Πέμπτη 24 Ιούλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τον εργάσιμο χρόνο

Εκδήλωση - συζήτηση για το νομοσχέδιο - έκτρωμα που χτυπάει το 8ωρο και βαφτίζει την εξάντληση των εργαζομένων «ευελιξία» πραγματοποιεί το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης σήμερα Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ. στο «Mimoza the Fun Yard» στους Αμπελόκηπους (Διός 52). Θα ακολουθήσει πάρτι με μουσική.

10ωρο στο ακουστικό; Φτάνει πια!

Με λένε Ιωάννα και εργάζομαι σε πολυεθνική, σε τμήμα εξυπηρέτησης πελατών για λογαριασμό τηλεπικοινωνιακού παρόχου.

Στην πραγματικότητα δεν ξέρω καν για ποια εταιρεία δουλεύω. Με έχει προσλάβει μια εταιρεία για λογαριασμό κάποιας άλλης και με έχουν στείλει να δουλέψω για λογαριασμό της εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Μήνα - μήνα η σύμβαση.

Δουλεύω ...κανονικά 8ωρο, αλλά βέβαια εδώ και μια βδομάδα δουλεύουμε 10ωρο, γιατί δεν βγαίνει λέει η δουλειά.

* * *

«Τι 10ωρο», σκέφτηκα στην αρχή, «εδώ δεν την παλεύουμε στις 8 ώρες».

Οχι ότι είχαμε και την επιλογή να αρνηθούμε. Μας έστειλαν ένα mail που έλεγε πως είναι απαραίτητο για τον Ιούλιο να γίνει και πως θα έπρεπε να το κάνουμε ...αφού θέλουμε να πάρουμε και την άδειά μας το καλοκαίρι!

Οι κλήσεις έπεφταν η μία μετά την άλλη. Δεν μπορούμε να βγούμε διάλειμμα πριν το πρώτο τρίωρο, αλλά ούτε και μία ώρα πριν λήξει η βάρδια. Δηλαδή, δουλεύοντας 9.00 - 19.00, βγήκαμε δεκαπέντε λεπτά στις 12.00 και άλλα δεκαπέντε στις 4 παρά!

Στο τέλος της βάρδιας ένιωθα τόσο κουρασμένη, και το κεφάλι μου τόσο βαρύ.

Γύρισα σπίτι και δεν ήθελα να μιλήσω σε άνθρωπο, δεν ήθελα να διαβάσω, να δω ταινία... Τίποτα. Πήρα ένα παυσίπονο και έπεσα για ύπνο. Σκέφτηκα πως ίσως ήμουν υπερβολική και πως θα το συνήθιζα.

***

Πέρασε όμως μια βδομάδα και είναι χειρότερα. Οχι μόνο δεν συνηθίζεται, αλλά χειροτερεύει κάθε μέρα. Κοίταξα το ρολόι και είχε περάσει μόνο μία ώρα από την έναρξη της βάρδιας, όμως ένιωθα λες και είχα δουλέψει ήδη κάνα τρίωρο.

Δέκα ώρες στις γραμμές, με ένα μόνο μισάωρο διάλειμμα και οι υπεύθυνοι να φωνάζουν «Πιο γρήγορα!», «Μην κρατάτε τον πελάτη πάνω από 2 λεπτά», «Εχει αναμονές!», «Μην αργείτε στις καταχωρήσεις».

«Ελα, έλα, πάμε να ανέβουμε» η φωνή της προϊσταμένης πάνω από τα κεφάλια μας!

Μια συνάδελφος έβαλε τα κλάματα στην τουαλέτα, από την κούραση και την πίεση. Δεν είχε χρόνο ούτε να παίξει με τα παιδιά της, έλεγε με παράπονο, αφού επέστρεφε σπίτι εξαντλημένη.

Αμ εγώ έχω; Γυρίζω σπίτι διαλυμένη, τα αυτιά μου βουίζουν, δεν μπορώ να ηρεμήσω από την πίεση. Πονάει το κεφάλι μου, τα χέρια μου... Παίρνω τρία χάπια την ημέρα. Ενα για πονοκέφαλο, ένα για μυοσκελετικά και ένα για κρίσεις πανικού. Κοκτέιλ. Για να μην πω για τα νεύρα. Και έχω ακόμα τρεις βδομάδες μπροστά μου.

Πώς να βρεις διάθεση να μιλήσεις, πώς να κάνεις κάτι με τους δικούς σου ανθρώπους, όταν μιλάς 10 ώρες ασταμάτητα με περίπου 200 πελάτες τη μέρα; Πού να βρεις διάθεση και αντοχή, όταν είσαι εξοντωμένος, όταν με το ζόρι σηκώνεσαι το πρωί από το κρεβάτι για να πας για δουλειά!

* * *

Την Κυριακή το βράδυ βλέπω ειδήσεις. Ακούω πως η κυβέρνηση φέρνει νόμο για 13 ώρες δουλειά σε έναν εργοδότη. Το ζήτησαν λέει εργαζόμενοι σε μια ταβέρνα;

«Τι πράγμα;», λέω στον σύντροφό μου. «Τι λένε, είναι δυνατόν;».

Μετά σκέφτηκα: Ναι, είναι. Δεν δουλεύουμε 10ωρο ήδη; Στη σεζόν οι εργαζόμενοι δεν βαράνε 12ωρα; «Νόμιμα» δεν τα κάνουν όλα αυτά και γεμίζουν τις τσέπες τους;

Θυμήθηκα τον πατέρα μου που με πήγαινε από μικρή στις συγκεντρώσεις την Πρωτομαγιά και μου έλεγε πώς πάλεψαν οι εργάτες και κέρδισαν το 8ωρο το 1886 στο Σικάγο, όταν δούλευαν και εκείνοι 12ωρα.

140 χρόνια πριν. Μόνο που δεν γυρνάμε πίσω, δεν θα γυρίσουμε πίσω, επειδή το λένε οι κυβερνήσεις και το θέλουν οι εργοδότες. Δεν θα γίνει έτσι! Φτάνει πια!

