21.30: «Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του...». Αφιέρωμα σε τραγούδια για την επαναστατική αλλαγή του κόσμου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θάνος Μικρούτσικος, Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Πάνος Μπούσαλης.
22.45: «Τραγούδια για την Οκτωβριανή Επανάσταση» από τη χορωδία φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου. Διευθύνει ο Γιαννής Βρυζάκης.
23.15: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο με τους Μελίνα Ασλανίδου, Δημήτρη Μπάση, Μίλτο Πασχαλίδη, Βασίλη Κορακάκη και Κώστα Τριανταφυλλίδη. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης.
20.00: Κεντρική συζήτηση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για τη σοσιαλιστική επανάσταση». Θα μιλήσουν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
21.30: «Ο Γκάτσος που αγάπησα» με τους Μανώλη Μητσιά και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.
23.15: Ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο.
19.00: Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα: V45 (vforfive) (Γλυφάδα), Τρεις και η Κούκου (Μουσικό Ιλίου, 1ο ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων, 1ο ΓΕΛ Ιλίου, 1ο ΓΕΛ Καματερού).
19.30: Παιχνίδι «απ' όλα...» με ερωτήσεις γνώσεων, παντομίμα, κρυμμένες λέξεις, τραγούδι κ.ά.
20.00: Αντιπολεμικό μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα από μαθητές.
20.30: Συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί».
21.00: Συζήτηση: «Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου...». Θα μιλήσει ο Κώστας Ρήγας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
22.00: Συναυλία με την μπάντα της ΣΤΡΟΦΗΣ (ΚΕΘΕΑ - ΣΤΡΟΦΗ).
22.30: Συναυλία με την Πένυ Μπαλτατζή.
23.15: Συναυλία με τους Ησαΐα Ματιάμπα και Μύρωνα Στρατή.
19.30: Συναυλία κλασικής μουσικής με έργα Σοβιετικών συνθετών (Σ. Προκόφιεφ, Ντ. Σοστακόβιτς, Α. Χατζατουριάν, Σβιρίντοφ) από νέους μουσικούς.
20.00: Εκδήλωση - Συζήτηση: «Οι κόκκινοι καρποί του Οκτώβρη στην τέχνη και τον πολιτισμό». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Θα ακουστούν κείμενα των Μπρεχτ, Ριντ, Βάρναλη, Καζαντζάκη και Φωτιάδη.
18.00: Εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων. Ζωγραφική με σφουγγάρι και δαχτυλομπογιές.
19.30: Διαδραστικό παιχνίδι «Δώσε μου το χέρι σου!» από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ. Με οδηγό τη μουσική τα παιδιά μαθαίνουν για την αλληλεγγύη.
20.30: «Το σύννεφο της Ανατολής». Μουσικοθεατρική παράσταση από την ομάδα Τρομπετίνι.
21.30: «Το μαγικό καραβάκι», με την τεχνική Sand art από το Θέατρο Κούκλας της Ι. Μπόικο «White Puppet Theatre».
20.30: Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα «Ο κόσμος που θέλουμε υπήρξε... Ελάτε να τον ξαναφτιάξουμε!»
19.30: Συζήτηση: «Αλληλεγγύη στην πάλη του λαού της Παλαιστίνης». Θα μιλήσει μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και εκπρόσωποι της Κομμουνιστικής Νεολαίας Παλαιστίνης και της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών στην Αθήνα.
20.00: Τουρνουά σκακιού Μπλιτς
Από την πρώτη νότα, μέχρι το τέλος της συναυλίας που είχε τον τίτλο «Οταν σφίγγουν το χέρι», χιλιάδες στόματα επαναλάμβαναν στίχους χιλιοτραγουδισμένους. Τραγούδια και μελωδίες που συντρόφεψαν γενιές και γενιές στους αγώνες. Ηχους και λόγια που μίλησαν στις καρδιές αγωνιστών μέσα αλλά και έξω από την Ελλάδα. Που έγιναν ένα με μεγάλες στιγμές της πάλης, τις οποίες τραγούδησαν και στις οποίες τραγουδήθηκαν, λόγια μεγάλων ποιητών όπως του Ρίτσου, του Βάρναλη, του Ελύτη που ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε τραγούδια χιλιοτραγουδισμένα μέσα στις δεκαετίες. Που οι νεότερες γενιές αγαπούν και τιμούν ακριβώς γι' αυτόν τους το χαρακτήρα και περιεχόμενο. Αυτό έγινε φανερό και στη χτεσινή συναυλία.
Τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη υποδέχτηκε όρθιο στο χώρο της κεντρικής σκηνής το κοινό χειροκροτώντας, ενώ η ΚΝΕ τον ευχαρίστησε για το ότι τίμησε με την παρουσία του το 43ο Φεστιβάλ. Στη συνέχεια, άνθρωποι όλων των ηλικιών, συνέθεσαν ένα ζωντανό κοινό που μέσα σε κλίμα συγκίνησης, δημιούργησαν μία μοναδική ατμόσφαιρα με τους καλλιτέχνες από σκηνής να ερμηνεύουν εξαιρετικά ένα τμήμα από το τεράστιο έργο του Μίκη Θεοδωράκη σε ένα πρόγραμμα που συνεπήρε μέχρι το τέλος, με το κοινό να τραγουδά τελικά όρθιο «της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», με μάτια να βουρκώνουν και γροθιές να υψώνονται.
Στη διάρκεια του αφιερώματος, στη γιγαντοοθόνη δίπλα στη σκηνή, προβάλλονταν σκηνές από την αγωνιστική πορεία του, από τις στιγμές που βρέθηκε δίπλα στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ, από τις συναντήσεις του με μεγάλους καλλιτέχνες.
«Είμαστε δυο», «Καιρός να δεις», «Το σφαγείο», «Του μικρού βοριά», «Της Ξενιτιάς», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», «Ο Λεβέντης», «Ποιος τη ζωή μου», «Ενα το χελιδόνι», «Οταν σφίγγουν το χέρι»... μερικά από τα τραγούδια που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του αφιερώματος, το οποίο άφησε μία δυνατή γεύση, όπως συμβαίνει όταν η καλλιτεχνική δημιουργία μιλά στις καρδιές, όταν γεννιέται από τους αγώνες του λαού...
Από νωρίς το απόγευμα, μέλη της ΚΝΕ βρίσκονταν στο χώρο ετοιμάζοντας τα πολυθεματικά περίπτερα που έχουν στηθεί με μεράκι και ενθουσιασμό από τις προηγούμενες μέρες.
Το Φεστιβάλ φέτος είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, του κορυφαίου κοσμοϊστορικού γεγονότος κατά τον 20ό αιώνα, μήνυμα που διαπερνά όλους τους χώρους.
Περπατώντας στους χώρους του Πάρκου Τρίτση, τα μηνύματα του Φεστιβάλ ηχούν δυνατά και δεσπόζουν στο χώρο:
«Συμπόρευση με το ΚΚΕ, για δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία για την εξουσία».
«Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν υπάρχει».
«Εμπρός λαέ με το ΚΚΕ: Μόνιμη - σταθερή εργασία με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, όχι στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Κάτω οι φόροι. Επίδομα και μέτρα προστασίας όλων των ανέργων», τα συνθήματα που αναγράφουν τα ταμπλό στην λαϊκή σκηνή, η οποία υποδέχεται τους επισκέπτες που εισέρχονται στο χώρο από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας.
Στις γωνιές του Φεστιβάλ νέοι και νέες διακινούν τον «Ριζοσπάστη» και τον «Οδηγητή» ανοίγοντας πολιτικές συζητήσεις με νέους και εργαζόμενους που επισκέπτονται το χώρο.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα και κορυφώνονται αύριο Σάββατο με την κεντρική πολιτική συγκέντρωση, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στις 20.45, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, στις 20.30.
Οταν κατέφτασε στο χώρο ο Μ. Θεοδωράκης, ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Τον υποδέχτηκαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Αμπατιέλος. Πλήθος κόσμου στη συνέχεια, με μεγάλη συγκίνηση, τον προσέγγιζε για να του σφίξει το χέρι, να του μιλήσει, να του εκφράσει το θαυμασμό του, το «ευχαριστώ» του για το τεράστιο έργο που μας έχει αφήσει τραγουδώντας και υμνώντας τους αγώνες του λαού μας.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έδωσε στον Μ. Θεοδωράκη ένα τριαντάφυλλο και ο Νίκος Αμπατιέλος τις 4 μπροσούρες της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέμματα για το σοσιαλισμό».
