Στις 12 μ. στο μεγάλο αμφιθέατρο του νοσοκομείου
Eurokinissi |
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο οργανισμού προβλέπει μεταξύ άλλων: Το νοσοκομείο να απολέσει τον όποιο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα είχε, ως ίδρυμα αποκλειστικά ενταγμένο στο ΕΣΥ, και μέσω ΣΔΙΤ να μετατραπεί σε ιδιωτικοποιημένο, εμπορευματοποιημένο και επιχειρηματικό ίδρυμα. Να διοικείται από μία ελίτ κάποιων πανεπιστημιακών και τη νομοθεσία της Ιατρικής Σχολής, ως πολιορκητικό κριό για την εφαρμογή των ΣΔΙΤ. Τη μετατροπή του νοσοκομείου σε αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα, με δικό της προϋπολογισμό, κονδύλια και έσοδα, ώστε σταδιακά να αποκοπεί από την κρατική χρηματοδότηση. Οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι υπό προθεσμία να αποτελούν πλέον την πλειοψηφία στον χώρο. Οι οργανικές θέσεις να προβλέπονται όλο και λιγότερες. Για τους ασθενείς να συνεχιστεί και να γιγαντωθεί το αίσχος των ράντζων (που βαφτίζονται έκτακτη κατάσταση).
«Αυτό το σχέδιο οργανισμού το απορρίπτουμε στο σύνολό του», ξεκαθαρίζει το Σωματείο και καλεί την «επιτροπή σοφών» που προτείνει αυτήν την αθλιότητα να την αποσύρει άμεσα. Καλεί επίσης τους διευθυντές των Υπηρεσιών του «Αττικόν» (Νοσηλευτικής, Διοικητικής, Τεχνικής) που τυγχάνουν και μέλη του Σωματείου να διαχωρίσουν άμεσα τη θέση τους από αυτό το τερατούργημα.
«Για μας είναι αιτία πολέμου οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης του χαρακτήρα του νοσοκομείου ενάντια στους ασθενείς και στο προσωπικό, ενάντια στη δημόσια υγεία», υπογραμμίζει το Σωματείο.
Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, στο Τμήμα Αιμοδοσίας εργάζονται μόνο δύο μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί (και αναμένεται η πρόσληψη ενός μόνιμου παθολόγου) και μία επικουρική ειδικευμένη γιατρός, που η σύμβασή της λήγει στις 31 Οκτώβρη, και δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας, παρότι αναγκάζονται να υπερβαίνουν το προβλεπόμενο όριο υπερωριών.
Το Σωματείο σημειώνει ότι συνολικά η στελέχωση του Τμήματος Αιμοδοσίας είναι πολύ κατώτερη από τις ανάγκες ενός νοσοκομείου, που διαθέτει πάνω από τετρακόσια κρεβάτια και καλύπτει μία εκτεταμένη περιοχή, αλλά και από τις προϋποθέσεις που θέτει η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία Νοσοκομειακών Μονάδων Αιμοδοσίας.
Ταυτόχρονα, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις, παραμένει η απαράδεκτη κατάσταση με τη διάθεση ακατάλληλου χώρου ως δωματίου ανάπαυσης για την εφημερία των γιατρών της Αιμοδοσίας, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες επιδημίας, δεδομένου ότι δεν διαθέτει ούτε τουαλέτα ούτε βρύση για προσωπική υγιεινή.
Το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου απαιτεί για την εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας της Αιμοδοσίας:
Τη μετατροπή του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ», σε νοσοκομείο της μίας νόσου, νοσηλεύοντας αποκλειστικά ασθενείς με COVID, κάτι που δεν συνοδεύτηκε από καμία ενίσχυση σε γιατρούς, καταγγέλλουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, σημειώνοντας ότι «αντίθετα συνοδεύτηκε από αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού στο "Σισμανόγλειο" και σε άλλα νοσοκομεία για να καλύψουν άλλες "τρύπες" του συστήματος. Η Ορθοπεδική κλινική "μετανάστευσε" και αυτή στο "Σισμανόγλειο", όπου και υπολειτουργούσε».
