Τρίτη 4 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κρούσματα στο στράτευμα

Τέσσερα θετικά κρούσματα κορονοϊού βρέθηκαν στο στρατόπεδο Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Βόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά βρέθηκε θετικός ένας στρατιώτης, ο οποίος έκανε τεστ μετά από έντονο βήχα ημερών. Υποβλήθηκαν σε τεστ όλοι οι στρατιώτες και προέκυψαν τρία νέα κρούσματα, που αφορούν σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Η περίπτωση ξαναφέρνει στη δημοσιότητα τις συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα για τα στελέχη και τους στρατεύσιμους, την έλλειψη μέτρων προστασίας τους. Το ΓΕΕΘΑ τα αντιπαρέρχεται, παραπέμποντας σε εντολές που δόθηκαν για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μια σειρά χώρους, τη θέσπιση ορίου μεταφοράς επιβατών στα μέσα μεταφοράς προσωπικού μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα, την τήρηση ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων στις στρατιωτικές μονάδες και υπηρεσίες. Προσθέτουν ότι οι τελετές παράδοσης και παραλαβής καθηκόντων, όπως και οι ορκωμοσίες στρατευσίμων, εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους με ελάχιστη αντιπροσωπεία, χωρίς προσκεκλημένους. Τέλος, υιοθετούν τη θεωρία της «ατομικής ευθύνης», ζητώντας «σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, δίνοντας έμφαση στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης».

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Για το θέμα Ερώτηση κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή. Στην Ερώτηση, που υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Θανάση Παφίλη και Νίκο Παπαναστάση, μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «το ΚΚΕ κατέθεσε την Ερώτηση 8678 στις 31 Ιούλη 2020 με θέμα τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των νέων στρατευμένων από την πανδημία του κορονοϊού που παρουσιάζει αυξητική τάση, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα που η κυβέρνηση επιβάλλεται να λάβει.

Το ΚΚΕ θεωρεί, πριν η κατάσταση πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, ότι επιβάλλεται έγκαιρα και ουσιαστικά η κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατευμένων».

Και με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο υπουργός «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση: 1. Για τη μείωση του συγχρωτισμού στους θαλάμους και τους άλλους χώρους των στρατοπέδων; 2. Για την πραγματοποίηση, μόνιμα και σταθερά, απολυμάνσεων σε όλους τους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων, από επαγγελματικά συνεργεία; 3. Για την ύπαρξη υλικών και μέσων προστασίας από τον κορονοϊό σε όλους τους στρατευμένους και τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων;».

Ποινική δίωξη στους υπεύθυνους της κλινικής «Ταξιάρχαι»

Αντιμέτωποι με το κακούργημα της παραβίασης μέτρων πρόληψης για τη μετάδοση του κορονοϊού βρίσκονται οι υπεύθυνοι και γιατροί της κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, μετά την ποινική δίωξη που άσκησε εναντίον τους ο εισαγγελέας Νίκος Αντωναράκος, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση. Η κλινική μπήκε στο «στόχαστρο» των αρχών μετά το θάνατο συνολικά 13 ασθενών και την εμφάνιση 35 κρουσμάτων.

Πριν από έναν μήνα ο εισαγγελέας, αφού είχε αξιολογήσει το υλικό που είχε στη διάθεσή του, κάλεσε για εξηγήσεις 5 στελέχη και γιατρούς της κλινικής, οι οποίοι παρέδωσαν υπομνήματα με τις θέσεις τους. Σύμφωνα με όσα είχε υποστηρίξει και με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της κλινικής «Ταξιάρχαι», το νοσοκομείο τήρησε όλα τα μέτρα προστασίας με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα. Η περαιτέρω έρευνα ανατέθηκε σε ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα κληθούν σε απολογία οι κατηγορούμενοι.