Διαβάστε σήμερα στο τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»:

-- Εργατικά Κέντρα - Σωματεία: Δυναμώνουν την αγωνιστική δράση ενάντια στα αντεργατικά νομοσχέδια για τη 13ωρη δουλειά και το πειθαρχικό της καταστολής στο Δημόσιο

-- Ξενοδοχοϋπάλληλοι Ρόδου: Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής της Οδηγίας της ΕΕ για τον εργάσιμο χρόνο | Επιστολή - μαρτυρία εργαζόμενης που ξετινάζει την κυβερνητική επιχειρηματολογία για το «δικαίωμα στην 13ωρη εργασία»

-- Γιάννενα: Με μεγάλη επιτυχία και φέτος η γιορτή για παιδιά από τα σωματεία της πόλης

-- Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία: Συντονισμένες κινητοποιήσεις στην Κρήτη, που θρηνεί ήδη τρεις νεκρούς μέσα σε έναν μήνα | Συνεχίζεται η κοροϊδία της κυβέρνησης με τα μέτρα - παρωδία για τον καύσωνα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Σε ετοιμότητα για αγωνιστική απάντηση στη 13ωρη σκλαβιά που φέρνει η κυβέρνηση

Με δυναμική από το πρόσφατο συνέδριο δίνει τη μάχη μαζί με τα σωματεία, από καλύτερες θέσεις

Η αγωνιστική ετοιμότητα και η οργάνωση της πάλης ενάντια στη 13ωρη σκλαβιά που φέρνει η κυβέρνηση με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, καθώς και η στήριξη των διεκδικήσεων των σωματείων και των εργαζομένων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων πρωτοβάθμιων σωματείων και εργαζομένων της περιοχής, έγινε παράλληλα και ένας πρώτος απολογισμός της δράσης που αναπτύχθηκε τον τελευταίο μήνα, με κοινή την εκτίμηση όλων για την ακόμα μεγαλύτερη δυναμική που έχει αποκτήσει το Εργατικό Κέντρο μετά το συνέδριο και την αγωνιστική - αποστομωτική απάντηση των εργαζομένων στην επίθεση του εργοδοτικού κυβερνητικού - συνδικαλισμού και της σαπίλας της ΓΣΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο στην εισήγηση από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Αντώνη Κούκουρα, όσο και στις τοποθετήσεις των μελών των ΔΣ και των εκπροσώπων σωματείων που πήραν τον λόγο, επισημάνθηκε η πλούσια δράση που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα. Τονίστηκε η αξία της πρωτοβουλίας για τη σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων της Στερεάς Ελλάδας και ο συντονισμός απέναντι στην όξυνση της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα, η έκφραση στήριξης σε πρωτοβάθμια σωματεία που βρίσκονται σε διεκδικήσεις απέναντι στην εργοδοσία, όπως στην ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ, την ΤΕΜΠΟ και την AVRAMAR, η διοργάνωση συναυλίας αλληλεγγύης για να πάρει πίσω το σπίτι της η οικογένεια με ΑμεΑ που άρπαξαν τα «κοράκια» των funds, οι παρεμβάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα και η ανάδειξη μιας σειράς ζητημάτων υγιεινής και ασφάλειας που αφορούν χώρους δουλειάς, η διοργάνωση αντιπολεμικής συγκέντρωσης, η απόφαση συνέχισης της λειτουργίας του λαϊκού φροντιστηρίου και την επόμενη χρονιά κ.ά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα για δυνάμωμα της κοινής δράσης με τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, εκπρόσωποι του οποίου παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση και έθεσαν τόσο τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και τις συνθήκες εντατικοποίησης που βιώνουν οι εργαζόμενοι, όσο και την επίθεση από την πλευρά της κυβέρνησης, με διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών, όπως της προέδρου του Συλλόγου, αλλά και με το νέο νομοσχέδιο για το πειθαρχικό δίκαιο.

«Η δράση αυτή θα πρέπει να ενταθεί και να εμπλουτιστεί το επόμενο διάστημα, να συντονίσουμε καλύτερα τις προσπάθειές μας γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εμβληματικό νομοθέτημα που επιχειρεί να διαμορφώσει ένα νέο, ασφυκτικό καθεστώς πειθάρχησης, υποταγής, εντατικοποίησης των εργαζομένων», τόνισε στην εισήγησή του ο Αντώνης Κούκουρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εκφραστεί ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στα σωματεία και τους εργαζομένους που συνεχίζουν τις διεκδικήσεις, αλλά και να δυναμώσουν οι παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς για την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τη 13ωρη σκλαβιά και την ετοιμότητα για αγωνιστική απάντηση.

«Το 13ωρο, με το οποίο η κυβέρνηση θεσμοθετεί τον εξαναγκασμό των εργαζομένων και τον βαφτίζει "επιλογή" δεν είναι μεμονωμένη πρωτοβουλία. Είναι οργανικό κομμάτι του στρατηγικού σχεδίου των επιχειρηματικών ομίλων για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, σχέδιο για το οποίο έχουν βάλει πλάτη όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών», σημείωσε ο Αντώνης Κούκουρας και πρόσθεσε:

«Ο στόχος τους είναι καθαρός: να θωρακιστούν οι όμιλοι με φτηνό, ευέλικτο, πειθαρχημένο εργατικό δυναμικό. Να μπορούν να εναλλάσσουν τους εργαζόμενους σαν εξαρτήματα. Απέναντι στο κράτος και τη βάρβαρη πολιτική του, να επικρατήσει "σιγή νεκροταφείου"». Τόνισε ότι αυτή η πολιτική δεν είναι «ελληνική πρωτοτυπία», αλλά «στρατηγική που υπάρχει και επιδιώκεται να εφαρμοστεί σε όλη την ΕΕ, είναι κατεύθυνση που υπαγορεύεται από τα ίδια τα ευρωπαϊκά συμβούλια. Αλλά όχι μόνο από αυτούς. Υπαγορεύεται και από το ΝΑΤΟ, από τις ανάγκες των ανταγωνισμών και των πολέμων που είναι σε εξέλιξη με θύματα τους ίδιους τους λαούς, και σε αυτές τις συνθήκες θέλουν να μας πουν "εδώ έχουμε πόλεμο, σκάσε και κολύμπα"».

Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων και μαζί με το Εργατικό Κέντρο να βγει πρόγραμμα περιοδειών στους χώρους δουλειάς, ώστε να προετοιμαστεί η άμεση αγωνιστική απάντηση με συλλαλητήριο όταν έρθει για διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα και απεργιακή κινητοποίηση όταν κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Δουλειά ακόμα και 16 ωρών, κατοχύρωση της εξόντωσης επτά ημέρες την εβδομάδα

Με το πνεύμα και το γράμμα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας η τοπική ΣΣΕ: Καταργεί ακόμα και την 11ωρη ανάπαυση!

Κατάργηση της 11ωρης ανάπαυσης ανάμεσα στις διαδοχικές βάρδιες εργασίας και δουλειά επτά μέρες την εβδομάδα προβλέπει η τοπική κλαδική Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Ρόδου. Η Σύμβαση που υπέγραψε η Ενωση Ξενοδόχων του νησιού με την πλειοψηφία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ενσαρκώνει πλήρως το πνεύμα και το γράμμα της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον εργάσιμο χρόνο (88/2003), όπως αυτό αποτυπώνεται στις αντεργατικές ρυθμίσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, αλλά και στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Τα άρθρα της Σύμβασης, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας, επιβεβαιώνουν πως τα διακηρυγμένα κυβερνητικά σχέδια για επέκταση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου στις 13 ώρες δεν αποτελούν τον πάτο του βαρελιού. Δίπλα στην «κανονικότητα» του 13ωρου και της «ελάχιστης» ανάπαυσης των 11 ωρών ανοίγεται ένα ευρύ πεδίο για κάθε λογής «παρεκκλίσεις» που προβλέπονται και στην παραπάνω οδηγία της ΕΕ, οδηγώντας σε ακόμα περισσότερες ώρες δουλειάς.

Συγκεκριμένα, η Σύμβαση (άρθρο 3.9) προβλέπει τη δυνατότητα, σε περίπτωση «έκτακτων συνθηκών» ή και λόγω «λειτουργικών αναγκών», το διάστημα ανάπαυσης μεταξύ δύο διαδοχικών βαρδιών «να είναι μικρότερο από έντεκα (11) ώρες, αλλά σε καμία περίπτωση μικρότερο από οκτώ (8) ώρες».

Πρακτικά, το διάστημα ανάπαυσης των 8 ωρών οδηγεί σε δουλειά 16 ωρών! Ακόμα και η προϋπόθεση που τίθεται να χορηγούνται στο προσωπικό μετά τη δεύτερη βάρδια «ισοδύναμες περίοδοι αντισταθμιστικής ανάπαυσης» (το άθροισμα του 11ωρου συν τις ώρες ανάπαυσης που στερήθηκαν) αίρεται, με το ίδιο άρθρο. Οπως αναφέρεται ρητά η χορήγηση «αντισταθμιστικής ανάπαυσης» δεν είναι δυνατή «όταν η πληρότητα του ξενοδοχείου υπερβαίνει το 70%», δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να πάρουν τις ώρες ανάπαυσης που στερήθηκαν μέχρι να τελειώσει η τουριστική σεζόν!

Στην ίδια θέση θα βρεθούν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που δουλεύουν με διακεκομμένο (σπαστό) ωράριο, η επιβολή του οποίου αποτελεί «διευθυντικό δικαίωμα», με τη Σύμβαση να αναφέρει πως «είναι αντικειμενικά αδύνατη η χορήγηση στους εργαζόμενους που απασχολούνται με τον συγκεκριμένο τρόπο 11ωρης συνεχόμενης ανάπαυσης ανάμεσα στις δύο βάρδιες» (άρθρο 3.8.1)!

Τελικά, η μόνη «αντιστάθμιση» που απομένει είναι η κοροϊδία της υποχρέωσης της εργοδοσίας να παρέχει «κατάλληλη προστασία σύμφωνα και με την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου» και το «δικαίωμα» του εργαζόμενου «να υποβάλει αίτημα επανεξέτασης του εβδομαδιαίου προγράμματος εργασίας για λόγους σωματικής ή ψυχικής κόπωσης».

Η επίθεση στον ημερήσιο χρόνο ανάπαυσης και το ξεχείλωμα του ωραρίου συνοδεύεται από την πρόβλεψη για δουλειά επτά μέρες την εβδομάδα, μια ρύθμιση που επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια όχι μόνο σε τοπικές αλλά και στην κλαδική Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ετσι, το άρθρο 11 της Σύμβασης κάνει λόγο για «εργασία σε ημέρες ανάπαυσης», δηλαδή για δουλειά για έξι ή και επτά μέρες την εβδομάδα, «λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας και της εποχικότητας της απασχόλησης». Μάλιστα, επαναλαμβάνει την προκλητική διαπίστωση πως η απασχόληση σε μέρες ανάπαυσης «αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές των εργασθέντων (...) και λειτουργεί υπέρ αυτών».

