Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αυξημένα μέτρα σε δήμους της Αττικής σχεδιάζει η κυβέρνηση

Τοπικά περιοριστικά μέτρα στο λεκανοπέδιο φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση, με τα κρούσματα στην Αττική να παραμένουν η πλειοψηφία επί του ημερήσιου συνόλου και την πίεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας να αυξάνεται από μέρα σε μέρα. Σήμερα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις για συγκεκριμένους δήμους του Λεκανοπεδίου. Να σημειωθεί ότι από τους 501 νοσηλευόμενους σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας οι 230 είναι στα πέντε από τα επτά νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική, και από τους 54 διασωληνωμένους οι 20 είναι σε «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμό».

Χτες ανακοινώθηκαν 5 νέοι θάνατοι και 180 νέα κρούσματα. 59 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 70 έτη. 173 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 310 (την 1η Αυγούστου ήταν 206), με διάμεση ηλικία τα 78 έτη.

Η γεωγραφική κατανομή των χτεσινών κρουσμάτων έχει ως εξής: 23 εισαγόμενα (21 στις πύλες εισόδου της χώρας, 2 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο), 102 στην Αττική (8 συνδέονται με συρροές, ενώ 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας), 8 στη Θεσσαλονίκη, 5 στην Πέλλα (3 συνδέονται με γνωστή συρροή), από 4 σε Ημαθία και Λάρισα, από 3 σε Λέσβο (όλα συνδεόμενα με το ΚΦΠΜ Μόριας), Θήρα (όλα συνδεόμενα με συρροή), Νάξο (2 συνδέονται με συρροή) και Τρίκαλα, από 2 σε Γρεβενά, Εύβοια, Κοζάνη, Πιερία, Χαλκιδική και Αργολίδα και από 1 σε Αρκαδία, Αρτα, Αχαΐα, Ηλεία, Εβρο, Ηράκλειο και Καστοριά. 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Το Σαββατοκύριακο είχαν καταγραφεί άλλοι 5 νεκροί (2 το Σάββατο και 3 την Κυριακή) και 509 κρούσματα (το Σάββατο 302), εκ των οποίων τα 53 ήταν εισαγόμενα. 253 στην Αττική (20 συνδέονται με γνωστές συρροές), 42 στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα κρούσματα εντοπίζονται σχεδόν σε όλη τη χώρα (Αργολίδα, Βοιωτία, Εβρο, Εύβοια, Ημαθία, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Λάρισα, Λέσβο, Μαγνησία, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Τρίκαλα, Μεσσηνία, Μύκονο, Ρέθυμνο, Ρόδο, Φθιώτιδα, Χίο κ.α.). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.420.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Να συνεδριάσει άμεσα η ΕΕ της ΠΝΟ και να αποφασίσει απεργία

Να συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ για τα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών και να αποφασίσει 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ζητούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στα Διοικητικά Συμβούλια των ναυτεργατικών σωματείων, στους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, να συμμετάσχουν στη σύσκεψη την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ. στον 2ο όροφο της Κολοκοτρώνη 132, για την οργάνωση και το σχεδιασμό πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Διεκδικούν: Ανανέωση των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική δημόσια ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες, από όποια χώρα κι αν προέρχονται, με συνδικαλιστικά δικαιώματα. Να παρθούν πίσω όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις. Πλήρη - σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν. 4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Αμεσα μέτρα για τον επαναπατρισμό των χιλιάδων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια. Προστασία της υγείας του λαού. Αμεσα μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ
Συγκέντρωση στα Γιαννιτσά για τα δεκάδες κρούσματα σε επιχειρήσεις

Καταγγέλλει τα ελλιπή μέτρα προστασίας από την πανδημία σε διαλογητήρια και κονσερβοποιία, με ευθύνη κυβέρνησης - εργοδοσίας

Από εξόρμηση συνδικάτων για την πανδημία και τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας στους χώρους δουλειάς
Από εξόρμηση συνδικάτων για την πανδημία και τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας στους χώρους δουλειάς
Συγκέντρωση για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων οργανώνει το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, σήμερα Τρίτη στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος) στα Γιαννιτσά.

