλωμα» των σχετικών πρωτοκόλλων, προχωρώντας σε μείωση της καραντίνας για τους «ασυμπτωματικούς» ασθενείς με κορονοϊό. Οι μεγαλύτεροι αριθμοί κρουσμάτων καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Σε ένα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα... «πρωτοκόλλων της εργοδοσίας», και αφού είχαν προηγηθεί σχετικές παρεμβάσεις από μονοπωλιακούς κολοσσούς όπως η «Delta Airlines», τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι όσοι έχουν μολυνθεί με COVID-19 και είναι «ασυμπτωματικοί» (κάτι που θα πιστοποιείται μέσω... ατομικής ευθύνης και υπό τις πιέσεις της εργοδοσίας, στην περίπτωση των εργαζομένων), θα κάθονται σε απομόνωση μόνο 5 μέρες!

Οπως παραδέχτηκε ο Αντ. Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, η απόφαση επιτρέπει στην εργοδοσία να επαναφέρει εργαζόμενους με κορονοϊό πιο γρήγορα στη δουλειά, κι ας αυξηθούν οι νοσηλείες και οι θάνατοι.

Την ίδια μέρα στις ΗΠΑ καταγράφηκε ρεκόρ 510.000 ημερήσιων κρουσμάτων και διαπιστώθηκαν 1.762 θάνατοι. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης, την τελευταία βδομάδα στον απολογισμό της πανδημίας προστέθηκαν πάνω από 10.000 θάνατοι και σχεδόν 1,66 εκατ. μολύνσεις.

Η απόφαση των ΗΠΑ θα λειτουργήσει ως «πιλότος» για άλλα κράτη. Ηδη το Κεμπέκ, η δεύτερη σε πληθυσμό επαρχία του Καναδά, ανακοίνωσε ότι θα «επιτρέψει» σε ορισμένους «βασικούς» εργαζόμενους να συνεχίσουν να δουλεύουν ακόμα κι αν βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό, ώστε οι ελλείψεις προσωπικού να μην εμποδίσουν τη λειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Δύο ολόκληρα χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, βέβαια, η αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων παραμένει «εκτός κάδρου»...

Κι όλα αυτά όταν ακόμα και ο επικεφαλής του βρετανικού συστήματος Υγείας (NHS), ερωτηθείς για το θέμα, επεσήμανε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα αρκετά για την παραλλαγή «Ομικρον» ώστε να μειώσουμε τον χρόνο της καραντίνας σε πέντε μέρες...

Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος που εγείρει η ιδιαίτερα μολυσματική παραλλαγή «Ομικρον» του νέου κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα παραμένει «πολύ υψηλός», προειδοποίησε και χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Αξιόπιστα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή "Ομικρον" έχει αναπτυξιακό πλεονέκτημα σε σχέση με την παραλλαγή "Δέλτα", με ρυθμό διπλασιασμού δύο έως τριών ημερών», προσθέτει ο Οργανισμός, τονίζοντας πως παρατηρείται «ταχεία αύξηση της επίπτωσης σε ορισμένο αριθμό χωρών».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια της βδομάδας που ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο παγκόσμιος αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, ενώ αυτός των θανάτων μειώθηκε κατά 4%. «Αυτό αντιστοιχεί σε λίγο λιγότερες από 5 εκατ. νέες μολύνσεις και σε λίγους περισσότερους από 44.000 νέους θανάτους», συνοψίζει ο ΠΟΥ.

«Η "Δέλτα" και η "Ομικρον" είναι πλέον δίδυμες απειλές που αυξάνουν τα κρούσματα σε αριθμούς ρεκόρ, οδηγώντας σε μεγάλες αυξήσεις νοσηλειών και θανάτων», επεσήμανε χτες ο διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας πως η ταυτόχρονη εξάπλωση των δύο παραλλαγών «οδηγεί σε τσουνάμι κρουσμάτων».

