Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Νέα επιδείνωση σε όλους τους δείκτες υγείας

Επιτακτική η ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα σε Υγεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χώρους δουλειάς και σχολεία

Η νέα επιδείνωση στους δείκτες υγείας από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα αποτυπώνεται και στη 18η έκθεση προόδου του κυβερνητικού Παρατηρητηρίου Covid-19 (αφορά το διάστημα 1 έως 7 Οκτώβρη), καθώς διαπιστώνονται μεταξύ άλλων αύξηση στον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και σταθεροποίηση του αριθμού θανάτων σε σχεδόν 5 την ημέρα.

Τα εν λόγω στοιχεία «φωνάζουν» για μία ακόμα φορά για την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, άμεσης λήψης ουσιαστικών μέτρων στους χώρους δουλειάς, στις αστικές συγκοινωνίες, στα σχολεία κ.ο.κ., σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι με τέτοια στοιχεία για μία ακόμα βδομάδα μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο αριθμός των μοριακών τεστ για τον κορονοϊό μειώθηκε ακόμα περισσότερο!

Συγκεκριμένα:

  • Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων διαμορφώνεται στα 354, από 314 στην προηγούμενη έκθεση. Περισσότερα από το 50% των νέων κρουσμάτων συνεχίζουν να καταγράφονται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι στο εξεταζόμενο διάστημα, σε τρεις μέρες καταγράφηκαν πάνω από 400 κρούσματα, ενώ στις 2 Οκτώβρη σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ, 460 κρουσμάτων. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 36 από 35 μέρες και των θανάτων σε 68 από 100 μέρες.
  • Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παρουσιάζει αυξητική τάση από τα τέλη Αυγούστου,«γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας». Στην Αττική, παρά την κυβερνητική ανακύκλωση κλινών από άλλες σοβαρές ασθένειες, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 ανέρχεται σε 65% και στην επικράτεια στο 37% (από 32% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 88, από 78 στην προηγούμενη έκθεση.
  • Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων παρέμεινε σχεδόν σταθερός, 4,7 (από 4,9).
  • Ο κυλιόμενος μέσος όρος των μοριακών τεστ ανά ημέρα μειώθηκε ακόμα περισσότερο, σε 10.212 την τελευταία βδομάδα, έναντι των 10.617 τεστ που καταγράφονταν στην προηγούμενη έκθεση. Να σημειωθεί μάλιστα ότι μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν περίπου 13.000 μοριακά τεστ τη μέρα, ενώ στα τέλη Αυγούστου είχε φτάσει στα 18.740 τεστ τη μέρα! Η μεγάλη αυτή μείωση, σε συνθήκες ακόμα πιο αυξημένων αναγκών σε νοσοκομεία, σχολεία, χώρους δουλειάς κ.ο.κ., δεν «ισοφαρίζεται» από την ανακοίνωση περίπου 2.200 rapid tests την ημέρα την ίδια βδομάδα (τις προηγούμενες βδομάδες δεν ανακοινωνόταν το εν λόγω στοιχείο).
  • Ο δείκτης Rt για την επικράτεια αναφέρεται ότι παραμένει στη μονάδα, ενώ για την Περιφέρεια Αττικής υπολογίζεται οριακά άνω της μονάδας.
Αρνητικό ρεκόρ θανάτων την Κυριακή - 881 κρούσματα και 25 νεκροί σε τρεις μέρες

Στο μεταξύ, την Κυριακή καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό μέσα σε ένα 24ωρο, από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μέχρι σήμερα, καθώς ανακοινώθηκαν 13 θάνατοι.

Συνολικά, από το Σάββατο μέχρι και χτες πέθαναν 25 άνθρωποι (5 το Σάββατο, 13 την Κυριακή, 7 τη Δευτέρα), ενώ εντοπίστηκαν 881 κρούσματα. 91 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 456 συνολικά στη χώρα, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22.652.

Χτες ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν 295, με τα 43 να είναι εισαγόμενα, τα 145 στην Αττική, 19 στην Κοζάνη, 15 στα Γιάννενα, από 9 σε Καστοριά και Κόρινθο, ενώ 17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Την Κυριακή ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 254: Τα 26 εισαγόμενα, τα 141 κρούσματα στην Αττική, 19 στη Θεσσαλονίκη, 15 στα Γιάννενα, 14 στην Κοζάνη και 6 βρίσκονται υπό διερεύνηση. Το Σάββατο επιβεβαιώθηκαν 306 κρούσματα, εκ των οποίων τα 32 είναι εισαγόμενα, τα 165 εντοπίστηκαν στην Αττική, 27 στα Γιάννενα και από 11 σε Κοζάνη και Θεσσαλονίκη.

