Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγώνας για συνέχιση του έργου χωρίς απολύσεις και μειώσεις στα μεροκάματα

Από Γενική Συνέλευση στο εργοτάξιο του αμαξοστασίου
Από Γενική Συνέλευση στο εργοτάξιο του αμαξοστασίου
Αντιμέτωποι με απολύσεις και τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, με εργαζόμενους στις εργολαβίες να μπαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία ή και σε αναγκαστικές άδειες, βρίσκονται για άλλη μια φορά τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς εντείνονται για άλλη μια φορά οι επιχειρηματικές και κυβερνητικές διεργασίες και κόντρες γύρω από το έργο.

Κόντρα στο μέλλον που σχεδιάζουν σε βάρος τους και στα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες τους, οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στην Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε στο Αμαξοστάσιο του Μετρό και στο Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ήδη προχώρησαν σε στάσεις εργασίας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα αγώνα και κλιμάκωσης της πάλης το επόμενο διάστημα.

Στη ρίζα των εξελίξεων τα επιχειρηματικά κέρδη και οι ανταγωνισμοί

Το τελευταίο διάστημα, συνολικότερα ο λαός της Θεσσαλονίκης ξαναγίνεται θεατής του γνωστού σκηνικού αντιπαράθεσης για το πότε θα παραδοθεί το έργο, αν θα παραδοθεί ολόκληρο ή όχι, για το ποιος φταίει για τις καθυστερήσεις κ.ο.κ.

Η εταιρεία «ΑΚΤΩΡ», με επιστολή της μέσα στον Ιούνη, κάνει λόγο για δυσμενείς συνέπειες, τόσο στο χρονοδιάγραμμα του έργου όσο και στο κόστος για την υλοποίησή του και προειδοποιεί για διεκδίκηση αποζημιώσεων, αποδίδοντας την ευθύνη στην «Αττικό Μετρό» για καθυστερήσεις εγκρίσεων και σχολιασμών μελετών, αλλά και αναβολή διαγωνισμών για ανάθεση εννέα ηλεκτρομηχανολογικών και σιδηροδρομικών συστημάτων.

Με πρόσχημα τα παραπάνω, η «ΑΚΤΩΡ» έχει ξεκινήσει τις απολύσεις εργαζομένων από τα εργοτάξια, επικαλούμενη έλλειψη αντικειμένου εργασίας.

Από την πλευρά της, η «Αττικό Μετρό» απορρίπτει τους ισχυρισμούς του εργολάβου και διαβεβαιώνει ότι η λειτουργία της βασικής γραμμής αναμένεται στο τέλος του 2020, της επέκτασης προς Καλαμαριά το πρώτο εξάμηνο του 2021 και του σταθμού «Βενιζέλου» το 2024.

Βέβαια, την ίδια διαβεβαίωση έδινε το Φλεβάρη του 2019 και ο διευθύνων σύμβουλος της «ΑΚΤΩΡ», όταν στο περιθώριο της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για το «Thessaloniki Regional Forum» ανέφερε ότι το Μετρό θα είναι έτοιμο εντός χρονοδιαγράμματος μέχρι το 2020.

Κοντά σε όλα τα παραπάνω, στη δημόσια συζήτηση τέθηκε και πάλι, από κυβερνητικό βουλευτή, το ζήτημα του σταθμού «Βενιζέλου» του Μετρό και το αν τελικά θα κατασκευαστεί με τα αρχαία να παραμένουν στη θέση τους με «κατά χώρα ανάδειξη» ή αν θα αποσπασθούν και θα επανατοποθετηθούν.

Η εξέλιξη του έργου, που όπως όλα δείχνουν η ολοκλήρωσή του θα υπερβεί την εικοσαετία, έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά ότι αυτή η ανάπτυξη, στόχος της οποίας είναι η θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων οι οποίοι ταυτόχρονα ανταγωνίζονται μεταξύ τους, είναι που οδηγεί ένα έργο με μεγάλη σημασία να βαλτώνει, με τους ήδη κακοπληρωμένους εργαζόμενους να πετιούνται στην ανεργία, στην εκ περιτροπής εργασία, στην απληρωσιά.

Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται με τη μόνιμη επιδίωξη των κατασκευαστικών ομίλων για φθηνότερο εργατικό δυναμικό, μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση και ευνοϊκότερο νομοθετικό πλαίσιο για την καλύτερη απόδοση των επενδύσεών τους.

Πάρτι κερδών για το κεφάλαιο, άθλιες συνθήκες για τους εργαζόμενους

Σε αυτό λοιπόν το μεγάλο κατασκευαστικό έργο, σημαντικό έργο υποδομής για το λαό της πόλης, οι εργολάβοι κάνουν πάρτι κερδών, ενώ οι εργαζόμενοι που το χτίζουν, δουλεύουν μέσα σε άσχημες συνθήκες εργασίας, με χαμηλά μεροκάματα και πολλές φορές πληρώνουν είτε με τραυματισμούς είτε ακόμη και με τη ζωή τους την εντατικοποίηση της εργασίας, την έλλειψη μέτρων για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία.

Ο Αγγελος Γεράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» για τις συνθήκες εργασίας, την απληρωσιά και τις απολύσεις στο Μετρό, αλλά και για τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου στην κατεύθυνση οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι απασχολούνται στην κατασκευή του Μετρό είτε έχοντας προσληφθεί απευθείας από την «ΑΚΤΩΡ» είτε μέσω των υπεργολάβων που δραστηριοποιούνται στο έργο και οι οποίοι ξεπερνούν τους 10.

