- Να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα: «Συναγερμός» από τα σωματεία. Αύριο η πρώτη αγωνιστική απάντηση, κλιμάκωση τις επόμενες μέρες
- Εργα ψηφιοποίησης του κράτους: Οργανώνονται και διεκδικούν οι εργαζόμενοι στη σύγχρονη εργασιακή γαλέρα
- Εργατικό Κέντρο και Σωματεία Ιωαννίνων: Ετοιμάζουν και φέτος τις δράσεις αναψυχής και ψυχαγωγίας για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας
- Βιοπαλαιστές αγρότες στην Ηλεία: Τα εκατομμύρια από τις κομπίνες του ΟΠΕΚΕΠΕ «σφυρίζουν», αλλά η μάχη για την επιβίωση γίνεται όλο και πιο δύσκολη
Ολοι στην παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή, στις 12 μ., στο υπουργείο Εργασίας
Υπενθυμίζεται ότι στο όνομα της «αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας», προβλέπεται η λεγόμενη «απλούστευση» των προσλήψεων, ακόμα και με ένα «κλικ» σε ειδική εφαρμογή, κάτι που πιθανά να σημαίνει ακόμα και απαλλαγή της εργοδοσίας από την υποχρέωση να υπογράφει την ατομική σύμβαση, η οποία καθορίζει στοιχειώδη ζητήματα, όπως ειδικότητες, πόστα, τόπο εργασίας κ.ά. Από την άλλη, στο όνομα της «διευκόλυνσης του εργαζόμενου» παρουσιάζεται ως ...τομή η «δυνατότητα να αποχωρεί οικειοθελώς» με μια απλή δήλωση, διευκολύνοντας ουσιαστικά τις συγκαλυμμένες απολύσεις, που σπάνε κάθε ρεκόρ στο πλαίσιο της γενικευμένης ανακύκλωσης προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε 100 προσλήψεις γίνονται και 95 απολύσεις, πολλές από τις οποίες βαφτίζονται από την εργοδοσία «οικειοθελείς αποχωρήσεις».
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κλιμακώνει τις προκλήσεις της, αφού επιχειρώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα, παρουσιάζει ως «αίτημα» των εργαζομένων να δουλεύουν 13 ώρες τη μέρα σε έναν εργοδότη, δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν να ...πιάνουν δουλειά στις 8 το πρωί και να σχολάνε στις 9 το βράδυ!
Ταυτόχρονα πλασάρεται ως «ελευθερία» η δουλειά 10 ώρες χωρίς πρόσθετη αμοιβή όλο τον χρόνο με «αντάλλαγμα» ...ρεπό και ως «προστασία της εργασίας» τις συμβάσεις δύο ημερών με fast track διαδικασίες, δηλαδή τη χαρά των δουλεμπορικών.
Με το νομοσχέδιο αυτό που παίρνει τη σκυτάλη από τα προηγούμενα τερατουργήματα της εργοδοσίας να αποτελεί «αιτία πολέμου» για τα σωματεία, πρώτη μαχητική απάντηση αναμένεται να δοθεί αύριο Παρασκευή, στις 12 μ., με την παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνεται στο υπουργείο Εργασίας.
Συγκεκριμένα, στην κινητοποίηση καλούσαν μέχρι χθες το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, οι Ομοσπονδίες Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Φαρμάκου και τα Συνδικάτα Μετάλλου, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής και Επισιτισμού - Τουρισμού.
Παράλληλα, αύριο Παρασκευή συνεδριάζει και η Γραμματεία του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή προέδρων και αντιπροσώπων από Σωματεία και Ομοσπονδίες που θα αποφασίσει νέες κινητοποιήσεις και κλιμάκωση το αμέσως επόμενο διάστημα.
«Να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν τα Σωματεία για την αυριανή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, αναφέροντας αναλυτικά:
«Το σχέδιο ξηλώματος των εργασιακών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, συνεχίζεται. Το νέο αντεργατικό τερατούργημα με την υπογραφή Κεραμέως, σε συνέχεια των απαράδεκτων νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, έχει παραγγελθεί από τους ξενοδοχειακούς ομίλους, τους βιομηχάνους και τους τραπεζίτες για να αυξήσουν τον απλήρωτο χρόνο εργασίας και να συνεχίσουν την αυξανόμενη κερδοφορία τους.
Αποτελεί την ταφόπλακα κάθε έννοιας σταθερού χρόνου εργασίας παραδίδοντας 13 ώρες της ζωής μας στον ίδιο εργοδότη. Απλήρωτες υπερωρίες που θα "διευθετούνται" σε επίπεδο βδομάδας σε συνδυασμό με τη μείωση των προσαυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, έχοντας στόχο να γενικεύσουν ακόμα περισσότερο τη μερική απασχόληση και τις υπερωρίες στην εκ περιτροπής εργασία. Εβαλαν στον στόχο μέχρι και την καλοκαιρινή άδεια καταργώντας την υποχρέωση του εργοδότη για χορήγησή της.
Αυτό το αντεργατικό τερατούργημα μπορεί και πρέπει να μείνει στα χαρτιά.
Στέλνουμε πρώτο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχθούμε νέα μέτρα που θα μας επιβαρύνουν, ώστε μετά την κρίση και την ανάπτυξη, να πέσει στις πλάτες μας και η πολεμική προετοιμασία. Κόντρα στις εργοδοτικές πλειοψηφίες, που για το μόνο που σκούζουν είναι ο "κοινωνικός διάλογος", την ώρα που διεξάγεται εντατικός πόλεμος ενάντια στα δικαιώματά μας και μας έχει οδηγήσει εδώ που βρισκόμαστε σήμερα».
«Ολοι στους δρόμους για να ακυρώσουμε τα σχέδιά τους», είναι το κάλεσμα των Σωματείων που διατυπώνουν τα εξής αιτήματα:
- Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό τερατούργημα.
- Να επανέλθουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και η υποχωρητικότητα των συμβάσεων.
- 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να βάλει οριστική ταφόπλακα στο 8ωρο και στον σταθερό χρόνο εργασίας με την καθιέρωση των 13 ωρών δουλειάς σε έναν εργοδότη και την εργασία - λάστιχο μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες της εργοδοσίας!», τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του. Στηλιτεύει ακόμα τις προβλέψεις για μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνουν οι εργοδότες για υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες, στην κατεύθυνση της συνολικής μείωσης του «εργατικού κόστους» και της έντασης της εκμετάλλευσης.
Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να γυρίσουν την πλάτη «στη συμβιβασμένη και υποταγμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ», η ηγετική ομάδα της οποίας εστίασε την κριτική της στο «αν έγινε κοινωνικός διάλογος», ενώ «δεν βρήκε τίποτα να πει για τις συνέπειες στη ζωή των εργαζομένων».
Στους προκλητικούς ισχυρισμούς της υπουργού Εργασίας πως τη 13ωρη δουλειά τη ...ζητούν οι εργαζόμενοι απαντά η Ομοσπονδία Οικοδόμων. «Οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις στα μεροκάματα. Ζητούν οι Συλλογικές Συμβάσεις που κατακτάνε με σκληρούς αγώνες όπως και η Ομοσπονδία μας, να κηρυχτούν υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες», σημειώνει. «Στην εποχή του 21ου αιώνα, διεκδικούμε να δουλεύουμε για να ζούμε και όχι να ζούμε για να δουλεύουμε. Να έχουμε μεροκάματο για να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της οικογένειάς μας. Να έχουμε ωράριο ανθρώπινο, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και όχι ωράριο και συνθήκες δουλειάς που παραπέμπουν στον Μεσαίωνα», καταλήγει.
«Τα δωράκια της κυβέρνησης ικανοποιούν βέβαια και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου του Φαρμάκου, οι οποίοι εμφανίζονται αδιάλλακτοι στη συζήτηση για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και κατοχύρωση του πενθήμερου - 8ωρου, αφού θα μπορούν να απασχολούν τους εργαζομένους όσο θέλουν ανάλογα με τις ανάγκες τους», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). «Το νέο αντεργατικό σχέδιο νόμου θα μείνει στα χαρτιά. Το δείχνουν οι μάχες που δίνουν οι συνάδελφοί μας σε μια σειρά χώρους, όπως στη "Boehringer", τη "Famar", τη "Pharmathen", τη "Demo", την "Pfizer", τον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ για υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ με κατοχύρωση δικαιωμάτων, ωραρίου και ουσιαστικών αυξήσεων», ξεκαθαρίζει.
«Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι η συνέχεια και η κλιμάκωση της επίθεσης, που εφαρμόζουν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - πάντα με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι η φυσική προέκταση των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, που χτύπησαν το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία και την οργάνωση στους χώρους δουλειάς», αναφέρει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). «Η μαζικοποίηση των σωματείων, η συμμετοχή, η ενότητα είναι τα όπλα μας. Ετσι μπορούμε να μπλοκάρουμε στην πράξη το αντεργατικό νομοσχέδιο και να υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας», προσθέτει.
«Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση παρουσίασε ένα αντεργατικό νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα "θέλω" της μεγαλοεργοδοσίας, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων για ζωή και δουλειά με δικαιώματα», σχολιάζει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας. «Κανένας εργαζόμενος δεν θα δεχόταν να δουλέψει παραπάνω εάν δεν φοβόταν ότι μπορεί να απολυθεί. Κανείς εργαζόμενος δεν θα κυνηγούσε την υπερωρία, τη δεύτερη δουλειά, τη δουλειά στις αργίες και τα ρεπό, εάν ο μισθός που παίρνει για 8 ώρες εργασίας τού έφθανε», υπογραμμίζει.
«Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία να εντείνουν τη δράση και τον αγώνα, να στείλουν στο καλάθι των αχρήστων το νέο αντεργατικό τερατούργημα», απευθύνει και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου έχει ζητήσει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).
Στο μεταξύ, δείχνοντας στην πράξη ότι μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι αυτός της οργάνωσης του αγώνα, την ικανοποίηση σημαντικών αιτημάτων του για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας αλλά και για το πρόβλημα της εντατικοποίησης κατάφερε το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ» στην Αττική. Το Σωματείο είχε θέσει στο επίκεντρο, μέσα από τη δράση και τις κινητοποιήσεις του όλο το προηγούμενο διάστημα, την ανάγκη να πραγματοποιηθούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να μπει φρένο στην εντατικοποίηση της καλοκαιρινής περιόδου. Αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν οι εργαζόμενοι ήταν να αποσπάσουν προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν όλες οι βάρδιες, καθώς και προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου σε διάφορα τμήματα. Επίσης, απέσπασαν δωροεπιταγές ύψους 250 ευρώ για καθέναν από τους τρεις μήνες της καλοκαιρινής περιόδου (συνολικά 750 ευρώ) για μια σειρά τμήματα (παραγωγή, τεχνική υπηρεσία, ποιοτικός έλεγχος, αποθήκη, οδηγοί).
Το Σωματείο απαιτεί να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό μια σειρά από τμήματα (παστερίωση, παραλαβή, μηχανικοί, θερμαστές, παραγωγή κ.λπ.) και οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν με σύμβαση ορισμένου χρόνου να γίνουν αορίστου χρόνου. Καλεί σε ετοιμότητα μπροστά στη διαπραγμάτευση που θα γίνει τον Σεπτέμβρη με την εταιρεία για το επιπλέον ποσοστό αύξησης, με βάση τα προβλεπόμενα από την επιχειρησιακή Σύμβαση που έχουν υπογράψει.
«Με την ίδια αποφασιστικότητα, οργάνωση και συσπείρωση στο Σωματείο μας θα δώσουμε και τους επόμενους αγώνες μας ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει 13 ώρες δουλειάς, που ουσιαστικά επιμηκύνει και ελαστικοποιεί τον εργάσιμο χρόνο», τονίζει στην ανακοίνωσή του. «Μόνο με την οργάνωσή μας, τη διεκδίκηση και αμφισβητώντας το "δικαίωμα" της εργοδοσίας να κερδίζει από την εκμετάλλευσή μας μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», καταλήγει το Σωματείο.
Χιλιάδες αναμένεται να συμμετάσχουν και φέτος στις δραστηριότητες που οργανώνονται από σωματεία και φορείς της περιοχής, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου
Από τις περσινές καλοκαιρινές δραστηριότητες: Για τα παιδιά στο Αλσος |
Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι μέσα στο κατακαλόκαιρο. Και την ίδια στιγμή που ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και airbnb ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά και σε κάθε στενό σε πόλεις και χωριά, οι άνθρωποι του μόχθου δεν μπορούν να απολαύσουν ούτε λίγες μέρες διακοπών, βιώνοντας το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που θυσιάζει τις ανάγκες των πολλών στον βωμό του κέρδους των λίγων.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων έχει ανοίξει σταθερά μέτωπο όλα τα προηγούμενα χρόνια και σηκώνει και φέτος ψηλά το ανάστημά του. Με συλλογικότητα, επιμονή και σταθερή προσήλωση στις ανάγκες του λαού, αναπτύσσει πολύμορφες καλοκαιρινές δραστηριότητες, που συνδυάζουν την αναψυχή, την αλληλεγγύη και τη συλλογική δράση.