Επανέλαβε δε την ανάγκη να «μοιράζονται» τα εμβόλια πιο δίκαια και προειδοποίησε ότι η έμφαση στις ενισχυτικές δόσεις στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες εντείνει την ανισομετρία στους εμβολιασμούς και αφήνει τις «φτωχότερες» χώρες χωρίς εμβόλια, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μεταλλάξεων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΟΔΥ
Για δύο μήνες παρατείνονται οι συμβάσεις του προγράμματος «Philos 2»

Την ανανέωση για ακόμα δύο μήνες (Γενάρη - Φλεβάρη 2022) των συμβάσεων που αφορούν εργαζόμενους του ΕΟΔΥ στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση - Philos 2» ανακοίνωσε χτες η διοίκηση του Οργανισμού. Ωστόσο, καθότι δεν υπήρξε περαιτέρω ενημέρωση για τη συνέχεια και το καθεστώς εργασίας των περίπου 670 εργαζομένων, οι ίδιοι μαζί με το σωματείο τους παραμένουν σε ετοιμότητα για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Εκτός ορίων η κατάσταση, «κόκκινο» χτυπάνε οι ελλείψεις προσωπικού και υποδομών

Ενώ η πανδημία, όπως ήταν αναμενόμενο, σαρώνει και πάλι τη χώρα, η γύμνια στις δημόσιες δομές Υγείας αντί να αντιμετωπίζεται όλο και μεγαλώνει, κι αυτό αποτυπώνεται τόσο στην κατάσταση στα νοσοκομεία όσο και στις ελλείψεις ακόμα και για τους διαγνωστικούς ελέγχους.

Νοσοκομείο «Θριάσιο»: Φράκαρε με κρούσματα σε μια εφημερία

Μόνο στη διάρκεια της εφημερίας στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», την περασμένη Τρίτη, στο ιατρείο COVID (που στελεχώνεται από 3 μόνο παθολόγους του ΤΕΠ, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ψυχικής και σωματικής αντοχής) προσήλθαν και εξετάστηκαν 156 ασθενείς (νέο αρνητικό ρεκόρ), με ύποπτη συμπτωματολογία για COVID.

Η εφημερία ολοκληρώθηκε με δεκάδες εισαγωγές ασθενών COVID και μη COVID στις Παθολογικές κλινικές και στην Πνευμονολογική κλινική, που έφτασαν να νοσηλεύουν συνολικά 142 ασθενείς (COVID και μη COVID) διασκορπισμένους σε 3 διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, την Τρίτη 28 Δεκέμβρη, η μία ειδικευμένη και οι δύο ειδικευόμενοι εφημερεύοντες γιατροί της Α' Παθολογικής είχαν την ευθύνη για 73 ασθενείς COVID και μη COVID!

Αντίστοιχα, οι γιατροί της Β' Παθολογικής κλινικής είχαν την ευθύνη για 38 ασθενείς COVID και μη COVID, ενώ στην Πνευμονολογική κλινική οι εναπομείναντες 2 γιατροί είχαν την ευθύνη για 31 νοσηλευόμενους ασθενείς μη COVID.

Λόγω της υπολειτουργίας της Πνευμονολογικής κλινικής, οι γιατροί των Παθολογικών κλινικών, εκτός των υπόλοιπων παθολογικών ασθενών, έχουν αναλάβει ολόκληρη την ευθύνη για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID.

Τα παραπάνω καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, επισημαίνοντας:

«Αντί για ενίσχυση του νοσοκομείου με παθολόγους και πνευμονολόγους, εντείνονται οι αφόρητες πιέσεις στους γιατρούς των Παθολογικών κλινικών για να συνεχίζουν να ξεπερνούν το προβλεπόμενο όριο εφημεριών και σχεδιάζεται η μετακίνηση ειδικευόμενων γιατρών άσχετων ειδικοτήτων στο ιατρείο COVID του ΤΕΠ, με αρνητικές συνέπειες για την παρεχόμενη περίθαλψη των ασθενών.

