Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΝΕΟ ΕΣΥ»
«Εξορθολογισμός» με λουκέτα, συγχωνεύσεις και «κόφτες» στο δημόσιο σύστημα Υγείας

Περαιτέρω προσαρμογή του ΕΟΠΥΥ στα κριτήρια «κόστους - οφέλους», ώστε να λειτουργεί σαν «ασφαλιστική εταιρεία», «αναδιοργάνωση του χάρτη των νοσοκομείων», με πιο «ενεργό ρόλο» του ιδιωτικού τομέα και προώθηση των ΣΔΙΤ, μίνιμουμ και «φθηνές» παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας: Αυτά είναι μερικά από τα συστατικά του «νέου ΕΣΥ», εκείνα δηλαδή που εδώ και έναν χρόνο συνθέτουν τον εφιάλτη της εξάπλωσης της πανδημίας και της κατάρρευσης των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας όπου Γης, σύμφωνα με τα όσα είπε προχτές ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης.

Στη συνάντηση που είχε με τους υγειονομικούς συντάκτες ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και με «εξορθολογισμό» δαπανών.

Με το επιχείρημα μάλιστα ότι σε περιοχές της χώρας και σε τομείς της διάγνωσης και θεραπείας όπου ήδη δραστηριοποιείται ο επιχειρηματικός τομέας είναι καλύτερα να αξιοποιηθεί αυτός μέσω του ΕΟΠΥΥ, παρά να «σπαταλήσει» πόρους το κράτος για την ανάπτυξη αντίστοιχων υποδομών, τη στελέχωσή τους και τον εξοπλισμό τους, έφτασε στη Βουλή νέα τροπολογία με την οποία «ενισχύεται» ο ΕΟΠΥΥ με 18 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 16,5 εκατ. θα κατευθυνθούν στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια για υπηρεσίες διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων και 1,5 εκατ. για αναπνευστικά - συσκευές - οξυγόνο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει εφαρμοστεί ο «ενιαίος και προς τα κάτω» κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ προς όλους, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η πληρωμή - εξολοκλήρου ή με το ποσοστό συμμετοχής - των λαϊκών οικογενειών. Ενώ με τις αναφορές του υπουργού σε έναν ΕΟΠΥΥ - «ασφαλιστική εταιρεία», που θα εγκρίνει τις όποιες διαδικασίες προτού αυτές γίνουν από ασθενείς, προδιαγράφονται νέοι «κόφτες» σε απαραίτητες ιατρικές πράξεις.

Σε συνέχεια αντίστοιχων εξαγγελιών της κυβέρνησης για «εξορθολογισμό του υγειονομικού χάρτη», με βάση τις οποίες έρχονται κλεισίματα και συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων με κριτήριο τη ...χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους, ο υπουργός μίλησε για «αξιολόγηση» που θα φέρει την «αναδιοργάνωση», προανήγγειλε δε περαιτέρω προώθηση συνεργειών με τον ιδιωτικό τομέα μέσω ΣΔΙΤ. Μια «αξιολόγηση» που σαν κριτήριο έχει τη συμβολή στην ανταγωνιστικότητα και στην επιχειρηματική δράση, γι' αυτό και οι «δείκτες αξιολόγησης» των μονάδων Υγείας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ταυτίζονται με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο περιλαμβάνονται οι σχέσεις εργασίας - λάστιχο για τους υγειονομικούς, με διαρκείς μετακινήσεις από μονάδα σε μονάδα, με προσωρινές συμβάσεις, μπαλώματα και παρατάσεις, με αποψιλωμένα δημόσια Κέντρα Υγείας και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για να στελεχώσει τις ανεπαρκείς σε αριθμό ΜΕΘ, κ.ο.κ. Ολο εκείνο το πλέγμα δηλαδή που αφενός στέλνει πελατεία στους επιχειρηματίες της Υγείας, αφετέρου δίνει «χώρο» στους ίδιους επιχειρηματίες για δράση στο δημόσιο σύστημα, με ανάληψη υπηρεσιών που πάλι χαρατσώνουν τον εργατόκοσμο. Πρόκειται για τη λογική των δημόσιων μονάδων Υγείας που λειτουργούν ως «αυτοχρηματοδοτούμενες» επιχειρήσεις, η οποία βέβαια θα οξύνει τη διαφοροποίησή τους και θα κρίνει τη «βιωσιμότητά» τους ανάλογα με τα έσοδα που θα έχουν.