Οπως μας λέει ο Α. Γεράκης, οι εργαζόμενοι στις κατασκευές δουλεύουν με μεροκάματο από 25 έως 40 ευρώ. Οταν έχει φούριες η εταιρεία, εργάζονται 9, 10 και 12 ώρες, ακόμα και Σαββατοκύριακα.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, η βιασύνη να προχωρήσει γρήγορα η δουλειά, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των μέτρων προστασίας, οδηγούν συχνά σε εργατικά ατυχήματα. Πέρσι ένας βοηθός υδραυλικού τραυματίστηκε την ώρα της δουλειάς και νοσηλεύτηκε με συντριπτικά κατάγματα. Δούλευε για 25 ευρώ μεροκάματο. Με βάση την εξέλιξη της υγείας του, δεν πρόκειται να ξαναδουλέψει στις Κατασκευές...

Οπως και στις αρχές του Ιούνη, στο εργοτάξιο του αμαξοστασίου από τύχη γλίτωσαν 3 εργαζόμενοι όταν υποχώρησε ο φράχτης, έπεσε το χώμα στο σκάμμα και κινδύνεψαν να θαφτούν ζωντανοί.

Οι εργαζόμενοι στους υπεργολάβους αναγκάζονται να αγοράζουν μόνοι τους τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Στο εργοτάξιο του αμαξοστασίου, το πιο μεγάλο από άποψη έκτασης και δυναμικού, μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες και βρύσες ώστε να είναι επαρκείς και να μπορούν να πλένονται οι εργαζόμενοι.

Με παρέμβαση του Συνδικάτου χτυπήσαμε και την απληρωσιά σε έναν - δύο εργολάβους που καθυστερούσαν να πληρώσουν τους εργαζόμενους για δύο μήνες.

Το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι, μαζί με το Συνδικάτο, δίνουν τη μάχη ενάντια στις απολύσεις που ξεκίνησαν με πρόσχημα την «απουσία αντικειμένου εργασίας». Τουλάχιστον 20 απολύσεις έγιναν από την «ΑΚΤΩΡ» το τελευταίο διάστημα, ενώ άλλα 25 άτομα απολύθηκαν από συνεργείο εργολάβου με τον ισχυρισμό ότι δεν πληρώνεται από την «ΑΚΤΩΡ».

Δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια, οργανωνόμαστε και απαντάμε

Απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι δεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια. Η Επιτροπή Αγώνα που στήθηκε στο εργοτάξιο του αμαξοστασίου πραγματοποιεί τακτικά Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων, συζητά τις εξελίξεις, συλλογικά αποφασίζει δράσεις και κινητοποιήσεις.

Μέσα από μια τέτοια Γενική Συνέλευση, η οποία έγινε στις 16/7 στο πλαίσιο στάσης εργασίας που κήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων, αποφασίσθηκε και η νέα κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στις 24/7, με συμμετοχή που ξεπέρασε το 80% σε όλα τα εργοτάξια του Μετρό.

Ο γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων τονίζει:

«Καλούμε τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν το φόβο, να απαντήσουν αγωνιστικά, να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες. Η πείρα στον κλάδο και στο Μετρό έχει δείξει ότι τέτοιου είδους "παγώματα" και οι απολύσεις με πρόσχημα την "έλλειψη αντικειμένου εργασίας" αξιοποιούνται για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, την υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων με ακόμα χαμηλότερα μεροκάματα.

Προωθούνται με την ενεργητική συμμετοχή του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που θέλει να κρατά διασπασμένους τους εργαζόμενους. Που δεν βγάζει άχνα για τις απολύσεις, παίζοντας το παιχνίδι της εργοδοσίας. Που δεν συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις που προκηρύσσει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Και που δεν πήρε καμία θέση για τη διεκδίκηση ΣΣΕ και κατώτερο μεροκάματο 45 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι του έργου δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτήν την ανάπτυξη που προωθούν οι κυβερνήσεις και οι κατασκευαστικοί όμιλοι. Φέρνει μόνο εντατικοποίηση της εργασίας, υπερωρίες, δουλειά τα Σάββατα και τις Κυριακές, έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, απλήρωτη εργασία, απολύσεις.

Πρέπει να αξιοποιήσουν την πείρα που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια. Να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο και να δυναμώσουν τον αγώνα, απαιτώντας: Να ανακληθούν οι απολύσεις και να εγγυηθούν η κυβέρνηση, η "Αττικό Μετρό" και η ανάδοχος "ΑΚΤΩΡ" τη συνέχιση του έργου χωρίς απολύσεις και μειώσεις στα μεροκάματα. Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 45 ευρώ. Μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία. Συνέχιση και ολοκλήρωση του Μετρό με τις επεκτάσεις που απαιτούνται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Να ενισχύσουν με την πάλη τους την προοπτική της ριζικής ανατροπής και σε αυτά τα πλαίσια για ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που θα κατασκευάζει και θα υλοποιεί τα έργα υποδομής προς όφελος των εργαζομένων και της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που φέρνει αποτελέσματα στη ζωή των εργατών!».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» του «Ριζοσπάστη» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Σπουδαστές - μαθητές στον Τουρισμό: Στη Βουλή φέρνει με Ερώτησή του το ΚΚΕ τις άθλιες συνθήκες εκμετάλλευσης

-- Εργαζόμενοι στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης: Αγώνας για συνέχιση του έργου χωρίς απολύσεις και μειώσεις στα μεροκάματα

-- Εργατικά «ατυχήματα» στην Κρήτη: «Απογείωση» με... «προτίμηση» στους κλάδους με τα ρεκόρ κερδών του κεφαλαίου

