Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα αυτονόητα, τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Σε ανακοίνωσή του για την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στους εργαζόμενους του Επισιτισμού - Τουρισμού το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την τραμπούκικη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, που πραγματοποιούσαν σήμερα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που διεκδικούν τα αυτονόητα, όπως Συλλογικές Συμβάσεις και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους του κλάδου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το αδικαιολόγητο χτύπημα των αστυνομικών δυνάμεων, με χρήση χημικών και με επιθέσεις εναντίον τους, που είχαν ως αποτέλεσμα ακόμα και τον τραυματισμό διαδηλωτών. Ενώ, επιπλέον, προσήχθησαν ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, και ο Νίκος Λαβατσιώτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου στη "ΣΕΛΕΚΤ", που μετά από παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης, που όχι μόνο δεν δέχεται καν να ακούσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων αλλά τους αντιμετωπίζει με βία και καταστολή, είναι τεράστιες και επιβεβαιώνουν ότι το μόνο που προστατεύει η κυβέρνηση είναι τα κέρδη των ξενοδόχων και των άλλων ομίλων του κλάδου, που εκτινάσσονται στις πλάτες των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τους αγώνες τους για τα σύγχρονα δικαιώματά τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή που τη συνοδεύει».

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλήρης προστασία για όλους τους εποχιακά εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Το αίτημα των χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, αύξηση του επιδόματος στα 600 ευρώ και βέβαια εδώ και τώρα να συνεχιστεί η καταβολή του σε όσους έχει διακοπεί, μετέφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ.

Ο Χρ. Κατσώτης ανέδειξε την αντεργατική πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, που εφαρμόζοντας τους σχετικούς νόμους αφήνει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου χωρίς εισόδημα τους μήνες που δεν εργάζονται. Οπως είπε, είναι τεράστια η πρόκληση, οι εργαζόμενοι που σε όλη την καλοκαιρινή περίοδο έφτυσαν αίμα από την άγρια εκμετάλλευση, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς εντατικοποίησης εξοντωτικών ωραρίων και όλα όσα προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη για την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, να απορρίπτεται ακόμα και αυτό το αίτημα για το επίδομα και να καταδικάζονται στην πείνα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση «έχει μοιράσει το ποσό των 8,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στους ενεργειακούς ομίλους με τη μορφή των επιδοτήσεων» και άλλους τρόπους.

Προκαλώντας ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου παραλίγο να ζητήσει και τα ρέστα από τους εργαζόμενους, αφού βρήκε ότι είναι πολύ υψηλά αμειβόμενοι και πως αυτό το οφείλουν στον υπουργό Εργασίας. Και αμφισβητώντας λίγο - πολύ ακόμα και την εποχικότητα της εργασίας τους ανέφερε: «Αν είμαι γκαρσόνι το καλοκαίρι σε ένα νησί, μπορεί να είμαι γκαρσόνι και τον χειμώνα εκεί που υπάρχει ζήτηση στα αστικά κέντρα, όπου δεν υπάρχει το καλοκαίρι. Δεν είναι τόσο παράξενο αυτό»... Μάλιστα, την ώρα που έστελνε στον... κάλαθο το δίκαιο και αναγκαίο αίτημα των εργαζομένων, με καμάρι είπε ότι «το καλοκαίρι που μας πέρασε, τα έσοδά του εκτινάχθηκαν ξεπερνώντας σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τα έσοδα του καλοκαιριού του 2019, που θεωρούνταν μια πολύ πετυχημένη τουριστική σεζόν».

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υφυπουργού, ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει στην ανέχεια τους εργαζόμενους που «δεν είναι δική τους επιλογή να δουλεύουν εποχιακά», για να διοχετεύει χρήμα στους ομίλους και μέσω του ΟΑΕΔ (σήμερα ΔΥΠΑ), που μάλιστα προέρχεται από τις παρακρατήσεις και εισφορές των εργαζομένων. Και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αυτή όπως και οι προηγούμενες είναι εχθροί της εργατικής τάξης και των ανέργων και θα πρέπει ανάλογα ο κόσμος να τους πληρώσει και στις εκλογές αλλά και κάθε μέρα με τους αγώνες τους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Διεκδικούν ΣΣΕ με υποχρεωτική εφαρμογή και «εισπράττουν» καταστολή και τρομοκρατία

Με γκλομπ, χημικά, ανοιγμένα κεφάλια και προσαγωγές συνδικαλιστών απάντησε η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματά τους

Με τις δυνάμεις καταστολής να χτυπάνε «στο ψαχνό» «υποδέχτηκε» το υπουργείο Εργασίας τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, που βρέθηκαν χτες στους δρόμους του αγώνα διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με υποχρεωτική εφαρμογή και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί χτες το μεσημέρι έξω από το υπουργείο μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΕΤ). Εκεί ζήτησαν συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους: Η κλαδική ΣΣΕ που έχει υπογραφτεί για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία ακόμα δεν έχει κηρυχθεί υποχρεωτική από την κυβέρνηση, ενώ στον Επισιτισμό η Σύμβαση γίνεται «κουρελόχαρτο». Χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς μετά τη λήξη του επιδόματος ανεργίας, που τους χορηγείται μόνο για τρεις μήνες τον χρόνο, καλούνται να επιβιώσουν χωρίς εισόδημα μέχρι να ξαναπιάσουν δουλειά.