Δεν θα δουλεύουμε σαν σκλάβοι του 21ου αιώνα

«Αίσχος! Μεγαλοξενοδόχοι και ηγεσία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου καταργούν και την 11ωρη ανάπαυση!», καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου. «Η ηγεσία του σωματείου έκανε αυτό που δεν τόλμησε ακόμα η κυβέρνηση να κάνει, αυτό που ακόμα και η εργοδοσία δίσταζε να πει ευθέως. Εβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της για την κατάργηση της 11ωρης ανάπαυσης μεταξύ των βαρδιών, στο όνομα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μεγαλοξενοδόχοι! Ντροπή τους!», σχολιάζει στην ανακοίνωσή της. Στηλιτεύοντας ιδιαίτερα την κοροϊδία των «αντισταθμιστικών μέτρων» που αφορούν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, υπενθυμίζει ότι στον συγκεκριμένο κλάδο από την αρχή της φετινής σεζόν μέχρι σήμερα «έχουν πεθάνει 4 συνάδελφοι πάνω στη δουλειά». «Δε θα περάσει! Εμείς δε θα δουλέψουμε σαν σκλάβοι του 21ου αιώνα», τονίζει η ΔΑΣ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
«Αιτία πολέμου» το νέο πειθαρχικό της καταστολής και της ποινικοποίησης

Στη Βουλή κατατέθηκε το νέο έκτρωμα | Κινητοποίηση σωματείων χθες στη Θεσσαλονίκη

Μέσα στο κατακαλόκαιρο, στα μουλωχτά, το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε χθες το απαράδεκτο νομοσχέδιο για το νέο πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο, που στόχο έχει να φιμώσει τους εργαζόμενους, να καταστείλει και να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση.

Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο: «Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, σύσταση Ελληνικού Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Διοικητικών Μεταρρυθμίσεων και λοιπές διατάξεις» και η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκινά σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή.

Ως «κομβικό» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, το νομοσχέδιο, που όπως είπε έχει στόχο την «ταχύτερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης και απώτερο σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης», δηλαδή τις fast track διαδικασίες για τη δίωξη όσων εργαζομένων δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βαφτίζει «πειθαρχικά παραπτώματα» ενέργειες και δράσεις που συνδέονται με την κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική δράση των δημοσίων υπαλλήλων, βάζοντας στο ίδιο καζάνι των πειθαρχικών παραπτωμάτων και των πειθαρχικών ποινών, τα αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Προβλέπει αυστηρότερες από πριν ποινές, που φτάνουν στην οριστική παύση, δηλαδή στην απόλυση και σε τεράστια εξοντωτικά διοικητικά πρόστιμα από 10.000 έως 100.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων: Εισάγεται ως ιδιώνυμο πειθαρχικό αδίκημα η άρνηση υπαλλήλου να λάβει μέρος, να διευκολύνει ή να προβεί στη διαδικασία αξιολόγησης. Προστίθενται νέα αδικήματα για τα οποία μπορεί να επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης - απόλυσης. Καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Πειθαρχικά Συμβούλια, η δυνατότητα άσκησης ένστασης κ.ά. Ως αδικήματα περιλαμβάνονται η αναξιοπρεπής συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας, η κριτική της προϊσταμένης αρχής, απείθεια, μη τήρηση εχεμύθειας. Τα τρία από τα τέσσερα μάλιστα επιφέρουν απευθείας την απόλυση και το άλλο με προϋποθέσεις. Σε αυτά βασίζονται ήδη διώξεις αγωνιστών, συνδικαλιστών, εργαζομένων.

Κινητοποίηση χθες στη Θεσσαλονίκη

Με δυναμική κινητοποίηση - παρέμβαση έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, εκπρόσωποι σωματείων της Θεσσαλονίκης, χθες βράδυ έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψουν την επιβολή σιγής νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, ότι θα τους χαλάσουν τα σχέδια και θα κλιμακώσουν την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για αξιοπρεπείς μισθούς, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη γίνει μια κινητοποίηση στην Αθήνα, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει και την προκήρυξη απεργίας, όποτε τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει για ψήφιση το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.

Θέλουν πειθήνιους εργαζόμενους

Στην ομιλία του στη χθεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη αν νομίζει ότι θα βρει μπόσικους τους εργαζόμενους, επειδή φέρνει το νομοσχέδιο μέσα στο κατακαλόκαιρο.

«Θα τους δώσουμε την απάντηση που πρέπει. (...) Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που το φέρνει. Το μεγαλύτερο χτύπημα στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων απαιτείται τώρα, την ώρα που κλιμακώνονται οι επικίνδυνες πολεμικές εξελίξεις. Τον καιρό που κυβερνήσεις, ΕΕ και ΝΑΤΟ αποφασίζουν την αύξηση των πολεμικών δαπανών στο 5%, με 800 δισ. το "ReArm" στην ΕΕ και με 25 δισ. στη χώρα μας, που η "ρήτρα διαφυγής", όπως τη λένε, υπάρχει μόνο γι' αυτές τις δαπάνες κι όχι για μισθούς. Σε αυτό το πλαίσιο χρειάζονται υπάκουοι υπάλληλοι, υλοποιητές της πολιτικής των κυβερνητικών - ευρωενωσιακών επιλογών».

Ο συνδικαλιστής σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν έρχεται για να αντιμετωπίσει αδικήματα του «κοινού ποινικού δικαίου» όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αφού αυτά διώκονται και με το υπάρχον.

«Θέλουν να βάλουν "τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι" σε κάθε κρατικό υπάλληλο, και γι' αυτό αφορά κάθε εργαζόμενο που θέλει και προσπαθεί να δουλεύει με συνείδηση και ψηλά το κεφάλι», τόνισε ο Χρ. Καραχρήστος, αναδεικνύοντας ότι με τις διατάξεις του ν/σ «θωρακίζεται ακόμα καλύτερα ο εχθρικός για τον λαό κρατικός μηχανισμός, απαγορεύοντας ουσιαστικά στους εργαζόμενους να διεκδικούν τόσο τα δικαιώματά τους όσο και καλύτερες υπηρεσίες για τον λαό».

