Σάββατο 7 Ιούλη 2018 - Κυριακή 8 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιστροφή ρόλων

Για «μπαράζ επιθέσεων στον Μοσκοβισί από τη ΝΔ» εγκαλεί τον Κυρ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα του επιτρόπου της ΕΕ. Από το βήμα της Βουλής μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι αμφισβητεί το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και ότι δεν συμβάλλει στη συνοχή της ΕΕ! Οτι θα έφτανε ο ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη ΝΔ για ...αντιευρωπαϊκή στάση, λίγοι το φαντάζονταν πριν από μερικά χρόνια. Αλλωστε, δεν είναι μακριά η εποχή που η ΝΔ, ως κυβέρνηση, προωθούσε τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις και κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι απομακρύνει την Ελλάδα από την ΕΕ. Δεν είναι τυχαία αυτή η «ανταλλαγή ρόλων». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει για τα καλά την μπουκιά από το στόμα της ΝΔ, εφαρμόζοντας με πάθος όλα τα μέτρα που ψήφισαν οι προηγούμενοι και προωθώντας φανατικά ένα ακόμα μνημόνιο. Πίσω, όμως, από τον κουρνιαχτό για το ποιος είναι πιο «προσηλωμένος στην ΕΕ», κρύβεται ο διαγκωνισμός για το ποιος είναι πιο αποφασισμένος να συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της υπηρέτησης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που προϋποθέτει τσάκισμα των εργαζομένων. Γι' αυτό, δεν υπάρχει καθοριστική αιχμή της αντιλαϊκής επίθεσης στην οποία να μην ταυτίζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ: Από τις ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του κρατικού χρέους και τους «όρκους πίστης» στα «θέλω» του κεφαλαίου, μέχρι τη συμφωνία τους για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Συστάσεις

Τι προκύπτει από την τετραμερή Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, που έγινε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη; Πρώτον, ότι τα επιχειρηματικά - γεωπολιτικά σχέδια για τη διασυνδεσιμότητα των μεταφορικών και ενεργειακών δικτύων προχωράνε γρήγορα, με τη στήριξη ΝΑΤΟ και ΕΕ, των οποίων άλλωστε είναι μέλη οι τρεις από τις τέσσερις χώρες. Μέσα απ' αυτόν το σχεδιασμό, η Ελλάδα φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε «κόμβο» για λογαριασμό της αστικής τάξης και όχι βέβαια για το συμφέρον του λαού. Το δεύτερο που προκύπτει από τη συνάντηση, είναι οι αφόρητες πιέσεις που - όπως όλα δείχνουν - ασκήθηκαν στη Σερβία, κυρίως από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, να διευθετήσει τις «εκκρεμότητες» με το Κόσσοβο, για να επιταχυνθεί η ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Ελληνας όσο και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έκαναν δημόσια «συστάσεις» στη Σερβία να δείξει μεγαλύτερα «ευρωατλαντικά» αντανακλαστικά, προβάλλοντας ως δέλεαρ τα κέρδη που θα αποκομίσει η αστική τάξη της χώρας από την ένταξή της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και στον νέο ενεργειακό και διαμετακομιστικό χάρτη που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια, ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία, με την οποία η Σερβία διατηρεί υψηλό επίπεδο οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων. Επιβεβαιώνεται ότι τέτοια περιφερειακά «σχήματα», όπως και τα αντίστοιχα στα οποία πρωτοστατεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με χώρες της Ανατ. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, βασικό στόχο έχουν να προωθήσουν τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, με τον «φερετζέ» της «πολυμερούς συνεργασίας» και της «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής...

Ο «μαθητής»...

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το δημοψήφισμα του 2015, ας δούμε πώς περιγράφει εκείνες τις μέρες ένας εκ των «πρωταγωνιστών», ο Νέιθαν Σιτς, πρώην υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, με αρμοδιότητα τις διεθνείς υποθέσεις, που συμμετείχε στις συνομιλίες Ελλάδας - Γερμανίας - ΗΠΑ μπροστά στο ενδεχόμενο του «Grexit». Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρεται στα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα του Ομπάμα και άλλων προς την Μέρκελ και στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, στην προσπάθεια να αποτραπεί το «Grexit». Για το δημοψήφισμα, σχολιάζει ότι «με εξέπληξε κάπως», καθώς «ζητήθηκε από τους ψηφοφόρους να κάνουν μια περίπλοκη επιλογή, η οποία απαιτούσε να κοιτάξουν μακριά στο μέλλον, όταν οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα θα έφερναν θετικό αποτέλεσμα». Βέβαια, είναι λίγο δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι ΗΠΑ «εξεπλάγησαν» από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σαν να μην τις γνώριζαν καθόλου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Σιτς επιβεβαιώνει ότι το πραγματικό δίλημμα που τέθηκε στο λαό με το δημοψήφισμα ήταν με ποιο σχέδιο «προτιμούσε» να πληρώσει την καπιταλιστική κρίση και την ανάκαμψη του κεφαλαίου.

