Σάββατο 17 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Κάτω απ' «όποια πέτρα» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή

Βούλιαξε από πλοία και υποβρύχια η Σούδα | Ανεφοδιασμός της ισραηλινής πολεμικής μηχανής από την Ελλάδα | Ετοιμοι για αποστολή στον Λίβανο

INTIME NEWS

Ολο και βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Μέση Ανατολή, όσο και στην Ουκρανία και στα υπόλοιπα μέτωπα του ιμπεριαλιστικού πολέμου που κλιμακώνεται με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους λαούς.

Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, με την κατάσταση να «κρέμεται από μια κλωστή» μετά τα νέα χτυπήματα του Ισραήλ σε Λίβανο, Υεμένη και Ιράν, κι ενώ η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται, η κυβέρνηση συνεχίζει να παρέχει προσωπικό, μέσα, υποδομές και βάσεις σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που έχουν συγκεντρώσει τεράστια δύναμη πυρός στην περιοχή, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» και κάνοντας πλάτες στο κράτος - δολοφόνο.

Για μια ακόμα φορά, για παράδειγμα, επιβεβαιώνεται ο ρόλος της Σούδας στην υποστήριξη των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Τις προηγούμενες μέρες έδεσαν εκεί τα φορτηγά πλοία υποστήριξης του αμερικανικού Στόλου «USAV MATAMOROS», «USAV MONTERREY», «USAV WILSON WHARF» και «USAV JAMES LOUX» (με τα τρία πρώτα να παραμένουν εκεί και χτες), καράβια με τεράστιες δυνατότητες μεταφοράς φορτίων και logistics για τους Αμερικανούς.

Αυτές τις μέρες έδεσε επίσης το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Georgia» (εφοδιασμένο με πυραύλους «κρουζ»), ενώ προηγούμενα είχαν πιάσει Σούδα τα αντιτορπιλικά «USS Gravely» και «USS Philippine Sea», αλλά και το πλοίο αμφίβιων επιθέσεων («amphibious assault ship» - με ελικόπτερα και αποβατικά) «USS Wasp» (επιβαίνει η 24η Μονάδα Εκστρατείας των πεζοναυτών των ΗΠΑ).

Ταυτόχρονα, από την αεροπορική βάση της Σούδας τις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί αρκετές απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών, ιπτάμενων ραντάρ, ιπτάμενων τάνκερ και μεταγωγικών. Αλλωστε, ως «μόνιμη» χρησιμοποιείται η βάση για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών «P-8 Poseidon» των ΗΠΑ, που περιπολούν τα τελευταία χρόνια στα ανοιχτά Συρίας και Λιβάνου, συλλέγοντας εικόνα για τις κινήσεις στην περιοχή, όπου επιχειρούν και πολλές ρωσικές μονάδες.

Την ίδια ώρα, τον ρόλο των «ματιών» των Αμερικανών σε ολόκληρη την περιοχή που φλέγεται - από τη Μαύρη Θάλασσα έως τον Περσικό - παίζουν και τα μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη που εδρεύουν στη Λάρισα, με την κυβέρνηση να ανανεώνει πρόσφατα τη σχετική κατάπτυστη συμφωνία για έναν ακόμα χρόνο.

Σε ετοιμότητα αρματαγωγά και φρεγάτες για τον Λίβανο

Παράλληλα, ελληνικά αρματαγωγά (το «Σάμος» και «Ικαρία») και φρεγάτες είναι έτοιμα να αποπλεύσουν για Λίβανο, σε αποστολή με επίσημο στόχο τον απεγκλωβισμό πολιτών (υπολογίζεται ότι στον Λίβανο διαμένουν 3.000 - 3.500 άμαχοι με ελληνικό διαβατήριο), άλλη μια απόδειξη ότι η ανάμειξη στις επεμβάσεις του ευρωατλαντικού άξονα σε Ανατολική Μεσόγειο εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό και όλους τους λαούς της περιοχής, όπως και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που καλείται ξανά να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά», αυτή που άναψαν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και οι μπίζνες του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, εξετάζονται σενάρια απεγκλωβισμού πολιτών με ελληνικό ή κυπριακό διαβατήριο, ενώ αν ζητηθεί βοήθεια από άλλες κυβερνήσεις, συνδρομή θα παρασχεθεί και για υπηκόους άλλων κρατών - μελών της ΕΕ. Κατά πληροφορίες, βασικές χώρες που επιθυμούν να επαναπατρίσουν πολίτες τους από τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή (με ερώτημα βέβαια για τις πραγματικές τους ιδιότητες και τους λόγους φυγάδευσής τους), όπως οι ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία και Γερμανία, βρίσκονται σε άμεση επαφή με την ελληνική κυβέρνηση. Το αεροδρόμιο της Αθήνας καθώς και η αεροπορική βάση της Σούδας αποτελούν σημεία στα οποία αεροπλάνα που θα χρησιμοποιηθούν από αυτές τις χώρες (πολιτικά ή στρατιωτικά) για απεγκλωβισμούς ανθρώπων τους, μπορεί να μετασταθμεύσουν (σημεία transit) και να εξυπηρετηθούν, όπως άλλωστε συνέβη τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη του 2023, μετά τα γεγονότα στο νότιο Ισραήλ και την έναρξη της γενοκτονίας στη Γάζα.

Σε φόντο κλιμάκωσης, άλλωστε, της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στελέχη των Ευρωατλαντικών περιδιαβαίνουν την Κρήτη τεστάροντας υποδομές και δυνατότητες του νησιού. Διόλου τυχαία, στη Σούδα εμφανίστηκε η Gabriella Zach, διευθύντρια προσωπικού της υποεπιτροπής για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μαζί και με άλλα στελέχη της υποεπιτροπής συζήτησε με στελέχη της βάσης ζητήματα «περιφερειακής ασφάλειας», όπως διαχέουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας της Βρετανίας είχαν πριν από λίγες μέρες στο Ηράκλειο μυστική σύσκεψη με ανώτατα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας. Ηθελαν ενημέρωση για τις δυνατότητες του λιμένα Ηρακλείου να «φιλοξενήσει», εάν χρειαστεί, πολεμικά πλοία αλλά και χιλιάδες άτομα, αν κριθεί αναγκαίο να εγκαταλείψουν χώρες της Μέσης Ανατολής. Λέγεται μάλιστα ότι η βρετανική αντιπροσωπεία θέλησε να επισκεφθεί όλες τις εγκαταστάσεις του λιμένα για να ελέγξει χωρητικότητες, ενώ ακολούθησε ανάλογη επιθεώρηση στον λιμένα Χανίων.

Θυμίζουμε πως με τον ίδιο «ανθρωπιστικό» μανδύα απέπλευσε τις προάλλες και από το λιμάνι του Πειραιά πλοίο με χιλιάδες ασκούς αίματος με προορισμό το Ισραήλ, σε άλλη μια βρωμοδουλειά που μυρίζει παραπέρα κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Αποστολές σε φλεγόμενη ζώνη

Η κυβέρνηση άλλωστε είναι ήδη με τα μπούνια χωμένη στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στην περιοχή: Η φρεγάτα «Κουντουριώτης» πλέει ήδη στην περιοχή, έτοιμη να συμμετέχει και σε όποιο σχέδιο καταληχτεί για τον Λίβανο, ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL, για την επικινδυνότητα της οποίας ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη του 2023, στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα. Σε κάθε περίπτωση, ετοιμασίες λέγεται ότι γίνονται και στη φρεγάτα «Λήμνος», που ενδέχεται να ακολουθήσει στην αποστολή.