Δεν θα περάσει η ποινικοποίηση

Η Μαρία Τασοπούλου, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, εκπαιδευτικός, ανέφερε: «Θα πέφτουν ταβάνια πάνω στους μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα αναδεικνύουν το πρόβλημα; Παραπομπή στο πειθαρχικό. Θα σκάνε λέβητες μέσα στα σχολεία και θα θρηνούμε μαθητές μας; Αν ανοίξουμε το στόμα μας, παραπομπή σε πειθαρχικό. Θα αναδεικνύουμε κενά, ελλείψεις, προβλήματα, θα μιλάμε στους μαθητές μας για την αλήθεια, για την ειρήνη; Πειθαρχικό και απόλυση.

Γι' αυτό λέμε ότι την υπόθεση πρέπει να την πάρουμε στα χέρια μας. Ο αγώνας μας είναι μονόδρομος απέναντι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης».

Η Αντωνία Ψάλτου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κατήγγειλε ότι «θέλουν έναν δημόσιο υπάλληλο φοβισμένο, σιωπηλό, υπάκουο. Με ποινές, διώξεις, ακόμα και απολύσεις, γιατί συμμετείχε σε απεργία, γιατί δεν έκανε "εμπρόθεσμα" την αξιολόγηση, γιατί ύψωσε φωνή απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί - λέει - "δεν είναι πειθήνιος".

Και ποιοι τολμούν να μιλάνε για καθήκον και ευθύνη; Αυτοί που έχουν αφήσει τα Πανεπιστήμια διαλυμένα, με σοβάδες να πέφτουν, φοιτητικές εστίες χωρίς πόσιμο νερό και εργολάβους να κάνουν κουμάντο ακόμα και στην καθαριότητα!

Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Πάει χέρι-χέρι με το νομοσχέδιο τερατούργημα για την «αντιμετώπιση της βίας και της ανομίας στα ΑΕΙ». Μας φέρνουν κάμερες παντού, ακόμα και μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, κέντρα ελέγχου και drones, εισαγγελείς πανεπιστημιακής λειτουργίας και πολλά άλλα, την ώρα που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι ούτε για τις βασικές ανάγκες».

Την κινητοποίηση χαιρέτησε ο Κώστας Μητσόπουλος, εκ μέρους του Συλλόγου Επιτυχόντων του πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2Γ/2022, αναφέροντας ότι αυτός ο αγώνας είναι και δικός τους: «Η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει τον δημόσιο τομέα με μαζικές μόνιμες προσλήψεις, με ανθρώπους που κρίθηκαν με τον πιο αντικειμενικό τρόπο -μέσα από έναν πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό- επιλέγει να φέρει ένα αυταρχικό πειθαρχικό δίκαιο, που στοχεύει να φιμώσει κάθε φωνή αντίστασης. Και σε μια κίνηση αιφνιδιασμού, φέρνει στο νέο νομοσχέδιο τροπολογία που αντί να δίνει παράταση στους πίνακες μας, ουσιαστικά μας δίνει κάποια ψίχουλα και μας λήγει, οδηγώντας 3 με 4 χιλιάδες επιτυχόντες στον κάλαθο των αχρήστων. Δεν δεχόμαστε να μας πετάξουν σαν σκουπίδια. Είμαστε εδώ για να πούμε: Θέλουμε μόνιμη και σταθερή εργασία! Οχι στην καταστολή και την τρομοκρατία!»

Κλείνοντας την κινητοποίηση ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, έδωσε το στίγμα της συνέχισης του αγώνα. «Συνεχίζουμε με παρεμβάσεις, συζητήσεις στους χώρους δουλειάς με τους εργαζόμενους. Στις πλάτες μας η οργάνωση του αγώνα» ανέφερε καλώντας σε κλιμάκωση της πάλης.

Νεκρός ναυτεργάτης σε φορτηγό πλοίο στο Λαύριο

Ενας ναυτεργάτης έχασε χτες τη ζωή του, κάτω από συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες, σε φορτηγό πλοίο ελληνικής σημαίας το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι του Λαυρίου. Ο 41χρονος θαλαμηπόλος, με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Οι διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» εκφράζουν τη θλίψη τους για τον αιφνίδιο θάνατο του εργαζόμενου στο Μ/V πλοίο «Seaven Progress» της ναυτιλιακής εταιρείας «Seaven Dry Management». Απευθύνουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του και απαιτούν από το υπουργείο Ναυτιλίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του θανάτου του.

Αύριο η απεργιακή κινητοποίηση στην κατασκευή του Μετρό

Με 24ωρη απεργία αύριο Παρασκευή και συγκέντρωση στο εργοτάξιο στα δικαστήρια Ευελπίδων, το Σωματείο Εργαζομένων στην Κατασκευή του Μετρό δίνει συνέχεια στις κινητοποιήσεις με τις οποίες διεκδικεί αυξήσεις μισθών, ανθρώπινα ωράρια, μέτρα προστασίας και επιχειρησιακή Σύμβαση για όλο το προσωπικό.

Το Σωματείο σημειώνει ότι έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την κατάθεση των αιτημάτων του στη διοίκηση της «AVAX», χωρίς να έχει οριστεί συνάντηση. Μάλιστα, η καθυστερημένη απάντηση της εταιρείας να οριστεί συνάντηση στις 5 Αυγούστου συνοδεύτηκε από πρόταση να ανασταλεί η απεργιακή κινητοποίηση. «Δεν αναστέλλουμε την απεργία», ξεκαθαρίζει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση «για να δείξουμε στην εργοδοσία ότι δεν τρώμε κουτόχορτο, ότι είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας».