... τους ξεπέρασε

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Σιτς, η πιο «εξωπραγματική» εξέλιξη ήταν η νέα στροφή του Τσίπρα μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα. «Από πολιτικής απόψεως κατάφερε να αυξήσει την επιρροή του επί των ψηφοφόρων του (...) τελικά κατάφερε να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να διατηρήσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης», σημειώνει και παρατηρεί ότι ήταν μια υπόθεση με «πολλές ανατροπές, τις οποίες εμείς στην Ουάσιγκτον δεν είχαμε προβλέψει και δεν καταλαβαίναμε». Από τα λεγόμενά του, τις μετέπειτα ευχαριστίες του Τσίπρα στις ΗΠΑ για το ρόλο τους την περίοδο που κρινόταν το «Grexit» και από τα γεγονότα της εποχής, προκύπτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση έπαιξε ρόλο «προπονητή» της κυβέρνησης στην αντιπαράθεση με τη Γερμανία και την ΕΕ, στη χειραγώγηση του λαού και βέβαια στο ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Κι αν κρίνουμε απ' όσα λέει ο Αμερικανός αξιωματούχος, είναι βέβαιο ότι ο μαθητής αφομοίωσε τόσο γρήγορα το μάθημα της πολιτικής εξαπάτησης, που κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και τον δάσκαλο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 7 Ιούλη

1770 Ο οθωμανικός στόλος καταστρέφεται στη Σμύρνη από τον ρωσικό. Ακολουθούν αντίποινα και σφαγές εναντίον του ελληνικού πληθυσμού της πόλης.

1822 Αρχίζει να εφαρμόζεται το σχέδιο του Κολοκοτρώνη, με στόχο να παρεμποδιστεί ο Δράμαλης να φτάσει στην Κόρινθο. Ακολουθώντας την τακτική της «καμένης γης» του Ρώσου αρχιστράτηγου Κουτούζοφ, διατάζει να καούν όλη η σοδειά του αργολικού κάμπου και οι αποθήκες τροφίμων. Ο εχθρός αντιμετώπιζε πλέον σοβαρό πρόβλημα επισιτισμού.

1893 Γεννιέται ο Σοβιετικός ποιητής και καλλιτέχνης Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, μέλος του Κόμματος των Μπολσεβίκων από το 1908.

1908 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Δημήτρης Βικέλας.

1929 Εκατό χωροφύλακες κάνουν επιδρομή στο χωριό Μακρυνίτσα, για να ξαναδώσουν πίσω το κοινοτικό δάσος σε ιδιώτη επιχειρηματία. Οι χωροφύλακες πυροβολούν εναντίον των αγροτών και σκοτώνουν έναν. Η κηδεία του θύματος μετατρέπεται σε διαμαρτυρία σύσσωμου του χωριού, ενώ στο πλευρό των αγροτών σπεύδουν και πολλές αντιπροσωπείες εργατών από το Βόλο.

1937 Ξεκινά ο Β' Ιαπωνοκινεζικός Πόλεμος, που έληξε ουσιαστικά με την ήττα της Ιαπωνίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, 8 χρόνια αργότερα.

1943 Συνέρχεται η Πανθεσσαλική Συνδιάσκεψη ανταρτών, στην οποία πήραν μέρος αντιπρόσωποι του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη καθώς και αντιπρόσωποι των αντάρτικων κινημάτων της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας.

1946 Φουντώνει το τρομοκρατικό όργιο της αστικής τάξης στην Αθήνα. Παρακρατικοί χτυπούν τη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο Παναθηναϊκό Στάδιο για την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, επίθεση δέχονται το θέατρο των «Ενωμένων Καλλιτεχνών», τα γραφεία του ΕΑΜ και του «Ριζοσπάστη».

2005 Τρομοκρατική επίθεση με 52 νεκρούς και πάνω από 700 τραυματίες συγκλονίζει το Λονδίνο και αποτελεί την αφορμή για περαιτέρω ένταση της «αντιτρομοκρατικής» καταστολής.

Κυριακή 8 Ιούλη

1838 Γεννιέται ο στρατηγός κόμης Φέρντιναντ φον Ζέπελιν, κατασκευαστής των περίφημων πηδαλιοχούμενων αερόστατων που φέρουν το όνομά του.

1851 Γεννιέται ο Βρετανός αρχαιολόγος Αρθουρ Εβανς, ο οποίος ανακάλυψε το παλάτι της Κνωσού.

1921 Ο ελληνικός στρατός νικά στο Εσκί Σεχίρ και προελαύνει κατά της Αγκυρας (Μικρασιατική Εκστρατεία). Σε έναν όμως χρόνο από τότε, οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της ελληνικής άρχουσας τάξης θα συναντήσουν άδοξο τέλος, με τραγικές συνέπειες για τους ελληνικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας.

1961 Πεθαίνει ο γιατρός Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος, κατοχικός πρωθυπουργός την περίοδο Δεκέμβρης 1942 - Απρίλης 1943.

1994 Πεθαίνει ο Κιμ Ιλ Σουγκ, Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας (1949 - 1994), πρωθυπουργός (1948 - 1972) και κατόπιν Πρόεδρος της χώρας του (1972 - 1994).

1997 Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Σημίτης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ υπογράφουν στη Μαδρίτη συμφωνία έξι σημείων, όπου η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει «νόμιμα» και «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org