Η κυβέρνηση αντί να ακούσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων απάντησε με βία και καταστολή: Επιστράτευσε τα ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών και επιτέθηκαν σε συνδικαλιστές με γκλομπ και κλοτσιές. Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης ήταν τραυματισμοί εργαζομένων, μεταξύ τους και του γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Αthens Marriott», Αντώνη Λακιάρα, ο οποίος χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Ανοιγμένα κεφάλια εργαζομένων από τα γκλομπ
Ανοιγμένα κεφάλια εργαζομένων από τα γκλομπ
Σαν να μην έφτανε η βίαιη και απρόκλητη επίθεση, οι δυνάμεις της αστυνομίας προχώρησαν στην προσαγωγή δύο συνδικαλιστών, του Γιώργου Στεφανάκη, προέδρου του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων ν. Αττικής, και του Νίκου Λαβαντσιώτη, μέλους της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου και προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου της «ΣΕΛΕΚΤ».

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, οι συγκεντρωμένοι συνέχισαν την κινητοποίησή τους με πορεία στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης, όπου είχαν μεταφερθεί οι προσαχθέντες. «Για τους ξενοδόχους κέρδη και χλιδή και για τους εργάτες ΜΑΤ και καταστολή», φώναζαν, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των δύο προσαχθέντων και καταγγέλλοντας την επίθεση των ΜΑΤ.

Στο πλευρό των εργαζομένων έξω από το υπουργείο και στη συνέχεια στο Αστυνομικό Τμήμα έσπευσε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος, ο οποίος προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας την επίθεση και απαιτώντας την απελευθέρωση των συνδικαλιστών.

Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι σωματείων μιας σειράς κλάδων.

Κάτω από την αποφασιστική και άμεση παρέμβαση των εργαζομένων που μετέφεραν την κινητοποίησή τους έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, οι δύο συνδικαλιστές αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία.

«Η σημερινή επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας απαντήθηκε με τον καλύτερο τρόπο», τόνισε ο Γ. Στεφανάκης. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Τώρα πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να βγάλουν το συμπέρασμα: Απέναντί μας έχουμε ένα κράτος εχθρικό, ένα κράτος που υπερασπίζεται μόνο τα κέρδη της εργοδοσίας και τίποτα άλλο. Τώρα όλοι οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό είναι η ώρα να οργανωθούν στα συνδικάτα τους», υπογράμμισε και κάλεσε σε νέες κινητοποιήσεις για να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς, να κηρυχθεί υποχρεωτική η Σύμβαση στα ξενοδοχεία, να εφαρμοστεί η Σύμβαση στον Επισιτισμό.

«Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε», διαμήνυσε ο Ν. Λαβαντσιώτης, πρόεδρος του Σωματείου της «ΣΕΛΕΚΤ», ενώ οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν τις ευχές τους στον συνάδελφό τους που τραυματίστηκε στο κεφάλι.

Τη συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας προκειμένου να αποφασιστεί νέα πανελλαδική κινητοποίηση στον κλάδο, προανήγγειλε στους εργαζόμενους ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ, Γ. Χότζογλου.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης απαντούν με ξύλο» στους εργαζόμενους, τονίζει το Συνδικάτο, και στα αιτήματα για υποχρεωτική εφαρμογή της κλαδικής Σύμβασης, πληρωμή των κλεμμένων επιδομάτων προϋπηρεσίας, χορήγηση επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους εργαζόμενους, που τσακίζονται από την εντατικοποίηση και στο τέλος της σεζόν πετιούνται στην ανεργία. «Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να διαλύσει με τη βία τα σωματεία και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται», καταγγέλλει και διαβεβαιώνει ότι δεν θα περάσει η προσπάθεια τρομοκράτησης όσων «αντιστέκονται στα σχέδια κυβέρνησης, ξενοδόχων και μεγάλων αλυσίδων Εστίασης, που θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε δούλους για να διευρύνουν τα κέρδη τους».

Καταγγελίες από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους κατήγγειλαν σε ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Ακόμα, μήνυμα στήριξης των αγώνων των εργαζομένων, αλλά και καταδίκης της επίθεσης, έστειλε το Συνδικάτο Εργαζομένων στις χερσαίες, αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές της Τουρκίας (Nikliyat is).

Στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας στον Τουρισμό, πραγματοποίησε χθες και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής. Οι εργαζόμενοι μετέφεραν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, ενώ κατήγγειλαν την επίθεση που δέχονταν την ίδια ώρα οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα. «Φανερώνεται το πώς βλέπει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους και πώς θέλει να τους αντιμετωπίσει. Την ώρα που μιλάνε πολύ άνετα με τους επιχειρηματικούς ομίλους, χτυπάνε τους εργάτες στο ψαχνό», τόνισε ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ.

Στην Κρήτη

Δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν και στην Κρήτη οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

Στο Ηράκλειο εκατοντάδες ήταν οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο, όπου μίλησαν ο Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, και ο Βαγγέλης Σοφίου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, εκ μέρους της ΔΑΣ. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Χανιά, Ρέθυμνο και Αγιο Νικόλαο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Τέρμα στις φιέστες, ενίσχυση του νοσοκομείου εδώ και τώρα

Με κινητοποίηση «υποδέχθηκαν» τον πρωθυπουργό χτες

Αγωνιστική υποδοχή επιφύλαξαν οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, που χτες εμφανίστηκε στο νοσοκομείο για μια ακόμα φιέστα. Και «αναγνωρίζοντας την τριετή σκληρή μάχη» των υγειονομικών, η κυβέρνηση παρέταξε τις κλούβες των ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να ...προστατευτεί κατά την απονομή των «τιμητικών βραβείων στο ΕΣΥ». Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο Κυρ. Μητσοτάκης μπήκαν στο νοσοκομείο από τις πλαϊνές πόρτες, μπας και αποφύγουν τους εργαζόμενους που στο μεταξύ σύσσωμοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από πολύπαθο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, διαδηλώνοντας τα αιτήματά τους.