Σημειώνεται πως η δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και προβλέπει μεγάλες ποινές. Το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ποινή κάθειρξης έως 10 χρόνια σε όποιον ευθύνεται για μετάδοση ασθένειας σε άνθρωπο, τουλάχιστον 10 χρόνια αν προκλήθηκε θάνατος και ισόβια κάθειρξη αν η πράξη οδήγησε σε θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνεχίζεται με ανεξέλεγκτο τρόπο σε κάποιες χώρες

Copyright 2020 The Associated

Με ραγδαίους ρυθμούς εξαπλώνεται ο κορονοϊός SARS-COV-2 σε όλο τον κόσμο, με την κατάσταση σε κάποιες χώρες να εξελίσσεται ανεξέλεγκτη, απόρροια της λανθασμένης αντιμετώπισης της πανδημίας εδώ και ένα εξάμηνο, ενώ κοινό χαρακτηριστικό σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο είναι η εξασφάλιση της κερδοφορίας των κεφαλαιοκρατών (ειδικά σε τουρισμό, μεταφορές, βιομηχανία), με διάτρητα υγειονομικά πρωτόκολλα (όπως βλέπουμε και στη χώρα μας) που αφήνουν εκτεθειμένους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς και τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς, σε χτεσινή του συνέντευξη, σημείωσε ότι έως τώρα «δεν έχει βρεθεί το απόλυτο όπλο για την αντιμετώπιση του ιού, ούτε και το περιμένουμε στο μέλλον» και επέμεινε για τη θωράκιση των δημόσιων συστημάτων Υγείας και βεβαίως για την τήρηση όλων των ενδεδειγμένων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας (ατομική υγιεινή, χρήση μάσκας, αύξηση των ελέγχων, της ιχνηλάτησης και στη συνέχεια της θεραπείας). Βεβαίως, όλα αυτά ακούγονται περισσότερο ως ευχολόγια για τις αστικές κυβερνήσεις που βλέπουν την Υγεία ως κόστος. Την ίδια ώρα φουντώνει ο ανταγωνισμός των φαρμακευτικών εταιρειών για το εμβόλιο, όπου βλέπουν νέα πεδία κερδοφορίας. Ο Ρώσος υπουργός, Μ. Μουράσκο, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι πιθανόν και μέσα στον Νοέμβρη να μπορεί να διατεθεί στη χώρα του ένα εμβόλιο, το οποίο τεστάρει το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας, «Gamaleya», από κοινού με το υπουργείο Αμυνας.

Σε ό,τι αφορά τη μόλυνση, αυτή καλπάζει σπάζοντας κάθε μέρα νέα ρεκόρ. Εως χτες το βράδυ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν φτάσει τα 18,3 εκατομμύρια και οι νεκροί προσέγγιζαν τις 700.000 (694.058).

Στις ΗΠΑ η κατάσταση εξελίσσεται πολύ ανησυχητικά, αφού τα ημερήσια κρούσματα κυμαίνονται γύρω στις 50.000. Συνολικά καταγράφονταν 4.824.715 κρούσματα και 158.484 θύματα. Σταθερά στη δεύτερη θέση η Βραζιλία με 2.733.677 και 94.130 αντίστοιχα, ενώ μεγάλος είναι ο ρυθμός αύξησης στην Ινδία, όπου τα κρούσματα ξεπερνάνε το 1,8 εκατομμύριο και οι νεκροί τις 38.000. Ακολουθούν σε κρούσματα η Ρωσία, η Νότια Αφρική, το Μεξικό, το Περού κ.ά. Αρνητικά εξελίσσεται η κατάσταση και σε άλλες μεγάλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κολομβία, η Χιλή, η Αργεντινή. Αύξηση κρουσμάτων σημειώνεται και στην Αυστραλία, όπου επιβάλλονται μέτρα περιορισμού της κίνησης στη Μελβούρνη, ενώ ανησυχία υπάρχει και στη Γερμανία, μετά τις διαμαρτυρίες των λεγόμενων «αρνητών της πανδημίας» που βγήκαν στους δρόμους το Σαββατοκύριακο, χωρίς μέτρα προστασίας, κι ενώ σε κάποια κρατίδια ανοίγουν τα σχολεία.