Και η μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στους Αμπελόκηπους |
Ξεχωριστό σταθμό του καλοκαιρινού προγράμματος αποτελεί η μεγάλη παιδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Ιούλη στις 6 μ.μ., στον γνώριμο χώρο του Αλσους.
Η εκδήλωση, που διοργανώνεται για 5η χρονιά, έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη παιδική γιορτή της πόλης. Σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ενωση Γονέων Δήμου Ιωαννιτών και ο Σύλλογος Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, θα ξεδιπλώσουν τις επόμενες μέρες ένα πλατύ κάλεσμα σε γειτονιές, λαϊκά στέκια και χώρους δουλειάς, διακινώντας την τετρασέλιδη ανακοίνωση της εκδήλωσης.
Σκοπός, να αναδείξουν μια βαθιά αντίφαση της εποχής μας, φωτίζοντας την ανάγκη της σύγκρουσης με το ίδιο το σύστημα του κέρδους και της εκμετάλλευσης, που τη γιγαντώνει: Το γεγονός ότι όσο η επιστήμη και η τεχνολογία προοδεύουν, τόσο βλέπουν οι εργαζόμενοι να απομακρύνεται η προοπτική να ζήσουν όπως μας αξίζει και καλούνται να ζουν χειρότερα από τους γονείς και τους παππούδες τους. Γιατί, όπως αναδεικνύεται και στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το πρόβλημα δεν είναι τι μπορεί να προσφέρει η επιστήμη, αλλά το ποιος τη διαφεντεύει και σε ποιον λογοδοτεί.
Η συζήτηση αυτή δεν είναι αποσπασμένη από την καθημερινότητα. Με σύνθημα της εκδήλωσης «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα», εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη, θέτουν την παραπάνω αντίφαση στην πιο κραυγαλέα της μορφή: «Τα άστρα κρύβονται από τους αντιπυραυλικούς θόλους, τους διερχόμενους πυραύλους, τα δορυφορικά όπλα. Ομως σκοπός της επιστήμης δεν μπορεί να είναι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τα κέρδη των λίγων, η τελειοποίηση όπλων μαζικής καταστροφής... Η επιστήμη ασφυκτιά σε αυτό το πλαίσιο. Σκοπός της πρέπει να είναι (...) το "ξαλάφρωμα της ανθρώπινης ύπαρξης από τον μόχθο", μόνο αν είναι στα χέρια των εργατών και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».
Η συζήτηση αυτή δεν αφορά μόνο τους μεγάλους. Οι διοργανωτές υπογραμμίζουν ότι το σημερινό σχολείο δεν μαθαίνει στα παιδιά να σκέφτονται, να ερευνούν, να αναρωτιούνται. Τι σημαίνει για ένα παιδί να «μετράει τ' άστρα»; Οχι να παπαγαλίζει τύπους, αλλά να καταλαβαίνει τον κόσμο γύρω του. Απέναντι σε αυτές τις υπαρκτές δυσκολίες, οι διοργανωτές δεν υποχωρούν ούτε στιγμή. Για τα παιδιά του λαού αξίζει το καλύτερο. Με την ουσιαστική συμβολή των εκπαιδευτικών από τα «Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης», η γνώση μετατρέπεται σε παιχνίδι, εμπειρία, συλλογική κατάκτηση:
Ενα κινητό πλανητάριο θα στηθεί στον χώρο. Τα παιδιά θα μπαίνουν ανά ομάδες για να παρακολουθήσουν βίντεο και προβολές στον θόλο, ενώ στη συνέχεια θα παρατηρούν τον πραγματικό ουρανό με τηλεσκόπιο. Στην είσοδο, «ο δρόμος προς το φεγγάρι», μια έκθεση θα παρουσιάζει σταθμούς της επιστημονικής και διαστημικής Ιστορίας: Τον Σπούτνικ, τον Γκαγκάριν, τις σοβιετικές κατακτήσεις, φωτίζοντας τα επιτεύγματά της επιστήμης για τον λαό όταν αυτή τάσσεται στην υπηρεσία του, και όχι σε αυτή του κέρδους.
Στον κεντρικό χώρο, πέντε εργαστήρια θα είναι αφιερωμένα στην επιστήμη και στην ειρήνη: Στο πρώτο, η «Λωρίδα της Γάζας» - μια μεγάλη λωρίδα χαρτιού - θα γεμίσει με παιδικές ζωγραφιές από χαμόγελα, σχολεία, νοσοκομεία, πάρκα. Μέσα από τη δημιουργικότητά τους, σημειώνουν οι διοργανωτές, τα παιδιά δείχνουν ότι έχουν τη δύναμη να ξαναφτιάξουν όσα οι ιμπεριαλιστές γκρεμίζουν.
Στο δεύτερο εργαστήριο, τα παιδιά θα φτιάξουν με πλαστελίνη το δικό τους ηλιακό σύστημα. Στο τρίτο θα συμμετάσχουν σε πειράματα Φυσικής, μαθαίνοντας μέσα από το παιχνίδι τη βαρύτητα, τους πλανήτες, την κίνηση. Στο τέταρτο, ένα εργαστήρι ψηφιδωτού θα κορυφωθεί με τη συλλογική δημιουργία ενός μεγάλου έργου αφιερωμένου στην ειρήνη. Και στο πέμπτο τα παιδιά θα μυηθούν στα μυστικά της τέχνης του σκίτσου, για να αποτυπώσουν στο χαρτί τους πλανήτες και το ηλιακό σύστημα.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παιδική χορωδία με αντιπολεμικό τραγούδι, ενώ θα κορυφωθεί με το σκιοθέατρο «Το σχολείο της ειρήνης» από τον Αγάπιο Αγαπίου.
Σε μια εποχή που η επιστήμη στρατεύεται για να κατασκευάζει πυρηνικά, δορυφορικά όπλα, τεχνητή νοημοσύνη για τον πόλεμο, η εκδήλωση στο Αλσος δείχνει τον άλλο δρόμο: Η γνώση να τεθεί στην υπηρεσία του παιδιού και του λαού. Οχι να «κρύβονται τα άστρα πίσω από αντιπυραυλικούς θόλους», αλλά να λάμπουν στα μάτια των παιδιών. Να πυροδοτούν όνειρα, να γεννούν ερωτήματα, να χαρίζουν ελπίδα.