Από την πλευρά του, ο Μ. Θεοδωράκης έδωσε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το βιβλίο του «Μονόλογοι στο λυκαυγές».
Από τα μεγάφωνα η ΚΝΕ καλωσορίζει τον Μ. Θεοδωράκη: «Χαρά μας να είναι στο Φεστιβάλ και ο Μίκης Θεοδωράκης, η παρουσία του οποίου μάς τιμά ιδιαίτερα».
Ο Δ. Κουτσούμπας έγινε θερμά δεκτός απ' τον κόσμο, τόσο στα περίπτερα, όσο και απ' τους επισκέπτες του Φεστιβάλ. Η ξενάγησή του άρχισε απ' τα περίπτερα των Θεραπευτικών Κοινοτήτων και των Συλλόγων Γονέων (ΚΕΘΕΑ, Διάβαση, Παρέμβαση, ΦΑΕΘΩΝ, Στροφή, Νόστος) όπως και του ΕΣΥΝ. Στη συνέχεια, πέρασε απ' τα περίπτερα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της ΠΕΚΑΜ και του «Σπιτιού του Αγωνιστή». Σειρά πήρε το περίπτερο των νέων στρατευμένων.
Περισσότερη ώρα ξεναγήθηκε στην έκθεση για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης και αμέσως μετά επισκέφτηκε το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και τα περίπτερα του «902.gr», του «Ριζοσπάστη» και των «Θεμάτων Παιδείας». Η περιήγησή του κατά την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε στην Κεντρική Σκηνή και στην έκθεση της Ρωσικής Πρωτοπορίας.
Στο περίπτερο όμως του περιοδικού, εκτός από το τρέχον τεύχος, υπάρχουν και όλες οι εκδόσεις του Ομίλου Εκπαιδευτικού Προβληματισμού. Παράλληλα, ειδικά για το Φεστιβάλ γίνεται προσφορά και τα παλιά τεύχη δίνονται στη μισή τιμή.
Δίπλα, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν το περίπτερο του «902.gr». Σε εκείνο το σημείο, μάλιστα, σήμερα το απόγευμα θα μεταφερθεί το στούντιο του «webradio», μεταδίδοντας ζωντανά όσα γίνονται στο Φεστιβάλ σε μία εκπομπή στις 7 μ.μ.
Στο χώρο της Κεντρικής Σκηνής βρίσκεται επίσης το περίπτερο του «Οδηγητή» με το σύνθημα «...γιατί η αλήθεια γράφεται με κόκκινο». Εκεί ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ξεφυλλίσει φύλλα από το αρχείο του Οργάνου του ΚΣ της ΚΝΕ, αλλά και τα φύλλα των προηγούμενων 12 μηνών.
Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί μία μικρή συμβολή στην προσπάθεια να αναδειχθεί η μεγάλη ιστορική αξία της σοσιαλιστικής επανάστασης και οικοδόμησης τον 20ό αιώνα και είναι συνέχεια της προσπάθειας των προηγούμενων εκδόσεων, να φτάσουν πλατιά στη νεολαία οι σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ, η πολιτική του πρόταση διεξόδου, να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν χιλιάδες νέους, που αγωνιούν για το μέλλον τους και προβληματίζονται.
Με τίτλο «Στα βήματα της Ιστορίας...», μέσα στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης «ζωντανεύουν» σημαντικές στιγμές της Οκτωβριανής Επανάστασης και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.
Μπαίνοντας από την είσοδο της λεωφόρου Δημοκρατίας, δεσπόζει ένα ταμπλό - γκράφιτι με τη μορφή του Τσε Γκεβάρα. Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 50 χρόνια από το θάνατό του.
Λίγο πιο κάτω έχει τοποθετηθεί ένα ταμπλό με προσωπικότητες της ΕΣΣΔ. Ξεχωρίζουν ήρωες και ηρωίδες του Κόκκινου Στρατού, άνθρωποι της τέχνης, του αθλητισμού, της επιστήμης, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα, ο ποιητής της Επανάστασης Βλ. Μαγιακόφσκι, από τον οποίο η ΚΝΕ «δανείστηκε» το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ. Οι επισκέπτες σταματάνε και διαβάζουν τα βιογραφικά τους, η προσφορά τους προκαλεί δέος!