Το «νέο ΕΣΥ», που κάθε τόσο ξεφουρνίζει πλευρές του η κυβέρνηση, αποτελεί τη συνέχεια του παλιού, συμπιέζοντας παραπέρα τις κρατικές και ασφαλιστικές δαπάνες και υπηρεσίες στην Υγεία, με την πανδημία να αξιοποιείται ως χρυσή ευκαιρία για να «τρέξουν» όλες οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Γι' αυτό και η κυβέρνηση «προβάρει» πλευρές του «νέου ΕΣΥ» με άλλοθι τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, για τις οποίες φέρει την αποκλειστική ευθύνη. Ετσι, μέσα από τις αναστολές για τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς και τα κενά που δημιουργούνται, η κυβέρνηση εντείνει τις μετακινήσεις και τα μπαλώματα, την επιχειρηματική δράση μέσα στα δημόσια νοσοκομεία κ.ο.κ.

ΚΑΒΑΛΑ - ΔΡΑΜΑ
Με «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους μπαλώνονται τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία

Με «ενοικίαση» νοσηλευτών από ιδιωτικές κλινικές σχεδιάζει η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας να μπαλώσει τα κενά που υπάρχουν στο προσωπικό του, σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας.

Οπως επιβεβαίωσε ο διοικητής του ΓΝ Καβάλας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, έχει ήδη προχωρήσει η συμφωνία προκειμένου σε πρώτη φάση να διατεθούν 20 νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική της Καβάλας στο νοσοκομείο της πόλης. Να σημειωθεί ότι σήμερα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας 100 εργαζόμενοι του νοσοκομείου, 50 από τους οποίους είναι νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να είναι κενές το 50% των οργανικών θέσεων νοσηλευτών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας.

Σε αντίστοιχες ενέργειες έχει προχωρήσει και η διοίκηση του ΓΝ Δράμας, που «νοικιάζει» 8 διοικητικούς υπαλλήλους και 5 εργαζόμενους στην καθαριότητα για να μπαλώσει τα κενά που προήλθαν από τις αναστολές εργασίας.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, «η κατάσταση είναι επικίνδυνη για την υγεία του λαού, αλλά και του προσωπικού του νοσοκομείου, που έχει φτάσει στα όριά του».

Η ΤΕ Καβάλας απαιτεί να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά του νοσοκομείου, με μόνιμες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, και να επιστρέψουν στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή. Οσο για τη θέση «να δοθεί η δυνατότητα στις διοικήσεις να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις», επισημαίνει ότι ανοίγει επικίνδυνους δρόμους συνολικά για τα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών.

Προσθέτει δε ότι «η κυβερνητική πολιτική που μετράει την υγεία των εργαζομένων στο ζύγι του "κόστους", και αξιοποιεί την πανδημία για την προώθηση των αντεργατικών σχεδιασμών της, φανερώνει στο Νοσοκομείο Καβάλας τις τραγικές συνέπειές της».

Παράλληλα, υπογραμμίζει, «αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά όχι ότι "οι ιδιώτες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό το έργο", όπως μας "ενημέρωσε" η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι δημόσια Υγεία και ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι πράγματα ασυμβίβαστα. Τα κόμματα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, οι κυβερνήσεις που συνέχισαν την υποχρηματοδότηση στην Υγεία, που εγκαινίασαν "ΣΔΙΤ νοσοκομεία", που μεγάλωσαν τα κενά και τις ελλείψεις, που πριμοδότησαν τον ιδιωτικό τομέα, που αρνήθηκαν την επιστράτευσή του σε συνθήκες "πολέμου", αντίθετα φρόντισαν και φροντίζουν για την κερδοφορία του, έχουν διαλέξει δρόμο».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Τροπολογία για ένταξη ιδιωτών στους εμβολιασμούς και άλλα ζητήματα

Τροπολογία, με την οποία μετατρέπει σε νομοθετική ρύθμιση τις προκλητικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την παροχή δωρεάν δεδομένων για ...διαδικτυακό σερφάρισμα στους μαθητές που θα εμβολιαστούν, όπως και την ανάθεση της ευθύνης του εμβολιασμού σε ιδιώτες και ιδιωτικά κέντρα, ψήφισε χτες βράδυ η Ολομέλεια της Βουλής. Προβλέπεται ακόμα το χάρισμα 17 εκατομμυρίων ευρώ στους φαρμακοβιομήχανους μέσω του clow back.

Ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, παρουσιάζοντας την τροπολογία εμφανίστηκε και χτες λάβρος υπέρ της επιχειρηματικής δράσης, σε βάρος της υγείας του λαού, και των συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Στην ίδια τροπολογία περιέχεται άρθρο που προβλέπει την τρίμηνη παράταση, δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου, των συμβάσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες της καθαριότητας εν μέσω πανδημίας. Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, παρουσιάζοντας την τροπολογία ανέφερε προκλητικά: «Προειδοποιώ ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση».

Η Μαρία Κομνηνάκα, ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, χαρακτήρισε την τοποθέτηση του υπουργού πρόκληση και απαίτησε τη μονιμοποίηση των εργαζομένων που έβαλαν με αυταπάρνηση πλάτη σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, «εκτός αν τα τραγικά κενά που υπήρχαν πριν θα καλυφθούν ως διά μαγείας», τόνισε.

Το ΚΚΕ λόγω της τρίμηνης παράτασης στις συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα, αλλά και των παρατάσεων που προβλέπονται στον εμβολιασμό κατ' οίκον και της λειτουργίας εμβολιαστικών κέντρων ψήφισε «παρών» στην τροπολογία.

Στην τοποθέτησή της η Μαρία Κομνηνάκα, αφού χαρακτήρισε «φτηνιάρικη παροχή προς τους μαθητές» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στη λογική της «ατομικής ευθύνης» και μάλιστα στη χειρότερη μορφή της.

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορείτε με αυτά τα μέτρα να κρύψετε ότι τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν, χωρίς κανένα απολύτως μέτρο προστασίας της υγείας των μαθητών, δηλαδή με τα μέτρα που οδήγησαν και τις προηγούμενες χρονιές στο ανοιγοκλείσιμο και στις οθόνες της τηλεκπαίδευσης».

Μίλησε επίσης για την απουσία ολοκληρωμένης ενημέρωσης που δημιουργεί τους φόβους για τον εμβολιασμό αλλά κυρίως την απουσία ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, «που με επαρκή στελέχωση θα μπορούσε να καλύψει και εμβολιαστικές ανάγκες του πληθυσμού με όλες τις αναγκαίες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις αλλά και την απαραίτητη επιδημιολογική επιτήρηση και φαρμακοεπαγρύπνηση που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις».

Τόνισε ότι από πάνω η κυβέρνηση «σκορπάει ακόμα περισσότερο την ευθύνη του εμβολιασμού σε ιδιώτες και ιδιωτικά κέντρα», ενώ με τις διατάξεις της τροπολογίας «επιδιώκει να εδραιώνει στη συνείδηση του κόσμου τη λογική των ΣΔΙΤ που πραγματικά κατέρρευσε παταγωδώς στη διάρκεια της πανδημίας», αναδεικνύοντας πόσο ψεύτικο είναι το αφήγημα που υπηρετούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιποί, «της δήθεν αρμονικής συνύπαρξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα».

Καταδίκασε επίσης τη διάταξη της τροπολογίας για τις νέες διευκολύνσεις στους φαρμακοβιομήχανους.

«Μπουκώνουν» ξανά οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

42 νεκροί και 333 διασωληνωμένοι χτες σε όλη τη χώρα

Και χτες 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από COVID, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.548 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 333, από τους οποίους οι 304 (91,29%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Τα νέα κρούσματα είναι 3.040. Το 1/3 διαγνώστηκε σε παιδιά μέχρι 17 ετών (1.003 κρούσματα) και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 636.596.

Ανησυχητική εμφανίζεται η εικόνα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς τις τελευταίες μέρες παρουσιάζεται αύξηση περίπου 15% σε κρούσματα και νοσηλείες. Για πρώτη φορά νοσηλεύονται ταυτόχρονα οκτώ παιδιά με COVID στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο. Η κατάσταση στις ΜΕΘ άρχισε να ζορίζει επικίνδυνα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, όπου οι κλίνες COVID είναι γεμάτες και χτες χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε απλό θάλαμο 4 διασωληνωμένοι.

