Τετάρτη 28 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ - ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ
Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά και το εισόδημά του

Τις σκοπιμότητες που υπηρετούν η τροπολογία της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και η απόπειρα μετάθεσης της ευθύνης για την προστασία των χώρων εργασίας στον κάθε εργαζόμενο επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, τονίζει ότι στόχοι της κυβέρνησης είναι να καλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες της για τη διαχείριση της πανδημίας και να τιμωρούνται εργαζόμενοι με απώλεια της δουλειάς τους. «Είναι επικίνδυνη εξέλιξη, γιατί με διάφορες προφάσεις και με κρατική στήριξη θα μπορούν οι εργοδότες να βγάζουν ομάδες εργαζομένων εκτός εργασίας», σημειώνει το Σωματείο, που αποτυπώνει την πραγματικότητα στις μονάδες ιδιωτικής Υγείας:

«Αν οι εργαζόμενοι σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, γηροκομεία και άλλες δομές δεν προστάτευαν οι ίδιοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης (παρά τις τεράστιες αντιξοότητες και την ανευθυνότητα των υπευθύνων) τους χώρους δουλειάς, σήμερα θα είχαμε αμέτρητες τραγωδίες. Γι' αυτό είναι πρόκληση να απειλούνται με απόλυση αυτοί οι εργαζόμενοι και να αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία».

Προσθέτει δε ότι σήμερα το υπουργείο Υγείας απειλεί «τον εργαζόμενο στην ιδιωτική κλινική, που επωμίστηκε τεράστιο φόρτο εργασίας από τις νοσηλείες όλων όσοι δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στο υποστελεχωμένο κρατικό νοσοκομείο μίας νόσου. Τον εργαζόμενο στα εργαστήρια, που πραγματοποιεί χιλιάδες καθημερινούς ελέγχους, ελλείψει κρατικών δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τον εργαζόμενο στα γηροκομεία, που έγινε η οικογένεια του ηλικιωμένου, αφού για περισσότερο από έναν χρόνο απαγορεύονταν τα επισκεπτήρια».

Το Σωματείο επισημαίνει ότι «ο εμβολιασμός μάς προσφέρει τη δυνατότητα να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά τους χώρους δουλειάς. Δεν μπορεί να εκχυδαϊστεί σε μέσο απώλειας της εργασίας και ανάδειξης σκοταδιστικών, ατομιστικών αντιλήψεων». Απαιτεί:

  • Να μη χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του και το εισόδημά του.
  • Ο εμβολιασμός να αντιμετωπιστεί ως απαραίτητο στοιχείο ενός οργανωμένου κρατικού σχεδίου που θα θωρακίσει τους χώρους εργασίας, θα προστατεύει τους ασθενείς, θα αξιοποιεί στο έπακρο όλα τα επιστημονικά επιτεύγματα.
3.593 νέα κρούσματα, 45 περιοχές στο «κόκκινο»

Και χτες 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.911 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 142, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χτες 153 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 162 ασθενείς.

Τα νέα κρούσματα της νόσου είναι 3.593, εκ των οποίων 24 είναι εισαγόμενα, 1.332 εντοπίστηκαν στην Αττική, 398 στη Θεσσαλονίκη, 156 στο Ηράκλειο, ενώ σε 45 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφεται διψήφιος αριθμός κρουσμάτων, όπως: 94 στο Ρέθυμνο, 91 στην Αχαΐα, 90 στα Χανιά, 78 στη Ρόδο, 71 στην Κοζάνη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 482.145.

Τη βδομάδα 19 - 25 Ιούλη παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 8 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ: Βόλος +218%, Αλεξανδρούπολη +141%, Χανιά +106%, Πάτρα +65%, Λάρισα +25%, Ηράκλειο +19%, Αττική +12%, Θεσσαλονίκη +5%.

«ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ» - ΚΑΤ
Σοβαρά προβλήματα στα ΤΕΠ από απαράδεκτη μετακίνηση