Και τις τρεις μέρες τα υπόλοιπα κρούσματα εντοπίζονται σε νομούς όλης της χώρας.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Παρεμβάσεις για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς

Η εργοδοσία «κάνει την πάπια» ή φορτώνει στους εργαζόμενους την ευθύνη για την υγεία τους

Από την κινητοποίηση των δικηγόρων
Από την κινητοποίηση των δικηγόρων
Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας «Ν. Ανδρικόπουλος και Συνεργάτες» πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και το Σωματείο των Εργαζομένων σε επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος Αττικής, ενάντια στην απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, αν κάποιος εργαζόμενος αιτηθεί κάποια άδεια, «τότε υποχρεούται να κάνει τρεις επιπλέον μέρες χρήση της κανονικής του άδειας ή άνευ αποδοχών» και στη συνέχεια «να επιστρέψει μόνο εφόσον έχει κάνει το τεστ με δικά του έξοδα!». Υπενθυμίζουν ότι «πρόσφατα μάλιστα απολύθηκε συνάδελφος, ακριβώς επειδή δεν μπορούσε να κάνει το τεστ μόνος του!».

Η διοίκηση της δικηγορικής εταιρείας αρνήθηκε το αίτημα των δύο σωματείων για συνάντηση με αντιπροσωπεία τους. Τα σωματεία κάλεσαν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας τους με την ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο, ενώ κατέθεσαν καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για την τακτική που ακολουθεί η εταιρεία.

Την ίδια ώρα, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας από κοινού με την Ομοσπονδία κλιμακώνουν τις παρεμβάσεις στην περιοχή για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Μέσα από μαζικές εξορμήσεις και περιοδείες όλες τις προηγούμενες μέρες, απηύθυναν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται σήμερα σε όλες τις πόλεις της περιοχής και συνέχιση του αγώνα με νέα συγκέντρωση την Παρασκευή 16 Οκτώβρη, στην Επισκοπή Νάουσας.

Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «ΚΡΟΝΟΣ», που βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας λόγω των δεκάδων κρουσμάτων κορονοϊού σε εργαζόμενους, προβάλλει πλαίσιο διεκδικήσεων που απαιτεί: Με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους να μη χαθούν μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα ένσημο για το χρονικό διάστημα που δεν εργάστηκαν λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Να γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας - υγιεινής και ασφάλειας. Ταμείο ανεργίας με 50 μέρες.

Τέλος, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής επανέρχεται στα ζητήματα της προστασίας της υγείας των εργαζομένων και καταγγέλλει «μέσα με το σταγονόμετρο»... Οπως εξηγεί σε ανακοίνωση, «η προμήθεια και τοποθέτηση των plexiglass δεν έχει προχωρήσει ούτε καν στον Δυτικό Τομέα, που εδώ και 2 μήνες έχει εγκριθεί η δαπάνη από την Οικονομική Επιτροπή. Στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες δεν έχουν προχωρήσει ούτε οι σχετικές εγκρίσεις δαπανών.

Για τις προβλεπόμενες από την ΚΥΑ 43726/2019 ιατρικές εξετάσεις και εμβόλια δεν έχουν γίνει ούτε καν καταγραφή και διερεύνηση αναγκών, ούτε βέβαια έχουν προχωρήσει οι σχετικές συμβάσεις και προμήθειες εμβολίων, ώστε να καλυφθούν οι δικαιούχοι. Η χορήγηση των μασκών και αντισηπτικών στις περισσότερες υπηρεσίες έγινε μια φορά, μετά από σχετική διαμαρτυρία μας και δεν έχει προγραμματιστεί η επόμενη. Εγινε ένας κύκλος εργαστηριακών test για Covid-19 στους εργαζόμενους κυρίως των ελεγκτικών μηχανισμών και δεν έχει προγραμματιστεί ο επόμενος».

Ο Σύλλογος απευθύνεται στη διοίκηση και απαιτεί «να εξασφαλίσετε άμεσα όλα τα απαραίτητα ατομικά και συλλογικά μέσα προστασίας, να σταματήσει κάθε ολιγωρία και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων».