Τα περίπου 200 κρούσματα που καταγράφηκαν σε μια μόνο κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά και τα δεκάδες που επιβεβαιώθηκαν σε άλλες επιχειρήσεις (κονσερβοποιία, διαλογητήρια, επιχειρήσεις κρεάτων, κ.λπ.) σε Πέλλα και Ημαθία, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των συνδικάτων ότι η κυβέρνηση έκανε τα «στραβά μάτια» στους χώρους πραγματικού συνωστισμού, στα μεγάλα εργοστάσια, κ.α., θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία, ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία του εργοστασίου στα Γιαννιτσά έχει ανασταλεί μέχρι τις 18 Σεπτέμβρη, ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς τέθηκαν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, με σκοπό την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού.

Στο μεταξύ, χτες, πέθανε ένας εργαζόμενους 31 χρόνων από την Ποριά Καστοριάς, ο οποίος εργαζόταν στο εργοστάσιο στα Γιαννιτσά και είχε τεθεί σε καραντίνα. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, είχε κάνει τεστ για τον κορονοϊό και είχε βγει αρνητικό. Ο θάνατός του αποδίδεται σε ανακοπή. Μέχρι αργά χτες το απόγευμα δεν είχαν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου του ούτε και υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας καταγγέλλει την κυβέρνηση η οποία συνεχίζει να μιλάει για «ατομική ευθύνη» στην αντιμετώπιση του ιού. «Αλήθεια, πού είναι η "ατομική ευθύνη" των συναδέλφων στα εργοστάσια "Παυλίδης" και "Venus" αλλά και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έγιναν κέντρα διασποράς του ιού, επειδή η εργοδοσία με την ανεκτική στάση της κυβέρνησης έκανε κουρελόχαρτο τα υγειονομικά πρωτόκολλα;

Δεν είναι η πρώτη φορά ούτε το μοναδικό παράδειγμα που αποδεικνύει πως για την εργοδοσία και το κράτος της η ζωή των εργαζομένων αποτελεί κόστος. Ερχονται καθημερινά καταγγελίες από εργαζόμενους για κρούσματα σε μεγάλα εργοστάσια των νομών και για εξαναγκασμό από την εργοδοσία να κρατηθούν αυτά κρυφά, για να μην εκτεθεί η επιχείρηση, για να μη χρειαστεί να σταματήσει η παραγωγή, απειλούνται και απολύονται εργαζόμενοι», σημειώνει.

Τέλος, καταγγέλλει τον εργοδοτικό συνδικαλισμό που κάνει τα «στραβά μάτια», όπως η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων σε κονσερβοποιίες Πέλλας και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πέλλας, που προσπάθησαν να ρίξουν στους εργαζόμενους την ευθύνη.

Σε άλλους χώρους

Στο μεταξύ, την έλλειψη μέτρων προστασίας αναδεικνύουν τα σωματεία και σε άλλους χώρους δουλειάς, πρωτοστατώντας στην οργάνωση του αγώνα. Ενδεικτικά, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) καταγγέλλει ότι στην επιχείρηση «Novibet» οι περίπου 200 εργαζόμενοι κλήθηκαν να επιστρέψουν στη δουλειά τη Δευτέρα 7/9 μετά από τις θερινές άδειες ή την τηλεργασία, χωρίς να έχει γίνει «καμία αλλαγή στον εργασιακό χώρο ώστε να διασφαλίζονται οι αποστάσεις», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού σε γραφεία αλλά και σε άλλους χώρους, όπως αυτός της σίτισης, ο οποίος είναι ακατάλληλος για τον όγκο του προσωπικού.