Προσθέτουν ότι «με την υποχώρηση της πανδημίας, εδώ και λίγες βδομάδες, το νοσοκομείο σταδιακά άδειασε. Η Χειρουργική, η Καρδιολογική κλινική, η Περιτοναϊκή Κάθαρση και άλλα κλινικά εργαστήρια δεν λειτουργούσαν καθόλου, ενώ οι ανάγκες των αρρώστων, όπως όλοι ξέρουμε, είναι τεράστιες. Πριν από λίγες μέρες, μετά τις πιέσεις των εργαζομένων αλλά και του Επιστημονικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η σταδιακή λειτουργία αρχικά του χειρουργικού τομέα, που περιορίζεται σε έναν μόνο όροφο με 35 κλίνες, ενώ άλλες 90 παραμένουν χαρακτηρισμένες COVID».
Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι η Χειρουργική κλινική ανοίγει «και την ίδια στιγμή την αφήνουν χωρίς γιατρούς και την οδηγούν σε κλείσιμο». «Πραγματικά είναι αδιανόητο. Αποφασίζουν την επαναλειτουργία της κλινικής ενώ αρνούνται, καθυστερούν, υπαναχωρούν, ακυρώνουν την επιστροφή όσων είχαν μετακινήσει κυρίως στο "Σισμανόγλειο"», αναφέρουν, τονίζοντας ότι «αυτή η κατάσταση οδήγησε δύο ειδικευόμενους γιατρούς σε παραίτηση, ενώ μία ακόμη ειδικευμένη παραμένει υπό μετακίνηση. Ετσι οι εναπομείναντες (τέσσερις ειδικευόμενοι και τέσσερις ειδικευμένοι) δεν επαρκούν για να βγουν οι εφημερίες της κλινικής (...) Αντίστοιχη κατάσταση (...) υπάρχει και στους αναισθησιολόγους, στους οποίους οι ελλείψεις είναι ακόμα μεγαλύτερες! Και στην περίπτωσή τους οι εφημερίες δεν "βγαίνουν". Και εκεί νοσηλευτές και γιατροί μετακινημένοι, που δεν επιστρέφουν».
Σε έκτακτη συνεδρίαση η Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ και το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων αποφάσισαν την αλλαγή της ημερομηνίας της κινητοποίησης που είχε προγραμματιστεί για αύριο και η κινητοποίηση μετατίθεται για την Πέμπτη 15 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. έξω από τη Βουλή, στο Σύνταγμα.
Οι φορείς των ΑμεΑ απαιτούν μεταξύ άλλων να ανοίξει η Ειδική Αγωγή τον Σεπτέμβρη με όλα τα μέτρα προστασίας και όρους ουσιαστικής εκπαίδευσης των παιδιών, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εμβολίων.
Με τραγικό τρόπο αποτυπώνονται για άλλη μια φορά οι εγκληματικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αφού χτες έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας ένας 43χρονος πυροσβέστης, στην Κοινότητα Βολισσού της Χίου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέστη έμφραγμα.
Το ασθενοφόρο από το Νοσοκομείο Χίου (απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων) τον παρέλαβε μετά από μιάμιση ώρα, καθώς δεν υπάρχει οδηγός στο Πολυδύναμο Ιατρείο Βολισσού, παρά μόνο ένας εθελοντής οδηγός ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν σε άλλη περιοχή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανείς να οδηγήσει το όχημα, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.
Ο άτυχος πυροσβέστης ήταν σε βάρδια επιφυλακής στην περιοχή της Κατάβασης, όπου είχε ξεσπάσει πυρκαγιά την περασμένη βδομάδα, όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία και παρά τις προσπάθειες συναδέλφων του δεν κατέστη δυνατόν να κρατηθεί στη ζωή.
Οι εργαζόμενοι είχαν στο πλευρό τους, στην πύλη του νοσοκομείου, μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας, ενώ τη στήριξή στον δίκαιο αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά εξέφρασε η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της, αλλά και με αντιπροσωπεία της που βρέθηκε στον χώρο.
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με νέες δίωρες στάσεις εργασίας αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη 15 Ιούλη, ενώ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλιμάκωση αλλά και πολύμορφες δράσεις για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.
Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Δράμας, η κυβέρνηση της ΝΔ και η διοίκηση του νοσοκομείου έρχονται να ολοκληρώσουν την πολιτική εργολαβοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης του νοσοκομείου την οποία είχε εφαρμόσει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μετέτρεψε τις ατομικές συμβάσεις με τον εργολάβο σε ατομικές συμβάσεις με το νοσοκομείο, «δηλαδή μετατρέποντας το νοσοκομείο σε εργολάβο» προκειμένου, όπως επισημαίνεται, να μην προχωρήσει η μονιμοποίησή τους.
Η απόφαση αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση, ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις εργαζομένων και σημειώνει πως «έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι η επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών θα οδηγήσει μόνο στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και στην παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους».
Παράλληλα, τονίζει ότι «η χρόνια υποστελέχωση και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα από όλες τις κυβερνήσεις εντάσσονται στον σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων", με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».
Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Δράμας καλεί όλους τους συμβασιούχους και μόνιμους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους και να απομονώσουν όσους προσπαθούν να καλλιεργήσουν το «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ τους. Σε κοινή δράση με εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς του κινήματος να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα, ενάντια στις απολύσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την μονιμοποίησή τους, με παράλληλες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Δράμας και την άμεση, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών Υγείας - Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των υγειονομικών μας, παλεύοντας για την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Δράμας με όλες τις ειδικότητες, με επαρκές και μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, υγειονομικό προσωπικό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας παράλληλα τον εμπαιγμό των εργαζομένων στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στη σίτιση του Νοσοκομείου Δράμας.
Η ΤΕ Δράμας σημειώνει μεταξύ άλλων πως η τυχόν απόλυση των έμπειρων εργαζομένων, εκτός από τα προβλήματα επιβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειές τους, θα προκαλέσει και σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες.
Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το ζήτημα πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, με Ερώτηση που κατέθεσαν τη Δευτέρα προς τον υπουργό Υγείας, ζητώντας από την κυβέρνηση να διασφαλίσει για τους εργαζόμενους μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Για την εξέλιξη της πανδημίας και τους μέχρι τώρα χειρισμούς ρωτήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα της Λέσβου». Η απάντησή του ήταν η εξής:
«Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη νέα εξάπλωση της πανδημίας και το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα, μετά από 6 μήνες, δεν έχει ακόμα καλύψει την πλειοψηφία του πληθυσμού, εξαιτίας των δικών της παλινωδιών και της υποταγής των διαδικασιών του εμβολιασμού στους ανταγωνισμούς των φαρμακευτικών εταιρειών και της ΕΕ. Αυτό που επείγει είναι η λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς και μέσα μεταφοράς, η θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μόνο έτσι μπορεί να περιοριστεί η πανδημία, να εξασφαλιστεί η ουσιαστική ενημέρωση για τα εμβόλια και να ορθωθεί τείχος στον ανορθολογισμό, και όχι με τα πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων, με παλινωδίες και με διχαστικές λογικές από μια κυβέρνηση που ενισχύει την πολιτική εμπορευματοποίησης, σχεδιάζοντας μάλιστα να κλείσει νοσοκομεία, για να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν τα κοράκια στην Υγεία».
Σε ανακοίνωσή του για το διάγγελμα Μητσοτάκη σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός επιχειρούν ξανά - με όχημα αυτήν τη φορά τον "υποχρεωτικό εμβολιασμό" - να μετακυλίσουν στον λαό την κύρια ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας και τις καθυστερήσεις στα ποσοστά του εμβολιασμού, αλλά και να δημιουργήσουν όρους "κοινωνικού αυτοματισμού", προκειμένου να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες.
Η ανακοίνωση μέτρων "υποχρεωτικότητας", που ξεκινάει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ, φανερώνει την υποκρισία των κυβερνήσεων, οι οποίες την ίδια στιγμή αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας, διατηρούν την υποχρηματοδότηση των δημόσιων συστημάτων Υγείας και τον εμπορευματοποιημένο χαρακτήρα τους, συντηρούν τον συγχρωτισμό σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι τα Μέσα Μεταφοράς και οι χώροι δουλειάς, και αποδέχονται τα πρωτόκολλα - "λάστιχο" των μεταφορικών και τουριστικών ομίλων.