Ακριβώς απέναντι, «μαγνητίζει» το μάτι το ταμπλό με σοβιετικές αφίσες της περιόδου 1917 - 1921. Και εκεί, αρκετός κόσμος κοντοστέκεται και βλέπει τις αφίσες που αποτυπώνουν την πορεία οικοδόμησης του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους.
Στην προμετωπίδα των νέων εκδόσεων οι αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση, που το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τιμούν φέτος με σειρά πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, και που φυσικά έχει την τιμητική της και στο Φεστιβάλ.
Το βιβλιολεύκωμα της «Σύγχρονης Εποχής» για κάθε ένα μήνα του 1917, με παράθεση γεγονότων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Ακόμα, η έκδοση - συλλογή κειμένων του Λένιν με τίτλο «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων» και η έκδοση «Ο Λένιν τον Οκτώβρη - Οκτώβρης 1917: Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη Νίκη».
Η έκδοση σε επιμέλεια του Εργατικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τα «Επιτεύγματα και τις Κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο Σοσιαλισμό».
Ακόμα, ξεχωρίζουν η έκδοση για τη διαδρομή και τη θυσία 28 μελών της ΚΕ, η έκδοση για την Πάσα Αγγελίνα, «άξιο τέκνο ενός καταξιωμένου λαού», για τον Νάκο Μπελλή και πολλές ακόμα.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ειδικά για το Φεστιβάλ η «Σύγχρονη Εποχή» κάνει μια σειρά μεγάλες προσφορές σε πολύ αξιόλογα έργα.
Ακόμα, στο βιβλιοπωλείο οι επισκέπτες του Φεστιβάλ μπορούν να εγγραφούν συνδρομητές ή να ανανεώσουν τις συνδρομές τους στην ΚΟΜΕΠ.
Η συζήτηση στο χώρο των ΑΕΙ - ΤΕΙ για τον αντικομμουνισμό
Η συζήτηση για τον αντικομμουνισμό δεν μπορούσε παρά να στραφεί κατά κύριο λόγο γύρω από το ερώτημα «γιατί οξύνεται ο αντικομμουνισμός αφού έχει επικρατήσει η αντεπανάσταση;».
Παραθέτουμε ορισμένα σύντομα αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις που έγιναν:
Ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με αφορμή την αντικομμουνιστική σύναξη στην Εσθονία κι όσα ανιστόρητα και ανήκουστα ειπώθηκαν στο "συνέδριο" της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ, αποκαλύπτεται για μια ακόμα φορά ο αντιδραστικός χαρακτήρας της Ευρωένωσης, που έχει επίσημη ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό. Οπως επίσης κι η αντιδραστικότητα του ίδιου του καπιταλισμού, αυτής της δικτατορίας του κεφαλαίου (...) Χτυπούν τους κομμουνιστές γιατί αυτοί είναι οι φορείς της διεξόδου από το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, γιατί αυτοί οργανώνουν την καθημερινή πάλη για την ανατροπή του (...) Σε όσους δείχνουν ανοχή στην αντικομμουνιστική επίθεση ή παίρνουν αποστάσεις, τους λέμε να αξιοποιήσουν την πείρα των λαών, η οποία αποδεικνύει ιστορικά ότι η κλιμάκωση του αντικομμουνισμού συνοδεύει την επίθεση σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων, την περιστολή των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την εξαπόλυση νέου γύρου πολέμων και επεμβάσεων (...) Πάρα τη λάσπη, τον αντικομμουνισμό των σπηλαίων που έχουν επιστρατεύσει, οι κατακτήσεις που γνώρισαν οι λαοί, που έλυσε ο σοσιαλισμός, εδώ και πολλές δεκαετίες, αποτελούν άλυτα προβλήματα, δεν αποτελούν καν ζητούμενα στον καπιταλισμό, μαγνητίζουν ακόμα τη σκέψη και τη συνείδηση των λαών που δεινοπαθούν από τα αδιέξοδα στον καπιταλισμό».