Μάλιστα, μετά την εμφάνιση θετικού κρούσματος στις 10/9, οι εργαζόμενοι «εξακολουθούν να βρίσκονται στον χώρο και να εργάζονται»! Το Συνδικάτο απαιτεί: Να ενημερωθούν άμεσα όλοι οι συνάδελφοι για το θετικό κρούσμα. Να γίνουν επαναληπτικά τεστ δωρεάν από την εργοδοσία σε όλους. Να γίνει άμεση απολύμανση ολόκληρου του κτιρίου και όχι μόνο του ορόφου όπου βρέθηκε το κρούσμα.

Αποκαλυπτική είναι και η επιστολή εργαζόμενου σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής, που δημοσιεύει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου.

Ο εργαζόμενος ήρθε πριν από μερικές μέρες σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού, χωρίς να εμφανίσει ο ίδιος συμπτώματα. «Μόλις το έμαθα, ενημέρωσα την εργοδοσία του ξενοδοχείου που εργάζομαι. Οπως λένε, έπραξα σύμφωνα με την "ατομική ευθύνη", που διατυμπανίζουν κυβέρνηση και εργοδότες. Μάλιστα πήρα και... εύσημα από τη διεύθυνση του ξενοδοχείου για την υπεύθυνη στάση μου!», σημειώνει. Με υπόδειξη της εργοδοσίας έφυγε από τη δουλειά ενώ του συνέστησαν να κάνει τεστ σε κάποιο νοσοκομείο.

Την ίδια μέρα απευθύνθηκε στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο), όπου όμως αρνήθηκαν να του κάνουν τεστ, επειδή δεν είχε συμπτώματα. Στο μεταξύ, ο ΕΟΔΥ του συνέστησε να παραμείνει 14 μέρες σε καραντίνα.

Σε επικοινωνία με τη διεύθυνση του ξενοδοχείου ενημερώθηκε ότι θα μείνει 14 μέρες σπίτι «με ρεπό», δηλαδή χάνοντας «τον μισό μισθό του μήνα». Αναρρωτική άδεια δεν μπορεί να πάρει, αφού δεν αποτελεί επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τα μεροκάματα αυτά είναι «ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που θα μάζευα για τους δύο μήνες που θα δουλέψω και είναι αναγκαία για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται», υπογραμμίζει ο εργαζόμενος.

«Αποτελεί ατομική μου ευθύνη ότι δεν έχω 90 ευρώ για να κάνω το τεστ σε ιδιωτικό κέντρο; Αποτελεί ατομική ευθύνη η ιχνηλάτηση των επαφών στον χώρο δουλειάς και στον περίγυρό μου; Αποτελεί ατομική ευθύνη ότι αναγκάζομαι να μπω σε 14ήμερη καραντίνα, χάνοντας μισό μισθό και μάλιστα χωρίς να μου έχουν κάνει τεστ;», αναρωτιέται ο εργαζόμενος και καταγγέλλει πως η «ατομική ευθύνη» αποτελεί «μια τρύπα στο νερό», αφού δεν συνοδεύεται «από την κρατική ευθύνη και την ευθύνη της εργοδοσίας για μέτρα προστασίας και εφαρμογή των πρωτοκόλλων».

Κινητοποίηση για την Υγεία στη Λάρισα

Από την κινητοποίηση έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Από την κινητοποίηση έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Με το σύνθημα «Αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού» και με αίτημα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού, πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση το πρωί της Παρασκευής, στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, από το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων - Κέντρων Υγείας, συνταξιουχικά σωματεία, το παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και την Ενωση Γυναικών.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών, Νίκος Νταφούλης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έγιναν μόλις 31 προσλήψεις παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με το καθεστώς των επικουρικών και 7 προσλήψεις επικουρικών γιατρών για 4 μήνες!

Από το Εργατικό Κέντρο, ο πρόεδρός του Γιάννης Σκόκας αναφέρθηκε στην επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται σε χώρους δουλειάς, όπου με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κορονοϊό.

Χαιρετισμοί έγιναν ακόμα από τους εκπροσώπους των συνταξιουχικών σωματείων, των συμβασιούχων του νοσοκομείου, του παραρτήματος του ΠΜΣ. Αντιπροσωπεία των φορέων συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου και του επέδωσε το ψήφισμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