Σημειωτέον, νοτιότερα, στην Ερυθρά Θάλασσα, επιχειρεί και έτερη μονάδα του Στόλου, αφού για την προστασία των συμφερόντων των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε διαδοχικά στον Κόλπο του Αντεν τις φρεγάτες «Υδρα» και «Ψαρά», οι οποίες μάλιστα ενεπλάκησαν με πυρά εναντίον εισερχομένων, προερχόμενων από το έδαφος της Υεμένης. Πρωταγωνιστώντας στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides» στην περιοχή, η κυβέρνηση ετοιμάζει για αντικατάσταση της φρεγάτας «Ψαρά», όταν επιστρέψει από την αποστολή της, περί τα μέσα Σεπτέμβρη όπως υπολογίζεται, έτερη φρεγάτα, τη «Σπέτσαι», στην οποία ήδη γίνονται εργασίες επισκευών και αναβάθμισης στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Στην περιοχή και συγκεκριμένα στη Σαουδική Αραβία είναι ανεπτυγμένη (εδώ και 3 χρόνια) και πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους - αέρος «Patriot» της Πολεμικής Αεροπορίας (Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας - ΕΛΔΥΣΑ), με το προσωπικό της να προστατεύει στον ευρωατλαντικό καταμερισμό ενεργειακές και άλλες υποδομές της χώρας.

Αγκωνάρι της εμπλοκής και οι Αγιοι Θεόδωροι

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, επιβεβαιώνεται και ο ρόλος που παίζουν οι Αγιοι Θεόδωροι Αττικής και η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στον ανεφοδιασμό της ισραηλινής πολεμικής μηχανής, καθώς έδεσαν εκεί δεξαμενόπλοια της αμερικανικής ναυτιλιακής «Overseas Shipholding Group» (OSG) Ship Management, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανεφοδιασμού με καύσιμα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, βάσει συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, το «Overseas Sun Coast» και το «Overseas Santorini», τα οποία προμηθεύουν τους Ισραηλινούς με καύσιμα, για να εξαπολύουν τις δολοφονικές επιθέσεις τους στη Γάζα και σε όλη τη Μέση Ανατολή, αγκυροβόλησαν το πρώτο στους Αγίους Θεοδώρους και το δεύτερο στη Σαλαμίνα.

Τα δύο πλοία, μέσω της αμερικανικής ναυτιλιακής OSG, είναι ενταγμένα στο κυβερνητικό πρόγραμμα ασφάλειας δεξαμενόπλοιων (ΤSP) των ΗΠΑ, που ναυλώνει πλοία με αμερικανική σημαία για τις ανάγκες του στρατού, ώστε να είναι διαθέσιμα σε περίπτωση πολέμου ή «εθνικής έκτακτης ανάγκης», ενώ η ίδια η ναυτιλιακή κάνει λόγο για συμφωνία «με την κυβέρνηση του Ισραήλ για την παράδοση καυσίμων έως τις 31/12/2024, το οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση χρηματοδοτεί με επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Σημειωτέον, το «Overseas Sun Coast» εμφανίζεται καταρχάς τον Ιούλη και τον Αύγουστο να εκτελεί δρομολόγιο στη Μεσόγειο, με στάσεις στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στις 3/7 αναχώρησε από το λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων για τη Ρότα της Ισπανίας, όπου βρίσκεται ναύσταθμος των Αμερικανών, ενώ στις 16/7 έδεσε στη Σούδα.

Την επομένη κατευθύνθηκε και πάλι στους Αγίους Θεοδώρους, για να επαναλάβει το ταξίδι για τη Ρότα και ύστερα να βρεθεί στο γαλλικό λιμάνι της Lavera. Από εκεί αναχώρησε στις 7/8, για να φτάσει ξανά την προηγούμενη Κυριακή ξανά στους Αγίους Θεοδώρους, πριν αναχωρήσει την Τρίτη με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο (όπου επιχειρούν σημαντικές μονάδες του αμερικανικού Ναυτικού), πλέοντας νότια της Κρήτης.

Αρόδο στη Σαλαμίνα παραμένουν αναμένοντας οδηγίες το «Overseas Santorini» όπως και το δεξαμενόπλοιο πετρελαιοφόρο «Stena Polaris», που επίσης μισθώνεται κατά καιρούς από τους Αμερικανούς, έχει φορτώσει στο παρελθόν από τα διυλιστήρια στους Αγίους Θεοδώρους, έχει πιάσει Σούδα κ.λπ.

Σημειωτέον, στο λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται το Oil Terminal της «Motor Oil Hellas», η οποία εμφανίζεται επίσης ως σταθερή προμηθεύτρια καυσίμων για την Υπηρεσία Εφοδιασμού Αμυνας του αμερικανικού Πενταγώνου. Σύμφωνα με τα κρατικά στοιχεία των ΗΠΑ, η «Motor Oil» μόνο τους τελευταίους 12 μήνες έχει συνάψει συμβόλαια ύψους 429 εκατ. δολαρίων με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ενώ από το 2008 έως σήμερα η συνολική αξία των συμβολαίων με τον αμερικανικό στρατό ξεπερνά τα 5,5 δισ. δολάρια.

Προκλητικός εξάλλου την περασμένη Τρίτη, ο αρμόδιος υφυπουργός Ναυτιλίας, Στ. Γκίκας, κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά απαιτώντας να μην ανεφοδιαστούν τα εν λόγω πλοία, ισχυρίστηκε ότι «η χώρα στηρίζει τις συμφωνίες» που έχουν υπογραφεί από τη σημερινή και προηγούμενες κυβερνήσεις.

ΗΠΑ: Η Ελλάδα ενισχύεται... για την ενίσχυση της Ουκρανίας

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται και ο βρώμικος ρόλος της κυβέρνησης στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία κλιμακώνεται παραπέρα μετά και την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ. Ενδεικτικά είναι τα όσα έλεγε μέσα στη βδομάδα και ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, «καθησυχάζοντας» σχετικά με την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και διαβεβαιώνοντας πως αυτή αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση, άλλωστε, μετά και την καθιέρωση του «στρατηγικού για το ΝΑΤΟ» λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, προχωράει με την ιδιωτικοποίηση και του λιμανιού της Καβάλας, όπως και με την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τον «στρατιωτικό διάδρομο» προς τη Ρουμανία, τροφοδοτώντας παραπέρα την ιμπεριαλιστική σύγκρουση. Ενώ την ίδια ώρα, για τον ίδιο ακριβώς σκοπό, στέλνει όπλα και προσωπικό, παζαρεύει έως και την αποστολή πολύτιμων για την άμυνα συστημάτων όπως οι S-300.