Οπως καταγγέλλει, η εργοδοσία αντί να απαντήσει στις διεκδικήσεις των εργαζομένων «μάλλον περιμένει να περάσει ο καιρός για να έρθει προς κατάθεση το νέο αντεργατικό τερατούργημα των 13 ωρών δουλειάς», που θα επισφραγίσει την «κανονικότητα» που επικρατεί στα εργοτάξια με τα 10ωρα, τα 12ωρα και τα 6ήμερα. «Αγωνιζόμαστε για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, το οποίο με τις δυνατότητες της εποχής και τις τεχνολογικές εξελίξεις είναι πιο ώριμο από ποτέ», τονίζει το Σωματείο. Στην κατεύθυνση αυτή, στέλνει μήνυμα όχι μόνο στην εργοδοσία αλλά και στην κυβέρνηση ότι το νέο νομοσχέδιο «είναι αιτία πολέμου» για τους εργαζόμενους, και ότι τη μέρα κατάθεσής του στη Βουλή τα εργοτάξια του Μετρό θα νεκρώσουν. «Δεν ζούμε για να δουλεύουμε. Δουλεύουμε για να ζούμε!», υπογραμμίζει.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Δεν θα ανεχτούμε να θυσιάζονται οι ζωές μας για τα κέρδη τους!

Τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Ρέθυμνο
Ρέθυμνο
«Αρένες θανάτου είναι τα τουριστικά τους "θαύματα". Δεν θα ανεχτούμε να θυσιάζονται οι ζωές μας για τα κέρδη τους!»: Αυτό διαμήνυσαν χθες οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Κρήτης, πραγματοποιώντας συντονισμένες παραστάσεις διαμαρτυρίας και αγωνιστικές παρεμβάσεις σε όλους τους νομούς του νησιού, μετά από πρωτοβουλία εργατικών σωματείων και των ταξικών δυνάμεων στα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού του νησιού.

Αφορμή για την κινητοποίηση στάθηκε το τελευταίο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε τη Δευτέρα, όταν 30χρονος συντηρητής σε ξενοδοχείο στο Ρέθυμνο σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία. Είχαν προηγηθεί ο θάνατος 64χρονου μάγειρα σε ξενοδοχείο στη Χερσόνησο Ηρακλείου και ο θάνατος 60χρονου σε ξενοδοχείο στον Αγιο Νικόλαο.

Οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική, που δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, η οποία έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα, και προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη με το νέο αντεργατικό έκτρωμα των 13 ωρών εργασίας.

Στο Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ο Στράτος Μανιαβός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ρεθύμνου και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, τόνισε μεταξύ άλλων:

Χανιά
Χανιά
«Κάθε μέρα στους χώρους εργασίας καταγράφονται λιποθυμίες, τραυματισμοί, ατυχήματα, και όλα αυτά για να "βγει η δουλειά", με οποιοδήποτε τίμημα, ακόμα και την ανθρώπινη ζωή. Τα εξαντλητικά ωράρια, τα 10ωρα και 12ωρα χωρίς ανάπαυση ή ρεπό, οι ελλείψεις σε προσωπικό, η ένταση της δουλειάς - αυτό είναι το καθημερινό τοπίο στα ξενοδοχεία. Αυτά είναι τα δικά μας "Τέμπη", στα παρασκήνια της φανταχτερής τουριστικής "ανάπτυξης", της λεγόμενης ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας. Φτάνει πια! Δεν μπορεί να θεωρείται αποδεκτό ότι άνθρωποι πάνε να δουλέψουν και δεν επιστρέφουν ποτέ στα σπίτια τους. Δεν είναι "ατύχημα". Είναι το φυσικό αποτέλεσμα μιας πολιτικής που διαλύει δικαιώματα, που ξεζουμίζει τους εργαζόμενους μέχρι τέλους, χωρίς ουσιαστική προστασία. Οι εργοδότες μετράνε κέρδη, εμείς μετράμε απώλειες - σε δικαιώματα, σε υγεία, σε ανθρώπινες ζωές».

Στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο η ΔΑΣ στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων της πόλης και στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Σε συνάντηση με την γενική γραμματέα Μαρία Κοζυράκη η αντιπροσωπεία των εργαζομένων ανέδειξε τις τραγικές συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία, οι οποίες θα οδηγήσουν στα επόμενα εργοδοτικά εγκλήματα, όταν οι εργαζόμενοι δουλεύουν ατελείωτες ώρες, χωρίς ρεπό, χωρίς διαλείμματα, χωρίς μέτρα ασφαλείας και σε συνθήκες καύσωνα. Κατήγγειλαν την τραγική υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, όπου υπηρετούν 8 επιθεωρητές για πάνω από 50.000 εργαζόμενους στην Ανατολική Κρήτη, καθώς και την κυβέρνηση, που μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση νομοθετεί τις 13 ώρες δουλειάς. «Δεν θα το επιτρέψουμε! Δεν θα πεθάνουμε για τα κέρδη των ξενοδόχων», τόνισαν οι συγκεντρωμένοι αμέσως μετά τη συνάντηση και δήλωσαν ότι το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί ο αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς για μέτρα ασφαλείας και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Στα Χανιά

Ηράκλειο
Ηράκλειο
Στα Χανιά, η «Ταξική Ενότητα» στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Κρήτης. Εγινε λόγος για προδιαγεγραμμένα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων, με βασικούς υπεύθυνους την κυβέρνηση και την εργοδοσία, και τονίστηκε ότι αυτό είναι το «τουριστικό θαύμα» που στηρίζουν οι τοπικές αρχές, το κράτος και οι ξενοδόχοι: «Να μακελεύονται οι εργάτες στα ξενοδοχεία - κάτεργα για να πλουτίζει μια χούφτα ξενοδόχων. Αυτό άλλωστε έρχεται να εξυπηρετήσει το 13ωρο που φέρνει η κυβέρνηση, τη νομιμοποίηση του εργασιακού μεσαίωνα που ζουν χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι σε όλη την Κρήτη».