-- Απεικονιστικές ιατρικές εξετάσεις: Εγκλωβισμός του λαού ανάμεσα στα πλαφόν και την πολιτική που απογυμνώνει τις δημόσιες δομές

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
«Απογείωση» με... «προτίμηση» στους κλάδους με τα ρεκόρ κερδών του κεφαλαίου

Χαρακτηριστική σκηνή σε ξενοδοχειακή μονάδα, με οικοδόμο να ακροβατεί στη στέγη χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας...
Χαρακτηριστική σκηνή σε ξενοδοχειακή μονάδα, με οικοδόμο να ακροβατεί στη στέγη χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας...
Η άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους εργασίας, με ευθύνη της μεγαλοεργοδοσίας, της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιβεβαιώνεται καθημερινά με δεκάδες εργατικά ατυχήματα σε όλη τη χώρα, που αφήνουν πίσω τους σακατεμένους και νεκρούς εργάτες.

Τα νούμερα και στην Κρήτη είναι αποκαλυπτικά για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι: Μόνο από την αρχή του 2019 έως τώρα έχουν καταγραφεί 290 εργατικά ατυχήματα στο νησί, 3 από τα οποία ήταν θανατηφόρα. Γνωρίζουμε μάλιστα ότι μόνο το 50% των ατυχημάτων δηλώνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ πάρα πολλά είναι αυτά που κρύβονται κάτω από τον φόβο της απόλυσης και από την εργοδοτική τρομοκρατία που επικρατεί σε πολλούς χώρους δουλειάς, ενώ αποτρεπτική είναι και η γραφειοκρατία που επικρατεί ώστε να πληρωθεί τελικά ένας εργαζόμενος από τον ΕΦΚΑ.

Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς φανερώνει έναν ακήρυχτο πόλεμο με θύματα τους εργαζόμενους, που αναγκάζονται να θέτουν τη ζωή τους μπροστά σε μεγάλους κινδύνους για να εξασφαλίσουν ένα πενιχρό μεροκάματο, ώστε να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες των οικογενειών τους.

Καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση, τις συνέπειες της «ευελιξίας», την απουσία μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία αφού αυτά αποτελούν «κόστος» για τα κέρδη του κεφαλαίου...

Στην «πρώτη γραμμή» της επίθεσης οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές και τον Τουρισμό

Χαρακτηριστικά, και στην Κρήτη, δεν υπάρχει κλάδος χωρίς εργατικά ατυχήματα. Τα περισσότερα συγκεντρώνονται στην... «ατμομηχανή» της καπιταλιστικής κερδοφορίας, τον Επισιτισμό - Τουρισμό, καθώς και στις Κατασκευές, ενώ ακολουθούν άλλοι κλάδοι, επιχειρήσεις μεταποίησης στις Βιομηχανικές Περιοχές, καθώς και οι ΟΤΑ.

Ειδικότερα στο χώρο των Κατασκευών έχουμε τα πιο σοβαρά, πολλά από τα οποία μάλιστα συνδέονται άμεσα με τα «ρεκόρ» του κεφαλαίου στον Τουρισμό. Κάθε χειμώνα γίνεται ένας «πόλεμος» με τις μεγάλες ανακαινίσεις ξενοδοχειακών μονάδων. Ουσιαστικά χτίζονται νέα ξενοδοχεία μέσα στα παλιά, μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο χρόνου που επιβάλλουν μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλοεργολάβοι και κατασκευαστικές εταιρείες, ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες. Αυτό οδηγεί σε τσάκισμα των εργατών, που δουλεύουν ήλιο με ήλιο, 7 μέρες τη βδομάδα, με την εντατικοποίηση να σπάει ρεκόρ. Για παράδειγμα, μόνο σε ένα ξενοδοχείο στο Ηράκλειο έπεσαν 3.500 κυβικά μπετό μέσα σε 72 μέρες...

Το φετινό χειμώνα σε μια ανακαίνιση μεγάλου ξενοδοχείου στη Χερσόνησο, τις μέρες της μεγάλης κακοκαιρίας που χτυπούσε όλη την Κρήτη με χιόνια και χαλάζι, μας ήρθε καταγγελία ότι οικοδόμοι εργάζονταν έξω. Στην άμεση παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων με κλιμάκιο στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, διαπιστώθηκε ότι δούλευαν περίπου 70 οικοδόμοι, με κλίμα τρομοκρατίας ότι «όποιος δεν δουλέψει σήμερα να μην ξανάρθει για δουλειά». Οι καιρικές συνθήκες έθεταν σε κίνδυνο τους συναδέλφους μας. Οι γερανοί που υπήρχαν στο έργο σήκωναν σιδερένια καλούπια (ντόκα), τα οποία υπό την επίδραση των σφοδρών ανέμων ήταν αδύνατον να ελεγχθούν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι συνάδελφοι που προσπαθούσαν να τα τοποθετήσουν. Απαιτήσαμε την άμεση διακοπή των εργασιών από την κατασκευαστική εταιρεία.