Αυξάνεται η ένταση και στη Λιβύη

Αυξάνονται στη Λιβύη, για μια ακόμη φορά, οι κίνδυνοι ανάφλεξης ανάμεσα σε ένοπλες δυνάμεις του ανατολικού (υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και της εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων με πρόεδρο τον Αγκίλα Σάλεχ) και του δυτικού τμήματος της χώρας, που ελέγχεται κύρια από την απερχόμενη διορισμένη κυβέρνηση του Λίβυου πρωθυπουργού, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο παράλληλες λιβυκές κυβερνήσεις εντείνονται τις τελευταίες μέρες, μετά και την απόφαση της Αιγύπτου να δεχθεί τον πρωθυπουργό της «Κυβέρνησης Εθνικής Σταθερότητας» Οσάμα Χάμαντ (με έδρα το Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης) και την αντιπροσωπεία του, στην οποία συμμετείχε ένας από τους γιους του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ο Μπελκασίμ Χάφταρ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εμιρατινής εφημερίδας «The National», η εξέλιξη προκάλεσε την Πέμπτη την έντονη αντίδραση του Ντμπεϊμπά που ηγείται της «Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας» με έδρα την Τρίπολη. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η κυβέρνηση του φιλότουρκου πρωθυπουργού βλέπει την κίνηση της Αιγύπτου ως «επικίνδυνη κλιμάκωση» καθώς θεωρεί ότι την αμφισβητεί ανοιχτά.

Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί η κινητικότητα ένοπλων οργανώσεων που στηρίζουν τις κυβερνήσεις σε Ανατολική και Δυτική Λιβύη, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο γενικής ανάφλεξης παλιότερων συγκρούσεων.

Οι ένοπλες ομάδες ισλαμιστών που στηρίζουν εδώ και χρόνια τον Α. Ντμπεϊμπά, ενισχύουν στρατιωτικά πόλεις - κλειδιά όπως η Μισράτα και η Τρίπολη, προσπαθώντας να θωρακιστούν απέναντι σε μια πιθανή επίθεση των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χ. Χάφταρ. Αντίστοιχη κινητικότητα υπάρχει και στις δυνάμεις του Λίβυου στρατηγού που έχει έδρα τη Βεγγάζη.

ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Προετοιμασίες για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή

«Δυτικοί» διπλωμάτες αλωνίζουν την περιοχή, την ώρα που οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους και εξοπλίζουν το Ισραήλ με όπλα 20 δισ. δολαρίων

Copyright 2024 The Associated

Σκηνικό γενικευμένης σύγκρουσης στήνουν Ισραήλ και ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, μαζί με τους άλλους συμμάχους τους, ενώ όλη η περιοχή παραμένει σε συναγερμό περιμένοντας το επόμενο βήμα κλιμάκωσης, μετά τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ σε Βηρυτό και Τεχεράνη, όπου σκοτώθηκαν αντίστοιχα ο διοικητής της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στις 30 Ιούλη και ο πολιτικός αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στις 31 Ιούλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού δικτύου ΥΝet, που επικαλείται ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ιράν και η Χεζμπολάχ δεν αποκλείεται να σχεδιάζουν διαφορετικό τρόπο επίθεσης σε σχέση με αυτές της περασμένης άνοιξης και να μελετούν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο δολοφονικών επιθέσεων κατά επώνυμων Ισραηλινών αξιωματούχων.

Επίσης, η «Washington Post» ανέφερε την Παρασκευή την εκτίμηση ότι οι όποιες «απαντήσεις» από τη Χεζμπολάχ θα δοθούν μετά τις συνομιλίες που διεξάγονται στο Κατάρ για εκεχειρία.

Σε κάθε περίπτωση, η αμερικανική παρουσία στην περιοχή ενισχύεται, με την ανάπτυξη των αεροπλανοφόρων «USS Theodore Roosvelt» και «USS Abraham Lincoln» και του πυρηνικού υποβρυχίου «USS Georgia», ενώ έντονη είναι και η κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο, προκειμένου να σφίξει ο κλοιός των εκβιασμών στο Ιράν, για το ενδεχόμενο να επιτεθεί στο Ισραήλ.

Ισραηλινές δυνάμεις καταστέλλουν διαδήλωση στην Ιερουσαλήμ ενάντια στον εξοπλισμό του κράτους - δολοφόνου από τη Βρετανία

Copyright 2024 The Associated

Ισραηλινές δυνάμεις καταστέλλουν διαδήλωση στην Ιερουσαλήμ ενάντια στον εξοπλισμό του κράτους - δολοφόνου από τη Βρετανία
Σε αυτήν την κατεύθυνση, στην αρχή της βδομάδας ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε επικοινωνία με τους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου για να επιβεβαιώσει ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προστατεύσουν το Ισραήλ», καλώντας και τους υπόλοιπους «να επαναλάβουν τον ρόλο που είχαν παίξει στις 13 Απρίλη κατά των ιρανικών αντιποίνων», ύστερα από την ισραηλινή πολύνεκρη επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Μεσοβδόμαδα, επίσης, η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε πράσινο φως στην πώληση δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών, τεθωρακισμένων και πυρομαχικών στο Ισραήλ, αξίας περίπου 20 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία αφορά 50 μαχητικά αεροσκάφη F-15, τον εκσυγχρονισμό 24 άλλων παλιότερων μαχητικών με νέους κινητήρες και ραντάρ από το μονοπώλιο της «Boeing», βλήματα, πυρομαχικά και βόμβες ενός τόνου, συνολικής αξίας 774 εκατ. δολαρίων, εκρηκτικά αξίας 60 εκατ. δολαρίων και στρατιωτικά οχήματα αξίας 883 εκατ. δολαρίων.

Τα πρώτα πυρομαχικά αυτού του «πακέτου» προς το Ισραήλ αναμένονται εντός του 2026, ενώ τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη το 2029, γεγονός που φανερώνει τις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις για παλιούς και νέους πολέμους στη Μέση Ανατολή.

Χαρακτηριστική ήταν η σχετική ανακοίνωση του Πενταγώνου, όπου τονίζεται ότι «οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ και είναι ζωτικό για τα εθνικά συμφέροντά τους να το βοηθήσουν να αναπτύξει και να διατηρήσει μια ισχυρή και ετοιμοπόλεμη ικανότητα».

Διαβουλεύσεις στην Ντόχα χωρίς άμεση συμμετοχή της Χαμάς

Η κλιμάκωση της έντασης και ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή πάνε χέρι χέρι με τα διπλωματικά παζάρια, όπως αυτά που επαναλαμβάνονται από τις 15/8 στην Ντόχα του Κατάρ για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Από τις ΗΠΑ, στις συνομιλίες συμμετέχουν ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακγκέρκ. Από το Ισραήλ συμμετέχει υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αρχηγό της Mossad, Νταβίντ Μπαρνέα.

Παρόντες στις διαπραγματεύσεις είναι επίσης ο Αιγύπτιος αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Αμπάς Κάμελ, και ο Καταριανός πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

Το ΥΠΕΞ του Κατάρ ανακοίνωσε οτι «οι ομάδες εργασίας θα συνεχίσουν τις τεχνικές διαβουλεύσεις τις επόμενες μέρες για λεπτομέρειες που αφορούν την εφαρμογή μίας συμφωνίας όπως διευθετήσεις που αφορούν εκτενείς ανθρωπιστικές αποστολές και ειδικά θέματα που σχετίζονται με ομήρους και κρατούμενους».

Επίσης ενημέρωσε ότι θα γίνει και μια συνάντηση στο Κάιρο πριν το τέλος της επόμενης βδομάδας «με σκοπό να ολοκληρώσουν ενδεχόμενη συμφωνία».

