Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Διαχρονικές οι ελλείψεις στη ΜΕΘ με κυβερνητικές ευθύνες

Καταπέλτης η έγγραφη απάντηση του διευθυντή της ΜΕΘ Νοσοκομείου Αγρινίου προς την 6η ΥΠΕ για την «αυξημένη θνητότητα»

Αποκαλυπτικό είναι το έγγραφο που απέστειλε ο διευθυντής της ΜΕΘ Αγρινίου προς την 6η ΥΠΕ, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη λειτουργία και το ποσοστό θνητότητας στη Μονάδα. Τα όσα καταγγέλλει ο διευθυντής της ΜΕΘ δίνουν ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση, η οποία έσπευσε να στοχοποιήσει και να απειλήσει τους υγειονομικούς, παραπλανώντας τους συγγενείς των θυμάτων για τον πραγματικό υπαίτιο. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έδειχνε με το δάχτυλο ως υπαίτιους για τα αυξημένα ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από δήλωση που έκανε ο Μ. Αραβανής, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ για την κατάσταση που επικρατεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, δέχθηκε προσωπικές απειλές από τον βουλευτή Αγρινίου της ΝΔ Μ. Σαλμά.

Οσα αναφέρονται στην απάντηση - καταγγελία του διευθυντή της ΜΕΘ (όπως αυτή δημοσιεύεται στο «agrinionews.gr») προς την 6η ΥΠΕ, ξεσκεπάζουν για πολλοστή φορά τον απάνθρωπο κι εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα, τον ασθενή πελάτη και τον υγειονομικό εργαζόμενο αναλώσιμο.

«Η ΜΕΘ στερείται μία σειρά από βασικά μηχανήματα με αποτέλεσμα τώρα, σε καιρό πολέμου, να φαίνεται η "γύμνια μας" (...) Ολο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ Αγρινίου είναι συμπαγές και περήφανο για τους πολυετείς αγώνες και θυσίες για τη σωτηρία του κάθε δύσμοιρου βαρέως πάσχοντος που ή το ΕΚΑΒ ή κάθε συνάδελφος μάς έφερνε. Εμείς είμαστε μια ΜΕΘ μάχιμη, της πρώτης γραμμής, που δεν κάνουμε επιλογές ή διαλογές...».

Από το 2009, οι εργαζόμενοι ζητούν ενίσχυση της ΜΕΘ, όμως «τα προβλήματα έμειναν απαράλλακτα.

Με τον θάνατο, εδώ και 30 χρόνια, παλεύω καθημερινά σε πάρα πολλές και δύσκολες καταστάσεις (...). Πολλά πράγματα έπρεπε να γίνουν πρώιμα και όχι όψιμα (στελέχωση, μοριακός αναλυτής κ.λπ.) ενώ το νοσοκομείο δεν διαθέτει Πνευμονολογική κλινική, λοιμωξιολόγο, λειτουργούντα μαγνητικό τομογράφο, φυσικοθεραπευτές - απογεύματα, νύχτα και αργίες και η ΜΕΘ χωρίς αναπνευστήρες high frequency δεν μπορεί να αντιμετωπίσει Covid», αναφέρει.

Στην επιστολή του περιγράφει τα χαρακτηριστικά των ασθενών που εισάγονται στη ΜΕΘ Covid του Αγρινίου, τονίζοντας πως νοσηλεύονται ασθενείς που προέρχονται από την κλινική Covid, στους οποίους είχαν εφαρμοστεί όλες οι δέουσες θεραπείες αλλά δυστυχώς ήταν σε πολύ βαριά μορφή και δεν ανταποκρίνονταν. Σε αυτούς τους ασθενείς τελικού σταδίου η μόνη και απέλπιδα προσπάθεια ήταν η διασωλήνωση και ο αερισμός θετικής πίεσης.

«Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς επιβίωσαν ελάχιστες ώρες, κάποιοι άλλοι πάλεψαν για πάνω από μήνα αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του εξαιρετικού προσωπικού της ΜΕΘ», αναφέρει και εξηγεί ότι ο αποφασιστικός παράγοντας για την επιβίωση του ασθενούς είναι το «timing». Αλλωστε, «η ΜΕΘ ποτέ δεν ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει για το καλό του ασθενούς εγκαίρως. Η κλινική Covid-19 δεν ήταν υπό τη δικαιοδοσία και συνεπώς υπό την ευθύνη της ΜΕΘ. Η πηγή τροφοδοσίας περιστατικών της ΜΕΘ ήταν η κλινική Covid. Συνεπώς, στη ΜΕΘ έφθαναν περιστατικά τελικού σταδίου», επισημαίνει, αναδεικνύοντας επιπλέον πως είναι απαραίτητη «η έγκαιρη διασωλήνωση των ασθενών πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη, η έγκαιρη διακομιδή σε ΜΕΘ».

Ενώ για την κατάσταση του νοσοκομείου σημειώνει:

-- Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε over-load και burn-out.

-- Η ΜΕΘ δεν διέθετε αριθμητικά επαρκές ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ενώ απομακρύνθηκαν και δύο έμπειρες νοσηλεύτριες που εστάλησαν για ενίσχυση της Παθολογικής κλινικής. Αντί να προκηρυχθεί θέση Α' (δηλαδή με εξειδίκευση στην εντατικολογία και εμπειρία) προκηρύχθηκε για Β' και αυτή η θέση καλύφθηκε επιτέλους προ μηνός.

-- Στο παλιό νοσοκομείο υπήρχαν επτά οργανικές θέσεις εντατικολόγων με έξι κλίνες ΜΕΘ, στο παρόν νοσοκομείο υπάρχουν πέντε θέσεις εντατικολόγων με δώδεκα κλίνες...

Στο ουσιαστικό ερώτημα "τι ΜΕΘ έχετε εκεί στο Αγρίνιο;" η απάντηση είναι: "Εχουμε μία ΜΕΘ που τη θυμόμαστε όποτε την έχουμε ανάγκη και από πάνω ζητάμε και τα ρέστα. Εχουμε μία ΜΕΘ που σε τίποτα δεν την υπολογίζουμε, δεν τη σεβαστήκαμε ποτέ, που δεν την εκτιμάμε"...», σημειώνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΜΕΘ.

Εργατικό Κέντρο Αγρινίου: Η κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη

Σημειώνεται ότι την τακτική της κυβέρνησης «να μεταθέσει τις ευθύνες στους άλλους, αποποιούμενη τις δικές της εγκληματικές παραλείψεις, με αποτέλεσμα την τραγική εξέλιξη της πανδημίας σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην περιοχή μας» αναδεικνύει και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου μετά τα τραγικά στοιχεία για το ποσοστό θνησιμότητας στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου, αλλά και συνολικά τα θέματα του κορονοϊού στην περιοχή.

Το Εργατικό Κέντρο τονίζει ότι «η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να γίνει το Νοσοκομείο Αγρινίου νοσοκομείο αναφοράς χωρίς να πάρει μέτρα στελέχωσής του με προσλήψεις γιατρών και ειδικευμένου προσωπικού, ενώ για 10 μήνες δεν είχαν καν μοριακό αναλυτή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έγκαιρη διάγνωση και την αποφυγή της διασποράς του ιού. Και τώρα ζητάνε ευθύνες ακόμα και από το υπάρχον προσωπικό». Επομένως, «αποκλειστικά και κύρια η ευθύνη είναι της κυβέρνησης που όχι μόνο δεν πήρε μέτρα στελέχωσης αλλά ούτε έλεγξε την κατάσταση. Είναι υπεύθυνη όχι μόνο για τα θύματα του κορονοϊού αλλά και άλλους ασθενείς που λόγω των ελλείψεων στα Κέντρα Υγείας και στο Νοσοκομείο δεν δέχονταν εγκαίρως την απαιτούμενη βοήθεια, όπως η νεαρή έγκυος από την Κατούνα».

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τον λαό της περιοχής «να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα, να συσπειρωθεί στα σωματεία, στους συλλόγους του και να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην πολιτική που κάνει τη ζωή μας κόλαση σε όλα τα επίπεδα».