Η γιορτή αυτή δεν περιορίζεται σε παιδικές δραστηριότητες. Διαπαιδαγωγεί τα παιδιά σε αξίες αλληλεγγύης, ειρήνης, διεθνισμού. Και την ίδια ώρα απευθύνεται στους γονείς. Τους καλεί να μην κάνουν πίσω. Να μην αποδεχτούν τα 13ωρα, τη δουλειά ήλιο με ήλιο, την αποξένωση από την οικογένειά τους «στο όνομα του πολέμου και των αναγκών της οικονομίας».
Να μη συνηθίσουν τη φρίκη που βλέπουν στις οθόνες: Τα παιδιά της Γάζας να πέφτουν νεκρά, ένα - ένα, κάθε μέρα. Αντίθετα, τους καλεί να παλέψουν. Για να μην έχει καμιά θέση η Ελλάδα σ' αυτό το σφαγείο. Για να κλείσουν οι βάσεις, να σταματήσει κάθε εμπλοκή. Για να υπερασπιστούν τα παιδιά τους. Τη μόρφωση, τη ζωή, το μέλλον που τους αξίζει.
Οπως κάθε χρόνο, η κορύφωση των δραστηριοτήτων θα είναι η μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης, τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, στην πλατεία Χατζή στους Αμπελόκηπους. Πρόκειται για σημείο αναφοράς κάθε καλοκαίρι: Χιλιάδες λαού ανταμώνουν με τα σωματεία και το οργανωμένο κίνημα, ανταλλάσσουν εμπειρίες, γλεντούν, παίρνουν ανάσα και δύναμη για τη συνέχεια. Η εκδήλωση δεν είναι απλώς πολιτιστικό γεγονός. Είναι έκφραση ταξικής αλληλεγγύης, ένας τρόπος να συναντηθούν ανοργάνωτοι και οργανωμένοι, να δυναμώσουν οι δεσμοί τους. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι φορείς, «μέσα απ' αυτόν τον θεσμό έρχονται σε επαφή πλατιές μάζες που ακόμα βρίσκονται έξω από τις γραμμές του κινήματος». Για να δουν τα παιδιά του λαού όχι μόνο τ' άστρα, αλλά και έναν κόσμο που αξίζει να ζήσουν.
Ξεδιάντροπα επιχειρούν να αποκλείσουν από τη θέση του προέδρου του ΓΣ τη ΔΑΣ, που είναι πρώτη δύναμη
Αυτές τις μεθοδεύσεις αποκαλύπτει σε όλους τους εργαζόμενους η ΔΑΣ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) με αφορμή τη συγκρότηση του προεδρείου στο Γενικό Συμβούλιο της ΕΔΟΘ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΑΣ είναι πρώτη δύναμη στην ΕΔΟΘ, δηλαδή στο μεγαλύτερο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, μέσα από το πρόσφατο 11ο Συνέδριο. Πρότεινε λοιπόν οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές, σεβόμενοι την ψήφο των 22.000 εργαζομένων στο Δημόσιο, να συγκροτήσουν αναλογικό - αντιπροσωπευτικό προεδρείο στο Γενικό Συμβούλιο, με πρόεδρο από τη ΔΑΣ, γραμματέα από τη ΔΑΚΕΘ (ΝΔ) και αντιπρόεδρο από τη ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ).
Να σημειωθεί ότι με βάση τις πρόνοιες του καταστατικού και την αντίστοιχη διαδικασία στην ΑΔΕΔΥ, απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών για την εκλογή του προεδρείου.
Οι άλλες παρατάξεις, λοιπόν, με σχετική πλειοψηφία εξέλεξαν πρόεδρο τον εκπρόσωπο της ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), που είναι ...τέταρτη δύναμη στην ΕΔΟΘ! Με την ίδια πρακτική εξέλεξαν και τα άλλα μέλη του προεδρείου του ΓΣ. Η δε παράταξη των «Παρεμβάσεων» έμεινε στο «λευκό», βάζοντας ουσιαστικά πλάτη ώστε να επικρατήσει ο εκφυλισμός του κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Η ΔΑΣ αποχώρησε από τη διαδικασία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τέτοιες μεθοδεύσεις, ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία και τον υποτιθέμενο «πρόεδρο» του ΓΣ και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να συγκροτηθεί η ΕΔΟΘ σύμφωνα με τον συσχετισμό που προέκυψε από το Συνέδριο και σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού της.
«Τέτοιες μεθοδεύσεις ούτε μας εκπλήσσουν, ούτε μας πτοούν», τονίζει η ΔΑΣ. «Δεν είναι η πρώτη φορά που τα κεφάλια του κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν διστάζουν να "δώσουν στεγνά" ακόμα και τους συναδέλφους που βρίσκονταν στα ψηφοδέλτιά τους, ακόμα και όσους τους στήριξαν ως αυτοτελείς παρατάξεις στα πρωτοβάθμια, για να στρογγυλοκαθίσουν στις καρέκλες και να συνεχίσουν να παίζουν τον ρόλο του Δούρειου Ιππου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτήν τη φορά τους συνιστούμε το εξής: Να ξεπεράσουν τις ντροπές και να κατεβαίνουν όλοι μαζί, κατευθείαν από τα πρωτοβάθμια. Και πιο έντιμη στάση θα είναι απέναντι στους συναδέλφους, που ζητούν την ψήφο τους, και θα είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν συνδικαλιστικά».
Οι εφιαλτικές συνθήκες εργασίας στα έργα της «ψηφιακής μετάβασης» παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου
Οργανωτές των κινητοποιήσεών τους ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ).
Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, εκπρόσωποι των δύο σωματείων και εργαζόμενοι έδωσαν συνέντευξη Τύπου μεταφέροντας την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με «λέξεις - κλειδιά» την εντατικοποίηση, την ανασφάλεια, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, τους ακατάλληλους εργασιακούς χώρους, την εργοδοτική ασυδοσία που θρέφεται από την κυβερνητική πολιτική.
Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει μάλιστα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία όμως με διάφορα προσχήματα αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων, με τον Νίκο Τζώρτζη, πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, να καταγγέλλει ότι η υπουργός Εργασίας, ενώ εύκολα συναντιέται με ...«φανταστικούς» εργαζόμενους που δήθεν της ζητάνε να δουλεύουν 13ωρα, όταν ζητάνε να τη συναντήσουν οι πραγματικοί εργαζόμενοι, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, αρνείται να τους δεχτεί.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Ν. Τζώρτζης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση (βλ. σελ. 11) τόνισε ότι «διαλύει κάθε έννοια προσωπικής και οικογενειακής ζωής, και γενικεύει τις συνθήκες ζούγκλας στους χώρους δουλειάς».