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας

Σήμερα στην Ελευσίνα, αύριο στην Κεφαλονιά, στις 30/9 στο Περιστέρι

Σήμερα στις 6 μ.μ. στην πλατεία Λαού (Ανω Ελευσίνα) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση σωματείων και φορείων, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας στη Δυτική Αττική με μόνιμο προσωπικό και επαρκείς κρατικούς πόρους, την ανάκληση των αναστολών εργασίας και την άμεση λήψη μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Επιπλέον, μεγάλη συγκέντρωση την Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο Περιστερίου, διοργανώνουν σωματεία και φορείς της πόλης.

Στην Κεφαλονιά

Σε μηχανοκίνητη πορεία ενημέρωσης - διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της δημόσιας Υγείας στα δύο νησιά θα προχωρήσει αύριο Πέμπτη στις 6 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει από το γήπεδο του Αργοστολίου και θα συνεχιστεί στους δρόμους της πόλης. Πρόκειται για συνέχεια πρωτοβουλίας που πήρε το Εργατικό Κέντρο με σύσκεψη που οργάνωσε την περασμένη βδομάδα και στην οποία ανταποκρίθηκαν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων «Ο Αγιος Μηνάς», η ΕΛΜΕ Κ-Ι και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ενώ τη συμφωνία του με τις δράσεις του Εργατικού Κέντρου εξέφρασε με επιστολή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αργοστολίου.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Πάνω από 100.000 παιδιά εκτός σχολείου στην Αγγλία

Εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα από τη λειτουργία των σχολείων χωρίς μέτρα προστασίας

Εκτόξευση των κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών στην Αγγλία επέφερε, όπως αναμενόταν, η επαναλειτουργία των σχολείων χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας και με ακύρωση ακόμα κι αυτών των μέτρων που ίσχυαν πριν, όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι «φούσκες» για περιορισμένες κοινωνικές επαφές των παιδιών. Εκπαιδευτικοί είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους πριν το άνοιγμα των σχολείων, αναφέροντας τάξεις με 25 - 30 παιδιά.

Χαρακτηριστικά, την περασμένη Πέμπτη πάνω από 100.000 παιδιά έμειναν εκτός σχολείου, είτε λόγω επιβεβαιωμένης λοίμωξης COVID-19 είτε λόγω υποψίας.

Το σύνολο των 103.000 επιβεβαιωμένων ή ύποπτων κρουσμάτων είναι υψηλότερο από τον αριθμό που παρατηρήθηκε στο τέλος του προηγούμενου σχολικού έτους. Στα μέσα Ιούλη απουσίαζαν 82.000 παιδιά ως επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα.

Τον ίδιο μήνα απουσίαζαν συνολικά περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά, αλλά αυτό περιλάμβανε περισσότερα από 930.000 παιδιά που απομονώθηκαν εξαιτίας των επαφών με κρούσμα στην τάξη.

Φέτος το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ότι τα παιδιά που έχουν στενές επαφές με επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα δεν χρειάζεται να απομονωθούν, εκτός κι αν εμφανίσουν συμπτώματα, προχωρώντας σε μία ακόμα «χαλάρωση» των μέτρων καραντίνας, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για τις συνθήκες στο σχολείο, τον αριθμό παιδιών ανά τάξη κ.ο.κ. Αντίθετα η κυβέρνηση παρουσιάζει τον εμβολιασμό των παιδιών 12 - 15 ετών, που ξεκίνησε αυτήν τη βδομάδα, ως το μόνο μέτρο προστασίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια σε αναστολές, απολύσεις και το «νέο ΕΣΥ»

ΠΑΓΝΗ - ΚΡΗΤΗ
ΠΑΓΝΗ - ΚΡΗΤΗ
Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας, σε όλη τη χώρα, διατρανώνοντας για μια ακόμα φορά τις διεκδικήσεις τους για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υποδομές, για να μπει φρένο στα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ». Για επιστροφή όσων τέθηκαν σε αναστολή, για κατάργηση του νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Επίσης, για πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να μπορεί να γίνει με ασφάλεια, με ενημέρωση και έλεγχο. Στις διεκδικήσεις περιλαμβάνονται επίσης τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, τα επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον λαό με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με την αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, απέρριψε το αίτημα για την ανάκληση της αναστολής εργασίας των περίπου 6.000 εργαζομένων, ενώ επανέλαβε ως «λύση» τη διεύρυνση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας στις δημόσιες μονάδες Υγείας, προσλαμβάνοντας τριμηνίτες συμβασιούχους.