Οι πραγματικές αιτίες που υπονομεύουν τον αναγκαίο και γρήγορο εμβολιασμό του λαού πρέπει να αναζητηθούν στις κυβερνητικές ελλείψεις και παλινωδίες γύρω από τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στις αντιφατικές ανακοινώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, στις καθυστερήσεις και τους ανταγωνισμούς μονοπωλίων και κρατών, στις λογικές της "ανταποδοτικότητας" που καλλιέργησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ανάγεται σε ατομική και όχι κοινωνική - κρατική ευθύνη. Αυτή η πολιτική είναι η πραγματική απειλή για την προστασία της υγείας του λαού από τον ιό, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα τον φόβο και τον ανορθολογισμό.
Η υποχρεωτικότητα θα μπορούσε να εξεταστεί μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στην Υγεία και την Πρόνοια, κάτω από ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η εξαντλητική και προσωποποιημένη ενημέρωση, ο πλήρης προληπτικός έλεγχος για ενδεχόμενες εξαιρέσεις από τον εμβολιασμό, η υγειονομική επιτήρηση των εμβολιασμένων, η παρακολούθηση και η επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού. Και φυσικά χωρίς αυτή η υποχρεωτικότητα να ανοίγει "παράθυρο" καταπάτησης συνταγματικών δικαιωμάτων, γενίκευσης ή ευκαιρίας για μέτρα σε βάρος εργαζομένων, στο πλαίσιο και των σημερινών ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών στον χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας.
Αυτοί οι όροι, που απαιτούν τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όχι μόνο δεν διασφαλίζονται στο πλαίσιο της σημερινής πολιτικής, αλλά αντίθετα υπονομεύονται συστηματικά».
Από την Παρασκευή μέχρι και χτες
Η αναζωπύρωση της πανδημίας, ως αποτέλεσμα της απουσίας των αναγκαίων μέτρων προστασίας και πρόληψης, αποτυπώνεται και στα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Σε τέσσερις μέρες, από την Παρασκευή μέχρι και χτες:
39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.802 θάνατοι.
Εγιναν 277 νέες νοσηλείες COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Εντοπίστηκαν 7.854 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 2.900 στην Αττική.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 139 (66,9% άνδρες)
Μόνο χτες 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας αυξήθηκαν κατά 30,77% (85 εισαγωγές) και τα νέα κρούσματα ήταν 2.065, εκ των οποίων 20 είναι εισαγόμενα, 892 εντοπίστηκαν στην Αττική, 126 στη Θεσσαλονίκη, 114 στο Ηράκλειο, 84 στο Ρέθυμνο και 133 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 440.872.
Eurokinissi |
Ο αντιπερισπασμός της κυβέρνησης και η επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τις πραγματικές αιτίες της καθυστέρησης του εμβολιασμού αποδεικνύονται μεταξύ άλλων και από τα όσα συγκεκριμένα είπε ο πρωθυπουργός, π.χ. για τους υγειονομικούς. Για ένα τμήμα δηλαδή όπου ο εμβολιασμός ξεπερνάει το 76% (σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας), φτάνοντας το 90% για μεγάλα νοσοκομεία, και μάλιστα χωρίς σε αυτούς να υπολογίζονται όσοι έχουν ήδη νοσήσει, επομένως έχουν ανοσία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε υποχρεωτικότητα από 1η Σεπτέμβρη. Επιχειρώντας την ενεργοποίηση του «κοινωνικού αυτοματισμού», ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε χτες ότι «είναι αδιανόητο ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή», την ίδια στιγμή που με ευθύνη της κυβέρνησης, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, για μήνες νοσηλευτές φρόντιζαν ανοσοκατεσταλμένους, ενώ λίγες ώρες πριν ήταν σε τμήματα COVID.
Υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός και για εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ όσοι δεν εμβολιαστούν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τη 16η Αυγούστου και μετά. Σημειωτέον, η κυβέρνηση καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν πήρε ούτε ένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων και των ασθενών στις ΜΦΗ, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι ιδιωτικές, δεν υπήρχε κρατικός έλεγχος ούτε μέριμνα για τη διεξαγωγή τεστ, τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ μέχρι και σήμερα παραμένουν άγνωστα ο αριθμός και η πορεία των ηλικιωμένων σε ΜΦΗ οι οποίοι νόσησαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση στοχοποιεί εργαζόμενους που τάχα αδιαφορούν για την προστασία των ηλικιωμένων, 7 μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών ακόμα δεν έχει μπει προς εφαρμογή ένας καθολικός σχεδιασμός για τον κατ' οίκον εμβολιασμό των ανήμπορων και των κατάκοιτων, που δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικά κέντρα.
Οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις περιλάμβαναν επίσης «ειδική πρόνοια» για τις Ενοπλες Δυνάμεις, προαναγγέλλοντας «δυνατότητα και κίνητρα» για μόνιμους και στρατεύσιμους ώστε να εμβολιάζονται στις μονάδες τους. Τέλος, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου όλοι οι κλειστοί χώροι - κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα - θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους, «με αυξημένο αλλά προκαθορισμένο» αριθμό επισκεπτών. Η ψυχαγωγία, είτε σε ανοιχτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και τα καταστήματα θα έχουν πλέον τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων.
Και ενώ η αιτία για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς πρέπει να αναζητηθεί στην ίδια την κυβερνητική πολιτική και στην αξιοποίηση των εμβολίων ως εμπορευμάτων, στον ανορθολογισμό που καλλιεργήθηκε από την πρώτη στιγμή με τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες των αρμόδιων υπουργών, χτες εκτός από «μέτρα υποχρεωτικότητας» δεν αναφέρθηκε ούτε ένα μέτρο σχετικό με τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ανάπτυξη της δημόσιας ΠΦΥ (αντ' αυτού περιέκοψε 96 εκατ. ευρώ), την εξασφάλιση όλων των αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων (καθώς «εκκρεμούν οι παραδόσεις του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη», όπως ειπώθηκε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας). Δεν ανακοινώθηκε τίποτα για μέτρα πρόληψης όσον αφορά τις συνθήκες ασφυξίας που επικρατούν καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι διασπείρουν τον ιό, ούτε προφανώς για ενίσχυση μέτρων στους χώρους δουλειάς, όπου η εργοδοσία ξεσαλώνει σε βάρος των εργαζομένων, με τα «πρωτόκολλα» - λάστιχο.
Περαιτέρω, στην ομιλία του πρωθυπουργού ξεκαθαρίστηκε για μία ακόμα φορά ότι κριτήριο για την επιτάχυνση του εμβολιασμού δεν είναι η υπεράσπιση της υγείας του λαού, αλλά η θωράκιση της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, «στον Τουρισμό, ιδιαίτερα, οι αφίξεις στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ξεπέρασαν τις τελευταίες μέρες το 50% των συνολικών αφίξεων του 2019». Βέβαια αυτό το «ξεπέρασμα» αποτυπώνεται και στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, λόγω των δειγματοληπτικών τεστ και των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας, κάτι που φαίνεται στα στοιχεία των τουριστικών προορισμών.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται μόλις στο 41%, ενώ 50% έχει εμβολιαστεί μόνο με μία δόση, την ίδια στιγμή που το «τείχος ανοσίας» προσδιορίζεται στο 70%. «Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εμβολιασμένοι με μία δόση, η οποία προσφέρει προστασία 33% - 50% από τη μετάλλαξη "Δέλτα", ενώ εκτινάσσεται πάνω από 90% με τη 2η δόση», σημείωσε η Μ. Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης.
Παρ' όλα αυτά, ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους παραδέχτηκε ότι «εκκρεμούν οι παραδόσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου» από τις φαρμακοβιομηχανίες, κι αυτό την ίδια στιγμή που ήδη φουντώνουν τα σενάρια για την πιθανότητα ανάγκης και για τρίτη δόση, για την οποία παραμένει αμφίβολο αν μπορεί να εξασφαλιστεί. Γνωστοποιήθηκε μάλιστα ότι την Παρασκευή η «Pfizer» υπέβαλε αίτηση για την τρίτη δόση, ωστόσο «καμία χώρα δεν έχει πάρει την απόφαση της εφαρμογής, γιατί λείπουν σημαντικά στοιχεία (...) Ο τρόπος χορήγησής της θα έχει να κάνει με την προτεραιοποίηση» και πάλι, όπως επιβάλλουν η χαμηλή ροή εμβολίων και η άρνηση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει όλα τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών που έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/2005 ανοίγει την Πέμπτη 15/7 για εμβόλιο της «Pfizer». Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται συνοδευόμενα από γονείς / κηδεμόνες.