Στις εργασίες σε άλλη ξενοδοχειακή μονάδα έγινε ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα από πτώση 4 μέτρων στο κενό ενός οικοδόμου. Το Συνδικάτο Οικοδόμων άμεσα ενημερώθηκε από εργαζόμενους του έργου και μαζί με κλιμάκιο της Τεχνικής Επιθεώρησης απευθείας πήγε στο χώρο. Παρά το γεγονός ότι δεν επέτρεπαν την είσοδο, όταν μπήκαμε στο εργοτάξιο ο διευθυντής του ξενοδοχείου και ο αρχιμηχανικός της εταιρείας έκαναν ότι... δεν συνέβη τίποτα στο έργο! Βέβαια, τον τραυματισμένο συνάδελφο τον είχε παραλάβει ιδιωτικό ασθενοφόρο για να μην ειδοποιηθούν οι επίσημες αρχές... Αυτό μας γνωστοποίησαν αρκετοί οικοδόμοι, που μας υπέδειξαν και το ακριβές σημείο του ατυχήματος, ενώ όταν μεταβήκαμε στο νοσοκομείο είδαμε τον συνάδελφο που είχε υποστεί σοβαρά κατάγματα.

Στο τελευταίο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Ηράκλειο, συνάδελφος οικοδόμος, 60 χρόνων, λίγο πριν από τη σύνταξη, σκοτώθηκε στις 4.30 το απόγευμα. Δηλαδή να δουλεύει 9 ώρες πάνω στη σκαλωσιά. Εδώ φαίνεται η «βιώσιμη ανάπτυξη», η «δίκαιη ανάπτυξη», που ανάγκασε τους εργάτες να εργάζονται στα 60 χρόνια στα βαρέα ανθυγιεινά με την αύξηση ορίου ηλικίας στους εργάτες.

Αντίστοιχα άθλιες συνθήκες αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, με τραγικά παραδείγματα και στην Κρήτη. Συνεχή είναι τα ατυχήματα στους διανομείς (ντελιβεράδες), με δύο εργαζόμενους να χάνουν τη ζωή τους τους προηγούμενους μήνες στα Χανιά. Αντίστοιχα, μέσα στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια και τις κουζίνες, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες τσακίζονται κυριολεκτικά για να αυγαταίνουν τα τρελά κέρδη της εργοδοσίας, πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα, οι λιποθυμίες, τα μόνιμα μυοσκελετικά προβλήματα. Και εδώ, χαρακτηριστικό παράδειγμα των τραγικών συνεπειών αυτής της άθλιας κατάστασης για τους εργαζόμενους ήταν το θανατηφόρο ατύχημα στα Χανιά σε ξενοδοχείο, όπου 20χρονη εργαζόμενη που έκανε την πρακτική της πνίγηκε μέσα στο ασανσέρ μεταφοράς τροφίμων...

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην Ανακύκλωση στο Ηράκλειο, όπου έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα σοβαρά ατυχήματα. Το τελευταίο σημειώθηκε μόλις πριν από μια βδομάδα, ενώ, όπως καταγγέλλει το κλαδικό Συνδικάτο, από τα 14 μπουτόν ασφάλειας λειτουργούσαν μόνο τα 4. Παρά τις παρατηρήσεις της Σωματειακής Επιτροπής εδώ και μήνες, η εργοδοσία δεν έκανε τίποτα και μόνο όταν πήγε κλιμάκιο ελέγχου δήλωσε ότι θα τα επισκευάσει...

Αντίστοιχα ατυχήματα καταγράφονται και στο χώρο των ΟΤΑ. Συναντάμε συμβασιούχους εργαζόμενους που δεν έχουν καμία εκπαίδευση να βρίσκονται σε θέσεις όπου χρειάζεται ειδικευμένο προσωπικό, συναντάμε παλαιωμένο εξοπλισμό, οχήματα που δεν έχουν περάσει εδώ και χρόνια ΚΤΕΟ, υποστελεχωμένες υπηρεσίες, με τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.

Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου «φουντώνουν» την εργοδοτική ασυδοσία

Η ασυδοσία της εργοδοσίας πατάει και «φουντώνει» πάνω στο αντεργατικό πλαίσιο που της έχουν διασφαλίσει όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, στην υποστελέχωση και την απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών, στη σκόπιμη απουσία οποιασδήποτε καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών, στην ποικιλότροπη διευκόλυνση της «ευελιξίας», κ.ο.κ.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Κρήτη, με χιλιάδες επιχειρήσεις και πάνω από 100.000 εργαζόμενους, η Τεχνική Επιθεώρηση έχει μόλις 16 επιθεωρητές. Η υπηρεσία του νομού Ηρακλείου που καλύπτει και το νομό Λασιθίου δεν διαθέτει πλέον ούτε αυτοκίνητο για τη διενέργεια ελέγχων, μιας και η σύμβαση για το αυτοκίνητο που είχε η υπηρεσία έληξε στις 17 Ιούλη...

Το ίδιο το πλαίσιο ακόμα και στις περιπτώσεις που δηλώνεται ένα εργατικό ατύχημα αφήνει τους εργαζόμενους ακάλυπτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οικοδόμος στην Κρήτη που είχε εργατικό ατύχημα το 2016 με ηλεκτροπληξία και υπέστη σοβαρά εγκαύματα στα πόδια, ωστόσο αναγκάστηκε να γυρίσει στη δουλειά επειδή δεν μπορούσε να πάρει άλλη αναρρωτική άδεια, με αποτέλεσμα να πάθει άλλο σοβαρότερο ατύχημα σε άλλο εργοτάξιο το 2017...

Η έλλειψη μέτρων για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι κυβερνητικές πολιτικές και οι εργοδοτικοί σχεδιασμοί που οδηγούν στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, έχουν μετατρέψει τους χώρους σε αρένες θανάτου. Το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα θυσιάζει την υγεία και τη ζωή των εργατών στο βωμό του κέρδους των μονοπωλίων.

Τα ατυχήματα δεν είναι μια «κακιά στιγμή»... Είναι εξοργιστική η προσπάθεια που καταβάλλουν το κεφάλαιο και οι μηχανισμοί του να μεταθέτουν την ευθύνη στους νεκρούς και τσακισμένους εργάτες.