Οι γιατροί ζητούν μαζικά τεστ στην Καβάλα

Ως γνωστόν, έχει ανασταλεί η λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας κρεάτων «Θεμιστοκλής Χατζηγαβριηλίδης ΑΕ», στο οποίο εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής 34 κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των υπαλλήλων του (σε σύνολο 130 εργαζομένων).

Χτες, ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας σε έκτακτη συνεδρίασή του ζήτησε από τον ΕΟΔΥ, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διεξαγωγή μαζικών διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό σε όλο τον πληθυσμό, αλλά και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την αναχαίτισή του.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τώρα μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Την ανάγκη διεκδίκησης μέτρων ουσιαστικής προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, ως απάντηση στην κυβερνητική ανεπάρκεια για τη διαχείριση της πανδημίας στην περιοχή, αναδεικνύει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

Η Οργάνωση του Κόμματος τονίζει πως το πρόσφατο περιστατικό με τη διάδοση του κορονοϊού σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων στην περιοχή έδειξε ότι τα μέτρα ασφαλείας «τηρούνται τουλάχιστον πλημμελώς» και απαιτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες κράτους και Περιφέρειας να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους στο σύνολο μεγάλων και μικρών χώρων εργασίας.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο εδρεύει στα Αμισιανά του δήμου Παγγαίου, έχει αναστείλει τη δραστηριότητά του καθώς έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό συνολικά 34 εργαζόμενοι, όλοι τους με ήπια συμπτώματα. Η ΤΕ Καβάλας απαιτεί να μην επωμιστούν καμία δυσμενή επίπτωση από την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης οι εργαζόμενοι.

«Οι εργαζόμενοι και ο λαός του νομού Καβάλας αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πολιτικής που βάζει πάνω απ' όλα τα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση και προσθέτει πως η όλη προσπάθεια των Καβαλιωτών τους προηγούμενους μήνες για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού πηγαίνει «στο βρόντο» καθώς η κυβέρνηση, έχοντας ως προτεραιότητα «τα κέρδη μιας χούφτας επενδυτών», αφήνει να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ΤΕ Καβάλας απαιτεί μεταξύ άλλων τη στελέχωση και επαρκή εξοπλισμό όλων των βαθμίδων του δημόσιου συστήματος Υγείας στην περιοχή ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων που χρήζουν νοσηλείας αλλά και να διενεργήσουν τον απαιτούμενο αριθμό διαγνωστικών τεστ, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας αλλά και ξενοδοχείων για να μπορούν να μένουν οι υγειονομικοί του νοσοκομείου, την αύξηση των κλινών ΜΕΘ αλλά και τη λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας που σήμερα δεν υφίστανται στην περιοχή.

Προσθέτει επίσης πως αντί για μαζικά τεστ σε γειτονιές, χωριά και εργασιακούς χώρους, ώστε να περιορίζεται άμεσα η εξάπλωση της πανδημίας, τα λιμάνια της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Καβάλας, άνοιξαν από την 1η Αυγούστου για τη διεθνή κρουαζιέρα και σχολιάζει πως κυβέρνηση, τοπικές αρχές αλλά και «όλοι αυτοί που καίγονται για τα κέρδη των εφοπλιστών και των μεγαλοξενοδόχων στο Ν. Καβάλας» έχουν τεράστιες ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων.

Παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Με αφορμή τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην πόλη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας καλεί με επιστολή της την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να λάβει αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με κατεύθυνση τα μέτρα που προτείνει για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού της περιοχής. Επιπλέον, για το ενδεχόμενο επίσκεψης κρουαζιερόπλοιων στην Καβάλα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας καλεί με παρέμβασή της τη διοίκηση του δήμου να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τους επισκέπτες, όπως τη διαγνωστική τους εξέταση κ.ά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προστασία της υγείας επιβατών, ναυτεργατών και νησιωτών και όχι της κερδοφορίας των εφοπλιστών

«Οι νησιώτες απαιτούν: Μείωση και όχι αύξηση του ποσοστού πληρότητας των πλοίων. Δρομολόγηση περισσότερων και ασφαλών πλοίων. Προστασία της υγείας των επιβατών, των ναυτεργατών και των νησιωτών και όχι της κερδοφορίας των εφοπλιστών», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Αιγαίου του ΚΚΕ και σημειώνει:

«Την ώρα που εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού, είναι προκλητική κι επικίνδυνη η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο στην πληρότητα επιβατών στα πλοία στο 80% και στο 85%, για χάρη της κερδοφορίας των εφοπλιστών, όταν μάλιστα υπάρχουν πολλές καταγγελίες για έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας για τους επιβάτες και τα πληρώματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αναλαμβάνει πολύ μεγάλες ευθύνες. Προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα και τις αξιώσεις των εφοπλιστών, διαμορφώνει συνεχώς χειρότερες συνθήκες και πιο επικίνδυνες για την εξάπλωση του κορονοϊού σε επιβάτες, πληρώματα και τους κατοίκους των νησιών.

Επίσης είναι απαράδεκτο οι οργανικές συνθέσεις (αριθμός πληρώματος και ειδικότητες) να παραμένουν μειωμένες, περίπου κατά 50%, σύμφωνα με το χειμερινό πρωτόκολλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, ενώ ναυτεργάτες παραμένουν άνεργοι, περιμένοντας να ζήσουν από τα ψίχουλα της αναστολής εργασίας. Επίσης, η κυβέρνηση είναι υπόλογη για τη διαμορφωμένη κατάσταση με τη συμφωνία των εφοπλιστών για το μοίρασμα γραμμών και δρομολογίων και στην περίοδο της πανδημίας, με την κρατική επιδότηση των 30.000 ευρώ ανά εκτελούμενο δρομολόγιο!

Οι νησιώτες απαιτούν:

  • Την άμεση ανάκληση αυτής της απόφασης και τη μείωση του ποσοστού πληρότητας των πλοίων στο κατώτατο όριο.
  • Τη δρομολόγηση περισσότερων και ασφαλών πλοίων με πλήρη κάλυψη των οργανικών θέσεων του πληρώματος, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση και να τηρηθούν οι κανόνες προάσπισης της δημόσιας υγείας.
  • Ουσιαστικούς και καθημερινούς ελέγχους για την τήρηση πρωτοκόλλων στα πλοία από δημόσιες υπηρεσίες και όχι τυπικούς ελέγχους.
  • Δραστική μείωση της τιμής των εισιτηρίων στο 50%.
  • Αμεση και πλήρη στελέχωση της δημόσιας Υγείας στα νησιά με βάση τις σημερινές ανάγκες».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της υποταγής της δημόσιας υγείας στην κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών

Σε σχόλιό του για τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Την ώρα που η κυβέρνηση πετσοκόβει τα μέτρα προστασίας στα πλοία, αυξάνοντας την πληρότητα για χάρη των εφοπλιστών, την ώρα που οι επιβάτες συνωστίζονται στα Μέσα Μεταφοράς εξαιτίας των αραιών δρομολογίων και της έλλειψης προσωπικού, την ώρα που οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και οι επισκέπτες είναι σε πολλές περιπτώσεις απροστάτευτοι, πετάει ξανά το μπαλάκι στην "ατομική ευθύνη" του λαού.

Η αύξηση, όμως, των κρουσμάτων και η όποια χαλαρότητα είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της κυβερνητικής ανευθυνότητας, των παλινωδιών και αντιφάσεων στα μέτρα προστασίας και κυρίως της υποταγής της δημόσιας υγείας στην κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, ιδιαίτερα στον τουριστικό και μεταφορικό τομέα».