Ο Μιχαήλ Μπελάγεφ, Γραμματέας της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (μπολσεβίκοι) - Ρωσία, συμπλήρωσε την εικόνα, λέγοντας: «Η ΕΣΣΔ, ως ιστορικό παράδειγμα οικοδόμησης του σοσιαλισμού, είναι απόδειξη ότι ο καπιταλισμός είναι ξεπερασμένος, ότι ο σοσιαλισμός είναι εφικτός και αναγκαίος. Μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ, η αστική τάξη έχοντας επανακτήσει τη δύναμή της έπρεπε άμεσα να εξαφανίσει οποιαδήποτε συμπάθεια προς την ΕΣΣΔ, καλλιεργώντας τους παλιούς και παράγοντας νέους μύθους. Η ρωσική καπιταλιστική κυβέρνηση προσπαθεί να βαφτίσει όλα τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ σαν εθνικά, ρωσικά, ενώ την ίδια ώρα συκοφαντεί τους κομμουνιστές. Ολα αυτά συμβαίνουν στο φόντο της συνεχούς χειροτέρευσης των συνθηκών της ζωής των νέων εργατών και μαθητών, της απώλειας δικαιωμάτων που κάποτε παρείχε η σοσιαλιστική Ρωσία. Ο αντικομμουνισμός είναι ψευδής και αντιδραστική ιδεολογία των καπιταλιστών, η οποία στρέφεται όχι μόνο ενάντια στους κομμουνιστές, αλλά και ενάντια στα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού, ενάντια στο μέλλον της ανθρωπότητας χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια, ενάντια στην ίδια την ανθρωπότητα».
Στον ίδιο χώρο βρίσκονται τα περίπτερα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), μουσική σκηνή, αλλά και το γνωστό μπαρ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας.
Αθήνα (7ο Διαμέρισμα): Σάββατο στις 5.30 μ.μ. στην πλ. Αγ. Δημητρίου (Πανόρμου), με στάσεις: γωνία Κατεχάκη και Πραντούνα, γωνία Βριλησσού και Μητροπέτροβα, γωνία Γκύζη και Λ. Αλεξάνδρας.
Αλιμος: Παρασκευή στις 6 μ.μ. και Σάββατο στις 5.30 μ.μ. από Δωδεκανήσου 65.
Αργυρούπολη: Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. και Σάββατο στις 5.15 μ.μ., από δημαρχείο Αργυρούπολης (λεωφ. Κύπρου).
Αρτέμιδα: Σάββατο, στις 5.30 μ.μ., από Μέδουσα (τηλ. 697.8886.420).
Βύρωνας: Παρασκευή στις 6 μ.μ. και Σάββατο στις 5.30 μ.μ., από πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείου).
Γαλάτσι: Σάββατο στις 6.30 μ.μ., από Παλιό Τέρμα (Βεΐκου και Γαλατσίου).
Γέρακας: Παρασκευή και Σάββατο στις 6.30 μ.μ., από ΕΛΤΑ (Μαραθώνος 93) (τηλ. 698.6848.245).
Γλυκά Νερά: Παρασκευή και Σάββατο στις 6.40 μ.μ., από πλατεία Βασιλόπουλου (τηλ. 697.3058.125).
Γλυφάδα: Παρασκευή στις 5.45 μ.μ. και Σάββατο, στις 6 μ.μ., από Αγ. Τρύφωνα.
Δάφνη: Παρασκευή στις 7 μ.μ. και Σάββατο στις 6.45 μ.μ., από Γυμναστική Ακαδημία.
Ελευσίνα: Σάββατο στις 6 μ.μ., από δημοτικό πάρκινγκ.
Ελληνικό: Παρασκευή στις 6.15 μ.μ. και Σάββατο στις 5 μ.μ., από πλατεία Σουρμένων.
Ζωγράφου: Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. και Σάββατο στις 6 μ.μ., από πλατεία Γαρδένιας.
Ηλιούπολη: Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. και Σάββατο στις 6 μ.μ., από Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
Καισαριανή: Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. και Σάββατο στις 6 μ.μ., από πλατεία Παναγιώτη Μακρή.
Καλλιθέα: Παρασκευή και Σάββατο στις 5.30 μ.μ., από πλατεία Δαβάκη (τηλ. 694.6072.604).
Καλύβια: Παρασκευή και Σάββατο στις 6.30 μ.μ., από δημαρχείο Καλυβίων (τηλ. 694.4871.786).
Κερατέα: Παρασκευή και Σάββατο στις 6.20 μ.μ., από πλατεία Αγίου Δημητρίου (τηλ. 697.7250.292).
Κερατσίνι: Παρασκευή στις 6.30 μ.μ., από πλατεία Λαού (Ταμπούρια).