Η εργατική τάξη έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος και συνεχίζει να πληρώνει για να θησαυρίζουν τα αφεντικά. Οσο αυγατίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου, τόσο μεγαλώνει ο αριθμός των εργατών που δεν γυρίζουν στο σπίτι τους, που σακατεύονται και μένουν ανάπηροι σε όλη τους τη ζωή. Η αιμορραγία σε ανθρώπινες ζωές θα συνεχίζεται και θα οξύνεται όσο το καπιταλιστικό κέρδος καθορίζει την τύχη των εργαζομένων, το μεροκάματό τους, τις εργασιακές σχέσεις, το εργασιακό περιβάλλον, την Παιδεία, την Υγεία.

Αγώνας για να πηγαίνουμε και να γυρνάμε γεροί από τη δουλειά μας

Απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία, απέναντι στην πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου που την στηρίζει με κάθε τρόπο, βασικό στοιχείο της δουλειάς των σωματείων είναι να οργανώσουμε την πάλη για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Μπαίνουμε μπροστά, οργανώνουμε τον αγώνα, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να κατανοήσουν στην πράξη και να κάνουν δική τους υπόθεση αυτήν την τόσο κρίσιμη «Να μπορούμε να πηγαίνουμε γεροί στη δουλειά και να επιστρέφουμε γεροί στις οικογένειές μας».

Γνωρίζουμε καλά πως ό,τι πετυχαίνουμε το επιβάλλουμε με τον αγώνα μας, με επίκεντρο τα συμφέροντά μας και τη ζωή μας. Κανένας εργοδότης και καμιά κυβέρνηση του κεφαλαίου δεν θα βάλει σε προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία μας.

Η σταθερή παρέμβαση μέσα στους χώρους δουλειάς, η συλλογική αγωνιστική απάντηση στην εργοδοτική ασυδοσία, η πάλη ενάντια στην απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών που η ίδια η εργατική τάξη έχει επιβάλει με την πάλη της, ο αγώνας για βελτίωση των όρων ασφάλειας και υγείας πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα.


Γιάννης ΓΩΝΙΑΝΑΚΗΣ
Πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοτικής ασυδοσίας

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή με αφορμή τους εργοδοτικούς τραμπουκισμούς στην Κέρκυρα

Τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και εκμετάλλευσης που βιώνουν οι μαθητές, οι σπουδαστές και οι καταρτιζόμενοι του υπουργείου Τουρισμού που κάνουν την πρακτική άσκησή τους φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του προς τους υπουργούς Τουρισμού και Εργασίας.

Με αφορμή τις καταγγελίες 19χρονου σπουδαστή για την εργοδοτική βία που αντιμετώπισε κατά την πρακτική του άσκηση σε γνωστό εστιατόριο της Κέρκυρας, καταγγελίες που δημοσιοποίησε μαζί με το Εργατικό Κέντρο του νησιού, το ΚΚΕ φέρνει στο προσκήνιο το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου δίνοντας αέρα στα πανιά της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Την εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει για τους νέους εργαζόμενους κυβερνήσεις και εργοδοσία έρχεται να επιβεβαιώσει η καταγγελία του 19χρονου εργαζόμενου στη Κέρκυρα, που έπεσε θύμα άθλιας αντιμετώπισης από τους προϊσταμένους του, μέσα στην κουζίνα πολυτελούς καταστήματος στην οποία δούλευε.

Το τραγικό αυτό περιστατικό αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι έχει να κάνει με τις άθλιες συνθήκες ζωής και δουλειάς χιλιάδων νέων. Οχι μόνο δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, όπως θέλουν να εμφανίσουν ορισμένοι, αλλά είναι το αποτέλεσμα του θεσμικού πλαισίου που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις και δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Ειδικότερα οι πρακτικάριοι και οι μαθητευόμενοι είναι αυτοί που βιώνουν με τη μεγαλύτερη ένταση αυτήν την επίθεση, αφού όχι μόνο δεν εκπαιδεύονται, αλλά αποτελούν φτηνό εργατικό δυναμικό. Είναι ενδεικτικό ότι για τους μαθητές, τους σπουδαστές και τους καταρτιζόμενους του υπουργείου Τουρισμού, το ωράριο πρακτικής άσκησης όχι μόνο καθορίζεται "με αποκλειστική ευθύνη των υπευθύνων των επιχειρήσεων", αλλά καταστρατηγούνται τα χρονικά όρια εργασίας που προβλέπει η νομοθεσία, με αποτέλεσμα νέοι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζονται ως σύγχρονοι δούλοι, χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα. Επιπλέον εργάζονται με ψίχουλα και ανασφάλιστοι, αφού ασφαλίζονται μόνο για την περίπτωση εργατικού ατυχήματος και ο επιχειρηματίας απαλλάσσεται κι από το 1% του ελάχιστου μεροκάματου που κατέβαλε για την Ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου των μαθητευόμενων.

Παράλληλα, αποτελεί καταφανή κοροϊδία να βαθμολογούνται για την άσκησή τους από την εργοδοσία, με κριτήριο την υπακοή τους στο σύνολο των αντεργατικών μεθοδεύσεων που τους επιβάλλονται. Χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής και σίτισης, χωρίς τη δυνατότητα να αντιδράσουν, αφού αυτό θα σημάνει και τον αποκλεισμό τους από την απόκτηση πτυχίου για την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Τέλος, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των υπουργείων Εργασίας και Τουρισμού, εκτός από την υποστελέχωση των υπηρεσιών αυτών, δείχνουν επίσης την απροθυμία τους να εφαρμόσουν κανονισμούς πρακτικής άσκησης που είναι σε ισχύ.