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς (που βρίσκεται στην Ντόχα) δεν προσήλθε στον χώρο των έμμεσων συνομιλιών, διαμηνύοντας ότι θα μπορούσε να το πράξει στη συνέχεια εάν κριθεί απαραίτητο και παρουσιάσει το Ισραήλ μια «σοβαρή πρόταση».

Προηγουμένως η αντιπροσωπεία της Χαμάς (που τελεί υπό τον νέο αρχηγό της, Γιαχία Σινουάρ) είχε κατηγορήσει το κράτος του Ισραήλ ότι κωλυσιεργεί στις συνομιλίες για να κλιμακώσει τις επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη. Πράγμα που επιβεβαιώθηκε από το πογκρόμ της 15ης Αυγούστου στο χωριό Τζιτ της Δυτικής Οχθης από εποίκους.

Στο ίδιο πλαίσιο της διπλωματικής κινητικότητας, ο εμίρης του Κατάρ πραγματοποίησε την Πέμπτη επίσκεψη - αστραπή στην Αγκυρα για να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην Τουρκία ήταν και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης και ομιλίας του στην Εθνοσυνέλευση.

Σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας επισημαίνεται η δήλωση Ερντογάν ότι «το Ισραήλ προσπαθεί να αυξήσει την ένταση στην περιοχή με επιθέσεις σε παλαιστινιακά εδάφη και στον Λίβανο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει αποτελεσματικά μέτρα για να τερματίσει την ισραηλινή επίθεση που κλιμακώνεται τις τελευταίες μέρες».

Στην ίδια δήλωση ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ι. Χανίγια, τονίζοντας ότι το Ισραήλ «έδειξε πως δεν έχει πρόθεση για εκεχειρία».

Επίσης, στο φόντο των διαπραγματεύσεων στην Ντόχα, μετέβησαν την Παρασκευή στο Ισραήλ οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, και της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, για συνάντηση με τον ομόλογό τους, Ισραέλ Κατς. Η είδηση συνοδεύτηκε από ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνει ότι «οι επόμενες ώρες και μέρες μπορεί να καθορίσουν το μέλλον της Μέσης Ανατολής».

Επιδρομές στον Νότιο Λίβανο

Από το σκηνικό κλιμάκωσης δεν λείπουν και οι καθημερινές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Νότιο Λίβανο. Σε μια τέτοια, το πρωί της Παρασκευής, σκοτώθηκε ένας Λιβανέζος και τραυματίστηκε ένας άλλος στη μεθοριακή περιοχή Κφαρ Κίλα και στο χωριό Αϊταρούν.

Παράλληλα, η Χεζμπολάχ έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο με υπόγειες μεγάλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και θέσεις εκτόξευσης βλημάτων. Στο βίντεο ακούγεται η φωνή του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, να εξαίρει τις πυραυλικές δυνατότητες της οργάνωσης, στέλνοντας μήνυμα στο Ισραήλ.


Δ. Ο.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 315 ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ
Ποτάμια αίματος στη Γάζα, πογκρόμ κατοχικής βίας στη Δυτική Οχθη

Ξεπέρασαν τις 40.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι. Πάνω από 1.000 επιθέσεις εποίκων και στρατού σε παλαιστινιακούς καταυλισμούς από τον περασμένο Οκτώβρη

Οι θηριωδίες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη εντείνονται, με την ενεργή στήριξη των ΗΠΑ και άλλων Ευρωατλαντικών συμμάχων του.

Πάνω από 40.000 ήταν οι νεκροί Παλαιστίνιοι έως την περασμένη Πέμπτη, 314η μέρα του πολέμου και άλλοι 92.401 οι τραυματίες, με τα περισσότερα θύματα να είναι παιδιά, έφηβοι, νέοι έως 30 ετών και γυναίκες.

Τη βδομάδα που πέρασε, ο ισραηλινός στρατός έδωσε νέες «ειδοποιήσεις εκκένωσης» σε χιλιάδες αμάχους στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, στον «διάδρομο Νετζαρίμ» της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας, ενώ προχώρησε σε νέες επιδρομές κατά των προσφυγικών καταυλισμών σε Τζαμπάλια και αλ Μαουάσι, προκαλώντας νέες σφαγές αμάχων και κυρίως παιδιών.

Είχε προηγηθεί η πολύνεκρη επιδρομή του στρατού το Σάββατο 10 Αυγούστου σε σχολείο του ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας, όπου σφαγιάστηκαν πάνω από 100 άμαχοι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι. Υπολογίζεται πως από την αρχή του πολέμου, ο ισραηλινός στρατός έχει επιτεθεί σε πάνω από 500 σχολεία της UNRWA, στα οποία έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Με την ανοιχτή στήριξη της κυβέρνησης Νετανιάχου και με ενεργή συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ορδές εποίκων επιτέθηκαν αργά το βράδυ της 15ης Αυγούστου στο παλαιστινιακό χωριό Τζιτ, που βρίσκεται κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, προκαλώντας τον θάνατο ενός 22χρονου Παλαιστίνιου, τον κρίσιμο τραυματισμό άλλου ενός 20 ετών και εμπρησμούς δεκάδων σπιτιών, επιχειρήσεων, οχημάτων και αγροκτημάτων.


Το ανελέητο πογκρόμ συνεχίστηκε μέχρι πριν τα χαράματα της Παρασκευής, όταν εμφανίστηκαν δυνάμεις του στρατού, οι οποίες όμως δεν έκαναν συλλήψεις ούτε για τα μάτια του κόσμου...

Λίγες ώρες πριν (την Τετάρτη 14 Αυγούστου) ο Σμότριτς είχε παρουσιάσει σχέδιο νέου εποικισμού με στόχο την πλήρη αποκοπή της κατεχόμενης ανατολικής Ιερουσαλήμ από τα υπόλοιπα εδάφη της Δυτικής Οχθης, ώστε να τα κατακερματίσει περαιτέρω και να αποτρέψει στο μέλλον ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με εδαφική συνέχεια...

Η επίθεση των εποίκων στο χωριό Τζιτ δεν είναι «μεμονωμένο γεγονός». Από τις 7 Οκτώβρη έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000 επιθέσεις εποίκων σε Παλαιστίνιους αμάχους, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, OCHA, από αυτές τις επιθέσεις έχουν εκτοπιστεί και πάνω από 1.390 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων τα 660 είναι παιδιά.

Επίσης, οι έποικοι έχουν προκαλέσει 273 εμπρησμούς σπιτιών και άλλης περιουσίας Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη από τις 7 Οκτώβρη, με τις περισσότερες να καταγράφονται σε Ναμπλούς, Ραμάλα και Τζενίν. Πέρα από αυτές, υπήρχαν εμπρησμοί σπιτιών και περιουσίας Παλαιστινίων σε τουλάχιστον 56 επιθέσεις και εισβολές του στρατού σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά μέσα στο τελευταίο 10μηνο.

Αξίζει τέλος να καταγραφεί πως τη νύχτα της Πέμπτης, κατά την επίθεση των εποίκων, ο στρατός πραγματοποίησε εισβολές σε σπίτια Παλαιστινίων στην κατεχόμενη παλιά πόλη της Χεβρώνας στήνοντας νέο φυλάκιο ελέγχου, ώστε να αυξήσει την ταλαιπωρία και την τρομοκράτηση των αμάχων, ενώ έκανε δεκάδες συλλήψεις παιδιών και εφήβων μαζί με τις μητέρες τους.

«ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ» ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ
56 ενεργές συγκρούσεις, οι περισσότερες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Σε αυτές εμπλέκονται 92 συνολικά κράτη, που αποτελεί επίσης αριθμό - ρεκόρ. Οι θάνατοι από πολεμικές συγκρούσεις έχουν αυξηθεί κατά 482% τα τελευταία 15 χρόνια

Την ένταση της πολεμικής προετοιμασίας παγκοσμίως και την αύξηση των συγκρούσεων, ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, επιβεβαιώνει μια ακόμα διεθνής έρευνα και συγκεκριμένα η 18η έκδοση του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης «Global Peace Index» (GPI) από τη διεθνή «δεξαμενή σκέψης» «Institute for Economics & Peace» (IEP) (Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ειρήνη).

Η έρευνα χρησιμοποιεί ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες από κρατικές και άλλες πηγές για να μετρήσει το επίπεδο των διεθνών στρατιωτικών εντάσεων.

Τα συμπεράσματα είναι αποκαλυπτικά για το «σημείο βρασμού» που έχουν φτάσει οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις παγκόσμια, στο φόντο της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Ορισμένα χαρακτηριστικά ευρήματα παρουσιάζει ο «Ριζοσπάστης».

Πολεμικός «πυρετός» με 56 ενεργές συγκρούσεις

Με βάση τη μελέτη, «ο κόσμος έγινε λιγότερο ειρηνικός τα τελευταία 16 χρόνια» (από το 2008 που διεξάγεται η έρευνα), καθώς αυτήν τη στιγμή «υπάρχουν 56 ενεργές διαμάχες, οι περισσότερες από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Σε αυτές τις διαμάχες εμπλέκονται συνολικά 92 χώρες, καθώς ενισχύονται τα διεθνή χαρακτηριστικά των περιφερειακών συγκρούσεων, ως αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στο «παγκόσμιο ΝΑΤΟ» - δηλαδή το ευρωατλαντικό στρατόπεδο - και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό.


Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η πολεμική προετοιμασία αποτυπώνεται και στην άνοδο των εξοπλισμών σε 108 χώρες το 2024.«(...) Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων αυξάνει σοβαρά την πιθανότητα μιας ακόμη μεγαλύτερης σύγκρουσης», υπογραμμίζει το ΙΕP. Σε 86 χώρες, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ, με «πρωταγωνιστές» την Ουκρανία, το Μιανμάρ και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι η «παγκόσμια ειρήνη» επιδεινώθηκε κι άλλο φέτος. Οι περιφερειακές συγκρούσεις προκάλεσαν ρεκόρ θανάτων το 2022, τους περισσότερους την τελευταία εικοσαετία, με κυριότερη τη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου σκοτώνονται 2.000 άνθρωποι σχεδόν κάθε μήνα τα τελευταία δύο χρόνια.

Τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία, όσο και αυτός στη Γάζα, με τους 40.000 νεκρούς Παλαιστίνιους και τους εκατοντάδες χιλιάδες που το Ισραήλ καταδικάζει σε αργό θάνατο, χαρακτηρίζονται στη μελέτη «forever wars» («παντοτινοί πόλεμοι»), με βασικά χαρακτηριστικά την «παρατεταμένη βία (...)που επιδεινώνεται από την εξωτερική στρατιωτική υποστήριξη, τον ασύμμετρο πόλεμο και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς».

Η έρευνα σημειώνει ότι «ο πόλεμος στον 21ο αιώνα αλλάζει για δύο λόγους: Την εξέλιξη της στρατιωτικής τεχνολογίας και την αύξηση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού».

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, αναφέρει πως «μη κρατικές ομάδες πλέον μπορούν να εμπλέκονται ακόμη πιο αποτελεσματικά με μεγαλύτερα κράτη χρησιμοποιώντας τεχνολογίες, όπως drones και εκρηκτικούς μηχανισμούς, με τη χρήση τους να έχει εκτιναχθεί πάνω από 1.400% από το 2018».

Ενώ για την αύξηση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, σημειώνεται ότι η μετάβαση από έναν «μονοπολικό» κόσμο, που χαρακτηριζόταν από την κυριαρχία των ΗΠΑ, σε έναν «πολυπολικό», διατρέχεται από ένταση του ανταγωνισμού και παρατεταμένες συγκρούσεις. Με αυτόν τον «κομψό» τρόπο περιγράφει την ένταση του ανταγωνισμού και την αμφισβήτηση της αμερικανικής παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας.

Ολο και πιο δύσκολο να διατηρηθούν οι παλιοί συμβιβασμοί

Με βάση άλλα στοιχεία της έρευνας, οι θάνατοι από πολεμικές συγκρούσεις έχουν αυξηθεί κατά 482% τα τελευταία 15 χρόνια. Οι θάνατοι στις μάχες έφτασαν σε υψηλό τριακονταετίας το 2022.

Αποκαλυπτικό της τάσης αλλαγής του παγκόσμιου συσχετισμού είναι και το εξής στοιχείο: Ο αριθμός των συγκρούσεων που καταλήγουν σε αποφασιστική νίκη για οποιαδήποτε πλευρά, έχει μειωθεί από το 49% τη δεκαετία του 1970 σε λιγότερο από 9% τη δεκαετία του 2010, που σημαίνει ότι περισσότερες και ισχυρότερες δυνάμεις συγκρούονται στρατιωτικά και «επί του πεδίου», ενταγμένες στα αντίπαλα στρατόπεδα.

Αποδεικτικό της έντασης των ανταγωνισμών, άρα και της δυσκολίας να διατηρηθούν παλιότεροι εύθραυστοι συμβιβασμοί ή να γίνουν νέοι, είναι και το εξής στοιχείο της έρευνας: Ο αριθμός των συγκρούσεων που τελειώνουν μέσω μιας ειρηνευτικής συμφωνίας έχει μειωθεί στο 4% τη δεκαετία του 2010, από 23% τη δεκαετία του 1970. Ετσι, όλο και πιο συχνά η ιμπεριαλιστική «ειρήνη» δίνει τη θέση της στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική σύγκρουση.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Εξελέγη πρωθυπουργός η Σιναουάτρα

Το Κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης εξέλεξε την Παρασκευή την 37χρονη Παετονγκτάρν Σιναουάτρα πρωθυπουργό, εν μέσω πολύχρονης πολιτικής αναταραχής που πυροδοτείται και από τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

Δύο μέρες νωρίτερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας απέπεμψε τον πρωθυπουργό, Σρέτα Ταβίσιν, επειδή διόρισε στο υπουργικό συμβούλιο έναν πρώην δικηγόρο που έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης. Ο μεγιστάνας των ακινήτων Ταβίσιν γίνεται ο τέταρτος πρωθυπουργός στην Ταϊλάνδη μέσα σε 16 χρόνια που απομακρύνεται με αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου.