Κερατσίνι (Αμφιάλη): Σάββατο στις 6 μ.μ., από Γρ. Λαμπράκη και Ρήγα Φεραίου.
Κερατσίνι (Ευγένεια): Σάββατο στις 6 μ.μ., από 25ης Μαρτίου (Νεκροταφείο Ανάστασης).
Κορυδαλλός: Σάββατο στις 6 μ.μ., από Πνευματικό Κέντρο «Πλειάδες» (Γρ. Λαμπράκη).
Κορωπί: Παρασκευή και Σάββατο στις 6 μ.μ., από Σκλαβενίτη (τηλ. 693.7368.438).
Λαύριο: Παρασκευή και Σάββατο στις 6 μ.μ., από Αγαλμα Μεταλλωρύχων (τηλ. 698.7676.506).
Μαρκόπουλο: Παρασκευή και Σάββατο στις 6.40 μ.μ., από φανάρια νεκροταφείου (τηλ. 697.7562.156).
Μοσχάτο: Σάββατο στις 6 μ.μ., από πλατεία Μεταμόρφωσης.
Μπραχάμι: Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. και Σάββατο στις 6 μ.μ., από Αγ. Δημητρίου 163 (Παλαιό Τέρμα).
Ν. Μάκρη: Παρασκευή και Σάββατο στις 6 μ.μ., από κεντρική πλατεία (τηλ. 694.0291.987).
Ν. Σμύρνη: Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. και Σάββατο στις 5.15 μ.μ., από «Polis Park».
Νίκαια: Παρασκευή και Σάββατο στις 5.45 μ.μ., από πλατεία Κουμπάκη, με στάσεις στην πλατεία Χαλκηδόνας, στο Περιβολάκι και στο Κρατικό Νίκαιας.
Παιανία: Παρασκευή και Σάββατο στις 6.20 μ.μ., από διασταύρωση Λαγού (τηλ. 697.2429.107).
Π. Φάληρο: Παρασκευή στις 6.15 μ.μ. και Σάββατο στις 5 μ.μ., από Αμφιθέας (ύψος πλατείας Ντάβαρη).
Παλλήνη: Παρασκευή στις 6 μ.μ. και Σάββατο στις 5.30 μ.μ., από εκκλησία Αγ. Τρύφωνα (τηλ. 698.2148.452).
Πειραιάς: Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. από Αγ. Σοφιά (Σαλαμίνος και Βλαχάκου) και στις 6.45 μ.μ. από Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το Σάββατο, στις 6.30 μ.μ. από Δημοτικό Θέατρο και από Αγ. Σοφιά (Σαλαμίνος και Βλαχάκου) και στις 6.45 μ.μ. από ΧΡΩΠΕΙ (Πειραιώς).
Πέραμα: Σάββατο στις 6 μ.μ., από τα γραφεία της οργάνωσης (Λ. Ειρήνης 73).
Ραφήνα: Παρασκευή και Σάββατο στις 6.20 μ.μ., από κτίριο πρώην ΟΤΕ (τηλ. 694.2552.629).
Ταύρος: Σάββατο στις 6.15 μ.μ., από Πειραιώς (παλιό δημαρχείο).
Υμηττός: Παρασκευή στις 6.45 μ.μ. και Σάββατο στις 6.30 μ.μ., από πλατεία Δημαρχείου Υμηττού.
Ο «Πύργος» του Σοβιετικού αρχιτέκτονα και εικαστικού Βλαντιμίρ Τάτλιν είναι ένα από τα καλύτερα, σημαντικότερα και ευρέως αναγνωρίσιμα έργα, για τον οποίο ο Ερενμπουργκ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Είχα την εντύπωση πως έριξα μια ματιά από μια χαραμάδα και είδα τον 21ο αιώνα». Πρόκειται για το Μνημείο της Γ' Διεθνούς, που ανατέθηκε στον Τάτλιν από το Λαϊκό Επιτροπάτο Παιδείας το 1919 και έμεινε στο στάδιο της μακέτας, μιας και ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί με τα μέσα της εποχής. Το έργο αναπαριστά τη σπειροειδή εξέλιξη της Ιστορίας.