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Μαζική συγκέντρωση για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Αντιστέκονται στις εργολαβίες και τις ατομικές συμβάσεις οι εργαζόμενοι

Από τη συγκέντρωση στο ΤΕΠ
Από τη συγκέντρωση στο ΤΕΠ
Μαζική συγκέντρωση ενάντια στις επικείμενες απολύσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα του «Ευαγγελισμού» πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο ΤΕΠ, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» (ΣΕΝΕ).

Οι εργαζόμενοι έκαναν σαφή την πρόθεσή τους να βάλουν φρένο στις εργολαβίες και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά. «Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Εχουμε πολλά να κάνουμε για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, για τους επικουρικούς που απολύονται στις 31 Οκτώβρη. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί μέχρι να πετύχουμε τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, μέχρι όλοι οι συμβασιούχοι να γίνουν αορίστου χρόνου», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου, Ηλίας Σιώρας, ενώ τη συμπαράσταση στον αγώνα των καθαριστών εξέφρασε η Γιάννα Σαρρή, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Καθαριστών και Καθαριστριών Αττικής.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στη Β. Σοφίας, με συνθήματα «Δώστε λεφτά για την Υγεία, έξω οι εργολάβοι απ' τα νοσοκομεία», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά».

Η πορεία επέστρεψε στο νοσοκομείο, όπου αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος δήλωσε πως είναι πολιτική απόφαση του υπουργείου το καθεστώς εργασίας στην καθαριότητα και, με βάση το νόμο, η διοίκηση του Ιδρύματος θα δρομολογήσει το νέο διαγωνισμό προμηθειών για επαναφορά του εργολάβου. Το γεγονός προκάλεσε τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων καθώς ο νέος διαγωνισμός θα σημάνει εκατοντάδες απολύσεις καθαριστών - εργατών και νέα, ακόμη πιο βαριά δεσμά για τους εργαζόμενους, κάθετη επιδείνωση σε μισθούς, αλλά και όρους υγείας και ασφάλειας, μεγαλύτερη δυσλειτουργία και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα με τη συμμετοχή τους στη σημερινή απεργία και τις συγκεντρώσεις (βλ. σελ. 9 - 11) το πρωί στο Σύνταγμα (με προσυγκέντρωση στην πλ. Κάνιγγος) και το απόγευμα επίσης στο Σύνταγμα (με προσυγκέντρωση στα Προπύλαια), καταδικάζοντας το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που, σε συνδυασμό με το καθεστώς των εργολαβιών, θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τους όρους δουλειάς και τη ζωή της εργατικής τάξης.

Αύριο Πέμπτη θα γίνει νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την κλιμάκωση της δράσης του Σωματείου.

Με το χέρι στην τσέπη για κάθε είσοδο σε ιδιωτικό νοσοκομείο

Ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και οι χρόνιοι πάσχοντες βρίσκονται με το χέρι στην τσέπη ακόμη και για τα αυτονόητα, όπως η μαζική διεξαγωγή τεστ για τη νόσο COVID-19 με την ευθύνη του κράτους. Διανύοντας το δεύτερο έτος της πανδημίας και χιλιάδες ασθενείς ή συνοδοί αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά κάθε βδομάδα τις εξετάσεις COVID-19 που απαιτούνται για την είσοδο ή νοσηλεία σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία και θεραπευτήρια της χώρας.

«Σε ορισμένες ιδιωτικές κλινικές υποχρεώνουν τους ασθενείς να καταβάλουν το κόστος για εξέταση μοριακού ελέγχου σε κάθε επίσκεψή τους για θεραπεία, προκαλώντας μία δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση και ορθώνοντας εμπόδια στην πρόσβασή τους στο υγειονομικό σύστημα.

Επιπλέον, σε πολλά ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν γίνεται αποδεκτή η προσκόμιση εξέτασης από δημόσια δομή, η οποία ούτως ή άλλως συνεπάγεται επιπρόσθετο κόστος χρόνου, αναμονής και ταλαιπωρίας.

Σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία απαιτείται μοριακός έλεγχος, ενώ σε άλλα διενεργείται μόνο ταχεία εξέταση», καταγγέλλει η Ενωση Ασθενών, φωτίζοντας μερικές ακόμη πτυχές της «πετυχημένης διαχείρισης της πανδημίας», της «σημαντικής συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα που πρέπει να επεκταθεί στο "νέο" ΕΣΥ», με μοναδικό κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι ασθενείς καλούν το υπουργείο Υγείας να επιληφθεί του ζητήματος έστω και τώρα, «σε αντίθετη περίπτωση θα διαιωνιστεί μια κατάσταση που δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα και αγωνία στους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα διαταράσσει την ομαλή εξέλιξη των θεραπειών τους».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Καθησυχάζει για τους εμβολιασμούς μετά τις «συστάσεις» για το «AstraZeneca»

Αλλοι 22 άνθρωποι προστέθηκαν χτες στη μακρά λίστα των θυμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στα 12.465 άτομα από την αρχή της πανδημίας. Τα νέα κρούσματα ήταν 835, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 343 και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 416.195.

Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή που συντηρείται η συζήτηση γύρω από τον «υποχρεωτικό εμβολιασμό», χτες, στον απόηχο των «συστάσεων» της Επιτροπής Εμβολιασμών να μη γίνονται εμβολιασμοί με το «AstraZeneca» σε ηλικίες κάτω των 60, που όπως είναι φυσικό πρόσθεσε περισσότερη ανησυχία, η κυβέρνηση επιχείρησε να καθησυχάσει, επικαλούμενη στοιχεία από άλλες χώρες. Οπως είπε ο υπουργός Υγείας, «εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της "AstraZeneca", εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, και έχουν προστατευτεί από τη νόσο και αυτοί και οι οικογένειές τους (...) Πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως και εμείς, συστήνουν τώρα και η δεύτερη δόση του εμβολίου της "AstraZeneca" να γίνει κανονικά, μιας και έχει απειροελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες». Μίλησε μάλιστα για πολύ ικανοποιητικό ρυθμό στο πρόγραμμα εμβολιασμού, δίνοντας υποσχέσεις για τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, την ίδια στιγμή που ακόμα και σήμερα δεν έχει λυθεί ούτε ο εμβολιασμός για τους ανήμπορους στα σπίτια τους.

Και ενώ οι αποφάσεις για τους εμβολιασμούς παραπέμπουν στην «ατομική ευθύνη» και στην επιλογή του εμβολιαστικού σχήματος, γίνεται φανερό ότι η όποια επιτάχυνση του εμβολιασμού «σκοντάφτει» στις συμφωνίες κυβέρνησης και ΕΕ για την προμήθεια των εμβολίων, αλλά και στη σμπαραλιασμένη δημόσια ΠΦΥ, που υπονομεύει την ουσιαστική φαρμακοεπαγρύπνηση και επιδημιολογική παρατήρηση.

Θυμίζουμε ότι οι «συστάσεις» της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών λένε σε όσα άτομα 30 - 59 ετών επιθυμούν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της «AstraZeneca», επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με COVID-19 λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους, ή/και προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, ότι θα είναι δυνατό να επιλέξουν το εμβόλιο αυτό. Και, βέβαια, όσοι έχουν ήδη κάνει την 1η δόση με «AstraZeneca» θα συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο και με τη 2η δόση. Από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται όσοι μετά την πρώτη δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία, οπότε η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Επίσης, άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Τέλος, άτομα κάτω των 30 ετών που για οποιονδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της «AstraZeneca» και για τα οποία συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν (!) να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της «AstraZeneca».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αργοί εμβολιασμοί, ανισομετρία και μεταλλάξεις δίνουν συνέχεια στην εξάπλωση

Περίπου 10.000 άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα

Copyright 2021 The Associated

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με τη μεγάλη ανισομετρία στους εμβολιασμούς και τον αργό ρυθμό που προχωρά η εμβολιαστική κάλυψη των πληθυσμών να αφήνουν ελεύθερο πεδίο για νέες, δυνητικά επικίνδυνες μεταλλάξεις.

Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 177 εκατομμύρια και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 3,828 εκατ.