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στον τομέα της ψηφιοποίησης επεσήμανε ότι πίσω από τις κυβερνητικές φανφάρες περί «εκσυγχρονισμού» και «προόδου» βρίσκεται μία ακόμα σύγχρονη εργασιακή γαλέρα, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και μοιράζονται με διαγωνισμούς σε λίγους μεγάλους ομίλους (ΟΤΕ, «Intrasoft», «UniSystems» κ.ά.). Ετσι προχωράει η περιβόητη ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, που διαφημίζεται με μπάνερ στο ίντερνετ και κάθε τόσο «εγκαινιάζεται» με προπαγανδιστική ομοβροντία από τα υπουργεία.
Οι όμιλοι αυτοί λοιπόν αναθέτουν την εκτέλεση των έργων σε υπεργολάβους («Scipta», «Iron Mountain», AMS, «Anybill», «Records Hub» κ.ά.) και το γαϊτανάκι συνεχίζεται με τους υπεργολάβους να προσλαμβάνουν προσωπικό από δουλεμπορικά γραφεία «ενοικίασης» εργαζομένων («ActionLine», «Trenk», «Adecco» κ.ά.), με συμβάσεις διάρκειας ενός έως τριών μηνών.
Αυτή η αλυσίδα κράτους, ομίλων, υπεργολάβων και δουλεμπορικών, τόνισε, δεν παράγει «πρόοδο» αλλά συνθήκες μεσαίωνα, εκμετάλλευση, πίεση, φόβο και εξάντληση για τους εργαζόμενους.
Ενδεικτικά ανέφερε:
- Τον Οκτώβρη του 2024 ργαζόμενος στην «Iron Mountain», στο Κέντρο Ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ, «άφησε την τελευταία του πνοή από την πίεση και το άγχος να πιάσει τους "στόχους" για να ανανεωθεί η σύμβασή του. Γι' αυτό το ίδιο έργο μάλιστα πανηγύριζε η υπουργός Κεραμέως λίγους μήνες νωρίτερα».
- Πριν λίγες εβδομάδες εργαζόμενος στην AMS τραυματίστηκε σοβαρά στο υπουργείο Εξωτερικών, επειδή η εταιρεία τού ανέθετε εργασίες αποθηκάριου και φορτοεκφορτωτή χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό, και ενώ εργαζόταν με σύμβαση υπάλληλου γραφείου.
- Εργαζόμενος στη «Scripta» απολύθηκε επειδή διαμαρτυρήθηκε για την απουσία κλιματισμού.
- Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές μισθών είναι κανόνας, όπως στη «Records Hub» και στην «Anybill».
- Ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια, χωρίς πόσιμο νερό (!), εξαερισμό και χώρους αποθήκευσης, όπως αυτά της «Anybill» και της «Scripta» στον ΕΦΚΑ.
Αιτία της εφιαλτικής αυτής καθημερινότητας για τους εργαζόμενους είναι το κυνήγι του μέγιστου κέρδους, που δεν υπολογίζει ούτε τη ζωή ούτε την υγεία τους. Οι εταιρείες θέλουν φτηνό, αναλώσιμο προσωπικό, χωρίς δικαιώματα και με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Και σε αυτό το έγκλημα το κράτος αποτελεί το «πρώτο βιολί», αφού διαμορφώνει το νομικό αντεργατικό πλαίσιο, δίνοντας όπλα στα χέρια της εργοδοσίας για την ένταση της εκμετάλλευσης.
«Ακόμα και σε παρέμβασή μας», ανέφερε, «στο υπουργείο Εξωτερικών μάς είπαν ότι "ναι, θα έπρεπε οι εργασίες να γίνονται αλλού, αλλά... δεν το επέτρεψε το δημοσιονομικό κόστος." Δηλαδή, τα κέρδη τους είναι πιο σημαντικά από τις ζωές μας».
Απέναντι σε όλα αυτά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου αναφέρθηκε σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε εταιρείες, όπως στην «Iron Mountain», στη «Records Hub», στην «Anybill» και στην AMS, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ. Απευθυνόμενος τέλος στην κυβέρνηση και στις εταιρείες, τόνισε ότι τα έργα ψηφιοποίησης θα ολοκληρωθούν μόνο με εργαζόμενους όρθιους, που θα εργάζονται με σύγχρονα δικαιώματα και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς!
Εφτασε τέλος Ιούνη για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τη μισθοδοσία του Μάη, κατήγγειλε ο Στέφανος, που δουλεύει για λογαριασμό της εταιρείας «Anybill», θυγατρικής της IMS, στην ψηφιοποίηση αρχείων του ΕΦΚΑ. Οι μισθοί καταβλήθηκαν κατά το ήμισυ στις 24/6 το βράδυ και το υπόλοιπο ποσό στις 26/6 το βράδυ, μόνο μετά την απόφαση των εργαζομένων να προχωρήσουν σε στάση εργασίας. Οσο για τις κτιριακές εγκαταστάσεις; Δίπλα στα εκτεθειμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και στα ετοιμόρροπα ράφια που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους, ανέδειξε την έλλειψη πόσιμου νερού. «Δεν έχουμε πόσιμο νερό στην εργασία μας, καλοκαίρι στην Ελλάδα του 2025, που παλεύουμε να την κάνουμε ψηφιακή», σχολίασε.
Τις απολύσεις τεσσάρων εργαζομένων και τις πιέσεις σε άλλους δύο να παραιτηθούν κατήγγειλε η Νικολέτα από τη «Scripta IKE». Οπως εξήγησε, οι απολύσεις αφορούν εργαζόμενους οι οποίοι είτε δεν αποδέχονται τις αισχρές συνθήκες εργασίας, είτε συμπληρώνουν έναν χρόνο εργασίας στην εταιρεία, άρα συγκροτούν ορισμένα δικαιώματα. «Οταν κάποιοι συνάδελφοι κάναμε παρέμβαση στον υπεύθυνό μας, ζητώντας του να γίνει κάτι ιδίως με τον κλιματισμό, διότι δουλεύαμε στους 35 βαθμούς τουλάχιστον, είχαμε απόλυση εργαζομένου», σημείωσε. Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου, που έχουν οδηγήσει σε ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ χαιρέτισε τα αντανακλαστικά που δείχνουν οι εργαζόμενοι, στρεφόμενοι στα σωματεία και παλεύοντας για τα δικαιώματά τους.