Τελικά, το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει ποιες είναι στην πραγματικότητα οι "ποιοτικές και καλά αμειβόμενες" θέσεις εργασίας που θα φέρνει η ανάπτυξη με κίνητρο τα κέρδη των μεγάλων τουριστικών ομίλων, που κάθε χρόνο σπάνε ρεκόρ και επικαλούνται οι εκάστοτε κυβερνήσεις, καθώς επίσης και την έλλειψη κάθε ουσιαστικής εποπτείας για τους σπουδαστές».

Να ληφθούν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα ώστε:

  • Να μη χάσει ο εργαζόμενος που έχει υποστεί αυτήν την επίθεση για φέτος την εκπαιδευτική χρονιά.
  • Να αφαιρεθεί από τους εργοδότες και τα στελέχη τους το δικαίωμα βαθμολόγησης και απόλυσης των πρακτικά ασκούμενων, ώστε την εποπτεία της πρακτικής άσκησης να έχει το αρμόδιο υπουργείο.
  • Να μπορούν όλοι οι σπουδαστές να κάνουν πρακτική άσκηση, η οποία να είναι οργανικά ενταγμένη στη μάθηση και με κατοχυρωμένα για όλη τη διάρκειά της όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, πληρωμή με βάση την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πενθήμερο, επτάωρο για όλους τους πρακτικάριους.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Χαιρετίζουν το κύμα αλληλεγγύης που στήριξε τον αγώνα τους

Από τις συγκεντρώσεις του πολυήμερου απεργιακού αγώνα έξω από το εργοστάσιο
Από τις συγκεντρώσεις του πολυήμερου απεργιακού αγώνα έξω από το εργοστάσιο
Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου» με ανακοίνωσή τους χαιρετίζουν την ταξική αλληλεγγύη που έδειξαν πλήθος συνδικάτα, φορείς και εργαζόμενοι στην πολυήμερη απεργιακή κινητοποίησή τους, έχοντας ως αποτέλεσμα την επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους, Μάη Μέντη, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και μέλους της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου στην επιχείρηση.

«Για εμάς η έμπρακτη αλληλεγγύη, τόσο η οικονομική όσο και με τη φυσική παρουσία των εκπροσώπων από τα συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες, από άλλους μαζικούς φορείς, μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε τον τίμιο αγώνα μας», αναφέρουν.

Συγκεκριμένα, χαιρετίζουν για τη στήριξη που έδειξαν:

Το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ.

Τα Εργατικά Κέντρα Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Σάμου, Ζακύνθου, Λάρισας, Αθήνας.

Τις Ομοσπονδίες Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ), Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Μετάλλου, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Ανάπτυξης, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Τα Συνδικάτα Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου Αττικής, Εργαζομένων στην επιχείρηση «Boehringer Ingelheim Ελλάς», Εργαζομένων στη «Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ εστιατόρια ΕΛΛΑΣ ΑΕ», Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Βύρων», Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εκπαιδευτικών «Κ. Σωτηρίου», Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», Εργαζομένων «ΕΒΓΑ», Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων, Οικοδόμων Αθήνας, Οικοδόμων Λαυρεωτικής, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ΟΤΑ Αττικής, Εκπαιδευτικών «Σωκράτης», Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, Εργαζομένων ΟΓΑ, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, ΕΝΕΔΕΠ, Εργαζομένων «Wind», Ενέργειας. Επίσης, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο (ΠΜΣ) και τη Διοίκηση της ΕΠΣΠ ΔΕΗ-ΑΗΣ Κερατέας - Λαυρίου.

Από άλλες χώρες, το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Μέταλλο στη Βαλένθια της Ισπανίας και το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό Στοκχόλμης στη Σουηδία.

Ακόμα, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών και τα σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, Ανατ. Αττικής, Σπάτων - Αρτέμιδος, Ν. Ηρακλείου. Τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Σεπολίων «Η Αναγέννηση», τις Ομάδες Γυναικών Σεπολίων - Κολωνού και Μεσογείων - Λαυρεωτικής της ΟΓΕ, τη Λαϊκή Επιτροπή Μαραθώνα, τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαραθώνα, την Επιτροπή Πυρόπληκτων Ραφήνας - Μαραθώνα.

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Εγκλωβισμός του λαού ανάμεσα στα πλαφόν και την πολιτική που απογυμνώνει τις δημόσιες δομές

MotionTeam

Λίγο καιρό μετά τις πολυήμερες «κινητοποιήσεις» των επιχειρηματιών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, το νέο ανώτατο μηνιαίο πλαφόν για τον αριθμό των απεικονιστικών εξετάσεων (μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, μαστογραφίες κ.ά.) που μπορεί να διενεργεί κάθε απεικονιστικό μηχάνημα σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, σε πλήρη 12ωρη ημερήσια λειτουργία, ήρθε να υπενθυμίσει τις συνέπειες της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας και το πόσο έκθετο αφήνουν το λαό και τις ανάγκες του.