Την άμεση ανάκληση της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, με την οποία μεταφέρει την οργανική θέση του διευθυντή - επιστημονικού υπεύθυνου του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του «Σισμανόγλειου» στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, ταυτόχρονα με τη μετακίνηση του ιατρού που την κατέχει, απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Υπογραμμίζει πως η απόφαση είναι «ακραιφνώς παράλογη» γιατί στερεί το ΤΕΠ του «Σισμανόγλειου» από μια τέτοια θέση, την οποία ήδη διαθέτει το ΤΕΠ του ΚΑΤ. Επίσης, είναι «ακραιφνώς παράνομη» γιατί «από πουθενά δεν προβλέπεται» η μεταφορά της συγκεκριμένης οργανικής θέσης από ένα νοσοκομείο στο άλλο «αφού οι διευθυντές - επιστημονικοί υπεύθυνοι ΤΕΠ είχαν επιλεγεί με ειδική διαδικασία από ειδικό συμβούλιο επιλογής, αλλά και γιατί για τη συγκεκριμένη επιλογή στο Νοσοκομείο "Σισμανόγλειο" εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές». Τέλος, σημειώνει πως η απόφαση «είναι τελείως απαράδεκτη γιατί δημιουργεί σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας στα ΤΕΠ δύο μεγάλων νοσοκομείων μόνο και μόνο για ικανοποίηση ατομικών εξυπηρετήσεων».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Αντί για ενίσχυση του εμβολιασμού η κυβέρνηση καλλιεργεί τον «κοινωνικό αυτοματισμό»

Την αγανάκτηση στους εργαζόμενους στις μονάδες Υγείας και Φροντίδας ηλικιωμένων και ανθρώπων με αναπηρία που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, η οποία - αντί για την ενίσχυση του αναγκαίου εμβολιασμού, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, συνεχή ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων και φαρμάκων για την αντιμετώπιση της πανδημίας - καλλιεργεί τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και ανοίγει τον δρόμο για αναστολή εργασίας και απολύσεις, αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Οπως σημειώνει, με την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό «γίνεται προσπάθεια να κρυφτούν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την εξάπλωση του 4ου κύματος της επιδημίας, αφού, για άλλη μια φορά, τα υγειονομικά πρωτόκολλα "προσαρμόσθηκαν" στα συμφέροντα των τουριστικών, ναυτιλιακών και μεταφορικών ομίλων».

Με την επίκληση, τονίζει, «της "ατομικής ευθύνης" για την αντιμετώπιση της επιδημίας, προσπαθούν να κρύψουν τις κυβερνητικές ευθύνες για το ότι το πρόγραμμα για τον εμβολιασμό των φιλοξενούμενων στους οίκους ευγηρίας ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, 7 μήνες μετά την έναρξή του, το πρόγραμμα για τους εμβολιασμούς κατ' οίκον, όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει ενώ το 97% των φιλοξενούμενων προσφύγων στα 6 Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στα 35 Κέντρα Φιλοξενίας παραμένουν ανεμβολίαστοι».

Αντί, επισημαίνει, «για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, "στοχοποιούμαστε" οι εργαζόμενοι που για 17 ολόκληρους μήνες - μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες - δίνουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας και συνολικά για την υγεία των λαϊκών οικογενειών».

Μας στοχοποιούν, υπογραμμίζει, «για την εξάπλωση της επιδημίας για να κρύψουν αυτό που έχουν ήδη ομολογήσει, ότι δηλαδή βασική πηγή εξάπλωσης δεν είναι η ενδονοσοκομειακή αλλά η ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους περισσότερους εργασιακούς χώρους και ο επικίνδυνος συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών».

Ταυτόχρονα, προσθέτει, «είναι τουλάχιστον προκλητικό να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι δήθεν εξάντλησε τα μέτρα ενημέρωσης των εργαζομένων στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, ενώ η αλήθεια είναι ότι σε ελάχιστες μονάδες έγινε προσπάθεια ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και απαντήθηκαν τυχόν απορίες ή και ενδοιασμοί και την ίδια στιγμή οι κυβερνητικές παλινωδίες, αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα αναπαρήγαγαν τον φόβο και τη διστακτικότητα που είναι αναμενόμενο να υπάρχει σε ένα τμήμα των εργαζομένων».

Χαρακτηριστικό είναι, συμπληρώνει, «ότι αντί να γίνουν επείγουσες προσλήψεις γιατρών Εργασίας για να αξιοποιηθούν για την ενημέρωση, προληπτικό έλεγχο και μετεμβολιαστική παρακολούθηση των εργαζομένων καθώς και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας, επιβάλλεται μόνο η υποχρέωση επίδειξης της εμβολιαστικής κατάστασης των εργαζομένων συνολικά στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα».

Το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου διεκδικεί:

  • Να μην περάσουν οι διαχωρισμοί εργαζομένων, η αναστολή εργασίας και οι απολύσεις.
  • Να μην περάσουν τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις, επέκταση των ΣΔΙΤ και συγχωνεύσεις μονάδων Υγείας.
  • Να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Να επιταχθούν οι ιδιωτικές μονάδες και να ενταχθούν, μαζί με το προσωπικό τους, σε ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας και συνολικά για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές.
  • Αμεσες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας. Να ενισχυθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, συνεχή ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων.