Η συνέντευξη Τύπου έκλεισε με την τοποθέτηση του Γιάννη Ανδρέου, προέδρου του ΣΕΤΗΠ, ο οποίος κατήγγειλε το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι μέσω και της ψηφιοποίησης μεγάλοι όμιλοι του κλάδου «μπουκώνουν» με δισεκατομμύρια ευρώ που βγαίνουν από τους εργαζόμενους και σε βάρος των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της ψηφιοποίησης διεκδικούν:
- Αυξήσεις στους μισθούς, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, για να μην ζει κανένας και καμία με το άγχος της ανανέωσης, την ανασφάλεια και τον συνεχή εκβιασμό.
- Καμία καθυστέρηση στην καταβολή του μισθού. Απευθείας προσλήψεις από τον ανάδοχο του έργου, με συμβάσεις χωρίς καταχρηστικούς όρους.
- Αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια, εξαερισμό και κλιματισμό σε όλα τα κτίρια, μέτρα ατομικής προστασίας, τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων, ακόμα και των αυτονόητων, όπως η ύπαρξη τρεχούμενου νερού!
- Να μπει τέρμα στην εντατικοποίηση, στους άπιαστους στόχους, στη «στρατιωτική πειθαρχία», στις υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών και στις απειλές!
Νέες κινητοποιήσεις χτες, σε μαζική σύσκεψη καλεί ο ΣΙΣΕΜΑ την ερχόμενη Δευτέρα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα |
Παίρνοντας τη σκυτάλη από την επιτυχημένη προχθεσινή απεργία, την πρώτη μέρα εφαρμογής της «ψηφιακής θηλιάς», συνεχίζουν με ενημερώσεις του κλάδου αλλά και των πελατών τους, με τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών - Αυτοκινήτων Αθηνών και Πειραιώς (ΣΙΣΕΜΑ) να καλεί σε πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 7 Ιούλη, στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου.
Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Γρηγόρης Μόφορης, πρόεδρος του ΣΙΣΕΜΑ, κάλεσε σε συνέχεια του αγώνα «για να μη μας αφανίσουν». Παράλληλα, στάθηκε στη σημασία και την ανάγκη να γίνει πλατιά γνωστό στον κλάδο το τι φέρνει το μέτρο αυτό, καθώς, όπως είπε, «τίθεται θέμα βιωσιμότητας».
Η κοινωνία, επεσήμανε ο Γ. Μόφορης, «είναι μαζί μας, οι πελάτες μας είναι μαζί μας, καθώς ξέρουν πως έτσι τους στρέφουν σε μονοπώλια με διπλάσιο κόστος», ενώ διαμήνυσε ότι «όπως δεν υποχωρούν αυτοί, έτσι δεν υποχωρούμε και εμείς».
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία των Συλλόγων συναντήθηκε με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών και τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών, οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι θα μεταφέρουν τα αιτήματα του κλάδου στον υπουργό προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Ντάλιος, γραμματέας του ΣΙΣΕΜΑ, σημείωσε πως μετά την πίεση που άσκησαν οι αγώνες τους, «είναι η πρώτη φορά που αποδέχτηκαν ότι το σύστημα έτσι όπως είναι, έχει πολύ σοβαρά προβλήματα, ότι είναι μη λειτουργικό. Πρώτη φορά μας το λένε, γιατί μέχρι τώρα μας εμπαίζανε και μας κορόιδευαν ότι σε 40 δευτερόλεπτα μπορούμε να το υλοποιήσουμε».
Ενημέρωσε ότι η αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών ζήτησε άμεσα να δοθεί παράταση «προκειμένου να δούμε τι είναι αυτό που έρχεται», με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι «δεν θα έρθουν πρόστιμα, αλλά χωρίς να το λένε επίσημα». «Εμείς επιμένουμε να δοθεί άμεσα παράταση και να μπούμε ξανά σε συζήτηση από Σεπτέμβρη - Οκτώβρη, όταν θα έχουμε δει και τα νέα δεδομένα», σημείωσε ο συνδικαλιστής ξεκαθαρίζοντας πως η αγωνιστική δράση δεν αναστέλλεται.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ιδιοκτήτες συνεργείων οχημάτων και φανοποιείων και στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στο εμπορικό κέντρο «Πλατεία» επί της Τσιμισκή, όπου λειτουργεί η Φορολογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και απέκλεισαν συμβολικά τον δρόμο. Με σύνθημα «Οχι στον στραγγαλισμό των επιχειρήσεών μας», απαίτησαν να αποσυρθεί το «ψηφιακό πελατολόγιο».
Αντίστοιχη κινητοποίηση με καθολικό μάλιστα κλείσιμο των συνεργείων οργανώθηκε και στα Γιάννενα χθες, έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ σήμερα Πέμπτη, στις 9 π.μ., δίνεται νέο αγωνιστικό ραντεβού έξω από το δημαρχείο.
Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με μαχητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης, ενώ το Σωματείο καλεί σε μαζική συμμετοχή και στη σημερινή συγκέντρωση, για την κλιμάκωση του αγώνα μέχρι την απόσυρση του μέτρου.
Τον τόνο της οργάνωσης της πάλης των βιοπαλαιστών αγροτών δίνει εδώ και χρόνια η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις για κατώτατες εγγυημένες τιμές, που να εξασφαλίζουν εισόδημα για τους παραγωγούς και κτηνοτρόφους, μείωση του κόστους παραγωγής κ.ά., πρωταγωνιστώντας παράλληλα για κάθε ζήτημα που απασχολεί τον λαό στην περιοχή.
Εδωσε και δίνει τη μάχη για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, απαιτώντας μεταξύ άλλων αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους. Με το πλαίσιο δε της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων κινητοποιείται σε συντονισμό με όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας.
Γι' αυτήν τη δράση μάλιστα έχουν ενεργοποιηθεί τα γνωστά «αγροτοδικεία», με τον ίδιο τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θανάση Βομπίρη και άλλους αγροτοσυνδικαλιστές να σέρνονται πρόσφατα στα δικαστήρια.
«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε. Τα προβλήματα είναι πολλά, μας αναγκάζουν να βγαίνουμε στους δρόμους από μόνα τους», αναφέρει ο Θ. Βομπίρης.
Και τονίζει ότι η Ομοσπονδία καθημερινά με την παρουσία της στα χωριά, και σε συντονισμό με τους Αγροτικούς Συλλόγους, καλεί σε ενίσχυση της οργανωμένης διεκδίκησης, σε δυνάμωμα και δημιουργία νέων Συλλόγων. Θυμίζει άλλωστε πως «ό,τι κερδίσαμε είναι από τον διαχρονικό μας αγώνα απέναντι στην πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και όλοι όσοι τη στηρίζουν, με αποτέλεσμα και όσα ζούμε αυτές τις μέρες, με τις αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ».