Η Σιναουάτρα, μοναδική υποψήφια για την πρωθυπουργία, εξελέγη από το Κοινοβούλιο με 319 ψήφους ή σχεδόν τα 2/3 και θα γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός και το τρίτο μέλος της οικογένειας δισεκατομμυριούχων Σιναουάτρα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία, μετά τη θεία της, Γινγκλάκ, και τον πατέρα της, Τακσίν.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Προετοιμάζεται για μια μελλοντική «ολοκληρωτική σύγκρουση»

Εξοπλίζεται με ραγδαίους ρυθμούς και υψώνει «ασπίδα» στα σύνορα με Ρωσία και Λευκορωσία

Ο ΝΑΤΟικός πολωνικός στρατός συμμετέχει ήδη σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Εδώ από τις δυνάμεις στο Αφγανιστάν
Ο ΝΑΤΟικός πολωνικός στρατός συμμετέχει ήδη σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Εδώ από τις δυνάμεις στο Αφγανιστάν
Με γοργούς ρυθμούς εξοπλίζεται η Πολωνία - προκεχωρημένο ΝΑΤΟικό φυλάκιο στην Ανατολική Ευρώπη - που έχει διακηρύξει πως στοχεύει να δημιουργήσει τον ισχυρότερο στρατό της Ευρώπης και προετοιμάζεται για μια γενικευμένη ιμπεριαλιστική αναμέτρηση με τη Ρωσία στο μέλλον.

Η Πολωνία πρέπει να προετοιμαστεί για μια ολοκληρωτική σύγκρουση, δήλωνε πριν από έναν μήνα ο αρχηγός του επιτελείου των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η χώρα ενισχύει τον αριθμό των στρατευμάτων στα σύνορά της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ είναι και ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Σήμερα πρέπει να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας για μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση, όχι για μια ασύμμετρου τύπου σύγκρουση», δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου στρατηγός Βίσλαου Κούκουλα. «Αυτό μας αναγκάζει να βρούμε μια καλή ισορροπία μεταξύ της συνοριακής αποστολής και της διατήρησης της έντασης της εκπαίδευσης στον στρατό», πρόσθεσε.

Από τον Αύγουστο ο αριθμός των στρατευμάτων που φρουρούν τα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας θα αυξηθεί σε 8.000 από 6.000 που είναι σήμερα, ενώ μια πρόσθετη οπισθοφυλακή 9.000 ατόμων θα μπορεί να αναπτυχθεί εντός 48 ωρών, σημείωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Πάβελ Μπέιτζντα.

Τον Μάη, η Πολωνία ανακοίνωσε λεπτομέρειες για την «Ανατολική Ασπίδα», ένα πρόγραμμα ύψους 10 δισ. (2,5 δισ. δολαρίων) για τη στρατιωτική ενίσχυση κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2028.

Το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων ανερχόταν σε περίπου 190.000 άτομα στο τέλος του 2023 και αναμένεται να αυξηθεί σε 300.000 μέσα σε λίγα χρόνια.

Η στρατιωτικοποίηση της πολωνικής οικονομίας φαίνεται και από το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα ξεπεράσουν φέτος το 4% του ΑΕΠ (περίπου 33 δισ. δολάρια), δηλαδή το διπλάσιο από τον ΝΑΤΟικό στόχο του 2%.

Κύριος προμηθευτής και βασικός γεωπολιτικός «σύμμαχος» της Πολωνίας είναι οι ΗΠΑ, που αυξάνουν τα συμβόλαια αμερικανικών εξοπλισμών και ενισχύουν την αμυντική τους σχέση με τη Βαρσοβία.

Μόνο το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του υλικού των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων:

Περισσότερα από 80 άρματα μάχης M1A2 Abrams που ανήκουν στον αμερικανικό στρατό έχουν μεταφερθεί από τις αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία στη στρατιωτική βάση Powidze στην κεντρική Πολωνία, αναφέρει η διαδικτυακή πύλη interia.pl. Αναφέρεται ότι περίπου 150 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Bradley και 20 αυτοκινούμενα πυροβόλα M109 έχουν επίσης παραδοθεί. Το 2022, η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την προμήθεια 250 αναβαθμισμένων αρμάτων μάχης M1A2 Abrams μέχρι το 2026.

Η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ ενόψει της αγοράς εκατοντάδων πυραύλων αέρος - αέρος AIM-120C AMRAAM, αξίας περίπου 783 εκατ. ευρώ. Η παράδοσή τους θα γίνει το διάστημα 2029-2033 και θα χρησιμοποιούνται από τα μαχητικά της πολωνικής αεροπορίας, η οποία διαθέτει πλέον αμερικανικά μαχητικά F-16.

Βαρσοβία και Ουάσιγκτον υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά 96 επιθετικών ελικοπτέρων αμερικανικής κατασκευής AH-64E Apache, εκτιμώμενης αξίας τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η Πολωνία υπέγραψε συμφωνίες 215 εκατ. ευρώ με τις αμερικανικές βιομηχανίες Boeing και General Electric, για μεταφορά τεχνογνωσίας για τη συντήρηση των ελικοπτέρων σε πολωνικά εργοστάσια.

Επίκειται η υπογραφή σύμβασης για αγορά 48 εκτοξευτήρων αμερικανικών πυραύλων του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, ύψους 1,13 δισ. ευρώ. Οι εκτοξευτές M903 θα παραχθούν στην Πολωνία, το διάστημα 2027-2029.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Προς αναβολή οι νέες συνομιλίες για την αποχώρηση της αποστολής του συνασπισμού των ΗΠΑ

Ιρακινοί αξιωματούχοι αναβάλλουν μέχρι νεοτέρας τον τερματισμό της αποστολής του λεγόμενου διεθνούς συνασπισμού των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ, εξαιτίας των ρευστών «τελευταίων εξελίξεων» στην περιοχή και της «εκρηκτικής κατάστασης» που επικρατεί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 15 Αυγούστου, αναφέρει πως ενώ οι δύο πλευρές ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό της αποστολής «στρατιωτικών συμβούλων» του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ, αυτή αναβλήθηκε. Δεν διευκρινίστηκε νέα ημερομηνία με σκοπό την επανέναρξη και ολοκλήρωση των συνομιλιών για το θέμα.

Στην ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως στο Ιράκ «δεν υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις πέρα από στρατιωτικούς συμβούλους υπό την ομπρέλα του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους» που συμπεριλαμβάνονται «στα αποτελέσματα των εργασιών της Ανώτερης Στρατιωτικής Επιτροπής», η οποία τους τελευταίους μήνες ασχολήθηκε με την εκτίμηση της απειλής του «Ισλαμικού Κράτους» με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της στρατιωτικής αποστολής «Operation Inherent Resolve» των στρατιωτικών συμβούλων κάθε εθνικότητας ανάλογα με την ιεραρχία και σειρά ζητημάτων επιμελητείας.

Σε πρότερη ανακοίνωση με ημερομηνία 8/8 επισημαίνεται πως «οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ σε όλους τους τομείς συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων ασφαλείας διαχωρίζονται εντελώς από την πορεία της σχέσης με τις δυνάμεις του Διεθνούς Συνασπισμού», καθώς η σχέση αυτή υπήρχε «πριν τον συνασπισμό και θα συνεχιστεί και μετά από αυτόν».

Οι ΗΠΑ διατηρούν στη Συρία (κυρίως σε ανατολικές περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράκ) περίπου 900 στρατιώτες και περίπου άλλους 2.500 στο Ιράκ, τους οποίους οι Ιρακινοί αποκαλούν «στρατιωτικούς συμβούλους».