Η επιβολή πλαφόν στις απεικονιστικές εξετάσεις - επιβλήθηκε για πρώτη φορά μετά το 2010 - πρακτικά σημαίνει ότι αν σ' ένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο έχει συμπληρωθεί το όριο των απεικονιστικών εξετάσεων που πρέπει να έχει εκτελέσει ένα ιατρικό μηχάνημα κάθε μήνα, τότε ο ασθενής με ατομική του ευθύνη θα πρέπει να αναζητήσει άλλο ιδιωτικό κέντρο, το οποίο δεν θα το έχει συμπληρώσει και θα είναι συμβεβλημένο προκειμένου να αποζημιωθεί η εξέτασή του και να πληρώσει το 15% της συμμετοχής. Διαφορετικά, αν δεν βρίσκει και αν βρίσκεται σε επείγουσα ανάγκη, όπως συμβαίνει με χιλιάδες ανθρώπους που δεν μπορούν να περιμένουν βέβαια τις τεράστιες λίστες αναμονής στις δημόσιες δομές, θα αναγκαστεί να πληρώσει εξολοκλήρου από την τσέπη του το κόστος της εξέτασης...

Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα, εξαιτίας της πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης του δημόσιου τομέα, των τεράστιων ελλείψεων σε πόρους, εξοπλισμό και προσωπικό, το 70% - 90% των διαγνωστικών/απεικονιστικών εξετάσεων γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα. Τα όποια μέτρα παίρνουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου δεν αποσκοπούν βέβαια στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, αλλά τελικά στη διατήρηση και επέκταση της πελατείας των επιχειρηματιών των ιδιωτικών κέντρων.

Είναι και από αυτήν την άποψη προκλητική η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να προπαγανδίσει ως «λύση» τη διεύρυνση των συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή μάλιστα που είναι νωπή ακόμη η πικρή εμπειρία από τις αρχές Ιούνη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ακόμα, όταν εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έγιναν μπαλάκι μεταξύ των ιδιοκτητών των διαγνωστικών κέντρων και του ρημαγμένου δημόσιου συστήματος Υγείας, προκειμένου να κάνουν επείγουσες ιατρικές εξετάσεις...

Τι προβλέπει η απόφαση του ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τις απεικονιστικές εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα:

-- Εξετάσεις που γίνονται σε μηχανήματα έως και 0,5 Τ (τομές) θα αποζημιώνονται με 95 ευρώ, και ορίζεται πλαφόν 400 εξετάσεων το μήνα.

-- Οι μαγνητικές τομογραφίες σε μηχάνημα από 0,6 έως 1,4 Τ θα αποζημιώνονται με 110 ευρώ, με πλαφόν 450 εξετάσεις το μήνα.

-- Για τους μαγνητικούς τομογράφους άνω των 1,5 Τ το πλαφόν των εξετάσεων είναι 500 το μήνα και η αποζημίωση είναι 135 ευρώ.

-- Για τα μηχανήματα 3 Τ και πάνω η προτεινόμενη τιμή αποζημίωσης είναι 145 ευρώ με όριο πάλι τις 500 εξετάσεις το μήνα.

-- Στις αξονικές τομογραφίες, το μηνιαίο πλαφόν ξεκινά από τις 600 για μηχάνημα έως 2 τομών και αυξάνεται κλιμακωτά στις 1.000 για αξονικό τομογράφο από 128 τομές.

-- Για τις μαστογραφίες με ψηφιοποιητή, αποζημιώνονται 20 ευρώ (άμφω), με μηνιαίο πλαφόν τις 600 εξετάσεις, ενώ για ψηφιακές μαστογραφίες η τιμή αποζημίωσης είναι τα 35 ευρώ με όριο τις 1.000 εξετάσεις ανά μήνα.

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι και της νέας απόφασης, η καταγγελία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων αναδεικνύει τις συνέπειες της πολιτικής της επιβολής πλαφόν για τους ασφαλισμένους.

Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «τα διαγνωστικά κέντρα επικαλούνται ότι συμπλήρωσαν το πλαφόν - άγνωστο πότε - και απαιτούν πληρωμή της εξέτασης. Ετσι, οι ταλαίπωροι συνταξιούχοι ασφαλισμένοι, βρίσκοντας την άρνηση στο πρώτο, αναζητούν το δεύτερο και όσοι έχουν τη δύναμη και τρίτο και στο τέλος απελπισμένοι και απογοητευμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την πετσοκομμένη τους σύνταξη, αφού για την εκτέλεση της εξέτασης σε δημόσιο νοσοκομείο απαιτείται αναμονή 2 - 3 μηνών τουλάχιστον».

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Για άλλη μια φορά, δηλαδή, οι εργαζόμενοι και ο λαός βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα κάθε είδους πλαφόν και στη γύμνια των δημόσιων δομών Υγείας, για την οποία είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που ακολουθούν:

-- Το «Θριάσιο» Νοσοκομείο, το μοναδικό νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής, δεν έχει ούτε μαγνητικό τομογράφο.

-- Στο Νοσοκομείο «Αττικόν» εδώ και 5 χρόνια είναι χαλασμένος ο μαγνητικός τομογράφος.

-- Οι 2 μοναδικοί αξονικοί τομογράφοι στον νομό Αιτωλοακαρνανίας είναι σε βλάβη.

-- Στο Νοσοκομείο Κιλκίς, ο μοναδικός αξονικός τομογράφος αξιοποιείται μόνο σε μια βάρδια, γιατί δεν επαρκεί το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό για τις υπόλοιπες.

-- Στο Ηράκλειο, στο Ακτινολογικό Τμήμα του ΠΑΓΝΗ, οι 15 εργαζόμενοι καλύπτουν δύο αίθουσες για απλές ακτινογραφίες, μία αίθουσα για μαστογραφίες, μία αίθουσα για μέτρηση οστικής πυκνότητας και πανοραμικές, μία αίθουσα για τις ακτινογραφίες στα ΤΕΠ, τις αίθουσες με τα ακτινοσκοπικά μηχανήματα στα ορθοπεδικά και άλλα χειρουργεία και τα φορητά ακτινολογικά μηχανήματα ανά κλινικές και μονάδες...