Απέρριψε επίσης το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με την απόλυση να είναι αντιμέτωποι 6.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τον Δεκέμβρη, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση για την ανανέωση των συμβάσεων. Ανακοινώθηκαν παράλληλα η παράταση του εγκλωβισμού 3.200 συμβασιούχων μέσω ΟΑΕΔ για έναν ακόμα χρόνο και η εξάμηνη παράταση στους 1.200 επικουρικούς (31/10 λήγουν οι συμβάσεις τους).

ΑΘΗΝΑ

Eurokinissi

ΑΘΗΝΑ
«Και από τη συνάντηση επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική πολιτική της "ατομικής ευθύνης", στο πλαίσιο της οποίας μετέτρεψε το εμβόλιο από επιστημονικό επίτευγμα σε αντεργατικό εργαλείο, για τη γενίκευση των "ελαστικών" εργασιακών σχέσεων με ημερομηνία λήξης, σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα, την "αντικατάσταση" μόνιμων εργαζομένων με 3μηνίτες. Επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης που αξιοποιεί την πανδημία για να επιταχύνει προαποφασισμένες ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών Υγείας.

Απάντηση στην πολιτική αυτή, που βασικός πυρήνας της είναι η επιχειρηματική λειτουργία σε Υγεία και Πρόνοια, μπορούν να δώσουν οι αγώνες των υγειονομικών μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους», δήλωσε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Μαχητική συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο Νάουσας πραγματοποίησαν χτες οι υγειονομικοί, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο Εργαζομένων στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος», το Σωματείο Συνταξιούχων, τον Αγροτικό Σύλλογο «Μαρίνος Αντύπας» και εργαζόμενους άλλων κλάδων.

Στη συγκέντρωση μίλησαν η Ζωή Κιούρκα, γιατρός του νοσοκομείου, και ο Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, καταγγέλλοντας την υποβάθμιση του νοσοκομείου, που έγινε ακόμη εντονότερη με την αναστολή εργασίας 50 εργαζομένων και απαιτώντας να επιστρέψουν στη δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ειδικότερα αναδείχθηκε ότι έκλεισαν τα Τμήματα Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό στο Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ) και μεταφέρονται οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο για να καλύψουν τις τραγικές ελλείψεις, μένει αναξιοποίητος ο εξοπλισμός, διαλύθηκε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε Νάουσα και τα γύρω χωριά. Αδειάζει σταδιακά από υπαλλήλους ο ΕΦΚΑ (ΙΚΑ).

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Στη Θεσσαλονίκη, οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ στην οδό Αριστοτέλους.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, όπου οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη του, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που προκήρυξαν τα σωματεία του νοσοκομείου.

Στη Θεσσαλία

Συγκεντρώσεις με στάση εργασίας στα προαύλια των νοσοκομείων πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα, έχοντας στο πλευρό τους εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία.

Οι υγειονομικοί ανέδειξαν τη γύμνια των δημόσιων μονάδων Υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου περίπου 90 εργαζόμενοι παραμένουν σε αναστολή, την ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες κενά ακόμα και σε σχέση με τα μειωμένα και ανεπαρκή οργανογράμματα, με αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων - Κέντρων Υγείας Λάρισας, Νίκος Νταφούλης, η Ογκολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας να έχει χάσει το 50% της δύναμής της, ενώ νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι έχουν αλλάξει πόστα για να βγαίνουν οι βάρδιες.

Ταυτόχρονα, μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων, κατήγγειλε πως μεθοδεύεται ξανά η μετατροπή του νοσοκομείου σε μιας νόσου, γεγονός που θα έχει τραγικά αποτελέσματα για την υγεία του λαού της πόλης. Χαρακτηριστικά, πριν από λίγες μέρες, εργαζόμενη κατήγγειλε πως επικοινώνησε με το εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο προκειμένου να εξεταστεί για την αντιμετώπιση δερματολογικού προβλήματος και ενημερώθηκε πως κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό, αφού η γιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας έχει τεθεί σε αναστολή.

Αλλά και στην Καρδίτσα, ο πρόεδρος του Σωματείου των νοσοκομειακών γιατρών, Εκτορας Γάζος, κατήγγειλε πως«ενώ 50 συνάδελφοι υγειονομικοί βρίσκονται εκτός εργασίας την ώρα της μάχης με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα λήγουν και οι συμβάσεις εργασίας άνω των 100 υγειονομικών επικουρικών».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