Οπως δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» η Βαγγελιώ Νικολάου, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, «η ομάδα των συντρόφων που ανέλαβε τις κατασκευές, έψαξε και μελέτησε όσα σχέδια, σκίτσα και φωτογραφίες βρέθηκαν από την αρχική μακέτα που είχαν κατασκευάσει ο Τάτλιν και η ομάδα του. Μέσα από διάβασμα και συζήτηση με μηχανικούς, εικαστικούς και τεχνικούς κατέληξε στη δομή της κατασκευής και ολοκλήρωσε τη μακέτα που εκτίθεται στο Φεστιβάλ. Ιδιαίτερα για τους αρχιτέκτονες, το έργο αυτό έχει μια ξεχωριστή γοητεία, γιατί ενσαρκώνει πετυχημένα το περιεχόμενο στο οποίο αναφέρεται και δίνει μια μορφή ανώτερης ποιότητας. Ταυτόχρονα, έχει πολλά σημεία στην κατασκευή του που αξίζουν περισσότερη μελέτη».
Ο «Πύργος» είναι μέρος της ενδιαφέρουσας εικαστικής έκθεσης της Ρωσικής Πρωτοπορίας με ψηφιακά αντίτυπα από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης - Συλλογή Κωστάκη, που εκτίθεται στο Θεατράκι του Πάρκου «Αντ. Τρίτσης».
Μαζί του ο Δημήτρης Παππάς, ο Γιώργος Τσαλαμπούνης και η Ιφιγένεια Ιωάννου να τραγουδούν τους καημούς, όπως αναδύονται μέσα από κομμάτια που αποτελούν δείγμα του λαϊκού μας πολιτισμού και ως τέτοια εμπεριέχουν μέσα τους υψηλή τέχνη. Ολα διασκευασμένα και παιγμένα με λαϊκή κιθάρα, εμπεριέχονται στους προσωπικούς δίσκους του Δ. Μυστακίδη, με τον τελευταίο, «Αμέρικα», να ταξιδεύει στο εξωτερικό, όπου γνωρίζει μεγάλη αποδοχή, επιβεβαιώνοντας την καλλιτεχνική αξία αυτών των τραγουδιών. «Ευχαριστούμε που είστε εδώ. Θα σας παίξουμε ρεμπέτικα μόνο με κιθάρες, αλλά μην ανησυχείτε, είναι σχεδόν κανονικά», λέει ο Δ. Μυστακίδης και ξεκινά η συναυλία.
Γυρνώντας τις σελίδες ενός πρωτότυπου βιβλίου τοίχου γίνονται γνωστές οι κατακτήσεις της ΕΣΣΔ στην Εκπαίδευση, όπως είναι η εξάλειψη του αναλφαβητισμού.
Στο χώρο υπάρχουν και δύο πρωτότυπες κυλινδρικές κατασκευές τις οποίες γυρίζει ο επισκέπτης έχοντας τη δυνατότητα να μάθει για τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού σε αθλητισμό, πολιτισμό και συνολικά στις επιστήμες.
Escape room (δωμάτιο απόδρασης). Ενα πρωτότυπο διαδραστικό παιχνίδι, με ευρηματικό σενάριο, για τον διαφορετικό τρόπο ζωής που προτάσσει η ΚΝΕ - θέλοντας οι νέοι να στέκονται ελεύθεροι και δυνατοί απέναντι σε κάθε μορφή εξάρτησης και καταναγκασμού - είναι από τα πρώτα πράγματα που συναντούν οι επισκέπτες του 43ου Φεστιβάλ στο χώρο Κατά των ναρκωτικών.
Επόμενος σταθμός το σημαντικό έργο που κοσμεί το χώρο Κατά των ναρκωτικών. Ενα έργο του ζωγράφου Τάκη Βαρελά, που φιλοτεχνήθηκε αποκλειστικά για το 43ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Μια μεγάλη διαδήλωση με την κόκκινη σημαία να κυριαρχεί αποτυπωμένη σε παλέτες και στο κάτω μέρος η ραχοκοκαλιά των θέσεων της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας για τα ναρκωτικά, κωδικοποιημένες σε συνθήματα.
Τα περίπτερα που ακολουθούν στο χώρο πολλά: ΚΝΕ, Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», «ΔΙΑΒΑΣΗ», το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ», Σύλλογοι Οικογένειας των θεραπευτικών προγραμμάτων «Παρέμβαση», «Στροφή», «Νόστος».