«Τέρμα στις φιέστες και στην κοροϊδία. Παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν Υγεία», «τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, δώστε κρατικές χρηματοδοτήσεις», απαίτησε το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, με ασθενείς και τους συνοδούς τους να χειροκροτούν από τα παράθυρα.

«Είναι το ελάχιστο ευχαριστώ το οποίο μπορούμε να σας πούμε ως πολιτεία, για όλα όσα έχετε προσφέρει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ήταν η προκλητική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, διαστρεβλώνοντας στη συνέχεια την πραγματικότητα για τα χρόνια της πανδημίας, επαναλαμβάνοντας το αφήγημα για την υποτιθέμενη έγκαιρη προμήθεια ΜΑΠ, τεστ, για τα «οφέλη» από τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μιας νόσου, για τα κρεβάτια ΜΕΘ που άνοιξαν χωρίς ειδικευμένο προσωπικό, τις προσλήψεις γιατρών με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Υποστήριξε μάλιστα ότι σήμερα το υγειονομικό προσωπικό είναι περισσότερο, όταν χρόνο με τον χρόνο μειώνεται ο αριθμός των μόνιμων και ούτε καν αντικαθίσταται. Ανακοίνωσε «σημαντικές παρεμβάσεις στις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δίνοντας προτεραιότητα στα Κέντρα Υγείας και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών».

«Ακούμε τις ανάγκες», ισχυρίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα και στη συνέχεια ανακοίνωσε για πολλοστή φορά την πρόσληψη 800 μόνιμων γιατρών (όταν λείπουν τουλάχιστον 6.000) και το άνοιγμα της πλατφόρμας για προσλήψεις νοσηλευτών. Μίλησε «με ευγνωμοσύνη» για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη που πετιούνται από τη «Σκύλλα» των ατομικών συμβάσεων στη «Χάρυβδη» των εργολάβων, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον ιδιωτικό τομέα που βέβαια ήταν «απών» καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά «παρών» στην άντληση κερδών από τις συμπράξεις με το Δημόσιο.

«Στις σημαντικές αλλαγές στο εργασιακό πλαίσιο» στάθηκε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, επαναλαμβάνοντας τη βασική προτεραιότητα των αστικών κομμάτων για αναδιοργάνωση του συστήματος Υγείας, κάνοντας λόγο για «εκμηδενισμό των επικουρικών κλινών στον "Ευαγγελισμό"», όταν στην τελευταία εφημερία το νοσοκομείο πνιγόταν και πάλι στα φορεία.

Για όλα τα παραπάνω ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, Γιώργος Φερεντίνος, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Από τα 127 νοσοκομεία που διαφήμισε η κυβέρνηση, να μας πουν πόσα από αυτά θα κλείσουν το επόμενο διάστημα με βάση τη χιλιομετρική απόσταση, πόσα θα γίνουν ΝΠΙΔ και πόσα θα συγχωνεύσουν; Γιατί δεν λένε κουβέντα για τα 10 νοσοκομεία που παραμένουν κλειστά μια δεκαετία, γιατί αποφεύγουν να δώσουν ποσοστά στελέχωσης ανά ειδικότητα, τι αναμονές υπάρχουν για να κλειστεί ένα ραντεβού ή ένα χειρουργείο; Πότε μας άκουσε η κυβέρνηση για τις μόνιμες προσλήψεις προσωπικού;

Οσο κι αν επιμένουν να τα βαφτίζουν επικουρικές κλίνες είναι ράντζα, και στην τελευταία εφημερία επανήλθαν γιατί παραμένει η αιτία που τα γεννά, γιατί δεν ανοίγουν ακόμη και τώρα οι 5 πνευμονολογικές κλινικές στο "Σωτηρία" που έκλεισαν επί Covid. 800 μόνιμες θέσεις γιατρών δεν αρκούν για να αντικαταστήσουν τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποχωρήσεις ενός έτους; Για τα υπόλοιπα 30.000 κενά τι θα κάνει; Θα περιμένουμε άλλη μια τετραετία παροχολογίας;

Κάθε αύξηση στον μισθό είναι αναντίστοιχη του πληθωρισμού και της ακρίβειας, τι θα γίνει με τον 13ο και 14ο μισθό; Γιατί δεν εφαρμόζουν την απόφαση του ΣτΕ που έχει κρίνει παράνομες και αντισυνταγματικές τις περικοπές των μισθών;».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στους δρόμους του αγώνα για την Υγεία του λαού

Στάση εργασίας χτες στην Αθήνα, απεργία στην υπόλοιπη χώρα με κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις

Από τη μαζική κινητοποίηση στην Πρέβεζα
Από τη μαζική κινητοποίηση στην Πρέβεζα
Την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και κρατικούς πόρους, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ απαίτησαν χτες οι υγειονομικοί με στάση εργασίας στην Αθήνα κατά την πρωινή βάρδια και κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας. Ταυτόχρονα, στην υπόλοιπη Ελλάδα οι υγειονομικοί απεργούσαν, οργανώνοντας μαχητικές παρεμβάσεις σε νοσοκομεία και άλλες δράσεις.

Στην Αθήνα, με αφετηρία την πλατεία Μαβίλη, πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Υγείας, περνώντας από τα νοσοκομεία του κέντρου και διατρανώνοντας το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία. «Προσλήψεις, αυξήσεις, ανθυγιεινό, δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό», βροντοφώναξαν μεταξύ άλλων.