Αποκλειστικά υπεύθυνη η κυβέρνηση

Αυτή η εικόνα επικρατούσε χτες σε απογευματινό δρομολόγιο στο κατάστρωμα του «Blue Star Paros», στη γραμμή Μύκονος - Τήνος - Σύρος - Πειραιάς.

Μετά την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να αυξηθεί η πληρότητα στο 85% στα καράβια για να ικανοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις των επιχειρηματιών, οι επιβάτες αναγκάζονται να κάθονται ο ένας σχεδόν πάνω στον άλλον. Και είναι αντικειμενικά αδύνατον να τηρηθούν τα οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας...

Ας αφήσουν λοιπόν τις άθλιες υποκριτικές υποδείξεις. Είναι αποκλειστικά ευθύνη της κυβέρνησης το ότι η υγεία του λαού υπονομεύεται από αποφάσεις που εξυπηρετούν τα κέρδη των εφοπλιστών.

Και η εικόνα είναι αδιάψευστος μάρτυρας...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η «καραμέλα» της «ατομικής ευθύνης» δεν κρύβει τις τεράστιες ευθύνες της

Συνολικά 262 κρούσματα μέσα σε τρεις μέρες!

Σαν σαρδέλες στα λεωφορεία ο κόσμος...

Eurokinissi

Σαν σαρδέλες στα λεωφορεία ο κόσμος...
Τις επιπτώσεις από την ανευθυνότητά της σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τη συνειδητή επιλογή να εξυπηρετήσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον Τουρισμό επιχειρεί να φορτώσει η κυβέρνηση στο λαό. Ετσι, συνεχίζει να επικαλείται την «ατομική ευθύνη», την ώρα που η ίδια παίρνει απόφαση να αυξήσει την πληρότητα στα πλοία για χάρη των εφοπλιστών, επιβάτες συνωστίζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξαιτίας των αραιών δρομολογίων και έλλειψης προσωπικού, και οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από χώρους εργασίας δουλεύουν απροστάτευτοι, ελέω υποταγής της δημόσιας υγείας στην κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Χαρακτηριστικά της υποκρισίας τους όσα αποφασίστηκαν χτες στην τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον πρωθυπουργό, σύσκεψη που θα γίνεται 3 φορές τη βδομάδα. Κατέληξαν ότι από σήμερα έως 18 του μήνα η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, «προκειμένου να μη ληφθούν δραστικότερα μέτρα περιορισμού της πληρότητας των πλοίων», όπως είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, βάζοντας μπροστά την έγνοια τους να μη μειωθούν τα κέρδη των εφοπλιστών, με νωπή την κυβερνητική απόφαση να αυξήσει το όριο στην πληρότητα επιβατών στα πλοία από το 60% στο 85%. Επίσης, παρατείνεται μέχρι και τις 15 Αυγούστου η απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εργάτες γης που εξέρχονται από τη χώρα δεν έχουν δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.

Εξαιτίας της αύξησης της πληρότητας στο 85%, δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας

Eurokinissi

Εξαιτίας της αύξησης της πληρότητας στο 85%, δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας
Μέτρα πασπαλισμένα ξανά με επισημάνσεις και νουθεσίες, σαν αυτές που αράδιασε χτες, για πολλοστή φορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ότι «εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός στο εσωτερικό και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορονοϊό».

Ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά, προσπάθησε να δικαιολογήσει την αύξηση της πληρότητας στα πλοία, λέγοντας ότι «υπήρξε απόφαση της Επιτροπής των ειδικών». Επιβεβαιώνοντας δε τις συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης στο θέμα, είπε ότι «εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση και εξακολουθήσουν να είναι εστία ανησυχίας οι μεταφορές - και ιδίως τα πλοία -, τότε είμαστε έτοιμοι να ξαναδούμε τα θέματα της πληρότητας».