Είναι προκλητικοί οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι δήθεν δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί για άμεση πρόσληψη, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε πρόσφατη διαδικασία για πρόσληψη ενός μόνιμου παθολόγου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο συμμετείχαν 38 (!) υποψήφιοι.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να εργάζονται αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα - πρωί - νύχτα), ενώ τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δύο τραυματιοφορείς καλύπτουν την "κίνηση" όλου του νοσοκομείου». Υπενθυμίζεται ότι μόνο στο Νοσοκομείο «Θριάσιο» παραμένουν κενές περισσότερες από 220 οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, 70 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας, ενώ στις 31 Μάρτη κινδυνεύουν με απόλυση περισσότεροι από 165 συμβασιούχοι.

Το Σωματείο διατυπώνει συγκεκριμένες διεκδικήσεις για την ασφαλή λειτουργία των κλινικών και του ΤΕΠ, με προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ανακλήσεις των αναστολών εργασίας, επιτάξεις μεγάλων ιδιωτικών κλινικών κ.ο.κ.

Χωρίς μοριακό αναλυτή το «Μαμάτσειο» Κοζάνης

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης, που έχει μείνει χωρίς μοριακά τεστ από την περασμένη Δευτέρα, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του νοσοκομείου, το οποίο δέχεται δείγματα από τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και τα Νοσοκομεία Εδεσσας και Νάουσας, είχε ενημερώσει τις μονάδες Υγείας πως από τις 23 έως και τις 27 Δεκέμβρη θα δέχεται μόνο δείγματα που κρίνονται «επείγοντα» για τεχνικούς λόγους, ενώ από τη Δευτέρα 27 Δεκέμβρη προχώρησε σε νέα ενημέρωση, σύμφωνα με την οποία το εργαστήριο δεν δέχεται κανένα δείγμα.

Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει προχωρήσει στη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες για την επεξεργασία των δειγμάτων, ενώ μέχρι την αντικατάσταση των μηχανημάτων και την προετοιμασία του εργαστηρίου, δηλαδή στις αρχές της επόμενης βδομάδας, οι δομές Υγείας που εξυπηρετούνταν από το εργαστήριο του «Μαμάτσειου» θα στέλνουν τα δείγματά τους σε άλλα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ μεταξύ άλλων τονίζει τις σοβαρές ευθύνες κυβέρνησης και υπουργείου Υγείας καθώς «τη στιγμή που τα κρούσματα στην πόλη σπάνε ρεκόρ, εκατοντάδες δείγματα μένουν στην αναμονή και για ακόμη μια φορά θησαυρίζει ο ιδιωτικός τομέας Υγείας». Παράλληλα, σημειώνει πως το νοσοκομείο και οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, παραμένουν ανοχύρωτα, με το προσωπικό πλέον εξουθενωμένο και εκτεθειμένο στην πιο μεταδοτική μετάλλαξη «Ομικρον», με κίνδυνο τις επόμενες μέρες να προκύψουν βασικά κενά.

ΕΟΔΥ: Διακόπτει τη λειτουργία της ΚΟΜΥ στη Λήμνο

Στο ίδιο φόντο, διακόπτεται η λειτουργία της Κινητής Ομάδας Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στη Λήμνο, λόγω έλλειψης προσωπικού. Τη διακοπή λειτουργίας της ΚΟΜΥ καταγγέλλουν το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, καταγγέλλοντας ότι «σπρώχνουν τους εργαζόμενους και τους κατοίκους του νησιού να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την προστασία της υγείας τους και της ζωής τους πληρώνοντας και τα rapid tests που θα χρειαστεί να κάνουν!