«Οχι στην ιδιωτικοποίηση του ογκολογικού. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού - Υγεία κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα», απαίτησαν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Παίδων με το πανό τους, μεταφέροντας την αντίδρασή τους στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για τη μετατροπή των παιδοογκολογικών τμημάτων σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων στην Υγεία, απαιτώντας τη μονιμοποίησή τους.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Εξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι διαδηλωτές απαίτησαν ένταξη στο ανθυγιεινό επίδομα και κατήγγειλαν την πολιτική που εξαιρεί μια σειρά από ειδικότητες από αυτό, ενώ περνώντας μπροστά από τη σκηνή «Ρεξ» του Εθνικού Θεάτρου, που τελεί υπό κατάληψη, φώναξαν συνθήματα στήριξης στον αγώνα των καλλιτεχνών.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, έξω από το υπουργείο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μ. Γιαννάκος, σημείωσε ότι «η δημόσια Υγεία είναι ανεκτίμητη και αναντικατάστατη». Μεταξύ άλλων κατήγγειλε την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ογκολογικού τμήματος των νοσοκομείων παίδων, τις συγχωνεύσεις και τη συρρίκνωση περιφερειακών νοσοκομείων, την εξάπλωση της εργολαβικής εργασίας και των συμβάσεων ομηρίας στις δημόσιες δομές Υγείας.

«Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τη δημόσια και δωρεάν Υγεία, δεν θα αφήσουμε τον "Ευαγγελισμό" να γίνει ιδιωτικό νοσοκομείο, δεν θα αφήσουμε να γίνει καμία απόλυση από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας», τόνισε ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Οπως κατήγγειλε, το νοσοκομείο, που αποκαλείται «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ, κοντεύει «να βυθιστεί από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση», ενώ για το σύνολο των εργαζομένων στις δημόσιες δομές Υγείας τα χειροκροτήματα που μοίρασε η κυβέρνηση στην αρχή της πανδημίας «πολύ γρήγορα μετατρέπονται σε σφαλιάρες».

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι σωματείων από τα Νοσοκομεία «Γεννηματά», «Ελενα», Παίδων «Αγία Σοφία», το Σωματείο Κοινωνικών Λειτουργών, την ΕΙΝΑΠ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων, συγκέντρωση στην είσοδο των Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» πραγματοποίησαν χτες οι υγειονομικοί. Σε συμμετοχή στη συγκέντρωση καλούσαν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Παπαγεωργίου», «Παπανικολάου», ΑΧΕΠΑ, Θεαγένειο και Ιπποκράτειο. Την κινητοποίηση στήριξε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Μαζική κινητοποίηση ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Ξάνθης πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης υγειονομικοί αλλά και σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και γενικότερα εργαζόμενοι της πόλης. «Μόνο να κερδίσουμε έχουμε από τους αγώνες μας οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε, αλλά και στη συνειδητή υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, φτάνοντας στο σημερινό τραγικό επίπεδο», σημειώνει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων της πόλης, που ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Σε Στερεά και Εύβοια

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας πραγματοποίησε κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης, έχοντας στο πλευρό του το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και τα συνδικάτα της περιοχής, με την Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρο του Σωματείου, να αναδεικνύει την υποστελέχωση του νοσοκομείου και την εξάντληση του προσωπικού και να καταγγέλλει την πολιτική του υπουργείου και της διοίκησης.

Συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου Λαμίας πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων, όπου επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου. Για κατάσταση «που δεν πάει άλλο» έκανε λόγο μεταξύ άλλων ο Θανάσης Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Σωματείου, σημειώνοντας ότι τα τεράστια κενά δεν μπορούν να καλυφθούν με μετακινήσεις και «εντέλλεσθε». Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, προχωρώντας και σε συγκέντρωση στην είσοδο του ΤΕΠ, όπου η πρόεδρος του Σωματείου, Βαγγελιώ Κλάδου, επισήμανε την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα, ενώ τη στήριξη των συνδικάτων της περιοχής εξέφρασε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς.

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο Νοσοκομείο Ρόδου, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου. Στο πλευρό των εργαζομένων του νοσοκομείου βρέθηκαν αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων του νησιού εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματά τους.

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Πρέβεζα

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι ορθώνει ανάστημα ενάντια στην Υγεία - εμπόρευμα και τη διαχρονική υποβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας στην Πρέβεζα έστειλε ο λαός της περιοχής με τη μαζικότητα του συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, έξω από τη Θεοφάνειο. Το συλλαλητήριο οργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου ως κορύφωση μιας σειράς αγωνιστικών πρωτοβουλιών το προηγούμενο διάστημα. Συμμετείχαν σε αυτό 17 συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των αυτοαπασχολούμενων και της αγροτιάς.

Ο Κώστας Κύρλας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, αναφέρθηκε στην οριακή κατάσταση στη λειτουργία του λόγω έλλειψης ιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Αποτέλεσμα, ανάμεσα στα άλλα, τμήματα, όπως η Μαιευτική και η Ορθοπαιδική Κλινική, να εφημερεύουν 14 και 7 μέρες αντίστοιχα, με συνέπεια τις περισσότερες μέρες του μήνα στο νοσοκομείο να μην υπάρχει γυναικολόγος και ορθοπαιδικός στην εφημερία, εξαναγκάζοντας τους Πρεβεζιάνους να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Παράλληλα επισήμανε ότι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας είναι ακόμη χειρότερη, ενώ ολόκληρες περιοχές, όπως ο Λούρος και το Ζάλογγο, δεν υπάρχει ούτε σταθμός ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταφέρονται ακόμη και με περιπολικά!