Την καθυστέρηση και την ανισομετρία στους εμβολιασμούς σημείωσε και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχολιάζοντας την απόφαση του G7 για «δωρεά» 870 εκατ. δόσεων εμβολίων με στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας έως τα ...τέλη του 2022. «Χρειαζόμαστε περισσότερες και τις χρειαζόμαστε ταχύτερα», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας ότι περίπου 10.000 άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα και οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση στην Αφρική έχουν υψηλότερο ποσοστό θνητότητας.

Ακόμη και ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να δράσουν με «πιο επείγοντα χαρακτήρα», προειδοποιώντας ότι αν οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν εμβολιαστούν γρήγορα, ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται και να γίνεται πιο ανθεκτικός στην ανοσοποίηση.

Στο απυρόβλητο βέβαια από τους εκπροσώπους όλων των διεθνών οργανισμών μένουν οι πραγματικές αιτίες της ανισομετρίας και των μεγάλων καθυστερήσεων.

Ο εμβολιασμός δεν φτάνει χωρίς τα υπόλοιπα εξίσου αναγκαία μέτρα

Την ίδια ώρα, η αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες που έχουν αρκετά υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών επιβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του, χωρίς τα υπόλοιπα εξίσου αναγκαία μέτρα για την προστασία των λαών, δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά, στη Βρετανία αναβάλλεται για έναν μήνα (αντί για τις 21/6) η επόμενη χαλάρωση των μέτρων για την CLOVID-19, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον, επικαλούμενος αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής «Δέλτα» («ινδική»). Η επόμενη φάση του «ανοίγματος» (πλήρες άνοιγμα εστίασης χωρίς περιορισμούς, χώρων φιλοξενίας κ.λπ.) θα γίνει στις 19 Ιούλη, όταν «θα έχουμε χτίσει ένα σημαντικό τείχος ανοσίας».

Οπως είπε, λόγω της παραλλαγής «Δέλτα», με πλήρη άρση των μέτρων οι εισαγωγές σε νοσοκομεία θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και σε επίπεδα του πρώτου κύματος. Το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία (που έχει συνολικά σχεδόν 128.000 θανάτους) καταγράφηκαν 7.742 νέα κρούσματα της νόσου και 3 θάνατοι, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται περίπου κατά 64% τη βδομάδα, ενώ αυξάνονται και οι νοσηλείες στις ΜΕΘ.

Παράλληλα, θα επιταχυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, μειώνοντας το χρονικό διάστημα μεταξύ της χορήγησης των δύο δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca» από τις 12εβδομάδες στις 8 για τους άνω των 40 ετών.

Σχεδόν το 80% των ενηλίκων έχει λάβει μία δόση εμβολίου, δύο δόσεις όμως μόλις το 57%. Σύμφωνα με μελέτη των βρετανικών υγειονομικών αρχών, οι δύο δόσεις των εμβολίων των «Pfizer» - «BioNTech» ή «AstraZeneca» αποτρέπουν τη νοσηλεία σε ποσοστό άνω του 90% έναντι της παραλλαγής «Δέλτα».

Την ίδια ώρα, στη Χιλή, μολονότι το 61% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση και το 48% έχει εμβολιαστεί πλήρως, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραταθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας. Την περασμένη βδομάδα οι αρχές επέβαλαν lockdown στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο, αφού τα περισσότερα νοσοκομεία είναι ήδη γεμάτα ή διαθέτουν ελάχιστες κενές κλίνες. Τα περισσότερα κρούσματα πλέον καταγράφονται σε νέους ενήλικες και εφήβους, τις δύο τελευταίες ηλικιακές ομάδες που θα εμβολιαστούν.

Η Χιλή ξεκινά εκστρατεία ανοσοποίησης των εφήβων. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε χτες, οι άνδρες κάτω των 45 ετών που έχουν κάνει την πρώτη δόση με «AstraZeneca» θα κάνουν τη δεύτερη με «Pfizer», καθώς η Χιλή είναι από τις χώρες που αύξησαν το ηλικιακό όριο για το εν λόγω εμβόλιο.