Νέα κρούσματα σε γηροκομεία

Δύο ακόμα ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στο γηροκομείο «Ζωσιμαδών» στα Γιάννενα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, μετά από επαναληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε τις τελευταίες μέρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Το γεγονός ότι πριν από μια βδομάδα οι φιλοξενούμενοι του γηροκομείου είχαν βρεθεί αρνητικοί στα τεστ που έγιναν μετά τη διάγνωση δύο κρουσμάτων (ένας εργαζόμενος και μια ηλικιωμένη), επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα συχνών επαναληπτικών τεστ σε όλα τα γηροκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, χτες το βράδυ διακομίσθηκε σε νοσοκομείο αναφοράς της Αττική ηλικιωμένος θετικός στον κορονοϊό από γηροκομείο στο Κουκάκι.

ΔΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χωρίς τα απαραίτητα μέσα η αποκομιδή από νοσοκομεία

Προβλήματα και ελλείψεις στη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας, που αποδεικνύουν την έκθεση των εργαζομένων σε μια σειρά από κινδύνους για την υγεία τους, αναδεικνύει η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οπως καταγγέλλει, εδώ και 20 μέρες έχει χαλάσει το «πρες κοντέινερ» του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και η αποκομιδή γίνεται χωρίς τα απαραίτητα μέσα. Στους κάδους ρίχνονται νοσοκομειακά απόβλητα όπως ουροσυλλέκτες, πάνες, σύριγγες κ.ά. «Οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν την αποκομιδή δεν έχουν τα αναγκαία μέσα προστασίας - τους δόθηκε μόνο δύο φορές φόρμα μιας χρήσης. Το όχημα που πραγματοποιεί την αποκομιδή είναι τύπου μύλου (πετάει περισσότερα υγρά όταν συμπιέζει τα σκουπίδια). Το απορριμματοφόρο μετά την αποκομιδή στο νοσοκομείο συνεχίζει την αποκομιδή σε δρόμους της πόλης, με ό,τι σημαίνει αυτό». Επίσης αναφέρει ότι ενώ δόθηκε εντολή να σταματήσει η αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών από τα νοσοκομεία, στο ΑΧΕΠΑ συνεχίζεται.

Ζητά «να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τοποθέτηση νέου πρες κοντέινερ στο ΑΧΕΠΑ και αν αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, να δρομολογηθεί η αποκομιδή στο νοσοκομείο να πραγματοποιείται με απορριμματοφόρο τύπου πρέσας. Στους εργαζόμενους να δίνονται όλα τα μέσα προστασίας: Φόρμες ολόσωμες μίας χρήσης, με ποδονάρια και σκούφο, ασπίδα προσώπου, γάντια, μάσκες. Το απορριμματοφόρο μετά την αποκομιδή από το νοσοκομείο να μη συνεχίζει την αποκομιδή σε δρόμους της πόλης. Το συγκεκριμένο απορριμματοφόρο να παίρνει και τα ανακυκλώσιμα υλικά του ΑΧΕΠΑ και του Νοσοκομείου "Γεννηματάς", που πρέπει να καταλήγουν στον ΧΥΤΑ. Μετά το άδειασμα να πλένεται και να απολυμαίνεται».

Επίσης, ζητά να ξεκινήσει και πάλι η μεταφορά των εργαζομένων που δουλεύουν στο χώρο του ΣΜΑ - μηχανουργείο, διοικητικές υπηρεσίες καθαριότητας, ΣΜΑ - από το τέρμα των λεωφορείων και το πάρκινγκ που βρίσκονται πλησίον του χώρου με το μικρό λεωφορείο του δήμου. Και, τέλος, να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων στα εργοτάξια (έλλειψη θέρμανσης κ.ά.).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ
Κινητοποίηση ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα των εργολάβων

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης του νοσοκομείου προχωρούν αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ. οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ Δαφνί, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που έχει διαμορφώσει η εργολαβική εταιρεία καθαρισμού στο νοσοκομείο.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ επισημαίνει ότι γίνεται αποδέκτης συχνών καταγγελιών από εργαζόμενες του ιδιωτικού συνεργείου κατά της εργολαβικής εταιρείας, για συστηματική παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας και των Συλλογικών Συμβάσεων, έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και αναφορές εκφοβισμού και τρομοκράτησης, υπό την απειλή απόλυσης.