Ο συνδικαλιστής αναδεικνύει τόσο τους ενόχους όσο και τις συνέπειες της σάπιας αυτής κατάστασης για τους παραγωγούς, ξεκαθαρίζοντας ότι το αγροτικό κίνημα δεν πρόκειται να δεχτεί να πληρώσει τα σπασμένα από τη βιομηχανία των ρουσφετιών. Υπενθυμίζει άλλωστε ότι εδώ και χρόνια η Ομοσπονδία καταγγέλλει αυτήν τη σαπίλα, οπότε δεν μπορούν η κυβέρνηση και οι βουλευτές της να κάνουν ότι «δεν ξέρουν» ποιοι και πώς έπαιρναν χιλιάδες ευρώ αποζημιώσεις, την ίδια ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δεν έπαιρνε καμία αποζημίωση, ούτε για καταστροφές στην παραγωγή ούτε για τις πυρκαγιές.
Σημειώνεται μάλιστα ότι μεγάλοι ιδιοκτήτες γης της περιοχής αξιοποιούσαν όλα τα παραθυράκια και τους νόμους για τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ, δηλώνοντας ακόμα και χωράφια σε αγρανάπαυση και τσεπώνοντας έτσι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Επομένως τα κονδύλια της ΚΑΠ, όπως και άλλα προγράμματα τύπου «αγροτικής ανάπτυξης», κατέληγαν στο μεγαλύτερο ποσοστό σε επιχειρήσεις της μεταποίησης και όχι στους αγρότες.
«Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας, με τη στήριξη των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να έχει αποτελέσματα, να φρενάρει την εφαρμογή μέτρων», τονίζει ο Θ. Βομπίρης. Και καταλήγει: «Χρειάζεται να βάλουμε στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες, κόντρα στην εγκληματική πολιτική του "κόστους - οφέλους", την πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ, που εξασφαλίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων πάνω στο ξεκλήρισμα και στις διαλυμένες ζωές των βιοπαλαιστών και όλων των εργαζομένων».
Σε καθημερινή αναμέτρηση με τη λειψυδρία, τις μειωμένες τιμές, τα τεράστια κόστη και τις καταστροφές
Σε έναν νομό, λοιπόν, που χιλιάδες οικογένειες στηρίζουν το εισόδημά τους κατ' αποκλειστικότητα ή συμπληρωματικά στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, η κατάσταση χρόνο με τον χρόνο δυσκολεύει. Και την ίδια ώρα που η περιοχή προβάλλεται ως ...«Olympian Land» (Ολυμπιακή γη) για τουριστικούς λόγους, οι φτωχοί αγρότες είναι σε διαρκή αναμέτρηση με τις εξευτελιστικές τιμές, τα τεράστια κόστη, τη λειψυδρία και τις καταστροφές χωρίς αποζημίωση.
Συναντώντας στη Μυρσίνη τον Λευτέρη Γκατζούνα, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, σε μια περιοχή με μεγάλη θερμοκηπιακή παραγωγή οπωροκηπευτικών, πολλά από τα οποία καταλήγουν σε τυποποιητήρια τουρσί, ο ίδιος επισημαίνει τις επιπτώσεις απ' τις εξαγγελίες των δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ: «Πολλοί παραγωγοί δεσμεύονται με συγκεκριμένα συμβόλαια στρεμμάτων και παραγωγής προς τυποποιητές, που λόγω των εξελίξεων κάλεσαν σε μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, επικαλούμενοι μια πιθανή μη "απορρόφηση" στο εξωτερικό».
Μάλιστα, αν σε κάθε καλλιέργεια που για την περιοχή αφορά επίσης φρούτα (καρπούζι, πεπόνι κ.α.), λαχανικά (πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, ντομάτες κ.ά.), προστεθούν πιθανά προβλήματα από καιρικά φαινόμενα, τότε η ζημιά είναι... σίγουρη, εφόσον ο ΕΛΓΑ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν αποζημιώνει. Αυτό συνέβη και με τις πλημμύρες του 2021, για τις οποίες οι παραγωγοί δεν είδαν ούτε ευρώ.
Μόνιμο άγχος αποτελεί η έλλειψη νερού στην περιοχή, αφού μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής. Το νερό παρέχεται με το ...σταγονόμετρο από πριν το καλοκαίρι, κάτι που παλαιότερα γινόταν μόνο προς το τέλος του καλοκαιριού, ενώ οι απώλειες στο δίκτυο «στεγνώνουν» χωράφια σε αρκετά σημεία. Επιπλέον, η τοποθέτηση καινούργιων υδρομετρητών και η προώθηση της περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού εντείνουν τον προβληματισμό για το κόστος που θα κληθούν να σηκώσουν οι παραγωγοί.
Στα Σαβάλια ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, Διονύσης Κούρλος, εξηγεί τη δυσκολία που έχει σήμερα ένας βιοπαλαιστής αγρότης για να τα βγάλει πέρα. «Ενας παραγωγός που έχει σήμερα 40-45 στρέμματα καλλιεργειών, δεν μπορεί ουσιαστικά να επιβιώσει», δηλώνει. Στην ευρύτερη περιοχή ευδοκιμεί η ντομάτα, με τις βιομηχανίες «ΚΥΚΝΟΣ» και «Pummaro» να συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι η παραγωγή 50 έως 100 χιλιάδων τόνων προϊόντος (μόνο για το ένα εργοστάσιο) συγκεντρώνεται σε περίπου 50 παραγωγούς για όλη σχεδόν τη βόρεια Ηλεία (!), ενώ κανένας απ' αυτούς δεν «πέφτει» κάτω από τα 150 στρέμματα καλλιέργειας!
Η συγκέντρωση αυτή χτυπά «κόκκινο» μέσω και των διαφόρων «ομάδων παραγωγών», μην αφήνοντας «χώρο» για τους βιοπαλαιστές αγρότες, που έχοντας και κατακερματισμένο μικρό κλήρο, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες παραγωγής που απαιτούνται με βάση τα στάνταρ που θέτουν οι βιομηχανίες.
Στα παραπάνω προστίθενται και τα προβλήματα της άρδευσης, αφού γίνεται φανερή η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού για τη διοχέτευση του νερού, η απαξίωση των ΤΟΕΒ από κυβερνήσεις και διοικήσεις αφήνοντάς τα διαχρονικά χρεωμένα, με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στη ΔΕΗ και διάτρητα δίκτυα. Μόνο στα Σαβάλια το ΤΟΕΒ εμφανίζεται να χρωστάει στη ΔΕΗ περίπου 2 εκατ. ευρώ.