Αποτέλεσμα των τεράστιων ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, κρατικούς πόρους και εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων, είναι και όσα αποτυπώνονται στα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ: Μόνο για το 15% της συμμετοχής το 2016 οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν από την τσέπη τους πάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ.

Σε πολλές περιπτώσεις με «ατομική τους ευθύνη» μπορούν να απευθύνονται μόνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα γιατί δεν υπάρχουν δημόσια στην περιοχή τους, ενώ σ' άλλες πρέπει να μετακινούνται ακόμη και από νομό σε νομό για να βρουν αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική για τους χρόνιους πάσχοντες, οι οποίοι πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να κάνουν εξετάσεις, τις οποίες χρυσοπληρώνουν.

Συγκεκριμένα:

  • Αν κάποιος χρειάζεται να κάνει μια αξονική τομογραφία, σε 9 «περιοχές» (υποδιαιρέσεις Περιφερειών και νομών) της Ελλάδας θα βρει μόνο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, αφού σε καμιά δημόσια δομή δεν υπάρχει μηχάνημα. Συνολικά στην Ελλάδα, ο ιδιωτικός τομέας δραστηριοποιείται σε 62 «περιοχές» και ο δημόσιος σε 58. Με βάση τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, το 73% των αξονικών γίνεται στον ιδιωτικό τομέα και μόλις το 27% στον δημόσιο. Οι ασφαλισμένοι με βάση τη συμμετοχή 15% πλήρωσαν 5,812 εκατ. ευρώ το 2016.
  • Για μια μαγνητική τομογραφία, κάποιος θα πρέπει να μετακινηθεί σε άλλη «περιοχή», αν ζει σε μια από τις 17 όπου δεν υπάρχει δυνατότητα για μαγνητική. Σε 56 συνολικά «περιοχές» δραστηριοποιείται ο ιδιωτικός τομέας και σε 19 ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, που σημαίνει ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τέτοιες εξετάσεις τις αναλαμβάνουν οι ιδιώτες. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα οποία το 86% των μαγνητικών έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και το 14% στον δημόσιο, με τους ασφαλισμένους να πληρώνουν - μέσω της συμμετοχής του 15% - 11,5 εκατ. ευρώ μόνο σ' ένα χρόνο.
  • Για μια γυναίκα, τέλος, που θέλει να κάνει μαστογραφία, σε 13 «περιοχές» θα πρέπει να καταφύγει οπωσδήποτε σε ιδιώτη, αφού δεν υπάρχει δημόσια δομή. Σε 67 «περιοχές» υπάρχουν μαστογράφοι του ιδιωτικού τομέα, σε 57 δραστηριοποιείται δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ενώ σε 4 δεν υπάρχει καθόλου μαστογράφος. Το 73,4% των μαστογραφιών το 2016 έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και το 26,6% στον δημόσιο, με τις γυναίκες να πληρώνουν από την τσέπη τους, με βάση το 15% της συμμετοχής, 400.000 ευρώ.

Σε όλα τα παραπάνω, πέρα από την τεράστια οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων και των Ταμείων τους - χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνονται οι δαπάνες εκείνων που πλήρωσαν τις εξετάσεις εξολοκλήρου από την τσέπη τους - αποτυπώνεται επίσης η άναρχη κατανομή των διαγνωστικών κέντρων στη χώρα, χαρακτηριστικό συνολικά του ιδιωτικού τομέα, καθώς μοναδικός οδηγός της ανάπτυξής του είναι η αύξηση της κερδοφορίας του και όχι οι λαϊκές ανάγκες.

Στον πυρήνα η διαχρονική πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ έχει ουσιαστικά μηδενιστεί, καθώς επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για το 2018 - 2019 δίνονται μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ για την υποτιθέμενη κάλυψη των ανασφάλιστων, που δεν επαρκούν ούτε για τα φάρμακά τους. Το 2016 και το 2017 περικόπηκαν 405 εκατομμύρια ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό, ενώ επιβλήθηκε νέο χαράτσωμα των συνταξιούχων στον κλάδο της Υγείας (6% από 4% στις κύριες συντάξεις και 6% από 0% στις επικουρικές), ποσό που αναλογεί σε 770 εκατ. ευρώ πρόσθετης αφαίμαξης κάθε χρόνο.

Φυσικά, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει πει κουβέντα για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ...

Αντίθετα, με τη σειρά της προπαγανδίζει τη διεύρυνση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, η οποία, όπως ισχυρίζεται προκλητικά στο πρόγραμμά της, θα γίνεται «χωρίς επιβάρυνση του πολίτη»! Κόντρα σε όλα τα παραπάνω, κόντρα στην άθλια πραγματικότητα που βιώνει ο λαός, όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου υποστηρίζουν ότι τα λαϊκά στρώματα δεν θίγονται από την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, που έχει ως συστατικό της στοιχείο το κέρδος...

Αυτό που αποκαλύπτεται βέβαια με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο είναι η κοροϊδία όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για δήθεν φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να «κοστίζει» όσο γίνεται λιγότερο στο κεφάλαιο και το κράτος του η δημόσια Υγεία και ταυτόχρονα ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια και στον «δημόσιο» και στον ιδιωτικό τομέα.

Απάντηση μπορεί να δώσουν μόνο οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού για αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη και δωρεάν Υγεία, για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, για να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, να εξοπλιστούν με σύγχρονα και επαρκή σε αριθμό μηχανήματα, να λειτουργούν όλο το 24ωρο και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλους απολύτως δωρεάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