«Ενώ το νοσοκομείο πληρώνει αδρά για τις εργασίες καθαρισμού (στις οποίες περιλαμβάνονται οι πλήρεις αποδοχές και οι εισφορές των εργαζομένων για βαριά και ανθυγιεινή εργασία), η εργολαβική εταιρεία ανενόχλητη συνεχίζει να παρανομεί μη καταβάλλοντας τις νόμιμες αποδοχές και εισφορές», καταγγέλλει το Σωματείο. «Για εξάωρη/εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση καταβάλλει στις καθαρίστριες μηνιαία 330 - 350 ευρώ, υποχρεώνοντας τις εργαζόμενες να υπογράφουν μηνιαίες εξοφλητικές αποδείξεις, με σημαντικά υψηλότερα ποσά από αυτά που πραγματικά τους καταβάλλονται. Ο εργολάβος δεν αποδίδει εισφορές για βαριά και ανθυγιεινή εργασία, δεν λαμβάνει υπόψη του προϋπηρεσίες, δεν καταβάλλει οικογενειακά επιδόματα, δεν αποζημιώνει για εργασία Κυριακές και αργίες, δεν χορηγεί στο σύνολό της την προβλεπόμενη κανονική άδεια κ.ο.κ. Απαιτεί οι εργαζόμενες κάθε μήνα να προσέρχονται στην έδρα της εταιρείας, να υπογράφουν σε λευκά χαρτιά ή σε χαρτιά που τους αποκρύπτουν το περιεχόμενό τους, τα οποία δεν τους επιτρέπουν ούτε να τα βλέπουν ούτε να λαμβάνουν αντίγραφα».

Το Σωματείο επισημαίνει πως παρότι έχουν γίνει καταγγελίες κατ' επανάληψη για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρεία, οι αρμόδιοι φορείς (υπουργεία Υγείας, Εργασίας, ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ, ΣΔΟΕ), αλλά πρωτίστως το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, δεν προβαίνουν στις ενέργειες που οφείλουν.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Καταβολή των νόμιμων αποδοχών. Πλήρη εφαρμογή της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Να σταματήσει κάθε μορφή εκφοβισμού και εκδίωξης στις καθαρίστριες. Να γίνει άμεσος έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές. Να φύγουν άμεσα οι εργολάβοι και τα ιδιωτικά συνεργεία από τα δημόσια νοσοκομεία, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό σε όλους τους κλάδους.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
«Ευεργεσία» η επιχειρηματική δράση στη δημόσια Υγεία

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες η «Κύρωση της από 24.9.2020 τροποποίησης της από 26.7.2018 Σύμβασης Δωρεάς» μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του ιδρύματος «Αλ. Ωνάσης» και συγκεκριμένα «του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΝΠΙΔ)». Στην κύρωση που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας ως νομοσχέδιο, περιέχονται ακόμα «επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις».

Η σύμβαση που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να υλοποιείται από την κυβέρνηση ΝΔ με ορισμένες τροποποιήσεις, προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία παιδιατρικής κλινικής (εξειδικευμένης στην παιδική καρδιολογία και καρδιοχειρουργική) και κέντρου μεταμοσχεύσεων, εκσυγχρονισμό και συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών κ.ά. Με τη νέα τροποποίηση, τόσο οι βουλευτές της ΝΔ όσο και αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν ευκαιρία να λιβανίσουν ξανά την ιδιωτική πρωτοβουλία και να εμφανίσουν λίγο - πολύ ξανά τον εφοπλιστικό όμιλο ως «μεγάλο ευεργέτη».

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ουσιαστικά πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση από τον όμιλο. Τόνισε ότι «τόσο το υπάρχον καρδιοχειρουργικό κέντρο όσο και οι νέες υποδομές που θα φτιαχτούν αποτελούν μία σύγχρονη επιχειρηματική μονάδα σε έναν κρίσιμο τομέα των αναγκών του λαού μας».