Στη γωνιά της Επιστήμης τα παιδιά μπορούν να πειραματιστούν με το υγρό άζωτο, με μεγάλη προσοχή γιατί η θερμοκρασία του αγγίζει τους μείον 190 βαθμούς Κελσίου, να φουσκώσουν με αυτό μπαλόνια μέχρι να σκάσουν, κάνοντας τον πιο δυνατό κρότο, ακόμα και να φτιάξουν ...σύννεφα. Στη γωνιά της Τέχνης να γνωρίσουν έργα και πίνακες ζωγραφικής, να τα αναπαραστήσουν με χειροτεχνίες και την τεχνική του κολάζ, βάζοντας τη δική τους πινελιά. Η γωνιά του Αθλητισμού προσφέρει την ευκαιρία για διασκεδαστικά παιχνίδια επιδεξιότητας και ευστοχίας.
«Αλλάζουν οι κοινωνίες των ανθρώπων;». Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει η γωνιά της Ιστορίας. Μέσα από τα ταμπλό και ένα παιχνίδι γρίφων και αποστολών, τα παιδιά «ταξιδεύουν» στο χρόνο, συζητούν για την εξέλιξη των κοινωνιών, μαθαίνουν για τον τρόπο που ζούσαν και εργάζονταν οι άνθρωποι στους κοινωνικούς - οικονομικούς σχηματισμούς του παρελθόντος, φτάνοντας τελικά και στο «σήμερα». Για να ολοκληρώσουν το ταξίδι λύνουν γρίφους και κερδίζουν κομμάτια για να συνθέσουν το παζλ που απεικονίζει όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες.
Ο «Μικρόκοσμος» λειτουργεί από τις 19.00 έως τις 22.30. Τους θαμώνες του «Μικρόκοσμου» περιμένει επίσης το δεύτερο τεύχος του περιοδικού για παιδιά «Κόκκινο Αερόστατο».
Τα παιδιά έφτιαχναν με απλά υλικά, όπως χαρτόνι και αλουμινόχαρτο, τη Σελήνη και έμαθαν πράγματα για αυτήν! Το καλλιτεχνικό εργαστήρι επιφύλασσε μια έκπληξη στα κορίτσια, τα οποία στόλισαν τις δικές τους μπαλαρίνες ακούγοντας για την ιστορία της διάσημης χορεύτριας των μπαλέτων Μπολσόι, Μάγια Πλισέτσκαγια.
Οι κατασκευές συνεχίστηκαν με το ζωγραφιστό κολάζ «Αθλητισμός για όλους!» και το πρόγραμμα συνεχίστηκε με αθλοπαιδιές, όπου όμως συναγωνίζονταν και οι γονείς.
Φυσικά, δεν έλειπαν και τα λατρεμένα στα παιδιά μουσικοκινητικά παιχνίδια. Με οδηγό ένα τυμπανάκι, τα παιδιά παίζουν, γνωρίζονται, συνεργάζονται, διασκεδάζουν κι αργότερα μαζεύονται σε ένα μεγάλο κύκλο για να ακούσουν ένα λαϊκό παραμύθι.
H μέρα έκλεισε με παράσταση Καραγκιόζη από το θίασο του Γιώργου Ταρουνά.
Δεν έλειπε το εργαστήρι κατασκευής θεατρικής κούκλας από το Θέατρο Κούκλας της Ιρίνα Μπόικο.
Πρώτη ανέβηκε στη σκηνή η Faith Erhe από το 8ο ΓΕΛ Αθηνών, η οποία με τη μαγευτική φωνή της εντυπωσίασε το κοινό. Στη συνέχεια ανέβηκαν οι Maloo από το 1ο ΓΕΛ Υμηττού, ανεβάζοντας την ένταση και τη διάθεση. Στη συναυλία ακολούθησαν με hip hop οι NOC, από το 5ο ΓΕΛ Γλυφάδας και το τελευταίο συγκρότημα που πήρε τη σκυτάλη ήταν οι «Αιθεροβάμων και Δύσληπτος» από το 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου και το 3ο ΓΕΛ Νίκαιας.
Τα συγκροτήματα ευχαρίστησαν από τη σκηνή την ΚΝΕ, τα μέλη και τους φίλους της «που έκαναν τεράστια προσπάθεια τον τελευταίο μήνα για να στηθεί το Φεστιβάλ».