Τέλος, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αγίου Νικολάου Λασιθίου «Τάλως» πραγματοποίησε αγωνιστική παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, και αμέσως μετά εξορμήσεις ενημέρωσης σε χώρους δουλειάς.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ
Με «ακρίβεια χειρουργού» η επιλεκτική παύση εργασιών

Με το «θερμόμετρο στο χέρι» είναι η κυβέρνηση, που έβγαλε και νέα εγκύκλιο, η ισχύς της οποίας αφορά και πάλι μια μόνο ημέρα, μόνο για ορισμένες περιοχές και όχι όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, για σήμερα ορίζει την υποχρεωτική παύση εργασιών σε υπαίθριες δραστηριότητες από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Αυτή τη φορά από τη διακοπή εργασιών εξαιρούνται τα νησιά του Ιονίου, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και οι ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης. Η διακοπή αφορά σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όπως εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι, τροχοπέδιλα (delivery), κ.λπ.

Ωστόσο από τη διακοπή εξαιρούνται οι εργασίες σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν «στους τομείς της Υγείας, των Μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (π.χ. υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές), υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ' αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου "Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων"».

Ετσι, παρόλο που η κυβέρνηση δείχνει μεγάλη σπουδή, ώστε με «χειρουργική ακρίβεια» να καθορίζει καθημερινά σε ποιες περιοχές και ειδικότητες θα εφαρμόζεται η υποχρεωτική παύση εργασιών, δεν κάνει το ίδιο για το ποια ακριβώς μέτρα πρέπει να ληφθούν για τους εργαζόμενους που δεν θα σταματήσουν να δουλεύουν, αλλά και για το πώς και από ποιον ακριβώς θα ελεγχθεί η τήρησή τους.

Παρέμβαση σε εργοτάξιο στη Στυλίδα

Με την κυβέρνηση ουσιαστικά να «νίπτει τας χείρας της», το βάρος πέφτει στην αγωνιστική δράση των σωματείων για να προστατεύονται οι εργαζόμενοι από τη θερμική καταπόνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνέχεια προηγούμενων πρωτοβουλιών, χρειάστηκε η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας για να σταματήσουν οι εργασίες στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή εργοστασίου της «ΙΟΝ» στη Στυλίδα Φθιώτιδας, σε μια περιοχή που τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί από τις υψηλότερες θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Εργατικό Κέντρο σημειώνει, μάλιστα, ότι όταν έφτασε στον χώρο δουλειάς «αντιμετωπίστηκε εχθρικά από τη διεύθυνση του εργοταξίου και έγινε προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης». Και επισημαίνει: «Οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν στον ήλιο, φαινόταν να αποχωρούν από τις εργασίες τους την ώρα 11.45 π.μ., όταν έφτασε το κλιμάκιο (η εγκύκλιος ανέφερε παύση εργασιών από τις 11 π.μ. για χθες). Οταν το αναφέραμε στη διεύθυνση, ο υπεύθυνος είπε: απλώς περπατούσαν, δεν δούλευαν. Δηλαδή κάνανε περίπατο μέσα στο εργοτάξιο, στον χώρο δουλειάς τους, με ντάλα ήλιο. Μας κοροϊδεύουν;».

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας τονίζει ότι θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις για τα μέτρα προστασίας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες καύσωνα και καλεί τους εργαζόμενους να επικοινωνήσουν μαζί του και με τα σωματεία για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν. Παράλληλα καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας να προχωρήσει στους απαραίτητους ελέγχους.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Χιλιάδες παιδιά «μέτρησαν τα άστρα» στην όμορφη εκδήλωση των σωματείων

Για 5η χρονιά φέτος αυτή η πρωτοβουλία γίνεται σημείο αναφοράς για τις λαϊκές οικογένειες της πόλης

Ενα πολύβουο μελίσσι χαράς, ζωντάνιας και δημιουργικότητας για το παιδί στήθηκε στο Αλσος Ιωαννίνων το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Ηταν η εκδήλωση που διοργανώθηκε για 5η χρονιά από σωματεία της πόλης και έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη παιδική γιορτή στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ενωση Γονέων Δήμου Ιωαννιτών και ο Σύλλογος Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) απηύθυναν το κάλεσμα στους νέους γονείς, από τις γειτονιές μέχρι τους χώρους δουλειάς, διακινώντας την τετρασέλιδη ανακοίνωση της εκδήλωσης.

Παράλληλα, η εκδήλωση σηματοδότησε την έναρξη της καλοκαιρινής δραστηριότητας των σωματείων. Η δραστηριότητα αυτή συνεχίζεται με ημερήσιες εκδρομές σε παραλίες της Ηπείρου και κορυφώνεται με τη μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης την Τρίτη 26 Αυγούστου, στην πλατεία Χατζή στους Αμπελόκηπους. Πρόκειται για μια πολύμορφη δράση που αναδεικνύει το χάσμα ανάμεσα στο «πώς ζούμε» και στο «πώς θα έπρεπε να ζούμε» με βάση τις δυνατότητες της εποχής. Ταυτόχρονα, για πολλές λαϊκές οικογένειες των Ιωαννίνων αποτελεί μια «ανάσα» αναψυχής και ψυχαγωγίας μέσα στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Οταν η ανάγκη συναντά τη συλλογική προσπάθεια

Χιλιάδες παιδιά με τις οικογένειές τους στην εκδήλωση
Χιλιάδες παιδιά με τις οικογένειές τους στην εκδήλωση
«Πώς μπορεί ένα πάρκο να γίνει τόσο όμορφο, από τη μια στιγμή στην άλλη, μόλις γεμίσει με παιδιά που παίζουν και γελούν; Πώς μπορεί να γίνει ξαφνικά τόσο μικρό, που να μη χωράει τόση πολλή ζωή;». Με αυτά τα λόγια ο Θανάσης Κονταξής, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, δεν περιέγραψε απλώς την εικόνα του πάρκου - την εξήγησε. Γιατί αυτό που ζωντάνεψε το πάρκο δεν ήταν απλώς μια εκδήλωση με ποιοτικές δραστηριότητες για το παιδί, αλλά η απάντηση σε μια ασφυκτική πραγματικότητα για τη λαϊκή οικογένεια. Μια εικόνα που θύμισε τι είναι εφικτό όταν η ανάγκη συναντά τη συλλογική προσπάθεια.