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν επίσης οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, ανάμεσα στους οποίους η Μαρία Τζίμα, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝ Πρέβεζας, δηλώνοντας ότι «η πάνδημη παρουσία των Πρεβεζιάνων στο συλλαλητήριο επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του ΚΚΕ ότι μόνο ο λαός μέσα από τα σωματεία του μπορεί να βάλει φρένο στην Υγεία - εμπόρευμα που έχει τη σφραγίδα τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αφού κοινό τους πρόγραμμα είναι τα νοσοκομεία - επιχειρήσεις, με οικονομική αυτοτέλεια. Από το κάδρο των ευθυνών δεν ξεφεύγουν ούτε τα τοπικά τους στελέχη όπως ο σημερινός δήμαρχος της ΝΔ, που ενώ ο λαός της Πρέβεζας τον έστελνε να φέρει γιατρούς, νοσηλευτές και χρήματα για το νοσοκομείο, εκείνος μιλούσε για δημοσιονομικό πλαίσιο και εφικτούς στόχους στα πλαίσια των δεσμεύσεών μας με την Κομισιόν».

Οχι στην ιδιωτικοποίηση των ογκολογικών τμημάτων στα νοσοκομεία παίδων

Σήμερα στη 1 μ.μ. η κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Καλεί και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

Στη σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», στη 1 μ.μ., καλεί και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την εμπορευματοποίηση ακόμη και του παιδικού καρκίνου.

Υπενθυμίζεται ότι με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία "Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» - ΕΛΠΙΔΑ"», προβλέπεται η μετατροπή των ογκολογικών τμημάτων στα νοσοκομεία παίδων της Αττικής σε ΝΠΙΔ και η αποκοπή τους από το υπόλοιπο παιδιατρικό νοσοκομείο.

«Είναι προφανές ότι η μετατροπή του ογκολογικού τμήματος σε ΝΠΙΔ πρακτικά σημαίνει ότι στο εξής θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είναι το σκαλοπάτι που οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της περίθαλψης του παιδικού καρκίνου. Το έχουμε δει πολλές φορές το ίδιο "έργο" σε υπηρεσίες του Δημοσίου - "φιλέτα" που έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον να γίνονται πρώτα ΝΠΙΔ και στη συνέχεια ΑΕ!», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Στη συνέχεια καταγγέλλει ότι αντί η κυβέρνηση να στελεχώσει όλα τα τμήματα του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, καθώς και να το εξοπλίσει με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα κ.λπ., με ευθύνη του κράτους και αποκλειστικά με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, θυσιάζει την υγεία, ακόμη και των μικρών παιδιών με καρκίνο, στα επιχειρηματικά συμφέροντα!

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Φτάνει πια! Ως εδώ με την υποβάθμιση της Υγείας!

Συγκέντρωση - σταθμός, με τη στήριξη άνω των 100 σωματείων και φορέων που ένωσαν τις φωνές τους με τους υγειονομικούς

Χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς όλης της Κρήτης, που χτες ένωσαν τις φωνές τους με τους υγειονομικούς, δίνοντας μαχητικό αγωνιστικό «παρών» στο παγκρήτιο αγωνιστικό ραντεβού υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας του νησιού.

Ενα μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώθηκε από Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Κρήτης, τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων και Λασιθίου και τους Φοιτητικούς Συλλόγους Ιατρικής και ΣΕΥΠ Ηρακλείου. Η κινητοποίηση στηρίχτηκε από 15 υγειονομικά σωματεία και πάνω από 100 φορείς και σωματεία εργαζομένων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα όλης της Κρήτης.

Ηταν μια πρωτοφανής σε συντονισμό και μαζικότητα κινητοποίηση εργαζομένων. Από νωρίς, άλλωστε, από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία κατέφθαναν τα λεωφορεία γεμάτα εκατοντάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ελευθερίας. Σε κάθε μεριά της πλατείας αντηχούσαν τα συνθήματα «Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα» και «Το κέρδος σκοτώνει την Υγεία, έξω οι ιδιώτες από τα νοσοκομεία».

Η χτεσινή συγκέντρωση αποτελεί την κορύφωση των δυναμικών κινητοποιήσεων και της αγωνιστικής δράσης που έλαβαν χώρα όλο το προηγούμενο διάστημα σε όλες τις πόλεις και τα νοσοκομεία του νησιού, από τις οποίες ξεχώρισαν οι παλλαϊκές κινητοποιήσεις σε Ιεράπετρα και Ρέθυμνο. Η μεγάλη συμμετοχή αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του λαού και των μαχόμενων υγειονομικών να συνεχίσουν να παλεύουν, διεκδικώντας ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες, αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της επιστήμης.


Η κινητοποίηση, μετά τις ομιλίες από δεκάδες εκπροσώπους σωματείων και φορέων, μετατράπηκε σε ένα μεγάλο ανθρώπινο ποτάμι, που με τα πανό και τα συνθήματα ξεσήκωσε όλο το Ηράκλειο: «Δώστε λεφτά για την Υγεία, κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία» και «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός» ήταν τα συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη συναυλία.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην Κρήτη, με επικεφαλής τον εκλεγμένο του Κόμματος και εκ νέου υποψήφιο, Μανώλη Συντυχάκη.

Θα ανατρέψουμε τα σχέδια όσων επενδύουν στον ανθρώπινο πόνο

«Σήμερα, στέλνουμε ένα αποφασιστικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, λέγοντας: Φτάνει πια! Ως εδώ με την υποβάθμιση της Υγείας», ανέφερε στην ομιλία του ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ. Και συμπλήρωσε: «Η σημερινή μας συγκέντρωση είναι σταθμός στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις στο Ρέθυμνο, στην Ιεράπετρα, στο Ηράκλειο. Πιάνει το νήμα των αγώνων στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στον Επισιτισμό και των αγώνων των αγροτών. Κανένας δεν μπορεί να καπηλευτεί τον αγώνα μας ούτε να ψαρέψει σε θολά νερά!