«Πάει πολύ να επιχειρείται από την παρούσα κυβέρνηση, όπως και την προηγούμενη, να παρουσιάζεται η συμφωνία αυτή ως κατάκτηση, ως μεγάλο ευεργέτημα», πρόσθεσε, όταν την ίδια στιγμή για να επιδοτούνται οι επενδύσεις των ομίλων, περικόπτεται η κρατική χρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Οπως και πολλοί ακόμα επιχειρηματικοί όμιλοι, «από τα αμύθητα κέρδη του, που εξασφαλίζει με την αμέριστη διαχρονικά στήριξη που έχει από τις αστικές κυβερνήσεις, ο εν λόγω επιχειρηματικός όμιλος, με ένα σχετικά μικρό ποσό που δίνει, αξιοποιεί μία σοβαρή λαϊκή ανάγκη με πολλαπλή στόχευση. Πρώτον, να προωθεί το ανθρώπινο πρόσωπο του καπιταλισμού και, δεύτερον, να δημιουργεί μία μονάδα Υγείας που λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς και να αποτελεί ένα είδος παραδείγματος για τη σχετική προσαρμογή της λειτουργίας και των δημόσιων μονάδων Υγείας».

Επισήμανε ότι όλες οι υπηρεσίες Υγείας θα πρέπει να γίνονται με ευθύνη του κράτους, να χρηματοδοτούνται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και να εξασφαλίζεται παράλληλα η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να μπορούν να παρέχονται έγκαιρα με ασφάλεια και απολύτως δωρεάν όλες οι προληπτικές διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις σε όσους έχουν ανάγκη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Με «μπαλώματα» και ελλιπή μέτρα αφήνουν εκτεθειμένους υγειονομικούς και ασθενείς

Με μετακίνηση προσωπικού από υποστελεχωμένα νοσοκομεία προωθείται η λειτουργία των πολυδιαφημισμένων κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία»

Eurokinissi

Με τη γνωστή τακτική των προσωρινών «μπαλωμάτων» που μισοκλείνουν ορισμένες τρύπες για να ανοίξουν άλλες αλλού, συνεχίζει η κυβέρνηση εν μέσω του νέου κύματος της πανδημίας, μετακινώντας υγειονομικούς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αντί να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Χαρακτηριστικός ως προς αυτό είναι και ο τρόπος που στελεχώνονται οι 50 κλίνες ΜΕΘ στο «Σωτηρία», το επικείμενο άνοιγμα των οποίων διαφημίζει εδώ και μήνες η κυβέρνηση... καθώς αντί να προσλαμβάνεται προσωπικό, μετακινούνται υγειονομικοί από άλλα νοσοκομεία που βρίσκονται «στο κόκκινο»!

Ξεσκεπάζοντας τα κυβερνητικά παραμύθια, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) επισημαίνει: «Η "αύξηση" απλών κλινών και κρεβατιών ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα Υγείας για τις ανάγκες της πανδημίας προέρχεται από την "αφαίρεση" κλινών και κρεβατιών ΜΕΘ μαζί με το προσωπικό τους, που προορίζονται για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών. Τρανταχτό παράδειγμα: Για να λειτουργήσουν όπως - όπως τις νέες κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου "Σωτηρία" μετακινούν γιατρούς από ήδη τραγικά υποστελεχωμένα, κρίσιμα τμήματα και κλινικές, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται μέχρι πλήρους διάλυσης»!

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, «αντί για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, με τη νέα Υπουργική Απόφαση οι κλινικάρχες θα τσεπώσουν 30 εκατ. ευρώ επιπλέον, θα μπορούν να ανοίγουν κλίνες ΜΕΘ χωρίς κανείς να τους ελέγχει αν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, θα έχουν το δικαίωμα να δέχονται ασθενείς για νοσηλεία στις ΜΕΘ μόνο αν τους συμφέρει».

Αντίστοιχα, σε σχετική δήλωσή του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Ηλίας Σιώρας επισημαίνει: «Η μόνη ρεαλιστική και πρακτικά εφαρμόσιμη λύση αυτή τη στιγμή είναι η επίταξη. Επίταξη ιδιωτικών δομών, κλινικών, διαγνωστικών κέντρων, με το προσωπικό τους να εργάζεται με όρους Δημοσίου για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση. Αν η κυβέρνηση επιλέξει σαν έκτακτο μέτρο τη μετατροπή κοινών θαλάμων σε ψευτο-ΜΕΘ, χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό και τον αναγκαίο εξοπλισμό, το πρόβλημα θα μεγαλώσει. Επίταξη πριν έρθουν τα χειρότερα. Να ανοίξουν τα δημόσια νοσοκομεία που έκλεισαν, όπως η Πολυκλινική, το Νοσοκομείο Πατησίων που διαθέτουν και τα δύο περίπου 300 κρεβάτια. Απαιτούμε να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού, εκεί να δοθούν τα εκατομμύρια ευρώ και όχι στους κλινικάρχες».