Δεν φτάνουν τα έξοδα και η ταλαιπωρία στην οποία υποβαλλόμαστε για θέματα της υγείας μας εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων του νοσοκομείου σε μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό, έρχονται τώρα να μας στερήσουν και τα δωρεάν rapid tests, αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά ότι κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας δεν δίνουν δεκάρα για τη ζωή των εργαζομένων, του λαού και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η στήριξη των επιχειρηματιών στον χώρο της Υγείας».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τώρα να παρθούν μέτρα απέναντι στη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στους χώρους εργασίας

Μεγαλώνει ο κατάλογος των κρουσμάτων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες

Η κυβέρνηση να κάνει πράξη τα αιτήματα των συνδικάτων και των υγειονομικών για να σωθεί ο λαός, απαιτεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Σημειώνει ότι «η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 και στους χώρους εργασίας του κλάδου του Μετάλλου αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει την εγκατάλειψη του λαού προς όφελος των μεγάλων κλινικών. Συνεχίζει να κρατά κλειστά νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, μονάδες ΠΦΥ, ΜΕΘ και ΜΑΦ την ίδια ώρα που αυξάνονται οι ανάγκες λόγω της μετάλλαξης "Ομικρον" του κορονοϊού. Μονάδες που είχε κλείσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από 6 σχεδόν χρόνια. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα η κατάσταση φαίνεται να βγαίνει εκτός ελέγχου. Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, σε μεγάλα και μικρά ναυπηγεία, μικρές βιοτεχνίες και μεγάλα εργοστάσια του κλάδου σε όλη την Αττική, κάθε ώρα που περνάει μεγαλώνει ο κατάλογος των κρουσμάτων και η αγωνία στους συναδέλφους και στις οικογένειές τους χτυπάει "κόκκινο"».

Το Συνδικάτο επισημαίνει πως «η παραπομπή στην ατομική ευθύνη και οι ανακολουθίες στη διαχείριση της πανδημίας έχουν αποδειχθεί με τον χειρότερο τρόπο καταστροφή για τον εργαζόμενο λαό. Η καλλιέργεια του ανορθολογισμού από πλευράς κυβέρνησης και ο διαχωρισμός των εργαζομένων οδηγούν καθημερινά σε νέα αδιέξοδα, με δεκάδες νεκρούς», και απαιτεί τώρα να παρθούν μέτρα:

«Με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας (να αναλάβουν εξολοκλήρου το κόστος) υποχρεωτικά δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αμεση ιχνηλάτηση και τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όσους βρίσκονται θετικοί, με κάλυψη συνολικά του εισοδήματός τους για όσο χρειαστεί να μείνουν εκτός εργασίας. Αμεση καμπάνια ειδικών στους χώρους εργασίας, με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, υπομονή και επιμονή, να δώσουμε τη μάχη της κάλυψης των ανασφαλειών, επίλυσης αποριών, να κερδηθεί η μάχη να πειστούν όσο περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να το πράξουν. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Επαναλειτουργία όλων των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των μονάδων ΠΦΥ, ΜΕΘ και ΜΑΦ. Πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ, δημιουργία επιπλέον γραμμών που θα καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες».

Προληπτικούς ελέγχους επέβαλε το Σωματείο στη «Σελέκτ Σέρβις»

Τη διενέργεια προληπτικών διαγνωστικών τεστ σε όλους τους εργαζόμενους πέτυχε το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ Εστιατόρια Ελλάς ΑΕ» Νομού Αττικής, που δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Μετά την εμφάνιση κρουσμάτων στο προσωπικό, το Σωματείο είχε διεκδικήσει να γίνουν δωρεάν τεστ στο σύνολο των εργαζομένων και να επιστραφούν χρήματα που πλήρωσαν εργαζόμενοι από την τσέπη τους για να προστατεύσουν την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους. Μετά τις παρεμβάσεις του, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν χτες ότι η εταιρεία καλύπτει το κόστος ενός μοριακού τεστ σε όλους. Μετά τη μικρή αυτή νίκη, το Σωματείο συνεχίζει να διεκδικεί να γίνονται δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, να βγαίνουν σε προληπτική καραντίνα όσοι έρχονται σε άμεση επαφή με κρούσμα χωρίς να χάνονται μεροκάματα, να γίνονται απολυμάνσεις και να χορηγούνται τα κατάλληλα μέσα προστασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