Δεν ξεχνάμε ότι η κατάσταση που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι στην Υγεία έχει όνομα και παρελθόν και δεν είναι άλλο παρά η αντίληψη ότι η Υγεία είναι για τις κυβερνήσεις και την ΕΕ εμπόρευμα, οι ασθενείς πελάτες και οι εργαζόμενοι φτηνοί, "ευέλικτοι" και αναλώσιμοι. Η συγκέντρωσή μας, οι αγώνες μας στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας ότι όταν πάρουμε ως λαός την υπόθεση στα χέρια μας, μπορούμε να επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας, απέναντι σε όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Ενώνουμε τη φωνή μας, σφίγγουμε το χέρι μας στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που αυτές τις μέρες δίνουν ένα μάθημα αξιοπρέπειας και αγώνα, στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό και τους καλλιτέχνες που είναι σε κινητοποιήσεις. Στέλνουμε μήνυμα ελπίδας στους ασθενείς, στις ευάλωτες ομάδες, στην τρίτη ηλικία. Θα νικήσουμε, θα ανατρέψουμε τα σχέδια εκείνων που ασελγούν και κερδοσκοπούν πάνω στον ανθρώπινο πόνο!».

Συνεχίζουμε με ακόμα πιο δυναμικούς και μαζικούς αγώνες


Στη συγκέντρωση το «παρών» έδωσε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, μεταφέροντας τον θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό των συναδέλφων. «Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα αγώνα και ελπίδας. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με την ταλαιπωρία, την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών μας. Δεν συμφιλιωνόμαστε με την εργασιακή ομηρία, την εντατικοποίηση και τους μισθούς - ψίχουλα των υγειονομικών», σημείωσε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Από το βήμα της συγκέντρωσης κατήγγειλε την παράδοση του ογκολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» στα χέρια των δήθεν φιλάνθρωπων εργοδοτών που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. «Ο υπουργός Υγείας σήμερα εγκαινίασε στη Θεσσαλονίκη ένα μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο. Δεν θα μπορούσε να λείπει βέβαια αφού με την πολιτική του, όπως και οι προηγούμενοι, αυτούς ωφέλησαν, τα παράσιτα που εμπορεύονται την υγεία και τον πόνο του λαού. Γι' αυτό υποβαθμίζουν συνειδητά τη δημόσια Υγεία. Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στην πολιτική που θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα. Συνεχίζουμε με πιο μαζικούς και δυναμικούς αγώνες για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας», ανέφερε.

«Η Κρήτη δίνει το σήμα της αντεπίθεσης του λαού με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έγιναν», ανέφερε ο Γιάννης Σαριδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ρεθύμνου, αναδεικνύοντας ότι για πρώτη φορά τα σωματεία της Υγείας στην Κρήτη συντονίζονται σταθερά, παίρνουν κοινές δράσεις. «Θεωρούμε ενιαίο υγειονομικό χώρο την Κρήτη. Ο,τι συμβαίνει σε κάθε δομή Υγείας του νησιού, μας αφορά όλους. Οι κάτοικοι του νησιού και οι χιλιάδες επισκέπτες ζουν καταστάσεις πρωτοφανούς υποβάθμισης των δημόσιων δομών Υγείας. Το σύνολο των νοσοκομείων, πλην τμημάτων του ΠΑΓΝΗ, έχουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Αντί για μόνιμες προσλήψεις οι διοικήσεις επιβάλλουν με τη βία στους συναδέλφους να γίνονται οι γυρολόγοι της Υγείας, μετακινούμενοι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, με αποτέλεσμα σοβαρή υποβάθμιση των υπηρεσιών και τελικά το κλείσιμο τμημάτων», ανέφερε μεταξύ άλλων. Και στάθηκε στο «τσουνάμι παραιτήσεων» υγειονομικών λόγω των άθλιων συνθηκών δουλειάς, με αποτέλεσμα να αποψιλώνονται οριστικά τα νοσοκομεία από πολύτιμο προσωπικό. «Οι παγκρήτιες κινητοποιήσεις και ο συντονισμός όλων των δυνάμεων του νησιού για νέους νικηφόρους αγώνες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Το λαϊκό κίνημα περνάει μπροστά όχι ως κίνημα διαμαρτυρίας αλλά ως κίνημα ελπίδας και νίκης», τόνισε επίσης.

Οι διεκδικήσεις του συλλαλητηρίου

  • Πλήρης στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Αμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων.
  • Να μην κλείσει και να μην αλλάξει χαρακτήρα κανένα νοσοκομείο. Οχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Οχι στο «νέο ΕΣΥ».
  • Καμία κατάργηση - συγχώνευση τμήματος, κλινικής ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας Υγείας.
  • Κατάργηση πληρωμών ασθενών για εξετάσεις, φάρμακα, χειρουργεία και άλλες θεραπείες.
  • Επικαιροποίηση απαρχαιωμένων οργανισμών νοσοκομείων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Κατάργηση «ελαστικών» σχέσεων εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Γιατροί ΕΣΥ πλήρους, αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Οχι σε μετακινήσεις γιατρών και άλλων υγειονομικών μεταξύ μονάδων Υγείας.
  • Αυξήσεις μισθών σε επίπεδα ανάλογα με την αύξηση του πληθωρισμού. Επαναφορά 13ου -14ου μισθού.
  • Ενταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών.
  • Οχι στον αυταρχισμό διοικήσεων.
  • Καμία υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων Ιατρικής με την εισαγωγή κριτηρίων αξιολόγησης - φίλτρων. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για άσκηση επαγγέλματος.
Νέα απεργοκτόνα διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