Ενδεικτική εξάλλου για την πολιτική των «μπαλωμάτων» είναι και η καταγγελία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σχετικά με τις εφημερίες στο Νοσοκομείο «Ελπίς». Οπως επισημαίνει, «με έγγραφο του διοικητή της 1ης Υ.ΠΕ. (6/10/20) δίνεται εντολή εφημέρευσης στο νοσοκομείο "Ελπίς" για συγκεκριμένες ημερομηνίες μηνός Οκτωβρίου 2020 σε τρεις ακτινοδιαγνώστες γιατρούς του ΕΣΥ που υπηρετούν στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" (η μία) και στο ΓΟΝΚ "Αγιοι Ανάργυροι" (οι δύο). Οι εντολές αυτές είναι ανεφάρμοστες, καθώς υποχρεώνουν γιατρούς νοσοκομείων να εφημερεύουν εκτός από το δικό τους νοσοκομείο και σε άλλα λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού». Η ΕΙΝΑΠ επιμένει στο αίτημά της για κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις.

Αυξάνονται τα κρούσματα σε υγειονομικούς και ασθενείς μέσα στα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού σε υγειονομικούς (υπολογίζονται σε περίπου 600 από την εμφάνιση της πανδημίας) και η διασπορά μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων σε αυτά και των ασθενών.

Χτες έγινε γνωστό ότι τα κρούσματα κορονοϊού σε υγειονομικούς εργαζόμενους στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» έφτασαν τα 9, εκ των οποίων τα 6 είναι σε γιατρούς, μέσα σε διάστημα περίπου 10 ημερών.

Τις προηγούμενες μέρες, άλλο ένα θετικό κρούσμα εντοπίστηκε νοσηλευόμενο στη Μονάδα Εμφραγμάτων (ΜΕΚ) στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, σε συνέχεια των προηγούμενων κρουσμάτων σε ασθενείς και εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Οπως υπογραμμίζει για μια ακόμα φορά το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, επιβάλλεται η λήψη άμεσων επιπλέον μέτρων για την προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών, ώστε να αποφευχθεί πιθανή εξάπλωση της επιδημίας. Καταγγέλλει μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει στα δημόσια νοσοκομεία ούτε τον επαρκή εφοδιασμό με Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Είναι απαράδεκτο, τονίζει το σωματείο, πως «παρά το γεγονός ότι έχουν νοσήσει περισσότεροι από 590 υγειονομικοί, η κυβέρνηση αρνείται να γίνεται συστηματικός προληπτικός έλεγχος όλων των εργαζομένων στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες αλλά και όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες. Ενώ αντί για την αύξηση του αριθμού των μηχανημάτων για τον μοριακό έλεγχο και την εξασφάλιση των αναγκαίων αντιδραστηρίων, η κυβέρνηση προωθεί την ανάθεση του μοριακού σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, δίνοντας άλλο ένα "δωράκι" στους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία».

Το Σωματείο ζητάει μεταξύ άλλων: Να τεθούν σε προληπτική καραντίνα όλες οι στενές επαφές του θετικού ασθενούς, να ανασταλεί η εφημερία της ΜΕΚ και του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου. Να γίνει πλήρης απολύμανση και να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος εργαζομένων και ασθενών. Να εξασφαλιστεί κατάλληλος χώρος για την παραμονή όσων εργαζομένων σε καραντίνα το επιθυμούν, ώστε να μη θέτουν σε κίνδυνο μέλη της οικογένειάς τους. Να γίνει προμήθεια μηχανήματος μοριακού ελέγχου υψηλής διαγνωστικής ευαισθησίας, με επαρκή αριθμό αντιδραστηρίων και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων και προληπτικός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο. Να ενισχυθεί άμεσα το νοσοκομείο με επιπλέον μόνιμο προσωπικό και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες και να υπάρχουν και «εφεδρείες» για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

Την ίδια ώρα, σοβαρά είναι και τα προβλήματα στη λειτουργία του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος του νοσοκομείου, λόγω έλλειψης τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εμφανιστών, καθώς παραμένουν κενές 6 οργανικές θέσεις, ενώ άλλες δύο εργαζόμενες απουσιάζουν λόγω προβλημάτων υγείας. Ο αριθμός των εργαζομένων στο τμήμα είναι εντελώς ανεπαρκής για την εξασφάλιση ασφαλούς λειτουργίας του, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες αυξημένων αναγκών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