Στην κατεύθυνση αυτή, καταλήγει το Σωματείο, «συμμετέχουμε στην πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, την Πέμπτη 26 Αυγούστου, στις 11 π.μ.».

  • Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους να συνεχίσουν την αποχή απ' όλες τις διαδικασίες «αξιολόγησης», «για να διαφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών, για να αποτρέψουμε τις μισθολογικές ανισότητες και τη λογική των "μπόνους", τις δυσμενείς υπηρεσιακές μεταβολές, τις απολύσεις, τον διαχωρισμό, την ομηρία και τη διάσπαση των συναδέλφων».
ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Οριζόντιες περικοπές σε δεδουλευμένες υπερωρίες και νυχτερινά

Αλλο ένα δείγμα του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας φέρνουν στην επιφάνεια οι εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, καταγγέλλοντας «τις οριζόντιες περικοπές που πραγματοποιήθηκαν σε δεδουλευμένες υπερωρίες, νυχτερινά, εξαιρέσιμα του προσωπικού για τον μήνα Ιούνιο». Ενώ «κατά ανάλογο τρόπο είχαν πράξει οι ιθύνοντες και πριν ένα τρίμηνο, με περικοπή κατά ποσοστό 17%, επικαλούμενοι και στις δύο περιπτώσεις ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για την πληρωμή των αμοιβών αυτών, τις οποίες μεταθέτει για το μέλλον».

Η απόφαση αυτή, τονίζει η Ενωση Εργαζομένων Βενιζελείου, «μας βρίσκει αντίθετους και μας εξοργίζει, διότι οι ιθύνοντες έπρεπε να εξαντλήσουν κάθε άλλο μέσο για την εξεύρεση πόρων και όχι να προβούν για δεύτερη φορά σε μη πληρωμή δεδουλευμένων αποδοχών του προσωπικού, που εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες και με την υπερένταση των δυνάμεών του στις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία COVID-19 στο νοσοκομείο, και "επιβραβεύεται" με αυτήν την εν μέρει αναβολή πληρωμής των δεδουλευμένων αποδοχών του».

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
Συνεχής αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και εργαζόμενους

Εντονα ανησυχητική είναι η κατάσταση σε παιδικές κατασκηνώσεις, που παρά τα νέα πρωτόκολλα που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση μέσα στον Ιούλη, τα θετικά κρούσματα σε παιδιά και εργαζόμενους αυξάνονται συνεχώς.

Μέσα σε λίγες μέρες, στη Χαλκιδική έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε 4 κατασκηνώσεις. Τελευταία περίπτωση στο δήμο Σιθωνίας, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού ανάμεσα σε εργαζόμενους και παιδιά, με αποτέλεσμα να λήξει την Τρίτη η κατασκηνωτική περίοδος, δύο μέρες πριν από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία. Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της κατασκήνωσης υποστηρίζει πως τήρησε «ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα κρούσματα στην παραπάνω κατασκήνωση είναι 11, ενώ σε κατασκήνωση στο δήμο Παγγαίου στην Καβάλα, που έκλεισε στην αρχή της βδομάδας λόγω κρουσμάτων, ο αριθμός τους έχει φτάσει τα 19.

Από την άλλη, τουλάχιστον 30 είναι τα θετικά κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε παιδικές κατασκηνώσεις στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Τα ίδια δημοσιεύματα κάνουν επίσης λόγο για τουλάχιστον 23 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε παιδική κατασκήνωση της Πίνδου και 5 θετικά έχουν βρεθεί σε κατασκήνωση της Κορινθίας.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ραγδαία η άνοδος των κρουσμάτων και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων

Αναγκαία όλα τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, μαζί με την επιτάχυνση των εμβολιασμών

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Copyright 2021 The Associated

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 195,5 εκατ. και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 4,187 εκατ.

Στο Τόκιο αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα και χτες ανακοινώθηκαν 2.848 νέα σε ένα 24ωρο, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στην ιαπωνική πρωτεύουσα, η οποία φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τη Δευτέρα είχαν ανακοινωθεί πάνω από 1.400 νέα κρούσματα, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με μια βδομάδα πριν. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 155 κρούσματα COVID-19 μεταξύ αθλητών και άλλων μελών αποστολών.

Οι αρχές του Τόκιο ζήτησαν από τα νοσοκομεία να προετοιμάσουν περισσότερες κλίνες για ασθενείς με COVID-19, και συγκεκριμένα να φτάσουν τις 6.400, από περίπου 6.000 που είναι τώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, τα νοσοκομεία - που είναι αντιμέτωπα με χρόνιες ελλείψεις και τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης - θα πρέπει να μειώσουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις και να περιορίσουν τις θεραπείες ασθενών.

Υγειονομικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η αυξημένη κινητικότητα, εποχικοί παράγοντες και η εξάπλωση παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού ενδέχεται να οδηγήσουν σε άνοδο των κρουσμάτων της COVID-19 φέτος το καλοκαίρι. Ο Γιούκι Φουρούσε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, είχε εκτιμήσει νωρίτερα ότι ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων στο Τόκιο ενδέχεται να φτάσει τις 2.000 τον Αύγουστο και να εξαντληθούν οι νοσοκομειακές κλίνες στην ευρύτερη περιοχή της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι παρά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, μόλις το 36% του πληθυσμού της Ιαπωνίας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19, αναδεικνύοντας και πλευρές για την κατάσταση των υπηρεσιών Υγείας.

Σε έξαρση βρίσκεται από τον Ιούνη η πανδημία και στο Μπανγκλαντές, όπου τη Δευτέρα καταγράφηκε αριθμός - ρεκόρ κρουσμάτων (πάνω από 15.000) και θανάτων (247).

Στο μεταξύ, στη Μιανμάρ, που πλήττεται από πλημμύρες και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, υγειονομικοί μετέφεραν κατάκοιτους ασθενείς με κορονοϊό που παρέμεναν συνδεδεμένοι με οξυγόνο, μέσα στις λάσπες, προς ασφαλείς περιοχές. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται από τον Ιούνη και προχτές ανακοινώθηκαν 4.630 νέα κρούσματα και 396 θάνατοι.

Στη Βραζιλία, χωρίς τέλος είναι η δραματική κατάσταση για τον λαό και τη Δευτέρα ακόμα 578 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό επίσημο απολογισμό σε πάνω από 550.500 νεκρούς.

Τρίτη δόση εξετάζει το Ισραήλ

Σε άνοδο είναι τα κρούσματα και στο Ισραήλ, όπου έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση 5,77 εκατ. άνθρωποι (το 62% του πληθυσμού), αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί χωρίς τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης και προστασίας δεν αρκούν για την αποτελεσματική θωράκιση από την πανδημία.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 2.215 κρούσματα σε ένα 24ωρο και ένας θάνατος (6.461 συνολικά). Μάλιστα, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 936, φτάνοντας τα 12.243, στο υψηλότερο επίπεδο από την 24η Μάρτη. Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε κατά 20 σε μια μέρα, στους 121.

Το Ισραήλ σκέφτεται να χορηγήσει μια τρίτη δόση του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech» στους πιο ηλικιωμένους, ακόμα και πριν από την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), προκειμένου να αποκρούσει την παραλλαγή «Δέλτα» του κορονοϊού, ανέφερε χτες αξιωματούχος Υγείας.

Στο μεταξύ, οι αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ εξετάζουν αν οι «αναμνηστικές δόσεις» χρειάζονται για συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες.

Σημειωτέον, η «Pfizer» επιδιώκει επείγουσα άδεια από τις αμερικανικές αρχές για μια τρίτη δόση του εμβολίου της, η οποία, όπως λέει, θα βοηθήσει ενδεχομένως τους ανθρώπους να διατηρήσουν υψηλά ποσοστά προστασίας.

Αλλά και στην Ιταλία αυξήθηκε χτες ο αριθμός των θυμάτων, όπως και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ. Πιο συγκεκριμένα, έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι, από 7 τη Δευτέρα, και στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 182 ασθενείς, 4 περισσότεροι απ' ό,τι προχτές, ενώ συνολικά οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 120 σε μια μέρα. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, αν στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ρυθμό της τελευταίας βδομάδας, μέχρι τις 20 Αυγούστου είναι πολύ πιθανό να αποφασιστούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Η πόλη της Νέας Υόρκης από 13 Σεπτέμβρη θα αξιώσει από όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους είτε να έχουν εμβολιαστεί είτε να κάνουν υποχρεωτικά ένα εβδομαδιαίο τεστ, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο. Το μέτρο αφορά πάνω από 300.000 εργαζόμενους, π.χ. αστυνομικούς, πυροσβέστες και εκπαιδευτικούς, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Στη Νέα Υόρκη το 59% των κατοίκων όλων των ηλικιών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, όμως ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί. Σε εθνικό επίπεδο, μονάχα το 57% όλων των Αμερικανών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 49% έχουν εμβολιαστεί πλήρως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