Η «Wall Street Journal» στις 12 Αυγούστου σε αποκλειστικό ρεπορτάζ ανέφερε πως τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν ξεκινήσει νέο γύρο «μυστικής εκστρατείας κατά της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους», καθώς δυνάμεις των τζιχαντιστών το τελευταίο διάστημα ανασυγκροτούν δυνάμεις μεταξύ άλλων στην έρημο της Συρίας Badiya, προχωρούν στην εκπαίδευση νέων ενόπλων με στόχο την εξαπόλυση επιθέσεων κατά των συμμαχικών στρατευμάτων των ΗΠΑ και στρατών χωρών της περιοχής.

Παράλληλα, οι εντεινόμενες ισραηλινές επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη και τον Λίβανο προκαλούν τις αντιδράσεις ένοπλων σιιτικών πολιτοφυλακών σε Συρία και Ιράκ κατά των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στην περιοχή.

  • Η Τουρκία ανακοίνωσε χτες συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Ιράκ με την εγκατάσταση κοινών κέντρων διοίκησης και εκπαίδευσης εναντίον των Κούρδων μαχητών του PKK, το οποίο η Βαγδάτη αποφάσισε να απαγορεύσει ως κόμμα.
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε νέα πιο επικίνδυνη φάση μετά την επίθεση στο Κουρσκ

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ συμμετείχαν ενεργά στην προετοιμασία της ουκρανικής επίθεσης. Για κλιμάκωση «πολύ πέρα από την Ουκρανία» προειδοποιεί η Ρωσία

Ουκρανικά - «δυτικά» άρματα μέσα στη ρωσική επικράτεια κοντά στα σύνορα

Copyright 2020 The Associated

Ουκρανικά - «δυτικά» άρματα μέσα στη ρωσική επικράτεια κοντά στα σύνορα
Σε νέα, πιο επικίνδυνη φάση εισέρχεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με την ουκρανική πλευρά και τους «Δυτικούς» «συμμάχους» να τα «παίζουν όλα» με την επίθεση στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, με απρόβλεπτες συνέπειες για την κλιμάκωση του πολέμου, ενώ η Ρωσία προειδοποιεί για κλιμάκωση «πολύ πέρα από την Ουκρανία».

Οι ΗΠΑ και άλλοι «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στην ουκρανική στρατιωτική επιχείρηση στο Κουρσκ, που εξελίσσεται από τις 6 Αυγούστου. «Δυτικά» όπλα, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα συμμετέχουν στην εισβολή, όπως και συνολικά στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, ενώ τα κράτη του ΝΑΤΟ δηλώνουν πως εγκρίνουν την ουκρανική επίθεση σε ρωσικό έδαφος ως μέρος της άμυνας του Κιέβου.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μ. Ποντολιάκ, δήλωσε στον «Independent» ότι «υπήρχαν συζητήσεις μεταξύ των εταίρων» πριν από την επίθεση στο Κουρσκ, «απλώς όχι σε δημόσιο επίπεδο».

Σύμφωνα με τους «Times», αρκετοί Ουκρανοί στρατιώτες, που συμμετέχουν στην επίθεση στο Κουρσκ, στάλθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο έναν μήνα πριν από την επιχείρηση για να περάσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαζί με Βρετανούς στρατιώτες. Η πολυήμερη εκπαίδευση επικεντρώθηκε σε επιθέσεις σε πολυώροφα κτίρια.

Σε κάθε περίπτωση, έχουν ήδη εντοπιστεί «δυτικά» τεθωρακισμένα μέσα στη Ρωσία, από τότε που η Ουκρανία ξεκίνησε τη νέα της επίθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το BBC. Σε αυτά περιλαμβάνονται τεθωρακισμένα «Bradley» και «Stryker» που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, καθώς και «Marders» που προμήθευσε η Γερμανία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί εικόνες από βρετανικά άρματα «Challenger» ή αμερικανικά άρματα «Abrams» πέρα από τα σύνορα.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν άδεια να χρησιμοποιήσουν βρετανικά όπλα επί ρωσικού εδάφους, αλλά όχι και τους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους «Storm Shadow».

Από την πρώτη στιγμή η Μόσχα έκανε λόγο για σχέδιο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Την Παρασκευή ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Πατρούσεφ, επισήμανε ότι «η επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ σχεδιάστηκε με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και των δυτικών ειδικών υπηρεσιών».

«Οι δηλώσεις της ηγεσίας των ΗΠΑ ότι δεν συμμετείχε στα εγκλήματα του Κιέβου στην περιοχή του Κουρσκ δεν είναι αληθινές... Χωρίς τη συμμετοχή και την άμεση υποστήριξή τους, το Κίεβο δεν θα είχε αποτολμήσει να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνουν όπλα των ΗΠΑ να χρησιμοποιούνται στο Κουρσκ, χωρίς να είναι ακόμη ξεκάθαρο με ποιον τρόπο σχεδιάζει να απαντήσει η Μόσχα στις «τρομοκρατικές ενέργειες» στο έδαφός της.

Πίεση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις

Σε μια φάση του πολέμου που η Ουκρανία χάνει σταθερά εδάφη στο Ντονέτσκ, γύρω από το Χάρκοβο και αλλού, και πολλοί μιλάνε για «διαπραγματεύσεις» μέσα στον επόμενο χρόνο, η ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία μαζί με το ΝΑΤΟ εμφανίζονται να παίρνουν το «ρίσκο» μιας επίθεσης σε ρωσικό έδαφος. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι δεν σκοπεύει να καταλάβει ρωσικά εδάφη, αλλά θα τα αξιοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Ο Ποντολιάκ επανέλαβε ότι η εισβολή του ουκρανικού στρατού στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας ήταν απαραίτητη για να πειστεί η Μόσχα να ξεκινήσει «δίκαιες συνομιλίες για ειρήνευση».

«Πρέπει να επιφέρουμε σημαντικές τακτικές ήττες στη Ρωσία» και «στην περιοχή του Κουρσκ, βλέπουμε ξεκάθαρα πώς το στρατιωτικό εργαλείο χρησιμοποιείται αντικειμενικά για να πείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να εισέλθει σε μια δίκαιη διαπραγματευτική διαδικασία», πρόσθεσε.

«Εάν το Κίεβο κατέχει ρωσικό έδαφος», λέει στο BBC ο Ντ. Μπλάγκντεν του Πανεπιστημίου Exeter, «μπορεί να διαπραγματευτεί την επιστροφή των δικών του εδαφών από θέση μεγαλύτερης ισχύος». Το Κίεβο θα έχει επίσης «πλήξει την εικόνα» του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, και θα «ενθαρρύνει το Κρεμλίνο να επιδιώξει μια διευθέτηση για να μη θέσει σε κίνδυνο την εξουσία του», ισχυρίζεται.

Πόσο θα μείνουν οι ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ;

Το ερώτημα αυτό θέτουν στρατιωτικοί αναλυτές στον διεθνή Τύπο, εκτιμώντας ότι η απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από το Κουρσκ δεν φαίνεται πιθανή στο άμεσο μέλλον, εκτός αν αναγκαστούν. Ενας δεύτερος στόχος της επίθεσης είναι η Ρωσία να εκτρέψει ορισμένα από τα στρατεύματά της από το Ντονμπάς, στις ρωσικές μεθοριακές περιφέρειες Κουρσκ, Μπέλγκοροντ κ.ά.

«Εάν οι ουκρανικές δυνάμεις παραμείνουν στη θέση τους εντός των ρωσικών συνόρων, θα δέχονται ολοένα και πιο σφοδρές επιθέσεις καθώς η Μόσχα θα ενισχύει την αντίδρασή της», εκτιμούν αναλυτές στο BBC.