Στην ερώτηση, τέλος, αν η κυβέρνηση εξετάζει επιβολή ωραρίου στα κέντρα διασκέδασης ή και άλλα μέτρα (όπως τα sms στο 13033, ή τοπικά lockdown»), δεν απέκλεισε τίποτε. Οπως είπε, όλα «θα αξιολογηθούν, όταν θα έχει εκτιμηθεί τι απέδωσαν τα υφιστάμενα μέτρα (...) Αν χρειαστεί τις επόμενες ημέρες, φυσικά και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί».

Στο μεταξύ, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε χτες πως «δεν μπορούμε πια να πάμε σ' ένα καθολικό lockdown, δεύτερο καθολικό lockdown των οικονομιών μας».

262 κρούσματα μέσα σε τρεις μέρες!

Στα 77 έφτασαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα χτες Δευτέρα 3 Αυγούστου, ανεβάζοντας τον αριθμό τις τρεις τελευταίες μέρες στα 262, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Τα 10 από αυτά είναι εισαγόμενα (τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, τα 2 προσήλθαν αυτοβούλως), 28 στην Αττική, 9 στον Εβρο (όλα μέρος της συρροής που αφορά στο γάμο της Αλεξανδρούπολης), 7 στη Θεσσαλονίκη (τα 2 συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους), 5 στην Κέρκυρα, 4 στην Καβάλα, 3 στην Κορινθία, από 2 σε Εύβοια, Κυκλάδες, Χανιά, από 1 σε Ευρυτανία, Ηράκλειο Κρήτης, Λέσβο, Μαγνησία, Πέλλα (το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη).

Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο εντοπίστηκαν άλλα 185 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 21 είναι εισαγόμενα (13 κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και 8 που προσήλθαν αυτοβούλως). Τα υπόλοιπα κατανέμονται ως εξής: 52 στη Θεσσαλονίκη (τα 14 σχετίζονταν με το γάμο στους Αμπελόκηπους), 38 στην Αττική, 36 στην Καβάλα (τα 34 σχετίζονται με ιχνηλάτηση σε εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας κρεάτων), 7 στη Χαλκιδική, 6 στη Μαγνησία (5 σχετίζονται με μπαρ στο Βόλο), 4 στην Κέρκυρα, 3 στην Πιερία, από 2 σε Κορινθία, Ξάνθη και Φθιώτιδα και Ηράκλειο, από 1 σε Λάρισα, Πέλλα, Αχαΐα, Βοιωτία, Αρκαδία, Ημαθία, Γιάννενα, Καστοριά, Κοζάνη, Χανιά. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.737 (ημερήσια μεταβολή +1,7%).

Οπως ανακοινώθηκε, 13 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 69 έτη, 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Ενώ χτες άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Είχαν προηγηθεί 2 ακόμη θάνατοι το Σαββατοκύριακο, με το σύνολο των καταγεγραμμένων θανάτων να φτάνει τους 210, με διάμεση ηλικία των θανόντων τα 76 έτη. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε πάνω από 21 περιφέρειες, ενώ κρίσιμη αναμένεται η επόμενη βδομάδα κυρίως για τα νησιά. Ο δείκτης μετάδοσης Ρ0 παραμένει κάτω από το επίπεδο συναγερμού που είναι το 1 αλλά παρουσιάζει συνεχώς αυξητική τάση, ενώ αυξάνονται και οι νοσηλείες Covid-19 σε απλές κλίνες.

Στον απόηχο όλων των παραπάνω, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι αύριο θα προχωρήσει σε διαδοχικές συναντήσεις με τους διοικητές των ΥΠΕ και όλων των νοσοκομείων της επικράτειας «στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας όλων των νοσηλευτικών δομών της χώρας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων "Covid-19"». Πρόκειται για άλλο ένα βήμα επικοινωνιακού και διαχειριστικού τύπου και όχι ουσίας, καθώς το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει ρημαγμένο σε προσωπικό και πόρους, οι 5.000 προσλήψεις συμβασιούχων δεν επαρκούν να καλύψουν τους 30.000 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές που λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 6 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας η κυβέρνηση δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ επιπλέον ως έκτακτη κρατική χρηματοδότηση του ΕΣΥ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