Ξεπέρασαν τους 600.000 καταγεγραμμένους θανάτους οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 600.000 επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους (615.200), την ώρα που η επιβράδυνση των εμβολιασμών από τα μέσα Απρίλη αμφισβητεί τον στόχο της κυβέρνησης το 70% των ενήλικων να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και 160 εκατ. να έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως τις 4 Ιούλη. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 166 εκατ. ενήλικες με τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC). Και στις ΗΠΑ οι νοσηλείες εφήβων έχουν αυξηθεί, καθώς έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται πιο μεταδοτικές παραλλαγές του ιού, όπως δείχνουν πρόσφατα στοιχεία των CDC.

Στη Ρωσία παρατηρείται έξαρση τις τελευταίες μέρες, ενώ οι εμβολιασμοί προχωρούν πολύ αργά. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 14.000 και οι θάνατοι τους 370 σε ένα 24ωρο.

Στη Βραζιλία, ο Πρόεδρος Ζ. Μπολσονάρο ζήτησε από τη «Pfizer» να επιταχύνει τις παραδόσεις εμβολίων, την ώρα που η χώρα μετρά επίσημα σχεδόν 500.000 θανάτους. Μόνο προχτές ανακοινώθηκε ότι πάνω από 800 ασθενείς κατέληξαν σε ένα 24ωρο. Μόνο το 10,3% των 210 εκατομμυρίων κατοίκων έχει λάβει μία δόση και το 3,5% δύο δόσεις, κυρίως με τα εμβόλια της κινεζικής «Sinovac Biotech» και της «AstraZeneca». Το δεύτερο συμβόλαιο με τη «Pfizer» προβλέπει άλλες 100 εκατ. δόσεις, αλλά το τέταρτο τρίμηνο, ενώ ο Μπολσονάρο ερευνάται από επιτροπή της Γερουσίας για καθυστερήσεις στην εκστρατεία ανοσοποίησης. Μάρτυρας κατέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στις περσινές επιστολές της «Pfizer» για αγορά εμβολίων.

Ανησυχώντας για την αύξηση της επιρροής της Κίνας στην Ασία μέσω της «διπλωματίας των εμβολίων», η Ιαπωνία (με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη η ίδια) θα αποστείλει 1 εκατ. δόσεις εμβολίων της «AstraZeneca», που παρήχθησαν σε ιαπωνικό έδαφος, στο Βιετνάμ, ενώ είχε προηγηθεί η Ταϊβάν. Στο Βιετνάμ, με περίπου 98 εκατ. πληθυσμό, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 10.241 και των θανάτων σε μόλις 58. Η Ιαπωνία σχεδιάζει παρόμοιες αποστολές σε Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη. Επίσης έχει συμβόλαιο για αγορά 120 εκατ. δόσεων με την «AstraZeneca», το οποίο ενέκρινε τον περασμένο μήνα, ωστόσο δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για χρήση του στη χώρα, λόγω ανησυχιών για ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Υπέρ πολλών «επιλογών» ο ΕΜΑ

Στο μεταξύ, η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Εμερ Κουκ, ανέφερε ότι για να έχουν περισσότερες πιθανότητες να δώσουν ένα τέλος στην πανδημία, οι κυβερνήσεις πρέπει να δουλέψουν με ένα μείγμα διαφορετικών εμβολίων, προειδοποιώντας ότι η εξάρτηση από ένα εμβόλιο ή έναν τύπο εμβολίων μπορεί να αποβεί αυτοκαταστροφική. «Θα χρειαστούμε ένα χαρτοφυλάκιο εμβολίων. Ενα πράγμα που έχουμε μάθει από αυτήν την πανδημία είναι ότι μόλις αρχίσουμε να κάνουμε προβλέψεις συμβαίνει κάτι άλλο», δήλωσε στους «Financial Times».

Να σημειωθεί ότι η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά ισχυρά καπιταλιστικά κράτη εστιάζουν τις προμήθειές τους στα εμβόλια mRNA, μειώνοντας ή μη ανανεώνοντας τα συμβόλαια για προμήθεια δόσεων των εμβολίων αδενοϊών, όπως της «AstraZeneca» και της «Johnson & Johnson», ενώ ο ΕΜΑ δεν έχει εγκρίνει ακόμα κανένα μη δυτικό εμβόλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