Μία ακόμα «ψηφίδα» στο απεργοκτόνο νομοθετικό πλαίσιο βάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον υπουργό Εσωτερικών να προωθεί διάταξη σε νομοσχέδιο με βάση την οποία οι εκάστοτε υπουργοί θα μπορούν να προσφεύγουν στα δικαστήρια ενάντια σε κινητοποιήσεις εργαζομένων στους ΟΤΑ ή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Συγκεκριμένα, η διάταξη που προωθείται για να προστεθεί στον νόμο 1264/1982 είναι η εξής: «Το Ελληνικό Δημόσιο νομιμοποιείται σε κάθε περίπτωση να προσφύγει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 22 και διά του υπουργού που ασκεί τη σχετική εποπτεία και όταν έχει εκχωρήσει τις σχετικές κρατικές αρμοδιότητες σε Ο.Τ.Α. ή άλλα ν.π.δ.δ., ακόμη και με μεταφορά προς αυτούς των κατ' αντικείμενο αρμόδιων υπαλλήλων».

Η διάταξη αυτή ήρθε ύστερα από τις αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και του Εφετείου Αθηνών, που απέρριψαν το αίτημα των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών να χαρακτηρίσουν παράνομη και καταχρηστική την απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων στις Υπηρεσίες Δόμησης των δήμων, με το σκεπτικό ότι ο υπουργός δεν έχει έννομο συμφέρον να ζητά κάτι τέτοιο.

Θέλουν όλες τις απεργίες παράνομες

Σε ανακοίνωσή τους έξι Ομοσπονδίες του Δημοσίου (ΟΣΥΑΠΕ, ΟΣΕΑΔΕ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ, ΠΟΓΕΔΥ, ΠΟΣΕ ΥΠΕΧΩΔΕ και ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) απαιτούν να αποσυρθεί η αντιδραστική αυτή διάταξη, σημειώνοντας πως «πρόκειται περί νομοθέτησης σε βάρος συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, σε συνέχεια όλων των απεργοκτόνων νόμων (Χατζηδάκη/ΝΔ, Αχτσιόγλου/ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.). Αποτυπώνει τις προθέσεις για ουσιαστική απαγόρευση κάθε κινητοποίησης που αναδεικνύει προβλήματα και δημιουργεί πίεση για την επίλυσή τους. Γιατί δεν αρκεί οι υπάλληλοι να είναι φτωχοί, πρέπει να είναι και υποταγμένοι και να μην αντιδρούν. Δεν τους αρκεί το 98% των κινητοποιήσεων που βγαίνουν από τα δικαστήρια "παράνομες" ή και "καταχρηστικές", θέλουν να μην ξεφεύγει καμία».

Επίσης, η ΔΑΣ ΟΤΑ σχολιάζει σκωπτικά: «Με λίγα λόγια, αν "γλιτώσεις" από τον δήμαρχο σε περιμένει ο υπουργός!». Και προσθέτει ότι όσο κι να προσπαθούν οι κυβερνήσεις δεν θα μπορέσουν ποτέ να σταματήσουν τις απεργίες και τους αγώνες των συνδικάτων, τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Να απεγκλωβιστούν οι 331 ναυτεργάτες από τις εμπόλεμες περιοχές

Τον άμεσο απεγκλωβισμό 331 ναυτεργατών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσας απαιτούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Πρόκειται για πλοία που βρέθηκαν στις εμπόλεμες περιοχές κατ' εντολή των εφοπλιστών, παρά τις επισημάνσεις των σωματείων για τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι. Σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία τονίζουν μάλιστα ότι έναν χρόνο μετά την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, αποτελεί πρόκληση να στέλνουν οι εργοδοτικοί φορείς, όπως η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών ...επιστολή στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την κατάσταση που επικρατεί στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική Θάλασσα.

Κλείνοντας, τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες σε ενίσχυση της πάλης ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Να μην πεταχτουν στον δρόμο 90 εργαζόμενοι της καθαριότητας

Ετοιμάζει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να παραμείνουν στη δουλειά τους 90 εργαζόμενες της καθαριότητας του Πανεπιστημίου Πατρών, οργανώνοντας, μεταξύ άλλων, παράσταση στο υπουργείο Εσωτερικών στις αρχές Μάρτη, παίρνει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών.

Οπως αναφέρθηκε την περασμένη Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου, τέλος του επόμενου μήνα θα μείνουν στον δρόμο 90 εργαζόμενες και ουσιαστικά και οι οικογένειές τους, αφού δεν ανανεώνονται άλλο οι συμβάσεις εργασίας τους. Πρόκειται για υπαλλήλους που για χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ίδρυμα, με συνεχείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αυτό θα συμβεί αφού η Πρυτανεία, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία που έχουν θεσπίσει διαχρονικά οι έως και σήμερα κυβερνήσεις, προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες.

Ετσι, θα μείνουν χωρίς δουλειά εργαζόμενες και εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους είναι πολύτεκνοι, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών ή έχουν μέλη ΑμεΑ, που για χρόνια οι κυβερνήσεις κρατούσαν ομήρους.

Την ίδια ώρα, ο διαγωνισμός προβλέπει έξοδα 1,2 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο για τον εργολάβο που θα αναλάβει την καθαριότητα του Πανεπιστημίου (πληρώνοντας τους υπαλλήλους του με 300 - 400 ευρώ τομ μήνα), όταν οι μισθοί των εργαζομένων σήμερα, για την ίδια δουλειά, φτάνουν τις 900.000 ευρώ το έτος.