Ο Μπλάγκντεν τονίζει ότι «οι ανάγκες σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή στην προσπάθεια να διατηρηθεί η εισβολή και στη συνέχεια να κρατηθεί το καταληφθέν έδαφος θα είναι σημαντικές, ειδικά καθώς οι γραμμές ανεφοδιασμού θα μεγαλώσουν».

«Η ουκρανική εισβολή σε ρωσικό έδαφος είναι αναμφίβολα η πιο τολμηρή και η πιο ριψοκίνδυνη κίνηση της Ουκρανίας φέτος», συμπληρώνει.

Επιπλέον, αναλυτές στο BBC σημειώνουν ότι «οι Ουκρανοί φαίνεται να έχουν χρησιμοποιήσει ορισμένα από τα σύγχρονα όπλα που προμήθευσε η Δύση - όπως τα γερμανικά "Marder" και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα - πιο αποτελεσματικά από ό,τι έκαναν στην αποτυχημένη περσινή καλοκαιρινή επίθεση για την εκδίωξη του ρωσικού στρατού από τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας».

Η Ρωσία έχει μετακινήσει στρατιώτες από την Ουκρανία

Η Ρωσία έχει μετακινήσει «αρκετές χιλιάδες» στρατιωτών από την κατεχόμενη Ουκρανία για να υπερασπιστεί το έδαφός της στο Κουρσκ, σύμφωνα με το «Telegraph» που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Πηγές δήλωσαν στο CNN ότι τουλάχιστον 1.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν εκτραπεί στη συνοριακή περιοχή.

Το Κίεβο έχει υποστηρίξει ότι μέχρι την Παρασκευή είχε καταλάβει 1.150 τ.χλμ. ρωσικού εδάφους και περισσότερους από 80 οικισμούς.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, η Ουκρανία έχει χάσει έως και 2.640 στρατιώτες (νεκροί, τραυματίες, αιχμάλωτοι) 37 άρματα μάχης και 32 τεθωρακισμένα οχήματα από την έναρξη των μαχών στο Κουρσκ.

Από το Κουρσκ έχουν απομακρυνθεί εσπευσμένα σχεδόν 200.000 άνθρωποι. Παράλληλα, η περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με το Κουρσκ, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων από ουκρανικές ένοπλες ομάδες στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, κατοικίες και εγκαταστάσεις υποδομών υπέστησαν ζημιές, υπάρχουν νεκροί και τραυματισμένοι πολίτες», ανακοίνωσε η Μόσχα.

Λευκορωσία: «Ετοιμότητα» για «ένοπλη πρόκληση» από την Ουκρανία

Ο υπουργός Αμυνας της Λευκορωσίας, Β. Κρένιν, δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένοπλης πρόκλησης από τη γειτονική Ουκρανία, ενώ νωρίτερα και ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, είχε προειδοποιήσει, για ακόμη μια φορά, ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να επιτεθεί στη Λευκορωσία και να διευρύνει τον πόλεμο.

Το Μινσκ είναι έτοιμο να απαντήσει σε προκλήσεις παρόμοιες με την επίθεση του Κιέβου στο Κουρσκ, τόνισε από την πλευρά του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Λευκορωσίας. «Εχουμε ενισχύσει την αεράμυνα λόγω του αυξημένου αριθμού drones που εισέρχονται στον εναέριο χώρο μας», «έχουμε δημιουργήσει συνθήκες για την ανάπτυξη στρατευμάτων με βαρύ εξοπλισμό» και «είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν επαρκώς στις προκλήσεις», πρόσθεσε.

«Υβριδικός» πόλεμος δολιοφθορών

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένας «υβριδικός» πόλεμος δολιοφθορών μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας με επιθέσεις σε υποδομές στρατηγικής σημασίας.

Το ζήτημα των εκρήξεων στους ρωσικούς αγωγούς αερίου «Nord Stream» τον Σεπτέμβρη του 2022 επανήλθε στην επικαιρότητα μετά από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι αρχές της Γερμανίας για έναν Ουκρανό εκπαιδευτή καταδύσεων, ο οποίος φέρεται να έχει ανάμειξη στην ανατίναξη και να έχει διαφύγει στην Πολωνία.

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία ότι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις στους αγωγούς που ενώνουν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω Βαλτικής Θάλασσας. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Αν. Αντόνοφ, επανέλαβε ότι η Ουκρανία δεν θα είχε επιτεθεί στους αγωγούς αερίου «Nord Stream» χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ.

«Επιδιώκουν να επιρρίψουν όλη την ευθύνη στις ουκρανικές μαριονέτες τους», σχολίασε ο Αντόνοφ. «Θα επιδιώξουμε να εξακριβώσουμε ποιοι είναι οι αληθινοί δράστες της βομβιστικής επίθεσης και να τους τιμωρήσουμε», πρόσθεσε.

«Μιλάμε για αναμφίβολη νομιμοποίηση της τρομοκρατίας», ακόμα κι αν πρόκειται για επιθέσεις που εξαπολύονται σε «εδάφη συμμάχων» των ΗΠΑ, συνέχισε.

Ο Αντόνοφ απάντησε σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», που υποστήριξε ότι ο τότε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ουκρανίας, στρατηγός Β. Ζαλούζνι, έδωσε πράσινο φως για να γίνει η επίθεση, παρά την προειδοποίηση της CIA στον Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, να μην προχωρήσει.

Την περασμένη βδομάδα σήμανε συναγερμός σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία - η μια ΝΑΤΟική - και σε υποδομή ύδρευσης, μετά από υποψίες για πιθανή διάρρηξή τους και εσκεμμένη μόλυνση του πόσιμου νερού.

Την Παρασκευή, ο δήμος του Μέχερνιχ, κοντά στην Κολονία, ανακοίνωσε παράνομη είσοδο στην τοπική μονάδα επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού, διευκρινίζοντας ότι τροφοδοτούσε μεταξύ άλλων μια βάση των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κάλεσε τους κατοίκους να μην πίνουν νερό βρύσης ούτε να το χρησιμοποιούν για να πλένονται.

Η εισβολή αποκαλύφθηκε από περίπολο του στρατού, καθώς ενισχύθηκαν οι έλεγχοι μετά τις υπόνοιες για δολιοφθορά στην Κολονία. Την Τετάρτη, οι φόβοι για δολιοφθορά προκάλεσαν προειδοποιήσεις ασφαλείας σε δύο στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, η μία της Πολεμικής Αεροπορίας στην Κολονία, που συμμετέχει στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, και η άλλη του ΝΑΤΟ.

Στην Κολονία, οι αρχές επίσης ανακάλυψαν μια τρύπα στον φράχτη γύρω από μια μονάδα πόσιμου νερού που τροφοδοτούσε τον στρατώνα και την οποία απέκλεισαν. Οι έλεγχοι που έγιναν δεν έχουν επιβεβαιώσει έως τώρα μόλυνση.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για απόπειρα εισβολής στην αεροπορική βάση του Γκεϊλενκίρχεν, όπου βρίσκονται βάσεις αναγνωριστικών αεροσκαφών AWACS, χωρίς ωστόσο να στοιχειοθετείται σύνδεση μεταξύ των δύο περιστατικών.

Αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί έχουν υποδείξει πιθανή ευθύνη της Ρωσίας στις δύο αυτές υποθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