«Τι σημαίνει για ένα παιδί να "μετράει τ' άστρα"; Οχι να παπαγαλίζει τύπους, αλλά να καταλαβαίνει τον κόσμο γύρω του», σημείωναν οι διοργανωτές - και αυτό ακριβώς προσπάθησαν να ζωντανέψουν. Το κινητό πλανητάριο, το τηλεσκόπιο και η έκθεση για την Ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης έγιναν σημεία αναφοράς για εκατοντάδες παιδιά που ήρθαν σε επαφή με την επιστήμη όχι από μια οθόνη, αλλά με όλες τις αισθήσεις τους. Πειράματα φυσικής και απλά υλικά, όπως η πλαστελίνη και το ξύλο, με τη ζωντανή συμμετοχή των εκπαιδευτικών των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης, απέδειξαν ότι η μάθηση μπορεί να είναι μια όμορφη εμπειρία, κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά προβληματίζονται, ακούνε, μαθαίνουν, αφομοιώνουν, ανατρέπουν λαθεμένες αντιλήψεις, κατακτούν βήμα - βήμα τη γνώση.


Εκείνο το απόγευμα στο Αλσος φάνηκε τι θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για κάθε παιδί. Κι όμως, η πραγματικότητα λέει το αντίθετο... Οι διοργανωτές επισημαίνουν: Από τη μία, ο πλούτος της γνώσης, οι δυνατότητες της τεχνολογίας, η επαφή των παιδιών με την επιστήμη. Από την άλλη, παπαγαλία, πίεση, ένα σχολείο που εξοντώνει αντί να μορφώνει. Από τη μία, η αύξηση της παραγωγικότητας και η δυνατότητα για λιγότερες ώρες δουλειάς. Από την άλλη, εξαντλημένοι γονείς, ωράρια - λάστιχο, δουλειά μέχρι και 13 ώρες τη μέρα.

Αυτόν τον σύγχρονο μεσαίωνα παρουσίασε στην ομιλία του ο Θ. Κονταξής. Δεν είναι υπερβολή - είναι η καθημερινότητα χιλιάδων λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στην εξοργιστική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι οι εξαντλητικές βάρδιες δεν θα είναι «καθημερινό φαινόμενο». «Και τις μέρες που λείπουμε 13 ώρες από το σπίτι, τα παιδιά τι θα τα κάνουμε;», ήταν το ερώτημα που έθεσε. «Μπορεί να είναι κανείς γονιός εκ περιτροπής; Σήμερα είσαι, αύριο δεν είσαι... Δεν είμαστε μηχανές. Δεν θα παραδώσουμε στα παιδιά μας αυτήν την πραγματικότητα», τόνισε.

Παράλληλα, θύμισε ότι με πολλούς από τους παρευρισκόμενους έχουν ξαναβρεθεί μαζί: Στην απεργία για τα Τέμπη, σε διαδηλώσεις για τα Εργασιακά, σε δράσεις αλληλεγγύης. Και όλα αυτά - επεσήμανε - τα οργανώνουν εργαζόμενοι με οικογένειες, άγχη, υποχρεώσεις. Ο καθένας βάζει το λιθαράκι του. Οχι γιατί περισσεύει χρόνος, αλλά γιατί η συλλογική προσπάθεια είναι η μόνη απάντηση.

Οταν «κρύβονται τα άστρα πίσω από αντιπυραυλικούς θόλους»

Μαθαίνοντας για τα άστρα
Μαθαίνοντας για τα άστρα
Οι εικόνες από τη Γάζα δεν είναι μακρινές. Τα παιδιά τις κουβαλούν ήδη - στις ζωγραφιές τους, στα ερωτήματά τους. Κάθε πόλεμος έχει τη δική του Γκουέρνικα. Και τα παιδιά αυτής της γιορτής τη ζωγράφισαν με την ψυχή τους. Με τα ψηφιδωτά τους, ζωντάνεψαν τα περιστέρια του Πικάσο. Και στη δική τους «Λωρίδα της Γάζας» - μια μεγάλη λωρίδα χαρτιού - έβαλαν χρώμα στη ζωή: Χαμόγελα, παιχνίδια, σχολεία, νοσοκομεία και πάρκα. Μέσα από τη δημιουργικότητά τους, έδειξαν ότι έχουν τη δύναμη να ξαναχτίσουν όσα οι ιμπεριαλιστές γκρεμίζουν. Τη δύναμη να φτιάξουν έναν νέο κόσμο.

Η παιδική χορωδία τραγούδησε με όλη της τη δύναμη τον «Μικρό λαό» του Μίκη Θεοδωράκη και τον «Μέρμηγκα» του Μάνου Λοΐζου. Στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη το σκιoθέατρο του Αγάπιου Αγαπίου, το «Σχολείο της Ειρήνης». Δεν ήταν μόνο παιδικές δραστηριότητες. Ηταν μάθημα αλληλεγγύης, ειρήνης, διεθνισμού.

Και την ίδια ώρα τα σωματεία απευθύνονταν στους γονείς. Να μη συνηθίσουν τη φρίκη που βλέπουν στις οθόνες. Να μην αποδεχτούν τα 13ωρα, την αποξένωση από τα παιδιά τους, τη δουλειά ήλιο με ήλιο στο όνομα του πολέμου και των αναγκών της οικονομίας. Να μη σιωπήσουν. Να παλέψουν. Για να μην έχει καμία θέση η Ελλάδα στο σφαγείο των ιμπεριαλιστών. Για να κλείσουν οι βάσεις, να σταματήσει η εμπλοκή. Για να υπερασπιστούν τα παιδιά τους - τη μόρφωση, τη ζωή, το μέλλον που τους αξίζει.






Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