Το κόστος αποπληρωμής επιβαρύνει βέβαια τους αγρότες που κλήθηκαν να πληρώσουν από 30 ευρώ νερό το στρέμμα με πάγιο 8 ευρώ μέχρι και πρόσφατα, 70 ευρώ ανά στρέμμα πέρυσι! Η τοποθέτηση καρτοβανών, με έξοδα διόλου ευκαταφρόνητα για μηχανολογικό εξοπλισμό, σταγονίδια κ.ά. μέσα, θα επιβαρύνει ξανά τους αγρότες, με το κόστος και για την πληρωμή να φτάνει πλέον τα 5 λεπτά το κυβικό.
«Το νερό θα ιδιωτικοποιηθεί όπως το ρεύμα με τη ΔΕΗ. Οι τιμές του θα μας προκαλούν... ηλεκτροπληξία», σημειώνει με αγωνία ο Δ. Κουρλός.
Νοτιότερα, στο Πελόπιο και γειτονικά χωριά εκατοντάδες παραγωγοί ελιάς, σταφίδας, αμπελιών κ.ά. καλλιεργειών παλεύουν επίσης με τα αρδευτικά προβλήματα. Το ΤΟΕΒ Πελοπίου έχει χρέος προς τη ΔΕΗ 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ καλείται να καλύψει αρδευτικά μια μεγάλη περιοχή με χωριά όπως Πελόπιο, Πλάτανος, Ηράκλεια, Στρέφι, Καράτουλα, Αλφειούσα κ.ά. Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή ρέουν δύο ποτάμια (Αλφειός, Ενιπέας) και υπάρχουν δυνατότητες εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, η κατάσταση δυσκολεύει, με το νερό να δίνεται ανά δύο ημέρες στα κανάλια από τα τέλη Απρίλη, κάτι που συνέβαινε παλαιότερα τον Αύγουστο!
«Για 100 στρέμματα ποτίσματος κάποιος καλείται να πληρώσει 7.000 ευρώ, μόνο για νερό, χωρίς να υπολογίζουμε τα υπόλοιπα καλλιεργητικά έξοδα», δηλώνει ο παραγωγός καλλιεργειών ζωοτροφών, Βασίλης Κατσαριώτης, πρόεδρος του ΑΣ Πελοπίου και Περιχώρων, μέλος του ΔΣ της ΟΑΣΗ. Σημειώνει πως οι υποδομές «παραμένουν χάρβαλο» για εκτάσεις μεγαλύτερες του μισού από τη συνολική έκταση του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, όταν οι αρδευτικές ανάγκες είναι πολύ μεγάλες.
Την ίδια ώρα, καλλιέργειες όπως η ελιά είναι στην πλειοψηφία τους «ξερικές» και εκατοντάδες καλλιεργητές ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί για τις πυρκαγιές που υπέστησαν το καλοκαίρι του 2021 και παλαιότερα!
Αυτό υπογράμμισε και ο Μαρίνος Μιχαλόπουλος, από το Χελιδόνι, μέλος της Διοίκησης του τοπικού ΑΣ και της Ομοσπονδίας. Εξηγεί ότι ενώ απαιτούνται 140 ευρώ για αντικατάσταση κάθε δέντρου, εγκρίθηκαν αποζημιώσεις - ψίχουλα που κι αυτές δεν έχουν δοθεί.
Η εικόνα είναι πολύ δύσκολη αν λάβει κανείς υπόψιν του και την τιμή του ελαιόλαδου. Σήμερα, δεν ξεπερνά στην περιοχή τα 3,80 ευρώ το λίτρο για τον παραγωγό και στο ράφι των σούπερ μάρκετ πωλείται σε πολλαπλάσια τιμή. «Οταν δεν υπήρχε παραγωγή η τιμή ήταν κοντά στα 9,5 ευρώ για τον παραγωγό. Με παραγωγή αυτή κατρακύλησε, δείγμα ότι είτε έτσι είτε αλλιώς, είμαστε και πάλι χαμένοι», τόνισε.
Στον νομό παράγεται και ο ...πάλαι ποτέ «μαύρος χρυσός» της σταφίδας. Την περίοδο 2023-'24, που υπήρχε αυξημένη παραγωγή, η τιμή ανά κιλό κατρακύλησε στα 0,70-0,90 λεπτά, για να ακολουθήσουν ζημιές από ξηρασία και περονόσπορο που την μείωσαν στο 50% για την περίοδο 2024-'25. Με τους αγρότες να μην αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, η φετινή συγκυριακή αύξηση της τιμής παραγωγού αφορούσε μόνο τους πιο «μεγάλους», δηλαδή όσους είχαν «αποθέματα» από τα πολλά περισσότερα στρέμματα καλλιέργειας. Οι βιοπαλαιστές όμως βρέθηκαν ξανά σε δυσκολότερη θέση ιδιαίτερα στις περιοχές Αρχαίας Ολυμπίας και Ηλιδας.
Βασικό παραγωγικό τομέα αποτελεί και η κτηνοτροφία στην περιοχή και χαρακτηριστικό είναι ότι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζώα τους λόγω πανώλης, πήραν μισή αποζημίωση, όπως μας μεταφέρει πληγέντας στη Νεμούτα, του οποίου θανατώθηκαν 400 πρόβατα τον προηγούμενο Αύγουστο. Η αποζημίωση μάλιστα δόθηκε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση (και για τα μισά του ζώα).
Οπως σημειώνει ο γραμματέας του ΑΣ Αμαλιάδας, κτηνοτρόφος, Νίκος Αγάλος, για να δοθεί ακόμη και αυτή η κουτσουρεμένη αποζημίωση, στους πληγέντες ζητούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, όταν οι περισσότεροι χρωστάνε λόγω της κατάστασης.
Στέκεται στις πιέσεις που δέχεται η τιμή του γάλακτος για τους παραγωγούς, σημειώνοντας πως ενώ η τιμή του κρέατος στο αρνί έφτασε τα 16 ευρώ το κιλό για τον καταναλωτή το Πάσχα, στους κτηνοτρόφους κατέληγαν το πολύ τα 8,50!
«Δεν υπολογίζουμε κόστη ζωοτροφών, έξοδα ρεύματος και λειτουργίας εγκαταστάσεων», εξηγεί, υπογραμμίζοντας πως την ίδια ώρα οι εισαγωγές αμνοεριφίων αποτελούν ένα ακόμη μέσο πίεσης προς τους ντόπιους κτηνοτρόφους.