Ταυτόχρονα, όπως κατήγγειλε ο Σύλλογος, απ' το 2006 που απαγορεύτηκαν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου συνεχώς μειώνονται και τα κενά «καλύπτονται» με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, εργαζόμενους με μπλοκάκια, χωρίς σταθερή και με δικαιώματα εργασία.

Εκτός απ' την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Σύλλογος ανακοίνωσε, επίσης, ότι όλο το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε ενημερώσεις εντός και εκτός Πανεπιστημίου και κοινές δράσεις, τις μέρες του καρναβαλιού, με τους σπουδαστές του ΔΗΠΕΘΕ, σε συνεννόηση με τον Καρναβαλικό Οργανισμό του δήμου Πατρέων.

ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζονται τα «επεισόδια» στο εγκληματικό σίριαλ κατά των εργαζομένων

Σε ετοιμότητα τα σωματεία για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Με μία ακόμα τροπολογία, που ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το εγκληματικό της έργο, με στόχο να μπει η ταφόπλακα στον βιομηχανικό γίγαντα της χώρας, τη ΛΑΡΚΟ, στις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Με την τροπολογία αυτή, που την έφερε τα μεσάνυχτα της Τρίτης, μπας και περάσει στα μουλωχτά, η κυβέρνηση επιδεικνύει την απόφασή της να ενισχύσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και συνολικά των συμφερόντων του λαού, αφού, όπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, η κυβέρνηση «τελειώνει» τη ΛΑΡΚΟ «την ώρα που οι τιμές νικελίου έχουν φθάσει στα ύψη και η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να προσφέρει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία» και βέβαια να διατηρήσει και να αναπτύξει τις θέσεις εργασίας με μόνιμους και καλά αμειβόμενους εργαζόμενους.

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι παρατείνεται μέχρι τις 15 Ιούλη η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου για το διάστημα που λειτουργεί η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ. Προβλέπεται δε ρητά ότι σε αυτό το διάστημα απασχόλησης κανένας εργαζόμενος δεν δύναται να θεμελιώσει τη μετατροπή της σύμβασης ορισμένου χρόνου σε σύμβαση αορίστου χρόνου.

Κάνει κάποιες διευθετήσεις σχετικά με τη σύνταξη του πίνακα κατάταξης δανειστών, βάζοντας στην πρώτη τάξη τις απαιτήσεις εργαζομένων, καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες για εξόφληση μερικών απαιτήσεων, από τον κρατικό προϋπολογισμό, του ιδιωτικού ομαδικού συμβολαίου υγείας και ζωής των εργαζομένων με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, που τους είχαν βάλει να πληρώνουν για χρόνια κ.ά.

Η Δ. Μανωλάκου, αναφερόμενη στα άρθρα της τροπολογίας, σημείωσε ότι αντί για την επαναλειτουργία της, η κυβέρνηση την ιδιωτικοποιεί κι εξακολουθεί να κρατά σε ομηρία εργαζόμενους και τοπικές κοινωνίες. Χαρακτήρισε προεκλογικό μέτρο της κυβέρνησης την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων έως τις 15 Ιούλη, θέτοντας το ερώτημα στην κυβέρνηση: «Τι θα κάνει μετά; Τολμά να πει στους εργαζόμενους τα σχέδιά της για απολύσεις».

Οσο για τις διευθετήσεις ανέφερε ότι «δεν προβλέπουν τίποτα για τους εργαζόμενους που έκλεισαν 40 χρόνια δουλειάς και δεν έχουν λάβει την αποζημίωσή τους, ενώ δεν λύνουν ούτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με την ιδιωτική ασφάλιση που τόσα χρόνια χρυσοπλήρωναν και τώρα που είναι να δώσουν, εξαφανίζονται. Είναι ντροπή που δεν λαμβάνετε μια πολιτική απόφαση για να λύσετε το πρόβλημα με τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια», τόνισε.

Καταλήγοντας, η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι το ΚΚΕ θα στέκεται αλληλέγγυο και δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι θα συνεχίσουν να διεκδικούν το δίκιο τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε το προηγούμενο διάστημα ως Αναφορά στην Ευρωβουλή την επιστολή των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Φλεβάρη, θα γίνει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή. Οπως μάλιστα ενημερώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, στη συζήτηση αυτή θα υπάρξει παρέμβαση και από την πλευρά των Σωματείων.

Ξεκάθαρες απαντήσεις πριν από τις εκλογές απαιτούν τα Σωματεία

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα παραμένουν τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές διεργασίες και απαιτώντας από την κυβέρνηση ξεκάθαρες απαντήσεις για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, με την οποία ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις στους εγκληματικούς διαγωνισμούς εκποίησης και την ανακήρυξη ως προτιμητέου επενδυτή της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - «AD Holdings», καλεί τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα ώστε μέσα από συλλογικές διαδικασίες να ασκήσουν πίεση για ξεκάθαρη ενημέρωση της κυβέρνησης πριν από την προκήρυξη εκλογών.

Τονίζει μάλιστα ότι η μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν και εφόσον δεν υπάρξουν περαιτέρω εμπλοκές, θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2024, κάτι που αφήνει στον ...αέρα τους εργαζόμενους, χωρίς να διασφαλίζει τι θα συμβεί μετά τις 15 Ιούλη που λήγει η δυνατότητα πρόσληψής τους από την ειδική διαχείριση.

Στο πλαίσιο αυτό το Σωματείο ενημερώνει για ενέργειες που πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα συνεχίζοντας να παλεύει για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και επισημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει Γενική Συνέλευση για ενημέρωση και συλλογικό σχεδιασμό των επόμενων ενεργειών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